Dr. Bali Mihály

Dr. Bali Mihály Sándorfalván született 1921-ben. Gyermekéveit Ópusztaszeren töltötte, középiskoláit már Szegeden végezte. Itt ismerkedett meg a birkózással a Szegedi Vasutasban, mely életében meghatározó lett. Katonaság, frontszolgálat, hadifogság évei következtek.

1951-ben a Testnevelési Főiskolára iratkozott be – és a Budapesti Műszaki Egyetem /MAFC/ egyesületébe igazolt birkózó lett. Légsúlyban többször szerzett országos bajnokságot. Közben az ifi csapat edzője volt. Súlyos kartörést szenvedett egyik versenyén és ebből adódóan a gyakorlatok bemutatása a TF-en egyre több gondot okozott neki, ezért a 3. évfolyam elvégzése után tanítást vállal. A testnevelő tanári diplomát 1956-ban szerzi meg. Budapesten tanít, hogy a birkózást folytathassa a MAFC-ban. Közben a Birkózó Szövetségbe is beválasztják.

1973-ban Édesanyja súlyos beteg lesz Kisteleken. Ápolása végett a családjával hazaköltözik és az ottani gimnáziumban kap testnevelői állást. 1983 december végén megy nyugdíjba. Szegedre költözik. 1991-ben elvégzi az Olimpiai Akadémiát. Szakmailag gyarapodva tervszerűen és tudományosan kutatja az olimpiák történetét és ezen belül is a szegedi vonatkozásokat.

2005-ben kutatásait könyv alakban megjelenteti Szeged sportolói az Olimpiákon címmel, melynek nagy sikere lett. Emellett számos kiállítás fűződik a nevéhez ebben a témakörben. Szeged sportjáért végzett munkásságáért Szeged városa és az MOB vezetése számos alkalommal jutalmazta és dicséretben részesítette. Folyamatosan képezte magát. Előbb kézilabdában, majd atlétikában is edzői képesítést szerzett a TF-en. Emellett a Szegedi Tudományegyetemen földrajz szakos diplomát később doktori címet kap.

87 évesen készül a Londoni olimpiára és közben újabb könyvét írja.

Testnevelő tanári és több sportágban kifejtett színvonalas edzői tevékenysége, valamint tudományos munkássága elismeréséül az MTTOE Szeged Városi Tagszervezet ajánlására az egyesület elnöksége dr. Bali Mihály tanár úrnak a Matolay Elek-életműdíjat adományozza.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!