Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

2017. május 26-án az Új épületben tartották a Tanárképző Intézet Pedagógia és Módszertani Tanszék szervezésében mentortanáraink tanévzáró értekezletét. Szép számban érkeztek vidékről és Budapestről azok a kollégák, akik a testnevelő tanárképzésben tanuló hallgatók mentorálását, iskolai tanítási gyakorlatait, illetve összefüggő tanítási gyakorlatait irányítják.

Nagyszerű eredményeket ért el a 2016-2017-es futballidényben Prukner László, egyetemünk mesteroktatója, aki a harmadosztályú Budafok vezetőedzőjeként a Magyar Kupában – klubtörténelmet írva – az elődöntőig, az NB III-ban pedig bajnoki címig, vagyis feljutásig kormányozta csapatát. Mindeközben ráadásul más fontos feladatokat is végez a szakember, hiszen a TF-en ő a futballedző-képzés vezetője.

A 2017-18-as tanévre meghirdetésre kerül a Testnevelési Egyetemen a Magyarország kormánya által alapított Új Nemzeti Kiválóság Program. A program célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját.

Egy jóval nagyobb játékerőt képviselő csapat ellen, kettős vereséggel, de az előzetesen célként kitűzött második helyet megszerezve zárta a TFSE női kosárlabda–csapata az amatőr női NB I-et, tehát az NB I/B rájátszását.

A TF egész évi eseményeinek mindig üde és kedves színfoltja a Jubileumi diplomaosztó, amikor az 50, 60, 65, ill. 70 éve végzett hallgatóink megkapják arany, gyémánt, vas, és gránit diplomájukat. Az idén május 26. 11 órára esett ez az időpont.

Csütörtökön 1 órakor megtelt a Hepp Ferenc-terem. Azért gyűltünk egybe, hogy a TF korábbi rektorára Professzor Dr. Istvánfi Csaba Rector Emeritusra emlékezzünk. Tanár úr áprilisban hunyt el, nagypénteken, és mivel a család szűk körben kívánta eltemetni, a TF közössége ily módon búcsúzott tőle.

A Magyar Biológiai Társaság Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztálya, a Testnevelési Egyetem (TF), a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottság Szomatikus-nevelési Albizottság hagyományai alapján hívja és várja mindazokat, akik kutatási eredményeiket szeretnék közreadni.

A TFSE kézilabdázóinak mérlege a MEFOB döntőben: egy arany és egy negyedik hely és Dr. Ökrös Csaba is elismerést kapott! A tavalyi finálé szervezési sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség idén is a Széchenyi István Egyetemet bízta meg az országos döntő megrendezésével, amelyen idén hat női és hat férfi csapat szerepelhetett.

A játékospiacokról, a hatékony árazásról értekezett - szigorú közgazdasági értelemben – Dr. Magas István egyetemi tanár az nso.hu és a Brainsporting közös felületén, ahol megállapítása szerint legfeljebb csak kvázi fair value-ról beszélhetünk.

A sport területén végzett kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenysége elismeréseként a napokban Kemény Ferenc-díjat kapott a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékén a mai napig tanító Földesiné Szabó Gyöngyi, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Vele készítettünk interjút.

A Testnevelési Egyetem nagyra becsült rektora, Prof. Dr. Istvánfi Csaba rector emeritus intézményi búcsúztató megemlékezése 2017. május 25-én, csütörtökön 13 órakor kerül megrendezésre a Hepp Ferenc teremben.

A múlt héten csütörtökön és pénteken rendezték meg a ferencvárosi Groupama Arénában a Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciát, a kétnapos eseményt a Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szervezte.

Pénteken a Magyar Kézilabda-szövetség 2017-es éves közgyűlésén Török Bódog-életműdíjjal tüntették ki Mocsai Lajost, az MKSZ tiszteletbeli elnökét, a Testnevelési Egyetem rektorát.

A Testnevelési Egyetem Sporttudományok Doktori Iskolája  pályázatot hirdet Dr. Nádori László PhD gyakornoki (predoktori) támogatás elnyerésére. A támogatás folyósítása 2017. szeptember 1-től legfeljebb 2018. augusztus 31-ig tart. Az ösztöndíj előre várható havi összege: bruttó 131 000 Ft.

Kedves hallgatók! Felhívjuk figyelmüket, hogy 2017/2018-as tanévben az Új Nemzeti Kiválóság Programra a felsőoktatási alap-, valamint mesterképzésben résztvevő hallgatók is pályázhatnak. A program célja a tudományos utánpótlás megerősítése, a tudományos életpálya serkentése, a kiváló oktatók, kutatók pályán- és itthon tartása, illetve az egyetemek tudományos teljesítményének ösztönzése.

A sport és az innováció kapcsolatáról, lehetőségeiről kezdődött nemzetközi konferencia Budapesten. Az első Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia nyitónapján köszöntőt mondott dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese, dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatója és Prof. Dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem (TE) rektora.

Közeleg a július, amikor Magyarország minden eddiginél rangosabb sporteseményt rendez, jelesül a vizes világbajnokságot. De nem csupán az úszóinkért és vízilabdázóinkért szoríthatunk ezen a nyáron, hiszen augusztusban atlétikai világbajnokságot rendeznek Londonban – erről beszélgettünk Szalma Lászlóval, a Testnevelési Egyetem Atlétika Tanszékének vezetőjével, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnökével.

Mocsai Lajos rektor úr irodájában fogadta az elmúlt héten Prof. Dr. Dörgő Sándort, a National Strength and Conditioning Association oktatási és kutatási bizottságának vezetőjét. A találkozón egy mindkét fél számára értékes együttműködés körvonalazódott, amely olyan objektív és innovatív felkészülési rendszer használatáról is szólt, amelyben folyamatosan láthatóvá válik versenyzők és a tanítványok fejlődése.

A napokban rendezték meg a kosárlabdázók Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságának (MEFOB) négyes döntőjét Miskolcon, és büszkén újságolhatjuk, hogy a TFSE révén egyetemünk mind a női, mind a férfivonalon képviselve volt. Mi több, Boros Zoltán edző lányai felettébb meggyőző játékot elővezetve meg is nyerték a négyes döntőt, az első helyről döntő mérkőzésen kedden 83-70-re megverték a debrecenieket.

Május 6-án a Magyar Sport Napját ünnepeljük. 1875-ben ezen a napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben hozott határozata alapján május 6. a Magyar Sport Napja. Ebből az alkalomból most szeretett tanárunk, kollégánk, a "mi Laci bácsink", Kovács László is a kitüntetettek között volt.

Érdekes összeállítást készített az RTL Klub televízió szerkesztője a mai fiatalok, gyerekek testméretéről. A riportban a Testnevelési Egyetem helyszínei is többször megjelentek, mert a stáb a TF-en forgatott. Az összeállításban egyetemünk oktatója, Dr. Szmodis Márta az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék docense is megszólalt.

Vasárnaptól keddig rendezik Miskolcon, a Generali Arénénában a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi és női négyes döntőjét. Érdekesség, hogy mind a férfi, mind pedig a női mezőnyben egyedül a TFSE jutott a négyes döntőbe "nyugatról", azaz a nyugati csoportból. A bb1.hu írása következik.

Idén is megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Új Nemzeti Kiválóság Program pályázat doktoranduszok és doktorjelöltek részére.

Május 9-10-én a Pécsi Tudomány Egyetem 650 éves jubileumi ünnepségsorozatának keretein belül rendezték meg a MEFOB labdarúgó négyes döntőjét, amelyen a Testnevelési Egyetem csapata győzött.

A kettős karrier, a sport és a sportpályafutás utáni munkalehetőségek és saját tapasztalatok kerültek terítékre a majdnem teljesen megtelt Hepp Ferenc teremben, ahol kedden este megtartotta alakuló ülését a TFSE Kézilabda Alumni.

Szerdán a Testnevelési Egyetemen járt a VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium sportosztálya, amelyről fontos tudni, hogy olyan osztály, amelyben kizárólag versenyszerűen sportoló diák tanul. Huszonheten érkeztek látogatóba a TF-re, volt köztük futballista, jégkorongozó, kosárlabdázó, triatlonozó, sőt szinkronúszó is.

A pedagógusok körében akkora érdeklődés övezi az Erdei Vándortábor programmal párhuzamosan meghirdetett, „Gyalogos vándortábor-vezető” akkreditált továbbképzést, hogy a Testnevelési Egyetem és az Országos Erdészeti Egyesület május 18-ig meghosszabbítja a tanfolyam jelentkezési határidejét.

A sport globálisan az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, a szegmensben megvalósuló innováció pedig a magyar cégek számára is nemzetközi kiugrási lehetőséget jelent. Ezt felismerve rendezi meg első ízben a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Testnevelési Egyetemmel közösen a Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia 2017 elnevezésű szakmai rendezvényt május 18-19-én, Budapesten. A konferencia elsősorban az iparági párbeszéd erősítését és az exportlehetőségek feltérképezését célozza.

Budapest Főváros Önkormányzata pályázati felhívást tesz közzé a tanulásban és a sportban kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok számára.

A körülöttünk zajló technológiai fejlődés olyan jelentőségű, mint az ipari forradalom volt, aminek eredményeként átalakul a munka világa is. Sok szakma esetében eltűnnek a hagyományos karrierutak a munkaerőpiacról, szakmák szűnnek meg, miközben eddig el sem nevezett, új foglalkozások elnevezésével ismerkedünk. Aki esetleg érdeklődik a téma iránt vagy úgy érzi, hogy érintett, annak ajánljuk a Future Work Fesztivált.

Nagyszerű eredményeket ért el a napokban a TFSE női kosárlabda-csapata: előbb bejutott a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) négyes döntőjébe, majd pedig beverekedte magát az NB I/B fináléjába! A ragyogó szereplésről Boros Zoltánnal, a TFSE női csapatának vezetőedzőjével, a magyar férfiválogatott korábbi kiváló irányítójával beszélgettünk.

Információ az MA Testnevelőtanár-gyógytestnevelő szak I. éves nappali hallgatói számára a "Természetjárás / táborozás” tantárgy lebonyolításáról. A tantárgy 3-napos/ 2-éjszakás sátortáborozás keretében valósul meg. A Neptunban a következő őszi félévre kell majd felvenni.

Információ az osztatlan tanárképzés hallgatói számára a "Természetjárás, táborozás" kurzusról. A tantárgy teljesítése során 3-napos sátortáborozás keretében, gyalogos turisztikai foglalkozásokhoz illesztett elméleti ismereteket kapnak a hallgatók Magyarország egyik turisztikai szempontból kiemelten kezelendő területén, a nógrádi Karancs- és Medves-vidéken.

Információ az MSc Sportrekreáció – Sportturizmus szak I. évfolyam (10 fő levelező) hallgatói számára a "Természeti rekreáció – sportturizmus" tantárgy, továbbá az MA testnevelő tanár képzés II. éves nappalis hallgatók elmúlt évben elmulasztott (10 fő) illetve a speciális tanárképzés (14 fő) hallgatóinak a "Természetjárás, táborozás" kurzusok lebonyolítására.

Címvédőként, esélyesként indult a TF 2017-es sárkányhajós egysége a Dunai Regattán, de az esélyesség egy percig sem nyomasztotta a Testnevelési Egyetem versenyzőit. Az evezősnyolcasok döntőjét a győri Széchenyi István Egyetem csapata nyerte.

Érdekesnek ígérkező beszélgetésre kerül sor május 9-én, kedden délután háromnegyed öttől a TF Hepp Ferenc termében. A kézilabdasport és a kettős karrier témában világnagyságok beszélgetnek a sportról és az azt követő sikeres életről.

Csütörtökön férfi kézilabda-válogatottunk nagy meccsen 25–25-ös döntetlent játszott az olimpiai bajnok dánokkal az Európa-bajnoki selejtezőben a budapesti Papp László Sportarénában, ott, ahol szombaton és vasárnap a nők számára a négyes döntőt rendezik a Bajnokok Ligájában, természetesen a győri kézisek részvételével.

Megjelent A test izomzatának edzése című könyv második, bővített kiadása. Ha valaki szeretne a testével törődni, legjobb, ha ezt szakszerűen, tudományosan alátámasztott edzésmódszerekkel végzi. Ebben segít egyetemünk oktatójának, Bogárdi Istvánnak alapos munkája.

A Magyar Edzők Társasága javaslatára egyetemünk előkészítőt tart a BSc edző szakra jelentkezők számára biológiából, a négy részből álló program első előadását kedden tartották a Hepp Ferenc teremben. Az eddigi tapasztalatokról, benyomásokról dr. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettest kérdeztük.

A budapesti székhelyű Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázatot hirdet 18. életévüket betöltött fiatalok számára. A pályázat tárgya az idén már második alkalommal megrendezendő, nagy sikerű Kós Károly Honismereti és Szülőföldkutató Táborba való jelentkezés.

Napsütéses idő fogadta a TF Koltai Jenő pályára érkezőket május 1. délelőttjén. No meg egy kis zene és mosolygó kollégák, akik már előre berendezték a helyszínt. Az asztalok mellett sorakozó padokon, a ping-pong asztaloknál és az gyerekeknek felállított ugráló várban nem csak a mostani, hanem a rég nem látott, volt TF-es kollégákat és családtagjaikat is üdvözölhettük.

A Sportgazdaságtani és Döntéstudományi Kutató Központ egyik tagja, Dr. Muszbek Mihály címzetes egyetemi docens, sportközgazdász a hazai és a nemzetközi futball összehasonlításáról írt a Brainsporting és az nso.hu együttműködésében egy hazai és egy nemzetközi bajnoki rangadó kapcsán.

Május 18-án és 19-én a ferencvárosi Groupama Arénában nagyszabású eseményt rendez Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia 2017 címmel a Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház. Ennek apropóján beszélgettünk dr. Kádár Judittal, a TE Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetőjével, aki rávilágított arra, miben lehet hagyományteremtő, újszerű a bő két hét múlva rendezendő kétnapos program.

Az ELTE sportpályáin 17 felsőoktatási intézményből közel 300 oktató és dolgozó vett részt az ELTE SPORT Kft. által április 22-én megrendezett IV. Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Sport Kupáján.