Beszámoló a Kutatók éjszakájáról
2013. október 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 27-én immár 8. alkalommal léptek ki oktatók és kutatók ezrei a katedra mögül és a kémcsövek világából, hogy hidat képezzenek gyakorlati műhelyeik, valamint a természetet, az elő szervezet működését, viselkedését megérteni kívánó, ám a tudományban kevésbé szakavatott emberek között a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat keretében.

Az Európai Bizottság által 2005-ben Svédországból elindított rendezvénysorozat kezdő akkordjai közép-európai idő szerint egységesen 17 órakor csendültek fel az öreg kontinens több mint 300 városában. A szerteágazó programoknak köszönhetően Madridban például tudomány ihlette színház, míg Olaszországban a klímaváltozással kapcsolatos időutazás szolgált intellektuális játszóteréül emberek ezreinek.

Hazánk a főváros mellett 28 vidéki várossal képviseltette magát a legújabb eredményeket és látványos, színes kísérleteket felvonultató karneváli forgatagban, a tudományterületek széles palettáját tárva a látogatók elé.

A Semmelweis Egyetem 25 helyszínre delegálta hallgatóit, oktatóit, valamint kutatóit, akik révén generációk nyerhettek betekintést a bonctermek zárt világába, számos szűrővizsgálaton térképezhették fel egészségi állapotukat, vagy éppen a filmekben alkalmazott 3D-s technika fogászati felhasználásáról kaphattak információt.

Egyetemünk nyitórendezvénye a „Kutatók hajnala” elnevezésű program volt, amelyre a Rétságban került sor. Az eseményen számos programpontját Karunk Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszéke szervezte. A 260 regisztrált résztvevő mellett megtisztelte az eseményt többek közt Dr. Szél Ágoston, Egyetemünk rektora is.

A Testnevelési és Sporttudományi Kar két helyszínen is vízre szállt, hogy a rendszeres fizikai aktivitás és az emberi szervezet kölcsönhatásának számos aspektusával kapcsolatos új eredményeket bemutassa, s egy interaktív beszélgetés keretében a partvonal mögül a hullámok közé csábítsa a hallgatóságot. A laborbemutatókra regisztrált csoportok egy része például a „Képes vagy Te is nagy teljesítményre, ha...” felhívásnak eleget téve az utcai lábbelit edzőcipőre cserélte, és felvette a harcot a másodpercek és a kilométerek hömpölygő árjával, míg a futószalag végén álló hallgatóság eközben a sebességszámítás newtoni képletén gondolkozhatott, vagy a görbék sokaságából próbált meg következtetni a fizikai terhelésre jelentkezett személy aktuális edzettségi állapotára. A nézők alkalmazott terhelésélettant követően állatkísérleteken keresztül szembesülhettek az őket ért pillanatnyi változások molekuláris hátterével és az élethosszig tartó testmozgás öregedést gátló hatásával.

A Tempus Közalapítvány jóvoltából már második alkalommal a Dürer kert szolgált a rendezvénysorozat egyik központi helyszínéül, ahol előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal igyekeztünk lekötni a jövő tudósgenerációjának figyelmét. A koraesti órák gyermekseregét a későbbiekben az idősebb korosztály tagjai váltották fel, akik a karok által felállított standokon próbálhatták ki a különböző regenerációs technikákat (TF), gyakorolhatták az újraélesztést (AOK), majd miután a vélt „sérültet” pár pulttal továbbszállították, gyógyszerterápiában is részesíthették (GYOK), ezáltal szinte egy teljes életpályát modellezve.

Karunk programjain az előzetes várakozásainkat felülmúlva közel 100 érdeklődőt láthattunk vendégül. A TF gazdag programkínálatában két rendhagyó óra is helyet kapott, amelyek keretében egy-egy sydney-i és athéni olimpiai bajnokkal kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettek meg a jelenlévők a sportolói életpálya modellel. A közel 7 óra alatt mintegy 200-300 ember fordult meg a Semmelweis Egyetem pavilonjában, így elmondhatjuk, hogy minden tekintetben eredményesen zártuk az estét.

szöveg: Major Zsuzsanna és Györgyné Szűcs Éva

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!