Hírek

  • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
  • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)
  • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, levelező)
  • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, nappali)
  • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, nappali)
  • Téged is vár Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar!

A Testnevelési Egyetem a 2016. szeptember 1-től kezdődő félévre felvételt hirdet az alábbi programokban – ösztöndíjas és önköltséges – tanulmányokra:

  1. Edzés és adaptáció (programvezető: Dr. Pavlik Gábor professor emeritus)
  2. Testedzés, szabályozás, anyagcsere (programvezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár)
  3. Sport, nevelés- és társadalomtudomány (programvezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professor emerita)

Április 15-én, a budapesti MLTC pályán zajlott a 2. kispályás Ultimate frizbi MEFOB. A tavalyi ezüstérem után idén még nagyobb reményekkel, és két csapattal neveztünk. Végül a döntőbe mindkét csapatunk bejutott, s a versenykiírás értelmében a TF szerezte az aranyérmet (a gyengébben szereplő csapat nem kapott díjat).

A tavalyi sikert megismételve ismét megnyertük a BME Testnevelési Központ által kiírt SportPont úszóbajnokságot.

A TF professzora, Dr. Radák Zsolt DSc, április 28-án meghívott előadást tart a finnországi Koupióban “Az élettan, mely egyesíti az edzést és a gondolkodást” konferencián, majd májusban a Magyar Tudományos Akadémián szervezett 3. Glikációs Világkonferencián.

Az ELTE sportpályáin 15 felsőoktatási intézmény, közel 200 fő oktatója és dolgozója vett részt a harmadik alkalommal megrendezett sporteseményen az elmúlt hétvégén. Idén már öt sportágban neveztek a csapatok és a játékosok – kispályás labdarúgásban 11 csapat, kosárlabdában 5 csapat, teniszben 8 csapat, tollaslabdában és asztaliteniszben több mint 30 játékos.

Egy hét telt el a Telecom Vivicittá Budapest futás óta. Érdekelt, hogy voltak-e TF-esek a mezőnyben, és ha igen, melyik távon indultak, és milyen élményeket szereztek. A testnevelő-edző szakos Zala Borit és Kőrös Evelint kérdezem.

Mindenki számára példának szeretné állítani, ezért a közösségi oldalon köszöni meg a hős testnevelő-tanárnőnek a család, hogy megmentette egy édesapa életét. Egyben arra hívják fel a figyelmet: bárki életet menthet, ha gyorsan és szakszerűen cselekszik. Balika Tímea az MA Testnevelő-gyógytestnevelő tanár szakon végzett 2014-ben a Testnevelési Egyetemen.

Bővebben >>>

A 22. Nemzetközi TDK (International Student Congress on Sport Sciences = ISCSS) részletes programja és az előadások absztraktjai felkerültek az esemény oldalára.

A tavaly novemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Kósa Endre, csíkszeredai születésű magyar jégkorongozó korcsolyáját ajánlotta fel testvére, Kósa Szilárd a Testnevelési Egyetem részére.

Harmadéves sportszervező hallgatók Gulyás Erika tanárnő vezetésével ellátogattak a Vasas Kubala Labdarúgó Akadémiára, április 13-án.

Győrben rendezték a Felnőtt Magyar Úszóbajnokságot, ahol a TFSE versenyzői páratlan sikereket értek el.

Április 4-én a köztévé központjába tettünk látogatást szakkollégista társaimmal. Kifejezetten a sport-televíziózás világa érdekelt minket, így utunk elsődleges célja az M4 Sport stúdiója volt.

Kedves hallgatók!

Hegyi Tilda testnevelő tanár, aki coaching tanulmányait májusban fejezi be, ingyenes coaching foglalkozást ajánl. Ha szeretnéd magad jobban megismerni, az erőforrásaidban fejlődni vagy ha elakadtál egy helyzetben, akkor szeretettel vár az 5 alkalmas, alkalmanként 60 perces, személyes coaching foglalkozásra.

2016. április 11-15. között vendégeink voltak a chichesteri egyetem tanárai. Dr. Németh László, egykori TF hallgató, jelenlegi Chichester-i tanár hozta el látogatóba két kollégáját Dave Eldridge-t és Craig Pulling-ot.

Önálló vagy, szabadon éled az életed. Egyetemre jársz, sportolsz, aktív vagy. Találkozol a barátaiddal-barátnőiddel, bulizni jársz, szerelmes vagy. Esténként szeretsz egyedül sétálni a városban, random elutazol külföldre egy hátizsákkal. Élvezed a fiatalkorod, tervezed a jövőd.

Az olaszországi Anconában 2016. április 1-3. között rendezett Master Európa Bajnokságon egyetemünk oktatója, Dr. Béres Sándor (Atlétika Tanszék) és hallgatója Lisztóczki János (Szakirányú szakképzés, atlétika edző) 200m-en állt rajthoz. Béres Sándor az M45-ös korosztályban 23,01 mp-el Európa-bajnoki címet szerzett a 46 fős mezőnyből. Lisztóczki János az M40-es korosztályban a 4. helyet szerezte meg kiváló 23,42 mp-es futással, a 41 fős mezőnyből.

Légy Te is részese egy Guiness-rekordnak a TF színeiben!

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) szervezésében 2016. május 5-én 15:00 és 16:00 között kerül megrendezésre az idei MEFOB sorozat záró akkordjaként. A cél, hogy egyszerre minél többen vegyenek részt a kosárlabda szabályainak megfelelő dobóversenyen, illetve hogy egy óra leforgása alatt a legtöbb sikeres dobást számláló kísérlet szülessen. Csatlakozz Te is a TF csapatához és regisztrálj az alábbi linken neveddel és Neptun kódoddal április 15. 10:00-ig!

A jelentkezéshez nem szükséges, hogy kosárlabdázó legyél, elég, ha rekordot szeretnél dönteni!

Regisztráció: >>>

Egyetemi Kosárlabda Büntetődobó Rekordkísérlet (plakát)

2016. április 11-én a TF műhely tagjai egy flashmob keretében, rövid műsorral emlékeztek meg a Költészet Napjáról. Az ebédszünetben, a Kollégium udvarán, kellemes időben hangzottak el különböző hangulatú (részben megzenésített) versek Kosztolányitól, Adytól, József Attilától, Kányáditól, illetve Varró Dánieltől. 

Ebben az évben is megrendezésre kerül az American University Fair, ahol 15 különböző amerikai egyetem képviselteti magát. A börze az angol nyelv gyakorlása mellett egyedi lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a diákok megismerkedjenek tengerentúli továbbtanulási lehetőségekkel.

American University Fair 2016

A helyszínen a felsőoktatási intézmények mellett az EducationUSA és az Amerikai Kuckók csapata is jelen lesz, így az érdeklődők általános kérdésekre is választ kaphatnak. Az esemény az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége, az Amerikai Kereskedelmi Iroda és az EducationUSA együttműködése jóvoltából valósulhat meg, ezzel is támogatva azt a törekvést, hogy minél több magyar diák vegyen részt a nemzetközi mobilitási és ösztöndíj programokban.

A részvétel ingyenes, csak előzetes regisztrációhoz kötött. A szervezők bíznak benne, hogy az április 22. péntek délután sok diák, tanár és szülő számára alkalmas időpont egy ilyen kötetlen programon való részvételre.

További információ az eseményről és a résztvevő egyetemekről a Fulbright Bizottság oldalán található.

A Testnevelési Egyetem és az Ulm-i Sportorvosi és Rehabilitációs Intézet (Universitätsklinikum Ulm Sektion Sport-und Rehabilitationsmedizin) több éves együttműködésének keretében közel egy évet tölthettem el a prof. Dr Jürgen Steinacker által vezetett klinikán Németországban.

Tavaly októberben leégett a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka, valamint 400 fős előadóterme, sporteszközök és sporttörténeti relikviák váltak a tűz martalékává – erre emlékeztek csütörtökön az intézmény Hepp Ferenc termében. Mocsai Lajos rektor névre szóló emléklapok átadásával fejezte ki még egyszer háláját a tűz megfékezésén dolgozó tűzoltók, mentők, rendőrök és készenléti rendőrök áldozatos munkájáért, míg ő az egyik, TE-n végzett tűzoltó sisakját kapta meg örök mementóként.

"Számos érmet és trófeát nyertem edzői pályafutásom során, de ez a sisak kiemelt helyet kap gyűjteményeben – mondta meghatottan Mocsai Lajos az egybegyűltek előtt. – A tűz megfékezésében emberfeletti munkát végzőknek köszönhetően jó néhány emléktárgyat és számos kézlenyomatot sikerült megmenteni. Még egyszer köszönöm önöknek az elvégzett munkát!"

A mentésben kétszáztizenketten vettek részt.

Szinkronkorcsolyázás - a XXI. század igazi látványsportja, amely Magyarországon még kevésbé ismert. Most, másodszor ad otthont az eseménynek Budapest.

A nyitóesemény is különleges lesz, a Draw & Show kizárólag erre az alkalomra készült műsorszám, amelyben a nézők láthatják a magyar jégsport kiválóságait, többek között az idén óriási sikereket elért short track válogatott tagjait, valamint az U-18-as jégkorong válogatott hokisait és másokat. A 21 ország 26 csapatának részvételével rendezendő versenyek pénteken kezdődnek és szombaton zárulnak.

Nem mindennapi futballmérkőzésre  került sor a Csörsz utcai pályán 2016. április 3-án délután. A Southampton Egyetem labdarúgó csapata barátságos mérkőzést  játszott a TF labdarúgó csapatával. A mérkőzést 3:0-ra a hazai színekben játszó fiú csapatunk nyerte meg! Gratulálunk a kiváló eredményhez!

 

A Testnevelési Egyetem folyamatosan bővíteni kívánja nemzetközi kapcsolatrendszerét, mind a Kárpát-medencei magyar oktatási nyelvű egyetemek, mind pedig a nyugat-európai egyetemek körében. Ezen törekvéshez illeszkedik a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem által kezdeményezett kapcsolatfelvétel.

Az egyeztetésen részt vett többek között Tőkés László püspök úr a PKE elnöke és Dr. Pálfy József rektor, valamint a TF részéről Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor úr és Dr. Genzwein Ferenc kancellár úr.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Velence Város Önkormányzata és a Testnevelési Egyetem.

A megállapodást Koszti András polgármester, Dr. Szvercsák Szilvia jegyző, valamint Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos rektor és Dr. Genzwein Ferenc kancellár írták alá 2016. március 24-én a Testnevelési Egyetemen.