Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

A 2017. március 8-án rendezendő fórum célja, hogy a TE nemzetköziesítési fejlesztéseit, folyamatait és az intézményen kívüli hátterét, valamint jó gyakorlatokat mutasson be.

Lesiklásban és szlalomban is magyar sporttörténelmet írt Kékesi Márton az alpesi sí-világbajnokságon. Pedig már nagyon fáradt volt, folyamatosan vérzett az orra, de az adrenalin vitte előre. A téli olimpián is hasonló tettre készül.

Decemberben volt két éve, hogy Mocsai Lajos rektorként irányítja a Testnevelési Egyetemet, s az azóta eltelt két esztendő egy rendkívül fontos munkafolyamat időszakát határozta meg. Egyebek mellett újra kellett „alapítani” az egyetemet.

Díjat alapít a Testnevelési Egyetem. A csütörtöki szenátusi ülésen Mocsai Lajos rektor úr és Dosek Ágoston kezdeményezésére az egyetem szenátusa elfogadta, hogy a példaértékű emberi cselekedetek méltatására díjat alapítson a Testnevelési Egyetem: a TF Hőse-díjat. Ennek kapcsán beszélgettünk Mocsai Lajossal.

Ezentúl rendszeresen olvashatunk a Testnevelési Egyetem hallgatóinak dolgozataiból, írásaiból a Nemzeti Sport online kiadásában. A Sportgazdaságtani és Döntéstudományi Kutató Központ hallgatói sokszor újságírói és olvasói, sportkedvelői szempontból is igen izgalmas témákat feszegetnek, most például a büntetőrúgások hatékonyságának elemzését láthatjuk az nso.hu-n.

Mocsai Lajos rektor úr meghívásának eleget téve február 21-én nagy sikerű előadást tartott a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében dr. Neszmélyi Emil egykori TF-hallgató, aki tavaly májusban első magyarként a nehezebb útvonalon, a hegyet északról megmászva jutott fel a világ tetejére, a Mount Everest csúcsára.

A hétvégén megrendezett 43. fedett pályás atlétikai bajnokságon rég nem látott sikereket értek el a TFSE atlétái. A TF- sportolók két bajnoki címet, egy bronzérmet és további értékes helyezéseket szereztek a BOK-csarnokban.

Csütörtökön ünnepli 74. születésnapját Bognár Gábor, egyetemünk korábbi tanára, vívóedző, aki 1968 és 2006 között oktatott a TF-en, közben pedig két tanári diplomát szerezve elvégezte az általános iskolai és középiskolai testnevelő tanári szakot.

Az elmúlt napokban több találkozón, felvezető és már tétmérkőzésen is pályára lépett a TFSE női és a férfi kézilabda-csapata. A most szombaton megkezdődő NB II-es bajnokság tavaszi idényében a férfi csapat nyert, míg a lányok nagy küzdelemben, az együttes kapusának sérülése miatt végül vereséget szenvedtek. Összefoglalónk következik a kézilabdások eredményeiről.

Szombat délelőtt tartotta a Testnevelési Egyetem (TF) Szenátusa nyilvános ünnepi ülését, amelyen a három hallgató doktorrá avatása és 82 végzős hallgató diplomáinak átadása mellett együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Edzők Társaságával (MET). A MOM Kulturális Központban tartott rendezvényen a Testnevelési Egyetem vezetősége mellett részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is.

A társadalomtudományok elsősorban azzal tudják segíteni a sport működését, hogy feltárják a különböző területek mindennapi gyakorlatának problémáit, az ezek mögött húzódó okokat, összefüggéseket, és javaslatokat tesznek a lehetséges megoldási alternatívákra. Egy a Testnevelési Egyetem gondozásában megjelent könyv ismertetője következik.

A napokban Budapestre érkezett, és a Testnevelési Egyetemre is ellátogatott a 43 esztendős Dzson Ki Jung, az egyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok dél-koreai cselgáncsozó. A 25 évesen visszavonuló, világhírű sportembert hétfőn dr. Kádár Judit, a Nemzetközi Osztály vezetője, valamint dr. Németh Endre, a Küzdősportok Tanszék vezetője fogadta a TF-en.

Fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Rácz Károly egyetemi tanár életének 67. évében hosszan tartó betegség után hétfőn elhunyt.

Kimagasló eredményt értek el a Testnevelési Egyetem hallgatói a korosztályos birkózó válogatóversenyeken. Az U23-as kategóriában, ahol a szombathelyi Európa-bajnokságra való kvalifikáció volt a cél, Tóth Bendegúz (OTN I.) győzött, Borsos Dávid (OTN II.) ezüstérmet, míg Gáspár Tünde (MsC I.) bronzérmet szerzett.

A TE HÖK pályázatot hirdet a Testnevelési Egyetem kabalájának megtervezésére. Ha úgy érzed, kreatív vagy, van egy jó ötleted és valóra akarod váltani, ne habozz!

A TFSE kézilabda-szakosztály félévkezdő találkozója (Budapest, 2017. február 13. 17.15 – 18.15.)

Az 1925-ben meginduló TFSE egyesülete rendkívül erős sporthagyományokkal rendelkezik, ugyanakkor a korábbi időszak tendenciáinak megfordításához folyamatos és minőségi munkára van szükség.

A Dunai Regatta Magyarország legnagyobb egyetemek közötti sport- és kulturális fesztiválja. Idén már ötödik alkalommal 18 magyar egyetem részvételével alakul át sportfesztivállá a Műegyetem rakpart, ahol a sárkányhajós és evezős csapatok a Parlamenttől, illetve a Vigadótól a Budapesti Műszaki Egyetem központi épületéig versenyeznek.

A TF Könyvtár felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a 2015-ben megjelent, a Testnevelési Egyetem 90 éves történetét feldolgozó Jubileumi Évkönyv elérhető a könyvtárban, olvasótermi példányként, valamint kölcsönözhető is.

Az M5 televíziós csatorna Miért? című műsorának vendége volt Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, valamint Marton László, a Színház és Filmművészeti Egyetem professzor emeritusa.

A napokban három fős rektori delegáció érkezett a taipei National Taiwan University-ről és a Testnevelési Egyetem vendégeként szakmai egyeztetéseken vettek részt, valamint Erasmus vendégoktatóként előadásokat is tartottak a tajvani egyetemi vezetők hallgatóink részére.

Újabb éremmel gazdagodott Jókay Zoltán, a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékének mestertanára: a Vasas Óbuda női röplabdacsapatának edzőjeként ezüstöt szerzett a Magyar Kupában. A finálét pénteken Érden a Békéscsaba ellen vívta a Jókay-csapat, amely 3:0-ra alulmaradt riválisával szemben. Ennek apropóján beszélgettünk a 49 esztendős szakemberrel.

A Sporttudományok Doktori Iskola szervezésében a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a PhD Szimpózium. A Szimpózium célja, hogy a hallgatók egymás, ill. a témavezetők és érdeklődők előtt számot adjanak kutatásuk előrehaladásáról, a hallgatók tapasztalatot szerezzenek és baráti körben fejlesszék előadói készségüket.

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy elindult a Testnevelési Egyetem hivatalos Facebook-oldala.

Mocsai Lajos rektor úr meghívásának eleget téve február 21-én 18 órától előadást tart a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében dr. Neszmélyi Emil egykori TF-hallgató, aki tavaly májusban első magyarként a nehezebb útvonalon, a hegyet északról megmászva jutott fel a világ tetejére, a Mount Everest csúcsára.

Március 7-én mutatják be a Testnevelési Egyetemen a tavalyi 1956-os emléktúráról készített oktatófilmet, Ruszthi Zsolt Nem hősök akartunk lenni, csak bátrak című alkotását. Ennek kapcsán beszélgettünk a 42 esztendős rendezővel.

A Teqball Magyarország, a sportágfejlesztéssel kapcsolatban is szorosan együttműködik a Sportjáték Tanszék Labdarúgó szakcsoportjával.

Érdekes és részletes írás jelent meg a Magyar Nemzetben, amelyben a Testnevelési Egyetem Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpontja, azaz a Brainsporting egyik munkáját mutatta be a lap.

Kivételes elismerésben részesült dr. Barna Tibor, a Testnevelési Egyetem tanára, a Küzdősportok Tanszék korábbi (2003–2013) vezetője: beválasztották a Nemzetközi Birkózó-szövetség tudományos bizottságába. Ennek kapcsán, de nem csupán erről beszélgettünk a február 20-án a 67. életévét betöltő, világszerte ismert sportemberrel.

Időpont: 2017. április 22-23. (szombat, vasárnap), helyszín: Káli-medence.

Nem csupán okatat, eredményesen sportol is a Testnevelési Egyetem oktatója, az Atlétika Tanszék egyetemi docense Dr. Béres Sándor (a kép jobb oldalán). Az egyetem okatatója az elmúlt évben korosztályában szabadtéri világranglista-vezetőként zárt 60 méteren, míg fedett pályán az ötödik helyen végezett. Fő számában, a 200 méteres síkfutásban, szabadtéren és fedett pályán is korosztályos országos csúccsal lett 5. helyezett.

Tisztelt Felvételizők!

2017 szeptemberétől BSc Edző néven újra meghirdetésre kerül a korábbi szakedzői képzés a Testnevelési Egyetemen. Nappali tagozaton hat sportágban, míg levelező tagozaton összesen huszonöt sportágban indít edzőképzést a TE, a megfelelő hallgatói létszámok esetében.

A sportág fejlesztése, a megfelelő utánpótlás, illetve szakemberképzés reményében szorosabbra fűzte kapcsolatát a Testnevelési Egyetem (TF), illetve a Magyar Úszószövetség (MÚSZ).

Mocsai Lajos, a TF rektora szerdán számolt be arról, hogy találkoztak Bienerth Gusztávval, a MÚSZ nemrég megválasztott elnökével, akivel alapvetően négy fontos témáról értekeztek.

A Testnevelési Egyetem Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önöket Torma Ferenc doktorjelölt PhD értekezésének házi vitájára. Témája címe: „A mitokondriális és epigenetikai változások vizsgálata futási képességeik alapján szelektíven tenyésztett patkányokon, diétás megszorítás és állóképességi edzés hatására”.

A Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete, a TFSE kézilabda szakosztályának felhívása.

A Testnevelési Egyetem jelentős hagyományokkal rendelkező, nagy múltú intézmény, amely az 1925. évi VKM 7200/XIII. sz. rendelet alapján Magyar Királyi Testnevelési Főiskola néven kezdte működését.