Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Mohammad Mosaferi Ziaaldini "Effect of endurance exercise alone and in combination with IGF-1 administration on cellular markers involved in sarcopenia" című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Főépület, I. emeleti tanácsterem, 2015. június 3., 14.30 óra.

Témavezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár.

Programvezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár.

A bírálóbizottság elnöke: Dr. Tihanyi József egyetemi tanár.

A bírálóbizottság tagjai: Dr. Géczi Gábor egyetemi docens (titkár), Dr. Ivanics Tamás egyetemi docens (tag).

Opponensek: Dr. Berkes István egyetemi tanár, Dr. Bácsi Attila egyetemi docens.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2011-ben indította el a "Lapról hangra" nevű projektjét, azzal a céllal, hogy látássérült embertársaink számára is elérhetővé váljanak a nyomtatott sajtótermékek hírei. Az elmúlt években közel ezer önkéntes felolvasó csatlakozott, és mintegy 2600 cikket töltöttek fel. Számítógépről vagy mobilalkalmazásról is működik a felolvasás.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem első felsőoktatási intézményként kapcsolódott be ebbe a programba, és a hallgatók társadalmi felelősségvállalásának köszönhetően az elmúlt évben megkétszereződtek a meghallgatható anyagok. A Testnevelési Egyetem is csatlakozni kíván a programhoz, egyelőre önkénteseket keresek, akik vállalják, hogy időnként egy-egy általuk érdekesnek tartott cikket élőszóban eljuttatnak a látássérültekhez. Ennek módja az oldalon való regisztráció. Azt hiszem, nagyszerű lehetőség ez minden hallgató számára, hogy a sportélet híreit, a sporttal kapcsolatos nyomtatott tudásanyagokat közvetíthesse másoknak.

Azok, akik regisztrálnak, a felhasználói nevük után a TF-et is írják ki (például: mintakalmantf ), így tudom követni a program sikerességét, illetve legyenek kedvesek e-mailben jelezni a csatlakozásukat (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Köszönöm előre is, hogy hozzájárulnak a látássérültek tájékozódási és művelődési lehetőségeinek bővítéséhez!

Szilasi Judit, fogyatékosügyi koordinátor

Május 22-én, pénteken került megrendezésre Mocsai Lajos rektor és Dr. Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnökének fővédnöksége alatt az "Együtt - egy célért - egymásért" elnevezésű érzékenyítő sportnap. Az esemény szervezője és koordinátora Ramocsa Gábor, az Egészségtudományi Tanszék adjunktusa volt, a lebonyolításban a gyógytestnevelő szakos hallgatók és az egyetem fogyatékosügyi koordinátora is segédkeztek.

Érzékenyítő sportnap (beszámoló)

150 Down-kóros résztvevővel, jókedvűen zajlott az esemény. Mocsai Lajos rektor úr beszéde után zumbával melegítettek be a versenyzők, mindenki lelkesen követte a profi oktatókat.

A zumba után kezdődött a mini paralimpiai vetélkedő, az állomásokon a gyógytestnevelő szakos hallgatók buzdították és segítették a résztvevőket. Gátfutás, gerelyhajítás, floorball, célbadobás, szlalom és korfball, valamint távolugrás versenyszámokban próbálhatták ki ügyességüket, kitartásukat a lelkes versenyzők.

A délelőtt és a délután folyamán több alkalommal lehetett részt venni egyórás időtartamú  kiscsoportos érzékenyítő tréningeken, ahol a látássérültségről közvetlen tapasztalatokat szerezhettünk különböző hétköznapi feladatok bekötött szemmel való elvégzésével, beülhettünk kerekesszékbe, közvetlen tapasztalatot szerezve a mozgássérültségről, ki lehetett próbálni a szájjal festést (nem könnyű!), és beszélgetésen vehettünk részt a hallássérültség és az értelmi fogyatékosság témakörében.

Az Atlétika Csarnok előterében fogyatékossággal élő emberek által készített, igényesen kidolgozott kézműves termékeket lehetett vásárolni.

Még az ebédszünet is mozgással telt, akik már befejezték az ebédjüket, focizni kezdtek. Az aerobic bemutató után akadályversenyek következtek. A gyakorló köröket követően bizony nagy volt a hajrá a csapatok versenyében. A verseny után jókedvű körjátékokkal, tánccal  zárultak a mozgásos feladatok.

Az eseményt az oklevelek átadása zárta. Nagy élményt jelentett ez a nap mind a szervezőknek, mind a segítőknek és a fogyatékossággal élőknek. Mindannyian tanultunk valamit egymástól és maradéktalanul megvalósult az esemény szlogenje: "együtt - egy célért - egymásért".

fotó és szöveg: Szilasi Judit

[nggallery id=278]

Ritka szép és megható pillanatokat élhettünk át a héten, amikor kis küldöttségünk meglátogatta otthonában a 100 éves, gránitdiplomás Dr. Lindner Ernőné Gecső Zsuzsát.

Az Alumni Kör első tagja

Zsuzsika néni barnára sülve, szép, elegáns ruhában, az erkélyről integetve várt minket. Tavalyi combnyaktöréséből teljesen kigyógyulva, nagy örömmel fogadta a rektor úr által küldött szép virágcsokrot és a kis TF-es ajándékot, illetve írta alá az Alumni Kör tagsági lapját. Vele volt egyik leánya, aki nagyon meghatódott a látogatáson.

A szobában mindenütt emlékek, újságok, emlékkönyvek hevertek, mutatva, hogy régi tanítványai nem felejtették el Zsuzsi nénit.  Hogy is felejthették volna el, hiszen még alig egy éve is rendszeresen tornát tartott a Szent Margit Gimnáziumbeli legutolsó "tanítványainak", volt kolléganőinek. Az elmúlt időszakban megjelent újságcikkek, rádióriportok mind csodálattal adóznak fizikai és szellemi frissességének, amit nagyrészt a sportnak és a TF-en eltöltött éveknek köszönhet.  Mosolyogva emlékezett vissza azokra az időkre és volt évfolyamtársaira, akikkel végig tartotta a kapcsolatot.

Hatalmas élmény volt ez a látogatás. Feltöltődve tértünk vissza a TF-re, és elgondolkodtunk, hogy vajon mi megérjük-e ezt a kort.

Gratulálunk 100. születésnapja alkalmából, amit május 25-én ünnepel és szeretettel várjuk a június 12-i jubileumi diplomaosztóra is, díszvendégként!

Szöveg és kép: Nemerkényi Krisztina

A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Testnevelési Egyetem vezetői csütörtökön megállapodást írtak alá a két szervezet jövőbeli szoros együttműködéséről.

Együttműködési megállapodást írtak alá az MLSZ és a TE vezetői

A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében dr. Csányi Sándor elnök és dr. Vági Márton főtitkár, míg a Testnevelési Egyetem részéről Mocsai Lajos rektor és dr. Genzwein Ferenc kancellár írta alá a két szervezet közti együttműködési megállapodást, amelyet a TE-vel történt egyeztetések után Szalai László edzőképzési igazgató készített elő. Az együttműködés pontos részleteit idén nyáron dolgozzák ki, és a tervek szerint szeptembertől már gyakorlatban is alkalmazzák a felek.

A megállapodás többek között kiterjed a testnevelő tanár képzésre, illetve az edzőképzésre is. A TE és az MLSZ is az eddigi gyakorlatnak megfelelően szervezi saját képzéseit, és megtartja saját képzési önállóságát, de a két szervezet a jövőben összehangolja, és kölcsönösen segíti egymás működését.

Együttműködési megállapodást írtak alá az MLSZ és a TE vezetői

A megállapodás része a sporttudományos háttérmunka összehangolása is, az MLSZ és a TE ezen kívül segíti egymást sportszakmai felmérésekben, sporttudományos kutatásokban. Az együttműködés kiterjed a sportmenedzser képzésre, a PhD képzésre, illetve a két szervezet kialakítja a különböző szinteken való képzési átjárhatóság, a tárgyelfogadások lehetőségét, folyamatosan biztosítja a rendszerben működő testnevelők, edzők és egyéb szakemberek hatékony továbbképzését, és tudásának bővítési lehetőségét.

forrás: MLSZ

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2015. március 26-án a Testnevelési Egyetem Szenátusa, a Testnevelési Egyetem kiemelkedő képességű diákjainak támogatására, öntevékeny szervezet létrehozásáról rendelkezett, így megalakult a Klebelsberg Kunó Szakkollégium.

Több mint kollégium

A Szakkollégium alapítói: Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, dr. Genzwein Ferenc, a Testnevelési Egyetem kancellárja, dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, Szájer Péter, a Kerezsi Endre Kollégium igazgatója, valamint Nagy Máté, a Testnevelési Egyetem hallgatója és Hallgatói Önkormányzatának tagja.

A Szakkollégium célja, hogy saját szakmai program kidolgozásával magas szintű, minőségi szakmai képzést nyújtson, segítve a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozását, közéleti szerepvállalását, az értelmiségi feladatokra történő felkészülés tárgyi és személyi feltételeinek megteremtését, a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség nevelését. E cél érdekében kurzusokat, előadásokat, konferenciákat, vitákat szervez és biztosítja a széleskörű szakmai ismeretek megszerzésének lehetőségét a hallgatók számára.

A Szakkollégium alapítói, a Testnevelési Egyetem munkatársai és hallgatói 2015. május 14-én ünnepélyes keretek között a Szakkollégium névadója, Klebelsberg Kunó szobránál fát ültettek, mely jelképezi a Szakkollégium növekedését, stabilitását.

Az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékhez tartozó MA II. évfolyam 19 gyógytestnevelés szakos hallgatója május 15-én az 5. TeSzedd környezetvédelmi akció keretén belül területtisztítási tevékenységet folytatott a Citadella környékén.  A program a környezettudatos magatartásról, a környezetünk hulladékmentesítéséről szólt.

TeSzedd 2015

2015. május 22-én kerül megrendezésre az érzékenyítő nap a TF Atlétika csarnokában, ahol a Down Alapítvány és a TF gyógytestnevelés szakos hallgatóinak közreműködésével Down kóros, értelmi fogyatékosok számára tartunk sportnapot.

Részletek és a teljes program a letölthető meghívóban. >>>

Szeretettel várunk mindenki rendezvényünkre!

A Testnevelési Egyetem ezúton tisztelettel meghívja Önt a "Tudás – Innováció – Hálózatépítés" címmel rendezendő, testnevelőknek és edzőknek szóló előadásokat felvonultató konferenciájára és az azt követő állófogadásra.

TE Szakmai Nap 2015

(PDF formátumban a fenti plakát >>>)

A rendezvény időpontja: 2015. május 22., péntek, helyszíne az Aula.

Program

 • 10.00-10.30 Érkezés, regisztráció
 • 10.30-10.35 Rektori köszöntő
 • 10.35-11.00 "A XXI. század Testnevelési Egyeteme" (Mocsai Lajos rektor, Testnevelési Egyetem)
 • 11.00-11.20 Hálózatépítés – Innováció – XXI. századi tudás. Mindennapos testnevelés és sportági kapcsolódások lehetséges útjai (Györfi János stratégiai főtanácsadó, Testnevelési Egyetem)
 • 11.20-11.40 Mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzések a Testnevelési Egyetemen (Prof. Dr. Hamar Pál oktatási rektorhelyettes, Testnevelési Egyetem)
 • 11.40-12.00 Az  MTTOE és a  Testnevelési Egyetem  hatékony együttműködése a közoktatásban (Varga András igazgató, mesterpedagógus, alelnök MTTOE)
 • 12.00-12.20 A magyar edzők és a Testnevelési Egyetem hálózatának kapcsolódása, értékei. Közös fókuszban a mindennapos testnevelés hatásai (Köpf Károly Főtitkár, Magyar Edzők Társasága)
 • 12.20-12.40 Az egyetem egykori polgárainak szerepe a jövő egyetemének kialakításában - Testnevelési Egyetem  Alumni Iroda (Heintz Bernadett mb. irodavezető, Testnevelési Egyetem)
 • 13.00 Állófogadás

Együttműködő partnereink

 • Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete
 • Magyar Edzők Társasága
 • A Testnevelési Egyetem iskolai gyakorlatában résztvevő testnevelő és gyógytestnevelő mentortanárok
Jelentkezés

A rendezvényen való részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. >>>

2015. április 19-25. között Krakkóban zajlott a férfi felnőtt jégkorong divízió I/A világbajnokság, ahol egyetemünk hallgatója, Vincze Péter is a válogatott tagjaként vett részt a küzdelmekben. A fergeteges hangulatú mérkőzéseken a magyar csapat kiharcolta, hogy 2009 után újra az A csoportban szerepeljen 2016-ban az oroszországi világbajnokságon!

Felnőtt jégkorong: Vincze Péter sikere

Péter élménybeszámolója a világbajnokságról:

"Először is nagyon nehéz volt bekerülni a válogatott keretbe, a világbajnokságot bő 2 hetes felkészülés előzte meg, ahol nagy harc ment a helyekért. Csak az indulás előtti napon volt végleges kerethirdetés. Krakkóban azonban meghozta a gyümölcsét a rengeteg munka, hiszen fizikálisan nagyon jó állapotban volt mindenki. Nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny, egyedül Kazahsztán lógott ki felfelé, ezt bizonyították is, fölényesen nyerték a világbajnokságot. A kérdés az volt, hogy ki végez a második helyen és jut fel az A csoportba. A japán, olasz, ukrán meccseken kiélezett csata folyt, ám ezúttal mi voltunk erősebbek mind mentálisan mind fizikálisan. Az utolsó nap előtt eldőlt, hogy Lengyelországgal fogunk játszani a feljutásért, viszont nekünk elég lett volna a döntetlen is. Itt természetesen nem lehet úgy kimenni, hogy döntetlenre játszunk, hanem úgy mentünk ki, hogy folytassuk az eddigiekben mutatott játékunkat és megtegyünk mindent a győzelemért. A meccs izzó hangulatban folyt, a 17 ezer férőhelyes arénában több mint 4000 magyar volt, a többi szurkoló pedig lengyel (ha már Krakkóban voltunk). Ennek ellenére a magyarok leszurkolták a lengyeleket, és a pályán is mi domináltunk, a vezetést is megszereztük, de a végén sikerült egyenlíteniük. Azonban nekik rendes játékidőben kellett győzniük a feljutás érdekében, ezért lehozták a kapust, amit mi ki is használtunk, bebiztosítva ezzel a győzelmünket és a feljutást. A meccs után a szurkolókkal még körülbelül egy órán keresztül ünnepeltünk, utána folytatódott a jégen kívül is a "fieszta".

A magyar válogatott eddig egyszer jutott fel a legjobbak közé 2008-ban, Sapporóban. Ez a második alkalom, és nagyon nagy büszkeséggel tölt el, hogy első válogatott évemben, 20 esztendősen része lehettem ennek a csodának. Jövőre olyan csapatokkal fogunk játszani Oroszországban, mint Kanada, Svédország, vagy akár a házigazda Oroszország. Persze jövőre is meg kell küzdeni a helyekért és valószínű még nehezebb lesz, addig még rengeteg edzés, meccs vár rám. De kell-e annál nagyobb motiváció, hogy jövőre a világ legjobbjai ellen játszhatok?"

kép: Mudra László

Nagy sikerrel zárult a Testnevelési Egyetem (TE) hallgatói és oktatói által alapított Magyar Mozgástudományi Egyesület (MMTE) programja, amely a kismamák egészségének megőrzését, megfelelő táplálkozási szokásának kialakítását tűzte ki céljául.

A nyolchetes periódusban huszonnégy anyuka vett részt. Az MMTE szakértői csapatában orvos, humánkineziológus, sportedző, gyógytornász, dietetikus és pszichológus felügyelte az anyukák „munkáját”. A különböző mérések során sikerült megállapítani többek között azt is, hogy a résztvevők közül kinek lenne szüksége pszichológiai tanácsadásra, gondviselésre.

"Igazolást nyert, hogy a kismamák testtömegének csökkenése valóban a testzsírból történt, s nem az izomtömegből" - hangsúlyozta a program sportszakmai részét vezető Téglás Tímea, az MMTE alelnöke, a TE PhD-hallgatója.

A résztvevőknek emléklappal kedveskedtek a szervezők, amelyeket Dr. Krizbay-Hangel Katalin, a TE stratégiai igazgatója, prof. dr. Nyakas Csaba, a Magyar Mozgástudományi Egyesület elnöke, a TE emeritus professzora, valamint Nyári Fruzsina, a Fuss Babakocsival! Egyesület vezetője adták át.

A projekt ötletgazdái már a folytatásról tárgyalnak a TE vezérkarával.

Véget ért az idei MEFOB bajnokság, az alapszakasz és a rájátszás után a négyes döntő Szombathelyen került megrendezésre. A két napos tornán összesen három  meccset játszottak a csapatok. Az első nap a Debrecen együttese ellen kezdte meg a tornát a TF. Szoros mérkőzésen, de végig vezetve sikerült 10 ponttal nyernie a csapatnak,  így egy lépéssel közelebb kerültek a bajnoki címhez. TFSE-DEAC 70-60 (22-16, 13-13, 13-13, 22-18). TFSE: Miháczi Diána 13, Balsay Anna 6, Bodnár Fanni 16, Karlócai Julianna 4, Németh Alma 14. Cs: Sándorfi Réka, Varga Barbara 12, Magyar Bianka 3/3, Czivinger Lilla 2.

Veretlenül végzett az élen lány kosárcsapatunk a MEFOB-döntőn!

A második napon a tavalyi bajnok Közgáz ellen megszerezett győzelemmel már csak egy lépés maradt a teljes siker elérése előtt. TFSE-Közgáz 70-54 (24-19, 20-8, 14-13, 16-14). TFSE: Miháczi Diána11/3, Balsay Anna 4, Bodnár Fanni 12, Karlócai Julianna 11/3, Németh Alma 18. Cs: Varga Barbara 6, Magyar Bianka, 2, Czivinger Lilla 4, Sándorfi Réka 2.

A második nap utolsó meccsén, a Szeged ellen látványos és szoros mérkőzésen sikerült, az utolsó negyedben eldöntve megszerezni a bajnoki címet! USC Szeged-TFSE 56-61 (17-21, 12-12, 14-13, 13-15). Pontszerzők Miházi Diána 8, Balsay Anna, Bodnár Fanni 8, Karlócai Julianna 10/6, Németh Alma 20. Cs: Magyar Bianka 8/6, Varga Barbara 7. Czivinger Lilla, Sándorfi Réka.

A TE csapata ezzel egész éves veretlenségét megőrizve nyerte a MEFOB díszes serlegét. Az alapszakaszban a döntőn szereplő játékosokon kívül Mányoki Judit, Vukov Szonja, Lakatos Dóra szerepeltek.  A torna All Star csapatába Németh Alma és Bodnár Fanni is bekerült, sőt a döntő legértékesebb játékosa (MVP) Németh Alma lett.

Bővebb információ a tfsekosar.hu oldalon.

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt  Szűcs (Sárga) Linda "The role of resveratrol treatment and regular physical activity on sirtuins in brain of rats artificially selected for intrinsic aerobic running capacity" című értekezésének nyilvános védésére.

A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Új épület 136-os terem, 2015. május 22., 11.00 óra.

Témavezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár. Programvezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár. A bírálóbizottság elnöke: Dr. Sipos Kornél professzor emeritus. A bírálóbizottság tagjai: Dr. Csende Zsolt egyetemi docens (titkár), Dr. ifj. Gallyas Ferenc egyetemi docens (tag). Opponensek: Dr. Virág László egyetemi tanár, Dr. Pósa Anikó tudományos munkatárs.

Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos EgyesületA Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesület és a Testnevelési Egyetem tisztelettel meghívja Önt "Különleges módszerek a minőségi gyógytestnevelés gyakorlatában" címmel tartandó Országos Továbbképzésre. A rendezvény fővédnöke Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

Helyszín: Testnevelési Egyetem, Hepp Ferenc terem (Budapest XII., Alkotás u. 44.)

Időpont: 2015. május 15. 9.10-16.00

Minden TF dolgozó és hallgató számára ingyenes a részvétel, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet május 13-ig.

GYGYOE Országos Továbbképzés meghívó

Program

 • 8.15 Érkezés, regisztráció, adminisztráció
 • 9.10 Köszöntés. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora, Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár
 • 9.15 TF Műhely fiataljainak műsora (művészeti vezető Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina)
 • 9.25-9.35 Bevezető gondolatok: Iskola vagy szakszolgálat? Hol a helye a gyógytestnevelő tanárnak? Dr. Gunda András elnök GYGYOE
 • Előadások:
  • 9.35-9.55 A gyógytestnevelést érintő aktuális törvénymódosítások előkészítése. Dr. Kiss László szakszolgálati és fogyatékosságügyi köznevelési tanácsnok Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelés-irányítási Főosztály
  • 9.55-10.15 Az órarendbe épített gyógytestnevelés hatékonysága az elmúlt 25 év tapasztalatai alapján. Dr. Fejérdy Gáborné gyógytestnevelő tanár Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola
  • 10.15-10.35   A lehetőségtől az elhatározásig. Fókuszban a mozgáskoordináció. Újratanulni, sosem késő! A Feldenkrais módszer® Perényi Csilla testnevelő-gyógytestnevelő tanár Toldy Gimnázium, Feldenkrais Nemzetközi minősítésű tanár
  • 10.35-10.55   A Scheuermann kór és a fokozott háti kyphosis terápiájában alkalmazható új mozgásanyag bemutatása.  A Flexit torna ortopédiai vonatkozásai.  A Flexit, mint koncepció. A hajlékonyság, mint a testi nevelés alapja. Dr. Horváth Nikoletta egyetemi tanársegéd Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika, Groma Klára rekreáció szervező - egészségfejlesztő, aerobic edző, Lenkei Beáta gyógytestnevelő tanár - gyógytornász
 • Kávészünet
 • Gyakorlati bemutató a továbbképzés résztvevőinek aktív bekapcsolódásával. Sportfelszerelés szükséges!
  • 11.30-12.20 A guruló deszka, mint az órarendbe épített gyógytestnevelés legnépszerűbb eszköze (E-terem)
  • 12.20-13.10 Dr. Fejérdy Gáborné gyógytestnevelő tanár Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola
  • 11.30-12.20 Kalandozás mozgásunk labirintusában. Mozgás,  érzékelés. Észlelés. Integráció.
  • 12.20-13.10 A Feldenkrais módszer® (Saját élményű gyakorlati foglalkozás, kizárólag aktív résztvevők számára.) Női tornaterem. Perényi Csilla testnevelő-gyógytestnevelő tanár Toldy Gimnázium, Feldenkrais Nemzetközi minősítésű tanár
  • 13.10-14.00 Flexit gyakorlatok szőnyegen (E terem). Lenkei Beáta gyógytestnevelő tanár-gyógytornász
 • Ebédszünet
 • 14.50-16.00 Egyesületi közgyűlés. Napirendi pontok
  • Konzultáció az előadókkal
  • A gyógytestnevelés közeli és távlati stratégiája
  • A 2015. évi őszi továbbképzés tematikájának összeállítása
  • Az elnök és a számvizsgáló bizottság 2014-i évi beszámolója
  • Tanúsítványok kiadása, zárás

Bemutatkozik egy könyv és a szerzője. Frederic Delavier: Sportanatómia (Semmelweis Kiadó, 2014. Fordította: Dr. Csáki Ágnes, SE, Humánmorfológiai Intézet, lektorálta: Dr. Wenger Tibor, SE Humánmorfológiai Intézet).

Időpont: 2015. május 21. (csütörtök), 15.00, helyszín: TF Aula (Új épület, Alkotás u. 44.)

Program

 • 15:00 Bemutatás (Mihalik Rudolf)
 • 15:05 A könyv lektora a könyvről (Dr. Wenger Tibor)
 • 15:30 Bemutatkozik a szerző, Frederic Delavier (francia nyelvű előadás, tolmáccsal)
A szerzőről: Frederic Delavier csak keveset árul el arról, hogyan és hol vált egyszerre ihletett grafikussá, nagy tudású anatómussá és kimunkált testépítővé. Nem szokványos az ő talentuma. Talán most végre többet is megtudhatunk róla és indíttatásáról személyes bemutatkozása keretében itt a TF-en, mint amit a saját honlapján elárul magáról. Álljon itt rövid bemutatkozása könyvei karéjában az amazon.com-ról: "The former editor in chief of the French magazine PowerMag, Frédéric Delavier is currently a journalist for the French magazine Le Monde du Muscle and a contributor to several other muscle publications, including Men's Health Germany. Delavier is a gifted artist with an exceptional knowledge of human anatomy. He studied morphology and anatomy for five years at the prestigious École des Beaux-Arts in Paris and studied dissection for three years at the Paris Faculté de Médecine. Delavier won the French powerlifting title in 1988 and makes annual presentations on the sports applications of biomechanics at conferences in Switzerland. His teaching efforts have earned him the Grand Prix de Techniques et de Pédagogie Sportive. Delavier lives in Paris, France."

Vélemények a Sportanatómia című könyvről a Testnevelési Egyetem oktatóitól:

 • Prof. Pavlik Gábor: "Hiánypótló."
 • Prof. Tihanyi József: "Nem csak a testépítőknek, nagyon hasznos lehet kineziológus hallgatók számára is."

A Klebesberg Kuno Szakkollégium hallgatói  május 27-én, hétfőn a Magyar Olimpiai Bizottságban jártak dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató úrnál.

MOB látogatás

Az immáron hamarosan hivatalosan is bejegyzendő szakkollégium a tehetséges, szakmai fejlődésre és széles kapcsolatrendszer kialakítására törekedő tanulókat tömöríti egybe folyamatos szakmai és közösségi programokat biztosítva.

Ez alkalommal az interaktív beszélgetésen szó esett a sport központosításának folyamatairól, a jelenlegi rendszeréről, valamint a budapesti olimpiai játékokkal kapcsolatosan felmerült vitákról.

Ezúton is köszönjük Nagy Zsigmond támogató és lelkes hozzáállását a szakkollégium hallgatóinak fogadásához.

Mintegy 30 kolléga ült be az "iskolapadba"szerda reggel 9 órakor, hogy részt vegyen azon a 2 napos felnőttoktatási képzésen, amelynek keretén belül belső auditor képzés folyt.

Belső auditor képzésen vettünk részt

A képzésre azért került sor, mert meg kell felelni azoknak a követelménynek, melyek szerint az egyetemek feladata és felelőssége az alaptevékenység minőségének biztosítása. Ugyanakkor a TF vezetése célul tűzte ki, hogy nemzetközi szinten is elismert oktatási intézményként működjön. Ennek feltétele egy komplex, ellenőrzött irányítási rendszer, amely segít a problémák feltárásában és megoldásában, miközben a folyamatok jobban áttekinthetővé válnak és az egyetem – a minőségi oktatás miatt – kedveltebbé válik a hallgatóság előtt, illetve jobban megfelel az elvárásaiknak.

A 2 napos képzés megtartására az igen tapasztalt és a szakmában nagy múltú Controll Holding Tanácsadó Zrt. céget kérték fel, illetve annak egyik vezető auditor-képzőjét, Kormány Zoltánt, aki igen nagy mélységében, konkrét példákkal tarkítva beszélt a minőségbiztosítás folyamatáról, lépéseiről, technikájáról. A második napon került sor a gyakorlati órákra, valamint a képzést záró vizsgateszt megírására.

Az akadályt mindenki sikeresen vette, és ha szükségessé válik, akkor bárki, bármikor "bevethető" lesz ­– az ISO 9001 minőségirányítási rendszer használatával – egy olyan belső átvizsgálásra, amellyel az egyes egységek munkafolyamatának hatékonyságát segíthetjük.

Mindenki úgy érezte, hogy sokat tanult, illetve kapott ettől a képzéstől, emellett pedig a rövid 5-10 perces szünetekben jó hangulatú beszélgetéseket folytattunk.

szöveg: Nemerkényi Krisztina | kép: Farkas Judit

A Heinrich Hertz Alapítványt Észak-Rajna-Vesztfália tartománya hozta létre. Célja, hogy támogassa a tudományos együttműködéseket a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók, a kutatóintézetekben tevékenykedő tudósok, a fiatal kutatók és a kiemelkedően tehetséges egyetemi hallgatók között, azok külföldi tanulmányútjainak a finanszírozása formájában.

Német állampolgárságú kutatóknak, felsőoktatási hallgatóknak van lehetőségük arra, hogy külföldi kutatási célú tartózkodásra pályázzanak, míg a külföldieknek arra, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában végezzenek a program keretében tudományos munkát. Szabály szerint a kuratórium évente két alkalommal ül össze, hogy a beérkezett pályázatokat megtárgyalja. Sürgős esetekben a kuratórium vezetője fel van hatalmazva arra, hogy meghatározott keretek között maga hozzon döntést.

Külföldi pályázó a dokumentációt nem adhatja be egyedül, hanem egy Észak-Rajna-Vesztfáliában tevékenykedő kutatónak kell benyújtania. Legkésőbb a kuratórium ülés előtt három hónappal be kell érkeznie a beadványnak a Heinrich Hertz Alapítvány irodájába. A pályázati anyagnak a következő dokumentumokat kell tartalmaznia:

 1. Önéletrajz (különös tekintettel a tudományos munkásságra)
 2. Az eddigi tanulmányi/tudományos bizonyítványok, képesítések másolata (adott esetben német nyelvű fordítása); egyetemi hallgatók esetében az érettségi vizsga vagy azzal megegyező értékű bizonyítvány másolata
 3. Az ösztöndíj ideje alatt megvalósítandó kutatási terv (német nyelven) és mellé időbeli táblázat csatolása
 4. Az ösztöndíj igényelt időtartamának és finanszírozási mértékének megadása (indoklással)
 5. Német ösztöndíjas külföldi tartózkodása esetén szükség van a befogadó külföldi intézménytől, illetve az ott dolgozó partnerkutatótól egy befogadó igazolásra (német nyelvű fordítással)
 6. Szabály szerint be kell nyújtania a külföldi pályázónak egy igazolást a német nyelvtudásáról és a német kutatónak/hallgatónak pedig a fogadó állam nyelvének az alapszintű ismeretéről
 7. Információnyújtás a pályázónak az ösztöndíj lejárta után tervezett tevékenységeiről
 8. Ha ez az eset áll fenn, tájékoztatás arról, mely másik németországi kutatói helyre adott be pályázatot a jelentkező ösztöndíjra
 9. Két, más németországi felsőoktatási intézményben dolgozó kutató nevének a megadása - elérhetőségeivel együtt (munkahely címe, telefon, fax-szám és email cím) – akik adott esetben hajlandóak ajánlólevelet adni
A támogatási időszak - szabály szerint - egy év lehet, de kivételes esetekben további egy évvel meghosszabbítható. Az ösztöndíj során a Heinrich Hertz Alapítvány állja a tartózkodási és az utazási költségeket. Az egészségügyi biztosítás, valamint a dologi költségek a kutatókat terheli. A támogatási összeg maximum 1500 euró havonta. Házastársi hozzájárulás címén - külön engedélyeztetés útján - további 200 euróban lehet részesülni.

További információk itt.

A pályázati beadással kapcsolatban szakmai tanácsadás itt kérhető: Martina Schöler, Heinrich Hertz Stiftung / Heinrich Hertz Alapítvány Völklinger Straße 49 40221 Düsseldorf (telefon: 00 49 211 896 4266 | email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Szenior Sportakadémia ajándéka: film a világhírű magyar focistákról.

2015. május 11-én hétfőn 17 órakor a TF Aulájában a "Magyarok a Barcáért (Puskás, Kubala, Kocsis, Czibor, a 4 futballzseni)" című filmet ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

A vetítés után Dunai Antal, volt válogatott játékos méltatja a filmet, Kocsis Tibor, a film szerzője pedig féláron árulja a DVD-t.

A TE Karrier Iroda és Tehetséggondozási Központ bemutatja a Testnevelési Egyetem I. Állásbörzéjét.

A rendezvény célja:

 • hallgatóink és külső látogatók számára szeretnénk lehetőséget nyújtani kapcsolatok építésében a gazdasági és a sportszakmai profillal rendelkező kiállító cégekkel és szervezetekkel. Ezzel hozzájárulva a munkaerőpiacra való kikerülés minőségi javulásához válogatva a szakmai gyakorlati lehetőségek, szezonális és permanens állas ajánlatok között
 • az esemény hosszú távú stratégiai kapcsolatot képez a kiállítók és az intézményünk között, amely mindkét fél számára jövedelmező lesz elsősorban hazai és nemzetközi közös pályázatok, fejlesztési-kutatási gyakorlatorientált projektek formájában.
Kiállítók:
 • Auchan Magyarország
 • Budaörsi Kézilabda Sport Kft.
 • Funside Egyesület
 • Kossuth Lajos Honvéd Sport Egyesület
 • Magyar Búvár Szakszövetség
 • Magyar Evezős Szövetség
 • Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság
 • SpaDium Oktató és Szolgáltató Kft.
 • Síoktatók Országos Szövetsége
 • TE Pszichológiai tanszék
 • Vízimentők Magyarországi szakszolgálata
Időpont: 2015. május 13. 12.30-16.30.

Helyszín: Testnevelési Egyetem, Új épület, földszint (Budapest XII., Alkotás utca 44.)

Facebook >>>

Május 1. és 3. között Debrecenben ünnepelték az egyetemista és főiskolás vívók az anyák napját. A hosszú hétvége, ballagások és egyéb családi rendezvények miatt a Testnevelési Egyetem hallgatói közül csak kevesen vállalták a versenyzést, viszont annál sikeresebben szerepeltek.

Pénteken Szombath Barbara lépett pástra a női párbajtőrözők mezőnyében, és a  9. helyet szerezte meg. Szombaton a férfi és női tőrözők következtek. Egyetemünket Rhys Melia (angol válogatott kerettag, TF-ICC hallgató) és Szalai Szonja (Európa- és világbajnok, testnevelő-edző szakos hallgató) képviselte. Mindketten kiválóan szerepeltek, tudásukhoz méltó szellemes vívásukkal és látványos akcióikkal nem csak a bírók, de a közönség elismerését is kivívták. Rhys nyert, Szonja végül második lett:

 • Rhys Melia (ffi tőr): 1. hely
 • Szalai Szonja (női tőr): 2. hely
Vívás MEFOB 2015 beszámoló (Szalai Szonja és Rhys Melia)

Mindkét tőrözőnk a szombati sikereken felbuzdulva, vasárnap elindult a kardozók között. Konvencionális fegyverről lévén szó, Szonjának nem is okozott különösebb gondot. A női kardozók versenyén az értékes negyedik helyet szerezte meg. Rhys viszont junior válogatott ellenfelétől kikapott, így nem jutott a legjobb nyolc közé. Kotsis Gergely (sportszervező) járt a legközelebb férfi kardban az éremhez, ő is a negyedik helyen végzett:

 • Szalai Szonja (női kard): 4. hely
 • Kotsis Gergely (ffi kard): 4. hely
 • Rhys Melia (ffi kard): 14. hely
A viszonylag magas költségek (utazás, szállás és nevezési díjak) miatt egyik fegyvernemben sem volt három indulója a TF-nek, ezért a csapatmérkőzéseken nem tudtunk részt venni. Az Universitas váltót sajnálom a legjobban, dupla pontot adott volna az egyetemek közötti rangsorban.

Remélem, jövőre más időpontban rendezik ezt a jó hangulatú, színvonalas versenyt, és minden fegyvernemben, egyéniben, csapatban és váltón is lehetőségünk lesz érmeket, pontokat szerezni.

szöveg és kép: Patócs Ákos

Míg sokan a MEFOB-on induló TF-es hallgatóknak szurkoltak, lezajlott közben egy másik kiemelkedő esemény is: a Felnőtt Szabadfogású Országos Bajnokság. A végeredmény pedig mindenkit büszkeséggel tölthet el, ugyanis a folyamatosan kiemelkedő eredményeket begyűjtő Bábszky Gergő második helyezést ért el 65 kg-ban, ezáltal továbbra is hozva a nyerőszériához szükséges formáját. És ha ez még nem lenne elegendő dicsőség, Rögler Gábor 86 kg-os súlycsoportban a harmadik helyre állhatott fel, bronzéremmel a nyakában, jogos büszkeséggel fogadva mindenkitől a gratulációkat.

Bábszky Gergely és Rögler Gábor

Mindkét birkózónknak csak gratulálni tudunk, és továbbra is ilyen eredményes küzdelmeket kívánunk nekik!

Április 19-én Egerben rendezték az Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságot.

Mint minden évben, idén is rengeteg indulója volt a versenynek, azonban a TF-es lelkesedés és motiváció verhetetlennek bizonyult, könnyedén vitte előre a csapat tagjait - hallgatóink újra maguk mögé utasították a mezőnyt páratlan győzelmi sorozatukkal. Fontos megemlíteni, hogy az előző év sikereit követve idén is elsők lettek az összesített pontversenyben!

MEFOB birkózó bajnokcsapat 2015

Gratulálunk, és még több sikert kívánunk versenyzőinknek!

Női eredmények

 • 48 kg (2 induló) Bajnok: Mihálovics Ivett (PTE) 2. Vajai Vincencia (TF)
 • 53 kg (nem volt induló)
 • 55 kg (2) Bajnok: Dénes Mercédesz (EKF) 2. Harangozó Éva (TF)
 • 58 kg (1) Bajnok: Busa Andrea (TF)
 • 60 kg (2) Bajnok: Kovács Alexandra (TF) 2. Szegedi Janka (TF)
 • 63 kg (3) Bajnok: Szabó Franciska (PTE) 2. Csomai Renáta (TF) 3. Ország Alma (TF)
 • 69 kg (3) Bajnok: Skriba Katalin (TF) 2. Kaloda Judit (TF) 3. Lőrinczy Fanni (TF)
 • 75 kg (2) Bajnok: Száraz Vivien (BKF) 2. Zöllei Zita (TF)
Kötöttfogású eredmények
 • 59 kg Bajnok: Nyíri Milán (ELTE) 2. Kovács Péter (BGF)
 • 66 kg Bajnok: Bíró Péter (BKF) 2. Szolnoki Imre (DE) 3. Várhelyi Kristóf (SZIE) és Németh Zsolt (PTE)
 • 71 kg Bajnok: Kozák István (TF) 2. Bábszky Gergely (TF) 3. Molnár Tamás és Ungi Lajos (mindkettő TF)
 • 75 kg Bajnok: Jäger Krisztián (BME) 2. Lagzi Kovács Bendegúz (ZSKF) 3. Pap Attila (SZTE) és Balatoni Mátyás (BME)
 • 80 kg Bajnok: Sárosi János (BCE) 2. Gerencsér Péter (OE) 3. Cseh Szakál Olivér (BGF) és Göblyös Ádám (IBF)
 • 85 kg Bajnok: Tősi János (EKF) 2. Balázs Lehel (BME) 3. Tóth Viktor (BME) és Nagy Mihály (TF)
 • 98 kg Bajnok: Rögler Gábor (TF) 2. Tomin Márton (BME) 3. Világosi Márton (KJF)
 • 130 kg Bajnok: Csercsics Richárd (TF) 2. Kucsera Tibor (EKF) 3. Rajczi Gergő (PTE) és Mernye Krisztián (SZIE)
Szabadfogású eredmények
 • 57 kg Bajnok: Nyíri Milán (ELTE) 2. Kovács Péter (BGF)
 • 61 kg Bajnok: Németh Zsolt (PTE)
 • 65 kg Bajnok: Tóth Ákos (BME) 2. Szolnoki Imre (DE) 3. Egyed Dániel (PTE) és Várhelyi Kristóf (SZIE)
 • 70 kg Bajnok: Bábszky Gergely (TF) 2. Molnár Tamás (TF) 3. Kupusz Mátyás és Arany Imre (PTE)
 • 74 kg Bajnok: Lagzi Kovács Bendegúz (ZSKF) 2. Kozák István (TF) 3. Buzsics Viktor (PTE) és Mikó Levente (NYF)
 • 86 kg Bajnok: Nagy Mihály (TF) 2. Rögler Gábor (TF) 3. Bagó Tibor (EJF) és Sárosi János (BCE)
 • 97 kg Bajnok: Tomin Márton (BME) 2. Világosi Márton (KJF)
 • 125 kg Bajnok: Csercsics Richárd (TF) 2. Rajczi Gergő (PTE) 3. Vadkerti Tóth Viktor (PTE) és Mernye Krisztián (SZIE)
Összesített pontverseny
 1. TF
 2. PTE
 3. BME

Lejátszotta utolsó két rájátszás mérkőzését is az ANB csapatunk. Az MTK-Budapest elleni visszavágón ismét egy izgalmas párharcot láthattunk, a TF most itt sokkal magabiztosabban játszott mint az odavágón, végig vezettek és uralták a pályát mindkét oldalon, a lepattanó csatát 44-26, a gólpassz arányt 25-13-ra fölényesen nyerték. A végén 10 ponttal sikerült győzelmet aratni a hazai csapat fölött. MTK-Budapest - TFSE: 73-83 (22-30, 20-16, 19-21, 12-16).

Pontszerzők: Bodnár Fanni (17 pont, 22 VAL), Miháczi Diána (16 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz), Németh Alma (14 pont), Lakatos Dóra (12/3 pont, 5 lepattanó), Varga Barbara (12 pont, 6 lepattanó), Karlócai Julianna (10/3 pont, 14 lepattanó), Balsay Anna (2 pont), Sándorfi Réka (-); Magyar Bianka (-).

Utolsó mérkőzését csapatunk a már szintén biztos döntő résztvevő ELTE-BEAC ellen játszotta. Mindkét csapat keményen harcolt, helyzetről-helyzetre, a lepattanó csatát itt is a TF nyerte 34-28-ra, ám ezen a meccsen az eladott labdák miatt (27-10) meg tudta tartani a BEAC a meccs elején szerzett előnyét. TFSE - ELTE-BEAC Újbuda: 58-67 (9-12, 17-16, 20-21, 12-18).

Pontszerzők: Németh Alma (19 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Varga Barbara (9 pont, 5 gólpassz), Miháczi Diána (8 pont ), Karlócai Julianna (8 pont, 13 lepattanó), Lakatos Dóra (6/6 pont), Bodnár Fanni (5 pont), Balsay Anna (3/3 pont), Magyar Bianka (-), Sándorfi Réka (-).

Ezzel a meccsel lezárult a rájátszás, a TFSE csapata 2. helyen végzett 21-3 -as mérleggel. Gratulálunk!

A döntő meccsek időpontjairól a Facebook oldalunkon illetve a honlapunkon találhattok bővebb információt.

Május 11-12-én rendezik a MEFOB Négyes Döntőt Szombathelyen, ahol a TFSE csapata nagy esélyekkel száll a ringbe. Cikkek és beszámolók a fent említett oldalakon. Hajrá TF!

A Testnevelési Egyetem a 2015/2016. tanév I. félévétől induló képzésre felvételt hirdet a sporttudományok tudományágban az alábbi programokban – önköltséges/levelező és (állami) ösztöndíjas/nappali – tanulmányokra a Sporttudományok Doktori Iskolába:

 • Edzés és adaptáció (programvezető: Dr. Pavlik Gábor professzor emeritus)
 • Testedzés, szabályozás, anyagcsere (programvezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár)
 • Sport, nevelés- és társadalomtudomány (programvezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita)

A doktori képzésre egyetemi végzettséggel és B2 szintű nyelvvizsgával rendelkezők vagy olyan egyetemi hallgatók jelentkezhetnek, akik okleveleiket beiratkozásig megszerzik.

A jelentkezéshez szükséges űrlapok (jelentkezési lap és felvételi lap) innen tölthetők le.

A jelentkezési díj 9000  forint, melyet az alábbi számlaszámra fizethetnek be: 10032000-00334679-00000000

Jelentkezési határidő: 2015. május 29. 12.00 óra

A felvételi beszélgetésekre várhatóan 2015. június 15-17. között kerül sor, előzetes értesítés alapján.

A felvételi írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbeli részhez (szociológiánál a szóbeli részhez is) van kötelező és választható irodalom. A választható irodalom a kutatási témához kapcsolódó kell legyen, a jelentkező tesz javaslatot a jelentkezési anyag leadásakor, melyet a Doktori Iskola elbírál.

Írásbeli felvételi követelmények

Természettudományok (1. és 2. program)

 • Kötelező
  • Orvosi Élettan
   • Pavlik Gábor: Sportélettan, TF Jegyzetbolt
 • Választható
  • Biomechanika
   • Barton József: Biomechanika, TF Jegyzetbolt
   • Dr. Tihanyi József Biomechanikáról szóló oktatási anyagok >>>
  • Edzéselmélet és módszertan
   • Dr. Nádori László: Edzéselmélet és módszertan (>>>)
   • Dubecz József: Edzéselmélet és módszertan (Dubecz József tanár úrtól beszerezhető: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
  • Humánbiológia
   • Mészáros (szerk.) (1990): A gyermeksport biológiai alapjai, Sport, Budapest
   • Bodzsár (2006): Humánbiológia – Fejlődés: növekedés és érés. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest
   • Mészáros J., Zsidegh M., Mészáros Zs. (2011): Humánbiológia, TF, Budapest
  • Táplálkozástudomány
   • Frenkl Róbert: Sportélettan tankönyv ide vágó fejezete
   • Rigó János: Dietetika
   • Barna Mária (szerk.): Táplálkozás – Diéta (nem kell a konkrét betegségekre vonatkozó diétás rész)

Társadalomtudományok (3. program)

 • Kötelező:
  • Filozófia
   • Delius, Gatzemer, Sertcan, Wünscher (szerk.): A filozófia története az ókortól napjainkig, Vince Kiadó. Kapható: ELTE BTK Könyvesbolt, vagy shopline.hu.
 • Választható
  • Edzéselmélet és módszertan
   • Dr. Nádori László: Edzéselmélet és módszertan (>>>)
   • Dubecz József: Edzéselmélet és módszertan (Dubecz József tanár úrtól beszerezhető: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
  • Sportpszichológia
   • Atkinson: Pszichológia, Osiris Kiadó
   • Cole: Fejlődéslélektan, Osiris Kiadó
  • Sportjog
   • Nemes András: Sportjogi ismeretek (beszerezhető Dr. Nemes András tanár úrtól: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
  • Sportmenedzsment
   • Sterbenz-Géczi (szerk.): Sportmenedzsment TF jegyzet (2012)
  • Rekreáció elmélete és módszertana
   • Fritz Péter (2006): Rekreációról mindenkinek, Bába Kiadó
   • Kovács Tamás Attila (2004): A rekreáció elmélete és gyakorlata , Budapest, Fitness Kft.
  • Szociológia
   • Anthony Giddens (2003): Szociológia. Budapest: Orisis Kiadó
   • ajánlott: Földesiné-Gál-Dóczi (2010): Sportszociológia. Budapest:  Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar
  • Sportpedagógia
   • Bíróné Dr. Nagy Edit (szerk.): Kézikönyv a testnevelés és sport pedagógiai kérdéseinek tanulmányozásához, Budapest, Dialóg Campus Kiadó
  • Kutatásmódszertan
   • Eco, U. (1996). Hogyan írjunk szakdolgozatot? Kairosz Kiadó, Győr.
   • Majoros Pál (2004): A kutatásmódszertan alapjai. Libri , Budapest.

Szociológia szóbeli felvételi

 • Földesiné Sz. Gy., Gál A., Dóczi T. (2010): Sportszociológia, Semmelweis Egyetem, TSK, TF Jegyzetbolt
 • Földesiné Sz. Gy. (szerk.) (2010): Fejezetek a magyar sportszociológia múltjából és jelenéből. Válogatás Földesiné Szabó Gyöngyi publikációiból. Double Printing Kommunikációs Kft., Budapest (Magyar nyelvű tanulmányok), TF Jegyzetbolt
 • A Kalokagathia c. folyóirat 2008-2014. évi számainak releváns tanulmányai. Tanulmányozható a TF, valamint sportszakemberek képzésével foglalkozó egyetemek és főiskolák könyvtárában
 • Dóczi T. (2011): Rendszerváltás, globalizáció és nemzeti identitás a sportban a XXI. század kezdetén Magyarországon. Doktori értekezés >>>
 • Földesiné Sz. Gy., Dóczi T. (szerk.) (2011): The Interaction of Sport and Societey int he V4 Countries, Hunharian Society for Sport Sciences, Budapest. Beszerezhető az MSTT-ben
 • Gál A. (2007): Sport és társadalmi nem a XXI. Század elején a média tükrében Magyarországon. Doktori értekezés >>>