Elment a magyar kosárlabdázás nagy öregje
2014. december 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nagy veszteség érte a magyar kosárlabdázást és a TF-et. Elhunyt Verbényi József, válogatott és olimpiai kerettag kosárlabdázó, kosárlabda-edző, a TF korábbi tanára.

Még 6 hét sem telt el azóta, hogy interjút készítettünk Verbényi Józseffel. Ez a beszélgetés – idős kora és betegsége miatt – telefonon zajlott. Tudtuk, hogy nincsen a legtökéletesebb fizikai állapotban. Az egészségével kapcsolatos kérdésre akkor így válaszolt: „Nem működik tökéletesen a szívem, de erről nem beszélek, mert nem lényeges." Inkább tanácsokat adott, megosztotta elképzeléseit a sportról, a kosárlabdázásról, a TF jövőjéről, az edzőképzésről. Mesélt a családról, a sport fontosságáról, a hazaszeretetről, a természet szeretetéről.  Sugárzott belőle a pozitív gondolkodás, az életigénylés. Tele volt ötletekkel.

Személyiségét egy grafológus – írásképét elemezve – a következőképpen jellemezte: "Az íráskép nagy kifejezőerővel bír, a magabiztos, határozott mozdulatok méltósága egyenes gerincű, hiteles emberre utal. (...) Az őszinteség természetes igénye (...) saját, belső törvényei vezérlik, amiből fakadóan a szavai és tettei harmóniában vannak, mélyen azonosul mindazzal, amit tesz, és amit mond. Elutasítja a képmutatást, a megalkuvást, az önromboló meghunyászkodást. (...) Számára az önmagához való hűség és a mások iránti tisztelet magától értetődő mérce (...) az adott szónak súlya van. (...) A biológiai életkorához képest jóval fiatalabb pszichés életkor látható, amelynek forrása a megőrzött szellemi frissességben, kristályosult értékrendben, az egész életúton gyűjtögetett bölcsességben rejlik (...) fejlett erkölcsiségre, megvesztegethetetlenségre utal. (...) Magas spiritualitás, Isten felé fordított tekintet látszik, nem a múlandó földi értékek határozzák meg a cselekedetek irányát, hanem azok a belső ideák, amelyek a "nem-romlandó", felsőbb világok által szabott normákhoz kapcsolódnak (...) kivételes egyéniséget jelez, példaként állhat mindenki előtt, hogyan lehet idős korra is megőrizni a lélek erejét, a derűt, a szellemi nyitottságot és éberséget." (W. Barna Erika grafológus).

A fentiek tökéletesen jellemzik e kitűnő sportembert. A beszélgetés alatt néha kapkodta a levegőt, de úgy tűnt, hogy nem komoly a baj. Tévedtünk. Verbényi József szíve megszűnt dobogni. Az életében adódó nehézségek ellenére szép, teljes életet élt. 90 éves volt. Nyugodjék békében.

Temetéséről később történik intézkedés.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!