Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Újraindult a szakedző-képzés a Testnevelési Egyetemen. Még a TF-en tanulmányokat kezdők közül csaknem nyolcvanan szereztek érmet versenyzőként vagy edzőként olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon, világkupán és váltak a magyar sport meghatározó szereplőivé. „A következő két-három évben kiemelt fontosságú lesz az együttműködés a sportági szakszövetségekkel” - mondja Sterbenz Tamás, általános rektor-helyettes.

A Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszéke, valamint a Magyar Sporttudományi Társaság közös kezdeményezésére múlt csütörtökön konferenciát rendezett a TE. A nők helyzete a sportmédiában – ez volt a központi téma, és hogy mekkora sikert aratott a rendezvény, arról dr. Gál Andreát, egyetemünk Társadalomtudományi Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

A Testnevelési Egyetem Habilitációs Bizottsága tisztelettel meghívja Önt Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsa habilitációs védésére. Az eljárás keretében a jelölt magyar nyelven tantermi előadást tart 2017. október 30-án 9:45-től a Főépület II. emelet 62-65-ös tantermében.

A Testnevelési Egyetem pedagógusok számára Testnevelési- és sportági-módszertani, valamint Oktatás-módszertani képzéseket szervez a TÁMOP-3.1.19-15/1-2015-0001 azonosító számú „Tartalmi-módszertani fejlesztés, valamint pedagógus-továbbképzés a mindennapos testnevelés terén” című projekt keretében.

Hatvanadik születésnapja alkalmából egy rövid köszöntővel és egy remek interjúval szeretnénk jó egészséget kívánni az Atlétikai Tanszék vezetőjének, aki néhány napja úgy fogalmazott, hogy az első hatvan év rendben volt. Elnézve a korábbi kiváló távolugró életpályáját, valóban így van. Boldog születésnapot kívánunk!

Egyetemünk oktatási rektorhelyettese, a Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék vezetője, prof. dr. Hamar Pál bekerült az Országos Köznevelési Tanácsba. A TF tanárát Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kérte fel a feladatra. A tanácsnak tizenhét tagja van, akik közül ketten képviselik a felsőoktatást, a Testnevelési Egyetem mellett az ELTE a másik érintett intézmény.

Nem fogadta el időpont módosítási javaslatainkat a Szigetszentmiklós női kézilabda-csapata, így az eredeti időpontban játszotta le a TFSE bajnoki mérkőzését a vendégekkel. Utólag megállapítható: talán okosabb lett volna máskor találkoznia a Szigetszentmiklós csapatának együttesünkkel, mert a vége - ahogy mondani szokták - csúnya lett.

Az első sítábori tájékoztató a 2018. évi kötelező sítáborokról, a nappali és levelező szakok számára.

A tavalyi jubileumi 1956-os, két országban párhuzamosan zajló teljesítmény túrájának hagyományát tartották életben a Testnevelési Egyetem hallgatói és munkatársai 2017. október 23-án. A létszám a 2016-os túrához képest változott, hiszen a tavalyi négy jármod helyett idén csak egy, a kerékpározás került kiválasztásra, azonban a kedvezőtlen és esős idő ellenére a kitartás töretlenül jellemezte a résztvevőket.

Életmű kategóriában diplomát kapott a TF korábbi tanszékvezetője, Halmos Imre, míg Fair Play életműdíjat vehetett át Fa Nándor vitorlázó a Budapesten megtartott 50. Fair play-gálán. Az eseményen Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottságának elnöke kiemelte: kevés ország van, amely fél évszázados múlttal rendelkezik, ha a fair play elismeréséről van szó. Hozzátette, idén rekordot jelentő 50 ajánlás érkezett, s közülük tizenkét sportágban több mint húsz trófeát vagy diplomát osztottak ki.

A Testnevelési Egyetem és az Antenna Hungária közös szervezésében kameraman, lassító és feliratozó tanfolyam indul. A felvételi időpontja: 2018. január 13. szombat, 10:00.

Kiemelkedő eredményeket ért el az elmúlt hónapokban a Sinkó Andrea és Katus Tamás vezette TFSE-Forma Fitt SE-Óbudai WDSE aerostep csoportja, amely a júliusi wroclawi világjátékokon harmadik, a szeptemberi anconai Európa-bajnokságon pedig második helyen végzett. Büszkén újságoljuk, hogy a nyolc fős együttesből hárman – Etenyi Zsófia, Táskai Anita és Szenes Boglárka – a TFSE versenyzőjeként érték el ezeket a nagyszerű eredményeket.

December 17-én lesz három éve, hogy Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektoraként megkezdte munkáját. Mandátumának lejárta tehát közeleg a TE vezetőjének, ám a Testnevelési Egyetem Szenátusának csütörtöki egyhangú döntése alapján, Dr. Mocsai Lajos rektorjelöltnek is tekinthető. Értékelő, egyben előretekintő interjú következik.

Átadták a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központját, amely a megújuló felsőoktatási intézmény első befejezett rekonstrukciója. 

Nagyszabású konferenciának adott otthont csütörtökön a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc terme. A sportanalitikai módszerek alkalmazása az edzői döntésekben – ez volt a fő téma az eseményen, amelyre számos sportág képviseletében érkeztek vendégek, kiemelt edzők, szakemberek.

2017. október 5-6-án került megrendezésre a 66. Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója Szombathelyen. A hagyományosan vidéki sporttudományos képzést folytató felsőoktatási intézmények versenyébe néhány éve a Testnevelési Egyetem is becsatlakozott, valamint 2017-től már a Debreceni Egyetem is képviselteti magát a megmérettetésen.

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: MKÖ Program) jelentkezési időszaka október 15-én vette kezdetét.

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem és a Zsigmond Király Egyetem arról, hogy a ZSKE 2018 februárjában három féléves posztgraduális sportlétesítmény menedzsment képzést indít a Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával.

A létszámra való tekintettel idén 9 csoportban valósul meg a Rekreáció I. tábor tábor, a 3. „K” héten. Mindenki figyelmesen nézze át, hogy melyik csoportban lett beosztva és figyeljen arra, hogy nem biztos, hogy a szaktársaival azonos időpontban kell, hogy teljesítse a tábort!

A Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önöket Takács Johanna PhD értekezésének komplex vizsgájára.

A korábbi kutatások folytatásáról írt alá megállapodást pénteken a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai ügyvezető igazgatójával Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes.

Az idén kicsit korán, október 16-án tartottuk a TF-en az 56-os megemlékezésünket. Mivel már harmadik alkalommal vagyunk kénytelenek „idegenben”, a MOM Kulturális Központban tartani az eseményt, más választás híján esett erre a napra a megemlékezés.

Október 15-én volt napra pontosan két éve, hogy porig égett a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka. Ennek apropóján egyetemünkről kétoldalas cikk jelent meg a szombati Nemzeti Sportban, amelyben prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora az újjáépítésről, annak üteméről, valamint a távolabbi tervekről is részletesen beszámolt.

Negyedik bajnoki mérkőzését játszotta vasárnap férfi kézilabda-csapatunk a csoportjában. Hazai pályán, a Semmelweis sporttelepen az U22-es Budakalász csapata volt az ellenfél. A TFSE együttese most sem vehette félvállról a mérkőzést, de a győzelem után a tabella élére állt.

A Testnevelési Egyetem 6 ország egyetemével és sportszervezetével együttműködésben ezúton hirdeti meg 2 hónapos, próbaverziós rövid képzését magyar/angol nyelven, vállalkozástani ismeretek témakörében.

Csütörtök reggel népes vendégsereg érkezett a Testnevelési Egyetemre: csaknem ötven székesfehérvári gimnazista tett látogatást egyetemünkön. Nagyjából egy órát töltöttek el intézményünkben, és ezt az időt igyekeztünk megtölteni a lehető legtöbb tartalommal.

Egy beszámoló következik Berezvai Viktor, BSc Rekreáció szakos hallgatónktól, aki az idei nyarat egy dinamikus és izgalmas csapattal búcsúztatta egy pilismaróti vendégházban, a Duna mellett. Az International Sport Association of Budapest (ISAB) és a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület által támogatott Youth exchange - cserediák program - keretein belül, a résztvevők színes programokkal, mozgással és oktatással töltötték a hetet.

A múlt évszázad magyar atlétája címet viselő Zsivótzky Gyula olimpiai bajnokunk halálának 10. évfordulóján a Szent István Bazilikában tartottak megemlékezést. A szép eseményen többek közt az is elhangzott, hogy hazai kezdeményezésre kisbolygót kereszteltek el a kiváló atlétáról.

A Testnevelési Egyetem képviseletében Prof. Dr. Koller Ákos, a Tudományos Tanács elnöke, valamint Dr. Kádár Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője vett részt 2017. október 9-én a Tajvani Nagykövetség fogadásán.

Október 2. és 8. között a kanadai Montrealban rendezték meg a tornász-világbajnokságot, amelyen a Testnevelési Egyetem Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszéke is képviseltette magát: a helyszínen nézte végig a versenyeket prof. dr. Hamar Pál tanszékvezető, valamint volt részese bíróként az eseménynek dr. Kalmár Zsuzsa, dr. Gyulai Gergely és Bordán Csaba.

A 2017/18-as tanévben immár tizenharmadik alkalommal indult el a Lovaskultúra oktató másoddiplomás képzés a Testnevelési Egyetemen. A Trend FM Sportérték című műsorában interjú készült a Lovassportok Csoport két oktatójával, Protzner Annával és Zupán Péterrel a mai magyar lovaséletről és kultúráról, valamint arról, hogy ezek fejlődéséhez mennyiben járul hozzá a Testnevelési Egyetem, ezen belül is a Lovaskultúra oktató képzés.

2017. szeptember 30-án az 1972-ben diplomázott TF-es hallgatók találkozót tartottak a Márványmenyasszony étteremben. A 45 éve végzett hallgatóink jelentős része a pályán maradt testnevelő tanárként és edzőként.

Egyetemünk Társadalomtudományi Tanszéke, illetve a Magyar Sporttudományi Társaság kezdeményezésére nagyszabású konferenciát rendez a TF október 26-án, 14 órától a főépület Hepp Ferenc termében, melynek témája a nők szerepe és helyzete a sportban.

Kicsi, de lelkes csapat gyűlt össze az aradi vértanúk emlékére megrendezett szokásos megemlékezésünkre a D-épület előtti kettős kopjafánál. A TF-en első alkalommal nyilvános szereplésre készülő I. éves hallgatók ünneplőbe öltözve várták a kezdést és azt követően méltó módon tisztelegtek a mártír elődök emléke előtt.

Nagy sikerű előadásoknak adott otthont a napokban a Magyar Hypertonia Társaság XXV. kongresszusa Siófokon. Az eseményen neves előadók egyebek mellett a sport és a szív kapcsolatáról beszéltek a telt házas publikumnak. Az előadók között szerepelt dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem professzora is.

Tisztelt Hallgatók! 2017. november 23-án kerül megrendezésre a Testnevelési Egyetem 2017/18. tanévi Tudományos Diákköri Konferenciája (TDK).

Szeptember végén a Kaposváron megrendezett I. KE Crossrun futáson vettek részt a Testnevelési Egyetem hallgatói. A Kaposvári Egyetem és a Magyar Honvédség által szervezett terep akadályfutó versenyen számos kategóriában indulhattak versenyzők 4 éves kortól, egytől nyolc kilométerig terjedő távon. A jelentkezők száma felülmúlta az elképzeléseket.

Tájékoztatjuk a hallgatókat, hogy megjelent a 2018. évi Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: TKÖ Program) és a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: MKÖ Program) pályázati felhívása.

A Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és annak EU Szakbizottsága szeptember 28-án rendezte immár hagyományos sportszakmai konferenciáját, „A TAO (tapasztalatok, elemzések, értékelések, perspektívák a látványsportok támogatási rendszerében”) címmel a Testnevelési Egyetemen, amelyen mintegy 150 sportszakember vett részt. A rendezvény elnöke és moderátora Farkas Péter, a Testnevelési Egyetem egyetemi docense, az MSTT EU Szakbizottság elnöke volt.

Amint arról a napokban beszámoltunk, ragyogó eredményt elérve a harmadik helyen végzett a spanyolországi Fuengirolában megrendezett Európai Egyetemi Bridzs- és Sakkbajnokságon a Testnevelési Egyetem női sakkcsapata. Az orosz és a szerb együttes mögött záró párost az egyaránt első éves edző BSc hallgató Varga Klára és Terbe Zsuzsanna alkotta. Az eseményre tizenöt ország huszonöt egyeteméről összesen százhúsz versenyző érkezett.

Szeptember 20. az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja. Ezen a napon egyszerre több helyszínen, számtalan sportágban összemérhették tudásukat a budapesti egyetemek hallgatói. Erre a jeles alkalomra a Testnevelési Egyetem is delegált csapatokat, méghozzá kosárlabda, labdarúgás és csörgőlabda sportágakból.