Prof. dr. Szabó Tamás „Diagnosztika lehetőségei és korlátai a sportban” című előadása a Klebelsberg Kuno Szakkollégiumban

2023. november 7-én Prof. Dr. Szabó Tamás látogatott el hozzánk és tartott előadást a diagnosztikai témakörében. Rövid bevezetőként a professzor úr ismertette a diagnosztikai eljárásokat, azok kérdéseit és feltételeit. Felelevenítette a sport funkcióit, a kiválasztás folyamatát, az alkalmazkodás problémáit, valamint a képzési adaptációs rendszer jellemzőit.

Elgondolkodtató kérdésként felvetette a mesterséges intelligencia jelenlétét, hogy milyen változásokat hozhat a közeljövőben.

Létezik a kiválasztás, vagy csak szelekció van? – ezzel a kérdéssel folytatta prof. dr. Szabó Tamás a találkozót. Megtudhattuk, hogy a különféle életkorokban különböző tulajdonságok erősödnek, másképp fejlődik például az ideg- és az izomrendszer. Ismertette azokat a paramétereket, amelyek alapján előrejelzéseket tudnak adni a test fejlődéséről, ezzel is segítve a kiválasztást. A testalkat, a testfelépítés, továbbá a testösszetétel biológiai státusza igen árulkodó lehet. A várható testalkatot például már a korai életkorban meg lehet határozni humánbiológiai adatokon alapuló leíró módszerekkel. Idekapcsolódóan hallhattunk érdekes információkat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem laborjában is megtalálható DEXA rendszerről, illetve annak érdekes eredményeiről.

Mint megtudtuk, a biológiai fejlettség nagyban befolyásolhatja egy sportoló pályafutását, főképp, ha az edzők nem kezelik jól a korosztályos különbségeket. Gyakran előfordul, hogy a csapatvezető az akcelerált sportolókra helyezi a hangsúlyt, mondván, hogy ők hozzák az eredményeket. Mindemellett az elmaradott gyerekeket elhanyagolják, tovább növelve ezzel a szakadékot a két bázis között. Emiatt ifjú titánok morzsolódhatnak le, holott könnyen előfordulhat, hogy nagy tehetségük lett volna a sportághoz.

Záróakkordként kérdéseinkre válaszolt. Kifejtette többek között a magyar kézilabdázás eredményességének biológiai fejlettségből adódó gátjait. A tanár úr véleménye szerint a korán érő ifjúsági játékosok fizikai adottságaikon alapul az utánpótlás nemzetközi sikere, ám ennek stagnálása kevés figyelmet kap. Ez is lehet az oka annak, hogy felnőtt korosztályban nem tudunk nagy áttörést elérni.

Készítette: Nagy Zsuzsanna, a szakkollégium hallgatója

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!