Aktív ifjúság, nonformális tanulás Spanyolországban
2017. június 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egy remek lehetőség, szép program: Németh Renáta, másodéves testnevelő tanár hallgatónk beszámolója következik egy spanyol útról, programról, amely a fiatalok aktivitását, tettrekészségét és társadalmi szerepvállalásának aktivizálást célozta.

Aktív ifjúság nonformális tanulás Spanyolországban

Az elmúlt héten (június 10-17.) volt szerencsém részt venni egy ifjúsági csereprogramban, öt TF-es társammal együtt Spanyolországban, Redovánban. Az ISAB (International Sport Association of Budapest) által kínált lehetőséggel élve megismerhettük a spanyol, lengyel, litván kultúrát. Az eseményen minden ország 6 fővel képviseltette magát. A projekt témája a fiatalok aktivitása, tettrekészsége és a társadalmi szerepvállalás serkentése, segítése volt.

Redován a tengerparttól 1 órára fekszik, Alicante közelében. Szállásunk az egyik „kisebb” hegyük lábánál feküdt, amely 2000 méter magas. A környezet fantasztikus és ideális volt a különböző sportok megismeréséhez. Az első nap ismerkedéssel telt, ice break játékokkal. A második napon kora reggel útnak indultunk, hogy meghódítsuk a mellettünk fekvő hegyet.

A második naptól kezdve minden alkalommal kulturális estet tartottunk, ami azt jelentette, hogy minden nemzetnek készülnie kellett előadással. Betekintést nyerhettünk a nemzetek táncába, étkezési szokásaiba, videókkal mindenki bemutathatta saját fővárosát, hazáját. A végén pedig kvízzel, esetleg egy kis nyelvtörővel tettük még színesebbé az előadást.

A héten még kirándultunk Alicantéba, abba a tengerparti városba, amely régiónk székhelye volt. Tiszteletünket tettük a városházán, majd a hely nevezetességeit végigjárva eljutottunk a tengerpartra, ahol a délután nagy részét töltöttük. A strandröplabdázásban elfáradva felmentünk a Santa Barbara várba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra és a tengerre egyaránt.

Másnap Elche meghódítása volt a program, ez a város szintén a közelünkben, Alicante mellett terül el. Spanyol vendéglátóink mindegyikének ez a város volt a szülővárosa, így még nagyobb hangsúlyt fektettek bemutatására. Itt is feljutottunk a város legmagasabb pontjára, ahol felülről is megtekinthettük a tájat. A városnak nem csak különleges története volt, de különleges erdeje is. Pálmafa erdők terültek el mindenfele, amely még inkább mediterrán hangulatot kölcsönöz a helynek.

Az utolsó előtti nap 4 csapatra osztottak minket reggel. Mindenki kapott egy kis muffint, amit el kellett cserélni egy nagyobb értékű dologra. Számomra ez volt a legizgalmasabb játék a héten. Fantasztikus érzés volt ennyi segítőkészséget és kedvességet kapni a helyiektől.

Utolsó naphoz érve újabb tengerparti program következett, este pedig a búcsúest. Nagyszerű volt a társaság, úgyhogy az elválás is nehéz volt. Lehet különböző a szokásunk, életvitelünk és a kultúránk, de amikor a barátságról van szó, akkor egy nyelvet beszélünk. Talán mind a hatunk nevében mondhatom, hogy ez egy felejthetetlen élmény volt, s nagyszerű volt ennek a programnak a részese lenni.

A programban részt vett TF-es hallgatók – közül hárman a Klebelsberg Kuno Szakkollégium diákjai – a következők voltak:

  • Kapusi Tímea (MA/testnevelő tanár – gyógytestnevelő, 2. évfolyam)
  • Katona Zsófia (MA/testnevelő tanár – gyógytestnevelő, 2. évfolyam, szakkollégista)
  • Deézsi Réka (MA/testnevelő tanár – gyógytestnevelő, 2. évfolyam, szakkollégista)
  • Németh Renáta (MA/testnevelő tanár – gyógytestnevelő, 2. évfolyam)
  • Galbos Áron (MA/testnevelő tanár – gyógytestnevelő, 1. évfolyam)
  • Budai Gergely (MA/testnevelő tanár – gyógytestnevelő, 1. évfolyam, szakkollégista)
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!