Hírek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, nappali)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, nappali)
 • Téged is vár Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar!

14 országból érkeztek előadók International Society for the Social Sciences of Sport (ISSSS) 7. konferenciájára, melynek megrendezését a Testnevelési Egyetem és a Magyar Sporttudományi Társaság támogatta.

Lezajlott az ISSSS 7. konferenciája

Az esemény nyitóünnepségén dr. Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár, prof. dr. Koller Ákos, a TF tudományos rektorhelyettese, Földesiné dr. Szabó Gyöngyi professor emerita és prof. dr. Jerzy Kosiewicz, az ISSSS elnöke köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. A két és fél napos program során három plenáris és több mint 40 szekcióelőadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Egyetemünket dr. Sterbenz Tamás, a TF általános rektorhelyettese, dr. Vermes Katalin, dr. Farkas Judit, dr. Dóczi Tamás, dr. Chaudhuri Sujit, dr. Géczi Gábor, Protzner Anna és Nagy Kinga előadóként is képviselte, PhD-hallgatóink közül Kovács Ágnes, Protzner Anna, Pataki Natália, Garamvölgyi Bence, valamint Tornoczky Gusztáv szerepelt egy-egy prezentációval.

A tudományos programokat nagyon hangulatos vacsorák, illetve városnéző programok követték, amelyen remekül érezték magukat a résztvevők.

dr. Gál Andrea, a konferencia Szervezőbizottságának titkára

[nggallery id=294]

Időpontváltozás! 14.30 helyett 15.30!

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa  és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kopkáné Plachy Judit "A rendszeres fizikai aktivitás hatása az időskori függetlenség megőrzésére 60 év fölötti nők esetében: randomizált kontrollált kísérlet" című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Főépület, I. emelet tanácsterem, 2015. november 26., 15.30 óra.

Témavezető: Dr. Bognár József egyetemi docens.

Programvezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professor emerita.

A bírálóbizottság elnöke: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár.

A bírálóbizottság tagjai:

 • titkár: Dr. Gyimes Zsolt egyetemi docens
 • tag: Heszteráné Dr. Ekler Judit egyetemi docens
Opponensek:
 • Dr. Nyakas Csaba professor emeritus
 • Dr. Semsei Imre tudományos főmunkatárs

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Ezúton szeretnénk meghívni Önt és kollégáit a Testnevelési Egyetemen tartandó tudományos napra, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezünk. Helyszín: Budapest XII., Alkotás utca 44., Főépület, Hepp Ferenc Díszterem. Időpont: 2015. november 27. 9:00-18:00.

Programfüzet >>> A Tudomány Napja 2015 (meghívó)

Fekete Béla búcsúztatása 2015. november 26-án (csütörtökön) 13 órakor lesz az I. kerületi Szilágyi Dezső téri református templomban. A család kérése, hogy ha virággal szeretnének búcsúzni Bélától, úgy egy szál fehér rózsát hozzanak magukkal.
Rigler Endrére emlékeztünk

További jó hírrel is szolgálhatunk: december 11-én 9 órától a mentortanárok továbbképzésén a Teqball hazai képviselői bemutatót tartanak a D-teremben. A bemutatón a Teqball játék és edzés bemutatója mellett a kézilabda és kosárlabda sportágban is használható edzés és játékgyakorlatokat is bemutatják. Megismertetik továbbá az érdeklődőket a Teqtenisz játék gyakorlataival is. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A megalakult TFSE Teqball szakosztályba történő jelentkezéseket Sütő Krisztián III. éves hallgatónál vagy ifj. Tóth János tanár úrnál tehetik meg az érdeklődők.

November 14-én rendezték az I. Teqball páros bajnokságot a Láng Sportcsarnokban.

TF-es siker az I. teqball bajnokságon

A Teqball Magyarország központjának munkatársai igazi profi körülményeket teremtettek a résztvevőknek. Egyetemünk Dr. és ifj.Tóth János támogatása mellett 3 férfi, 2 női és 2 vegyes hallgatói párossal képviseltette magát.

Két férfi párosunk, Sütő Krisztián és Novák Richárd, valamint Budavári Dániel és Feckó Regő, a két női és a vegyespárosaink csoportjukon belül egy győzelem, két vereséggel a 16-24. hely között végeztek. A Lengyel Béla (Szolnoki Máv Fc. NB II) és Szepessy Róbert (SZTK-ERIMA NB II) páros (mindketten osztatlan tanárképzés levelező szakának II. évfolyam hallgatói) az I. helyezést szerezte meg. A csapatvezetők véleménye alapján Lengyel Béla a legtechnikásabb játékos díját is elnyerte.

Nők:

 • 1. csapat: Kajdy Janka, Gyenes Adrien
 • 2. csapat: Juhász Fanni, Bende Claudia
Férfiak
 • 1. csapat: Sütő Krisztián, Novák Richárd
 • 2. csapat: Budavári Dániel, Feckó Regő
 • 3. csapat: Lengyel Béla, Szepessy Róbert
Vegyes:
 • Hadnagy Petra, Blázsovits Ádám
 • Szalkai Kitti, Kovács Zoltán
Minden párosunknak gratulálunk!

[nggallery id=293]

Csütörtök este 9-re szólt a meghívó a Club Play nevű szórakozóhelyre.

Kicsit elgondolkodtam, hogy mit vegyek fel, hiszen az évek során láttam már mindenfajta öltözetben megjelenő embereket a bálokon, de most – úgy tűnik -, hogy jól választottam: a hallgatók is szépen, elegánsabban felöltözve léptek be a terembe.

Mindenütt hallgatók fogadtak és segítettek eligazodni a helyszínen, amelynek beosztása kimondottan jónak bizonyult az eseményhez: volt szabad tér, volt emeleti rész, ahol kényelmes fotelokban üldögélve lehetett – kissé elkülönülve – beszélgetni, ha ehhez volt kedve valakinek és ahonnan remek kilátás nyílt a földszinti „színpadra”.

Rektor úr rövid megnyitója után indult a műsor, ami kimondottan jóra és változatosra sikeredett.

Gólyabál 2015

A nyitótánc különlegessége az volt, hogy bár hagyományos (frakkban és hosszú fehér) ruhában adták elő, a zene korántsem volt a megszokott klasszikus báli zene. Utána volt akrobatikus tánc, egy nagyon dinamikus, fiatalos utcai tánc-bemutató, amelyet hatalmas energiával adtak elő a fiatalok.  Ezután az Erasmus hallgatók közös tánc-produkciója következett, ami nagyon megmozgatta közönséget (különösen a török ikerpár break tánca!). Végül a temperamentumos tanár-diák tangó következett, stílusos ruhába öltözött kollégákkal és hallgatókkal (nagy siker volt!).

Mindeközben persze zajlott a Gólyabál szépségkirálynőjének és királyának választása is. A különböző szakok által delegált, legszebbnek ítéltek egy előzsűrizésen vettek részt a TF  Facebook csoport közösségi oldalán, és a döntőbe már csak 3 leány és 3 fiú került be. Végül a tanárokból, hallgatókból, a Rektori és Kancellári Hivatal munkatársaiból összeválogatott bizottság döntése alapján a TF Gólyabál szépségkirálynője idén Nagy Helga (osztatlan testnevelő-egészségfejlesztő-gyógytestnevelő) és királya Resberger  Richárd (rekreáció szakos hallgató) lett. Ők vitték el a pálmát, azaz a koronát (és a vele járó ajándékokat).

Majd kezdődhetett a tánc. Na, ekkor már kicsit nehézségbe ütközött a beszélgetés a hangerő miatt. Hamarosan néhány kolléga is ott ropta a táncot a parketten a hallgatókkal.

Éjfél felé indultam haza. Az utcán még jelentős számú hallgató jött velem szembe, akik a party részre jöttek csak el.  (Nem kis részben azért, mert aznap volt a norvég-magyar labdarúgó mérkőzés az EB-be jutásért, amit persze időnként mi is nézegettünk egy kitett nagyobb képernyős mobilon.)

A hallgatók becsültére mondva, másnap reggel 8 órakor elég sok olyan arccal találkoztam a folyosón, akiket éjfél körül ott hagytam a Playben. Fáradtan, de mosolyogva köszöntek jó reggeltet.

Úgy tűnik, hogy mindenki jól érezte magát a Gólyabálon!

[nggallery id=292]

In Memoriam Fekete BélaMegrendülve és megdöbbenve vettük tudomásul a megmásíthatatlant: kollégánk, barátunk, tanárunk, a Sportjáték Tanszék "Bélája" lassú, meggondolt lépteivel nem jön többet.

Tudtuk – de nem akartuk tudomásul venni – hogy beteg, nagyon beteg. Bíztunk erős szervezetében, az akaratában, az életszeretetében. De győzött az "ellenfél"!  A vereséghez vezető utat emelt fővel, méltósággal viselte.

A kezelések közötti időben még megtartotta az óráit, hiszen ez volt az élete. Amikor lemondott a tanításról, már tudtuk, hogy nagy a baj.

1974-ban, mint tanársegéd kezdte az oktatói munkát a Testnevelési Főiskolán. Középiskolai testnevelő tanár, egyetemi tanársegéd, majd adjunktus lett. Számos nemzetközi konferenciára kapott meghívást. Játékos pályafutása – junior és felnőtt válogatott – befejezése után hazai és külföldi csapatok edzőjeként tevékenykedett. Több éven keresztül volt sikeres edző Kuwaitban. Szakmai elismerésként 2003-ban TF Edzői Nívódíjat kapott. A kézilabda volt a mindene. A játék szeretetét kívánta mindenáron átplántálni hallgatóiba, játékosaiba.

Tanítványai tisztelték és félve szerették szigoráért, következetességéért, rendszeretetéért, pontosságáért. Csak annyit követelt tőlük, amennyit magától is elvárt.

Segítőkész, szeretetre méltó, jó kolléga volt. Nyugodtsága, megfontoltsága, fanyar humora nagyon fog hiányozni. Kollégát, barátot, de elsősorban Embert veszítettünk! Fekete Béla Tanár urat a Testnevelési Egyetem és a Magyar Kézilabda Szövetség saját halottjának tekinti.

Isten nyugosztaljon TANÁR ÚR!

Születésének 140. évfordulóján Klebelsberg Kunora, egyetemünk alapítójára emlékeztünk pénteken.

Koszorúzás Klebelsberg Kuno szobránál

A Főépület mellett 1994-ben felavatott szobra körül gyűlt össze az emlékezők kis létszámú csoportja, köztük a TF vezetése, a Klebelsbergről elnevezett Szakkollégium képviselői és néhány tanár.

A kultuszminiszter életútját és tevékenységének főbb állomásait, valamint a sport és a TF érdekében tett jelentős intézkedéseit felidéző rövid méltató beszéd után az intézmény nevében először Mocsai Lajos rektor, valamint Sterbenz Tamás és Koller Ákos rektorhelyettes urak, majd a Kollégium nevében Szájer Péter kollégiumigazgató és Kurucz Anita szakkollégiumi hallgató, végül a TF műhely nevében Nemerkényi Krisztina helyezte el a megemlékezés virágait a szobor talapzatánál.

Idén 46. alkalommal adták át az "Élen a tanulásban, élen a sportban" fővárosi kitüntető címet. A díjazottak között a Testnevelési Egyetem két hallgatója is szerepelt: Fóris Norbert sportszervező szakos, és Uhlár Ádám osztatlan tanár szakos hallgató.

Eredményeikhez ezúton gratulálunk!

Az esemény részletesebb, mozgóképpel is illusztrált beszámolója a Budapest portálon tekinthető meg.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Testnevelési Egyetem (TE) sportéletének fejlesztése, a fizikai aktivitással és egészségfejlesztéssel kapcsolatos szakmai támogatás, valamint az NKE sportkoncepciójának kidolgozása – ezek a főbb pontjai annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet ma írt alá a két intézmény vezetője, Prof. Dr. Mocsai Lajos és Prof. Dr. Patyi András a Testnevelési Egyetemen.

Együttműködési megállapodást kötött az TE és az NKE

"Mindkét egyetem nemzeti missziót hajt végre, ezért is fontos a kölcsönös együttműködés"- mondta Patyi András az eseményen. Az NKE rektora kiemelte, hogy az olyan speciális egyetemek számára, mint amilyen a két intézmény is, különösen fontos, hogy támogassák egymást közös céljaik elérésében. Mocsai Lajos szólt a gyakorlati doktori képzés jelentőségéről. Mint mondta, a TE-n kimagasló jelentősége van a gyakorlati sporttudománynak, ahol a XXI. századi szemléletet kell meghonosítani. Ehhez azonban a doktori képzést is a gyakorlati irányába kell elmozdítani. A két rektor megállapodott abban is, hogy a doktori képzések összehangolásában is együttműködik a két egyetem.

A dokumentum értelmében a TE közreműködik az NKE sportkoncepciójának kidolgozásában, amelynek alapját az NKE hallgatóinak, oktatóinak és dolgozóinak sportolási igényeit felmérő adatlapok eredményei adják.  A TE továbbá stratégiai tervezési segítséget is nyújt a Ludovika Campus közeljövőben átadásra kerülő sportlétesítményeinek szakmailag hatékony és szakszerű működtetésére.

Az NKE a közszolgálat, szervezetfejlesztés, valamint az államtudomány területén szerzett ismereteivel támogatja a TE-t, de a két egyetem együttműködik a sporttudomány és a testnevelés oktatás területén is.

forrás: NKE

2015. november 3-án, kedd este ellátogatott intézményünkbe Cseh László, kedves feleségével és régi/új edzőjével, Plagányi Zsolttal.

Cseh László élménybeszámolója

A Díszterem megtelt, a 42-es terem megnyitásával együtt is páran az ajtóból nézték végig a 60 perces élménybeszámolót, kb. 230-an voltak jelen. Az eleinte zavarban lévő olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok feszültségét Dr. Sós Csaba oldotta, aki az esemény moderátoraként folyamatosan gondoskodott a jó hangulatról, és a sportoló és az érdeklődők közötti közvetlenebb kapcsolatról. A jelenlévőknek, akik főleg a TFSE úszóiból és a TF-es hallgatókból álltak, lehetőségük volt bekukkantani a kulisszák mögé, ugyanis az izgalmas és eredményes világversenyeken készült videók között akadt egy-két gyerekkori is. Láthatták például, hogy az ifjú bajnok hogyan tanulta meg anno a pillangóúszás technikáját, hogyan próbálkozott a medence szélén a delfinmozgással.

A sikerek felelevenítése után egy kötetlen beszélgetés formájában lehetett kérdezz/felelek módra érdeklődni az úszó pályafutása, élményei felől. Többek között megtudhattuk az edzőváltás okát, illetve Laci elmesélte legjobb és legrosszabb emlékeit a világversenyekkel kapcsolatban. Természetesen az esemény archiválása sem maradhatott el, az előadás után a sportoló készségesen osztogatta az autogramokat és szerepelt fotókon, nem számított, milyen késő van.

Az esemény a Klebelsberg Kuno Szakkollégium és az Úszás és Vízi Sportok Tanszék közös szervezésében jött létre. Együttműködő partnerünk volt a Művészetek Palotája, a rajongók szomjúságának oltásáról az előadás alatt pedig legfőbb támogatónk, a Coca Cola gondoskodott.

Köszönjük a lehetőséget, Cseh László!

Klebelsberg Kuno Szakkollégium

[nggallery id=291]

A TF Társadalomtudományi Tanszéke mindenkit szeretettel vár 2015. november 12-én az International Society for the Social Sciences of Sport hetedik, a "Sport in changing social, economic, political and cultural contexts" elnevezésű konferenciájának megnyitó ünnepségére (Hepp-terem, 15.00-16.40) és szekcióüléseire (Hepp-terem, illetve Tanácsterem, 17.00-18.20).

Program és egyéb részletek a http://tf.hu/issssconference oldalon.

Nincsenek könnyű helyzetben birkózóink, hiszen a tragikus tűzesetben a TF legjobb birkózószőnyege is a lángok martaléka lett, azonban az Abonyban megrendezésre került Skultéty Sándor Emlékversenyen így is magabiztosan teljesítettek hallgatóink.

Skultéty emlékverseny

A Jó tanuló - jó sportoló pályázat nyertese, Bábszky Gergő (a képen jobbra) imponáló fölénnyel ismét győzött a 66 kg-os súlycsoportban, Iván Károly (balra)pedig nagy küzdelemben a második helyen végzett a 86 kg-osok között.

Eredményeik bizonyítják, hogy semmi nem állhat a TF-es sikerek útjába!

Gagyi Beatrix, Nagy Ádám

A Magyar Testnevelés Egyetem Klebersberg Kuno Szakkollégiumának hallgatói 2015. október 30-31 között látogatást tettek a Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA).

Szakkollégistáink a Nemzeti Kézilabda Akadémián

Prof. Mocsai Lajosnak, egyetemünk rektorának köszönhetően és a prof. Koller Ákos tudományos rektorhelyettes és Szájer Péter kollégiumi igazgató által vezetett 21 főből álló szakkollégiumi csoport tagjai alaposan megismerhették a NEKA strukturális felépítését, az ott zajló nemzetközi szintű minőségi szakmai-és tudományos munkát. Az elméleti előadások mellett lehetőség nyílt három, eltérő korosztályú női kézilabda mérkőzést is megtekinteni, melyeket egytől egyig a NEKA növendékei fölényesen nyertek meg.

Az első napon Mocsai Lajos rektor úr, a kézilabda akadémia alapítójának köszöntése és fogadása után Szabó György létesítmény igazgató előadásában bemutatta a NEKA jelenlegi és tervezett létesítmény rendszerét, szervezeti és strukturális felépítését. Ezt követően Hajdu János képzési igazgató ismertette az akadémián folyó szakmai munkát, a kiválasztás szempontjait és a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés rendszerét. A délelőtti programot a NEKA-án zajló tudományos munkának bemutatása zárta. Az előadásból kiderült, hogy az akadémia növendékeit nemzetközileg elfogadott, tudományosan megalapozott módszerekkel, mérőeszközökkel és teljesítményelemző szoftverekkel folyamatosan mérik és értékelik. Közös ebéd után Mocsai tanár úr vezetésével szakkollégiumunk hallgatóival betekintést nyerhettünk a jelenleg épülő, világszínvonalú Nemzeti Kézilabda Akadémia infrastrukturális hátterébe és megnézhettük a motoros képességek kialakítására és fejlesztésére szolágáló modern, légellenállásos gépekkel felszerelt, minden igényt kielégítő kondicionáló teremet is. A nap zárásaként közösen tekintettük meg a NEKA – Érd női utánpótlás kézilabda mérkőzést.

A második napot Mocsai rektor úr előadásával kezdtük, melyből megtudhattuk, milyen szakmai elvek és irányok mentén építette fel az akadémiát és alakította ki a szakmai munkát, majd Mocsai Tamás a NEKA menedzser igazgatója bemutatta az akadémia céljait és képzési filozófiáját. Ezt követően közösen megtekintettük a NEKA – Szentendre női NBI/B felnőtt kézilabda mérkőzést, melyet a hazai csapat nagy különbséggel nyert meg. Végezetül közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult a két napos szakmai program.

Összességében a Klebersberg Kuno Szakkollégium hallgatói két nagyon hasznos, jó hangulatú szakmai napot töltöttek el a Nemzeti Kézilabda Akadémián, amiért köszönet jár prof. Mocsai Lajos rektor úrnak a támogatásáért.

[nggallery id=290]

Kedves Kollégák!

Mindenkit értesítünk, hogy egyetemünkön megalakult az "ad hoc" kutatásetikai bizottság a szükséges engedélyeztetések intézésére. Elnöke: Prof. Dr. Nyakas Csaba, tagok: Prof. Dr. Pavlik Gábor, Földesiné dr. Szabó Gyöngyi, dr. Boda-Újlaky Judit, dr. Géczi Gábor, dr. Farkas Péter, dr. Horváth Gabriella. Kérem az engedélyek ügyében forduljanak az Elnök úrhoz.

November 16-án 11.30-kor a D-épület Játékcsarnokában (D-terem) bemutatkozik a Siketek Sport Klubjának Emléktár projektje.

A több mint 100 éves siketsport eredményeit, sportolóit, egy virtuális múzeumot, személyesen pedig veterán sportolókat és a mai lelkes munkatársakat ismerhetnek meg az érdeklődők egy előadás keretében.

Azok a hallgatók, akiknek a fenti időpontban és helyen van az órája, speciális tanóra keretében vesznek részt a rendezvényen.

Szeretettel várunk mindenkit, más tanóráról hiányozni azonban a rendezvény miatt nem lehet.

Meghívó (PDF) >>>

A Magyar Úszó Szövetség és a szervezők várják önkéntesek jelentkezését a 2017. július 14-30-ig, Budapesten és Balatonfüreden megrendezendő FINA úszó-, vízilabda-, nyíltvízi-, műugró-, műúszó és óriás toronyugró világbajnokságra.

A szervezési munkák már javában zajlanak és egy világméretű eseményhez elengedhetetlen az egész sporttársadalom összefogása és segítsége.

Az önkéntesek jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk rövid szakmai önéletrajz elküldésével, mely az alább adatokat mindenképp tartalmazza:

 • név
 • kor
 • iskolai végzettség
 • nyelvtudás és annak szintje (nyelvvizsga bizonyítvány száma, vagy referencia)
 • kér-e szállást
 • elérhetőség (e-mail, telefonszám)
 • rendelkezésre állás időtartama (mettől meddig ér rá)
 • megjegyzés (maximum 10 sorban)
Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az eseményre a tengerentúliak általában 10 nappal korábban érkeznek, de van csapat, amelyik már jelezte, hogy egy hónappal előbb szándékozik érkezni. Ezen túlmenően, közvetlen a világbajnokság után lesz a Masters Vb, ami kb. 10-15 ezer főt mozgat, és további 10 napig tart. Így az esemény teljes időintervalluma várhatóan június közepétől augusztus közepéig tart.

Ez a jelentkezés az előzetes regisztráláshoz kell. A továbbiakról email-ben értesítjük a jelentkezőket.