Hírek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)

  Rekreáció Tanszék,
  2021. július 22.

  Levelező természetjáró tábor program a BSc 1. év Sportszervező szaknak (50 fő), pótlás a felsőbb éveseknek (20 fő), és az MA 5 féléves tanárképzés II. éves hallgatói számára (15 fő).

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)

A TE Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága szervezésében június 27-én és 28-án két workshopot tartunk, amelyen az érdeklődők Dr. Paul Edmunds, a University of New Mexico (USA) - a TE partnerintézménye - oktatójának intenzív angol nyelvi tréningjén vehetnek részt.

Május 25-én tartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), aminek keretében kitüntetéseket és díjakat adott át a honi szervezet. Györfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója – Németh András, Köstner Vilmos, Róth Kálmán és dr. Soós József mellett – a Magyar Kézilabdázásért Érdemérmet vehetett át. Vele beszélgettünk.

Kecskeméten tartotta éves rendes közgyűlését a Magyar Sportújságíró Szövetség. A 2018-as Kongresszusra a kecskeméti városháza dísztermében került sor, ahová Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár mellett Dr. Kulcsár Krisztián MOB elnök és a Testnevelési Egyetem kancellárja, Dr. Genzwein Ferenc is hivatalos volt.

A XVI. Kerületi Kézilabda MSE diákjai múlt hétfőn egy keceli kézilabda-tornáról tartottak hazafelé, amikor az M0-s autópályán Pécel közelében kigyulladt az őket szállító busz. A 9-14 éves fiataloknak csupán néhány percük volt a kimenekülésre, sokuknak még arra sem volt ideje, hogy felvegye a cipőjét.

Három évvel ezelőtt vezettük be a magyar nyelvi tantárgy mellett a „Hungarian Culture” tanulmányokat a különböző országokból érkező hallgatóknak. Ezt azért tettük, hogy mélyebb ismereteket szerezhessenek Magyarországról.

Tavaly decemberben nagy sikert aratott a Testnevelési Egyetemen a dr. Kis Jenő emlékére megrendezett konferencia – amelyet most újból „átélhetnek” a résztvevők, sőt azok is, akik nem voltak jelen az eseményen. Prof. dr. Hamar Pál szerkesztésében elkészült a több mint százoldalas emlékkötet, amely a tavalyi tudományos-módszertani konferencián elhangzott előadásokat eleveníti fel.

Az atlétika tanszék évek óta nagy figyelmet fordít a hallgatók versenyrendezési képességének kibontakoztatására. Ennek a programnak egyik eleme a hallgatók elméleti és gyakorlati felkészítése a kölyök atlétikaversenyre, aminek csúcspontját egy-egy viadal megszervezése és lebonyolítása jelenti. Az idén a hallgatóknak két elméleti előadást követően kellett önállóan megszervezniük és lebonyolítaniuk a kölyök atlétikai versenyeket. 

A nagysikerű vizes világbajnokság után újabb nemzetközi megmérettetés házigazdája lesz Magyarország. Június 16-án kerül megrendezésre a FINA nyíltvízi világkupa sorozatának hazai fordulója Balatonfüreden, ahol ismét elengedhetetlen lesz az önkéntesek munkája a rendezvény lebonyolításához.

Megjelent Tánczos Zoltán Fitnesz és személyi edzés című könyve, mely a Testnevelési Egyetem oktatási segédlete is és a korszerű fitneszgépek és eszközök használatának teljes körű, részletes leírását tárgyalja. A szakszerű felhasználási útmutatás és edzésmódszertani ismeretek nyújtása mellett az olvasó megismerheti belőle, hogy pontosan milyen izmok vesznek részt egy adott mozgás kivitelezésében.

Negyedszer is bajnoki címet szereztek a TFSE női kosárlabdázói, miután a Testnevelési Egyetem rendezésében, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportcsarnokában rendezett MEFOB Döntőn megvédte címét a gárda, miközben a fiúk egy körbeverést követően negyedikek lettek.

Tavaly óriási sikert aratott a Magyar Kézilabdázás Napja a Hősök terén, s a Magyar Kézilabda-szövetség az idén is megrendezte a női Bajnokok Ligája négyes döntőjének kísérőprogramjaként az eseményt. Nos, ezúttal is parádés hangulatban zajlott a MKN még múlt pénteken, valósággal ellepték a kézilabdázók a Hősök terét. Az eseményen a TFSE is hangsúlyosan megjelent. 

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nemzetközi edzőképző központja szerdán kiosztotta az európai szövetség (EHF) mesteredzői diplomáit a képzést elvégző húsz szakembernek, köztük Elek Gábornak és Danyi Gábornak. Az eseményen Mocsai Lajos a TE rektora felszólalásában a Testnevelési Egyetem és a nemzetközi szövetség (IHF) együttműködéséről is beszélt.

Rangos elismerésben részesült dr. Takács Ferenc, a Társadalomtudományi Tanszék neves professor emeritusa: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottsága a Fair Play Művészet-Tudomány kategóriában Trófea kitüntetést adományozott neki! A május 14-iki ünnepélyes gálán dr. Farkas Péter, a MOB Fair Play Bizottságának tagja adta át a kitüntetést.
 

Május 12-én ötödik alkalommal került megrendezésre az Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Sport Kupája az ELTE-én. Idén is hat sportágban versenyezhettek a Budapestről, Pécsről, Győrből, Szombathelyről, Gödöllőről, Egerből és Miskolcról érkezett kollegák, 16 felsőoktatási intézményből és karról összesen közel 250-en.

Ebben az esztendőben is megrendezzük a TF Napokat, a Testnevelési Fesztivált, amely hétfőn a nulladik nappal már meg is kezdődött. Aki esetleg nem tudja a pontos programot, most elolvashatja néhány fontos információval egyetemben.

Hétfőn a mínusz egyedik nappal elkezdődött a 2018-as Testnevelési Fesztivál, vagyis a TE-napok. Nyitásként dr. Genzwein Ferenccel beszélgethettek kötetlenül a hallgatók, kancellár úr egyebek mellett vállalkozási és sportvezetői tapasztalatairól, futballistamúltjáról, valamint vezetőedzői munkásságáról tartott előadást.

Jelentős elismerésben részesül dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem professzora. Május 24-én a New York-i Orvosi Egyetemen átveheti a világhírű professzor, Gabor Kaley, illetve felesége, Harriette által alapított díjat, amelyet minden évben egy-egy mikrocirkulációt kutató szakembernek ítélnek oda.

Vasárnaptól, május 13-15. között a Testnevelési Egyetem és az NKE közösen rendezik meg a Kosárlabda MEFOB Döntőt, Magyarország legnagyobb egyetemi sport rendezvényét. A finálé helyszíne az Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportközpontja a Ludovika téren, ahol a nőknél a TFSE mellett a Deberceni Egyetem, a Szegedi RSC és a Közgáz, míg a férfiaknál a Miskolci Egyetem, a BME-MAFC és a Nyíregyháza szerepel a Final Fourban. 

A nagysikerű vizes világbajnokság után újabb nemzetközi megmérettetés házigazdája lesz Magyarország. Június 16-án kerül megrendezésre a FINA nyíltvízi világkupa sorozatának hazai fordulója Balatonfüreden, ahol ismét elengedhetetlen lesz az önkéntesek munkája a rendezvény lebonyolításához.

A II. Nemzetközi Sportinnovációs Konferencia társrendezvényeként megtartott ünnepség keretében átadták a Testnevelési Egyetem (TE) által életre hívott Németh Ferenc-fotópályázat győztesének járó plakettet. A három kategória, köztük a 21 éven aluliak számára kiírt Testnevelési Egyetem Fotódíja versenyben 102 pályázó vett részt. 

A Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház immáron második alkalommal rendezi meg a Sportinnovációs Nemzetközi Konferenciát. Az esemény megnyitóján beszédet mondott Dr. Palkovics László, korábbi oktatási államtitkár, innovációs és technológiai miniszter és Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára. A nyitónapon több mint 2200 ember látogatott ki a Groupama Arénába.

Kedden rendezték meg a II. Nemzetközi Sportinnovációs Konferencia campus napját a Testnevelési Egyetemen. Elsőként dr. Kádár Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője köszöntötte egyetemünk nemzetközi partnereit, valamint a diplomáciai testületek képviselőit, majd pedig Mocsai Lajos, a TE rektora üdvözölte az egybegyűlteket.

A Testnevelési Egyetem Pedagógia és Módszertani Tanszékének egyetemi tanársegédje, Csordás-Makszin Ágnes egyhetes tanulmányúton vett részt az Amerikai Egyesült Államokban. A Slippery Rock nevű egyetemen járó oktatónk személyes hangvételű írásban számol be a Pennsylvania államban található egyetemről és tapasztalatairól.   

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor május 3-án az Országos Széchényi Könyvtár vendége volt. A Testnevelési Egyetem vezetője a könyvtárban már évek óta folyó nagysikerű KönyvTÁRlat irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat részeként kapott meghívást az intézménybe. 

Harmadik alkalommal is megvédte sárkányhajós bajnoki címét a Testnevelési Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem pedig újra evezős bajnoki elsőséget nyert a nyert a hatodik alkalommal megrendezett Dunai Regattán a fővárosi Műegyetem rakparton.

Április végén hét egyetem részvételével rendezték meg a kőbányai Körösi Csoma Sándor Kulturális Központ színháztermében a testépítés fitnesz Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokságot (MEFOB). A Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség által a Magyar Kupa keretében lebonyolított versenyen ragyogóan szerepeltek a Testnevelési Egyetem sportolói.

Információ az osztatlan tanárképzés hallgatói számára a május 26-28 közötti  „természetjárás, táborozás” kurzusról Új helyszín: Visegrád, Mogyoróhegy. A Salgóvár közeli kemping meditálók általi elfoglalása miatt új helyszínt kellett keresni. Csak a kurzusra előzetesen bejelentkezettek vehetnek részt (névsor e dokumentum végén).

Április 27-én immár 23. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Tudományos Diákkonferenciát (NTDK) a Testnevelési Egyetem. A rendezvény szép sikert aratott, minden úgy történt, ahogyan a TDK vezetősége és a szervezőbizottság eltervezte. Összefoglalónkban a négy szekció győztesei közül egy páros, Kiss Veronika és Taylor Esther is megszólal. 

2018. május 13-15. között a TFSE és az NKE közösen rendezik meg a Kosárlabda MEFOB-döntőt! A finálé helyszíne az Nemzeti Közszolgálati Egyetem vadonatúj sportközpontja a Ludovika téren.A szervezők várják minden lelkes önkéntes jelentkezését az esemény lebonyolításához.

A Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház második alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Sportinnovációs Konferenciát. A kétnapos esemény keretében sportágazati vezetők, tudományos, gazdasági és külpiaci szakértők vitatják meg az iparág aktualitásait, az elmúlt időszak legfőbb sporttudományokhoz köthető kutatási eredményeit, illetve az ágazat jövőbeni irányvonalait.

Információ az osztatlan tanárképzés III. éves nappali hallgatói számára a „Természetjárás / táborozás” tantárgy lebonyolításáról. A tantárgy 3-napos (2-éjszakás) sátortáborozás keretében valósul meg. A Neptunban a következő őszi félévre kell majd felvenni.

Információ az MSc Sportrekreáció – Sportturizmus szak I. évfolyam (9 fő levelező) hallgatói számára a „Hegyi túrázás-táborozás” tantárgy, továbbá az MA testnevelő tanár képzés „természetjáró tábor” (levelező 5 féléves 9 fő) , és az osztatlan tanárképzés  nappalis hallgatóinak elmúlt években elmulasztott (10 fő) „természetjárás, táborozás” kurzusok lebonyolítására.

Az idén ismét kegyeibe fogadta az időjárás rendezvényünket, az immár második alkalommal megrendezett TF Majálist. Verőfényes, meleg napra ébredtünk.