• Jelentkezz a sportmédia szakirányú továbbképzésre!

    Szeptemberben indul a TF méltán népszerű, sportriportereket, sportújságírókat és sportmédia-szakembereket képző szakirányú továbbképzése.

  • Hamarosan indul a nemzetközi sportkapcsolatok–sportdiplomácia képzés

    Augusztus 31-ig jelentkezhetünk a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyik legnépszerűbb szakirányú továbbképzésére, a nemzetközi sportkapcsolatok–sportdiplomácia képzésre.

  • Feljebb kapcsolt a TF a tudományos pályázatok terén

    Rekordszámú tudományos és mecenatúrapályázatot nyújtottak be sikeresen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kutatói. A pályamunkákat október közepén bírálják el.

  • Ötkarikás formaruhát kaptak a TF önkéntesei

    Fontos szerepet töltenek be a TF önkéntesei az utcai sportok olimpiai kvalifikációs sorozatának Budapesti állomásán.

  • Legyen iránytű a magyar példa az olimpiai nevelésben

    Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat második, egyben záró állomása alkalmával Budapestre érkezett csütörtök délután. Rövid látogatása során az Olimpiai Értékek Iskolai Program (Olympic Values Education Program, OVEP) magyarországi működésébe is betekintést nyert. A tizenhárom állomáson a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatói közül ötvenen segítettek önkéntesként. 

  • Bemutatták az aktívéletmód-kutatás eredményeit

    Hivatalos sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtökön a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szakmai támogatásával és közreműködésével készült hazai aktívéletmód-kutatás eredményeit.

  • A Nemzet Sportolóinak kézlenyomatával bővült a Magyar Sportcsillagok Fala

    Hétfőn a Nemzet Sportolói közül öten örökítették meg kézlenyomatukat a TF-en tavalyelőtt újra felállított Magyar Sportcsillagok Falán.

Kánikula, izgalmak és jó TF-es szereplés a strandröplabda MEFOB-on
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2024. június 28.

Kitettek magukért a TF-es hallgatók a Miskolcon megrendezett strandröplabda MEFOB-on, a lányoknál és a fiúknál is láthattunk kimagasló teljesítményt.

Jelentkezz a sportmédia szakirányú továbbképzésre!
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2024. június 28.

Szeptemberben indul a TF méltán népszerű, sportriportereket, sportújságírókat és sportmédia-szakembereket képző szakirányú továbbképzése.

Teljes az Európai Egyetemi Játékokra utazó TF-esek névsora
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2024. június 27.

Százkét TF-es hallgató vág neki a hazai rendezésű Európai Egyetemi Játékoknak, amelyet július 12. és 24. között rendeznek Miskolcon és Debrecenben.

Utolsó ülését tartotta a Szenátus ebben a tanévben
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2024. június 27.

Június 26-án, szerdán az egyetem velencei telephelyén ülésezett utoljára a 2023/2024-es tanévben a Szenátus, amelynek tagjai tizenegy napirendi pontot tárgyaltak.

Cipruson járt szakmai úton a TF delegációja
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2024. június 26.

Június 17. és 21. között kevert típusú intenzív programon vett részt az UCLan Cyprus egyetemen a TF hat főből álló küldöttsége.

Hamarosan indul a nemzetközi sportkapcsolatok–sportdiplomácia képzés
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2024. június 26.

Augusztus 31-ig jelentkezhetünk a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyik legnépszerűbb szakirányú továbbképzésére, a nemzetközi sportkapcsolatok–sportdiplomácia képzésre.

Az utcai sportokról nyílt kiállítás a könyvtárban
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2024. június 25.

Új olimpiai sportágakat bemutató kiállítást tekinthetünk meg a nyár végéig a könyvtárban.

Modern parkolástechnikával felszerelt mélygarázs, világszíntű konditerem és rendezvényhelyszín a BAH-csomópontnál
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2024. június 25.

Nemzetközi mércével is magas színvonalú szolgáltatásokkal, mintegy 40 ezer négyzetméteren várja az érdeklődőket a TF Csörsz utcai Dr. Koltai Jenő Sportközpontja, amelyben sokféle sportfelület mellett vadonatúj konditerem és mélygarázs is létesült.

Eseménynaptár


TKP2020-NKA-17

„A sport egészség legyen! - A mozgás, mint gyógyszer kifejlesztése II.”

Kedvezményezett neve: Testnevelési Egyetem

Projekt azonosító: TKP2020-NKA-17

Projekt kezdete: 2020. december 1.

Projekt befejezése: 2022. november 30.

Támogatás összege: 200 000 000 Ft

Projekt rövid leírása és célja

Jelen projekt a 2019. májusában a Tématerületi Kiválósági Program 2019. keretében elkezdett „A sport egészség legyen! - A mozgás, mint gyógyszer kifejlesztése” címet viselő kutatás-fejlesztés folytatása, második üteme, így a szakmai program az egészség tématerületen belül a korábban elkezdett négy lenti tematikus alprogramon (A,B,C,D) keresztül kíván innovatív, a gyakorlatban is használható eredményeket elérni:

Mozgásszervi instabilitások (A) alprogram

Célja: mozgásszervi instabilitások, hibás mozgásformák mérése, sportpályán, szabadban is elvégezhető műszeres analízisek segítségével. Ezek révén különösen a boka és térd, a csípő, a gerinc és a vállöv instabilitásait, korai degeneratív, kopásos betegségeinek prediszponáló tényezőit vizsgáljuk.

Kutatási feladat: ezen alprogramon belül – jelen projekt keretében – folytatjuk az alsó végtag esetében megkezdett méréseket és adaptáljuk az instabilitás méréseket különböző sportág-specifikus mozgásokra és sportártalmakra. Konkrétan a következő vizsgálatokat tervezzük: balett táncosoknál a csípő kirotáció elégtelensége miatti térd-rotáció és előláb túl-pronáció mérése és visszajelzése, vívóknál a kitörések során a törzs stabilizációja térd valgusba fordulás nélkül, futóknál a dinamikus valgus – varus eltérések kompenzációja helyes izommunkával, kerékpárosoknál ülve illetve a nyeregből kiállva a valgus térd elkerülése, stb. A diagnosztizált dinamikus instabilitások kezelése elektrostimulációval augmentált tornakezeléssel. A második évben a vizsgálatokat kiterjesztjük a felső végtagi instabilitások és a törzs-gerinc nem-struktúrális (azaz dinamikus) elváltozásainak diagnosztizálására és kezelésére mozgásterápia által. A projekt kimenete tudományos közlemények, illetve a sportegészségügyi szakemberek számára készült ajánlások lesznek.

Szív- és érrendszeri vizsgálat (B) alprogram

Célja: az elkövetkezendő két évben objektív mérőmódszerekkel több oldalról megmérjük a rendszeres aerobik sportolás hatását, ill. a nem-sportolás hatását a kardiovaszkuláris rendszerre, a bőr mikrocirkuláció (termoreguláció) és az agyi vérkeringésre való hatását, nemre és korra való tekintettel. Olyan alap adatokat gyűjtünk össze mely a jövőben összehasonlításként használhatóak lesznek egy egyén kardiovaszkuláris állapotának megítélésére.

Kutatási feladat: ezen alprogramon belül – jelen projekt keretében – felvesszük a szív- és érrendszeri anamnézist, diagnosztikai vizsgálatokat, terhelhetőségi zónák diagnosztikáját. A mozgás-terápia hatását követjük 24-órás pulzusmérő órák, vérnyomásmérő és Holter készülékekkel, kialakítjuk ezek helyes használatát és egyedi beállításait. Alapkutatási feladatként vizsgáljuk a szöveti mikrocirkuláció és termoreguláció diagnosztikáját és terápiás követését. Ezen objektív alapokon ki fogjuk tudni kijelenteni, hogy: A sport egészség legyen! és lehetséges a mozgás, mint gyógyszer kifejlesztése. Terveink szerint ezen alprogramon belüli kutatásainkról a projekt végéig 5 tudományos közleményt írunk, melyeket elküldjük tudományos folyóiratoknak.

Metabolikus és belgyógyászati kivizsgálás (C) alprogram

Célja: metabolikus és belgyógyászati anamnézis diagnosztikai kivizsgálatok, étrend és testösszetétel elemzése, bélmotilitás vizsgálatok, mikrobiota analízis, táplálkozással kapcsolatos pszichoszomatikus zavarok, 2-es típusú, inzulin-rezisztens cukorbetegek, elhízottak és metabolikus szindrómában szenvedő betegek adatainak alapján megállapítjuk, hogy milyen dózisú és intenzitású mozgás az, amely állapotuknak megfelelő optimális terápiás hatást fejt ki.

Kutatási feladat: ezen alprogramon belül – jelen projekt keretében - az obesitas és az elhízás alapú társbetegségek kapcsán újabb egyénre szabott mozgásprotokollokat dolgozunk ki, amit diétás tanácsadással és a fizikai aktivitás objektív mérésével is kiegészítünk. Igyekszünk hosszabb távú protokollokat alkalmazni annak érdekében, hogy a mozgásterápia hatásosságát jobban jellemezzük. A mozgásterápia alkalmazását kiegészítjük az autonóm idegi funkció jellemzésével (neuropathias szövődmények, kardiovaszkuláris szövődmények etc.), valamint a metabolikus válaszkészség jellemzésével. Ennek érdekében folytatjuk a nyitott szoftverrel vezérelt eszközfejlesztésünket a bélmotilitás és a szívfrekvencia variabilitás mérésének területén. Az autonóm idegi funkciót Ewing tesztek mérésével is jellemezzük. Távlatilag pedig mindezt megpróbáljuk a perifériás idegvezetési sebesség mérésével is kiegészíteni. Új mérési protokollt dolgozunk ki a túlsúlyos iskoláskorú populáció mérésére. Végül, az egészségkamion segítségével összefüggéseket fogunk keresni a napi habituális fizikai aktivitás, a kórosan magas testsúly és a metabolikus paraméterek között.

Időskori mozgásigény felmérések (D) alprogram

Célja: Az időskori mozgásigény felmérése és a szenior életmód váltás lehetőségeinek feltérképezése, az aktív időskor elérését szolgáló mérések. Ez különösen a vázizom leépülése (atrófia, szarkopénia) elleni védelmet szolgálja, mely jelentősen hozzájárul az idősek önellátásának megőrzéséhez.

Kutatási feladat: ezen alprogramon belül – jelen projekt keretében - mikrobiom analízist tervezünk, mellyel a vizsgálati személyek székletmintáiból meghatározzuk a baktériumok típusait és mennyiségét. Folytatni szeretnénk a hossz-metszeti vizsgálatokat, melynek keretében fél éves kontrollált edzésprogramot szervezünk 55-70 év közötti fizikailag inaktív személyeknek a Kutatóközpontunkban. Az edzésprogramok elején és végén élettani teszteket végzünk, vér és széklet mintákat gyűjtünk. Emellett tervezünk telomer hossz méréseket is. Ennek keretében a fehérvérsejteknek meghatározzuk a telomer hosszát és azt összevetjük élettani funkciókkal, kronológiai és epigenetikai életkorral. A feldolgozott eredményeinket megosztjuk a tudományos közvéleménnyel cikkek formájában és konferencia előadásokon..

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!