Ionizáló és nem ionizáló sugárzás hatása a sportteljesítményre

Kell-e félni a sugárzástól? Szokták mondani, hogy minden jó válasz úgy kezdődik: „attól függ”. Mindig attól félünk a legjobban, amit nem ismerünk! Az úgymond „sugaras világ” pedig részleteiben ismeretlen volt számunkra.

Ionizáló és nem ionizáló sugárzás hatása a sportteljesítményre

A legelső dolog ami eszünkbe jutott a sugár szó hallatán a csernobili vagy éppen a fukusimai baleset. Dr. Eged Katalin a 2000-es évek eleje óta dolgozik ebben a számunkra veszélyekkel teli szakmában, így tőle első kézből kaphattunk betekintést munkája jellegébe és fontosságába. A sugaras világnak van egy örök érvényű, fontos szabálya: „Nincs visszaút, vagy legalábbis nincs teljesértékű visszaút, de menekülési útvonalat mindig lehet találni, ahhoz elsősorban a prevencióban kell gondolkodni!”.

Érdekes történeteken keresztül megtudhattuk, hogy a hétköznapi életben számos olyan területen érintkezhetünk megnövekedett sugárzással, melyekről nem esik gyakran szó a közéletben. Ilyen például egy hosszabb repülőút vagy hegyi kirándulás, de még a nagy mennyiségű banán fogyasztása is a benne található kálium-40 izotópnak köszönhetően.

Nagy örömmel konstatáltuk, hogy a csernobilihoz hasonló katasztrófa sosem következhet be hazánkban, mivel a paksi atomerőmű teljesen más technológiával működik. A sugárzástól csak akkor kell félnünk, ha nem vagyunk felkészülve a vele való találkozásra. „Néha jobb félni, mint megijedni”, a sugaras világra ez különösen igaznak tűnhet. Nincs okunk azonban aggodalomra, ha megfelelő körültekintéssel, szakértelemmel és óvatossággal járunk el.

Az előadás végén kötetlenül beszélgettünk a sugárzás sportteljesítményt befolyásoló tényezőiről is. Azoknak a sportolóknak, akik egy évben többször is hosszabb időt töltenek magaslati edzőtáborokban, a szabadban edzenek, vagy nagyon gyakran utaznak repülővel nemzetközi versenyekre, érdemes lehet determinisztikusan figyelembe venniük, ha nem is determinisztikus dózis tartományban, hogy nagyobb dózisban éri őket sugárszennyezés, és ezt ajánlott az élet egyéb területein minimalizálni.

Beszámolót készítette: Koleszár Zsombor, a szakkollégium hallgatója

           

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!