Beszámoló dr. Zsákai Annamária Kutatási területek, szakágak megismerése című előadásáról

2024. október 10-én dr. Zsákai Annamária tartott nekünk előadást a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

Beszamolo dr. Zsakai Annamaria Kutatasi teruletek szakagak megismerese cimu eloadasarolZsákai tanárnő az Eötvös Loránd Tudományegyetem Embertani Tanszékének habilitált docense. Fő kutatási területe az ember növekedési és érési mintázatának vizsgálata. Kutatásai továbbá kiterjednek speciális gyermekcsoportok, sportolók vizsgálatára, valamint az öregedést kísérő testszerkezeti és sejtszintű változásokra is.

Mostani előadásának témája a „Kutatási területek, szakágak megismerése” volt. Nagyon nyíltan és közvetlenül ült le velünk beszélgetni. Nagyon élveztem, hogy nem egy hosszas monológot kellett hallgatnom, hanem bevont minket a tanárnő az eszmefuttatásába.

Kezdetben mesélt egy általa végzett kutatásról, amelynek során Magyarország elmaradott régióiban roma gyermekeket vizsgáltak különböző antropometriai és fejlődésélettani szempontokból. E kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, az egyes etnikumok és azok kulturális normái milyen hatással vannak a gyermekek fejlődésére, biológiai érettségére, valamint, hogy mit lehetne kezdeni e területek felzárkóztatásával és a jelentős fejlődési lemaradások mérséklésével.

Ezután áttért egy másik kutatási területre, amelyen aktív munkát végez más kollégáival: a szexuális felvilágosítás fiatalkorban. Én ezt roppant releváns témának tartom a mai társadalmunkban, ugyanis tapasztalataimra és a pszichológiai irodalomra támaszkodva, elmondhatom, hogy a fiatalok körében rengeteg a tévképzet, tabu, bizonytalanság és a mindezekből fakadó szorongás és félelem saját intimitásuk, szexualitásuk megélésének terén. Éppen ezért örömmel hallottam, hogy Zsákai tanárnő és munkatársai létrehoztak egy weboldalt, amely tulajdonképpen átfogó tanári és tudományos segédlet fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, s amelyen közérthetően fogalmazza meg, amit érdemes tudni a szexualitásról és a nemiségről.

A következőkben a tanárnő kifejtette, hogy egy másik projekten is dolgoznak munkatársaival, mégpedig a humánmeteorológia területén. Bevallom, erről a kutatási területről akkor hallottam életemben először, de rendkívül érdekes dolgokat tudtam meg. Az applikáció, amelyet fejleszteni szeretnének, arra lenne hivatott, hogy nemcsak előre jelzi az időjárást (mint a mostani applikációk), hanem személyre szabott tanácsokkal látja el a felhasználót. Zsákai tanárnő azt mondta nekünk, hogy terv szerint az applikáció képes lesz megmondani, hogy adott környezeti feltételek mellett (például borús, szeles idő) milyen típusú és hány réteg ruhát viseljen az illető. A program mindezt finomhangolná a személyes visszajelzések, az egyéni testhőmérséklet és a tervezett aktivitás alapján.

Összességében rengeteg érdekes és szerintem sokunk számára új információval gazdagodtunk, és őszintén remélem, hogy lesz még lehetőségünk a tanárnő további előadásait is meghallgatni.

Budapest, 2024.10.10.

Szerző: Barabás Csaba

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!