A Klebelsberg Kuno Szakkollégium győri tanulmányi útja

Október 27-29 között a Szakkollégium tagjai tanulmányi kiránduláson vettek részt Győrben. Ennek keretében látogatást tettek a város legjelentősebb sportlétesítményeiben, meglátogatták a 2017-es EYOF-ra (ifjúsági olimpia) épített Olimpia Sportparkot és uszodát, az Audi Arénát, illetve érdekes előadásokat hallgattak a vármegyeszékhely sportéletéről.

A beszámolót készítette: Szöllősi Ferenc, a Szakkollégium tagja:

„Az első nap folyamán a győri Audi Arénát látogattuk meg. Itt egy igen részletes körbejárás várt ránk, megismerhettük kicsit a gépészetet, hogy miként tartják fent az épületet, az események során a közlekedést a különböző szektorokba, a kihúzható nézőteret és a terem három vagy egy fő kézilabda pályává alakítását. Számunkra már szinte adott volt egy laikus szemlélődönél kicsit hozzáértőbben tekinteni a létesítményekre, hiszen a legutóbbi TF-es előadásunk során, amelyet Géczi Gábor professzor úr tartott, a sportlétesítmények üzemeltetési kérdéseivel foglalkoztunk. Így jó volt ezt is kicsit a gyakorlatban látni, hogy azok a bizonyos számok mit is rejtenek egy épület fenntartásában és üzemeltetésében. Szó esett a névadó szponzor, az Audi és a fenntartás legfőbb támogatója, a helyi önkormányzat szerepéről is. E gyönyörű és új részek ellenére a legnagyobb meglepetés a korábban felhúzott Magvassy Mihály Sportcsarnok parkettás termében várt ránk, mikor is betekinthettünk egy kicsit a Győri ETO női NB I-es kézilabdázóinak edzésébe, valamint a vendég és a hazai csapat öltözőjébe is.

Ezek után az Olimpiai Sportpark felé vettük az irányt, ahol szállásunk átvétele után ebben létesítményben is körbevezettek minket. Számunkra elképzelhetetlen volt, hogyan lehet ennyiféle sportot egy fedél alá vinni. Megismertük mind a 10 sportágat (torna, cselgáncs, atlétika, kosárlabda, kézilabda, röplabda, tenisz, valamint a kerékpár, úszás és kajak-kenu), melynek a 2017-es EYOF adott otthont. Majd részt vettünk Kertész Tamás előadásán „Mozgással a kognitív fejlesztéséért” címmel. Itt saját találmányát, a VSL3D-t ismerhettük meg, mely egy, a térben szabadon összeszerelhető kordinációs létra a gyermekek kognitív fejlesztéséért. Különböző variációk, számok és betűk behozatalával a létrába nemcsak a sportot képességeket lehet fejleszteni, de sok más tantárgy oktatását is, mint például a matematika, az informatika és az ének-zene is.
Első vacsoránk után pedig lehetőségünk volt kipróbálni az úgyszintén újonnan épült AQUA Sportközpontot, ahol remek körülmények – és persze hangulat mellett – úszhattunk és szaunázhattunk az esti órákban.

Második napunkon Szombati-Serfőző Eszter, az ifjúsági olimpia szervezőbizottságának társelnöke adott elő nekünk az EYOF szervezéséről a rendezési gondolattól, a létesítmények tervezésén és megépítésen át a verseny lebonyolításán át a lezárásáig, nem utolsósorban pedig az esemény hatásáról a városra, valamint az egész hazai sportra nézve. Ezek után városnézésen vettünk részt, hiszen régészeti és történeti emlékekben Győr az egyik leggazdagabb település. Megismerhettük a város múltját a törökök és Napóleon idejéből, sok más nevezetesség mellett megtekinthettük a Nagyboldogasszony székesegyházat, a város rengeteg szakrális emlékét és közülük a legkiemelkedőbbet, Szent László lovagkirályunk hermáját. Városnézésünk után moziban néztük meg a „Magyarázat mindenre” című filmet, mely igen összetett módon jeleníti meg mai világunk társadalmi problémáit egy fiatal különleges élethelyzetén keresztül.

Utolsó napunkon Patkás Tamás (Győr para-nagykövete) előadását hallgathattuk meg a kitartásról, az újrakezdésről és ezekben a sport szerepéről. „Tomy Rocky” bár elveszítette mindkét lábát, mégsem adta fel életszeretetét és vidámságát, melyet mi is egyértelműen érzékelhettünk előadása során, és újabb kihívások elé állt, nyílt vízi paraúszó lett és úszott át településeken, városokon, országokon és bizony kontinenseken is, de még az Alcatrazból is „megszökött” úszva. Ilyenkor talán mindenki jobban átgondolja, hogy mi is számít problémának az életben, és erőt merít Tamás személyiségéből és küzdelmeiből, melyeket megélt már életében.

Összességében „szuper” tanulmányi kiránduláson vehettünk részt, nagyon jól éreztük magunkat, igazi közösséget alkottunk. Az egész napos programok mellett sok szakmai beszélgetést folytathattunk, így minden szempontból nagyszerű és hasznos esemény volt. Az esték sem teltek unalmasan, későig kártyáztunk, beszélgettünk.

Ezúton is szeretnénk ismét megköszönni Nagy Gergyelyek, a Győr Projekt Kft. ügyvezetőjének támogatását és a szívélyes vendéglátást, Hoffmann Judit szakmai igazgatónak a szervezésben és Pozsgai Péter tanár úrnak a létesítmények megismertetésében nyújtott segítségét!”

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!