Pótfelvételi a TF rövid ciklusú testnevelő tanári szakán
2023. május 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Pótfelvételi eljárást hirdet a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) az egyetemi szintű testnevelő tanári mesterképzésre részképzéses levelező szakon. A TF-re jelentkezők az ország legjobbjaitól leshetik el a szakma csínját-bínját.

Mint közismert, Magyarországon egyre nagyobb az igény testnevelő tanárokra, azon belül is a mesterdiplomásokra. A probléma megoldásában meghatározó szerep hárul Közép-Európa legrégebbi testkulturális felsőoktatási intézményére, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre.

Ennek megfelelően a TF pótfelvételi eljárást hirdet azoknak, akik BA testnevelő-edző, illetve BA edző szakon végeztek, valamint akiknek főiskolai testnevelő tanári diplomájuk van. A BA testnevelő-edző és BA edző szakon diplomázott hallgatók négy félév alatt szerezhetnek középiskolai testnevelő tanári diplomát, míg a főiskolai végzettségű testnevelő tanárok rövid ciklusú, kétféléves képzés során juthatnak hozzá mesterdiplomájukhoz.

„A mindennapos testnevelés bevezetését követően a hazai köznevelési intézményekből jelenleg hiányzik ezernyolcszáz okleveles testnevelő tanár. Ennek a problémának a megoldásában pedig főszerep jut a TF-nek – magyarázta prof. dr. Tóth László, a TF Tanárképző Intézetének főigazgatója. – Fontos hangsúlyozni, hogy elsősorban azok jelentkezését várjuk, akiknek BA testnevelő-edző, illetve BA edzői végzettségük van, vagy akik korábban főiskolai testnevelő tanári oklevelet szereztek valamelyik felsőoktatási intézményben, és szívesen dolgoznának testnevelő tanárként a köznevelésben. Ők a képzés után mesterdiplomával a zsebükben általános és középiskolában is taníthatnak testnevelést. Nekik biztosan lesz állásuk az iskolákban, legyen az tankerületi, egyházi vagy szakképzési intézmény. Gyerekekkel, utánpótláskorúakkal foglalkozhatnak, sőt, ha akarnak, még a felsőoktatásban is elhelyezkedhetnek testnevelő tanárként. A frissen végzetteknek a pedagógus-életpályamodell is számtalan előnyt biztosít.”

A BA testnevelő-edző és BA edző szakon végzetteknek a négyféléves képzés során az első három félévben kell teljesíteniük a krediteket, az utolsó félévben tanítási gyakorlaton vesznek részt partnerintézményeinkben. A blended (kevert típusú) képzés során a hallgatók távoktatásban teljesíthetik az elméleti tárgyak egy részét. A képzés gyakorlati és szóbeli záróvizsgával fejeződik be.

 „A TF mindig is testnevelőtanár-képző intézmény volt. A társintézmények bennünket tekintenek anyaintézménynek. Igaz ez abban az értelemben is, hogy a társintézményekben dolgozó szakemberek többsége is nálunk végzett. A TF lehetővé teszi, hogy minél több testnevelő tanár szerezzen megfelelő képesítést, így mindig lesz utánpótlás. Bár testnevelő tanárokat képzünk, sportszakmai szempontból, sportágak korszerű oktatására készítjük fel a hallgatókat az ehhez szükséges pedagógiai-pszichológiai és szakmódszertani ismeretek megszerzésével együtt. A TF-re jellemző sajátosság, hogy a sportágakat a világelitbe tartozó szakemberek oktatják. A tavalyi évtől sporttudományi egyetemként működő intézményünkben az elméleti és a gyakorlati képzés szorosan összeolvad, mindkettő magas színvonalon folyik.” 

A jelentkezők sportszakmai témájú írásbeli vizsgán és pályaalkalmassági szóbeli beszélgetésen vesznek részt. A jelentkezési határidőt, valamint a pótfelvételi pontos időpontját a felvi.hu fogja közölni.

Fontos dologra hívta fel a figyelmet Lénárt Judit, a TF Tanulmányi Hivatalának vezetője. Eszerint a pótfelvételi eljárásban azok a jelentkezők vehetnek részt, akiket az általános eljárás során az általuk megjelölt képzés egyikére sem vettek fel, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba. Jelentkezésünket kizárólag a felvi.hu felületén adhatjuk be.

Utolsó módosítás: 2023. május 22. 9:00
nyomtatás
2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!