Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

A Testnevelési Egyetem ebben a formában utoljára öltözött fehérbe. Az idősebbek bizonyára örök emlékként raktározták el a téli havazásokat, amikor az egész ország fehérbe öltözött, és szó szerint derékig ért a hó. A klíma változásával egyre ritkábban tárul elénk ez a csodaszép látvány, hirtelen nem is emlékszünk, mikor volt legutóbb fehér karácsonyunk. Most is februárra, a tél végére jutott a csikorgó hideg és a hó.

1991 óta minden évben, azaz immáron 28. alkalommal kerül megrendezésre a Szarvasűzők elnevezésű országos váltófutóverseny. A verseny kabala állata Bonifác, a szarvas. Az esemény célja, hogy a csapatok futói, Egerből a Bükk-hegység csodálatos tájain keresztülfutva (több szakasz a Bükki Nemzeti Park területén, néhol 900 méter magasságot is átlépve) eljussanak Miskolcra, azon belül is a Miskolci Egyetem campusába.

Budapest Sportélete - Budapest Európa Sportfővárosa 2019. címmel rendeztek konferenciát 2018. február 27-én a Bálna Budapestben. Az esemény nevében is hordozza: a 2019-es év a magyar főváros sportélete szempontjából kiemelt esztendő lesz, hiszen elnyerte az Európa Sportfővárosa kitüntető címet. Az eseményen a Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos is részt vett és előadást tartott.

Példaértékű kezdeményezés a Fővárosi Nagycirkusznál a tematikus órák meghirdetése. Ilyenkor különböző témák, tudományok képviselői tartanak előadásokat, és ezzel kapcsolatban nagy megtiszteltetés érte a Testnevelési Egyetemet: a lovaskultúra tematikában a TE-t kérte fel előadónak a Fővárosi Nagycirkusz!

Tavaly nagy sikert aratott az első alkalommal megrendezett Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia, nem csoda hát, hogy már akkor megfogalmazódott az igény a folytatására. Nos, május 9-én és 10-én következik a második „felvonás”: a Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház közös szervezésében – akárcsak tavaly – a Groupama Arénában rendezik meg a II. Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciát.

Elrajtolhat a Testnevelési Egyetem Velencei-tó közelében épülő új létesítményének építkezése, melyre szeptemberben írtak ki pályázatot – írja a Magyar Építők uniós közbeszerzési adatok alapján. A mintegy nettó 1,2 milliárd forintos projektet a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Magyar Építő Zrt. kivitelezik, a beruházás során a Tóbíró közben fekvő korábbi KNEB-, illetve ÁSZ-üdülőt építik át.

Már javában dolgozik a TFSE férfi-, illetve női kézilabdacsapata, mindkét, NB II-ben szereplő együttesünk január 8-án kezdte el a felkészülést a tavaszra. A Budapesti Kézilabda-szövetség szervezésében a Siketek csarnokában megrendezett teremtornán a lányok és a fiúk egyaránt rajthoz álltak, és remek eredményt értek el, hiszen a hölgyek elsők, míg az urak másodikok lettek.

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa  és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Béki Piroska "Multidimenzionális nemi sztereotípiák a 21. század versenysportjában Magyarországon" című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A Rekreáció Tanszék 2018-as tavaszi szabadidő táborának kerékpáros blokkja április 9. és 12. között lesz, a TF Római-parti vízitelepén (Budapest III., Királyok útja 65-67.). A program csak a kijelölt csoportokban teljesíthető!

Az egyik legelismertebb japán felsőoktatási intézmény, a Tokióban található Waseda Egyetem háromfős delegációját látta vendégül a Testnevelési Egyetem vezetősége. A TE rektorának vezetésével a megbeszélésen a felek egyeztettek a jövőben kialakítani kívánt szakmai együttműködés részleteiről, melyet a két egyetem részletes bemutatkozása előzött meg.

Hétvégén került megrendezésre a 2018-as vízilabda MEFOB első fordulója, csoportmérkőzéses formában. A Testnevelési Egyetem csapata első ízben vett részt a versenyen, ugyanis szeptemberben alakult meg a vízilabda szakosztály a TFSE-ben, így mind a játékosok, mind az edzői stáb számára ez volt az első éles megmérettetés.

A lesiklóverseny után óriás-műlesiklásban is célba ért a dél-koreai Pjongcsangban zajló téli olimpia síversenyében Kékesi Márton. A Testnevelési Egyetem hallgatója – a másik magyar indulót, Samsal Dalibort két hellyel megelőzve – a 42. lett az ügyességi alpesí sí számban.

Csapatban világbajnoki aranyérem Kairóban, egyéniben és csapatban Európa-bajnoki ezüst-, illetve vegyes váltóban bronzérem Minszkben – jelentős éremgyűjteménnyel zárta a 2017-es esztendőt az öttusázó Kovács Sarolta, nem csoda hát, hogy az idén első alkalommal kiosztott Testnevelési Egyetem év női sportolója díj - a nem TFSE-s kategóriában - őt illette meg.

A múlt szombati nyilvános oklevélátadó ünnepi ülésen első alkalomma került kiosztásra a Testnevelési Egyetem sportolója díj. A TFSE igazolt versenyzőjeként 2017-ben az atléta Együd Máté és a kosaras Karlócai Julianna nyert, csapatban a honlapon lezajló szavazás alapján a TF női kosárlabda-csapata győzött, míg TF-es hallgatóként tavalyi sporteredményei alapján a világbajnok öttusázó Kovács Sarolta és a maratoni kenus világbajnok Dóczé Ádám nyerte el az oklevéllel és az Adidas utalványával járó megtisztelő címet. Ádám ezáltal kitüntetéssel vett búcsút egyetemünktől, hiszen most végzett a BSc testnevelő szakon.

Szombat délelőtt a MOM Kulturális Központban rendezte meg egyetemünk szokásos nyilvános oklevélátadó ünnepi ülését, amelynek keretében átadta egyebek mellett a Testnevelési Egyetem díszpolgára címet. Nos, a kitüntető elismerést dr. Ascsillán Endre, a General Electric (GE) Magyarország alelnöke kapta meg – vele beszélgettünk.

December elején figyeltem fel a felhívásra. Kvízjátékot hirdettek. Mivel engem minden ilyen „agyjáték” érdekel, azonnal rákérdeztem: Tanárok is mehetnek? Igen, de mivel már csak 1 nap volt hátra a kezdésig, nem sikerült összeállítani egy (3 vagy 4 fős) csapatot.

Napjaink legnagyobb síelő klasszisa, Marcel Hirscher győzelmével ért véget a férfi alpesi síelők kombinációs száma a pjongcsangi téli olimpián. Az osztrák szupersztár első olimpiai aranyát szerezte meg.

Szombat délelőtt a MOM Kulturális Központban rendezte meg egyetemünk szokásos nyilvános oklevélátadó ünnepi ülését a szenátus tagjainak – prof. dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, dr. habil. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes, prof. dr. Hamar Pál oktatási rektorhelyettes, prof. dr. Koller Ákos, a Tudományos Tanács elnöke, valamint prof. dr. Tihanyi József, a Doktori Tanács elnöke – vezetésével.

A dél-koreai Pjongcsang városában pénteken elkezdődtek a XXIII. téli olimpiai játékok, és ezzel kapcsolatban máris érdekességgel szolgálhatunk. A magyar küldöttség három éremmel utazhat majd haza – legalábbis a Gracenote számításai szerint.

Szomorú díjátadóra került sor a Testnevelési Egyetem csütörtöki szenátusi ülésének nyitóakkordjaként. Mocsai Lajos rektor, a Testnevelési Egyetem vezetői, a Szenátus tagjai megrendülve adták át a TF Hőse-díjat az egy esztendővel ezelőtti veronai busztragédia hősének, Vígh Györgynek.

Tisztelettel meghívjuk a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Testnevelési Egyetem közös szervezésében megrendezendő II. Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciára, amely 2018. május 9-10-én kerül megrendezésre a Groupama Arénában. A magyar és angol nyelvű nemzetközi tudományos rendezvény célja, hogy ösztönözzük újabb kreatív ötletek megvalósulását és innovációvá válását.

A Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesületét (TFSE), köztük Blázsovics Ádám világkupabajnokot fogadta hétvégén a Góbék Teqball Team Székelyudvarhelyen. A világ jelenleg két legerősebb teqball szakosztályának sportolói napi 6-7 órát gyakoroltak péntektől vasárnapig a Bányai Sporttermében.

Tavaly októberben az Egyesült Államokban, közelebbről a dallamos nevű Albuquerque-ben (Új-Mexikó állam) járt dr. Sterbenz Tamás, egyetemünk általános rektorhelyettese, valamint Kádár Judit nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató, s együttműködési megállapodást kötöttek a helyi Új-mexikói Egyetemmel. Ennek köszönhetően a napokban Boros Zoltán, a TFSE női kosárcsapatának edzője meglátogathatta a 25 000 (!) hallgatóval büszkélkedő intézményt, ahol értékes és érdekes tapasztalatokkal gazdagodott.

A Rekreáció Tanszék "Animátor tréning (kezdő)" nevű választható tárgya ebben a félévben 2018. április 20-22-én lesz (péntek 13.30-17.00, szombat-vasárnap 9.00-17.00). A képzés helyszíne: pénteki napon a TF épülete, szombat-vasárnap TF Vízitelep, Római-part.

A Rekreáció Tanszék a tavaszi választható gyalogos túranapokat idén a Bakonyban tartja, 2018. május 12-13-én (szombat, vasárnap).

A Rekreáció Tanszék tavaszi választható vízitúrája idén a Szigetközben lesz, időpontja 2018. május 12-13. (szombat, vasárnap).

A Rekreáció Tanszék tavaszi választható kerékpártúrája idén a Velencei-tónál lesz, 2018. április 21-én és 22-én (szombat, vasárnap).

A hétvégén 3–2-es vereséget szenvedett Liege-ben a magyar tenisz Davis-kupa-válogatott a tavalyi döntős Belgiumtól, így az ősszel az elitben, vagyis a Világcsoportban maradásért játszik. Noha nem lépett pályára Köves Gábor szövetségi kapitány együttesében, csapatunk tagjaként ott volt a belgiumi összecsapáson Borsos Gábor, aki elsőéves a Testnevelési Egyetem sportmenedzser mesterszakán.
 

Szép cél, remek lehetőség a nyári munkára az Erzsébet Táborokban, amely  Magyarország legnagyobb táboroztatási programja és amit az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósít meg.

Helyszín: a D-csarnok Győri út felőli alagsora, bejárat az udvarról nyitva lesz a jelzett időpontokban. Az órarend és a turnusbeosztások figyelembevételével a következő lehetőségeket biztosítjuk:

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai érmet szerezzenek.

A tehetség utat tör magának – tartja a mondás, és ezzel a megállapítással nem is lehet vitatkozni. Hacsak nem annyiban, hogy a tehetség, a kivételes adottság önmagában nem elegendő a teljes kibontakozáshoz, a fiatalok útját egyengetni is kell. De nem mindegy, hogyan!

A 2017-es világversenyek sportszakmai elemzései címmel rendezett január 31-én délután konferenciát a Testnevelési Egyetem. A Sportági Intézet szervezésében megvalósuló rendezvényen két szekcióban, szép számú hallgatóság érdeklődése mellett zajlottak az események.