Hírek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)

  Rekreáció Tanszék,
  2021. július 22.

  Levelező természetjáró tábor program a BSc 1. év Sportszervező szaknak (50 fő), pótlás a felsőbb éveseknek (20 fő), és az MA 5 féléves tanárképzés II. éves hallgatói számára (15 fő).

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)

Fájó szívvel értesültünk a hírről, hogy 2015. október 12-én reggel elhunyt Dobozy László, Laci bácsi. Szép csendben, fájdalom nélkül aludt el, viszont bennünk nagy fájdalmat, mély űrt hagyott maga után.

Elhunyt Dobozy László

Olyan példát mutatott nekünk, olyan értékrendet képviselt, amelyet mélyen őrzünk magunkban tovább. Óriási tudásával, megjelenésével, tetteivel, lendületességével, kifogyhatatlan energiájával és tenni akarásával tanított, nevelt minket felnőtteket is folyamatosan. A hallgatókhoz való viszonyulása különleges és példaértékű volt minden oktató számára. Minden hallgatóban felfedezte, megkereste az értékeket, ötleteiket támogatta, figyelemmel kísérte és segítette. Sok hallgató a képzések elvégzése után is felkereste őt, mert tudta, bizalommal fordulhat hozzá, őszinte véleményt, tanácsot, segítséget, kaphat tőle.

Laci bácsi 91 évet élt, melyből több mint 60 évet tevékenykedett a TF-ért. Utolsó napjaiban, perceiben is aktív volt, hatalmas tenni akarás és jobbítás jellemezte a TF-ért, a magyar sportért, a lovaskultúráért. Mindenkinek csodálatos példát mutatott arra, hogy hogyan dolgozzunk önzetlenül és kitartóan egy célért. Minden, amit elért, létrehozott pl. a sízés, rekreáció, lovaskultúra területén, maradandó és folytatásra érdemes.

Egy "kis" szeletet emelnék ki legkésőbbi tevékenységei közül: 2005-ben megalapította a lovaskultúra oktató szakot a TF-en, mely egyedülálló, országosan sikeres lett – már a 11. évfolyamot indítottuk el. Laci bácsi ismét olyat álmodott és valósított meg , amely jövőbe mutató és hiányt pótló. Fő célja a lovas értelmiség kinevelése volt, gazdag lovaskultúránk újjáélesztése. Lovaskultúra folyóiratot indított, a lovaskultúra iskolai, köznevelésbe való beépítéséért dolgozott. Hatása felbecsülhetetlen érték a magyar lovas társadalom számára, hiánya óriási, fájó veszteség.

Temetése 2015. november 6-án, pénteken 11.15-kor a Makovecz ravatalozóban lesz.

Laci bácsi! Nyugodj békében! Köszönjük azt a rengeteg önzetlen jót és segítséget, melyet tőled kaptunk szívünkben és tetteinkben őrzünk Téged!

Páska Idikó (lovaskultúra szakcsoport), Pordán Boróka (végzett lovaskultúra oktató)

A Testnevelési Egyetem Klebelsberg Kuno Szakkollégiumnak két tagja képviselhetett minket szeptember 19-28.  között egy nemzetközi képzésen, amely az Erasmus+ keretein belül valósulhatott meg Barcelonában és annak környékén.

Szakkollégiumunk tagjai Spanyolországban

A képzés célja, hogy segítsen olyan ifjúsággal foglalkozó szakembereknek fejlődni, akik a nem-formális tanulás által fel tudják hívni a figyelmet a szociális befogadás fontoságára, valamint nap mint nap felveszik vele a harcot. A képzés tehát a nem-formális tanulás és a szociális befogadás témája körül zajlott, melyre mintegy 26 résztvevő érkezett 10 különböző országból: Portugália, Franciaország, Törökország, Lengyelország, Egyiptom, Jordánia, Tunézia, Moldova,  Spanyolország és Magyarország.

A projektben egyetemünk partnerszervezetként vett részt, ennek köszönhetően Fodor Anett, a Testnevelési Egyetem Klebelsberg Kuno Szakkollégiumnak nemzetközi referense, valamint Bognár Márton MA I. éves testnevelő-gyógytestnevelő szakos hallgató utaztak a képzésre.

A projekthét fő sportja a korfball volt. A házigazda spanyol csapat először megismertette a kurzus résztvevőivel a játékot, majd megtanította őket arra, hogyan kell oktatni azt. A képzés utolsó két napján a frissen képzett trénereknek lehetőségük volt különböző általános iskolákba ellátogtani és gyerekeknek korfballt tanítani, valamint a helybéli korfball csapattal is összecsapni egy barátságos meccs során.

A délutánok különféle gyűlésekkel teltek a nem-formális tanulás sajátosságait, módszereit vagy a edzői tulajdonságokat és tapasztalatokat elemezve, jó gyakorlatokat cserélve, tradicionális sportokkal és workshopokkal gazdagítva. Ugyanúgy a változatos programnak köszönhetően többek között még sor került via ferrata túrára, éjszakai tájékozódási futásra, városnézésre, városházi fogadásra és nemzetközi est megtartására is.

A Szakkollégium számára fontos, hogy korszerű fejlődést nyújtson hallgatóinak, valamint minél szélesebb látókört biztosítson tagjainak, így elegendhetetlennek tartjuk a nemzetközi tapasztalatok feltérképezését. Az ilyen fajta tréningeknek köszönhetően számos külföldi partnerségre lehet szert tenni, valamint nemzetközi szinten növelni az Erasmus+ sport projektek megvalósításához értő szakemberek számát.

A nem-formális tanulásnak köszönhetően nem csak a sportról, az edzői kompetenciákról és a szociális befogadásról tanulhattak többet a résztvevők, de a kulturális sokszínűségről is.

A TAFISA elnöksége Földesiné Szabó Gyöngyinek ítélte oda az idei Jürgen Palm díjat a nemzetközi Sport for All mozgalomban betöltött kiemelkedő szerepéért és a területen végzett elkötelezett munkásságáért. A díjat Wolfgang Baumann, a TAFISA főtitkára és Jürgen Palm özvegye adta át a Budapesten, október közepén tartott TAFISA világkongresszus záró estjén.

Földesiné Szabó Gyöngyi kitüntetése (TAFISA)

A 21-én szerdán 12-re érkezőket (a TF vezetőségét, tanárait és hallgatóit) ünneplőbe öltözött hallgatók fogadták a MOM Kulturális Központ színháztermének bejáratánál.  A TF-en történt tűzeset miatt, a megszokott helyszín helyett (Aula) kényszerültünk arra, hogy máshol emlékezzünk.  A MOM Kulturális Központ sietett segítségünkre.

"Ma hajnalban, valamivel öt óra előtt tűz ütött ki a Testnevelési Egyetem Atlétika csarnokában. A Tűzoltóság, a Katasztrófa védelem nagy erőkkel vonult a helyszínre, hogy próbálják megmenteni a létesítményt és a közvetlen szomszédságában lévő irodaházat…"  Később: "Az Atlétika csarnok, a hozzá kapcsolódó Aula menthetetlen, az Új épület irodáit, tanszéki helységeit próbálják a lángoktól elszigetelni és megmenteni."

Szénné porladt emlékeim

Nem szó szerint idéztem a híreket, de első megdöbbenésemben csak ennyi jutott el tudatomig. Röviden pergett le előttem ennek az emblematikus épületnek a múltja, jelene,... jövője? Ilyen esetekben szokták azt mondani: nem hiszem, nem hiszem el, hogy ez a katasztrófa megtörténhetett. Pedig a katasztrófáknak az a tulajdonsága, hogy megtörténnek, tragédiát okozva egy országnak, embereknek, egyéneknek, családoknak, közösségeknek.

Ez a mostani tűzeset a mi családunk, a TF nagy családjának tragédiája, azoké, akik évtizedekkel ezelőtt koptatták Egyetemünk padjait, vagy akár csak évekkel ezelőtt kapták meg diplomájukat, ez a tragédia közös, mindnyájunké. Emlék emlék  hátán tolul, nincs olyan tanár, kutató, testnevelő, edző és más szakos hallgató, nemzetközi tekintély, diplomata, honi és külföldi szakember, újságíró, tudósító, stb. aki most ne tudna emlékeiben felidézni történéseket, melyek mély nyomot hagytak benne, esetleg irányították életét, pályafutását.

Közéjük tartozom én is. A katasztrófa napján nem tudtam rávenni magam, hogy közelről is megnézzem a helyszínt. A televíziós csatornák tudósításai, híradásai, vezetőink sajtótájékoztatója leláncolt, a gondolataim szinte megfagytak a hihetetlen esemény következtében.

Másnap a tanszéki ügyes-bajos dolgaim után végigmentem a TF udvarán, de az uszoda mellett elhaladva lassultak lépteim, mintha ösztönösen, minél később akartam látni a tűz pusztította romokat, az üszkös maradványokat. Szemben a romokkal leültem egy padra és emlékeztem.

Talán elfogadnak hiteles tanúnak, hisz 1966 óta tanítok a TF-en: sokan nem tudják, hogy a most leégett épület helyén egy nagy füves terület (hatalmas hétvégi kispályás meccseknek) és két salakos  röplabda pálya volt, ezek helyére került az új épület-komplexum. Hány és hány generációt szolgált ki ez a nekünk nagyon hasznos, értékes épület-együttes!

És most magamba roskadva ülök a romok előtt, fékezhetetlen gondolataim csaponganak, emlékezem az üszkös falak előtt.

Az Atlétika csarnokban nem hivatásomat gyakoroltam, ezt szakember kollégáim oldották meg az atlétika órák, edzések során. RG-t sem tanítottam, csak néztem a kolléganők és a hallgatók pontos, fegyelmezett munkáját. De előttem van a végzős hallgatóink mosolya, megkönnyebbülése a diplomaosztók alkalmával, a Mesteredzői Díjat átvevő szakemberek büszkesége, a Bácsalmási Péter verseny nyüzsgése, kitűnő rendezése, a régvolt nagy kézilabda csapatok összecsapása, a birkózó versenyek magával ragadó hangulata, a sok száz amatőr fitnesz rajongó lelkesedése. És még mi minden maradandó esemény, ami már a múlté!

Az Aulához érzelmi szálak fűznek, elfogult vagyok. Még a hamu, a szén és az üszkös maradványok alól is feltör a Gaudeamus Igitur csodálatos dallama. Hányszor hallottuk ezt ünnepélyes évnyitókon, elsőévesek avatásán, jubileumi üléseken, díszdoktori avatásokon (Primo Nebiolo, Samaranch, Havalange).  Meghatóan szép megemlékezések (okt. 23., márc. 15,), a kultúra, a művészet, az irodalom kiemelkedő egyéniségeinek előadásai tették emlékezetessé ezt a kultikus épületet. Egyéb konferenciák, szimpoziumok, tudományos ülések, civil rendezvények  színesítették az eseménynaptárt.  Az idén megható ünnepélyen vettük át az Arany Diplománkat Rektor Úrtól. A miénk, az 1965-ben végzett évfolyamé volt az utolsó ilyen aktus az Aulában.

Nem hagyhatom ki az évente ismétlődő TF-Napokat, ahol az előadások, tréfák, humoros videók révén a tanár és diák kart karba öltve őrizte ezt az értékes TF hagyományt.

És a Sportcsillagok fala! Egyedülálló, pótolhatatlan relikviák! A világon egyedülálló gyűjtemény. Teljességgel soha nem pótolható, sajnos az életből eltávozottakkal együtt a kézlenyomatuk is az örök enyészeté lett.

Érzelmi kötődésem az Aulához még erősebb az eddig rendezett 26 Úszóedzői és Oktatói Konferencia kapcsán. Több, mint hatvan előadó, közel száz előadás hangzott el kiváló edzők, orvosok, pedagógusok, kutatók, sportvezetők, élversenyzők részéről. Nagysikerű élménybeszámolók színhelye volt ez a terem (Egerszegi, Rózsa, Czene, Gyurta). Bízom benne, hogy a teltházas előadások mély nyomot hagytak a hallgatókban és hozzájárultunk szakmai tudásuk, gondolkodásmódjuk formálásához.

Még jó néhány percig ültem a padon, szemerkélni kezdett az eső: "Esőisten siratja..." az Aulát.

Dr . Tóth Ákos, Úszás Tanszék

Helyszín és időpontváltozás! Az egyetemen történt tűzeset miatt az október 21-i ünnepség helyszíne és kezdési időpontja megváltozott. Az új helyszín: MOM Kulturális Központ, Színházterem (Csörsz utca 18.). A 680 fős színháztermet a Hegyvidéki Önkormányzat térítésmentesen bocsátja a Testnevelési Egyetem rendelkezésére. Kezdés 12.00-kor.

Tisztelettel hívunk és várunk mindenkit az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 59. évfordulójára rendezett TF-es megemlékezésekre.

1956-ra emlékezünk

Az ünnepi esemény programjai:

 • 2015. október 19. (hétfő), 17.00: A „Szabadság, szerelem” című film vetítése (díjtalan). Helyszín: Hepp Ferenc terem.
 • 2015. október 21. (szerda)
  • 12.00: „Megmozdult a föld” a TF műhely és hallgatók ünnepi műsora. Helyszín: MOM Kulturális Központ, Színházterem (Csörsz u. 18.).
  • 13.05: Megemlékezés Hegedűs István szobránál a Magyar Öttusa Szövetséggel és a Hegyvidéki Önkormányzattal. Helyszín: Szoborpark.
  • 13.15: Koszorúzás a Hősi Halottak táblájánál. Helyszín: Főépület, félemelet.
  • 13.20: Koszorúzás a TF Kollégiumánál. Helyszín: Győri úti udvar.
 • 2015. november 4. (szerda), 7.55: Csendes tiszteletadás az 1956-os kopjafánál. Helyszín: Győri úti udvar.
Szeretettel várunk mindenkit!

Együttműködési megállapodás a MÜPA-valEgyüttműködési megállapodást írt alá a Művészetek Palotája (MÜPA) és a Testnevelési Egyetem Klebelsberg Kuno Szakkollégiuma 2015. október 7-én. A dokumentumot Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója és Prof. Dr. Koller Ákos, a Szakkollégium vezetője látta el kézjegyével.

A Művészetek Palotája megkeresésének az ország 19 szakkollégiuma tett eleget. A MÜPA kedvezményes jegyekkel, az előadásokhoz terembiztosítással, és művészek részvételével emelheti a szakkollégiumok minőségét. A zökkenőmentes kommunikáció jegyében a nagyköveti program keretében Vándor Ágnes és Kurucz Anita képviseli majd a Klebelsberg Kuno Szakkollégiumot.

A MÜPA várja a TF hallgatóit!

Tisztelt hallgatók, tisztelt munkatársak, kedves kollégák!

A Testnevelési Egyetemen történt tűzeset következtében Mocsai Lajos rektor úr és Genzwein Ferenc kancellár úr a szolgáltatások biztonságos helyreállítása miatt 2015. október 16. péntekre rendkívüli oktatási és munkaszünetet rendel el. Kérjük Önöket, hogy az elkövetkezendő munkanapokon az oktatás rendjében bekövetkező változásokat kísérjék fokozott figyelemmel.

Az egyetem vezetése ezúton fejezi ki köszönetét a működés biztosítására tett segítségekért, valamint felajánlásokért, továbbá bízik abban, hogy az oktatás október 19-től probléma nélkül folytatódhat. Az összefogás jegyében felajánlott további támogatásokat a Testnevelési Egyetem a megsérült értékek helyreállítására fordítja.

Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos rektor, Dr. Genzwein Ferenc kancellár.

Tisztelt hallgatók, tisztelt munkatársak, kedves kollégák!

A Testnevelési Egyetemen történt hajnali tűzeset következtében Mocsai Lajos rektor úr és Genzwein Ferenc kancellár úr a szolgáltatások biztonságos helyreállítása miatt 2015. október 16. péntekre rendkívüli oktatási és munkaszünetet rendel el. Kérjük Önöket, hogy az elkövetkezendő munkanapokon az oktatás rendjében bekövetkező változásokat kísérjék fokozott figyelemmel.

Az egyetem vezetése ezúton fejezi ki köszönetét a működés biztosítására tett segítségekért, valamint felajánlásokért, továbbá bízik abban, hogy az oktatás október 19-től probléma nélkül folytatódhat. Az összefogás jegyében felajánlott további támogatásokat a Testnevelési Egyetem a megsérült értékek helyreállítására fordítja.

Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos rektor, Dr. Genzwein Ferenc kancellár.

Értesítünk mindenkit, hogy ebben az évben november 27-én kerül megrendezésre a Testnevelési Egyetemen a Házi Tudományos Diákköri Konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvény keretén belül.

Az absztraktokat 2015. november 9. (hétfő) 12.00-ig lehet elektronikus úton beküldeni Dr. Bognár József egyetemi docens úrnak, a Testnevelési Egyetem TDK új vezetőjének (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Mindenkitől várunk absztraktot, különösen azoknak a témavezetőknek a hallgatóitól, akik TE-KA támogatásban részesültek.

Múlt, jelen és jövő – a sporttudományról és művelőiről.

A pályázat célja

A Testnevelési Egyetem a Magyar Tudomány Napja alkalmából szeretné a sporttudományok területén olyan rövid tanulmányok, értekezések, innovatív javaslatok megírására felhívni a BSc képzésben részt vevő hallgatókat, amelyek köthetőek a Testnevelési Egyetem 90. évfordulójához.

Célunk, hogy a pályaművek elkészítése során a hallgatók, a tudásanyag megszerzésén túl olyan gyakorlati és kutatás-módszertani kompetenciák készségszintű elsajátításához juthassanak, ami segítséget nyújt szakdolgozataik elkészítése során, illetve megteremti az első „lépcsőfokot" az önálló kutatói pályájuknak.

 • A pályázat tartalma: A Testnevelési Egyetem 90. évfordulójához köthető pályázati anyag.
 • Pályázhatnak: Testnevelési Egyetem BSc képzésében aktív jogviszonnyal rendelkező hallgatói.
 • Pályázat leadásának helye és ideje: A pályázati anyagok Tanulmányi Hivatalba történő benyújtásának határideje 2015. október 30. (péntek).
 • Pályázni egyéni vagy kollektív (max. 4 fős) munkával lehet. Pályaműként kizárólag eddig még nem publikált, máshová be nem nyújtott dolgozatot, tanulmányt lehet beküldeni!
 • A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el és tesz javaslatot a díjazottakra.
A pályázat díjazása

Az első három helyezett egyszeri pénzjutalomban részesül.

 1. helyezett: 100 000 Ft
 2. helyezett: 50 000 Ft
 3. helyezett: 25 000 Ft
A pályázat formai követelményei

A pályaműveket számítógéppel írva, Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel és másfeles sortávolsággal, a bal oldalon 3 cm-es, a jobb oldalon, alul és felül 2,5 cm-es margóval készítve, minimum 8, maximum 10 törzsoldal terjedelemben (tartalom- és irodalomjegyzék, valamint mellékletek nélkül) kell elkészíteni.

A pályázati anyag szövegét célszerű egymástól jól elkülönített részekre bontani.

 • I. A dolgozat fő szövegét megelőző járulékos részek.
  • 1. Kötéstábla. Spirálozott kötés amelyen a következő adatoknak kell szerepelnie:
   • Pályázat
   • A pályázati anyag szerzőjének neve
   • A készítés évszáma
  • 2. Belső címlap (minta szerint)
  • 3. Tartalomjegyzék. A legtöbb szövegszerkesztővel automatikusan előállítható a címsorok megadása után, a túltagolás kerülendő.
  • 4. Mottó (nem kötelező). A mottó nem kötelező része a műnek, ha azonban hatásos és a témához kapcsolódó, rövid idézetet talál, azt mottóként felhasználhatja. A mottó önálló oldalon szerepeljen és tartalmazza az idézet forrását.
 • II. A fő szöveget követő járulékos rész
  • 5. Irodalomjegyzék. Az irodalomjegyzékben csak a dolgozat elkészítéséhez valóban felhasznált irodalom szerepeljen! Az irodalomjegyzékre vonatkozó további tudnivalók a hivatkozással kapcsolatos fejezetben kerül részletezésre.
 • III. A főszöveg néhány jellemzője
  • Lapszélek: a bal oldalon 3 cm, mindenütt máshol 2,5 cm
  • Betűk típusa és mérete: Times New Roman, 12 pont
  • Sortávolság: 1,5
  • A szöveg igazítása: sorkizárt
Adatvédelmi szempontból a dolgozat az előírásoknak megfelelő legyen.

A hivatkozásról

Egyetlen szerző neve sem szerepeljen a szövegben, hivatkozásokban, amely nem szerepel az irodalomjegyzékben, és fordítva: egyetlen szerző (és mű) sem szerepeljen az irodalomjegyzékben, amely nem szerepel a szövegben, hivatkozásokban. A szövegben a zárójeles hivatkozási módot alkalmazzuk. Ez tartalmazza a szerző nevét és a mű megjelenésének évszámát a következő módon:

 • Ha általában idézünk: szerző és évszám (Tóth 1964.)
 • Ha szó szerint idézünk akár szakirodalmi akár szépirodalmi műből: a szerző neve után következzen az évszám, majd az oldalszám (Tóth 1964: 411) (Az oldalszám előtt vagy után nem kell sem „old.", sem „p", sem pp")
 • Ha az adott műnek több szerzője van, a neveket kötőjellel választjuk el egymástól Csermely-Gergely-Tóth 1975), háromnál több szerző esetén a következő formát használjuk: (Tóth és mások 1989)
 • A szerkesztőt (szerkesztőket) a következőképpen jelölhetjük meg: (Kiss szerk. 1988) vagy (Johnson ed. 1988)
 • Két azonos vezetéknevű szerző esetén a következő az eljárás: (Mester K. 1968) és (Mester P. 1986)
 • Ha azonos szerző több műve szerepel az irodalomjegyzékben, az évszám után tett kisbetűkkel különböztetjük meg őket egymástól: (Csermely 1995a)
Irodalomjegyzék
 1. A zárójeles hivatkozási forma megköveteli, hogy a felhasznált irodalom jegyzéke a dolgozat végén teljes legyen és a szerzők (ezek esetleges hiánya esetén a címek) betűrendjében (abc-sorrendben) tartalmazza a művek adatait.
 2. Az irodalomjegyzékben szereplő tételeket nem kell sorszámozni vagy francia bekezdésekkel formázni.
 3. A szerzők nevét szövegen belül ne írjuk folyamatos nagybetűvel, kiskapitálissal, ne kövérítsük!
 4. A címet dőlt (kurzív) betűvel különböztessük meg.
A művek leírásának formája lábjegyzetben
 • Ha könyvre hivatkozunk:
  • A szerző vezetékneve majd a keresztnév kezdőbetűi (magyar és külföldi szerzőknél egyaránt) kiskapitális
  • A megjelenés évszáma zárójelben, utána pont
  • A cím, (dőlt kuzív) utána pont, a megjelenés helye, majd kettőspont után a kiadó.
  • Példa: Gyurgyák, J. (1966). Szerkesztők és szerzők kézikönyve. Budapest: Osiris
 • Ha folyóiratcikkre hivatkozunk, a kiadás éve mellett jelöljük meg az évfolyamot, a füzetszámot és a pontos oldalszámot. Példa: Nagy, Á. (2000). Információs műveltség és informatikai intelligencia. Új pedagógiai szemle. 50. évf. 4. sz. 34-41. A folyóirat megnevezés előtt nem kell „In:".Az oldalszám előtt vagy után nem kell sem „old.", sem „p", sem pp". A cikk címét és a folyóirat címét pont is kövesse!
 • Ha tanulmánygyűjteményben megjelent írásra hivatkozunk, jelöljük meg a szerkesztőt vagy a szerkesztőket (előtte In:), utána zárójelben (ed.), (eds.), (hrsg.), (szerk.): 6. A hivatkozás végén adjuk meg a tanulmány oldalszámát a köteten belül. Példa: Ely D. (1985). Napjaink tanulóinak két világa. In: Csoma Gyula (szerk.): A közoktatás világproblémái. Budapest: Gondolat. 165-173.
 • Ha konferenciakötetben megjelent írásra hivatkozunk, járjunk el ugyanúgy, mint a tanulmánykötet esetén. Ne a konferencia helyét, idejét és címét tüntessük fel, hanem a megjelent kötet szerkesztőjét, szerkesztőit, a megjelenés helyét, a kiadót és az oldalszámot.
 • Az internetről letöltött dokumentumok leírásakor jelöljük meg a mű URL-jét (internetes címét) és letöltésének dátumát (zárójelben). Példa: Knott, D. (2005). Critical Reading Towards Critical Writing. http://www.utoronto.ca/writing/critrdg.html (2005. február 23.). Törekedjünk arra, hogy az internetről jól azonosítható művekre hivatkozzunk, tehát ezeknek legyen szerzője, címe, évszáma. Ezeket derítsük fel! Ha valamely műnek nyomtatott és internetes változata is van, kizárólag a nyomtatott változatra hivatkozzunk.
Lábjegyzetek

Feltétlenül használjuk a lábjegyzeteket, hivatkozásokat, pontosan jelezzük, mettől meddig idézünk más szerzőtől.

Ábrák, táblázatok

A szöveg közben helyezzük el őket. (A nagyobb terjedelmű ábrák elhelyezését beszéljék meg a konzulensükkel!) A táblázatokat sorszámmal kell ellátni, amelyet célszerű a táblázati mezőbe beleszerkeszteni, és hivatkozni kell rá a szövegben is. A grafikus vagy diagramot tartalmazó ábráknál is ugyanagy járjunk el. Ügyeljünk arra, hogy a grafikonnal ábrázolt fogalmak, ill. statisztikai adatok - pl. % - világosan leolvashatók legyenek, az ábra szövegmezőjébe szerkesszük be az ábra címét!

Plágium

A plagizálás elkerülése érdekében, a hallgatóknak fel kell tüntetniük a szövegben vagy lábjegyzetben a nem általános tudás tárgyát képező tények, adatok forrását, valamint a másoktól származó gondolatokat, illetve idézeteket. Ez a szabály minden felhasznált forrásra egyaránt vonatkozik, legyen az kutatási eredmény, tanulmány, esszé, könyvismertető, internetes oldal, hangzó szöveg stb. A hallgatónak a benyújtott dolgozatban pontosan dokumentálnia kell a dolgozat megírásához felhasznált forrásokat, irodalmat, és a szó szerinti idézetek esetén idézőjelet kell használnia. Ennek elmulasztása esetén a hallgató a plágium vétségét követi el, és a pályázati bírálati eljárásból kizárásra kerül.

Plagizálásnak minősül más személy munkájának, tényeinek, ötleteinek használata megfelelő hivatkozás nélkül. Plágiumnak minősül továbbá más személy által készített dolgozat, írásmű megvásárlása, ellopása, kölcsönkérése és saját munkaként történő benyújtása vagy teljes bekezdések, fejezetek más munkájából történő kimásolása, és a szakdolgozatban, évfolyamdolgozatban vagy más írásműben önálló ötletként, megfelelő hivatkozás nélkül történő feltüntetése.

A pályázat kiírója a pályázatokat bíráló bizottság javaslata alapján fenntartja a jogot, hogy a formai követelményeknek meg nem felelő pályaműveket nyomós okból - pl. a pályázó(k) személyének azonosítására alkalmas adatoknak a pályaműveken történő szerepeltetése miatt - kizárja a bírálati eljárásból.

A Magyar Tudomány Napja

Múlt, jelen és jövő - a Sporttudományról és művelőiről

A pályázat célja

A Testnevelési Egyetem A Magyar Tudomány Napja alkalmából szeretné a sporttudományok területén olyan rövid tanulmányok, értekezések, innovatív javaslatok megírására felhívni a II. évfolyamos, BSc képzésben részt vevő hallgatókat, amelyek köthetőek a Testnevelési Egyetem 90. évfordulójához.

Célunk, hogy a pályaművek elkészítése során a hallgatók, a tudásanyag megszerzésén túl olyan gyakorlati és kutatás-módszertani kompetenciák készségszintű elsajátításához juthassanak, ami segítséget nyújt szakdolgozataik elkészítése során, illetve megteremti az első „lépcsőfokot" az önálló kutatói pályájuknak.

Pályázat tartalma: A Testnevelési Egyetem 90. évfordulójához köthető pályázati anyag

Pályázhatnak: Testnevelési Egyetem BSc II. évfolyamos aktív jogviszonnyal rendelkező hallgatói.

Pályázat leadásának helye és ideje: A pályázati anyagok Tanulmányi Hivatalba történő benyújtásának határideje 2015. szeptember 25. (péntek).

Pályázni egyéni vagy kollektív (max. 4 fős) munkával lehet. Pályaműként kizárólag eddig még nem publikált, máshová be nem nyújtott dolgozatot, tanulmányt lehet beküldeni!

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el és tesz javaslatot a díjazottakra.

Eredményhirdetés: A pályázat eredményhirdetésére 2015. novemberében, a tudománynapi ünnepélyes konferencián kerül sor, ahol az első három helyezet 5 perces prezentáció keretében bemutathatja elkészült pályaművét.

A pályázat díjazása

Az első három helyezett egyszeri pénzjutalomban részesül.

1. helyezett: 100 000 Ft

2. helyezett: 50 000 Ft

3. helyezett: 25 000 Ft

A pályázat formai követelményei

A pályaműveket számítógéppel írva, Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel és másfeles sortávolsággal, a bal oldalon 3 cm-es, a jobb oldalon, alul és felül 2,5 cm-es margóval készítve, minimum 8, maximum 10 törzsoldal terjedelemben (tartalom- és irodalomjegyzék, valamint mellékletek nélkül) kell elkészíteni.

I. A dolgozat fő szövegét megelőző járulékos részek A pályázati munka tagolása

A pályázati anyag szövegét célszerű egymástól jól elkülönített részekre bontani. 1. Kötéstábla

Spirálozott kötés amelyen a következő adatoknak kell szerepelnie:

Pályázat

A pályázati anyag szerzőjének neve
A készítés évszáma

2. Belső címlap

A 1. sz. mellékletben szereplő minta szerint.

3. Tartalomjegyzék

A legtöbb szövegszerkesztővel automatikusan előállítható a címsorok megadása után, a túltagolás kerülendő.

4. Mottó (nem kötelező)

A mottó nem kötelező része a műnek, ha azonban hatásos és a témához kapcsolódó, rövid idézetet talál, azt mottóként felhasználhatja. A mottó önálló oldalon szerepeljen és tartalmazza az idézet forrását.

II. A fő szöveget követő járulékos rész

5. Irodalomjegyzék

Az irodalomjegyzékben csak a dolgozat elkészítéséhez valóban felhasznált irodalom szerepeljen! Az irodalomjegyzékre vonatkozó további tudnivalók a hivatkozással kapcsolatos fejezetben kerül részletezésre.

III. A főszöveg néhány jellemzője

Lapszélek: a bal oldalon 3 cm, mindenütt máshol 2,5 cm Betűk típusa és mérete: Times New Roman, 12 pont Sortávolság: 1,5 A szöveg igazítása: Sorkizárt

Adatvédelmi szempontból a dolgozat az előírásoknak megfelelő legyen. A hivatkozásról

Egyetlen szerző neve sem szerepeljen a szövegben, hivatkozásokban, amely nem szerepel az irodalomjegyzékben, és fordítva: egyetlen szerző (és mű) sem szerepeljen az irodalomjegyzékben, amely nem szerepel a szövegben, hivatkozásokban.

A szövegben a zárójeles hivatkozási módot alkalmazzuk. Ez tartalmazza a szerző nevét és a mű megjelenésének évszámát a következő módon:

Ha általában idézünk: szerző és évszám (Tóth 1964.)

Ha szó szerint idézünk akár szakirodalmi akár szépirodalmi műből: a szerző neve után következzen az évszám, majd az oldalszám (Tóth 1964: 411)

(Az oldalszám előtt vagy után nem kell sem „old.", sem „p", sem pp")

Ha az adott műnek több szerzője van, a neveket kötőjellel választjuk el egymástól Csermely-Gergely-Tóth 1975), háromnál több szerző esetén a következő formát használjuk: (Tóth és mások 1989)

A szerkesztőt (szerkesztőket) a következőképpen jelölhetjük meg: (Kiss szerk. 1988) vagy (Johnson ed. 1988)

Két azonos vezetéknevű szerző esetén a következő az eljárás: (Mester K. 1968) és (Mester P. 1986)

Ha azonos szerző több műve szerepel az irodalomjegyzékben, az évszám után tett kisbetűkkel különböztetjük meg őket egymástól: (Csermely 1995a)

Iroda lomjegyzék

1. A zárójeles hivatkozási forma megköveteli, hogy a felhasznált irodalom jegyzéke a dolgozat végén teljes legyen és a szerzők (ezek esetleges hiánya esetén a címek) betűrendjében (abc-sorrendben) tartalmazza a művek adatait.

2. Az irodalomjegyzékben szereplő tételeket nem kell sorszámozni vagy francia bekezdésekkel formázni.

3. A szerzők nevét szövegen belül ne írjuk folyamatos nagybetűvel, kiskapitálissal, ne kövérítsük!

4. A címet dőlt (kurzív) betűvel különböztessük meg.

A művek leírásának formája lábjegyzetben Ha könyvre hivatkozunk:

1. A szerző vezetékneve majd a keresztnév kezdőbetűi (magyar és külföldi szerzőknél egyaránt) kiskapitális

2. A megjelenés évszáma zárójelben, utána pont

3. A cím, (dőlt kuzív) utána pont, a megjelenés helye, majd kettőspont után a kiadó.

Példa:

Gyurgyák, J. (1966). Szerkesztők és szerzők kézikönyve. Budapest: Osiris Ha folyóiratcikkre hivatkozunk:

A kiadás éve mellett jelöljük meg az évfolyamot, a füzetszámot és a pontos oldalszámot.

Példa:

Nagy, Á. (2000). Információs műveltség és informatikai intelligencia. Új pedagógiai szemle. 50. évf. 4. sz. 34-41.

A folyóirat megnevezés előtt nem kell „In:"

Az oldalszám előtt vagy után nem kell sem „old.", sem „p", sem pp". A cikk címét és a folyóirat címét pont is kövesse!

Ha tanulmánygyűjteményben megjelent írásra hivatkozunk:

Jelöljük meg a szerkesztőt vagy a szerkesztőket (előtte In:), utána zárójelben (ed.), (eds.), (hrsg.), (szerk.): 6

A hivatkozás végén adjuk meg a tanulmány oldalszámát a köteten belül. Példa:

Ely D. (1985). Napjaink tanulóinak két világa. In: Csoma Gyula (szerk.): A közoktatás világproblémái. Budapest: Gondolat. 165-173.

Ha konferenciakötetben megjelent írásra hivatkozunk:

Járjunk el ugyanúgy, mint a tanulmánykötet esetén.

Ne a konferencia helyét, idejét és címét tüntessük fel, hanem a megjelent kötet szerkesztőjét, szerkesztőit, a megjelenés helyét, a kiadót és az oldalszámot.

Az internetről letöltött dokumentumok leírásakor

Jelöljük meg a mű URL-jét (internetes címét) és letöltésének dátumát (zárójelben): Példa:

Knott, D. (2005). Critical Reading Towards Critical Writing. http://www.utoronto.ca/writing/critrdg.html (2005. február 23.)

Törekedjünk arra, hogy az Internetről jól azonosítható művekre hivatkozzunk,

tehát ezeknek legyen szerzője, címe, évszáma. Ezeket derítsük fel!

Ha valamely műnek nyomtatott és internetes változata is van, kizárólag a nyomtatott

változatra hivatkozzunk.

Lábjegyzetek:

Feltétlenül használjuk a lábjegyzeteket, hivatkozásokat, pontosan jelezzük, mettől meddig idézünk más szerzőtől.

Ábrák, táblázatok:

A szöveg közben helyezzük el őket. (A nagyobb terjedelmű ábrák elhelyezését beszéljék meg a konzulensükkel!)

A táblázatokat sorszámmal kell ellátni, amelyet célszerű a táblázati mezőbe beleszerkeszteni, és hivatkozni kell rá a szövegben is. A grafikus vagy diagramot tartalmazó ábráknál is ugyanagy járjunk el. Ügyeljünk arra, hogy a grafikonnal ábrázolt fogalmak, ill. statisztikai adatok - pl. % - világosan leolvashatók legyenek, az ábra szövegmezőjébe szerkesszük be az ábra címét!

Plágium

A plagizálás elkerülése érdekében, a hallgatóknak fel kell tüntetniük a szövegben vagy lábjegyzetben a nem általános tudás tárgyát képező tények, adatok forrását, valamint a másoktól származó gondolatokat, illetve idézeteket. Ez a szabály minden felhasznált forrásra egyaránt vonatkozik, legyen az kutatási eredmény, tanulmány, esszé, könyvismertető, internetes oldal, hangzó szöveg stb. A hallgatónak a benyújtott dolgozatban pontosan dokumentálnia kell a dolgozat megírásához felhasznált forrásokat, irodalmat, és a szó szerinti idézetek esetén idézőjelet kell használnia. Ennek elmulasztása esetén a hallgató a plágium vétségét követi el, és a pályázati bírálati eljárásból kizárásra kerül.

Plagizálásnak minősül más személy munkájának, tényeinek, ötleteinek használata megfelelő hivatkozás nélkül. Plágiumnak minősül továbbá más személy által

készített dolgozat, írásmű megvásárlása, ellopása, kölcsönkérése és saját munkaként történő benyújtása vagy teljes bekezdések, fejezetek más munkájából történő kimásolása, és a szakdolgozatban, évfolyamdolgozatban vagy más írásműben önálló ötletként, megfelelő hivatkozás nélkül történő feltüntetése.

A pályázat kiírója a pályázatokat bíráló bizottság javaslata alapján fenntartja a jogot, hogy a formai követelményeknek meg nem felelő pályaműveket nyomós okból - pl. a pályázó(k) személyének azonosítására alkalmas adatoknak a pályaműveken történő szerepeltetése miatt - kizárja a bírálati eljárásból.

Budapest, 2015. május 28.

Harmos Andrea Tanulmányi Hivatalvezető

2015. október 6-i keltezéssel Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora - Prof. Berkes István, Prof. Tihanyi József (az OTDT Testnevelési- és Sportszakmai Szekció elnöke) és Prof. Koller Ákos tudományos rektorhelyettes javaslatára - Dr. Bognár József egyetemi docenst nevezte ki a Testnevelési Egyetem TDK felelősének.

2015. október 8-9-én Egerben került megrendezésre a 64. Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója, melyen a Testnevelési Egyetem idén 41 sportolóval képviseltette magát. A rendezvény jellegzetessége, hogy évente változik a sportági program, idén öt sportágban (atlétika, úszás, férfi kosárlabda, női kézilabda, mix röplabda) rendezett tornát a házigazda. A TF-es csapat az atlétikán kívül minden fronton képviseltette magát. A találkozón hagyományosan az egyetem amatőr sportolói szerepelnek, ami idén sem történt másképp.

Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója

A csütörtöki versenynapon az úszás kivételével a sportágak csoportmérkőzési folytak, illetve a közös megnyitón vettek részt a csapatok. Este a szervezők közös meccsnézéssel, illetve táncos esttel kedveskedtek a sportoló fiataloknak.

Pénteken a helyosztók kerültek lebonyolításra, illetve az úszó versenyszámok kaptak helyet. A sportversenyek minden helyszínen az eredményhirdetéssel végződtek. A jó hangulatú mérkőzéseken sokszor nagyon szoros eredmények születtek. Úszásban remekelt a TF, hiszen majdnem az összes versenyszámban mi hódítottuk el az aranyat, a többi csapatsportágban sajnos nem sikerült dobogóra kerülni. Jövőre Nyíregyházán lesz alkalmunk egyetemünket képviselni a 65. SHS keretében.

Eredmények:

 • Úszás:
  • 50m női gyors: Kőrös Evelin 1. hely
  • 50m női mell: Kertész Tímea 1. hely
  • 50m férfi pillangó: Noel Kristóf 1. hely
  • 50m női pillangó: Galamb Szimonetta 1. hely
  • 4x50m női vegyes váltó: Testnevelési Egyetem 1. hely
  • 8x50m gyors váltó: Testnevelési Egyetem 1. hely
  • 4x50m férfi vegyes váltó: Testnevelési Egyetem 2. hely
  • 50m férfi hát: Sirkó Bálint 2. hely
  • 50m férfi mell: Sprőber Soma 2. hely
  • 50m férfi gyors: Pausz Tamás 5. hely
 • Röplabda:
  • Testnevelési Egyetem: 4. hely
 • Kosárlabda:
  • Testnevelési Egyetem: 5. hely
 • Kézilabda:
  • Testnevelési Egyetem: 5. hely

Egyetemünk munkatársa, Kovács Ágnes újabb amerikai elismerésben részesült: beválasztották az Arizona State University halhatatlanjai közé. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő 2001 és 2005 között volt az egyetemi úszócsapat tagja.

Kovács Ágnes, akit tavaly a vizes sportokat tömörítő nemzetközi hírességek csarnokába iktattak be, 2005-ben amerikai diplomát szerzett marketing és kommunikáció szakon, valamint végzős hallgatóként az egyetem legmagasabb kitüntetésében részesült négyéves kimagasló tanulmányi és sporteredményei elismeréséül. Az egyetemi úszócsapat tagjaként több egyetemi és NCAA-rekordot úszott, valamint amerikai bajnoki címet is szerzett, 200 yardos mellúszásban pedig jelenleg is ő tartja az egyetemi csúcsot.

Kovács Ágnes az Egyesült Államokból való hazatérése után második diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg, közgazdász-szociológus szakon, jelenleg pedig a Testnevelési Egyetemen doktori tanulmányait végzi, ahol óraadó is egyben.

"Nagyon örültem a hírnek, hogy idén én is bekerülök az Arizona Állami Egyetem halhatatlanjai közé - mondta az MTI-nek Kovács Ágnes. - Négy évet éltem Amerikában, egyetemre jártam, és közben tagja voltam az egyetemi úszócsapatnak. Számomra az élsport mellett mindig is kiemelten fontos volt a tanulás, éppen ezért mindkét területen igyekeztem helytállni. Ez a kitüntetés egy nagyon jóleső és megtisztelő visszajelzése annak, hogy az az út amelyet már kislánykoromban célul tűztem ki magam elé, és amelyen végig is mentem, mások számára elismerésre méltó."

A beiktatási ünnepségre október 9-én került sor Phoenix városában. A frissen beválasztott Hall of Fame tagok nyilvános köszöntése másnap este, az ASU-Colorado amerikaifutball-mérkőzés félidejében volt, a 64 000 férőhelyes Arizona Állami Egyetem stadionjában.

Idén szeptembertől minden idők legeredményesebb úszója, az amerikai Michael Phelps is az Arizona Állami Egyetem úszócsapatával, Bob Bowman edző irányítása alatt készül a riói olimpiára. Az egyetemi úszócsapat tagja a világbajnoki ezüstérmes hosszútávúszó Olasz Anna is.

forrás: kovacsagnes.hu

Benczenleitner Ottó, az Atlétika Tanszék docense a Nizzában megrendezett Senior Európa Játékokon (European Masters Games) diszkoszvetésben első helyezést ért el. Gratulálunk!

Benczenleitner Ottó aranyérmes

Tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a 2015. július 19-én megrendezett diplomaosztó ünnepségről készített felvételt tartalmazó DVD-t átvehetik a Tanulmányi Hivatalban, minden volt hallgató az egykori ügyintézőjétől, kizárólag ügyfélfogadási időben. Kérjük, hogy az igényt előzetesen jelezzék telefonon, vagy emailben!

A Magyar Sporttudományi Társaság és a Testnevelési Egyetem tisztelettel meghív minden érdeklődőt a "Döntés és elemzés technikák felhasználása a sportági hatékonyság érdekében" című konferenciára.

A konferencia időpontja: 2015. október 15. csütörtök 10.00-16.00.

Helyszíne: Testnevelési Egyetem, Hepp Ferenc terem (Budapest XII., Alkotás utca 44., Főépület, I. emelet)

Program

 • 09.30 – 10.00 Regisztráció
 • 10.00- 10.20 Köszöntők - konferencia megnyitása
  • Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke
  • Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora
 • Délelőtti szekció
  • 10.20 – 10.45 Sportanalitika és intuíció (Sterbenz Tamás, Testnevelési Egyetem)
  • 10.50 – 11.15 Modellek és makettek használata a döntésekben (Mérő László, Testnevelési Egyetem, Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpont)
  • 11.20 – 11.45 Döntés, döntés-előkészítés a gyakorlati sportpszichológiai szempontjából (Lénárt Ágota, Testnevelési Egyetem)
  • 11.50 – 12.15 Kentaurtól a csapatgondolkodásig (Kállai Gábor, Testnevelési Egyetem, Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpont)
 • 12.20 – 13.00 Büfé ebéd
 • Délutáni szekció:
  • 13.00 – 13.25 Videó-analízis az élsportban (Túróczy Gábor, Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége)
  • 13.30 – 13.55 Sporttudományi mérések a mai, modern labdarúgásban (Schuth Gábor, Magyar Labdarúgó Szövetség)
  • 14.00 – 14.25 Modern rendszerek felhasználása a játékos és elemzésében teljesítmény (Kovács István, InStat Football)
  • 14.30 – 14.55 A STEVA elemző program használata a jégkorong gyakorlatában (Kiss Dávid, Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, Magyar Jégkorong Szövetség)
  • 15.00 – 15.25 Sportági döntés-előkészítés a kézilabdában (Berta Sándor, Nemzeti Kézilabda Akadémia)
  • 15.30 – 15.55 Döntések és elemzések kapcsolata a vízilabdasportban (Gergely István, Magyar Vízilabda Válogatott)
 • 16.00 A konferencia zárása

A konferencián a részvétel ingyenes, de a várható nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztráció 2015. október 14-én 12.00 óráig Bendiner Nóránál a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

A Magyar Sporttudományi Társaság és a Testnevelési Egyetem tisztelettel meghívja a „Döntés és elemzés technikák felhasználása a sportági hatékonyság érdekében" című konferenciára

A konferencia időpontja: 2015. október 15. csütörtök 10.00 – 16.00

Helyszíne: Testnevelési Egyetem, Hepp Ferenc terem

1123 Budapest, Alkotás utca 44. Főépület I. emelet

Program:

09.30 – 10.00 Regisztráció

10.00- 10.20 Köszöntők - konferencia megnyitása

Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora

Délelőtti szekció:

10.20 – 10.45 Sportanalitika és intuíció

Sterbenz Tamás

Testnevelési Egyetem

10.50 – 11.15           Modellek és makettek használata a döntésekben 

Mérő László

Testnevelési Egyetem, Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpont

11.20 – 11.45 Döntés, döntés-előkészítés a gyakorlati sportpszichológiai szempontjából

Lénárt Ágota

Testnevelési Egyetem

11.50 – 12.15 Kentaurtól a csapatgondolkodásig

Kállai Gábor

Testnevelési Egyetem, Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpont

12.20 – 13.00 Büfé ebéd

Délutáni szekció:

13.00 – 13.25 Videó-analízis az élsportban

Túróczy Gábor

Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége

13.30 – 13.55 Sporttudományi mérések a mai, modern labdarúgásban

Schuth Gábor

Magyar Labdarúgó Szövetség

14.00 – 14.25 Modern rendszerek felhasználása a játékos és elemzésében teljesítmény

Kovács István

InStat Football

14.30 – 14.55 A STEVA elemző program használata a jégkorong gyakorlatában

Kiss Dávid

Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, Magyar Jégkorong Szövetség

15.00 – 15.25 Sportági döntés-előkészítés a kézilabdában

Berta Sándor

Nemzeti Kézilabda Akadémia

15.30 – 15.55 Döntések és elemzések kapcsolata a vízilabdasportban

Gergely István

Magyar Vízilabda Válogatott

16.00 A konferencia zárása

A konferencián a részvétel ingyenes, de a várható nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztráció: 2015. október 14-én 12.00 óráig

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Magyar Sporttudományi Társaság immáron harmadik alkalommal országos sporttudományi konferenciát rendez fiatal (36 év alatti) szakemberek (oktatók, PhD hallgatók, fiatal kutatók, nemzetközi sporttudományi projektben résztvevők vagy azt kezdeményezők) részére.

Időpont: 2015. december 4-5.

Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem, SEK, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, Sporttudományi Intézet, Szombathely.

Rendezők

 • Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT)
 • Nyugat-magyarországi Egyetem, SEK, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, Sporttudományi Intézet
 • Nemzetközi Sport és Egészségtudományi Hálózat (INSHS)
 • SportProfNet (Gateway Webportal for International Academic Cooperation in Sport Science)

A rendezvény fő célja: hogy a fiatal magyar sporttudósok kutatási eredményeiket bemutathassák kollégáik és a szakma más hazai képviselői előtt és publikációs lehetőséget biztosítsunk számukra.

A decemberi konferencia további célja, hogy a hagyományosan megrendezésre kerülő Nemzetközi Karácsonyi Sporttudományi Konferenciára érkező sporttudósok előadásait a fiatal magyar sportszakemberek meghallgathassák, és szakmai kapcsolatokat építhessenek ki. A Fiatal Sporttudósok Országos Konferenciája ezúttal a nemzetközi program magyar nyelvű részprogramja lesz, mely az esemény szakmai rangját növeli.

Újdonság az idei rendezvényen az is, hogy a magyar előadók számára lehetőséget biztosítunk angol nyelven is prezentálni a nemzetközi eseményen.  Továbbá a fiatal kutatók elhangzott előadásai alapján készült publikációkat egy magyar/angol nyelvű tudományos ISBN számmal ellátott, szakértők által lektorált önálló tudományos kiadványban a Magyar Sporttudományi Társaság megjelenteti.

A hagyományoknak megfelelően a három legszínvonalasabb kutatás és előadás értékes jutalomban részesül az MSTT felajánlásának köszönhetően, miszerint érvényes MSTT tagság esetén 200 EUR-val hozzájárul a jövő évi Bécsben megrendezendő ECSS Nemzetközi Sporttudományi Kongresszus regisztrációs költségéhez.

A Nemzetközi Karácsonyi Sporttudományi Konferencia weboldala: http://xmasconference.com

Előzetes program

Helyszín: Tóvendégő Konferencia Központ (Rumi Rajki Sétány 1., Szombathely)

December 4., péntek (csak angol nyelvű szekció)

 • 08.30 – 10.00 Érkezés, regisztráció
 • 10.00 – 10.20 Megnyitó
 • 10.20 – 13.00 Meghívott előadók és résztvevők előadásai
 • 13.00 – 14.30 Ebéd
 • 14.30 – 16.10 Meghívott előadók és résztvevők előadásai
 • 16.10 – 16.30 Kávészünet
 • 16.30 – 19.00 E- Poszter szekció
 • 20.30 – Fogadás
December 5., szombat (angol nyelvű szekció)
 • 09.30 – 11.30 Résztvevők előadásai
 • 11.30 – 12.00 Kávészünet
 • 12.00 – 13.30 Résztvevők előadásai
 • 13.30 – 14.30 Ebéd
 • 14.30 – 16.00 Meghívott előadók és résztvevők előadásai
 • 16.00 – 16.30 Kávészünet
 • 16.30 – 18.30 E-Poszter szekció

Párhuzamos szekció (Fiatal Sporttudósok Konferenciája - magyar nyelvű szekció)

 • 08.30 – 09.30 Regisztráció
 • 09.30 – 10.30 Plenáris előadások (program később)
 • 10.30 – 11.30 Fiatal sportkutatók előadásai
 • 11.30 – 12.00 Kávészünet
 • 12.00 – 13.30 Fiatal sportkutatók előadásai
 • 13.30 –14.30 Ebéd
 • 14.30 – 16.00 Fiatal sportkutatók előadásai
 • 16.00 –16.30 Kávészünet
 • 16.30–17.30 Fiatal sportkutatók előadásai
A magyar és nemzetközi konferencia részletes programját november utolsó hetében az MSTT és a nemzetközi konferencia weblapján megjelentetjük illetve a résztvevők számára email-ben közöljük.

Tudnivalók (www.sporttudomany.hu)

 • A konferencia nyelve: magyar, angol
 • A konferencián szóbeli előadásokra van lehetőség. (Egy szerző csak egy előadást tarthat.)
 • Az előadások hossza: 8’+3’
 • Regisztráció és absztrakt leadás
 • Határidő: 2015. október 20.

Regisztráció

A regisztráció e-mailben történik az alábbi adatok megadásával (minden adatot kérünk kitölteni):

 • Név:
 • Intézmény:
 • E-mail:
 • Előadás: szerző(k), cím:
 • A nemzetközi sporttudományi konferencián részt veszek: igen (dec. 4. ...../ dec. 5. .....) nem veszek részt: ......
 • Szállásigény: kérek: (diákszállás, panzió, hotel). A pontos igény megjelölendő és 2015. november 5-ig a pontos igény megjelölésével jelezni kérik a rendezők. Nem kérek: ......
Címzett: dr. Dancs Henriette, PhD (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), de másolatban Bendiner Nóra (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) címére is kérjük elküldeni.

Szálláslehetőségek a nemzetközi konferencia honlapján: www.xmasconference.com

Technikai tudnivalók

Az absztraktok beküldési határideje: 2015. október 20.

A Konferencia Tudományos Bizottsága által elfogadott előadások összefoglalóját (absztrakt) a Magyar Sporttudományi Szemle 2015/4. számában megjelentetjük. Az előadások alapján elkészített publikációkat egy önálló kétnyelvű (angol/magyar) ISBN számmal rendelkező szakmailag lektorált tudományos kiadványban jelenteti meg az MSTT (mstt.hu). Közlési útmutatások >>>

Részvételi díj: a Fiatal Sportkutatók Konferencia előadói és egy társszerző (csak akik regisztráltak!) a konferencián és a nemzetközi rendezvényen érvényes MSTT tagság esetén térítésmentesen vehetnek részt (beleértve az összes étkezést), illetve - igény szerint -  angolul prezentálhatnak (ld. további információ a közlési feltételekről a nemzetközi konferencia weblapján).

Minden más résztvevő a Fiatal Sportkutatók Konferenciáján regisztráció után vehet részt. Regisztrációs díj érvényes MSTT tagság esetén: 9.000,- Ft (igény szerint 3.000,- Ft a péntek esti fogadás), minden más magyar résztvevő számára a részvételi díj: 12.000,- Ft. (igény szerint 3.000.- Ft a péntek esti fogadás).

A regisztrációs díj tartalmazza: a konferencia csomagot, a szervezési díjat, az ebédet (péntek, szombat), a délutáni kávé/üdítő szünet (péntek, szombat) valamint a magyar és nemzetközi konferencián való részvételt.

A regisztrációs díj beérkezési határideje utalással: 2015. november 27.

Banki adatok:

 • Perintparti Alapítvány
 • Cím: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
 • Bank: Budapest Bank Zrt.
 • Számlaszám: 10104789-76292059-00000008
Minden érdeklődő kollégát és hallgatót szeretettel várunk az év egyik legkiemelkedőbb sporttudományi rendezvényére!

Az idő megkegyelmezett nekünk október 6-án. Bár borús és hűvös volt, de az eső nem esett, így a D-épület előtti udvarra tervezett megemlékezésre már jóval a kezdés előtt gyülekeztek a kollégák és hallgatók. Az ünneplőbe öltözött I. évesek nyakában ott díszelgett a tanévnyitókor kapott TF-es sál és nyakkendő.

A tavalyihoz hasonlóan idén is dupla mérkőzéssel kezdte meg a 2015/16-os szezont női és férfi csapatunk. Mind a két csapatnál történtek változások a nyár folyamán edzőfronton, a lányokat idén Boros Zoltán vezeti, aki tavaly már másodedzőként is a csapatot segítette. A fiúkat Molnár István vette a keze ügyébe, aki rengeteg tapasztalatot és teljesen új felfogást hozott a csapat játékába. Ezúton is sok sikert kívánunk nekik és a játékosoknak!

A lányok meccsével kezdődött a program, ők a Bajai NKK csapatát látták vendégül. Az első negyedet rögtön erős rohammal kezdték, ami kitartott a játékrész végéig, így a második negyedet már 11 pontos fölénnyel várhatták. A félidőre már 22 pontos vezetéssel uralták a meccset, amit ezután a lefújásig tartottak. Végig szervezetten támadtak és nem hagyták, hogy az ellenfél lendületet szerezzen, ezt igazolja a 87-62-es végeredmény. A 41 védő- és a 19 támadólepattanó megszerzésével a palánk alatti területet is végig kontroll alatt tartották.

TFSE - Bajai Női Kosárlabda Klub 87-62 (27-16, 22-11, 19-13, 19-22).

Pontszerzők: Mányoki Judit 23 pont (24 perc) 5 lepattanó; Németh Alma 13 pont 6 lepattanó; Miháczi Diána 9 pont 3 gólpassz; Bodnár Fanni 7 pont 7 lepattanó; Brixel Mónika 7 pont 3 lepattanó; Kováts Gabriella 5 pont 8 lepattanó; Karlócai Julianna 5 pont 4 lepattanó; Varga Barbara 4 pont 13 lepattanó; Sándorfi Réka 4 pont 8 lepattanó; Czivinger Lilla 4 pont; Lakatos Dóra 3 pont 3 gólpassz; Magyar Bianka 3 pont.

Ezután következett NBII-es férfi csapatunk idei első találkozója. A megújult kerettel felálló csapat kezdetben nehezen fogadta a vendégek időnként már a sportszerűség határán mozgó játékstílusát. Végig a vendégcsapat vezetett, de a hazai csapat nem adta fel és 17 pontos (!) hátrányt leküzdve hosszabbításra tudták menteni a mérkőést. Az extra játékrészben sajnos a vendégcsapat rutinja és tapasztalata győzött.

TFSE - Monori SE 72-75 (14-19, 20-21, 14-16, 18-10, 6-9).

Női csapatunk legközelebb vasárnap este 18:00 kor a PINKK Pécs csapatát látja vendégül, NBII-es csapatunk pedig a MAFC Martossal mérkőzik meg idegenben a Hepp-Kupa 1. fordulójában.

Hajrá TF!

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet a TÁMOP-6. 1.1-12/1 -2013-0001-es azonosítószámú "Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása" kiemelt projekt felsőoktatási alprojektjének keretében a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel együttműködve a közeljövőben regionális tájékoztató napokat és országos zárókonferenciát szervez, melyekre ezúton szeretnénk felhívni figyelmét.

A rendezvények résztvevői tájékoztatást kapnak az alprojekt eredményeiről, kicserélhetik tapasztalataikat a felsőoktatási intézmények egészségfejlesztési feladatairól, véleményt mondhatnak a projektben kidolgozott dokumentumokról, ajánlásokról.

A regionális rendezvények tervezett időpontjai és helyszínei:

 • 2015. október 7., szerda, 13:30-16:30, Győr, Széchenyi István Egyetem, E épület, VIP-terem
 • 2015. október 14., szerda, 10:00-13:00, Szegedi Tudományegyetem, Dugonics téri központi épület, földszint 5-ös terem
Az október 22. csütörtökön 10:00-14:00 óráig Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületében (V. ker., Arany János utca 6-8.), a 8. emeleti konferenciateremben megrendezni tervezett országos zárókonferencián bemutatjuk az alprojekt eredményeit, az Egészségfejlesztő Egyetem Díj modellt, a képzési és kimeneti követelmények módosítására tett javaslatokat és a kifejlesztett tananyagokat. Tematikus műhelyekben (intézményvezetés. diáktanácsadás. sportszervezés, hallgatói közreműködés) tekintjük át az intézményi szinten megjelenő feladatokat.

Az eredmények, az alprojektben kidolgozott szakmai anyagok és tanulmányok, valamint a rendezvények végleges programja és az esetleges változások a http://www.egeszseg.hu/web/felsooktatas honlapon érhetők el.

Jelentős médiaérdeklődés mellett átadták a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sporttelepén a BeStrong Kondiparkot.

Szabadon a szabadban (Kondipark átadó)

Megnyitó beszédében Mocsai Lajos, a TE rektora hangsúlyozta, hogy mivel statisztikailag alátámasztott a magyar fiatalság erőnlétbeli lemaradása, minden lehetőséget meg kell ragadni a tendencia megváltoztatása érdekében – és erre is tökéletesen megfelel a piros vasrácsokból álló, korszerű kondipark.

Meghívott vendégként és a BeStrong arcaként jelen volt az eseményen Berki Krisztián, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk, aki egyrészt sajnálatát fejezte ki, hogy annak idején – négy és fél évesen – a szőnyegporoló helyett nem kondiparkban tehette meg az első lépéseket a profi tornásszá válás útján, ugyanakkor felhívta a figyelmet a létesítményben rejlő lehetőségre: "Fiatal és idős, erős és kevésbé erős egyaránt használhatja a kondiparkot, méghozzá a szabad levegőn. A saját testsúllyal elvégzett edzés egyébként is rendkívül hasznos."

A látványos bemutatóról az UTE tornásznövendékei, valamint Szarka Ákos, világbajnoki bronzérmes streetworkout-versenyző gondoskodott – a saját erőnlétünk megőrzése érdekében pedig mi magunk tehetjük meg ugyanezt, ugyanott.

[nggallery id=287]

A "90 éves a TF"  ünnepségsorozat keretében a magyar sport kulcsszervezetei és képzői rendhagyó meghívót kaptak a "Sport Kerekasztalához".

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos Rektor, a Testnevelési Egyetem köszöntőjében kiemelte, hogy a nemzeti sportszövetségek és a TF között folyamatosak a kétoldalú egyeztetések a képzési programok tekintetében, és reményei szerint az edzőképzési rendszer egyes elemeinek átalakítása minőségi javulást hoz.

A képzési szintek, szakok átalakításokról szólt Bognár-Nagy Dóra, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának közigazgatási tanácsadója is. Tematikus áttekintést adott a képzés és foglalkoztatás szabályozásáról a sport ágazatban szereplő képesítések vonatkozásában.

A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében megjelent Fábián László sportigazgató és Lehmann László, a MOB sportiskolai programvezetője, valamint a 45 nem-olimpia sportágat tömörítő NOS oktatási és edzőképzési munkacsoport vezetője, és egyben a Kick-box Szövetség alelnöke, Király István. Jelentős számban érkeztek oktatással, edzőképzéssel foglalkozó szövetségi szakemberek, pl. a labdarúgás, kézilabda, úszás, asztalitenisz, öttusa, súlyemelés, birkózás, kajak-kenu, szinkronúszás, kung-fu sportágak sportági szakszövetségektől. A Paralimpiai Bizottság, a Speciális Olimpiai Szövetség, a Magyar Diáksport Szövetség és a FODISZ is képviseltette magát. A sportszakmát a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sporttudományi Társaság és a Magyar Sportmenedzsment Társaság mellett jeles egyetemi képviselők jelenítették meg. A Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói és kutatói követték még figyelemmel az eseményt.

A rendezvényen megjelent a Miniszterelnöki Hivatal, az EMMI EU és Nemzetközi Szervezetek Főosztály, a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság, és Magyar Fejlesztési Központ munkatársa, osztályvezetője.

Stephen Studd, az Európai Sport és Sportfoglalkoztatási Obszervatórium képviseletében a sportágazat nemzeti és európai stakeholdereinek együttműködése az ágazat emberi erőforrásának fejlesztésében címmel tartott előadást. Az ágazati tanácsok egy speciális fajtája a készségek (skills) tanácsa vagy szövetsége (Sector Skills Councils vagy Alliance). Az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatósága támogatásra érdemesnek minősítheti a sportágazat stakeholdereinek ilyen jellegű együttműködését, hiszen több 2020-as stratégiai céljának eléréséhez járulhat hozzá a sport, úgy mint a képzettségi szint emelése (több diplomás szakember), több foglalkoztatott, a társadalmi kohézió erősítése a sport általi integrációval és a sportintegráció erősítésével. A fejlesztési források nemzeti és európai szinten is ezekhez a célokhoz kötődnek. A kerekasztal háttéranyag is tartalmazta, majd Steven Studd előadásában megerősítette, hogy a sportágazat képtelen kimutatni gazdasági erejét, a társadalmi, egészségügyi, gazdasági, kereskedelmi hasznát, mert nincs rendszeres adatalapú kimutatás, elemzés. Az ehhez szükséges minimális erőforrások hiánya miatt versenyképtelennek tűnik más ágazatokkal szemben, miközben 3%-os a részesedése a GDP termelésben és 3,5% a foglalkoztatottságban uniós szinten, a legfrissebb, szeptember elején kiadott Európai Parlamenti elemzés szerint.

Studd szerint a nemzeti és európai szinten is több tényező arra mutat, hogy az érdekelt sportszervezeteknek és képzőknek csak állandó kommunikációval, rendszeresített közös munkával sikerült elérni, hogy a képzési struktúra koherens és minőségbiztosított legyen, hogy a képzési standardokat (KKK, SZVK) a foglalkozási standardokból képezték.

Kidolgozásra vár a tapasztalati úton, informális/non-formális tanulás útján szerzett tudás elismerése, röviden a validáció transzparens és dokumentált rendszere, mely régóta megfogalmazott igénye a hazai sportszövetségeknek is. Ez a kérdés is felveti annak a szükségességét, hogy a "sporttudás" mérési és értékelési módszertani megújulása, az eszközök gyarapítása és pontosítása megtörténhessen, ami - ismételten - a sportszervezetek és a képzőintézmények együttes munkájával érhető el.

A kerekasztal hozzászólalások keretében a megjelent képviselők az adott sportszervezet régóta fennálló vagy aktuális, de mindenképpen megoldásra váró problémáit osztották meg a jelenlévőkkel. Harmadik felkért előadóként Dr. Chaudhuri Sujit, a TF Sportmenedzsment tanszék docense, a Karrier Iroda és Tehetséggondozási Központ vezetője az emberi erőforrás-menedzsment 21. századi kihívásairól tartott előadást. A más ágazatokból ismert szabályszerűségek alkalmazását a sporthoz kötődő szervezetekre ismertette úgy, hogy a  jó gyakorlatok konkrét alkalmazásának okairól és eszközrendszeréről beszélt. A versenyképes karrierre felkészítő és tehetségfejlesztő programok lényegét is bemutatta, melyek a sportágazat emberi erőforrás-kezelésben professzionális szervezeteinek is tekinthetők.

A rendezvény elérte egyik megfogalmazott célját, hogy a hazai sportszakmai képesítésekkel, képzésekkel és foglalkoztatással kapcsolatos minőségi szemlélet kialakításához szükséges szakmai fórumot biztosítson. A folytatás a szakmai szervezetek hozzászólásának tükrében időszerű, melynek részleteiről a kiadásra váró kerekasztal összefoglaló elkészülte után adunk hírt.

Tájékozatjuk a honlap olvasóit, hogy intézményünk 2015. januárjában 9 darab NKFIH (OTKA) pályázatot adott be, ebből a következők kaptak támogatást:
 • Dr. Nyakas Csaba(116511): Sport, hátrányos helyzet, esélyegyenlőség: a hazai sportszervezetekben uralkodó nézetek és gyakorlatok kvalitatív vizsgálata.
 • Dr. Sterbenz Tamás (116691): A magyar élsport versenyképessége az egyéni és csapatsportágakban működő gazdasági ösztönzők tükrében
A rektor úr és a kancellár úr ígéretének megfelelően a nem-nyertes pályázatok a Testnevelési Egyetem kutatási alapjából kaptak 1-1 millió forint belső támogatást:
 • Géczi Gábor István (116339): Szervezeti működés kutatása a magyar sportban.
 • Dr. Dóczi Tamás (116575): Sport, hátrányos helyzet, esélyegyenlőség: a hazai sportszervezetekben uralkodó nézetek és gyakorlatok kvalitatív vizsgálata.
 • Dr. Vermes Katalin (116812): A fair play ereje: tények és értékek a 21. századi sport világában.
 • Dr. Tihanyi József (116872): A térdhajlító izmok mechanikai viselkedése az elülső keresztszalag sérülési rizikóját növelő gyakorlatoknál.
 • Dr. Tóth László (116909): A kognitív stratégiák érzelmi szabályozó szerepét magyarázó modell megalkotása és empirikus validálása az elit szintű csapat sportteljesítmény kontextusában: interkulturális megközelítés.
 • Dr. Barna Tibor (116995): Élvonalbeli birkózók felső­ és alsóvégtagi erőkifejtésének, sebességének és koordinációjának vizsgálata.
 • Dr. Radák Zsolt (115943): A testedzés és probiotikumok hatása az Alzheimer-kór kialakulására transzgenikus egereken.

Horváth Tamás, a Küzdősportok Tanszék tanára, az Amszterdamban megrendezett Masters Judo világbajnokságon bronzérmet szerzett 100 kg-ban, az 50 év alatti kategóriában. Gratulálunk!

Horváth Tamás bronzérmes (Masters Judo, 2015)

kép: judoinfo.hu