Dr. Kiss Orsolya „Sportoló a kardiológiai vizsgálaton – alapvizsgálatok szükségessége” című előadása

Dr. Kiss Orsolya a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika főorvosa és egyben sportkardiológia profilvezető tartott esszenciális, a kardiológiai szűrések fontosságáról szóló előadást sportolók és sportolókkal foglalkozók számára, április 25-én kedden a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a Klebersberg Kuno Szakkollégium meghívásának eleget téve.

A sportban résztvevők kardiológiai állapotának vizsgálata rendkívül fontos az egészség és biztonság szempontjából. Az ilyen vizsgálatok során a szakemberek általában elektrokardiogramot (EKG), terheléses EKG-t és echokardiográfiát (ECHO) használnak. A spiroergometriás terheléses EKG-vizsgálat során a sportolók fizikai terhelés közben részletes vizsgálatokon esnek át. Ennek során a szakember lépésenként növeli a terhelést, és rögzíti a sportoló szívfrekvenciáját, vérnyomását és EKG-ját, valamint a légzési volumeneket és a légzési gázok összetételét. A teszt lehetővé teszi, hogy az orvosok megvizsgálják, hogy a szív és a keringési rendszer milyen hatékonysággal dolgozik az edzés során, és ezáltal segítenek azonosítani a kardiovaszkuláris problémákat, amelyek veszélyt okozhatnak a sportolók számára.

Az echokardiográfia egy ultrahangos vizsgálat, amely képet ad a szív anatómiájáról és funkciójáról. Az echokardiográfia segítségével megvizsgálják a szív kamráinak méretét és vastagságát, a véráramlást, a billentyűket és a szívizom mozgékonyságát.

Az előadás megrendítő hangulatba fordult, mikor több híres magyar sportoló, köztük a MTSE-n tanuló Tóth Bendegúz hirtelen szívhalál okozta tragédiájára tért ki a doktornő és elmondta, hogy szinte minden nagyobb maratonifutó-versenyen bekövetkezik szívmegállás. Előadásában kitért arra, hogy az amatőr sport kétségtelenül kedvező hatást gyakorol az egészségre, többek között a koleszterinszint, a magas vérnyomás vagy a túlsúly csökkentése révén, ugyanakkor a szív intenzív, heti 10 órát meghaladó terhelése feltáratlan elváltozásokat, ritmuszavarokat (különös tekintettel az idősebb sportolóknál) és a koszorúér keringési zavarát válthatja ki, s akár végzetes tragédiát okozhat. Ennek kiküszöbölésére a terheléses kardiológiai vizsgálat valóban jelentős lehetőség, amely mindenki számára elérhető. Az élsportolók nagy hányada nincs tudatában annak, hogy szíve az átlagosnál sokkal nagyobb vérmennyiséggel dolgozik, illetve a szívfalak feszülése is meghatározóbb. Ezek tudatában világos, hogy a strukturális elváltozások jelenlétében a szívhalál kockázata jelentős, így a gyakori szűrés kérdése is kardinálissá válik.

Köszönjük dr. Kiss Orsolya főorvos asszony nagyon alapos és informatív előadását. A MTSE Szakkollégiuma nagy érdeklődéssel fogadja a hasonló előadásokat, melyek alkalmával a hallgatók megismerhetik a sporttudományok különböző területeit.

Beszámolót készítette: Monory Bendegúz, a szakkollégium hallgatója

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!