Egy év után újra a TF-re látogatott az IASP vezetője

Budapesti látogatása során a Testnevelési Egyetemért Alapítvány elnökével, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajossal tartott egyeztetést Luis Sanz a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetség (IASP) korábbi főigazgatója, a szervezet tudásmegosztási programjának vezetője.

Egy év után újra a TF-re látogatott az IASP vezetője

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos szerint a Testnevelési Egyetemért Alapítvány által megvalósításra kerülő Sport Life Science Park az innovációs ökoszisztéma dinamizálásának leghatékonyabb eszköze, és a nemzetközi benchmarkok és teljesítménymutatók alkalmazásával biztosított a sporttudomány eredményeinek piaci validációja.

Megingathatatlanul elkötelezett a társadalmi felelőssége mellett, amit személyesen vállalt és transzformál fejlesztésekbe az élsportért, illetve a honfitársaink életminőségének javításáért a sporttudomány és sportkultúra eszközrendszerével.

A találkozó keretében Dr. Rácz Levente, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Humánkineziológiai Tanszékének vezetője mutatta be a Science Park zászlóshajó kezdeményezését, az Integrált Labor Infrastruktúra projektjét.

„A 6D Labor munkanéven évekkel ezelőtt terveztem el ezt a fejlesztést, ami Magyarországon és a világon is egyedülálló kutatási kapacitásokat hoz létre. Hat diszciplinát egyesítünk a projektben, amik igyekeztek egymást kiegészíteni az elmúlt száz éveben, de fragmentáltan léteztek a sporttudományban. A következő száz évet másképp képzelem el. A projekt kiemelt célja, hogy világújdonságot jelentő integrált analitikai funkcióival Közép-Európa legjobb sporttudományi intézményévé tegye az egyetemünket. Átléptünk egy új századba, amelyben a mesterséges intelligencia támogatásával fogjuk kutató munkatársaink, élsportolóink, sportcsapataink, fiatal és idős honfitársaink és a biztonságunkért felelős szakmák képviselőinek szolgálatába állítani tudásunkat. Az egészség tekintetében a sporttudomány alkalmazott tudásbázisa a primer prevenció, a predikció a megfelelő kiválasztás és a pontos útválasztás terén segít. Megelőzni mindig jobb egy negatív helyzetet, mint utólag beavatkozni, főleg ha a honfitársaink és a jövő generációk életminőségéről van szó. Ehhez alakítunk ki soha nem látott analitikai és predikciós képességeket.” – hangsúlyozta az Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Dr. Dávid Roland, a Sport Life Science Park ügyvezetője, az Alapítvány Innovációs Ökoszisztéma Projekt Igazgatóságának (IPÖI) igazgatója szerint az egyedülálló integrált infrastuktúra egyesített funkciói miatt több lépéssel fogja előzni a világon jelenleg adott kutatási kompetenciákat. A mesterséges intelligencia által támogatott integrált eszközpark az egyetem oktatási és kutatási munkája mellett a részben automatizált sportudományi kutatások eredményeinek piacosítását is garantálja. Teszi ezt úgy, hogy a szellemi tulajdon védelme és az egyetem önfenntartását biztosító üzleti bevételek biztosítása logikai harmóniában egészítik ki egymást. Történelmi esemény Magyarország számára, hogy 2022-ben a Sport Life Science Park első magyar egyetemi Science Parkként nyert el IASP tagságot, ezzel bekapcsolódott a legnagyobb innovációs hálózat vérkeringésébe. Ez az elismerés kiemelten köszönhető az Elnök úr által megfogalmazott 6D Integrált Labor projekt szakmai és üzleti koncepciójának, amit megtiszteltetés képviselni és közreműködni a megvalósításában.

Luis Sanz szerint az elképzelés lenyűgöző, a multidiszciplináris megközelítés ilyen formában egyedülálló módszertanok kialakítását is lehetővé teheti és új, még nem látható tudományos távlatokat is megnyit. Azzal, hogy a rendszer összekapcsolja a sportkutatás egyesített eredményeit a mesterséges intelligencia képességeivel, az eredmények nem egyszerűen összeadónak majd, hanem megsokszorozódnak. A 6D Labor hasznosításában rejlő potenciál túlmutat a sporton és a tudományos kutatáson, már rövid távon az üzleti szektorban is versenyképes szolgáltatásnak ígérkezik.

A nemzetközi elismerésnek örvendő szakember kiemelte, hogy bár rendszeresen találkozik felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel, azonban a legtöbb projekt rendre a tudományos célokra fókuszál és nem vizsgálja a gyakorlati alkalmazhatóság, megtérülés és a fenntarthatóság szempontjait. Azzal, hogy a 6D Labor magasszintű tudományos komplexitása mellett gyakorlati alkalmazás fókuszú, költségvetéssel és pénzügyi tervvel alátámasztott, hiteles értékajánlat a piaci szereplők számára.

Egy év után újra a TF-re látogatott az IASP vezetője

forrás: IPE

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!