Nünbergi tanulmányi úton vettek részt a hallgatók

Tanulmányi utunk első állomása a felső-ausztriai Mauthausen volt, ahol a Harmadik Birodalom egyik koncentrációs tábora található. A tábor közös bejárása alatt sok megrázó információt tudtunk meg a minket kísérő dr. Szikora Katalintól, egyetemünk legendás sporttörténet-oktatójától.

A tábort 1938-ban az Anschluss után hozták létre, és működése 1945 májusában, az amerikai  felszabadító csapatok megérkeztével számolták fel. Ez idő alatt körülbelül 200 000 embert tartottak itt fogva, akiknek nagy része egy gránitbányában végzett kényszermunkát. A foglyok mintegy felét meggyilkolták. A nemrég épült „Nevek terme” kiállítóterem 81 000 név szerint ismert, a mauthaseni koncentrációs táborban elhunyt áldozatot sorol fel. Este érkeztünk meg a Nürnbergbe, itt mutatta be nekünk dr. Farkas Péter tanár úr Koltai K. Iván BEK-győztes teniszezőt, egyetemünk korábbi oktatóját, aki fontos szerepet töltött be túránk során, segítségével juthattunk el utunk több állomására is.

Szerdán a Greuther Fürth Bundesliga II-es csapat akadémiáját látogattuk meg. Az edzőközpont bejárásán kívül egy fiatal utánpótlásedző tartott nekünk előadást az akadémia működéséről és az utánpótlás nevelésben követett alapelveikről. Saját PhD-kutatásáról is szót ejtett, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a személyiségfejlesztésnek hatalmas szerepe van a top játékossá válás rögös útján. Következő megállónk a Nürnberg Stadion volt, ahol stadionbejáráson vehettünk részt. A stadion melletti Arena Nürnbergben is körbevezetett minket a létesítmény igazgatója. Este dr. Szikora Katalin prezentációjából és az Adidas vagy Puma - Két testvér története című rövid dokumentumfilmből ismerhettük meg a Dassler fivérek történetét.

Nünbergi tanulmányi úton vettek részt a hallgatók 3

Csütörtökön Herzogenaurach várt ránk, az Adidas globális központjába és egyben múzeumába mentünk. Az Aréna Campus szinte összes épületét bemutatta nekünk két alkalmazott, akik a körbevezetésünk közben lelkesen meséltek a cég történelméről és saját tapasztalataikról. Ebben a központban nem a gyártásé a főszerep, itt folyik a kreatív tervezés, a tesztelés, a márkaboltok kinézetének megálmodása. A márkatörténeti darabok kiállítása mellett egy különleges szobában Adolf Dassler saját dolgozóasztalát és egyéb személyes tárgyait is szemügyre vehettük. Herzogenaurach után Nürnberg belvárosába mentünk, ahol a Bratwursthäusle nevű étteremben megkóstoltuk a híres nürnbergi kolbászt. Napunkat a Race – A legendák ideje című filmmel zártuk. A film Jesse Owensről szól, aki az 1936-os berlini olimpiáról négy aranyéremmel tért haza. Feketebőrű amerikai atlétaként a fajüldöző Németországban a sport és az egyenrangúság hősévé vált.

A pénteki napot a nürnbergi sporthivatalban kezdtük, ahol Hans-Jörg Oehmke sportvezető fogadott minket. Előadásában Bajorország és Nürnberg sportéletről beszélt, de kitért arra is, hogy a tartományok önállóan döntenek a sportra szánt összeg elosztásáról és felhasználásáról. A hivatal után városnézés következett, amelynek során Koltai K. Iván volt az „idegenvezetőnk”. A város összes méltán híres épületét megcsodálhattuk kívülről, és a legtöbbnek a történetéről is hallhattunk pár mondatot Koltai tanár úrnak vagy Szikora tanárnőnek hála.

Szombaton, az utolsó közös reggeli után a szakkollégium hallgatói köszönetet mondtak a tanulmányi út megszervezéséért dr. Farkas Péter tanár úrnak, dr. Szikora Katalin tanárnőnek, Wágner Bernadett ügyvivőnek és Martony Gergely titkárnak, majd útnak indultunk Regensburg felé. Regensburgtól kicsit keletre, Donaustaufban áll a Duna „felett” egy gyönyörű neoklasszikus épület a Walhalla. A hírességek becsületcsarnoka közel 200 német származású történelmi személyiségnek, tudósnak, filozófusnak és művésznek állít emléket. A grandiózus épület megtekintése és néhány rövid pihenő után, este nyolc körül érkeztünk vissza egyetemünkre.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!