Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Kedves Felvételizők! A Magyar Edzők Társasága és a Testnevelési Egyetem a BA Edző képzésre jelentkezők számára biológia tantárgyból felvételi előkészítőt tart az alábbi időpontokban. A tanfolyam részletes tematikáját az oktató az első előadáson ismerteti.

Hétfőn intézményünk E termében rendezték meg a második fordulót a Testnevelési Egyetem amatőr B33 kosárlabda-bajnokságában, és akárcsak az első körben, ezúttal is ragyogó megoldásokat, no meg izgalmas párharcokat láthattunk.
 

Ötletből terv, tervből valóság, avagy megalakult a Testnevelési Egyetem Diákmentor Szolgálata. A Diákmentor Szolgálat az EFOP-3.4.3-16-00008 pályázat keretein belül kiscsoportos foglalkozásokon keresztül, térítésmentesen segíti a hallgatókat egy-egy félév során az adott tananyag elsajátításában, valamint a felkészülésben a vizsgaidőszakok előtt.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Budapesti Tollaslabdázók Szövetsége és a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség 2018. évi nyílt MEFOB Egyetemi-Főiskolai Tollaslabda Bajnoksága 2018. május 5. szombat 10.00 órakor kezdődik a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium Csarnokában (Budapest X., Maglódi út 8.)

Sportegyesületeket, iskolákat kíván bekapcsolni a TFSE hálózatába a kézilabda-szakosztály, ezért kedden reggel együttműködési megállapodások aláírására került sor a TFSE és a rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola és a Szent István Szakgimnázium és Kollégium sportegyesületének kézilabda-szakosztályai között.

Kiemelkedő nemzetközi tudományos és közéleti tevékenységéért, valamint a magyar sporttudományért, azon belül a Testnevelési Egyetemen elvégzett áldozatos, tudományos munkájáért Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora Pro Universitate-díjjal tüntette ki Paavo Komi urat.
 

Az ombudsman szerint fokozott kockázatot jelent a 15 évesnél fiatalabb sportolókra a vízi sportok edzésein használt úgynevezett hypoxiás edzésmódszer, ezért szükségesnek tartja az edzők megfelelő felkészítését, biztonsági intézkedések bevezetését és tájékoztató anyagok készítését. Az ügyben az ombudsman a Testnevelési Egyetem rektorának véleményét is kikérte. 

A kanadai Sports for Life szervezet képviseletében Budapesre érkezett Richard Way (CEO), a Hosszú távú sportolófejlesztési program (LTAD) megalkotója, aki Balyi Istvánnal hozta létre a programot.

A Rekreáció Tanszék vízi tábora idén május 7. és 11. között lesz, az osztatlan tanárképzés II. évfolyamos, valamint az előző évből lemaradt testnevelő edző szakos hallgatók részére.

Másodízben gyűltek össze Erdő Péter meghívására az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye köznevelési intézményeinek munkatársai a Szent Adalbert Központban április 20-án. Az Esztergomban rendezett konferencián Gombocz János, a Testnevelési Egyetem professzor emeritusa is felszólalt.

Elkészült a 23. Nemzetközi TDK absztraktfüzete, benne a részletes programmal és a szekciók beosztásával. Elérhető az esemény angol nyelvű oldalán.

Nagy sikert aratott hétfőn a Balatonbogláron a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA), a TSO Medical és a Testnevelési Egyetem együttműködésével megrendezett sportkonferencia. Csaknem száz érdeklődőt vonzott az esemény, amelyen a sportszakemberek az agilitásvizsgálat, illetve -fejlesztés, valamint a teljesítménymonitoring és a sportfizioterápia egy-egy kiemelkedő innovatív technológiai megoldásával ismerkedhettek meg.
 
Április 2. és 11. között az Egyesült Államokban járt a TFSE női kosárlabda-csapata, amely a napfényes Floridában töltött el hasznos napokat. A szakmai tapasztalatok mellett kivételes élményekkel is gazdagodott a küldöttség, a részletekről Magyar Biankát, az együttes edzőjét kérdeztük.
 

Április 27-én immár 23. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Tudományos Diákkonferenciát a Testnevelési Egyetem. Noha az esemény ezúttal „csak” egynapos lesz, rendkívül intenzív és sokrétű programmal várjuk az érdeklődőket. A közelgő konferencia kapcsán Koller Ákossal, egyetemünk professzorával beszélgettünk.

A Tüske Uszodában rendezték a férfi Egyetemi Vízilabda Bajnokság negyeddöntőit. A Testnevelési Egyetem nemrég alakult pólócsapata a BME együttesével találkozott a legjobb négy közé kerülésért rendezett összecsapáson.  

Április 20-án, pénteken benépesül a BME Sporttelepe, aznap rendezik ugyanis a BEFS Universitas 2018. évi tavaszi budapesti atlétikai bajnokságát! A rangos esemény 14.30-kor kezdődik a Bogdánfy utca 12. szám alatti sporttelepen, nevezni fél órával az adott versenyszám kezdete előtt lehet, a nevezés díjtalan.

A Testnevelési Egyetem labdarúgó edzőtovábbképzést szervez Joan Vila Bosch, az FC Barcelona módszertani igazgatója részvételével, sőt meghívást kapott a korábbi 15-szörös spanyol válogatott Carles Rexach is, a katalán sztárcsapat egykori játékosa, később vezetőedzője, aki jelenleg elnöki tanácsadó a világhírű egyesületnél. A továbbképzésre május 9-én kerül sor a ferencvárosi Groupama Arénában a II. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia társrendezvényeként.
 

A Testnevelési Egyetemen a 2018/2019-es tanévre is meghirdetésre kerül a Magyarország kormánya által alapított Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP). A program célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját.

„Szeretnénk a TFSE női és férfi kézilabdacsapatát visszavezetni méltó helyére, minimum a magyar másodosztály élmezőnyébe” – hangsúlyozta beszélgetésünk alkalmával Györfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja. A mesteredző rögvest hozzátette, hogy az ügy érdekében még rengeteget kell dolgozni, mert számos lépcsőfok megtételével lehet elérni a célt.

A Testnevelési Egyetem Sporttudományok Doktori Iskola a 2018. szeptember 1-től kezdődő félévre jelentkezést hirdet egyéni felkészülők részére 3 programban doktori fokozatszerzésre.

A Testnevelési Egyetem képviseletében Dr. Kádár Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság vezetője a Coastal Carolina Egyetemre látogatott, ahol tárgyalásokat folytatott a testnevelő tanárképzés, a humán kineziológia, a rekreáció és sportmenedzsment, valamint a nemzetközi kapcsolatok területi vezetőivel.

2018. április 18-19-én kerül megrendezésre Pécsett a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Asztalitenisz bajnoki döntőre. A versenyszámok között megtalálhatóak a férfi és női csapat, páros és egyéni számok, de fontos tudnivaló, hogy igazolással nem rendelkező játékosok is nevezhetnek.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a magyar kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya hosszabban értékelte a Digi Sport Reggeli start című műsorában a magyar válogatott helyzetét, valamint a beszélgetésben a Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged klubfilozófiája is szóba került. Az elhangzottak nem csupán a kézilabda, a magyar sport szempontjából is érdekesek. 

2018. április 6-án a Testnevelési Egyetemre látogatott az UWW (United World Wrestling - Nemzetközi Birkózó Szövetség) két képviselője, Ms. Deqa Niamkey, fejlesztési vezető és Ms. Lie Liang, fejlesztési koordinátor. A delegációt Farkas Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára is elkísérte.

Március 29-én ismét megválasztották oktatási rektorhelyettesnek prof. dr. Hamar Pált, aki így újabb ötéves ciklust kezdhet ebbéli minőségében. Habár a pozícióra ő volt az egyedüli pályázó – ahogy fogalmazott –, minden választás esetében lehet bizonytalansági tényező.

A TE Támogató Szolgálata múlt héten tartotta első diáksegítő tréningjét új munkatársai számára. A kibővített diáksegítői hálózat célja, hogy az önkéntes programba részt vállaló diákok képesek legyenek felismerni nehezebb sorsú társaikat.

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Marton Orsolya „Az állóképességi edzés hatása a mitokondriális biogenezisre edzhetőség alapján szelektíven tenyésztett patkányoknál” című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A NEKA a TSO Medical és a Testnevelési Egyetem együttműködésében április 16-án nagyszabású sportkonferenciát rendeznek a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA). A részvétel ingyenes, így a reményeink szerint minél több érdeklődő sportszakember megismerkedhet az agilitás vizsgálat és fejlesztés, a teljesítménymonitoring, illetve a sportfizioterápia egy-egy kiemelkedő innovatív technológiai megoldásával.

A Sporttudományok Doktori Iskola pályázatot hirdet doktoranduszok és doktorjelöltek részére konferencián való részvétel (előadás, poszter) támogatására. Az utazás legkorábbi időpontja: 2018. július 1. Figyelem: az utazás időpontjában aktív jogviszony szükséges!

Dr. Berkes Istvánt, a kiváló magyar sebészt egy évvel ezelőtt beválasztották az Exercise is Medicine elnevezésű orvosi világszervezet vezérkarába, amelynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a mozgás fontosságára, azt ne mondjuk, nélkülözhetetlenségére. Ennek kapcsán beszélgettünk a sebész professzorral.

Kedves hallgatóink! A Rekreáció Tanszék 2018-as tavaszi Rekreáció II. tábora május 7. és 11. között (a 4. K-héten) zajlik le.