Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Idén először indított Vándortábor programot a Kormánybiztosság, az Országos Erdészeti Egyesület és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Szerencsére sikerült viszonylag gyorsan elfogadtatni s elindítani a pedagógus továbbképzési rendszert, közel ötszázan el is végezték a túravezetői képzéseket a Testnevelési Egyetemen – mondta el Révész Máriusz kormánybiztos.

Újabb pezsgő, sikeres és komoly érdeklődés mellett zajló továbbképzést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem Modern kondicionális és koordinációs képzés címmel. A teltházas konferenciára a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében került sor. Az esemény társrendezője a Magyar Kézilabda Szövetség Sporttudományi Tanácsadó Testülete volt.

A sportolók egészségügyi ellátásának finanszírozását a jövőben nem a tb-alapból, hanem önálló költségvetési forrásból fedeznék – értesült a Magyar Idők. Ez is része a sportegészségügy átalakításáról szóló, a kormány által már elfogadott koncepciónak, amely szerint a jövőben ebből a forrásból fedeznék azoknak a háziorvosoknak és kórházaknak a munkáját, akik/amelyek vállalják, hogy részt vesznek a sportolók egészségügyi ellátásában.

2017. szeptember 28-október 1. között kerül megrendezésre a BOK Csarnokban (Budapest, XIV. Dózsa György út 1-3.) az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupa olimpiai kvalifikációs versenye. A rendezők szeretettel várják a Testnevelési Egyetem munkatársait és hallgatóit a csütörtöki és pénteki előfutamokra.

A St. Pölten Fachhoschschule Egészségügyi tanszékének professzora, Prof. Kerstin Lampel és Dr. Barbara Wondrasch docens hétfőn a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által szervezett szakmai megbeszélésen vett részt a Testnevelési Egyetem Biomechanikai Tanszékének képviselőivel.

A napokban ért véget a spanyolországi Fuengirola városában megrendezett Európai Egyetemi Bridzs- és Sakkbajnokság. Az esemény rangját és népszerűségét híven tükrözi, hogy tizenöt ország huszonöt egyeteméről összesen százhúsz versenyző ült asztalhoz. Egy ilyen volumenű tornáról természetesen nem hiányozhat a Testnevelési Egyetem, mi több, nagyszerű eredményt elérve tértek haza a mieink.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem szerdán délelőtt 10 órai kezdettel továbbképzést tart "A modern kondicionális és koordinációs képzés" címmel. Az esemény társrendezője a Magyar Kézilabda Szövetség Sporttudományi Tanácsadó Testülete. Az esemény nyilvános, de a nagy érdeklődésre való tekintettel regisztrációhoz kötött.

Dr. Merkely Béla professzor, egyetemi tanár, igazgató előadása (Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika). Időpont: 2017. szeptember 26. kedd, 16.00. Helyszín: Elméleti Oktatási Központ (Budapest IX., Tűzoltó u. 37-47., I. emelet, Beznák terem).

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem tisztelettel meghívja az "A modern kondicionális és koordinációs képzés" című továbbképzésére. A konferencia időpontja: 2017. szeptember 27. (szerda) 10.00-15.30. A konferencia helyszíne: Testnevelési Egyetem, Hepp Ferenc terem (Budapest XII., Alkotás u. 44.). Társrendező: MKSZ Sporttudományi Tanácsadó Testület.

Hogyan lesz jó klubfutballunk? – tettük fel a kérdést dr. Muszbek Mihály sportközgazdásznak, a Testnevelési Egyetem címzetes egyetemi docensének, aki nappali, illetve levelező tagozaton is oktat sportvállalat-tant, valamint sportgazdasági ismereteket. Persze nem csupán az iménti kérdést feszegettük – már csak azért sem, mert annak idején nem is a labdarúgás volt a sportága.

A nyári ausztriai találkozót követően 2017. szeptember 20-án a Testnevelési Egyetem képviselői Budapesten fogadta az eisenstadti Pädagogische Hochschule négyfős delegációját (Mag. Sabine Weisz, rektor, Mag. Inge Strobl-Zuchtriegl, rektor-helyettes, Mag. Dr. Gundl Rauter, az Oktatási és Szakmai Gyakorlati Intézet vezetője, Mag. Rosemarie Lehner, az Általános Iskolai Fejlesztési Intézet vezetője).

Rendkívül sikeres, teltházas sportszakmai konferenciát rendezett a Magyar Olimpiai Bizottság a Testnevelési Egyetemmel közösen szeptember 21-én. „A Prevenció, regeneráció és rehabilitáció a sportban” elnevezésű fórum elsősorban a TAO-sportágaknak lett meghirdetve, de több más olimpiai sportág képviselője is részt vett rajta.

A BA/BSc és MA/MSc szakok bevezetésével ugyan egy időre háttérbe szorult az évfolyamfelelős tanári rendszer a TF-en, de az osztatlan tanári szak megjelenésével ismét előtérbe került, hiszen ezek a hallgatók (kevés kivétellel) az öt éves tanulmányok alatt nagyrészt együtt maradnak.

Augusztus 29-től szeptember 5-ig hat magyar fiatal, köztük négy TF-es hallgató kapott lehetőséget az ISAB (International Sport Associacion of Budapest) által elnyert Erasmus+ pályázat kapcsán, kiutazni Írország fővárosába, Dublinba.

Novembertől kamatmentes lesz a Diákhitel2 azoknak is, akik újonnan veszik fel, és már nem csak az önköltséges képzésben részt vevő hallgatók vehetik igénybe. A Diákhitel1 esetében a havonta felvehető maximum 50 ezer forintos összeg 20 ezer forinttal megnő.

Ma délután 16 órától két érdekes és időszerű témájú előadás lesz a sport és szív kapcsolatáról. Az eseményen bevezető előadást tart a „Sportolás hatása a szívműködésre” címmel Dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem professzora, aki augusztusban Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Miközben Davis-kupa csapatunk az oroszokat oktatta, mi most egy másik tenisz oktatásról számolunk be. A napokban kétoldalas cikk jelent meg a Nemzeti Sportban Szávay Ágnesről, a korábbi kiváló teniszezőről, akinek legjobb helyezése a 13. volt a világranglistán. A most 28 esztendős egykori sportoló idestova öt év éve vonult vissza. Vajon mi van vele mostanában?

Legjobb európaiként negyedik helyen végzett a Testnevelési Egyetem csapata a 16 együttest felvonultató női B33-as, 3x3 Basketball World Universiade League versenysorozatban a Kínai Xiamen városában.

Kancellári dicséretek és a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjak átadására került sor a Testnevelési Egyetem Szenátusának legutóbbi ülésén. Emellett két fontos személyi döntés is született az összejövetelen.

Kancellári dicséretek és a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjak átadására került sor a Testnevelési Egyetem Szenátusának legutóbbi ülésén. Emellett két fontos személyi döntés is született az összejövetelen.

A TFSE kézilabda szakosztálya 2017. szeptember 13-án évnyitó szakosztálygyűlést tartott. Mivel a TFSE kézilabda-szakosztálya javuló teljesítményével kívánja szolgálni egyetemünk, egyesületünk szakmai tekintélyének erősítését ezért az ott elhangzottakat részletesen is közöljük.

A napokban rektori dicséretben részesült dr. Rácz Levente, a Testnevelési Egyetem biomechanikai tanszékének megbízott vezetője. A 47 esztendős erőnléti szakember 1993-ban szerzett testnevelő tanári diplomát a TF-en, és csaknem két évtizede oktat egyetemünkön, amely jószerével a második otthona. 

A Doktoranduszok Országos Szövetsége az elmúlt években a doktori képzés szerkezeti átalakítása mellett azt a célt is kitűzte maga elé, hogy hatást gyakoroljon a doktori tantervek tartalmára. Ennek érdekében több olyan fórumot szerveztünk, ahol a fiatal és a tapasztalt kutatók arról egyeztettek, milyen tudásra van szükség a sikeres doktori életpályához.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem tisztelettel meghívja az érdeklődőket a „Prevenció, regeneráció és rehabilitáció a sportban” című továbbképzésére. A konferencia időpontja: 2017. szeptember 21. (csütörtök) 10.00-16.00. A konferencia helyszíne: Testnevelési Egyetem, Hepp Ferenc terem (Budapest XII., Alkotás u. 44.).

A Testnevelési Egyetem néhai rektorának, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete elnökének, Prof. Dr. Istvánfi Csabának állított emléktáblát a százhalombattai önkormányzat a Városi Sportcsarnok előterében szeptember 10-én.
 

Felkészülési tornán vett részt az elmúlt hétvégén a TFSE női kosárlabda-csapata a szlovákiai Besztercebányán. Lányaink két szlovák, valamint egy lengyel együttessel mérték össze tudásukat, és ragyogó teljesítményt nyújtva megnyerték a viadalt!

Jótékonysági labdarúgó-mérkőzés a TF-en többek közt a rendőr és a szurkoló válogatott részvételével. A Szurkolók az állatkínzás ellen mozgalom három hónapja azzal a céllal alakult, hogy országosan felhívja a figyelmet az állatkínzások nagy számára, az állatvédelem fontosságára és a jelenlegi törvények hiányosságaira.

Melyikünk ne emlékezne az első hetekre az egyetemen? Csupa új arc, új szabályok, kollokvium, zh, gyakjegy, cv-kurzus, és megannyi, ismeretlen kifejezés. Nem beszélve arról, hogy az új helyszíneken az órákat is meg kell találni, felvenni a tárgyakat, intézni a diákigazolványt mindent egyedül.

A Magyar Sporttudományi Társaság és annak EU Szakbizottsága tisztelettel meghív minden érdeklődőt a TAO (tapasztalatok, elemzések, értékelések, perspektívák a látványsportok támogatási rendszerében) című sportszakmai konferenciára. Az esemény a Társaság EU Szakbizottságának szervezésében szeptember 28-án csütörtökön 13:30 órától kerül sor a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc Termében.

A 2017-18-as tanévre meghirdetésre kerülő program a hazai kutatói utánpótlást, a tudományos pályán való elindulást majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatását megcélozva segíti a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók munkáját.

Világszerte nagy és pozitív visszhangja volt az augusztus 19. és 30. között Tajpejben megrendezett nyári universiadénak. A magyar egyetemi versenyzők ragyogó eredményeket értek el a különböző sportágakban, és büszkén újságolhatjuk, hogy a Testnevelési Egyetem is képviseltette magát a nagyszabású eseményen.

Hallgatóink ebben az évben is a hagyományoknak megfelelően, tehát remekül szerepeltek az egyetemi birkózó bajnokságon! Eredményösszegzésünkből kiderül, hogy az egyéni helytállás mellett a csapatversenyben is verhetetlen volt a Testnevelési Egyetem. Csapatunk toronymagasan megelőzte az Eszterházi Főiskolát és a Pécsi Tudományegyetemet.

A 2017/18-as tanév első félévének Természetjáró tábora a Rekreáció Tanszék szervezésében, a BSc I. évfolyam Sport és rekreáció-szervező szak levelező tagozatos hallgatóinak, illetve pótlási lehetőség a speciális tanrendű tanárképzősöknek, és a Rekreációszervező-egészségfejlesztő szakon a Mozgásprogramok 1. Természetjárás kurzussal elmaradtaknak.

Időpont: 2017. október 6-7.

A 2017/18-as tanév első félévének Természetjáró tábora a Rekreáció Tanszék szervezésében, a BSc Sport és rekreációszervező szak nappali tagozatának I. évfolyama számára, illetve a Mozgásprogramok 1. Természetjárás kurzus pótlása a felsőbb évesek számára, 2017. szeptember 25. és 29. között.

A Rekreáció Tanszék idei kerékpáros táborának időpontja: szeptember 25-30. A tábor programja csak a kijelölt csoportban teljesíthető!

A Fogyatékosságügyi Koordinációs Iroda diáksegítőt keres egy levelező tagozaton tanuló hallássérült hallgató tanulásának megkönnyítésére! Feladat: rögzítőre felvett, tanuláshoz szükséges hanganyagokat kell legépelni és visszajuttatni a hallgatónak, aki minden K-héten jár az egyetemre, és az elméleti órákon elhangzottakat ilyen módon tudja legjobban megtanulni.

Leszögezzük, hogy a hatályos szabályozások értelmében kizárólag a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a Testnevelési Egyetemmel közös OKJ-s képzését sikeresen teljesítő oktatók jogosultak magyar állampolgárokat hegymászótudást igénylő terepre vinni, csakis oktatási célból” – írja az MHSSZ szerdai közleménye, a múlt hónap végén a Matterhornon történt hegymászó tragédiával kapcsolatban. 

A versenyt a Kaposvári Egyetem hívta életre azzal a céllal, hogy a kalandra, önmaguk kipróbálására vágyó fiataloknak és idősebbeknek egyaránt biztosítson versenyzési lehetőséget, hogy ezzel is növeljék mentális és fizikai fittségüket, kielégítsék kalandvágyukat.

Kedd este már bravúros játékkal felkészülési meccset nyert az NB I-es MTK ellen a TFSE kosárlabda-csapata, de voltak olyan játékosok, akik még egy nagy esemény hatása alatt álltak. A napokban ért véget a 2017-es Universiade, a tajvani Tajpejben megrendezett egyetemi csúcseseményen női egyetemi válogatottunk a tizenhat csapatos mezőnyben a tizedik helyen végzett. A mieinket erősítette Mihálczi Diána és Karlócai Julianna. 

Az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével zárta a magyar egyetemi csapat a 29. Nyári Universiadét Tajpejben. Tizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a tizennegyedik helyen végzett a csapat az országok közötti ranglistán, és az 1-6. helyezettek összességében a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös Budapesti Universiade óta.

A Sporttudományok Doktori Iskola pályázatot hirdet doktoranduszok és doktorjelöltek részére konferencián való részvétel (előadás, poszter) támogatására. Egy fő egy éven belül maximum 200 000 forint támogatásra pályázhat. Az utazás legkorábbi időpontja: 2017. október 15.

Tizenkét esztendő után az idén újraindul a szakedzői képzés a Testnevelési Egyetemen, aminek nem csupán intézményünk vezetői, tanárai örülnek, hanem a magyar sportolók is. Számos sportág kiemelkedő alakja nyert felvételt a szakedzőire, mások mellett Medveczky Erika, a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakos.