Táborvezetési ismeretek

Tájékoztató az Osztatlan Tanárképzés  I. évfolyam „Táborvezetési ismeretek” és a BSc Rekreáció I. évfolyam „Természetjárás” tantárgy foglalkozásairól.

Gratulálunk sikeres felvételijükhöz!

A 2016-2017-es tanévre meghirdetett osztatlan testnevelő-tanár képzésre és a rekreációszervezés-egészségfejlesztés BSc szakra felvett nappali tagozatos hallgatók TF tanulmányaikat 2016. augusztus 22-én, hétfőn 9,30 órakor kezdik meg. (TF főépület Hepp-terem –Díszterem-, Budapest, Alkotás u. 44.). Öt napon keresztül elméleti és gyakorlati (gyalogos természetjáró) foglalkozásokon kell részt venniük. A köznyelv „turisztikai gólyatábor”-ként emlegeti ezt a hetet, de nem tévesztendő össze a Testnevelési Egyetem Hallgatói Önkormányzata által kínált ismerkedési lehetőséggel, az általuk korábbra szervezett „gólyatáborral”, amely nem kötelező! Augusztus 26-án, a pénteki zárónapon a 15 óra után induló vonatok érhetők el. A foglalkozások szabadon hagyják az estéket, edzések kb.18 órától tervezhetők.

A foglalkozások előadásokat és gyakorlati órákat jelentenek, ezért kérjük, hogy jegyzetfüzetet és írószert, továbbá a terepen zajló foglalkozásokra alkalmas cipőt és hosszúszárú nadrágot, kisméretű hátizsákot is hozzanak. Akinek van tájolója kérjük, hozza el! Hálózsákot (vagy lepedőt, párna és takaróhuzatot) hozzanak maguknak! A foglalkozások öt napja alatt mindenki maga gondoskodik élelmezéséről!

A tantárgy teljesítése kötelező, felmentésre nincs mód, indokolt esetben a tábor megkezdése előtt halasztást lehet kérni a Tanulmányi Osztályon. Ebben az esetben a foglalkozásokat az elkövetkezendő évben lehet bepótolni.

Szállásról - mint a teljes tanulmányi időszakban - a hallgatók maguk gondoskodjanak! A tartós kollégiumi elhelyezést igénylő hallgatók erre az időpontra már kapnak visszajelzést a kérelmük elfogadásáról vagy elutasításáról, de lehetőséget biztosítunk minden kérelmező számára az augusztusi elhelyezésre.  A tábor időszakára tehát a kollégium vezetősége lehetővé teszi a szeptembertől felvett és a visszautasított hallgatók számára is az augusztus 22-26 közötti elhelyezést a kollégiumban. Ennek térítési díja a kollégiumra vonatkozó döntések értelmében 10.000 Ft/egyhetes időszak. A kollégiummal kapcsolatosan a kollégium főporta ad felvilágosítást: 487-9217.

A Rekreáció Tanszékre elektronikus címre, legkésőbb augusztus 11-ig befutó kérelmek alapján összegezzük a jelentkezőket, és „megrendeljük” a szolgáltatást a Testnevelési Egyetem Kollégiumában, a Kiss János altábornagy utcában. Az összeget számla ellenében aug. 22-én a délelőtti órák után, beköltözés előtt kell majd befizetni.

Minden egyéb kérdésben a Tanulmányi Osztály útmutatása szerint járjanak el!

Program (augusztus 22 – 26.)

 • 1. nap: augusztus 22. hétfő
  • 9,30-12,00-ig  általános tájékoztató és 1. ELÖADÁS a TF-en.  (Hepp-terem, főépület)
  • 14,00 óra: 1. GYAKORLAT találkozó a Budai Várban a Tóth Árpád sétányon, a Gránit lépcső betorkollásánál.
 • 2. nap: augusztus 23. kedd
  • 8-10-ig előadás a TF-en.  (helyszín: Hepp-terem, főépület)
  • 11,00-kor : találkozó Hűvösvölgyben a 61-es és 56-os villamosjárat végállomásánál. (A villamosok a Déli pályaudvart majd a Széll Kálmán teret is érintik, a végállomásig kell utazni, menetidő kb.35 perc.)  
  • 2. térképolvasó túra és 3. szalagos pályák GYAKORLAT (kb. 16-17 óráig) A két gyakorlat közötti pihenőidőben saját, hozott ebédcsomag elfogyasztását ajánljuk!
 • 3. nap: augusztus 24. szerda   HOSSZÚ TÚRA   kb. 21 km
  • Találkozó: 8,00-ig, Hűvösvölgyben a 61-es és 56-os villamosjárat végállomásánál. 
  • TÚRATERV: Hűvösvölgy- Nagy-rét – Fekete-fej –Nagy-Kopasz – Anna-ház - Széna-hegy – Kutya-hegy – Nagy-szénás -   Nagykovácsi  (Nagykovácsiból a budapesti BKK bérlet nem érvényes, egy vonaljegyre szükség lesz.)
 • 4. nap: augusztus 25. csütörtök
  • 8-11-ig 3. ELŐADÁS a TF-en   (helyszín:  főépület, II. emelet 62-65 terem )
  • 12-18-ig 4. és 5. GYAKORLAT  (távolság és irány mérése, csillag pontbegyűjtő gyakorlat)
  • Találkozó a Normafánál 12-órától, beosztás szerint. Megközelíthető a 21-es és a 21/A jelzésű autóbuszokkal. A buszok a Széll Kálmán térről indulnak, de a Déli PU-nál is megállnak, a Normafáig kell utazni, (ez a 21/A végállomása, de FIGYELEM: a 21-es tovább megy Csillebérc felé!) Menetidő a Délitől kb. 25 perc.
 • 5. nap: augusztus 26. péntek
 • 8,30-11.oo között PÁROS TÁJÉKOZÓDÁSI GYAKORLAT RAJTJA, sorsolás alapján. Utazás egyénileg a Szépjuhászné buszmegállóig. (A fekete feliratú 22-es autóbusszal kb. fél óra alatt érhető el a Széll Kálmán térről). A hallgatók hazautazásukhoz a 15 óra után induló vonatokat érhetik el!

FIGYELEM! A programban kisebb módosítások történhetnek, az érvényes információkat szóban közöljük a táborozókkal!


Néhány fotó a táborból

ARCHÍVUM