;>
Archívum

2013.

TDK-elismerés Karunknak

TDK-elismerés Karunknak

Karunk elnyerte a Kiváló Kar minősítést tudományos diákköri munkája alapján.

Az Országos Tudományos Titkárság az utolsó négy Országos TDK eredményei alapján két kategóriát állapított meg: "kiváló" és "eredményes" kar kategóriát. A több mint 150 karból kiváló elismerést 24 kar nyerte el, míg 40 kar kapott eredményes minősítést.

Interjú Jakabházy Lászlóval és Kovács Ágnessel a Hír TV-n

Interjú Jakabházy Lászlóval és Kovács Ágnessel a Hír TV-n

A Hír TV Sportré című műsorának az utóbbi hetekben Karunk két dolgozója is a vendége volt. A december 14-ei adásban Jáky-Szabó Gergely Jakabházy László egyetemi tanárral, míg a december 21-ei adásban Sárfalvi Péter Kovács Ágnessel, a Nemzetközi Igazgatóság munkatársával beszélgetett.
Elismerések "Az év legjobb sportolója" díjátadó gálán

Elismerések "Az év legjobb sportolója" díjátadó gálán

December 19-én 56. alkalommal díjazták az év legjobb sportolóit a Magyar Sportújságíró Szövetség ünnepélyes díjátadóján. A 2013-as év számos világbajnoki és Európa-bajnoki címet és érmet hozott a magyar sport számára, így különösen nagy volt a verseny a legjobbak között.

Karunk dolgozói közül többen is részesültek elismerésben a gálaesten. Az Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék halmozta a sikereket, csak úgy, mint az ott dolgozó szakemberek által felkészített versenyzők a világversenyeken.

Dr. Sós Csaba, a Tanszék vezetője a fogyatékkal élő sportolók szövetségi kapitányai között végzett az élen, ezzel megismételte tavalyi sikerét.

A nyáron Barcelonában világbajnoki címet nyert férfi vízilabda-válogatott lett az év legjobb csapata. A serleg átvétele után Szivós Márton mondott köszönetet a csapat nevében az őket felkészítő stábnak, többek között Dr. Egressy Jánosnak, a Tanszék docensének, valamint Horváth Tamásnak, a Tanszék tanársegédjének.

Szintén köszönet illette Kovácshegyi Ferenc mestertanárt edzői munkájáért. Őt az év legjobb férfi sportolója, a többek között egy világbajnoki és két rövid pályás Európa-bajnoki aranyat nyerő Gyurta Dániel emelte ki.

Gratulálunk az elismerésekhez!

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann

TF-es vonatkozású sikerek az úszó Eb-n

TF-es vonatkozású sikerek az úszó Eb-n

December 12. és 15. között a dániai Herningben rendezték a rövidpályás úszó Európa-bajnokságot.

A magyar válogatott tagjai összesen 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek, ezzel a második helyen végeztek a nemzetek éremtáblázatán.

Az Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszékről hárman is részt vettek a kontinensviadalon.

Gyurta Dániel és Kovácshegyi Ferenc

Kovácshegyi Ferenc mestertanár, a két aranyérmet nyerő Gyurta Dániel, illetve az egy Eb-címet szerző Gyurta Gergely edzőjeként volt jelen.

Gyurta Gergely és Dániel

Egressy János docens a TFSE versenyzője, Farkas Adél edzőjeként vett részt a versenyen, míg Dr. Tóth Ákos a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnökeként, valamint az Európai Úszó Liga (LEN) Úszó Bizottságának tagjaként volt Herningben.

Tóth Ákos és Egressy János

A bizottság ülésén a jövő évi programot, a korosztályváltásra és a versenybíráskodásra vonatkozó javaslatokat készítették elő a 2014. februári ülésre.

Kovácshegyi, Tóth, Egressy

Minden kollégánknak, csak úgy, mint a válogatottnak gratulálunk a remek szerepléshez!

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Dr. Tóth Ákos, Kovácshegyi Ferenc

Interjú Schuth Gáborral

Interjú Schuth Gáborral

Mint arról már korábban beszámoltunk, Schuth Gábor az egyik legeredményesebb tudományos kutatásokat végző hallgatónk.

A másodéves humánkineziológia mesterszakos Gábor jelenleg Erasmus ösztöndíjjal tanul a Sunderlandi Egyetemen, épp vizsgaidőszakát tölti.

Interjú Schuth Gáborral

TF: Pontosan mit is tanulsz Angliában?

SG: A Sunderlandi Egyetemen a „Sport and Exercise Sciences” MSc programon veszek részt. Ezzel párhuzamosan végzem a TF-en a humánkineziológia mesterképzést.

TF: Mennyire lesz sűrű a kinti vizsgaidőszak?

SG: Ott kicsit más a szemeszterek felépítése. Három modulom van ebben a félévben: kutatásmódszertan, biomechanikai és élettani mérések, valamint sportpszichológia. Minden modul esetében hetente egy elméleti és két gyakorlati óra van, ezeket egészíti ki az egyénileg feldolgozandó tananyag. Ezekre a modulokra kell íni egy-egy 10-20 oldalas beadandó dolgozatot a tudományos cikkek kritériumainak megfelelően, emellett egy vizsgám van. Eddig két beadandó dolgozattal végeztem.

TF: A követelményeken kívül mennyiben más a kinti oktatás?

SG: A biomechanika labor majdnem akkora, mint a TF Atlétika Csarnoka, modern gépekkel felszerelve. A képzés sokkal gyakorlatiasabb, a legtöbb alapszakos hallgató tudja, vagy legalábbis bátran meri használni az igen drága műszereket. Az MSc-s csoportban nyolcan vagyunk, nemzetközi a csapat: van nigériai, új-zélandi, német, angol és ausztrál csoporttársam is.

Érdekes, hogy Angliában jóval nehezebb a mérésekhez megfelelő alanyokat találni, hiszen az ottani hallgatók motorikus képességei gyengébbek az itthoniakénál. Ráadásul egy nagyon szigorú etikai engedélyeztetésen is át kell esnie a kutatásoknak a kezdetekkor. Ebben sokkal szigorúbbak kint, mint itthon.

TF: Mit kutatsz Angliában?

SG: Elsősorban a preventív teljesítményfokozás érdekel, azon belül is a térdsérülések megelőzése. Különböző ugrásokból való leérkezések közben vizsgáljuk az izmok aktivációját, a térd mozgását, illetve a férfiak és a nők közötti különbségeket. Három alapszakossal végezzük a kutatásokat, akiket a témavezetőm rám bízott. A szakdolgozat mellett cikket is szeretnénk írni az eredményekből.

TF: Ezzel párhuzamosan itthon is kutatsz?

SG: Igen. Témavezetőmmel, Dr. Tihanyi Józseffel éppen a tavasszal befejezett kutatásunkból írjuk a cikket, illetve kollégáimmal, Hegyi Andrással és Péter Annamáriával a labdarúgók térdsérülés-megelőzési lehetőségeit vizsgáltuk.

TF: Ezt hogy kell elképzelni, ezeket távmunkában csinálod?

SG: Igen. A vizsgálat megtervezése, a protokoll pontosítása az én feladatom volt. Kollégáim elvégezték a méréseket, majd a nyers adatokat én is megkaptam, így az adatfeldolgozást Angliában is tudom végezni. Az eredményekből írt absztraktot elfogadták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által rendezendő sérülésmegelőzéssel foglalkozó konferenciára, amelyet áprilisban rendeznek Monacóban.

TF: Kilátásban vannak még egyéb konferenciák is a közeljövőben?

SG: Két konferencián szeretnék még részt venni a nyáron, ez azonban elsősorban anyagi tényezőktől függ.

TF: Hogy történik ezeknek az utazásoknak a finanszírozása?

SG: Szerencsére az eddigi konferenciákon való részvételemhez kaptam segítséget a Magyar Sporttudományi Társaságtól, a Campus Hungary-től, illetve az Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programjától is, amelyet ezúton is köszönök.

TF: Az anyagi segítséget tehát több program biztosítja. Az erkölcsi, illetve a tudományos segítségért kiket illet köszönet?

SG: Örülök, hogy lehetőség nyílik most köszönetet mondani, mert erre kevés alkalom adódik. Mindenekelőtt a családomat emelném ki, akik mindig támogatnak. Jelenlegi témavezetőm, Dr. Tihanyi József mellett Dr. Ökrös Csabát, a Sportjáték Tanszék docensét említeném, vele kezdtem el a tudományos kutatásokat. Ez alapszakos másodéves koromban volt. Akkor még kézilabda mérkőzések elemzésével foglalkoztam. Ugyan ettől már kissé eltávolodtam, de Ökrös tanár úrnak rengeteget köszönhetek. Szintén hálával tartozom Dékán úrnak, Dr. Radák Zsoltnak is, aki a Kerpel-Fronius Programban a mentorom, vagyis támogat, tanácsokkal lát el. És természetesen nagy köszönettel tartozom a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék valamennyi munkatársának az elmúlt években nyújtott segítségért, hiszen velük dolgoztam.

TF: Nem keveset, úgy tűnik. Mivel töltöd a vélhetően nem túl sok szabadidődet?

SG: Angliában konditerembe járok, focizom, illetve újabban kipróbáltam a squash-t. Ezen kívül sokat utazgatunk a többi külföldi hallgatóval. Körülbelül száz Erasmusos és egyéb cserediák van kint. Ezek mellett járunk a Sunderland Premier League-mérkőzéseire is. A klub és az egyetem között ugyanis partnerkapcsolat van, így szoktak küldeni jegyeket a meccsekre.

TF: Az elmondottak alapján élvezed a kint létet. Adódik a kérdés, hogy meddig szeretnél maradni.

SG: Szeretném kint is megszerezni a mesterdiplomát. Ez a tavaszi félév teljesítésén kívül a szakdolgozat megírását jelenti. Ez azt jelentené, hogy lenne egy angol diplomám is.

TF: A TF-es mellett.

SG: Így van. Itthon júniusban van az államvizsga, bár még át kell gondolnom, hogy tudom összeegyeztetni a tavaszi félévben a két képzést. Csúszni itthon semmiképpen sem szeretnék. Mindenekelőtt ezt a vizsgaidőszakot szeretném jól teljesíteni. Aztán meglátjuk, hogy a jövő mit hoz, szerencsére több lehetőség közül választhatok.

TF: Akkor sok sikert kívánunk a vizsgaidőszakhoz, illetve a tudományos munkákhoz, és köszönjük szépen, hogy a feszített program ellenére időt szakítottál az interjúra.

SG: Köszönöm szépen a jókívánságokat és a lehetőséget is.

Bardocz-Bencsik Mariann

Nagyszerű TF-es sikerek a dzsúdó MEFOB-on

Nagyszerű TF-es sikerek a dzsúdó MEFOB-on

November 30-án került megrendezésre a BHSE dzsúdótermében a Magyar Egyetemi-Főiskolai Dzsúdóbajnokság.

A megmérettetésen 22 felsőoktatási intézményből összesen 150-en indultak mind a nőknél, mind a férfiaknál hét súlycsoportban. A legnépesebb a férfi 81kg-os súlycsoport volt, ott 28 amatőr és 8 profi versenyző lépett tatamira.

Nagyszerű TF-es sikerek a dzsúdó MEFOB-on

A versenyre egy hosszúra nyúlt és fárasztó szezon után - vagy még inkább közben - került sor. Az ősz elején világbajnokság volt legjobbjainknak, majd következtek a Grand-Prix és Grand-Slam versenyek, amelyek ezen a hétvégén is zajlottak. Ungvári Attila és Majer Tibor például Tokióban versenyzett ebben az időben, így az év végére már nehéz összehozni a mezőnyt. Többen sérültek voltak, míg mások edzőtáboroztak. Nemzetközi klasszisaink közül az olimpiai ötödik, világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig, valamint az U23-as Európa-bajnok Zámbori Bence indult. Utóbbi legnagyobb hazai vetélytársa, junior világbajnoki és U23-as Európa-bajnoki érmes versenyzőnk, Gorjanácz Zsolt is indult, igaz egy súlycsoporttal feljebb. Az Universiade csapatból elindult még Vér Gábor és Baczkó Bernadett is.

A versenyt Dr. Kovács Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg, majd Dr. Freyer Tamás, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnöke köszöntötte a résztvevőket.  A megnyitó során köszöntöttük a kazanyi Universiadén érmet szertett sportolóinkat is: az aranyérmes Joó Abigélt, az ezüstérmes Bor Barnát, a bronzérmes Csoknyai Lászlót és a szintén bronzérmes férfi csapatot. A verseny fővédnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt.

A TF hallgatói kitettek magukért. Aranyérmet szerzett Kelliger Bernadett (női profi 57 kg), Karakas Hedvig (női profi 63 kg), Baczkó Bernadett (női profi 70 kg), Gorjanácz Zsolt (férfi profi 73 kg), Vér Gábor (férfi profi 100 kg), Kármán Fanni (női amatőr 52 kg), Takács Borbála (női amatőr 57 kg), Kovács Alexandra (női amatőr 63 kg), Zsirai Milán (férfi amatőr 60 kg), Makár Gábor (férfi amatőr 73 kg), valamint Iván Károly (férfi amatőr 81 kg).

Ezüstérmes lett Pál Gyula (férfi profi 81 kg), Derda Kitti (női amatőr 48 kg), Kovács Anett (női amatőr 52 kg), Suták Csenge (női amatőr 57 kg), Pour Zsuzsanna (női amatőr 70 kg), Plachy Péter (férfi amatőr 60 kg), illetve Koczka Dániel (férfi amatőr 66 kg).

Bronzéremmel gazdagodott Jánovszki Helga (női profi 63 kg), Uhlár Ádám (férfi profi 73 kg), Sipos Rita (női amatőr 48 kg), Szentpéteri Fanni (női amatőr 52 kg), Tóth Janina és Barbicz Csilla (mindketten női amatőr 57 kg), Köllör Luca (női amatőr 63 kg), Böröcz Nóra (női amatőr 70 kg), Szekeres Gábor (férfi amatőr 60 kg), Török Bence (férfi amatőr 66 kg), Osváth Attila (férfi amatőr 73 kg), Sing Bahadur Ruben (férfi amatőr 81 kg), Bartha László és Bokros Tamás (mindketten férfi amatőr 100 kg).

A nagyszerű egyéni eredményekből következik, hogy Karunk dzsúdósai toronymagasan, 168 pontot gyűjtve nyerték a csapatversenyt. A második helyen a Pécsi Tudományegyetem végzett 42 ponttal, míg a harmadik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett 30 ponttal.

Minden versenyzőnek sok szeretettel gratulálunk.

Eredmények

Nők profi kategória

  • 57 kg
    1. Kelliger Bernadett (SE-TSK)
    2. Koszó Flóra (SZTE)
    3. Végh Ninett (NYME)
  • 63 kg
    1. Karakas Hedvig (SE-TSK)
    2. Mihovics Szabina (NKE)
    3. Jánovszki Helga (SE-TSK)
    4. Hegyeshalmi Mercedes (KRE)
  • 70 kg
    1. Baczkó Bernadett (SE-TSK)
  • 78 kg
    1. Trimmel Adrienn (Óbudai Egyetem)
  • +78 kg
    1. Zsámár Ramóna (SZE)
Férfiak (profi kategória)
  • 60 kg
    • 1. Gard Richárd (PTE)
    • 2. Csizovszky Ferenc (ELTE)
  • 66 kg
    • 1. Zámbori Bence (BGF)
    • 2. Morapitye Sunil (BME)
    • 3. Paolo Valci (ELTE)
    • 4. Gombkötő Gábor (CORVINUS)
  • 73 kg
    • 1. Gorjanácz Zsolt (SE-TSK)
    • 2. Szerdahelyi Soma (SZIE)
    • 3. Uhlár Ádám (SE-TSK)
    • 3.Venesz Zoltán (SZE)
    • 5. Somoskövi András (KE)
    • 5. Vörös Dorián  (PTE)
  • 81 kg
    • 1. Skaponyicz Dávid (DE)
    • 2. Pál Gyula (SE-TSK)
    • 3. Köller Milán (PTE)
    • 3. Pusztai Patrik (ME)
    • 5. Kurityák Máté (NKE)
    • 5. Szécsi Dániel (PTE)
  • 90 kg
    • 1. Vas Antal (CORVINUS)
    • 2. Vadas Dániel (BME)
    • 3. Cserni Tamás (CORVINUS)
  • 100 kg
    • 1. Vér Gábor (SE-TSK)
Nők (amatőr kategória)
  • 48 kg
    • 1. Szeiman Erika (SZTE)
    • 2. Derda Kitti (SE-TSK)
    • 3. Sipos Rita (SE-TSK)
  • 52 kg
    • 1. Kármán Fanni (SE-TSK)
    • 2. Kovács Anett (SE-TSK)
    • 3. Szentpéteri Fanni (SE-TSK)
    • 4. Bikki Noémi (SE-TSK)
    • 5. Medvenics Petra (SE-TSK)
  • 57 kg
    • 1. Takács Borbála (SE-TSK)
    • 2. Suták Csenge (SE-TSK)
    • 3. Tóth Janina (SE-TSK)
    • 3. Barbicz Csilla (SE-TSK)
    • 5. Kovács Dorina (SE-TSK)
    • 5. Rédei Krisztina (BGF)
  • 63 kg
    • 1. Kovács Alexandra (SE-TSK)
    • 2. Krizsán Tímea (SZTE)
    • 3. Köllör Luca (SE-TSK)
    • 3. Pataki Tímea (NKE)
    • 5. Kun Adrienn (SE-TSK)
    • 5. Takács Alexa (SE-TSK)
  • 70 kg
    • 1. Boka Brigitta (CORVINUS)
    • 2. Pour Zsuzsanna (SE-TSK)
    • 3. Böröcz Nóra (SE-TSK)
    • 4. Busa Andrea (SE-TSK)
  • 78 kg
    • 1. Kuzma Kata (NKE)
    • 2. Ferenc Noémi (NKE)
  • +78 kg
    • 1. Bors Renáta (SZE)
    • 2. Váradi Krisztina (NKE)
Férfiak (amatőr kategória)
  • 60 kg
    • 1. Zsirai Milán (SE-TSK)
    • 2. Plachy Péter (SE-TSK)
    • 3. Szekeres Gábor (SE-TSK)
    • 4. Szabó Norbert (SE-TSK)
  • 66 kg
    • 1. Böröcz Olivér (PTE)
    • 2. Kocka Dániel (SE-TSK)
    • 3. Török Bence (SE-TSK)
    • 3. Végvári Dávid (PTE)
    • 5. Buzsics Viktor (PTE)
    • 5. Vinter Dániel (SE-TSK)
  • 73 kg
    • 1. Makár Gábor (SE-TSK)
    • 2. Vörös László (PTE)
    • 3. Holop Marcell (PTE)
    • 3. Osváth Attila (SE-TSK)
    • 5. Milei Mikes (SE)
    • 5. Vandornyik Attila (SE-TSK)
  • 81 kg
    • 1. Iván Károly (SE-TSK)
    • 2. Dávid Bence (SZE)
    • 3. Sing Bahadur Ruben (SE-TSK)
    • 3. Varga Dávid (SZTE)
    • 5. Urbancsok Marcell (SE-TSK)
    • 5. Bajódi Martin (NKE)
  • 90 kg
    • 1. Jánoki Zsolt (SZE)
    • 2. Szalontai Balázs (BME)
    • 3. Stumpf Csaba (SZTE)
    • 3. Szirovicza Róbert (SZTE)
    • 5. Kaltenekker Márk (SE-TSK)
    • 5. Jókai Mátyás (SE-TSK)
  • 100 kg
    • 1. Szabó Károly (SZTE)
    • 2. Kiss Péter (SZTE)
    • 3. Bartha László (SE-TSK)
    • 3. Bokros Tamás (SE-TSK)
    • 5. Röjfös András (ELTE)
    • 5. Vass Dániel (SE-TSK)
  • +100 kg
    • 1. Varga Norbert (PTE)
Csapatverseny
  1. SE-TSK, 168 pont
  2. PTE, 42 pont
  3. NKE, 30 pont
  4. SZE, 29 pont
  5. SZTE, 25 pont
  6. Corvinus, 15 pont

szöveg: Dr. Németh Endre, Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Tarsoly Réka

[nggallery id=213]

Delegáció a Prishtinai Egyetemről

Delegáció a Prishtinai Egyetemről

December 9-én egy kétfős delegáció érkezett Karunknak a Prishtinai Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karáról. Prof. Dr. Sadik Krasniqi, a Kar dékánja, valamint asszisztense, Ibrahim Gani látogatásának célja intézményük nemzetközi kapcsolatainak szélesítése volt.

Delegáció érkezett hozzánk a Prishtinai Egyetemről

A két vendég 9-én délelőtt Dr. Berkes István tudományos dékánhelyettesünknél vett részt ismerkedő látogatáson, majd budapesti városnézés szerepelt a programban a Nemzetközi Igazgatóság koordinálásában. Ezt követően a delegáció munkaebéden vett részt szintén Berkes professzor úrral.

10-én a két intézmény későbbi együttműködéséről tárgyaltak a vendégek Prof. Dr. Radák Zsolt dékán úrral, majd Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgatóval. Ezt követően a vendégek megtekintették a TF létesítményeit, majd egy munkaebéd következett, ezúttal Dr. Kozsla Tiborral. A délután folyamán a két dékán egy szándéknyilatkozatot írt alá a jövőbeli tudományos együttműködésre vonatkozóan.

A tárgyalások alatt nagy segítség volt Shpend Bllaca, a Koszovói Köztársaság budapesti nagykövetségén dolgozó, magyarul is kitűnően beszélő nagyköveti titkár úr tolmácsolása.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Bardocz-Bencsik Mariann, Dr. Kozsla Tibor

[nggallery id=212]

Nagy sikerrel zárta első félévét a Szenior Akadémia

Nagy sikerrel zárta első félévét a Szenior Akadémia

A Szenior Akadémia hatrészes előadás-sorozatában neves egyetemi tanárok és elismert szakértők tartottak teltházas ismeretterjesztő előadásokat az ötven év feletti korosztálynak sporttal, életmóddal, testi-lelki egészségük megőrzésével kapcsolatban.

Nagy sikerrel zárta első félévét a Szenior Akadémia

Akadémiánk regisztrált hallgatóinak száma immár meghaladja az 500 főt.

Nagy sikerrel zárta elsõ félévét a Szenior Akadémia (Balczó András)

Előadóink voltak: Dr. Radák Zsolt, a TF dékánja, Prof. Dr. Apor Péter egyetemi tanár, a VitaHelp Egészségközpont, Prof. Dr. Csókay András idegsebész, Balczó András többszörös olimpiai és világbajnok öttusázó, valamint Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

Nagy sikerrel zárta első félévét a Szenior Akadémia (Bagdy Emőke)

Emellett elindítottunk a szeniorok számára sportkurzusokat is bemelegítő jelleggel, hiszen az ismeretterjesztés mellett fő célunk a szeniorok megmozgatása, azaz a közös sportolás is.

Együtt túráztunk, teniszeztünk, gyalogoltunk, táncoltunk, és a mozgási lehetőségek köre a második félévben jelentősen bővülni fog.

Igazi, összetartó közösséggé formálódtunk az elmúlt hónapokban, amit köszönünk.

A 2014. január végén induló második félévünkben újabb csodálatos előadásokkal és kurzusokkal várunk mindenkit.

szöveg: Dr. Jakabházy László | fotók: TromboneArt

Benczenleitner Ottó házi vitája

Benczenleitner Ottó házi vitája

Értesítjük Önöket, hogy Benczenleitner Ottó PhD hallgató házi vitája 2013. december 17-én 12:30-kor lesz az Új épület I/136-os teremben. A téme címe: Sportágspecifikus motoros tesztek szerepe az elit kalapácsvetők eredményességében. Témavezető: Bognár József.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kiállítás nyílt a Könyvtárban

Kiállítás nyílt a Könyvtárban

A Nemzeti Torna Egylet megalakulásának 150 éves jubileumára kiállítást készített a Magyar Sportmúzeum, amely a TF könyvtárában tekinthető meg.

Kiállítás nyílt a Könyvtárban

A megnyitóra december 9-én került sor, amelyen Prof. Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke mondott beszédet, majd Prof. Dr. Radák Zsolt dékán úr mondott néhány szót.

A megnyitó résztvevői – Karunk számos dolgozója, valamint az MTTOE vezetősége – a kiállítás megtekintése után a Kis Tanácsterembe mentek át, ahol Dr. Onyestyákné Dr. Reigl Mariann, a Sportjáték Tanszék docensének vezetésével került sor egy kerekasztal beszélgetésre a testnevelés és a testnevelő tanárok helyzetéről.

Itt először Dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója beszélt az NTE megalakulásáról, illetve a torna és atlétika alapú sportmozgalom ellentétéről, amely végül megegyezéssel zárulva szolgálta a magyar sportéletet. Ezt követően Kis Mihály, az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója beszélt a testnevelés és a testnevelő tanárok mai helyzetéről elemezve a pozitívumokat és a problémákat. A résztvevők utána jó hangulatú vita keretében szóltak hozzá az elhangzottakhoz.

A kiállítás január végéig tekinthető meg a Könyvtárban.

A kiállítás támogatói: Magyar Sportmúzeum, TF Könyvtár, NTE, valamint az MTTOE Fővárosi Szervezete

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann, Dr. Onyestyékné Dr. Reigl Mariann | fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=211]

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!