Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy 2015. március 8-án (vasárnap) 10.00-tól rendezik a TF területén az Aerobik Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságot és mellette a TFSE Szabadidős Családi és Sport Napot.

Belépő felnőtteknek 800, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forint (csak a helyszínen). Nevezési díj (FTL kategória): 1000 (előnevezés), vagy 1500 forint (helyszíni).

MEFOB Aerobik és TFSE Sport Nap

Előadások:

 • 2015. március 2. (hétfő), 17.00 óra: Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus előadása (Aula). A belépés ingyenes!
Gyakorlati foglalkozások (Barakk épület 1. terem, a részvétel ingyenes)

Programok szenioroknak

 • keddenként: gerinctorna (15.00-16.00)
 • péntekenként:
  • jóga (15.00-16.00, április 10-ig)
  • természetjárás (április 17-től, 15.00-16.00): Normafa
Regisztráció és folyamatos tájékoztatás egyéb programokról:
 • Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Facebook: Szenior Életmódváltó 2014
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A University of Tsukuba meghívására hat napra Japánba utazott Mocsai Lajos, az Egyetem rektora és Heim Attila, a Nemzetközi Osztály munkatársa. A megérkezés napján a TF képviselőit fogadta a meghívó egyetem több oktatója és munkatársa, akikkel rektor úr tárgyalásokat folytatott a két intézmény közötti együttműködés lehetőségeiről tudományos, sportszakmai és nemzetközi vonatkozásban.

Másnap került sor a University of Tsukuba létesítményeinek bejárására, majd pedig egy vacsora keretén belül egyeztettek a magyar delegáció tagjai a két egyetem közötti Erasmus+ pályázat benyújtásának lehetőségéről és időszerűségéről.

Látogatás Japánban

A hétvégén rektor úr a TF-es kötelezettségei mellett a Japán Kézilabda Szövetség meghívásának is eleget tett és egy kétnapos edzőképzés vezetőjeként elméleti és gyakorlati előadásokat tartott közel 150 japán top edzőnek.

Látogatás Japánban

Emellett vasárnap a delegáció a Japán Nemzeti Edzőképző Központban tett látogatása során feltérképezte azokat az infrastrukturális lehetőségeket és megoldásokat, melyek hasznosak lehetnek az új TF tervezési és építési munkálatai során. Továbbá sor került egy találkozóra a Japanese Sport Council képviselőivel, mely megbeszélés eredményeként körvonalazódni látszik egy együttműködés lehetősége a sportmenedzsment, sportgazdaság területén a két intézmény között.

A japán program zárásaként a delegáció hétfőn Szerdahelyi István tokiói magyar nagykövet úrral tárgyalt arról, hogy miként tudna a TF a jövőben vezető szerepet betölteni a sport területén a két ország együttműködésében. A japán látogatás a meghívó fél minden igényét kielégítette mind az egyetemi tárgyalásokat, mind pedig rektor úr kézilabda sportszakmai munkásságát illetően.

Az utazás során a magyar delegáció segítségére volt Nemes Roland, a TF egykori diákja, a University of Tsukuba oktatója.

2015. február 21-én rendezték meg a Fogyatékkal Élők V. Országos Úszó Diákolimpiáját Debrecenben. Fóris Norbert, egyetemünk elsőéves sportszervező szakos hallgatója a látássérült kategóriában, a VI. korcsoportban két aranyérmet is szerzett, 50 méter mellúszásban és gyorsúszásban.

A TF közössége ezúton is gratulál neki.

Fóris Norbert

A női röplabda Magyar Kupát a múlt hét végén a Vasas Óbuda csapata nyerte. A hír azért érdekes és fontos a TF közösségének, mivel a győztes csapat edzője Jókay Zoltán mestertanár, kollégánk a Sportjáték tanszéken. Gratulálunk neki, annál is inkább mert ez már a hetedik kupagyőzelme a Vasasnak az ő vezetésével.

Jókay Zoltán

A TFSE női csapata az előkelő negyedik helyen végzett, ezzel továbbra is őrzi helyét a legjobbak között.

A TFSE női röplabda csapata negyedik lett a Magyar Kupában

Február 13-án, péntek délután 2 órakor került sor a Testnevelési Egyetem első diplomaosztójára. A téli időszakban államvizsgázók száma mindig kevesebb, így most 10 különböző BSc, MA és MSc szak 86 végzős hallgatója vette át diplomáját ünnepélyes keretek között.

Téli diplomaosztó

Nagyban emelte az esemény színvonalát, hogy a Szenátus döntése értelmében ezen alkalommal nyújtotta át 7 új oktatónak docensi kinevezést Mocsai Lajos rektor. Sőt, egy PhD doktor avatására is sor került, amire 15 éve nem volt példa, hiszen doktor jelöltjeinket az elmúlt években a Semmelweis Egyetem központi ünnepségein avatták fel.

A diplomaosztón megjelent Simicskó István sportért felelős államtitkár, de elnöki illetve elnöki, alelnöki, illetve főtitkári szinten képviseltette magát a Felsőoktatási Tervezési Testület, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Edzők Társasága, illetve a Magyar Paralimpia Bizottság is, és jelen voltak a TF korábbi rektorai is.

A rokonok és hozzátartozók megtöltötték az Aulát és nagy tetszéssel fogadták mind Mocsai Lajos rektor úr, mind Simicskó István államtitkár úr beszédét.

Végül Zalabai Alexandra, friss diplomás MA testnevelő-gyógytestnevelő tanár emlékezett vissza a TF-en eltöltött szép 5 évre és mondott köszönetet az oktatóknak mindazért a tudásért, amit tőlük kaptak. Egyben megígérte, hogy a TF "Szellemet, erkölcsöt, erőt egyesíts" jelmondatát betartva fogják végezni hivatásukat.

Az alábbiakban olvasható Mocsai Lajos rektor beszédének rövidített, szerkesztett változata.

Tisztelt Államtitkár Úr, Rektorhelyettes Urak, Professzor Urak, Tisztelt Vendégeink, Kedves Végzős Hallgatók!

A mai nap kiemelt jelentőséggel bír az Önök, és a mi és szeretett egyetemünk életében, hiszen a Testnevelési Egyetem – újra önálló egyetemként – a mai napon tartja első diplomaátadó ünnepségét.

Így tehát Önök az első végzős hallgatói a megújuló Testnevelési Egyetemnek. Megtiszteltetés nekem, hogy egy ilyen nagy múltú, mély gyökerekkel, közel egy évszázados tradícióval rendelkező egyetem újjáépítésének részese lehetek és, hogy ezt a munkát Önökkel közösen együtt végezhetem.

A mai intézmény küldetése az elmúlt 90 év alatt sokat változott, tartalmilag gyarapodott, eredeti céljának megfelelve a testkultúra társadalmilag jelentős területeinek magas szintű művelése, az ezen alapuló és a társadalom igényeinek megfelelő, tudományos ismereteken nyugvó szakemberképzés mellett - a nemzet érdekeivel összhangban - a népegészségügy aktuális problémáinak megoldásához való hozzájárulás volt.

Célunk a hosszú évek alatt, sosem volt kevesebb annál, mint olyan „kiművelt emberfők” nevelése, akik a humán értelmiség részeként, a sport legkülönbözőbb területein teljesítőképes tudással és megfelelő gyakorlati tapasztalattal kimagasló emberi és szakmai teljesítményre képesek.

Mi, sportot szerető, és nap, mint nap a magyar sportért dolgozó emberek, immár hivatalosan Önök is – legyen szó akár a testnevelő tanári, az edzői vagy a menedzseri pályáról –, a legnemesebb hivatást, foglalkozást választottuk, amit jómagam is ismerek.

Mert „élő, nemes anyaggal” dolgozunk, amely a legjobban formálható. Az „anyag” amellyel Önök és mi, sportszakemberek dolgozunk, és amelyet nap, mint nap alakítanunk kell, „kényes és robbanékony”, mint jelen korunk.

Azért gyönyörűek ezek a hivatások, mert támogatják legfőbb szenvedélyünket, hogy minél többet megismerjünk a világból.

Kevés olyan életpálya létezik, ami ennyi mindenre megtanít. A készülés, a folyamatos tanulás és gyakorlás, választott hivatásuk legnagyobb öröme, ami egyúttal biztosítja a szüntelen megújulást.

Ezen a pályán érvényesül igazán a „szellemiség törvénye”.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, ahogy azt a Nobel díjas magyar biokémikus orvosunk Szent-Györgyi Albert megfogalmazta: „A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”

Ezért szakmailag mindig naprakésznek kell lennünk, mert ez a bizonyos „szellemiség törvénye” megköveteli tőlünk az örökös újjászületést.

Önöknek naponta kell újjáteremteni önmagukat, szinte versenylázat érezve a testnevelésórák, edzések, foglalkozások kezdetekor, ami nélkül elképzelhetetlen, hogy igazi teljesítményeket, valódi értékeket hozzanak létre, mert a felelősségük – és így mindannyiunk közös felelőssége – óriási, ugyanis a lelketlen, motiválatlan, sztereotip oktatás hatástalan, érzelmekben sivár lelkeket teremt.

A jó sportszakember az, akinek látóköre túlterjed a „stadion lelátóin”, a „tornaterem falain”. Lépést kell tartani többek között a nagyvilág, a politika, a gazdaság, a kultúra és közművelődés kérdéseivel is.

Igaz, a tanári pálya – hasonlóképpen az edzői pályához – tárgyiasultan meg nem jeleníthető, de egyben soha el nem múló alkotás, egy életmű, hiszen tanítványaink százai merítenek az életműből, és így ezek maguk is tovább hatnak és a tanítványok lelkében, életvitelében bontakoznak, majd később teljesednek ki.

Hatalmas szellemi energiákat tud felszabadítani a jó nevelés, a korszerű ismeretek megtanítása, a rossz pedig hihetetlen károkat okozhat.

Önöknek arra kell törekedniük, hogy pályájukon, hivatásukban meghatározó, iskolát teremtő, hiteles személyiséggé váljanak, hogy életre szóló indítást adva hivatásuk szeretetét minél meggyőzőbben, minél hitelesebben tudják átadni a felnövekvő nemzedékeknek.

Végezetül engedjék meg, hogy ismét Szent-Györgyi Alberttől idézzek és e gondolattal, Nobel díjas professzorunk ars poeticájával zárjam beszédem: "Gondolkodj bátran, ne félj attól, hogy hibákat követsz el! Tartsd nyitva a szemed, az apró részleteket is vedd észre, és legyél mindenben mértéktartó, céljaidat kivéve."

E gondolatokkal kívánok Önöknek sok erőt, kitartást, sikert és hitet! Fogadják őszinte gratulációmat! Isten áldja Önöket!

[nggallery id=272]

Elsöprő győzelmet aratott női ANB és férfi MEFOB csapatunk szombaton Sopronban, illetve Pécsett. Egy időben lépett pályára a két csapat és gyorsan, már az első negyedben eldőlt a meccs mind a két helyszínen. Gyorsan, a fegyelmet fenntartva játszottunk, és habár az ellenfelek végig kitartóan küzdöttek, 98, illetve 72 ponttal nyertek a TFSE csapatai. A pécsi MEFOB meccs visszavágója szombaton lesz az "E" teremben 18.00-tól, de előtte női MEFOB csapatunk is pályára lép 16.00-tól.

SMAFC-NYME - TFSE: 27-125 (2-37, 4-28, 14-30, 7-30). Mányoki Judit 21 pont 7 lepattanó, Varga Barbara 20 pont 7 lepattanó, Bodnár Fanni 14 pont, Miháczi Diána 13 pont 11 lepattanó, Sándorfi Réka 12 pont 7 lepattanó, Magyar Bianka 11 pont 8 gólpassz, Németh Alma 11 pont 7 lepattanó, Lakatos Dóra 10 pont 6 lepattanó, Karlócai Julianna 7 pont 6 lepattanó, Balsay Anna 6 pont 7 lepattanó.

PTE ÁOK-TFSE 41-113 (14-30, 8-33, 2-27, 13-23). Takács Máté 27/18, Oláh Olivér 14, Világi Kristóf 12,  Jókai Mátyás 13/3, Krajnyák Levente 9/6, Palánk Bálint 9/6, Bódi Bence 8/3, Bognár Kristóf 8/3, Baksa Szabolcs 6/3.

Birkózóink ismét a legjobbak között végeztek az U23-as Magyar Bajnokságon.

Beszámoló az U23-as birkózó bajnokságról

Kéri Zoltán kötöttfogásban, a 86 kg-os súlycsoport indulójaként elsöprő győzelmet aratott, megszerezve ezzel a bajnoki címet. Bábszky Gergely szabadfogású birkózásban végül ezüstéremmel a nyakában állhatott a dobogó második fokára. Egy újabb eredményes versenyt tudhat maga mögött az intézmény!

Ezúton is gratulálunk sikereikhez!

Az idei első Összdolgozói értekezletre február 11-én került sor az Aulában.

Már nagyon vártuk, mert bár hírek csordogáltak innen-onnan, de konkrétumokról, illetve a Szenátus tagjaitól szerzett hírmorzsákon kívül nem nagyon kaptunk pontos információkat.

A kancellár novemberi hivatalba lépése óta eltelt időben kiépült a Kancellári Hivatal, amely felállításnak idejét és működési rendjét törvény szabályozza. Mivel az idő szűkre szabott volt, és a rektor kinevezése csaknem egy hónappal később történt meg, a korábban a dékán, illetve dékáni hivatal által használt irodák helyére költöztek be. E költözés sürgősségét támasztja alá az a tény is, hogy a Kancellári Hivatalnak – első ténykedéseinek egyikeként – kellett elkészítenie az új SZMSZ-t is, amelyet január folyamán a Szenátus már el is fogadott. A Rektori Hivatal kialakítása is hamarosan befejeződik.

Mocsai Lajos rektor elmondta, hogy megtörtént a munkáltatói jogok és a munkakörök pontos szétválasztása, amely elősegíti a zökkenőmentes munkát.

A TF organogramjának felvázolása során kirajzolódott az egyetem új szerkezeti felépítése: az intézetek, a kutatóközpontok és azok feladatai. A bemutatott TF struktúra jó ürügyet szolgáltatott arra is, hogy arcról is megismerhessük az újonnan belépett – a TF zökkenőmentes önálló működéséhez okvetlenül szükséges –, munkatársakat is.

A rektor beszámolt a társintézményekkel történt megbeszélésekről, ahol a leglényegesebb kérdéseket áttárgyalták.  Kijelentette, hogy a  TF nem az uniformizálásban érdekelt, hanem abban, hogy ismét kiemelkedő szerepet töltsön be a sport különböző területein.  Ennek megfelelően a TF szeretné visszaszerezni, illetve megtartani az edzőképzés terén szerzett több évtizedes előnyét, hiszen több sportág szakvezetése is kifejezte már abbeli reményét, hogy az edzőképzés a TF berkein belül valósul/oldódik meg.

Szóba került még a felépítendő új TF helyszíneinek kérdése és az új beszerzések helyzete is. Ennek keretében szólt arról, hogy a kancellár, Genzwein Ferenc segítségével egy mintegy 70 millió Ft értékű mozgáselemző rendszer érkezik hamarosan az intézménybe.

A kötelezően elvégzendő intézményi akkreditáció rákényszeríti a vezetést arra, hogy egy objektív kép elérése céljából ismét áttekintse a munkatársak óra-,  illetve munkaterhelését, valamint a tanmeneteket.

Mivel az idő gyorsan elszállt, Hamar Pál oktatási, Sterbenz Tamás általános, valamint Koller Ákos tudományos rektorhelyettesek csak röviden szóltak a jelenlévőkhöz.

Kérdésekkel illetve az azokra adott feleletekkel zárult az összedolgozói értekezlet.

Meghívó az International Society of Motor Control X. Nemzetközi Motor Control Kongresszussára, melyet 2015. július 22-25-én tartunk "Progress in Motor Control X." címmel.

A kongresszus helyszíne: Hotel Novotel, Budapest (Budapest XII., Alkotás u. 63-67.)

A konferencia fővédnöke Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia Elnöke.

A konferencia nemzetközi tudományos bizottsága:

 • Richard Carson (Queens University, Belfast, Northern Ireland)
 • József Laczkó (University of Pecs & Wigner Research Centre for Physics, Hungary)
 • Mark L. Latash (Penn State University, USA)
 • Mindy Levin (McGill University, Canada)
 • Mike Riley (University of Cincinatti, USA)
 • John Rothwell (University College London, UK,)
 • Gregor Schoener (University of Bochum, Germany)

A konferencia szervezőbizottsága:

 • Laczkó József, a konferencia elnöke
 • Cserháti Péter, Budapest, OORI
 • Gábriel Róbert, Pécs, PTE
 • Juras Grzegorz, Katowicze, Academy of Physical Education
 • Levin Mindy , Montreal, McGill University
 • Szőts Gábor, Budapest MSTT
 • Tóth Miklós, Budapest MSTT

A konferenciát támogató szervezetek:

 • Magyar Sporttudományi Társaság,
 • MTA Wigner Fizikai Kutató Központ
 • Pázmány Péter Katolikus Egyetem,
 • Pécsi Tudományegyetem

Előadók:

 • Andrea d’Avella, Santa Lucia Foundation, Rome, Italy
 • Peter J. Beek, VU University, Amsterdam, Netherlands
 • Richard Carson, Queen’s University, Belfast, Northern Ireland, UK
 • Numa Dancause, University of Montreal, Canada
 • Anatol G. Feldman, University of Montreal, Canada
 • Tamar Flash, Weizmann Institute of Science, Israel
 • Apostolos P. Georgopoulos, University of Minnesota, USA
 • Joachim Hermsdorfer, Technical University of Munich, Germany
 • Jozsef Laczko, University of Pécs & MTA Wigner Research Centre for Physics, Hungary
 • Mark L. Latash, The Pennsylvania State University, USA
 • Mindy F. Levin, McGill University, Canada
 • Winfried Mayr, Medical University of Vienna, Austria
 • Joseph McIntyre, Tecnalia Health Research Institute, Spain
 • Lee Miller, Northwestern University, Chicago, USA
 • Vivian Mushahwar, University of Alberta, Canada
 • Ferdinando A. Mussa-Ivaldi, Rehabilitation Institute of Chicago, USA
 • Monica Perez, University of Pittsburgh, USA
 • John Rothwell, University College London, UK
 • Robert Sainburg, The Pennsylvania State University, USA
 • Robert Scheidt, Marquette University, Milwaukee, WI, USA
 • Gregor Schöner, Ruhr University, Bochum, Germany
 • Jeroen Smeets, VU University, Amsterdam, Netherlands
 • Patrick van der Smagt, Technical University of Munich, Germany
 • Elizabeth Torres, Rutgers University, NJ, USA

Előzetes program

Naponta két tudományos plenáris szekció a következő témakörökben:

 • Elméleti motor kontrol
 • A mozgásszabályozás idegélettani mechanizmusai
 • Sérült motor kontrol és mozgás-rehabilitáció
 • Az "egyensúly-pont hipotézis" 50 éve
 • Ember-gép kapcsolat
 • "Kifinomult" mozgásformák tanulása

Regisztrációs díjak (felnőtt (magyar) | nappali és PhD hallgató (magyar) | bankett)

 • kedvezményes díj 2015. április 15-ig: 260 | 190 | 25 (EUR)
 • 2015. április 17. és június 12. közötti díj: 290 | 220 | 25 (EUR)
 • 2015. június 12. után: 320 | 250 | 25 (EUR)

Követelmények az absztrakttal kapcsolatban

 • A konferencia nyelve angol
 • Abszrakt beküldési határidő: 2015. március 2.
 • A Tudományos Bizottság a fenti témakörökben javasolja elkészíteni a poszterek absztraktjait szerkesztett formában, melyet elektronikus úton kérünk megküldeni a konferencia honlapján: http://www.pmc2015.org/site/index.php?c=6

Szállás lehetőségek

Szállását mindenki maga intézi! A konferencia szervező titkársága kedvezményes áron foglalt le hotel szobákat, korlátozott számban, a konferencia résztvevői számára. A konferencia weboldalán online jelentkezés lehetséges.

 • Egyágyas szoba éjszakánként: 84 EUR
 • Kétszemélyes vagy franciaágyas szoba éjszakánként: 98 EUR

A fenti árak a reggelit, az ÁFÁ-t és a helyi adót is tartalmazzák. A egyéb információért és a regisztrációhoz látogasson a következő weboldalra: www.pmc2015.org

Kapcsolat

 • Tudományos kérdések: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Szervező titkárság (minden információért az ellátással, szervezési részletekkel és technika információvalkapcsolatban kérjük, forduljon a konferencia szervezőihez!)
  • Asszisztencia Congress Bureau
  • Szent István krt. 7.
  • H-1055 Budapest, Hungary
  • Phone: +36 1 350-1854
  • Fax: +36 1 350-0929
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Web: www.pmc2015.org

Köszönetünket fejezzük ki, hogy a Pan European Regional Committe of the International Brain Research Organization támogatja a konferenciát.

2015. február 14-én (szombaton) 15.00 órakor az ALUPROF-TF Budapest csapata bronzmérkőzést játszik az UTE ellen a Vasas Fáy utcai Sportcsarnokában. Kiegészítő program: Vastag Tamás koncert.

Online jegyvásárlás: http://www.jegy.hu

Gyertek szurkolni!

A TFSE röplabdás lányai a Magyar Kupa döntőjében!

The Russian State University Of Physical Education, Sport, Youth And Tourism invite you to the IX annual International Conference for Students and Young Researchers. It will be held at Russian State University of Physical Education, Sport, Youth and Tourism, Moscow, Russia, May, 14-15, 2015.

The purpose of our conference is to support, encourage and provide assistance to those young researchers who initiate and strengthen research in the sphere of physical education and sport throughout the world.

Conference theme:

 • Theory and Methods of Physical Education; Physical Education and sports for All;
 • Physical Education & Rehabilitation and Adapted Sports;
 • Physical Activity, Fitness & Nutrition and Health;
 • Motor function and human development;
 • Professional formation for Physical Education and Sport;
 • Biomechanics, Sport physiology, Sport medicine; Sport Psychology;
 • Sport and Society; Sport Management, Marketing & Sport Media;
 • Sport Methodology & Comparative Study in Sport and Physical Education;
 • Issues of the Modern Olympic Movement.
Conference work plan:
 • May, 13 – arrival
 • May, 14 – opening ceremony, sections workshop
 • May, 15 – sections workshop, closing ceremony.
We welcome any materials to the conference (lecture, video, poster, etc.) from bachelors, masters, and Ph.D. students as well as Professors, for the round-table discussion.
 • Conference language: English
 • Lecture time is up to 10 minutes
 • Application deadline: April, 15th
 • Abstracts deadline: April, 20th
 • Registration deadline: April, 20th
The requirements to the scientific materials:
 • Papers must include up to 2 pages A4 with headline stating the Title, Author(s), Institution and Country;
 • 12 pt, Times New Roman;
 • left/right, top/bottom fields 2 cm, line spacing 1.
 • Each presentation author is permitted to submit not more than 2 abstracts.
Congress fee: 60 EUR (about 4500 rub) included transfer, professional and supporting programmes, certificate, coffee-breaks, reception.

Hotel "Izmailovo" is available for accommodation for 50 EUR per night for a double room. The hotel is booked by the participants at http://www.izmailovo.ru/eng/

Dormitory is also available for accommodation for 25 EUR per night for a double or triple  room when booking before April, 15.

The organizing fee should be effected to the Organising Committee on registration (cash) or to:

 • Saving Bank of Russian Federation, Moscow, Russia
 • Stromynskoye Branch №5281/0807
 • SWIFT SABR RU MM    Account 40503978338290200035
 • Russian State University of Physical Education, Sport and Tourism 4, Syrenevy Blvd, Moscow, 105122, Russia
We are looking forward to receiving your application!

You can register and receive additional information at http://uni-conf.sportedu.ru and the applications can be also sent to Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. or fax to +7 (499) 166-54-71.

Szombat este játszotta le az idei egyik legfontosabb meccsét ANB csapatunk. A lányok azt a nagy rivális Tatabányát látták vendégül teltház előtt, akiktől még novemerben egy ponttal kaptak ki. A feldobás után húsz perccel 25-25-tel fordult a két csapat, nagyon kiegyenlített és szoros félidőt maguk mögött tudva. A harmadik negyedben, lassan, csapatként játszva, szervezett játékkal, stabil védekezéssel és lepattanózással ellépett a hazai csapat. A negyedik játékrész elejére sikerült stabil előnyt felépíteni, amit a TF-es lányok meg is tudtak tartani a lefújásig.

Ezzel a győzelemmel átvette az ANB csapatunk a vezetést a tabellán a Tatabányától! A következő ellenfél a SMAFC csapata lesz szombaton, idegenben.

TFSE - Tatabányai Kosárlabda Club 66-56 (11-10, 14-15, 22-17, 19-14).

Pontszerzők: Bodnár Fanni 12 pont, 5 lepattanó; Németh Alma 11 pont, 7 kiharcolt fault; Mányoki Judit 11 pont, 4 lepattanó ;Varga Barbara 10 pont, 6 lepattanó;  Karlócai Julianna 7 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz; Miháczi Diána 7 pont, 5 gólpassz; Magyar Bianka 5 pont; Lakatos Dóra 1 pont, 3 gólpassz;  Sándorfi Réka.

Múlt szerdán, január 28-án tartotta a Szenátus soron következő ülését.

A legfontosabb napirendi pont az Egyetem új SZMSZ-ének elfogadása volt, amelynek átbeszélése jó 2 órát tartott.  Az biztos, hogy a Kancellária több hónapon keresztül hatalmas munkát végzett, amikor a több mint kétszáz oldalas anyagot elkészítette és a Szenátus elé hozta. Így az ülésen már csak kisebb finomításokra, pontosításokra volt szükség. A Szenátus tagjainak többsége írásban - és néhány esetben, szóban - kérte a változtatásokat, amelyek nagy többségét később meg is szavazta. Bár az SZMSZ néhány része csak később - július 1-én - lép életbe, az oktatást és a működést érintő részek miatt most volt szükséges dönteni a kérdésben.

A következő pontban a docensi pályázatok elbírálására került sor. A szavazás kissé elhúzódott, mert egyszerre 10 főre kellett szavazni. Végül a bíráló bizottság által elfogadottnak tartott jelöltek mindegyike megkapta a bizalmat a szenátusi tagok többségétől.

A Rector Emeritus cím új dolognak számít a Testnevelési Egyetem életében. A cím megalapítása azonnal együtt járt egy korábbi rektor új címre történő felterjesztésével. A Szenátus pedig elsöprő többséggel szavazta meg ezt a címet - először az egyetem életében - Dr. Istvánfi Csabának, a TF korábbi rektorának. Mivel közben felmerült, hogy a Semmelweis Egyetemről történt leválásunk után nem minden ott lévő, ill. használatos cím megjelenése automatikus a TF életében, ezt a szavazást még meg kell erősítenie a Minisztériumnak is.

A napirendi pontok fontossága miatt hosszúra (csaknem 4 órásra) sikeredett ülés végül 17.40-kor fejeződött be.

Az ANB 3-5. helyén álló Nagykanizsával végződött a TFSE lányok számára a január. Sajnos Mányoki Judit betegség miatt nem tudott játszani, Balsay Anna pedig a betegágyból kelt fel a csapat segítségére, így a szokásosnál is nagyobb küzdésre volt szükség a rájátszásba bekerülni igyekvő hazaiak ellen.

Az első negyedben nagyon összeszedett  játékot láthattunk, és magabiztosan vezetett a TFSE (19-11).  Sajnos a kezdeti lendület alábbhagyott, így a második negyedben nem nőtt tovább a különbség (38-29 a TFSE javára). A második félidőben a TFSE részéről csak az eladott labdák, és nem a kosarak gyűltek, így a Nagykanizsa át is tudta venni a vezetést egy rövid időre (41-38 a hazaiak javára). Lányaink első pontjai a 8.percben születtek, ezzel sikerült ismét kiegyenlíteni a mérkőzést. A negyedik negyedet 1 pontos előnnyel kezdték a TFSE-s lányok, és  izgalmas hajrá után sikerült 63-58-ra megnyerni a meccset.

Gratulálunk a lányoknak!

TFSE: Varga Barbara: 8p, 9lep, Karlócai Julianna: 15/9p, 7lep, Bodnár Fanni: 6p, 3gp, Németh Alma: 10p, 7kfault, Miháczi Diána: 8p, 5lep, Lakatos Dóra: 16/6p, 6lep  Magyar Bianka, Sándorfi Réka, Balsay Anna.

Az idén már ötödik alkalommal került megrendezésre az MSTT évindító sportmenedzser konferenciájára "Eredményjelző: Magyar sport 2014" címmel, a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Testnevelési Egyetem (TF) közös rendezésében. A konferenciát - mint eddig, minden évben - Dr. Nyerges Mihályra, a TF volt dékánjára emlékezve rendezzük. Az eseményre január 29.-én csütörtökön került sor a TF Hepp Ferenc termében, igen nagyszámú érdeklődő közönség előtt, hiszen az idén is zsúfolásig megtelt a terem.

Sportmenedzser konferencia

A konferencia iránti érdeklődést jelzi, hogy jelenlétével megtisztelte dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, Fábián László a MOB sportigazgatója és prof. Kiss Ádám a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke is.

Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék vezetője, az MSTT Sportmenedzsment Szakbizottságának elnöke és Tóth Miklós tanszékvezető, az MSTT elnökének rövid megnyitója után Mocsai Lajos, a TF rektora köszöntötte a résztvevőket és emlékezett a TF egykori dékánjára, a magyar sportmenedzser oktatás megalapítójára.  Megemlékezésében kitért arra is, hogy éppen Nyerges Mihály volt az, aki dékáni ciklusain keresztül harcolt a TF önállóságáért, és ami csak most, halálának 5. évfordulója előtt vált kézzelfogható valósággá. Kiemelte ennek a konferenciának a fontosságát nem csak Nyerges Mihály emlékének ápolása miatt, hanem főleg azért, mert az értékes, gondolatébresztő előadásokkal a résztvevők a magyar sport ügyét, annak eredményességét segítik, szolgálják. Dicsérendőnek tartotta azt a kezdeményezést, amelynek keretén belül - ugyanezen a napon, a délelőtti órákban -, az ifjú menedzserhallgatók is bemutatkozhattak az érdeklődőknek.

A köszöntő után került sor - immár második alkalommal - az MSTT által alapított Nyerges Mihály Emlékdíj átadására. Az idén Wladimir Andreff, a Párizsi I Panthéon Sorbonne Egyetem professor emeritusa érdemelte ki a díjat a sportmenedzsment területén végzett "iskolaalapító" nagy ívű munkásságáért. Ő személyesen ismerte Nyerges Mihályt, akivel együtt is dolgozott. A konferencia felkért előadójaként érdekes előadást tartott - kitűnő tolmácsolással - kutatómunkájáról, amelyben egy bonyolult matematikai képlettel annak valószínűségét számítják ki, hogy egy adott országnak milyen éremesélyei vannak egy-egy olimpián, illetve nagyobb világversenyen, és hogy ezeket az esélyeket milyen - döntően gazdasági - tényezők befolyásolják.

A konferencia ezután a Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja munkatársainak, ill. PhD hallgatójának esettanulmányaival folytatódott, amelyben a hivatásos sportvállalatok nemzetközi stratégiáit vizsgálták.

A rövid kávészünet után először a TF Sportmenedzsment és Rekreáció munkatársai számoltak be a magyar élsport területén 2014-ben végzett tudományos igényű kutatásaikról, majd ezt követően a MOB képviseletében az eddig megrendezett két nyári ifjúsági olimpia tanulságairól, magyar eredményeiről hallhattunk előadást. Befejezésként a Széchenyi István Egyetem PhD hallgatójának és a TF oktatójának előadása zárta a tartalmas szakmai rendezvényt.

Mind a színvonalas előadások, mind az érdeklődők nagy száma bizonyítja e konferenciasorozat létjogosultságát és a téma fontosságát. Jövőre ismét találkozunk!

szöveg: Nemerkényi Krisztina | fotó: Varga Ferenc

[nggallery id=271]