Kétszáz tanár került ki a kezei alól

Lepedőn szökött a kollégiumból, megmászta az Etnát, hétvégeken szeret tyúkanyó lenni. Országos hírű tornászokat és atlétákat nevelt, de sosem tornázott és sosem atlétizált.

Galamb Istvánné Pesten járt sportgimnáziumba. Jó tanuló volt, a magatartásával sem volt különösebb baj. Bár a gimiben néha rezgett a léc: a kollégiumi hálóterem zsúfoltságát lepedők segítségével az erkélyen át próbálták csökkenteni.

- Testnevelési szaktanítóként a kecskeméti Zrínyi-iskolába kerültem. Februárban megszületett a lányom, szeptemberben pedig levelezőn elkezdtem a TF-et. A szaktárgyak mentek, de a filozófiaszigorlaton az első mondatom után kirúgtak. Még mindig nem tudom, milyen marhaságot mondtam.

Ili néni férje sporttiszt volt, fia és lánya testnevelő tanár. Mind az öt unokája tornacipőben tanult meg járni.

- Fiatalkoromban kosaraztam, kezdő játékosa voltam az NB I-be akkor feljutott kecskeméti csapatnak. De ebben a sportágban sose edzősködtem. Húsz évig viszont tornaedző voltam, de sose tornáztam. Mégis válogatott tornászokat neveltem. De a szívem az atlétika felé húzott. Versenyszerűen sosem húztam szögest, de válogatottjaim itt is voltak.

Csak a Katonában harminc évet húzott le. Tanítványai közül több mint kétszázan testnevelő tanárok lettek.

- Két éves túlmunka után 1994-ben mentem nyugdíjba. Most a megyei diáksporttanács elnöke, a Magyar Diáksport Szövetség elnökségi tagja, a versenyprogram-bizottság szakmai vezetője vagyok. Sportvezetőként fél Európát bejártam, Izraelbe is eljutottam. Szeretek utazni, a férjemmel minden nyáron külföldre megyünk. Idén Bulgáriában voltunk, jövőre Horvátország a cél. Megmásztam az Etnát, érdekelnek az ódon hangulatú városkák, a kastélyok is.

Otthon fiókban őrzi a régi, szakadozó újságcikkeket, sárguló fotókat. És az érmeket, amiket még sportoló korában nyert.

- Hétvégeken összejön a család, én vagyok a tyúkanyó. Azt főzök, amit a többiek szeretnek, de sült krumpli nélkül nem tudom elképzelni a vasárnapot. Moziban több mint tíz éve nem voltam. Hetente úgy két órát tévézek, általában vasalás közben. Inkább szörfözök az interneten. A színházbérletünket tavaly megszüntettem. Nem tetszett az előadások stílusa. Olvasni viszont szeretek - könyvvel a kezemben alszom el. A rövid lélegzetű, könnyed, egy kicsit romantikus regények érdekelnek.

Van olyan házimunka, amit Ili néni megpróbál elsumákolni. De azt nem árulta el, hogy ez melyik. Az otthoni kisebb javításoktól viszont nem ijed meg. Profi módon cseréli, például, a vízcsap tömítéseit.

G. S.

Forrás: Grátisz IX. évfolyam, 42. szám (2008. október 18.)

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!