Ruhagyűjtő ládával a környezettudatosságért
2024. január 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egyetemünk ruhagyűjtő konténer kihelyezésével igyekszik megfelelni a Healthy Campus projekt környezetre, fenntarthatóságra és társadalmi felelősségvállalásra vonatkozó kritériumainak.

A Healthy Campus 5.7-es kritériumának – környezet, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás – kapcsán a Társadalmi Kapcsolatok Iroda (TKI) két együttműködést is kezdeményezett külső partnerekkel. Tavaly ősztől a Textrade Kft-vel, 2024 februárjától pedig a közelben lévő Pakk Adománybolttal.

A Textrade Kft. szerint okos és környezettudatos megoldás, ha a bezsákolt vagy ömlesztett ruhákat a lakóhelyünkhöz legközelebbi ruhagyűjtő konténerekbe helyezzük, vagy leadjuk egy hulladékgyűjtő udvarban. Ez az egyszerű lépés nem kerül pénzbe, viszont a Föld és lakói számára óriási segítség.

Az összegyűjtött ruha újrahasznosítva nem szennyezi a környezetet, bel-és külföldi értékesítés során gazdára lelhet, textilipari alapanyag, géprongy, illetve textilapríték formájában hasznosulhat, valamint energetikai hasznosítás útján töltheti be új küldetését. 

Ezen elvek mentén helyeztük ki ruhagyűjtő konténerünket egyetemünk kampuszán a K6 épület előtt. A kezdeményezés a reméltnél is nagyobb sikerrel működik, hiszen hét-tíz naponta üríti a cég, mintegy jelezve kitűnő kihasználtságát.

2024 februárjában a közelben lévő Pakk Adománybolttal (Közösségi Szociális Szövetkezet, 1123 Budapest, Alkotás u. 39/a.) tárgyaltak a TKI munkatársai, hogy a társadalmi felelősségvállalás szellemében segítsék mindazokat, akiknek szerényebb anyagi lehetőségeik vannak arra, hogy használati cikkeket vásároljanak.

Az adománybolt az adományozók háztartásában már feleslegessé vált, ám jó állapotú, sérülésmentes, működőképes, még mozdítható tárgyakat fogad be, például könyvet, étkészletet, játékot, kisbútort, konyhai kisgépet.

Terveink szerint évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – helyezünk ki egy gyűjtőládát, amelybe meghatározott ideig lehet majd beletenni azokat, a munkatársak számára már feleslegessé vált tárgyakat, amelyekkel támogatnák az adománybolt működését, bővítve annak árukészletét. Fontos megjegyeznünk, hogy a fent említett tárgyakat csak akkor tudjuk továbbadni, ha valóban sérülésmentesek, tehát most nem lomtalanításról van szó.

Elsőként az egyetem központi épületében, illetve később reményeink szerint a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban is létrehozunk egy-egy gyűjtőpontot évente két alkalommal, korlátozott ideig.

Bízunk benne, hogy egyetemünk polgárai és a környék lakói is élni fognak a fenntarthatóságot és a szociális felelősségvállalást támogató lehetőségekkel, illetve adományaikkal szívesen segítenek a rászorulókon.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!