Dzsúdóbarátok találkozása a TF-en
2013. december 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

December 2-án "Sasaki Kichisaburo – Judo Initiator in Hungary (Sasaki Kichisaburo – a magyar judo elindítója)" címmel tartott előadást Nagamiya Shoji neves fizikus Karunkon a Sporttudományi Klub keretein belül.

Dzsúdóbarátok találkozása a TF-en (Nagamiya Shoji előadása)

A japán professzor nagyapjának, Sasaki Kichisaburo-nak, a magyar dzsúdó elindítójának életéről és magyarországi tevékenységéről mesélt. A TFSE legfiatalabb – hat-tízéves - növendékeitől kezdve a Kar vezető tisztségviselőin át több mint hatvanan voltak kíváncsiak Nagamiya professzor előadására arról, miért és kiknek a hívására jött Magyarországra  a nagyapja, hogyan ismertette meg a japán harcművészet alapjaival a tanfolyamára jelentkezőket Magyarországon, a XX. század elején. Az elbeszélésből olyan érdekességekre is fény derült, mint például az, hogy Sasaki mesternek az 1907-ben "Djudo. A japán dzsiu dzsicu tökéletesített módszere" címen kiadott könyve az első, nem japánul írt hiteles szakkönyv a modern dzsúdóról.

Nagamiya professzor után Galla Ferenc, a TF egykori tanszékvezetője, Magyarország egyetlen pirosöves mestere mesélt a kezdetekről. Elmondta, hogy hazánkban eleinte túlságosan veszélyesnek tartották a sportágat, így a '40-es évekig nem is volt szabad művelni. Ezért torpant meg a Sasaki mester által elindított folyamat, ezért nem vett lendületes folytatást a dzsúdó fejlődése, egészen az ’50-es évekig.

Mind Nagamiya, mind Galla professzor előadását számos kérdés és hozzászólás követte. A legkisebbek kérdéseit Németh Endre, az Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék adjunktusa tolmácsolta az előadóknak.

A rendezvényen jelen volt dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke is, aki Nagamiya úrnak "A magyar dzsúdóért"  kitüntetés arany fokozatát adományozta szervezete elnökségének döntése értelmében.

A bő kétórás eseményről a dzsúdóbarátok számos, eddig sosem hallott történettel gazdagabban tértek haza.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann, Ortutayné Dr. Léces Melinda | fotók: Kerekes Zoltán

[nggallery id=208]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!