Levéltár

Fond- és állagjegyzék | Raktári jegyzék | Jegyzőkönyvek | Segédletek | Dokumentumok

Levéltáros: dr. Molnár László | telefon: +36-30-541-7156 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A levéltári anyagban kutatást végezni a kutatótermi szabályzatban rögzített feltételek szerint, a levéltárossal előzetesen egyeztetett időpontban lehetséges. Kutatótermi szabályzat | Kutatási kérelem

A levéltár a könyvtár keretén belül működik. Itt található a jogelőd intézmények ránk maradt iratai mellett az egyetem (elsősorban központi) szervezeti egységeinek 15 évnél régebbi iratállománya.

Az 1968 előtti tanácsülési jegyzőkönyvek sajnos csak rendkívül töredékesen maradtak fenn. Valamivel jobb a helyzet a Rektori Hivatal és jogelődei iratanyagánál, amely 1958-tól folyamatosnak tekinthető. Viszonylag jól dokumentáltak a gazdasági ügyek a két világháború közötti és a rákövetkező időszakban is. Feltétlenül említést érdemel a Nemzeti Torna Egylet keretében működő Tornatanítóképző Tanintézet anyakönyveinek 1868-tól kezdődő hiánytalan sorozata. Értékes információkra bukkanhat a sporttörténet iránt érdeklődő a TFSC jegyzőkönyveiben (1925-1939), valamint a Sportmúzeum irataiban is, amelyek között például (1884-től) játékszabályzatok, meghívók lelhetők fel.

Az iratanyag első rendezését 1987-1988 folyamán Szögi László, Kiss József Mihály és Ujváry Gábor végezte el. Sajnos a levéltár megalakulása előtti időben nagy mennyiségű irat semmisült meg, amelynek nagyságát felbecsülni sem lehet. Annyi volt megállapítható, hogy az iratok az egyes szervezeti egységek költözése során pusztultak el.

Az őrzött iratállomány a levéltár megalakulása óta folyamatosan gyarapodik, jelenleg közel 100 iratfolyómétert tesz ki. A gyűjtemény 1997-ben szaklevéltári rangot nyert el. A TF alapító tagja a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetségnek.

Fond- és állagjegyzék >>>

Raktári jegyzék

Tanári, kari értekezletek, tanács- és bizottsági ülések digitalizált jegyzőkönyvei 1947-1963 >>>

Segédletek

Dokumentumok a levéltár anyagából

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!