Prof. dr. Martos Éva: „Placebo, gondatlan dopping, legális teljesítményfokozás – avagy mi van a kapszulában?” című előadása

A Klebesberg Kuno Szakkollégium hallgatóinak a 2022/2023-as tanév utolsó előadását Prof. dr. Martos Éva tartotta. Az előadás címe "Placebo, gondatlan dopping, legális teljesítményfokozás – avagy mi van a kapszulában?". A sportban használt étrend-kiegészítők szerepét, hatásait és kockázatait vizsgálta. Számos fontos üzenetet közvetített a hallgatóság számára. 

Az egyik legfontosabb közülük az volt, hogy az étrend-kiegészítők jelentős szerepet játszhatnak a sportteljesítmény növelésében, de ezeknek a termékeknek a használata nem mentes a kihívásoktól és a kockázatoktól.

Az előadás első részében az étrend-kiegészítők definícióját és forgalmazásának feltételeit tárgyalta. Kiemelte, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet, de hasznosak lehetnek a sportteljesítmény növelésében, ha helyesen alkalmazzák őket.

Ezek a termékek kiegészítők, amelyek segíthetnek a sportolóknak abban, hogy a legjobban használják ki a fizikai képességeiket, de nem pótolják a tápláló ételeket és a megfelelő hidratációt. Az étrend-kiegészítők használata során elengedhetetlen a megfelelő tájékozódás. A sportolóknak tudniuk kell, hogy mit tartalmaznak ezek a termékek, és hogyan befolyásolják a szervezetet. Ez magában foglalja az összetevők ismeretét, a termék forrásának megbízhatóságát és használatának lehetséges mellékhatásait. A gondos kiválasztás kulcsfontosságú. Nem minden étrend-kiegészítő egyenlő, és nem minden termék megfelelő minden sportoló számára. A sportolóknak figyelembe kell venniük saját egyéni igényeiket, sportáguk specifikus követelményeit és a termék összetételét.

Prof. dr. Martos Éva Placebo gondatlan dopping legális teljesítményfokozás avagy mi van a kapszulában című előadása 2

Az előadó bemutatta a sportélelmiszereket és azok az étrend-kiegészítőket, amelyek közvetlenül növelhetik a sportteljesítményt. A professzorasszony ismertette a placebo és nocebo hatásokat az étrend-kiegészítők kontextusában.

A következőkben a sporttáplálkozás alapjait és a sport-táplálkozástudomány jelentőségét mutatta be. Kiemelte, hogy a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a sportteljesítmény szempontjából, és a sport-táplálkozástudomány segíthet a sportolóknak abban, hogy a legjobban használják fel az étrend-kiegészítőket. Előadó kiemelte a gondatlan/vétlen doppingolás fogalmát, lehetséges okait és következményeit. Külön hangsúlyozta, hogy az étrend-kiegészítők használata növelheti a doppingolás kockázatát, ha a sportolók nem tájékozódnak megfelelően a termékek összetevőiről. A professzorasszony bemutatta az étrend-kiegészítők csoportosítását a doppingkockázat szempontjából, és felhívta a figyelmet a cannabinoidok kockázatára. Ezeknek előnyére és hátrányaira is rámutatott. Az előadás végén ismertette velünk az étrend-kiegészítők kiválasztásának algoritmusát és Jeukendrup három szabályát, amelyek segíthetnek a sportolóknak a legmegfelelőbb étrend-kiegészítők kiválasztásában.

Az előadás összefoglaló üzenete az volt, hogy az étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek a sportteljesítmény növelésében, de fontos a megfelelő tájékozódás és a gondos kiválasztás, hogy elkerüljük a gondatlan doppingolást és maximalizáljuk az előnyöket.

Készítette: Gáspár Bettina, a szakkollégium hallgatója

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!