Hírek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, nappali)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, nappali)
 • Téged is vár Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar!

A Magyar Kosárlabdázás Napjának égisze alatt idén egy fontos együttműködési megállapodás aláírására kerül sor.

A Tesetnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos és az MKOSZ elnöke, Szalay Ferenc látta el kézjegyével azt az együttűködési megállapodást, amelynek célja a magyar edzők képzésének színvonalemelése. Eszerint a TE teljes körű és az MKOSZ-szel egyeztett szakmai hátteret nyújt a kosárlabda sportág szakoktatásához, cserébe a szövetség anyagilag és eszközökkel is támogatja a Testnevelési Egyetemet és a közeli jövőben világhírű külföldi szakembereket is bevonnak majd a magyar edzőképzés folyamatába. A terv az, hogy a legmagasabb szintű képzésben részt vevők már az oktatás közben a gyakorlatban is kipróbálhassák a Testnevelési Egyetemen tanultakat.

A kosárlabda edzőképzés minőségi javulásához nagyban hozzájárulhat az, hogy az MKOSZ korábbi főtitkára, korábbi szövetségi kapitány, Sterbenz Tamás a TE általános rektorhelyetteseként az intézményen belülről segítheti a szakképzés sikerességét.

forrás: kosarsport.hu

Bodnár Fruzsina, I. évfolyamos hallgató 12 éve kezdett lovagolni.  A családban és a felmenők közül senki nem lovagolt, viszont dédapja lovakat tartott, így lehetséges, hogy onnan örökölte a ló-szeretetet. Sokak szerint „lóra termett”.

Elsős hallgatónk a Nemzeti Vágtán

Neki még nincsen saját lova, de szabadidejében egy lovardában több lóval is dolgozik.  Nyáron lovas táborokban tevékenykedik, ahol mozgássérült és Down-kóros gyerekekkel is foglalkozik. Velük igen szép sikereket ért már el.

Sárospatakon járt iskolába. Két edzője, Livják Emília és Vismeg István (mindketten a TF-en végeztek!) tovább erősítették Fruzsina azon vágyát – ami általános iskolás kora óta megmaradt -, hogy ha felnő, a TF-re jön tanulni. Hogy melyik szakra, az hossza töprengés után alakult ki, amiben edzői szintén segítségére voltak.

Hogyan került a Nemzeti Vágtára?

A Borsodi Vágta területi döntőjében a 2. helyet szerezte meg, amivel bejutott a Nemzeti Vágtába, és az elődöntőn keresztül a középdöntőbe. (A helyszínen lebonyolított élő próbaversenyeken megverte a Vágta korábbi bajnokait is!)

A rajt döntő fontosságú ezen a pályán. Segítője a rajt előtt próbálta mindenféle tanáccsal ellátni, de az izgalomtól nem tudott odafigyelni. Amikor viszont elindultak, már csak az ösztöneire hallgatott – és ezzel, nagy meglepetésre –, majdnem bekerült az 5 fős döntőbe. Végülis a középdöntős futamában a második helyen végzett, amire nagyon büszke, hiszen ezt az eredményt 18 évesen, egy olyan lóval sikerült elérnie, amely először vett részt ilyen versenyen.

A sportszakmai gyakorlat keretén belül, a harmadik szemesztertől kezdve, Sóskútra fog járni lovagolni, az egybefüggő gyakorlatot pedig otthon, Sárospatakon, a megszokott lovardában fogja végezni.

Fruzsina hihetetlen nagy élményként érte meg azt, hogy Budapest szívében, egy ilyen gyönyörű helyen, a Hősök terén versenyezhetett, és elégedett eredményével.

Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

BeStrong Kondipark átadó ünnepség (meghívó)

A Nemzetközi Osztályt idén is megkereste a Strand Golf Szövetség (BGSA) azzal a felhívással, hogy  3 hallgató részt vehet Pescaraban egy hetes tanulmányúton. Feltétel: hallgatói jogviszony, jártasság a golf sportban. Bernát Barna, Kéri Zsófia és Kis-Szölgyémi Ákos hallgatónk vállalkozott a feladatra. Most közreadjuk Bernát Barna beszámolóját.

BGSA Open 2015

"Olaszország hallatára valamennyiünknek egy helyi olasz specialitás jut eszébe, ami kicsit közel áll a szívéhez. Azonban a golf szó hallatára már egy kicsit többen elbizonytalanodnak, sajnos be kell vallani, hogy nagyon kevesen ismerik a golfot Magyarországon, és ennél még kevesebben űzik ezt a nagyszerű sportot. Ez Olaszországban sem volt másképp, azonban ennek a problémának a leküzdésére dolgozták ki a strand golfot (az első európai beach sportot) és hozták létre később a Beach Golf Sport Association szervezetet.

A játék rendkívül egyszerű, egy golfütő, egy puha labda és egy cél, továbbá rengeteg élmény. Többnyire a parton tartózkodó emberek, közönség figyelme mellett zajlik, így folyamatos a golf népszerűsítése is. A II. European Beach Golf Openen bő egyhetes pescarai tartózkodásunk alatt számos elméleti és gyakorlati oktatáson vettünk részt, amelyek igazán hasznosak voltak. A BGSA képzési stratégiája szerint minden beach golf instruktornak játékosnak, oktatónak és managernek is kell lennie, ezért a képzés kellőképp intenzív és sokoldalú volt. A gyakorlással és játékkal töltött napok után hétvégén többféle játékformában is összemértük a tudásunkat.

Összegezve a tanultakat hasznosnak tartom és minden sporttal foglalkozó szakember számára különféle munkaterületeken jól hasznosítható ismereteket szereztünk."

A Testnevelési Egyetem sportági szakedző szakirányú továbbképzés órakeretein belül meghív minden érdeklődőt Rátgéber László "Edzői filozófia" című nyilvános előadására.

Időpont: 2015. szeptember 21 (hétfő) 17.15 óra, helyszín: Főépület, I. emelet, Hepp Ferenc terem.

A közelmúltban megrendezett aiguebelette-i (Franciaország) evezős világbajnokságon Csepregi Gábor második lett a könnyűsúlyú egypárevezősök 'B' döntőjében, így a 8. helyezést szerezte meg, miután nagy küzdelemben centikkel maradt alul az 'A' döntőbe jutástól. Ezzel a magyar evezős válogatott 2015-ös világbajnoki legjobb szereplését dr. Csende Zsolt (a Biomechanikai Tanszék vezetője) tanítványa érte el.

Gratulálunk Csepregi Gábornak és a tanszékvezető úrnak az elért eredményhez!

A verseny megtekinthető a worldrowing.com oldalán (Friday 4 Sep 2015, LM1x, Final - FB)

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. ingyenes jegyzetelő tréninget indít.

A tréninget azoknak a felsőoktatásban tanuló fiataloknak ajánljuk, akik szívesen segítenének megbirkózni a fogyatékossággal élő társaiknak az előadásokon való jegyzeteléssel. A tananyag regisztráció után e-learning formában hozzáférhető, a tanfolyam ingyenes. Vizsgát évente négyszer terveznek: február, április, október, november.

A teljes tananyag elsajátításához szükséges idő mindössze 3 óra. Vizsga Budapesten, az FSZK Nonprofit Kft. telephelyén.

Bővebben itt.

Kérjük, hogy aki elmegy erre a képzésre, az jelezze ezt az egyetem fogyatékosügyi koordinátornál (Szilasi Judit), a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

A Testnevelési Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem meghív minden érdeklődőt A sport üzleti gazdasága, menedzsmentje és joga című közös konferenciára.

A konferenciára a Testnevelési Egyetem (Budapest XII., Alkotás u. 44.) főépület I. emeleti dísztermében kerül sor 2015. szeptember 24-én (csütörtök) 15.00 órakor.

Program

 • 15.30: Megnyitó - Mocsai Lajos rektor
 • 15.40: A nemzetközi versenyképesség változó fogalmai és a sport - Magas István egyetemi tanár, a TE Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpontjának vezetője
 • 16.10: Döntések szerepe a sportban - Sterbenz Tamás egyetemi docens, a TE általános rektorhelyettese
 • 16.40: A sport üzleti gazdaságtana - Andor György egyetemi docens, a BME Gazdasági- és Társadalomtudományi Karának dékánja
 • 17.10: Kávészünet
 • 17.30: Reklámozás és szponzoráció a sportban - Pázmándi Kinga egyetemi docens, a BME Üzleti Tudományok Intézetének igazgatója
 • 18.00: A sport szürkegazdasága csökkentésének lehetőségei - Sárközy Tamás egyetemi tanár, BME–TE
 • 18.30: Sportolói jogállás és a sportszerződések - Tóth Nikolett egyetemi adjunktus, a TE Sportjogi Csoportjának vezetője
 • 19.00: Hozzászólások

A magyar női röplabda-válogatott nyerte meg az Európa-liga döntőjét, miután a finálé kétmeccses párharcában jobbnak bizonyult Törökországnál.

A mieinknél hárman is a Testnevelési Egyetemet képviselték, Jókay Zoltán másodedzőként, a mestertanár Németh Lajos csapatvezetőként, Szabó Adrienn pedig a TE II. éves hallgatójaként. Női röplabdázóink szeptember végén újabb nagy kalandba vágnak bele, az Európa-bajnokságon lesz jelenésük.

Ma, szeptember 11-én ünnepli 50. születésnapját a labdarúgó Kovács Kálmán, egyetemünk egykori hallgatója, aki ötvenhat válogatott mérkőzésen tizenkilenc gólt szerzett. Az egyiket Brazíliának lőtte a mindmáig emlékezetes, 1986-os budapesti összecsapáson (3-0). Kovács Kálmán jelenleg a kistarcsai általános iskola testnevelő tanáraként dolgozik.

Isten éltesse!

Parádés győzelmet aratott a magyar női röplabda-válogatott Törökország ellen az Európa-liga-döntő első, Érden megrendezett mérkőzésén.

Habár az idegenbeli visszavágó még hátravan (vasárnap játsszák), örömteli számunkra, hogy a magyar együttesből hárman is a Testnevelési Egyetemet képviselik: Jókay Zoltán másodedzőként, a mestertanár Németh Lajos csapatvezetőként, míg Szabó Adrienn II. éves hallgatóként a válogatott keret tagja. Röpis lányainkért szeptember végén az Európa-bajnokságon is szoríthatunk.

A Nemzetközi Osztály örömmel tájékoztatja a TF közösségét, hogy a 2015/16. tanév első félévében 14 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait egyetemünkön.

Erasmus+ hallgatóink tanévkezdése

Elosztásukat tekintve 7 spanyol, 1 olasz, 1 brazil 1 észt, 3 török és 1 határon túli magyar hallgatót sikerült Erasmus+ program keretében fogadnunk. 2015. szeptember 2-án délután a Kis Tanácsteremben rektor úr ünnepélyes keretek között köszöntötte a hozzánk érkezőket, és átadta részükre a befogadó nyilatkozatokat.

Erasmus+ hallgatóink tanévkezdése

Az orientáció alatt a hallgatók eligazítást kaptak a TF létesítményeiről, nyitva tartásaikról, azok használati lehetőségeiről és módjairól, valamint egyetemünk elvárásairól.

Kérjük, fogadják őket szeretettel és segítsék tájékozódásukat, amennyiben szükséges.

Véget ért a nyár.

Hétfőn, augusztus 31-én került sor a tanévnyitóra a TF-en.

Az Aula zsúfolásig megtelt hallgatókkal. Rég nem láttunk ennyi hallgatót a tanévnyitón! Mindenki nyakában ott díszelgett a kék TF-es kendő vagy nyakkendő, hiszen ez az első alkalom, amikor a hallgatók először felölthetik ezeket a TF-es "relikviákat".

Tanévnyitó 2015/2016

A zászlók bevonulása után Rektor úr mondott köszöntő beszédet, amelyben először köszöntötte a vendégeket: a Testnevelési Egyetem oktatóit, munkatársait, majd megkülönböztetett tisztelettel az első évfolyamok hallgatóit.

Tanévnyitó 2015/2016

Beszédének központi gondolatait a közösség formálás és a tudásgyarapítás köré helyezte. Kiemelte, hogy mindkettő alakítása közös feladat és kölcsönös felelősségen alapszik. „Olyan összetett folyamatok, amelyeknek mindnyájan részesei vagyunk, és amelyeket mindannyian alakítunk, és amelyekben mindannyian alakulunk. Az ember önmagát megvalósítani akkor nem képes, ha nem tekinti értéknek azt a közösséget, amelyikben él, mert az egymáshoz tartozás érzése ad erőt a hétköznapok embert próbáló küzdelmeihez, a kudarcok feldolgozásához és a győzelmekhez szükséges alázathoz. Az életben mindig újabb és újabb célokat fogalmazunk meg és tűzünk ki magunk elé. E célok eléréséhez újabb és újabb tudást kell szereznünk – élethosszon át, egészen életünk végéig. A tudás egy nagyon komplex fogalom. Egyszerre jelent tanulást, megismerést, kompetenciát, gyakorlati képességeket, intuíciót és, mint olyan, egyre csak gyarapszik. Azzal, hogy Önök jelentkeztek az egyetemre újabb, komoly célt tűztek ki maguk elé, melynek velejárója, hogy a diploma megszerzéséhez újabb hatalmas ismerethalmazt kell birtokolniuk és készség szinten alkalmazniuk.” Felhívta a hallgatók figyelmét, hogy az ismerethalmaz növekedésével, egyre több nehézséggel és önmaguk korlátaival is szembesülnek majd, ezért kérte Őket, hogy ilyenkor ne az ismeretszerzés feladását válasszák, ne hátráljanak meg, hanem törekedjenek a megszerezhető tudás elsajátítására és a megszerzett tudásukat folyamatosan újítsák meg. „A tudás végeredményben a legfőbb érték, mely magában foglalja az ember szellemi, lelki, fizikai és erkölcsi gyarapodást” Vagy, ahogy Kodály Zoltán mondta: „Az út a boldogabb élethez a műveltségen keresztül vezet.”

Köszöntő beszédének záró gondolataival, mind a hallgatókat, mind az oktatókat megszólította: „Közös sikerünk záloga az átgondolt, magas színvonalú képzésből fakadó minőség, valamint az egymásra figyelés és a kölcsönös megelégedéssel történő együttműködés, mellyel reményeim szerint együtt teremtjük meg a magyar sport társadalmi-gazdasági és kulturális jövőképét. Ahogy Alaptörvényünk nemzeti hitvallásában is olvashatjuk: „Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.” Ez a közös célunk.

Ezután következett a mestertanári (Fajtné Thuróczy Zsuzsanna), a mesteroktatói (Kállai Gábor), illetve a címzetes egyetemi docensi kinevezések (Dr. Muszbek Mihály) átadása.

Tanévnyitó 2015/2016

A TF Műhely képviseletében Horváth Mónika egy dal eléneklésével tette emlékezetesebbé a megnyitót.

A hallgatók esküjét Tóth Donát gólya mondta elő, amit a többiek szép hangosan elismételtek, megfogadva, hogy Szellemet, Erkölcsöt, Erőt egyesítenek!

Majd következett az, amit minden hallgató már nagyon várt: kezet foghattak a rektorral, és ezzel az egyetem polgáraivá váltak.

Tanévnyitó 2015/2016

A hagyományokhoz híven ezután a végzős hallgatók átadták a régi TF zászlót a gólyáknak, akik tanulmányaik során fogják majd azt az ünnepségeken, hivatalos eseményeken behozni.

A Szózat eléneklésével fejeződött be az ünnepség. Utána mindenki sietett az órájára, az Aula azonban csak pár percre ürült ki, mert már jöttek is a hallgatók, a következő órára.

Újra megteltek a termek, a folyosók és az épületek a hallgatókkal és "zsibongásukkal". Új tanév kezdődött a Testnevelési Egyetemen.

szöveg: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina | fotó: Majer Mária, Dr. Farkas Judit