Beszámoló a strasbourgi tanulmányútról

2013. november 18-tól 22-ig az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának támogatásával strasbourgi tanulmányúton vehetett részt a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának negyven tanulója. Az út fő célja volt, hogy - Magyarországot képviselve - részt vegyünk a Szaharov-szemináriumon, a Szaharov-díjátadáson, valamint megismerhessük az Európai Parlament működését és Strasbourg szimbolikus jelentőségét az európai integrációs folyamatban. Utunk főszervezője dr. Farkas Péter, a Társadalomtudományi Tanszék egyetemi docense volt.

Strasbourgi tanulmányút (Szaharov-díj) (2013)

A Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért, s olyan kivételes személyiségek kapják meg, akik harcot folytatnak az intoleranciával, a fanatizmussal, az elnyomással szemben. A díj a Nobel-békedíjas Andrej Dmitrijevics Szaharovról kapta nevét.

A csoport találkozója november 18-án 17.30-kor volt a TF kollégiuma előtt. 18 órakor már indulásra készen voltunk, és néhány perccel később kezdetét vette az utazás. Négyóránként pihenést tartva reggelre érkeztünk meg Franciaországba.

Első programként Strasbourg hangulatos városát tekinthettük meg, városnézéssel egybekötött előadást hallgathattunk felkészült hallgatótársaink tolmácsolásában Strasbourg történelméről és főbb nevezetességeiről. Ma Strasbourg a különböző népek egymás mellett élésének, a közös párbeszédnek, a békének a jelképe, ugyanis Elzász-Lotaringia mozgalmas történelme miatt Strasbourg németek és franciák által vegyesen lakott terület. Az Elzász területén fekvő Strasbourgot az Ill folyó szeli ketté, ennek szigetén található az óváros. Ez a rész - köszönhetően különleges szépségének - a Világörökség része.  A város fő nevezetességei az európai uniós intézmények - az Európai Parlament és az Emberi Jogok Európai Bírósága -, valamint egyéb nevezetességek, mint az Európa Tanács épülete, a Főpályaudvar (Gare de Strasbourg), a Petit France, a gótikus stílusban épült strasbourgi Notre Dame katedrális és a benne található világóra. A város összképében is kedves és attraktív.

A városnézés után Mutzigbe indultunk, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket a Zenitude Hotel & Residence Les Portes d’Alsace-ban. A szállodával mindenki elégedett volt. Este 17 órakor Mutzig megtekintése következett, ami az esős időjárás miatt sajnos kissé hiányos maradt.

November 20-án reggel indultunk az Európai Parlamentbe. Az ellenőrzésünk után elsőként ismertetőt hallgathattunk az Európai Parlament működéséről Láng Péter előadásában, amelyben tisztázódtak az EU-s intézmények által betöltött szerepek, megtudtuk az Európai Parlament működési elvének alapjait, és mi is kedvünkre kérdezhettünk. Ezután következett a Szaharov-szeminárium, amely keretein belül meghallgathattuk Malala Juszafzaj történetét, akit 2013-ban a Szaharov-díjra jelöltek.

A most 16 éves Malala Juszafzaj a pakisztáni lánygyermekek oktatásáért emelte fel hangját, hogy nekik is egyenlő joguk legyen az oktatásban való részvételhez. Tavaly tálib merénylet áldozata lett, fején életveszélyes sérülést szenvedett, de túlélte a támadást. Pakisztánban megműtötték, majd Nagy-Britanniában kezelték, s most onnan folytatja harcát a női emancipáció jegyében. A szemináriumon három országból (Németországból, Romániából és Magyarországról) képviseltették magukat egyetemi hallgatók, akik érdeklődnek hasonló témakörök iránt. A szemináriumon többen személyesen gratuláltak Malalának, köztük Gurmai Zita, Edward McMillan-Scott, Othmar Karas és Doris Pack. Malala személyes beszámolója után kérdéseket tehettünk fel neki érzéseivel, munkásságával kapcsolatban.  A szemináriumon részt vettek olyan kubai aktivisták is, akik a kommunista rezsim ellen emelték fel szavukat, így az ő megrázó történetüket is meghallgathattuk. Ezt követően részt vettünk a Szaharov-díjátadáson, amelyen Malala boldogan vette át a díjat az Európai Parlament plenáris üléstermében, és köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és támogatták őt munkásságában.

Az díjátadó után gyakorlati betekintést is nyerhettünk az Európai Parlament működésébe, ugyanis az átadó után ülés kezdődött, s nézőként láthattuk, hogyan szavaznak, és döntenek, vagy épp vitáznak a parlamenti képviselők. Az ebédet az Európai Parlament éttermében fogyasztottuk el. A délutánt szabad programmal töltöttük Strasbourg belvárosában sétával, kávézással, vásárlással. Este 18 órától fakultatív búcsúesten vettünk részt egy helyi étteremben, ahol megkóstoltunk egy elzászi specialitást, a tarte flambée-t, azaz lángolt tortát. Nagyon jó hangulatban telt a vacsora. Este 21 órakor indultunk vissza Mutzigbe a szállásra.

21-én délelőtt 10 órakor indultunk el a szállodából. A tervezett program szerint még két várost tudtunk megnézni, Riquewihrt és Colmart. A városokról az odavezető út folyamán bevezetőt hallgathattunk hallgatótársunktól. Mindkét város az elzászi borút része. Riquewihr egy szinte érintetlen középkori és egy új részből álló falu. Az ó részben a legtöbb ház szőlősgazda jelenlétéről árulkodik, valamint gyakori a jellemző épületek mellett az ablakokban a muskátli. A bor mellé a helyiek mézeskalácsot, puszedlit, sajtot kínálnak, amelyeket meg is kóstolhattunk. Karácsony előtt a falut lakói díszbe borítják, igazi mesebeli faluvá varázsolják a helyet. A település körül jellemzően szőlőültetvények találhatóak. Colmar, Elzász ékköve, egy tündéri kisváros Strasbourg szomszédságában, a királyok kedvenc pihenőhelye volt. A tavasztól őszig virágba borult, majd karácsony előtt díszbe öltöztetett favázas épületek között sétálva a középkorban érezzük magunkat. A Petit Venice a házak között folyó kanálisokkal kissé Velencét idézi, a Szent Márton székesegyház pedig a város egyik legnevesebb építménye. Colmarban az Unterlinden Múzeum méltán híres, ahol egyedülálló reneszánsz kori szárnyasoltár-gyűjteményt láthatunk. A csoport egy része megtekintette a kiállítást. Ezt követően már csak a hazaút volt hátra. 17 órakor indultunk Colmarból Budapestre, ahová másnap reggel 8 órára érkeztünk meg.

Szeretnénk ismételten megköszönni Dr. Farkas Péter tanár úr és Láng Péter, az EP Látogatói Szolgálat munkatársának szervezőmunkáját és az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának támogatását.

Úgy gondolom, mindnyájunk nevében mondhatom, hogy igazán hasznos, élményekkel teli úton vettünk részt. Nemcsak egy kirándulás volt, hanem igazán tanulhattunk belőle, és itt nemcsak az adatbeli dolgokra gondolok, hanem arra, hogy hogyan legyünk bátrak, és emeljük fel a hangunkat az igazságtalansággal szemben.

szöveg: Juhász Mária | fotók: Dr. Farkas Péter, Juhász Mária, Ruszinkó Réka

[nggallery id=210]

ARCHÍVUM