Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Az International Society for the Social Sciences of Sport (ISSSS) "Sport in changing social, economic, political and cultural contexts" témájú, 7. nemzetközi konferenciájának a TF ad otthont 2015. november 12-14 között.

A magyar résztvevőknek nagyon kedvezményes (90 euro) regisztrációs díjú konferenciára július 15-ig lehet absztrakttal jelentkezni. Várjuk az előadásokat a sporttörténet, a sportpszichológia, a sportpedagógia, a sportfilozófia, a sport-közgazdaságtan, a sportmenedzsment, a sportmarketing, a sportszociológia, a rekreáció és a sportturizmus területeiről! A szervezők a szerzőknek a teljes tanulmány (a konferencia időpontjáig történő) beküldése esetén publikációs lehetőséget is biztosítanak.

Részletes információk itt.

Június 16-án hatodik alkalommal került sor az Akadémia Kistermében az OTDT TDK Prezentációs-díj Versenyre. A versenyre azok kaptak meghívást, akik az idei OTDK szekcióiban kiemelkedő előadást, illetve magas színvonalú prezentációt mutattak be, és ott ezért külön díjban részesültek.

A Társadalomtudományi Tanszék három munkatársa, Földesiné dr. Szabó Gyöngyi, dr. Gál Andrea és dr. Dóczi Tamás nagy sikerű előadást tartott a Nemzetközi Sportszociológiai Társaság megalakulásának fél évszázados jubileuma alkalmából rendezett Sportszociológiai Világkongresszuson, Párizsban, tovább öregbítve ezzel a Testnevelési Egyetem és a magyar sportszociológia nemzetközi elismertségét.

A Világkongresszus egyik kiemelkedő eseménye volt a Találkozás a legendákkal címet viselő parti, ahol az ISSA vezetése és a résztvevők melegen ünnepelték a Társaság jelenlévő négy tiszteletbeli tagját, közöttük Földesiné Szabó Gyöngyit.

Kollégáink a Sportszociológiai Világkongresszuson

Együttműködési megállapodást kötött a Testnevelési Egyetem (TE), az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) és a GenePointPlus Magyarország Kft., amelynek értelmében segítik egymás kutatási munkáját a genetikai és egyéb, biomarkereken alapuló mintagyűjtemények adatbázisának kialakításában.

TE-OSEI-GenePointPlus együttműködési megállapodás

A nagyszabású terv fontos eleme, hogy a kutatások eredményeit hazai és nemzetközi szinten is publikálják a felek. Az együttműködési megállapodást Mocsai Lajos, a TE rektora, prof. dr. Koller Ákos, a TE tudományos rektorhelyettese, dr. Soós Ágnes, az OSEI főigazgató főorvosa, valamint Gyulai Lászlóné, a GenePointPlus Magyarország Kft. ügyvezetője írta alá.

A kora hajnalban kitárt ajtók csak kissé tudták hűteni az Aula levegőjét, ahol 12-én, pénteken már 12 óra előtt kezdtek gyülekezni a jubileumi diplomaátadóra, illetve a pedagógusnapra érkezők.

Kozmanovics Endre gyászjelentése

A Debreceni Nyári Egyetem pályázatot hirdet a University Sports Today and Tomorrow című kéthetes nemzetközi sportkurzuson való részvételre magyar és külföldi egyetemi-főiskolai hallgatók részére.

A pályázat az alábbi költségeket fedezi:

 • kollégiumi szállás 3 ágyas szobákban (13 éjszaka)
 • napi háromszori étkezés a kurzus időtartama alatt
 • oktatási díj
 • kiegészítő és kulturális programokon való részvétel
A kurzus célja elméleti és gyakorlati kérdésekkel foglalkozó nemzetközi fórumot teremteni olyan hazai és külföldi diákoknak, akik a sport valamely területén tanulnak vagy tanulmányaik mellett aktívan sportolnak. A programban résztvevő diákok különböző témájú előadásokat hallgatnak, sporteseményeket (pl. futball- vagy kosárlabda bajnokság, futóverseny, asztalitenisz) szerveznek a Debreceni Nyári Egyetem hagyományos nyári "Magyar nyelv és kultúra" kurzusán résztvevő csaknem 200 külföldi diák számára. Emellett megismerkednek a Debreceni Egyetemen zajló és tervezett képzésekkel, valamint Debrecen sportéletével intézmények és edzések meglátogatásán keresztül. A hallgatók ugyancsak részt vehetnek a párhuzamosan zajló esti programokon, amelyek a magyar kultúra egy-egy szeletét mutatják be az érdeklődőknek.

A kurzus helye és időpontja: Debreceni Egyetem, 2015. augusztus 02-15.

Pályázati feltételek:

 • A mellékelt jelentkezési lap kitöltése
 • Motivációs levél magyarul vagy angolul
 • Hallgatói jogviszony valamelyik magyarországi felsőoktatási intézménnyel, ahol a pályázó
  • testnevelés vagy valamilyen sporttal kapcsolatos szakra jár; VAGY
  • tanulmányai mellett aktívan sportol
 • Középfokú angol nyelvtudás
Pályázati határidő: 2015. június 29.

A pályázati anyagokat elektronikusan kérjük beküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Ha további információkra van szüksége, érdeklődjön a 06-52-532-594-es telefonszámon, vagy írjon a fenti email címre

A Cotrugli Üzleti Iskola pilóta projekt keretében online, angol nyelvű MBA képzési lehetőséget és hozzá 10 000 euró értékű tanulmányi ösztöndíjat ajánl fogyatékossággal élők számára.

Ezt a kezdeményezést hosszú távú projektként kívánják folytatni, melynek célja, hogy létrejöjjön az online MBA-t végzettek nemzetközi közössége.

Az MBA program teljes rugalmasságot biztosít. A tanulás földrajzi helyzettől, naptól, időtől függetlenül folytatható. Magasan képzett oktatási anyagok jellemzik a szakoktatókat, a teljes tananyag és online kommunikáció is biztosítja a széleskörű tapasztalatcserét, kizárólag angol nyelven. Az online MBA program 16 modulból áll egyéves időszakra. Hetente szerveződik a tanulók tanulmányi ideje, a modulok 3-6 hétig tartanak a befektetett munka függvényében.

Modulok: vezetőképzés, pénzügyek (haladó), személyi fejlesztés és menedzsment, üzleti kommunikáció, stratégiai menedzsment, működési menedzsment, értékesítési menedzsment, emberi erőforrás menedzsment, pénzügyi menedzsment, pénzügyi és ügyvezetési számvitel, döntéshozatal, ügyvezetői gazdasági mennyiségi módszerek, sratégiai információs technológiai menedzsment, üzleti működés alapjai, stratégiai piackutatás, vállalkozástan.

A Cotrugli Üzleti Iskola büszke arra, hogy az MBA képzéssel hasznára lehet fogyatékossággal élő embereknek, szakmai tudásukat javítva üzleti hálózat kiépülését és társadalmi befogadásukat segíti elő.

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 30.

További felvilágosítás angol nyelven: Petra Jug, Project Manager (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | +38599 266 0476 | cotrugli.org)

forrás: rehabportal.hu

...

A nagy múltra visszatekintő köztársasági ösztöndíjat az oktatásért felelős miniszter adományozza egy tanév időtartamára (10 hónapra) a kiemelkedő tanulmányi eredményű, tudományos diákköri munkában illetve szakmai téren kimagasló munkát végző hallgatók részére, a hallgatók tevékenységének pénzbeli elismeréseként, elért eredményük fenntartásának támogatása céljából.

A pályázatot – a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet alapján – a felsőoktatási intézmények írják ki, majd a bírálatot követően felterjesztik a miniszter részére ezen ösztöndíjra javasolt hallgatóik nevét.

Pályázati adatlap letöltése >>>

Köztársasági ösztöndíjra pályázhatnak, valamint az adományozást követően köztársasági ösztöndíj folyósítására jogosultak az államilag támogatott illetve költségtérítéses, teljes idejű (nappali tagozatos) alapképzésben, mesterképzésben illetve osztatlan képzésben részt vevő hallgatók.

A köztársasági ösztöndíj összege 34 ezer forint havonta.

Részletes tájékoztató az államtitkárság honlapján.

forrás: EMMI, Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva ismét meghirdeti egyéni, családi és csoportos kreatív pályázatát. Az alkotások az idei évi Európai Mobilitási Hét témájához kapcsolódva a közlekedési módok helyes megválasztásának üzenetét közvetítik majd.

A pályamunkák a jövő közlekedését ábrázolva valós vagy elképzelt lehetőségeket mutatnak be a közlekedési eszközök kombinálására, a felesleges egyéni autóhasználat kiváltására egyéb közlekedési módokkal. A három kategóriában (rajz, fotó, szabadon választott technika) külön díjazzák hét csoport (óvodás, alsó és felső tagozatos általános iskolás, 14-18 éves, fiatal felnőtt, családi és csoportos alkotások) legjobbjait. A környezetbarát eszközök és anyagok felhasználásával készült művek az elbírálásnál előnyben részesülnek.

A hagyományos pályázatot évről évre növekvő érdeklődés mellett rendezik meg a minisztériumok, tavaly több mint 2100 pályamunka érkezett az ország minden részéből és a határokon túlról is.

A pályázatokat 2015. június 30-ig kell postára adni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium "Európai Mobilitási Hét pályázat" 1440 Budapest, Pf. 1. címre vagy elektronikus úton beküldeni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

A legjobban sikerült művek alkotóit kerékpárral, rollerrel, a csoportos alkotások fődíjasait program alapú nyereményekkel jutalmazzák. A szeptemberi Európai Mobilitási Hétre tervezett eredményhirdetésen és díjátadón további értékes különdíjak is gazdára találnak.

Letölthető a részletes pályázati felhívás itt.

Ebben az esztendőben is a Testnevelési Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában zajlott a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Atlétikai Bajnokság (MEFOB), amelyen rajzhoz állhattak meghívott atléták is. A versenyen 22 intézmény több mint 400 sportoló rajthoz állásával bebizonyította, hogy az egyik legnagyobb rendezvény az egyetemi bajnokságok között.

Atlétika MEFOB 2015

A megnyitón a megjelent intézményi képviselőket, edzőket, versenyzőket, vendégeket üdvözölte a Testnevelési Egyetem Rektorhelyettese, dr. Sterbenz Tamás úr, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós úr, és Prof. Kiss Ádám úr, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke, aki egyben az eseményt nyitotta meg.

Rektorhelyettes úr megemlítette, hogy 14 év után a TF ismét önálló intézményként rendezheti meg az atléták versenyét, míg a MASZ elnöke a versenyzői emlékei közül emelte ki, hogy milyen fontos volt számara a MEFOB-on való indulás, különösen itt a TF-en. Végezetül a megnyitón a MEFS elnöke köszöntőjében az egyetemi sport jelentőségét hangsúlyozta, és kívánt mindenkinek jó versenyzést, valamint a legjobbaknak, a kiválasztottaknak eredményes felkészülést az idei Universiádéra.

Ebben az évben is az első éves TF-es hallgatók segítették szakmai gyakorlat keretében a sikeres lebonyolítást. Szerencsére idén nem zavarta meg a rendezvényt a rossz idő, úgyhogy jó eredmények születtek. Az idei legjobb eredményt 100 méteren Nguyen Anasztázia érte el új U23/utánpótlás csúccsal, 11,43 mp-re javítva Szabó Enikő 2000-ben beállított 11,50-es eredményét.

A két napos versenyen az intézmények közötti pontversenyben a Testnevelési Egyetem (TF) végzett az élen, elnyerve ezzel a dr. Schulek Ágoston vándorserleget.

Atlétika MEFOB 2015

A MOB legújabb arany fokozatú támogatója, a SCITEC Nutrition is szponzora volt a versenynek, ezen kívül még  a Diapolo sportruházat gyártó cég, illetve a Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány segítette a szervezőket, hogy a verseny még sikeresebb  legyen.

A szervezőbizottság gratulál az eredményesen szereplő versenyzőknek, és megköszöni a segítséget mindenkinek, aki tevékenyen hozzájárult a sikeres atlétikai verseny lebonyolításához a TF Csörsz utcai pályáján.

[nggallery id=282]

Tóth Balázs, egyetemünk hallgatója tagja volt a május utolsó hétvégéjén Tokióban megrendezett 16. Kendó világbajnokságon 3. helyezést elért magyar válogatott férfi csapatnak. Balázs végig a kezdő csapatban vívott.

Kendó világbajnokság: 3. hely a csapatversenyben

Románia, Ausztrália, Chile, Belgium és Kína legyőzése után a hazai Japán válogatott állította meg hazánkat a menetelésben.

Ezúton is gratulálunk!

fotó: facebook.com/hungariankendoteam

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a TF műhely Kulturális Egyesület megemlékezést tartott a Hepp Ferenc teremben.  A zenés irodalmi műsor keretében elsősorban határon túli költők verseivel, illetve írásaival idéztek fel tényeket és érzelmeket az elmúlt 95 évből.

Nagy megtiszteltetés érte Dr. Gunda András tanár urat, és rajta keresztül egyetemünket, ugyanis 2015. június 4-én, a Pedagógusnap alkalmával Dr. Balog Zoltán miniszter úrtól vehette át Az ELTE Gömb Aulájában a pedagógusok számára alapított, talán legrangosabb kitüntetést, az Apáczai Csere János-díjat kiemelkedő oktatói, iskolateremtő munkásságáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő tudományos tevékenysége elismeréseként.

Szívből gratulálunk neki.

Gunda András kitüntetése

A Testnevelési Egyetem Kerezsi Endre Kollégiumának Kollégiumi Bizottsága, a Testnevelési Egyetem Térítési és Juttatási Szabályzata alapján pályázatot hirdet 2015/16. tanévre kollégiumi elhelyezésre. Testnevelési Egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló nappali tagozatos és államilag finanszírozott hallgatók részére, beleértve a doktorandusz hallgatókat is. A fennmaradó helyeket Sikeres pályázat esetén sem jogosult elhelyezésre az, aki nem iratkozik be, illetve aki nem jelentkezett be az adott félévre.

További részletek a Kerezsi Endre Kollégium oldalán, a "Dokumentumok" között elérhető pályázati felhívásban. >>>

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Németh Endre "Küzdősportolók edzettségi állapotának csoportos és individuális diagnosztikai jellemzése" című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Főépület, I. emeleti tanácsterem, 2015. június 11., 11.00 óra.

Témavezető: Dr. Nagykáldi Csaba egyetemi docens.

Programvezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita.

A bírálóbizottság elnöke: Dr. Sótonyi Péter professzor emeritus.

A bírálóbizottság tagjai: Dr. Ökrös Csaba egyetemi docens (titkár), Dr. Reigl Mariann egyetemi docens (tag).

Opponensek: Dr. Freyer Tamás főiskolai tanár, Dr. Szepesi László egyetemi docens.

Május 27-én került sor az 1953-ban végzett testnevelő tanárok tablójának avatására a Testnevelési Egyetemen.

Tablóavatás

Az ünnepségen jelen volt Mocsai Lajos rektor, Dr. Genzwein Ferenc kancellár, valamint Figler Kálmán tanár úr is, aki a TF-en több évtizeden keresztül oktatóként működött, és egyben ennek az évfolyamnak végzőse volt.

Nagy örömünkre az eseményen az 1953-as évfolyam több hallgatója is jelen lehetett.

Horváth Tamás tanár úr a 2015. évi Masters Judo Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett.

Horváth Tamás kétszeres Európa-bajnok

Gratulálunk!

A Testnevelési Egyetem Klebelsberg Kunó Szakkollégiuma felvételt hirdet a 2015/16-os tanévre.

Felvételi időpontok:

 • 2015. június 01. 19:00
 • 2015. június 03. 12:30
 • 2015. június 08. 19:00
 • 2015. június 10. 19:30
Helyszín: Kerezsi Endre Kollégium, szakkollégiumi szoba (Budapest XII., Kiss János Altábornagy utca 2.).

A felvételi vizsga részei:

 • motivációs beszélgetés
 • saját jövőkép megfogalmazása és a szakkollégiumban tervezett programok bemutatása maximum 2 A4-es oldalon
 • Europass önéletrajz
 • a megelőző két félév súlyozott átlagának bemutatása a neptun rendszerből kinyomtatva
A Szakkollégium követelményei:
 • Szakkollégiumban töltött képzési idő alatt megrendezésre kerülő Tudományos Diákköri Konferenciákon való részvétel.
 • A képzési idő alatt folyamatos 4,0 feletti súlyozott átlag elérése.
 • A féléves portfóliók bemutatása, amelyet a SZT jóváhagyott.
 • A teljes képzési időről elkészített bemutató, ami mintegy záróvizsga funkcionál, ennek elfogadásáról a SZT dönt.
 • Aktív részvétel a szakkollégium közösségi életében.
 • A szakkollégium szakmai rendezvényein való részvétel.
A felvételire előzetes jelentkezés nem szükséges, a megadott időpontokban megjelent hallgatók pályázhatnak a szakkollégiumi tagságra. A felvétel kizárólag a megadott szempontok alapján, nem szociális alapon dől el. A Szakkollégium tervezett létszáma 25 fő.

forrás: TF Portál

Június 1-én, hétfőn délelőtt barátságos mérkőzés keretében csaptak össze a TF-en a NOB által támogatott Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam (NET) résztvevői és a TF - tanárokból és dolgozókból összeállított - csapata.

Barátságos labdarúgó mérkőzés

Az idén először történt meg, hogy igen sok labdarúgással foglalkozó, illetve azt szerető edző érkezett a képzésre. A diplomaosztó előtt még mindenképpen szerették volna összemérni erejüket a TF csapatával. A meccs nagyon jó hangulatban, igen sportszerűen zajlott, az eredmény pedig 7:6 lett az edzőképzős hallgatók javára.

fotó: Varga Ferenc