Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiírta a Testnevelési Egyetem rektori pályázatát. A pályázatokat 2014. október 6-ig lehet benyújtani a Minisztériumhoz személyesen vagy postai úton.

A pályázati kiírás itt érhető el.

Teltházas érdeklődés mellett, a Magyar Olimpiai Bizottság jelentős támogatásával, Borkai Zsolt fővédnökségével rendezte a Magyar Edzők Társasága a "Terhelés, pihenés, regeneráció, rehabilitáció" című konferenciát szeptember 29-én a MOM Kulturális Központban. Az eseményen a hazai edzőelit színe-java megjelent. A MOB nevében dr. Bartha Csaba köszöntötte a szakembereket.

Radák Zsolt a MET konferenciáján

A konferencián elsősorban a MOB Kiemelt Edző Programjának tagjai, a Gerevich Aladár Sportösztöndíjban részesülő és a látvány-csapatsportágakban résztvevő edzők vettek részt. Az előadások alkalmával a fáradás, az edzés-pihenés, a regenerálódás, az alkalmazkodás, a terhelhetőség összefüggései kerültek terítékre.

Előadását megelőzően dr. Radák Zsolt, a téma szaktekintélye úgy köszöntötte a jelenlévőket, nekik köszönhető, hogy a magyar sport a világ élvonalában van. A TF korábbi dékánja mellett előadott Berkes István professzor, Tihanyi András és dr. Somogyi Péter.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke felszólalásában köszönetet mondott Borkai Zsoltnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak a jelentős anyagi és erkölcsi támogatásért. "A MOB elkötelezett az edzőképzés támogatására, az edzők szakmai fejlődésének tekintetében. A MOB anyagilag és erkölcsileg is támogatja, hogy az edzők társasága tudományos konferenciákat szervezzen. Tudjuk, hogy csak felkészült edzők tudnak igazán sikeresek lenni. A közelmúltban mintegy húsz szakmai fórumot rendeztünk a MOB támogatásával. Külön köszöntöm dr. Bartha Csabát, aki a mellett hogy a MOB sportigazgató-helyettese, sok színvonalas előadással járult és járul hozzá a hazai edzőképzéshez" - fogalmazott a MOB korábbi főtitkára.

A MET-elnök üdvözölte a TF önállósulását, a szakedzői szak újbóli indulását. Molnár Zoltán arról is beszélt, fontos, hogy törvényileg is szabályozva legyen a sportszakma, az edzői képesítésekre legutóbb 2004-ben adtak ki jogi szabályozást. "Nem engedhetjük meg, hogy felkészületlen edzők foglalkozzanak gyermekeinkkel. Bízom benne, hogy a TF újra a magyar sportszakemberképzés nemzetközileg is elismert fellegvára lesz" - fogalmazott az edzőtársaság első embere.

"Már kezdéskor teltház volt! Fontos a téma, köszönjük a szervezést a Magyar Edzők Társaságának!" - mondta köszöntőjében dr. Bartha Csaba, majd személyes élményét mesélte el.

"Tavaly olyan szerencsében volt részem, hogy ott lehettem Barcelonában a vízes világbajnokságon. Olyan mesterek között teltek napjaim, mint Kiss László, Turi György. Az étteremben, jövet-menet néhány mondat erejéig váltottunk szót. Az járt a fejemben, hogy egyféleképpen lehet valaki nagyon sikeres: ha nagyon sokat edz. Az úszók például heti tizenhármat. Hogy lehet ezt bírni? És ez csak a vízi foglalkozások száma. Mikor pihennek? Hogyan regenerálódnak? Erre tart az élsport? Ehhez nagyon megtervezett minőségi és mennyiségű pihenőidőre van szükség. A téma tehát nagyon aktuális, ma elismert szakemberek mondják el tapasztalataikat, a legfrissebb eredményeket" - fogalmazott a MOB sportigazgató-helyettese.

A rendezvény levezető elnöki teendőit Köpf Károly, a MET főtitkára látta el.

forrás: MOB

A TF levelezős MSc/MA Mesterkurzus keretében 2014. október 1-én 16.45-18.05-ig a Miskolci Egyetem ÁJK Jogelméleti és Jogszociológiai tanszékének egyetemi docense, Dr. Gedeon Magdolna tart előadást "Az antik Róma sportjoga" címmel.

Várunk minden érdeklődőt!

Szeptember 24-én a TF adott otthont Dr. Frenkl Róbert, a TF volt tanszékvezető professzora, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség volt elnöke születésének 80. évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülésszaknak.

Frenkl Róbert emlékkonferencia

A többek között TF-es kollégáink által is tartott előadásokat követően díjak átadására került sor. Miután a FISU elnöke átvette a frissen alapított Frenkl Róbert-díjat (lásd korábbi hírünk), két kollégánknak Dr. Istvánfi Csabának, a TF volt rektorának és Molnár Sándornak, a TFSE elnökének az egyetemi és diáksport területén végzett tevékenységéért életmű díjat nyújtottak át.

Az eseményről készült képek ezeket a pillanatokat örökítették meg.

fotó: Kovács György (MEFS)

[nggallery id=254]

Egyetemünk az idei évben is megtartotta a "Kutatók Éjszakája" rendezvényhez kapcsolódó előadásait.

Fél hattól kezdve kezdett gyülekezni a hallgatóság a Hepp Ferenc teremben, ami 6 órára már szinte meg is telt. A közönség nagy várakozással nézett az est elé.

A Sporttudományi Kutató Intézet képviseletében Radák Zsolt professzor nyitotta meg az előadások sorát, aki rövid tudománytörténeti előadásában a fiatal kutatókat arra buzdította, hogy legyenek érdeklődőek és kétkedőek. A kíváncsiság, a megismerés igénye elengedhetetlen a kutató munkájában.

Ezt követően az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék 3 orvos professzora folytatta a sort.

Tóth Miklós professzor a "Mozgás, mint a leghatékonyabb gyógyszer" c. előadásában elmondta, hogy a heveny fertőző és a vérzéses betegségek kivételével minden betegség terápiájában hatékony gyógyszer a mozgás. Kutatócsoportja az elmúlt évben több mint 3000 főt mért fel, és ennek előzetes eredményeit és a külföldi, ezzel kapcsolatos eredményeket és gyakorlatot mutatta be.

Pavlik Gábor professzor az edzett szív, a hirtelen halál témakörében mutatta be azokat az eredményeket, amely kutatócsoportja több évtizeden keresztül végzett vizsgálatainak összegzése. Az eredményekből levont gyakorlati végkövetkeztetések rámutattak a fiatalok sporttevékenységének jelentőségére.

A Tanszék következő professzora Berkes István tanár úr a regeneráció jelentőségéről és hatékonyságáról tartott nagy sikerű előadást. Elmondta, hogy csak olyan eszközök használata célszerű, amelyek eredményességét kutatási eredmények igazolták. Nem érdemes a divathullám eszközeit - bizonyított eredmények hiányában - használni még akkor sem, ha a placebo hatás megfigyelhető ezekben az esetekben. A terhelés pihenés aránya és minősége is fontos faktora a későbbi teljesítménynek.

Az előadások után a jelenlevők kérdéseket tehettek fel a témákkal kapcsolatban, amelyre az előadók kimerítő válaszokat adtak.

Az érdekes és sikeres este után bizton állítom, hogy mindenki azt gondolta: jövőre ismét itt leszünk!

A MOVE Week egy évente megrendezésre kerülő európai esemény, amely része a NowWeMOVE kampánynak. Idén a MOVE Weeket szeptember 29. és október 5. között zajlik. A hét célja, hogy terjessze Európa-szerte a mozgásgazdag életmód, a rendszeres sport és testmozgás pozitív hatásait. Számos mozgásszervező vesz részt az események koordinációjában, beleértve a már korábban létező és a MOVE Week keretében született új kezdeményezéseket. A MOVE Weeket és a NowWeMOVE kampányt a Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetség (ISCA) központilag koordinálja az Európai Kerékpáros Szövetséggel (ECF) együttműködve. A MOVE Week megvalósítását az Európai Unió pénzügyi támogatása teszi lehetővé.

A kampányhoz csatlakozott magyarországi események listáját itt találják.

A programok ingyenesek, és a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

forrás: hungary.moveweek.eu

Claude-Louis Gallien személyében az elmúlt 20 évben először látogatott Magyarországra a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke. A nagy múltú nemzetközi sportszervezet vezetője, a Francia Nemzeti Olimpiai Bizottság alelnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvos Bizottságának tagja, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Sporttudományi Társaság által szervezett "Magyarország az egyetemi sportmozgalomban" című konferencia díszvendégeként érkezett hazánkba.

Claude-Louis Gallien

A Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében tartott konferenciát a szövetség elnöke, Prof. Dr. Kiss Ádám nyitotta meg. Ezután a konferencia díszvendége előadásában a nemzetközi egyetemi sport mozgalom fejlődéséről és azon belül a magyar egyetemi sport szerepéről beszélt.

Számos kiváló előadást követően a FISU elnöke átvette a MEFS elnöksége által számára megítélt Frenkl Róbert-díjat. A MEFS és a Magyar Sporttudományi Társaság volt elnökéről elnevezett elismerést Frenkl Róbert születésének 80. évfordulóján Kiss Ádám, a MEFS elnöke és Frenkl Sylvia, Frenkl Róbert felesége adta át.

A konferencián előadást tartott Pavlik Gábor, professor emeritus, a Testnevelési Egyetemről, D. Szebik Imre, nyugalmazott püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház volt társelnöke, Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi, professor emerita, a Testnevelési Egyetemről, Martos Éva, főigazgató főorvos, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézettől, Pucsok József, főigazgató-helyettes főorvos, az Országos Sportegészségügyi Intézettől.

A rendezvényt követően a FISU elnöke Schmitt Pállal, korábbi államfővel, a MOB tiszteletbeli elnökével, Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, és Simicskó István sportért felelős államtitkárral is találkozott.

forrás: MEFS

Dr. Istvánfi CsabaDr. Istvánfi Csaba professzor úr meghatározó alakja egyetemünknek. Annak az egyetemnek, amelyet 1925-ben Klebelsberg Kunó alapított Magyar Királyi Testnevelési Főiskola néven, és amely azóta több különböző nevet is viselt.

A tanár úr az első, testnevelő tanári diplomáját a TF-en szerezte, majd az ELTE-n 1974-ben a pszichológusi diplomát és 1978-ban a pszichológia tudományok kandidátusi fokozatát szerezte meg.

Istvánfi Csaba 1969 óta az egyetem munkatársa. 1978-1984 között rektorhelyettes, majd 1984-től 1994-ig az intézmény rektora volt. A TF utóbbi néhány évtizedét nézve, a legtöbb változás és fejlődés az akkori Magyar Testnevelési Egyetemen, az ő 10 éves rektori vezetése alatt ment végbe. A TF teljes jogú egyetemmé válása (1985), az Aula-t is magába foglaló új épület felépítése, a Római-parti vízi bázis megszerzése, a kollégium bővítése, vagy a játékcsarnok felújítása csak néhány példa arra, milyen fejlesztések történtek az egyetemen az ő rektori irányítása alatt.

Ezen sorokat olvasva felmerül a kérdés: Hogyan csinálta?

"Tíz éves iskolai testnevelés és élvonalbeli kosárlabda edzői gyakorlat után 1969-ben kerültem a TF-re mint adjunktus. Sokáig (1978-1984) az intézmény oktatási rektorhelyettese voltam, majd 1984-ben a TF rektorává választottak, illetve neveztek ki. Ezen új feladatkörnek örömmel és nagy felelősségtudattal vágtam neki. Hogy mi a legnagyobb titok? Erre egyszerű a válasz. Sokat, és jól kell dolgozni, nem csak nekem, de mindenkinek. Mi – itt a TF-en – egy nagy csapat voltunk. Mindenkinek meg volt a feladata és mindenki rendesen, jó hangulatban, fegyelmezetten végezte a munkáját. A vezető feladata hogy rendszerben gondolkozzon  és megteremtsen minden szükséges humán és financiális erőforrást a sikeres működéshez és fejlődéshez. Hosszú és kitartó munkával ezeket a kritériumokat sikerült teljesítenünk."

A professzor úr rektori tisztségéről való leköszönése óta eltelt 20 év és az intézmény jövőre lesz 90 éves. Mi a TF alapvető küldetése? Változott- e ez valamit az évek során?

"A TF-nek mindig is kettős célnak kellett megfelelnie és alapjában véve így van ez ma is.  Az intézmény egyik kiemelt feladata az iskolai testnevelés, a diáksport, és minden más sporttevékenység számára a megfelelő szakemberek képzése. Ennek megfelelően a tanárképzésen, az edzőképzésen és a sportszervező – később sportmenedzser – képzésen volt a hangsúly. A TF másik kiemelt feladata a sporttudomány művelése, amely egzakt elméleti alapokat nyújt a képzéshez. A sporttudománynak kiemelten fontos szerepe van a sportban direkt és áttételes módon is. Alapjában véve ez a két dolog a TF legfontosabb küldetése. Manapság ehhez persze hozzá jön a gazdálkodási szemlélet is. Természetesen, mint minden más területen, itt is érzékenyen kell reagálni a társadalmi igényekre, de az alapkoncepción ez nem változtat."

Az Országgyűlés idén július 4-én döntött a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról. E döntés eredményeként 2014. szeptember 1-től a TF ismét önálló egyetemként működik tovább Testnevelési Egyetem néven. Mit szól ehhez a változáshoz a tanár úr?

"Óriási dolognak tartom, hogy a kormányzat a 2000-től a Semmelweis Egyetem egyik karaként működő TF önállóságát törvényileg visszaállította, illetve megerősítette. Véleményem szerint, amelyet személyes tapasztalattal tudok alá támasztani,  a TF önállóan jól működött.  Mindenekelőtt ki kell emelnem, hogy most az egyik legfontosabb feladat a TF tudományos hátterének szakmai felerősítése. A sport stratégiai ágazattá vált. A kormány ezt azzal is bizonyította, hogy a sporttudomány „fellegvárának” visszaadta az önállóságát és további fejlesztéshez ad támogatást. Tudomásom szerint jelenleg is zajlik a fejlesztési stratégia kidolgozása. Végső cél pedig, a sportoktatási és tudományos bázis megerősítése mind hazai, mind nemzetközi szinten. A TF a magyar testnevelés és sport szolgálatában álló szellemi központ.

Vannak tradícióink az intézményen belül, csak működtetni kell őket. Ehhez pedig – remélhetőleg – a feltételek adottak lesznek.

Zárásként csak annyit szeretnék még mondani: Hajrá önállóság! Hajrá TF!"

Az egyetemi napok idén szeptember 11-12-én zajlottak. Az elmúlt két évben a rendezvénysorozat Testnevelési Fesztivál (TFeszt) fantázianévre hallgat ugyan, amelynek célja a régi; hagyományok ápolása, az oktatók és hallgatók kötetlen helyzetekben történő találkozása, sport, ismerkedés és önfeledt szórakozás.

Ennek jegyében a csütörtöki napon rögtön sportnappal indult a program, ahol hozzávetőleg 300 hallgató mozdult meg labdarúgás, kosárlabda és röplabda sportág keretében. Délután 6-kor pedig a hagyományos Tanszéki Bemutató várta az érdeklődőket. Az esti rendezvény 8 órakor kezdődött, ahol Chris-M - a TF-es bulik rezidens DJ-je - fogadta zenével a korán érkezőket. A fél 10-kor kezdődő szépségversenyre már egészen megduzzadt a résztvevők száma, az oktatókból álló zsűri pedig végül Lente Lilla, másodéves hallgatót választotta a TFeszt szépének. Ezután a Cloud 9+ zenekar kezdte meg koncertjét. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a Fesztivált. Bő fél óra várakozás után a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt egyértelművé vált, hogy a személyi biztonság megőrzése érdekében le kellett fújni a rendezvényt, ezért az este sajnos korán véget is ért.

Péntek délelőtt a sportnap döntői, illetve a hagyományos tanár-diák mérkőzések következtek. Az eredményhirdetések között pedig a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Dr. Maruzsa Zoltán volt a TF vendége, akinek az érdeklődő hallgatók tehettek fel kérdéseket az egyetem jelenéről és jövőjéről. Délután 5-től a TFeszt Sörpingpong Kupa vette kezdetét a TF Étteremben, ahol 24 csapat feszült egymásnak az esti bulira történő alapozás jegyében. A program a kétes időjárás miatt zárt helyen, a Mad World nevű szórakozóhelyen folytatódott, ahol 8 órától Chris-M, majd a Hősök ft. Diaz, valamint DSP voltak a fellépők. Éjféltől a TF-es közönség számára szintén nem ismeretlen DJ Jabin pörgette a lemezeket hajnalig.

Képek a fesztiválról >>>

A hivatalos aftermovie >>>

A Nemzetközi Röplabda Szövetség első alkalommal 1949-ben rendezte meg a férfi világbajnokságot Prágában. A mostani már a tizennyolcadik világverseny. Az elsőt követő harmadik évben volt a következő, de 1952 óta négyévente jön össze a férfi röplabdázás elitje. A volt Szovjetunió hat – érdekes, hogy Oroszország néven még nem nyertek -, Brazília és Olaszország három, Csehszlovákia két, Lengyelország, NDK és az USA egy-egy alkalommal nyert aranyérmet. A magyar férfiak legjobb eredményüket 1952-ben érték el, amikor az 5. helyen végeztek. Sajnos nemzeti együttesünknek 1978 óta nem sikerült eljutni a világbajnokságra. Az FIVB (Nemzetközi Röplabda Szövetség) 220 tagországgal rendelkezik. A döntőben 24 nemzeti válogatottnak van lehetősége minél jobb eredményt elérnie. A selejtezőket földrészek szerint bonyolítják le. Európának 8+1 (rendező), Észak- és Közép Amerikának 5, Ázsiának 4, Afrikának és Dél-Amerikának 3-3 hely jut. A rendező ország csapata, valamint az legutóbbi Európa-bajnok (Oroszország) és az európai II. Olaszország jutott selejtező nélkül a legjobb 24 közé Európában. A többi európai és más kontinens országainak csapatai hosszú selejtező rendszerben játszottak. A magyar válogatott az első fordulóból nem jutott tovább.

Európát Belgium, Bulgária, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország és Szerbia, Ázsiát Ausztrália, Irán, Kína és Korea, Afrikát Egyiptom, Kamerun és Tunézia, Észak- és Közép Amerikát Kanada, Kuba, Mexikó, Puerto Rico és USA, Dél Amerikát Argentína, Brazília és Venezuela képviselte. A világranglista első 24 országából a csehek, és meglepetésre a japánok nem jutottak szerepléshez, ellenben a 26. helyen álló Finnország és a 35. helyezett Venezuela nemzeti együttese sikeresen vívta meg a selejtezőket.

A csapatokat négy csoportba sorsolták (egy csoportban hat együttes). Mindenki játszott mindenkivel, majd a csoportok első négy helyezettje került két nyolcas csoportba, ahova az ugyanazon csoportból érkezők az egymás elleni eredményeket magukkal hozták. Ezt követően is kialakult egy sorrend.  Ezen sorrend alapján az első három helyezett válogatott került a legjobb hat közé, ahol két csoportba sorsolták őket. Itt mindenki játszott mindenkivel, majd az első két-két helyezett játszotta az elődöntőket. A két győztes játszotta döntőt, a két vesztes a bronzmérkőzést.

Lengyelországban hihetetlen módon népszerű a röplabdázás. A marketingje jobb, mint a labdarúgásé! Az elmúlt években több nagy versenyt rendeztek már (férfi Eb 2013, férfi Bajnokok Ligája döntő 2013, női Eb 2009, stb.), igen nagy tapasztalattal rendelkeznek rendezés terén. Nem is volt ezzel semmi gond. Közönségük fantasztikus, megállás nélkül űzik, hajtják válogatottjukat. Amikor megérkeznek a csarnokhoz a többségük "civil" ruhában van, majd a belépés előtt felveszik magukra a nemzeti színű pólóikat, sáljukat, kalapjaikat stb. Egy népünnepély a röplabdamérkőzés.

Összefoglaló a férfi röplabda világbajnokságról

Ez a segítség kellett is ahhoz, hogy végül megnyerjék a világbajnokságot. A döntőben Brazíliát győzték le 3:1 arányban. A bronzérmet Németország szerezte meg miután 3:0 arányban legyőzték Franciaországot.

A mai férfi röplabdázásban meghatározó a (felugrásos) nyitás és a támadás. Mindezt a játékosok hihetetlen erővel hajtják végre. Átlagosan a játékosok lendületszerzésből történő felugrás utáni érintőmagassága 350-360 cm között van. Ugyanez az ún. blokk (helyből, lendületszerzés nélküli) felugrásnál 330-340 cm. Új technikai, vagy taktikai elemet nem lehetett felfedezni. Nagyjából ugyanolyan taktikai megoldásokat alkalmaztak a csapatok.

szöveg és kép: Németh Lajos

Puhl Sándor, a világ legjobbjának négyszer is megválasztott játékvezető, a Sport TV szakkomentátora, sportpedagógia témakörben tart előadást 2014. szeptember 30-án (kedden), 11.10-12.30 között  a Hepp Ferenc teremben (Főépület, I. emelet).

Mindenkit szeretettel várunk!

A TF Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék és a Magyar Úszó Szövetség 2014. október 19-én (vasárnap) 9.30 és 14.30 óra között úszásoktatói és edzői konferenciát rendez testnevelő tanárok, sportoktatók, sportedzők, szakedzők részére.

Helyszín: Testnevelési Egyetem Budapest, XII. Alkotás u. 44., Aula.

Jelentkezés, regisztráció: 8.00-tól 9.30-ig az Aula előterében.

A konferencia programja

 • 9.30 Juhász Gyula: Testamentom (Paulovics Tamás)
 • 9.35 Versenyzők, edzők, vezetők megemlékezése Széchy Tamásról
 • 11.00 Kávészünet, büfé
 • 11.15 Szakmai előadások:
  • Kiss Miklós mesteredző: Jó vezényszavak, fogások, szervezési és oktatási módszertani ötletek 4-6 éves korú gyermekek számára
  • Dr. Sós Csaba tanszékvezető, egyetemi docens: Széchy Tamás edzésmódszertani öröksége
  • A "Minden gyerek tanuljon meg úszni" programok Dombóváron, és játékos foglalkozás, páros gyakorlatok (videófilm)
  • Bán Sándor főiskolai docens: A medencés és a nyíltvizi felkészítés koordinálásának gyakorlati kérdései
  • Dr. Egressy János egyetemi docens: Részletek Ryan Lochte legújabb DVD-jéről. Szakkommentátor: Cseh László
  • Dr. Tóth Ákos ny. tanszékvezető: A versenyteljesítményt befolyásoló tényezők
A konferencián  licensz megújítására és megszerzésére van lehetőség .

Részvételi díj: 8.000,- Ft , ebből 4.000,- Ft a helyszínen fizetendő, melyről számlát adunk, a fennmaradó  összeget  4.000 Ft-ot a MÚSZ a Sportágfejlesztési programból kifizet.

Kérjük, hogy a licenszek minél gyorsabb elkészítése érdekében a jelentkezési lapot 2014. október 10-ig az alábbi címre visszaküldeni szíveskedjék: TF Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék, 1123 Budapest, Alkotás u.44., Fekete Ibolya (email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A konferencia rendezője: Magyar Úszó Szövetség (1023 Árpád fejedelem útja 8.)

A konferencia alatt kedvezményes könyv és DVD vásárlásra van lehetőség.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Augusztus 12. és 17. között Zürich adott otthont az atlétika Európa-bajnokságnak. A népes, 27 sportolóból és segítőikből álló magyar küldöttségben helyet kapott számos TF-hez kötődő szakember is. Kazi Tamás a 11. helyen végzett 800 méteres síkfutásban, edzője Atlétika Tanszékünk docense, Dr. Gyimes Zsolt. Szintén a Tanszék munkatársa a tízpróbában a 17. helyen végzett Zsivoczky Attila, aki nemcsak versenyzőként, hanem edzőként is érdekelt volt a versenyen. Felesége, egyben tanítványa, Zsivoczky-Farkas Györgyi a 10. helyet szerezte meg hétpróbában.

Pars Krisztián a dobogó tetején Zürichben

A magyar csapat legnagyobb sikerét Pars Krisztián érte el. Olimpiai bajnok kalapácsvetőnk a világ idei legjobb eredményével védte meg Európa-bajnoki címét augusztus 16-án. Az őt felkészítő csapat tagja Igaz Bálint, egykori TF-es hallgató. A nagy sikert követően vele készítettünk interjút.

tf.hu: Mikor, milyen szak(ok)on végeztél a TF-en?

IB: Elsőre nem vettek fel a TF-re, így el kellett döntenem, hogy nyelvet vagy szakmát tanulok. Utóbbi mellett döntöttem, és végeztem el a fényképész szakot a 6. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben. Másodszorra már felvettek a TF-re, a harmadik legmagasabb pontszámmal. Testnevelő szakon tanultam, illetve ezzel párhuzamosan atlétika szakedzői diplomát szereztem, előbbit 2001-ben, az edzőit 2004-ben. Az egyetem évei alatt ismerkedtem meg a masszázs tudományával, amit aztán az elmúlt 15 év alatt továbbfejlesztettem. A tanfolyam egy éve egy jó alapot és egy kétnyelvű diplomát adott, így végzett sportmasszőr vagyok. Az atlétikával is ebben az időben kerültem közelebbi kapcsolatba: válogatott szintre sikerült fejlődnöm 400 és 800 méteren futóként. Leginkább a környezetem jelezte, hogy nagy szükség van jó masszőrre, így először magánúton kezdtem el javítgatni a környezetemben levőket, főleg a civil világból. Sportolókkal az első években kevésbé foglalkoztam. Aztán 2007-ben visszahívtak a válogatott mellé, az akkori Európa-kupán "debütáltam" mint masszőr. Ezután egy hosszú szünet következett, majd a 2008-as Ek-n ismét a csapat mellett dolgoztam. 2009-től teljes értékű masszőrként - vagy a mai kifejezés szerint fizioterapeutaként - dolgozom.

tf.hu: Hogy és mikor kerültél a Krisztiánt felkészítő csapatba?

IB: 2009-ben meghalt Németh Pál, a szombathelyi dobóiskola atyja. Ekkor fiai, Németh Zsolt és László vették át az irányítást. A Magyar Atlétikai Szövetség akkori vezetése úgy gondolta, hogy a nagyobb edzőtáborokban biztosítja a regenerációs feltételeket, így a dobókkal kiküldtek engem is mint masszőrt. Így ismerkedtem meg a dobókkal, köztük Pars Krisztiánnal is. Azóta minden évben ahová ő megy, vele tartok.

tf.hu: Pontosan milyen feladatokat látsz el Krisztián körül?

IB: Nem az a nehéz, hogy ezt meghatározzam, hanem az, hogy ne hagyjak ki semmit. A fizikai dolgokon túl, amikor a masszázs és nyújtás kerül előtérbe, jönnek elő azok a kisebb-nagyobb dolgok, amit talán egy szóval úgy lehetne összefoglalni: figyelem. Figyelem, hogy mit mond, és hogyan teszi mindezt. Mert sok mindenre kell odafigyelni, hogy a felkészülés alatt és a versenyeken is minden a siker irányába hasson. Mert itt komoly célok kerültek kitűzésre. Pont egy olimpiai ciklus elején kerültem Krisztián mellé. Egy négyéves "menetelés" sok buktatóval jár, ha nem figyel oda mindenki. Edzője, Németh Zsolt szokta mondani, hogy egységben az erő. Nálunk mindenkinek megvan a maga feladata: volt úgy, hogy nevettetni „kellett", hogy eltereljem a figyelmét, de volt, hogy az egyik edzőtáborban főznöm. A fotókat, amik a pars.hu-n jelennek meg, én készítem 2009 óta. Vezettem már autogén tréninget is (végzett szakemberként), de volt, hogy csak kávéztunk, és beszélgettünk. Egy kis megerősítés még egy ekkora embernek is kell néha, hogy elhiggye, ő a legjobb.

tf.hu: Kikből áll még a Krisztián-csapat?

A Pars-team - Németh Zsolt, Pars Krisztián és Igaz Bálint A Pars-team: Németh Zsolt, Pars Krisztián és Igaz Bálint

IB: Természetesen edzője, Németh Zsolt az, akit elsőként kell megemlítenem. Ő nemcsak mint ember, de mint kiváló szakember van jelen Krisztián életében. Van két "helyi" segítője is Krisztiánnak, Buza Szabolcs masszőr és Gubián Tamás, aki nyújt vele Szombathelyen.

tf.hu: Milyen volt "belülről" megélni az Eb-t? Mennyiben volt küzdelmes ez az Eb Krisztiánnak?

IB: Belülről mindig más, mint amit látnak a nézők. Itt minden rezdülésre figyelni kell. Nagyon közel vagyunk az egész versenyhez. Szinte a pályán vagyunk mi is. A Eb küzdelmességét tekintve azt kell mondanom, hogy az egész évet nézve az volt. Ha a versenyt nézem - a selejtezővel együtt -, nagyon az volt. Hosszú menetelésen vagyunk túl: az őszi vállműtét óta nagyon sok munka, verejték, küzdés volt a mindennapokban. A selejtező után volt egy kis rémület a többekben, amit megértek. Krisztián már olyan szintet képvisel, hogy ha ezüstöt nyer, már magyarázkodni kell. Így a selejtező után volt egy kétórás beszélgetésünk, majd a döntő előtti délutánt együtt töltöttük. A többi már szakmai titok. Egy érdekességet azért elmesélek: a döntőre a buszok hektikus indulásai miatt épphogy kiértünk, miután 35 perccel később jött értünk a transzfer. Ezért volt jó, hogy mindenre fel volt készítve, készülve Krisztián. Itt már csak a fej számít, a test készen áll a megmérettetésre. És minden jel arra mutatott: csak egy maradhat, és az nem más, mint Pars Krisztián.

tf.hu: Hogyan ünnepeltétek meg a győzelmet?

IB: Személy szerint egy igen értékes nyakkendő tulajdonosa lettem, miután a selejtezőt követően Gyulai Márton, a MASZ főtitkára kérdezgetett, hogy mi történt Krisztiánnal a selejtezőben. Mondtam neki, hogy semmi pánik, "fogós" a kör. "Ez a hivatalos, a többiről még nem beszélnék, mert kicsit tartok tőle." - nem nyugtattam meg. A döntő napján elegáns öltönyben és az ominózus nyakkendőben jelent meg főtitkár úr. Meg is jegyeztem, hogy ez a nyakkendő rajtam jobban állna. Mondta, hogy nekem adja, ha Krisztián győz. És egyúttal meg is kérdezte, hogy amitől tartottam a selejtező után, és hogy azt meg tudtam-e oldani Krisztiánnal kapcsolatban. "Enyém lesz a nyakkendőd!" - válaszoltam.  Maga az ünneplés a szokásos keretek között zajlott; összejöttünk, beszélgettünk, és egy-két korty pezsgő is lecsúszott.

tf.hu: Mi a Krisztián-csapat következő nagy feladata, versenye?

IB: Természetesen a legfőbb feladat a riói olimpia és az olimpiai bajnoki cím megvédése. Ez eddig csak két kalapácsvetőnek sikerült, köztük a világcsúcstartónak, Jurij Szjediknek. Addig még majdnem két év van hátra, nagyjából most vagyunk féltávnál két olimpia között. Jövőre ismét lehetősége lesz Krisztiánnak javítania több szempontból is: Pekingben lesz az atlétikai világbajnokság, ahol 2008-ban már járt, és ismert a történet a két fehérorosz kalapácsvető éremmizériájával kapcsolatban. (Az eredetileg negyedik helyezett Parsnak két, előtte végzett atléta doppingvétsége miatt járt volna az ezüstérem, ám azt sohasem kapta meg, ugyanis a két vétkes sportoló ügyvédei a pekingi labor eljárási műhibájára hivatkozó érvelését elfogadta a Nemzetközi Sportdöntőbíróság. – a szerk.) A másik, hogy Magyarországnak még nincs világbajnoki aranya. Szóval ez az év volt a bemelegítés, a következő évtől már szintteljesítési időszak lesz az olimpia tekintetében. Lesz feladat bőven tehát. Nem lesz sétagalopp, de ahogy tavaly megfogalmaztuk: a 2014-es év fő célja az egyéni csúcs megjavítása. Úgy lett! A következő évekre is meg fogjuk fogalmazni a fő célt.

tf.hu: Köszönjük szépen a válaszokat, és sok sikert kívánunk a továbbiakban az egész csapat munkájához!

IB: Én is köszönöm.

fotók: pars.hu

A Kutatók Éjszakájának rendezvényeit – az Európai Bizottság kezdeményezésére – 2005 óta rendezik Európa számos országában. Szeptember 26-án a TF is megrendezi intézményi előadás-sorozatát a sporttudomány és a pedagógia területén.

A délután 6-tól előreláthatóan este 9 óráig tartó program során a TF nemzetközileg is elismert professzorai tartanak előadásokat, közelebb hozva a tudományokat a mindennapokhoz.

Így ezen az estén nem csak a tudománnyal foglalkozókat, hanem a TF hallgatói és dolgozói mellett az intézmény falain kívülről is szeretettel várjuk a "laikus" érdeklődőket.

Helyszín: Budapest XII., Alkotás u. 44., Főépület, I. emelet. Hepp Ferenc terem.

Előadások

 • Dr. Radák Zsolt, egyetemi tanár: A vonzó ismeretlen
 • Dr. Tóth Miklós, egyetemi tanár: A mozgás, mint leghatékonyabb gyógyszer
 • Dr. Gombocz János, professor emeritus: "Mi, akik közepét keressük, csak szélein járunk" - A sportpedagógiai kutatás izgalma és buktatói
 • Dr. Pavlik Gábor, professor emeritus: A szív alkalmazkodása a rendszeres edzéshez
 • Dr. Berkes István, egyetemi tanár: A regeneráció szerepe a sportteljesítményben

Dr. Frenkl Róbert, a TF korábbi professzora születésének 80. évfordulója alkalmából tudományos ülésszakra kerül sor a Testnevelési Egyetemen "A magyar egyetemi sport szerepe a nemzetközi egyetemi sport mozgalomban" címmel.  A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Sporttudományi Társaság és a Testnevelési Egyetem közös szervezésében megvalósuló ülésen hazai és nemzetközi személyek tartanak előadásokat.

A rendezvény helyszíne: Testnevelési Egyetem (Budapest XII., Alkotás utca 44.) Főépület, I. emelet, Díszterem (Hepp Ferenc terem), időpontja: 2014. szeptember 24. szerda, 10.00 óra.

Program

Egyetemi sport szekció

 • Jean-Claude Gallien, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke, emeritus professzor, párizsi Descartes Egyetem: A magyar egyetemi sport szerepe a nemzetközi egyetemi sport mozgalomban
 • Pavlik Gábor, professzor emeritus, Testnevelési Egyetem: Frenkl Róbert, a sokoldalú tudós
 • D. Szebik Imre, nyugalmazott püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház volt társelnöke: Frenkl Róbert, az öttalentumos szolga egyházépítő tevékenysége 1956-tól 2010-ig
 • Földesiné Szabó Gyöngyi, professzor emerita, Testnevelési Egyetem: Legenda a magyar sortban - Frenkl Róbert kötődése az egyetemei sporthoz
A 2014. évi Frenkl Róbert díj ünnepélyes átadása

Sporttudományi szekció

 • Martos Éva:Orvos a sportban alkalmazott sporttudománytól a prevencióig
 • Pucsok József:A kórélettantól a sporttudományig
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  A jelentkezéseket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérik elküldeni.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Zsidegh MiklósFájdalmas veszteség érte a TF közösségét.

Szeptember 15-én este, tragikus hirtelenséggel elhunyt volt kollégánk, Dr. Zsidegh Miklós. Egyetemi docensként vonult nyugdíjba 2013-ban, de szaktudására, szakértelmére a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék továbbra is igényt tartott, így meghívott oktatóként vett részt a Tanszék munkájában.

Zsidegh Miklós Zalaegerszegen született 1946. december 5-én. Itt, Zalaegerszegen végezte általános és középiskolai tanulmányait, majd Budapesten, a Műszaki Egyetemen folytatott tanulmányokat. 1967-ben nyert felvételt a TF-re, ahol először a tanári, majd a kosárlabda (1972-74) és a kajak-kenu (1979-83) szakedző szakon szerzett diplomát.

1981-ben egyetemi doktori, majd az ELTE TTK doktori iskoláján végzett tanulmányai után, 2004-ben PhD fokozatot szerzett a TF-en.

A TF-hez nem csak a tanulmányai során maradt hűséges, hanem munkatársként is. 1973-ban, friss diplomásként, tudományos segédmunkatársi beosztásban került az akkor még Magyar Testnevelési Főiskola Tudományos Kutató Intézetébe, az Edzéselméleti és Módszertani Osztályra, ahol 1976-től már tudományos munkatársként tevékenykedett.

Ebben a minőségében került 1987-ben az Időszaki és Küzdősportok Tanszékre. Munkájára később igényt tartott az Úszás és Vízisportok Tanszék, majd a Multimédia Csoport és a Kommunikációs, Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék is. 1996-ban egyetemi adjunktusi, majd 2008-ban docensi kinevezést kapott.  2008. január 1. és 2009. szeptember 1. között megbízott tanszékvezető volt az Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszéken.

Oktatói tevékenységének legfőbb szakterületei: Edzéselmélet (általános és ciklikus sportágak), Evezés, Biometria, Méréstechnika és Bevezetés a tudományos kutatás módszertanába. Munkájára az egyetem Doktori Iskolájában is számítottak.

Oktatói és tudományos munkája elismeréseként vendégelőadói meghívást kapott az egri, a szombathelyi, illetve a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karára is.

Oktatási tevékenysége mellett számos eredményes kutatási téma munkálataiban vett részt. Több kutatása – sikerrel elnyert pályázatokkal – anyagi támogatásban részesült.  Nagyszámú könyv és jegyzet, tudományos közlemény illetve idézhető előadás-kivonat szerzője, ill. társszerzője volt.

17 éven keresztül kosárlabda edzőként is tevékenykedett a MAFC-nál és a TFSE-nél.

Hirtelen és váratlan halála mindenkit megdöbbentett.

Jellegzetes alakja és hangja hiányozni fog a TF falai közül. Közösségünk nevében búcsúzunk Zsidegh Miklóstól.

A TF dr. Zsidegh Miklóst saját halottjának tekinti.

Nyugodjék békében!

Szeptember 24-én, szerdán 9 órai kezdettel a Főépületben, az első emeleti Kis Tanácsteremben az EBSCO munkatársa, Jan Luprich tájékozatatja az érdeklődőket az EBSCOhost-on elérhető, az egyetemünkön folyó oktatásban használható e-book-okkal, a Sport Discus és a PsycInfo adatbázisokkal, valamint az EBSCO Discovery Service multikeresővel kapcsolatban. A bemutatót magyar nyelven tartjuk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Zsidegh MiklósSzomorú kötelességünknek teszünk eleget, amikor tudatjuk a TF közösségével, hogy kollégánk, Dr. Zsidegh Miklós, a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék egyetemi docense  (nyugdíjba menetele óta meghívott oktatója),  2014. szeptember 15-én, hétfőn este, 68 éves korában, váratlanul elhunyt.

Temetéséről később történik intézkedés.

2014 szeptember 16-án 14.00 órakor, a Hepp Ferenc teremben zajlott le az újra önnálló Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának tanévnyitó ünnepsége. Az eseményen Dr. Tihanyi József egyetemi tanár, a Doktori Tanács elnöke köszöntötte a doktorandusz hallgatókat, tanárokat, témavezetőket, és nem utolsó sorban a Doktori Iskola munkatársait.

"Új helyzet előtt állunk, új a Doktori Iskola, önnálló a Doktori Tanács, újak a lehetőségek és új kihívásokkal állunk szemben. A doktorandusz hallgatók számára mindig két cél kell hogy lebegjen a szemük előtt: a fokozat megszerzése, valamint tudásuk és ismereteik bővítése, megtanulni a világra másképpen, más szögből is tekinteni, mint korábban. A tudományt sok tekintetben lehet a versenysporthoz hasonlítani. Cél, hogy nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is mindenki megméretesse magát, és sikereket érjen el, mint egy sportoló a világversenyeken. Előfordul, hogy a cikkeket a tudományos folyóiratok olykor elutasítják, de a kudarcoktól és bukásoktól nem kell tartani, és soha nem szabad feladni, a siker érdekében a versenyben kitartóan részt kell venni. Továbbá nagyon fontos a nyitottság, a tudománynak nincsnek határai."

A köszöntő után Dr. Tihanyi József ünnepélyesen megnyitotta 2014/15-ös tanévet.

Ezt követően Hegyi András doktorandusz hallgató előadást tartott "A Flexor Hallucis Longus izom szerepe a járás és futás gyorsítási szakaszában" címmel.

A értekezést egy rövid értékelés és beszélgetés követte, majd Dr. Tihanyi József sok sikert és kitartást kívánt a hallgatóknak az elkövetkezendő tanévre.

Ezúton tisztelettel meghívjuk és várjuk Önöket a Testnevelési Egyetem Doktori Iskola tanévnyitó ünnepségére!

Az esemény helyszíne: Testnevelési Egyetem, Főépület, 1. emelet, Hepp Ferenc terem (1123 Budapest, Alkotás u. 44.), időpontja 2013. szeptember 16. (kedd), 14.00.

Az esemény menete:

 • köszöntő: Dr. Tihanyi József egyetemi tanár, a Doktori Tanács elnöke
 • kutatási téma bemutató előadások a hallgatók részéről

Balatonfüred adott otthont a FINA Nyíltvízi Junior Világbajnokságnak szeptember 5. és 7. között. A Magyar Úszó Szövetség számos Európa-bajnokságot rendezett a közelmúltban, és az izraeli helyzet miatt most lehetőség nyílt egy Világbajnokság rendezésére is.

Nyíltvízi Junior Úszó VB

A szervezőknek 40 napjuk volt arra, hogy helyt álljanak. Ezért is volt szükség soha nem látott mennyiségű önkéntesre Balatonfüreden, ide tartozott a TF csapata is, Dr. Sós Csaba vezetésével. Tanáraink, hallgatóink csapatokat kísértek, szerveztek, építettek, és segédkeztek, ahol lehetett. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kiemelten megdicsérte a TF csapatát.

A csapat tagjai: Szájer Péter, Csáki István, Sió Zoltán, Becsey János, Horváth Patrícia, Horváth Dávid, Németh Renáta, Jáki Fanni, Storm Anna, Vécsei Dávid, Gencsi Dávid, Mór Csaba, Fehérvári Norbert, Hegedüs Ágnes, Jurácsik Nóra, Manninger Anna, Fodor Anett.

kép és szöveg: Szájer Péter

A Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam 2014. évi őszi programja szeptember 15-én hivatalosan is elindult. Ez a képzés a TF-en már 1971 óta, azaz 44 éve működik, ami méltón tükrözi a program népszerűségét és oktatási, szervezési színvonalát.

Az első NET 1971 elején indult hat fővel, akik ghanai, kuvaiti és tanzániai labdarúgó voltak. A létszám az évek során folyamatosan emelkedett, amit azonban nagyban befolyásolnak például világgazdasági tényezők is, vagy akár egy Izlandon kitörő vulkán hamufelhője. Ezzel együtt el lehet mondani, hogy átlagosan 20-30 hallgatóval minden évben lezajlik a tanfolyam.

A jelentkezők a világ minden részéről érkezhetnek. Amelyik országban működik nemzeti olimpiai bizottság (204) ott lehetőség van az edzőknek elnyerni a NOB Olimpiai Szolidaritás ösztöndíját, ami fedezi a hallgató ittlétének teljes költségét. A Olimpiai Szolidaritás 1989 óta működik együtt a TF-vel, mint kiemelt oktatási intézményével. A TF egyike azon 6 oktatási központnak a világon, ahol rendeznek ilyen edzőképző tanfolyamot a NOB támogatásával. A több évtizedes sikeres együttműködés egyik ékes bizonyítéka például az a videokonferencia óra, amit három éve folyamatosan megszervez a NET menedzsmentje a svájci központú NOB Olimpiai Szolidaritás vezetőségével. Ezen videokonferencián keresztül a hallgatók személyesen is megismerkedhetnek a program mögött álló financiális és szervezeti háttérrel. Ezt a TF által által felvetett ötletet azóta a NOB felajánlotta a többi edzőképző intézménynek is.

A idei őszi tanfolyamra 24 országból érkeztek hallgatók, szinte az összes kontinensről (Ázsia, Afrika, Európa, Dél-Amerika). Az érdeklődők az alábbi sportágakra jelentkeztek: vívás (10 fő), súlyemelés (4 fő), úszás (3 fő), kosárlabda (3 fő), cselgáncs (2 fő), birkózás (2 fő), ökölvívás (1 fő), kondicionálás (1 fő).

A tanfolyam során 120 óra általános elméleti és 180 óra sportági órán fognak részt venni a hallgatók. A program első hivatalos tanítási napja szeptember 22., az utolsó pedig december 2., amely a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes diplomaosztóval zárul majd.

Kiss Gergely (Nemzetközi Igazgatóság)

A hétvégén rendezték Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében a Nemzetközi Egyetemi Kosárlabda Tornát, amin részt vett a Union Döbling, a Vienna University, az ELTE BEAC, a Nyugyat Magyarországi Egyetem, a Közszolgálati Egyetem, a Kiss Lenke Kosár Suli és a Testnevelési Egyetem.

TFSE női kosárlabda (2014.09.14.)

Sikeres tornát tudhatunk magunk mögött, hiszen a női csapatunk az első helyen, a férfi csapatunk pedig a második helyen zárta a tornát! Lányaink 72-43-as meccsel nyitották az első napot, ami magabiztos győzelmet jelentett. Ezt követően a férfi csapatunk mérkőzött meg a Sopron csapatával. A gyenge első félidő után sikerült felvenni a ritmust az ellenféllel, de nem tudták leküzdeni a hatalmas hátrányt, amit az első félidőben felhalmoztak. A délutáni meccsen ott folytatta a lánycsapatunk, ahol abbahagyta, és 85­-45 re diadalmaskodott a Közszolgálati Egyetem ellen. A férfi csapatunk a délelőtti meccsből tanulva okosan játszott, és győzött 60-­54 arányban az Union Döbling együttese ellen.

A második napon a lányok döntőt játszottak a Vienna University csapata ellen, ahol okosan, taktikus játékkal magabiztosan győztek, és ezzel megnyerték a tornát. A férfi csapatunk a régi rivális ELTE csapatával csapott össze. Fej­-fej mellett haladt a két együttes a harmadik negyedig, ahol egy kicsit meglépett a Testnevelési Egyetem csapata. A negyedik negyedben viszont újra visszahozta magát az ELTE, de végül egy kiemelkedően izgalmas utolsó öt perc után a Testnevelési Egyetem csapata került ki győztesként 79-­78­-as eredménnyel.

Szívből gratulálunk az elért eredményekhez!

Részletes statisztika a tfsekosar.hu weboldalon és a Facebook oldalunkon hamarosan.

szöveg: Világi Kristóf | fotó: Karlócai Kristóf

Július 9-12. között Pécsett rendezték a XI. Egyetemi Birkózó Világbajnokságot 25 ország és 275 versenyző részvételével.

TF-es indulóink az erős mezőnyben is óriási sikereket értek el, kiváló felkészültségüknek és elszántságuknak köszönhetően. Gulyás Zsombor 70 kg-os (balra), Csercsics Richárd (jobbra) pedig 125 kg súlycsoportban mérkőzött meg az orosz Samil Magomedovval és a bolgár Marijan Todorovval, bronzéremmel gazdagítva a magyar birkózás világát. Igazán büszkék lehetünk eredményeikre!

Gulyás ZsomborCsercsics Richárd

A 86 kg-os súlycsoportban újoncként induló Tőzsér Sándor is kitett magáért, 5. helyezést érve el az orosz Oleg Kcojev ellen. Külön dicséretet érdemel azért, hogy először mérkőzött meg ebben a kategóriában - ahol a legtöbb versenyző indult-, s ennek ellenére is sikerült szép eredményt elérnie.

Gratulálunk, sok sikert és kitartást kívánunk a további megmérettetésekhez!

Szöveg: Tóth Virág és Gagyi Beatrix |Kép: Hegyi Júlia (Lily Photography)

FIVB Men's World Championship 2014

Augusztus 30. és szeptember 21. között zajlik a férfi röplabda világbajnokság Lodz-ban. A következő beszámolót Németh Lajos mestertanár, a sportjáték tanszékvezetője írta, aki a TF megbízásából tartózkodik a helyszínen.

A lódzi E-csoport küzdelmei is megkezdődtek a férfi röplabda Világbajnokság középdöntőiben, és mindjárt nagyon érdekes pillanatokat élhetett át a több ezres publikum, valamint a szűkebb szakmai közeg is. Ahhoz, hogy érthetővé váljon a történet, ismerni kell az újabban alkalmazott ún. Challenge System szabályt.

2013. július 5-én tesztelték először hivatalos nemzetközi mérkőzésen ezt a szabályt, a Világ Liga Lengyelország-USA mérkőzésen, Wroclawban. Mit is jelent röviden a Challenge System?

 1. két labdamenet közötti szünetben (holtidő) két alkalommal kérhetik a csapatok a Challenget minden játszmában (első évben a csapatkapitányok, most már az edzők kérhetik)
 2. olyan esetekben lehet csak kérni,
  • amikor a labda talajt ért
  • amikor a labda az antennát érinti (támadás befejezéskor, vagy sáncolás után)
  • amikor a játékos antennához ér
  • amikor a játékos lába felezővonalat, vagy támadóvonalat (hátsó sorkötelesek) érint
  • amikor a liberó játékos lába érinti a támadóvonalat, vagy belép a támadóterületre és közben kosárérintéssel adja fel a labdát, és azt a játékostársa háló felett érintve az ellentérfélre juttatja
 3. a csapatok edzői kérhetik, az ún. holt időben. A második számú játékvezető a versenybíró asztal mellett-mögött elhelyezett asztalhoz megy és a videó visszajátszást megtekinti, utána visszamegy a helyére, és a megfelelő karjelzéssel dönt, ismerteti a visszajátszás eredményét. A helyszíni kivetítőn látható az akció.
 4. amennyiben a kérést elfogadják, és ennek megfelelően döntenek, akkor megmarad a két Challenge lehetőség, amennyiben nem, abban az esetben eggyel kevesebb marad
 5. amennyiben nem tud dönteni a második számú játékvezető, abban az esetben új labdamenetet rendelnek el
A rendszer működtetéséhez szükséges 16 kamera (a vonalak és a háló mindkét oldalára), minimum egy monitor, kiváló technikai felszereltséggel, és személyzettel.

A tegnapi játéknapon ennek a szabálynak szinte valamennyi lehetséges változatát láthattuk Lódzban.

A Szerbia-Olaszország mérkőzésen szinte valamennyi esetben nyerő volt kérni, mivel a játékvezetők megváltoztatták előzőleg hozott döntésüket. Ez annyira sikeres volt a szerbek esetében a II. játszma véghajrájában, hogy győzelemhez segítette őket! Történt ugyanis az, hogy 27:26-os olasz vezetésnél a játékvezető a szerb nyitást hosszúnak ítélte meg. Ekkor a szerbek edzője -  Igor Kolakovic - kérte a Challenget, amiben a második számú játékvezető nem tudott dönteni a visszajátszás megtekintése után, ezért új labdamenet következett. Ezt követően 27:27-nél ismét a szerb edző kérte a Challenget – hosszút ütöttek, de a visszajátszást követően bebizonyosodott, hogy olasz sáncot ért az ütés –, 28:27 lett a szerbeknek, majd meg is nyerték a játszmát!

Az olaszok a látottak alapján valamit elrontottak a felkészülésük során. Edzőjük - Mauro Berutto - és csapatkapitányuk - Emanuele Biralleli - a sajtótájékoztatón elmondták, hogy nyáron rengeteget, és jól edzettek, dolgoztak, mégsem látható ennek az eredménye. Valóban többet vártak az olaszoktól, hiszen már a csoportkörből is jobb pontarányuknak köszönhetően jutottak tovább. A szerbek kitartóan küzdenek, hajtanak, és nagyon kreatívan játszanak.

Az est második mérkőzésén majdnem teltház (kb. 11000 néző) előtt játszott fantasztikus mérkőzést a lengyel és az amerikai válogatott. A lengyelek eddig veretlenek voltak, míg az USA az idei Világ Liga megnyerése után eddig a Világbajnokságon nem szerepelt nagyon jól. Nekik élet-halál kérdés volt ez a mérkőzés, amennyiben az elődöntőbe szeretnének jutni.

Ezen a mérkőzésen az esetek többségében nem jött be a Challenge, több alkalommal is a játékvezetők első döntése kapott igazat. De nem is az volt a két edző szándéka, hogy azt a labdamenetet, és ez által a pontot csapatuk nyerje meg, sokkal inkább taktikai céllal kérték a lehetőséget. Akkor, amikor már nagyon közeledett a véghajrá, vagy az ellenfél egymásután több labdamenetet is megnyert egyes játszmákban, akkor kértek Challenget – ami nem 10 másodperc alatt zajlik le – majd ezt követően rögtön időt is kértek, ezzel igen hosszú ideig tartó játékmegszakítások következtek. A harmadik játszma végjátéka igen érdekesen és izgalmasan alakult. 23:20-ra vezettek a lengyelek, de nem tudták támadásaikat eredményesen befejezni (jó amerikai sáncolás és mezőnyvédekezés), amikor edzőjük - Stephane Antiga (kiváló francia játékos volt) - kérte a Challenget, mivel nem volt már időkérési lehetősége. Ezért taktikai szándéknak látszott, ennek ellenére megnyerték, 24:23 lett a javukra. Az amerikai edző John Speraw hatalmasat reklamált, még a zsűriasztalt is megközelítette (tegyük hozzá, abban igaza volt, hogy nekik járt volna a pont). A következő labdamenetben (lengyel játszmalabda volt) az amerikaiak kiütötték a labdát a játékvezető és a vonalbírók meglátása szerint. Speraw ekkor kérte a Challenget – úgy tűnt ez is inkább a 19-re lapot kér esete volt. Meglepetésre a második számú játékvezető úgy látta, hogy lengyel sáncolókat érte a labda, 24:24 lett. Ekkor jött a lengyelek reklamálása. Az igazat megvallva nem volt a két játékvezető ennek a mérkőzésnek a színvonalához mérten kvalifikálva! Holt, az amerikaiak kiváló centere nyitás közben a vonalra lép, lengyel pont és játszmalabda. Jól nyitnak, "ingyen labda" jön át az amerikai oldalról, ami out lenne, de a Wlazly bejátssza a feladóhoz, akinek feladását hosszúra ütik. Ekkor Antiga újabb Challenget kér, de vesztenek, 25:25. Ezt követően két támadást szépen befejeznek, és megnyerik a játszmát.

Összességében elmondható az, hogy az amerikaiak nagyon felkészült és képzett csapat benyomását keltették. Úgy tűnhet, hogy magukhoz tértek. A lengyelek elsősorban támadásban maradtak alul. Feladójuk - Pawel Zagumny - véleményem szerint nem mindig hozott jó döntést és technikai kivitelezésben is voltak problémái. Pédául az első játszma 28:27-es amerikai vezetésnél úgy ért végett, hogy Zagumny érintése feladáskor szabálytalan volt (jó játékvezetői döntés).

Németh Lajos Lódz 2014. szeptember 10.

Tisztelt érdeklődők!

Meghívjuk Önöket Kalmár Zsuzsa doktorjelölt PhD értekezésének házi vitájára. A téma címe: "Az utánpótlás és felnőtt válogatott tornásznők torna specifikus attitűdjei és személyiség jellemzői hazai és nemzetközi összehasonlításban".

Témavezetők: dr. Hamar Pál, dr. Nagykáldi Csaba.

Bizottság:

 • Elnök: dr. Szikora Katalin
 • Előopponens: dr. Sipos Kornél
 • Titkár: Versics Anikó
Időpont: 2014. szeptember 17-én 12.45 óra.

Helyszín: Főépület, Kis Tanácsterem.

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Európa-szerte egyre népszerűbb, testmozgást támogató eseménysorozatot, a MOVE Weeket, ebben az évben 2014. szeptember 29. és október 5. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja, hogy 2014-ben 1 millió európai állampolgár mozogjon a MOVE Week sportrendezvényein. Számos sportszervezet, egyetem, iskola és lelkes önkéntesek segítségével az események ingyenes sportolási lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára.

Az egészségfejlesztő testmozgás népszerűsítése az Európai Unió fontos prioritása, amely a szabadidősport területén valósulhat meg. A mozgás és a MOVE Week népszerűsítésében a Magyar Szabadidősport Szövetség elsődleges szerepet vállalt a kezdeményezés gazdája, a Nemzetközi Sport és Kultúrális Szövetség (ISCA) hazai partnereként.

A szövetség elnöke, Czene Attila szerint: "Nagyon fontosak az ilyen jellegű kezdeményezések. A Magyar Szabadidősport Szövetség örömmel támogatja a MOVE Weeket 2014-ben is. Az idei Kihívás Napja remekül sikerült, amely során százezreket mozgattunk meg az országban. A MOVE Week célkitűzése nagyon hasonló: minél több ember mozogjon Európában a saját örömére és egészségére."

A hét egyik kiemelt eseménye lesz a Szövetség által rendszeresen megrendezett Szépkorúak Testébresztő Fesztiválja, amely idén 2014. október 1-jén, Cegléden várja a résztvevőket.

A MOVE Week népszerűsítésében együttműködő partnerünk a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Diáksport Szövetség és a Testnevelési Egyetem, amely szervezetek számos sportolási lehetőséget nyújtó esemény megrendezésével járulnak hozzá a szabadidősport népszerűsítéséhez és ezáltal a MOVE Week eredményességéhez.

Az esemény fővédnöke Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár.

Felhívás részvételre. >>>

A MOVE Weekről és annak programjairól bővebben:

Testnevelési Fesztivál 2014 (plakát)

Facebook >>>

Egyelőre csak a férfi kézilabda válogatott éléről távozó Mocsai Lajos szándéka ismert, de valószínű, hogy a "pályamódosításra" készülő neves szakember mellett mások is megpályázzák majd az újra önálló út előtt álló Testnevelési Egyetem rektori székét - véli Dr. Sterbenz Tamás egyetemi docens, a TF Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszékének vezetője, akit az átalakulás időszakára ideiglenesen az intézmény vezetésével bíztak meg. Mint ismeretes, a hazai közoktatás patinás intézménye eddig a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karaként tagozódott be a felsőfokú képzés és továbbképzés országos rendszerébe.

"Meglepetésként ért, ugyanakkor büszkeséggel töltött el az új megbízatásom, amely az átmenet időszakára szól, de így is a legjobb tudásom szerint szeretnék a kihívásnak megfelelni. Az elkövetkező hónapokban velem együtt a korábbi Kari Tanácsból átalakult előkészítő testület feladata az új helyzet kezelése, amelynek eredményessége kulcskérdés lehet a jövő szempontjából – nyilatkozta Dr. Sterbenz Tamás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, leszögezve, hogy nem áll szándékában kandidálni a rektori tisztségre. – A pályázat napokon belül megjelenik, és attól kezdve hozzávetőlegesen egy hónap áll majd azok rendelkezésére, akik képesnek tartják magukat az egyetem kormányzására. A 21 tagú, oktatókból, kutatókból és más egyetemi alkalmazottakból, valamint a hallgatókból, intézményi vezetőből és valószínűleg már a kinevezett egyetemi kancellárból kialakuló Szenátus várhatóan szeptember végén lesz teljes létszámú. Első és máris nagy feladata a rektori pályázatok elbírálása és a legjobbnak ítélt jelentkező kiválasztása lesz. A Szenátus javaslatát Balog Zoltán miniszter úrnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének terjeszti majd fel elfogadására, aki várhatóan november végén nevezi ki az önálló Testnevelési Egyetem rektorát."

Dr. Sterbenz Tamás arról is beszámolt, hogy 62 évnél idősebbek nem pályázhatnak, nyitott viszont az út a férfiak mellett a női pályázók előtt is, feltéve, hogy magyar állampolgárok és legkevesebb egyetemi docensek. Elmondása szerint a közeljövőben érkezik meg a kormánytól az intézményhez az a jelentősnek számító összeg, amely azoknak a feladatoknak az elvégzéséhez biztosít fedezetet, amelyek eddig a Semmelweis Egyetem tevékenységi körébe tartoztak.

"A TF a különféle szakokon jelenleg körülbelül 2500 hallgató képzéséről és továbbképzéséről gondoskodik. Örömmel számolhatok be arról, hogy az egyetemre jelentkezők száma idén rekordot döntött. Ami pedig a távolabbi jövőt illeti, az önálló gazdálkodás kezdetét 2015 januárja jelenti majd, amellyel párhuzamosan az egyetemen foglalkoztattak – elsősorban az oktatók - számának bővítésére is sort kell kerítenünk." – hangsúlyozta a TF ideiglenes vezetője.

Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter

Jó érzés ismét TF-esnek lenni! Tegnap volt az ismét önállóvá váló TF első tanévnyitója az Aulában. Mi, a TF-en oktatók és dolgozók, talán nagyobb "izgalommal" vártuk az eseményt, mint az elsős hallgatók zöme, hiszen nekünk ez egy régi "új kezdet"-et jelentett.

A teltházas ünnepélyes tanévnyitón köszöntőt mondott: Dr. Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem ideiglenes vezetője, Dr. Simicskó István az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Dr. Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. A hivatalos megnyitó mellett szimbolikusan labdafeldobással kezdődött meg a tanév.

Tanévnyitó a Testnevelési Egyetemen (2014)

A tanévnyitó keretén belül került sor, a már hagyományosnak számító kitüntetések átadására is, melyeket Sterbenz Tamás az intézmény jelenlegi vezetője adott át. A TF érdekében végzett iskolateremtő munkájának, több évtizedes oktatói-nevelői tevékenységének, és az intézmény elismertsége növelésének, hírneve öregbítésének elismerésképp a Testnevelési Egyetem jogelődje, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Kari Tanácsa Pro Facultate díjban részesítette Dr. Faludi Juditot, egyetemi docens asszonyt. A TF vezető testületének határozata alapján az intézmény érdekében végzett több évtizedes munkája, kiemelkedő oktató-nevelő tevékenysége elismeréséül, valamint a testkultúrális szakemberképzésben végzett feladatai kiváló ellátásért a TK Kerezsi Endre-díjat adományozta Dr. Szmodis Márta egyetemi docensnek. A TF vezető testületének határozata alapján az intézmény érdekében végzett munkája kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréséül a TF Hepp Ferenc-emlékérmet adományozott Dr. Hamar Pál professzor úr részére.

Az elsőéves hallgatók számára a tanévnyitó fénypontja, az ünnepélyes fogadalomtétel volt, amelyre Hamar Pál eskette fel őket. Ezt követően Sterbenz Tamás fogadta az egyetem polgáraivá a TF hagyományos jelképeit viselő elsőéves hallgatókat.

fotó: Hegedűs Gábor

[nggallery id=251]

Megkezdődött a tanév az újra önálló Testnevelési Egyetemen (TF), melynek ideiglenes vezetője, Sterbenz Tamás szerint az intézmény visszanyert önállósága nagy lehetőségeket rejt magában. "Az új felállásban az a célunk, hogy létrehozzunk egy nemzetközi színvonalú testnevelési és sporttudományi egyetemet" - nyilatkozta az MTI-nek a tanévnyitó kapcsán a docens, aki egyben a sportmenedzsment tanszék vezetője is. "Most elsődlegesen az a legfontosabb, hogy mire lesz az egyetemnek rektora, addigra elő legyenek készítve a strukturális változások, illetve hogy minden erőforrást a TF céljainak irányába tereljünk."

Ami a néhány hónapon belül sorra kerülő rektorválasztást illeti, a korábbi válogatott kosárlabdázó - majd szövetségi kapitány és főtitkár - közölte, a nap folyamán fogadják el az új szervezeti és működési szabályzatot, és abban pontosítják a feltételeket.

Sterbenz szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a gazdasági, igazgatási ügyek felügyeletére hamarosan kijelöli a kancellárt, aki többek között a nem oktató-kutató alkalmazottak munkáltatói tisztét is betölti. A saját, két-három hónaposra becsült megbízatásáról a döntéselmélettel foglalkozó közgazdász kifejtette: "Hivatásom mellett, civil szakmámból adódóan az is a feladatom, hogy a logikus és közösen kialakított stratégia alapján hozott döntések kultúráját erősítsem a TF-en."

A 89 éves múltra visszatekintő egykori Magyar Testnevelési Főiskola (TF) 2000 januárjától a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi kara lett. Az Országgyűlés idén július 4-én döntött a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról, ez alapján 2014. szeptember 1-től a TF Testnevelési Egyetem néven önálló egyetemként működik tovább.

forrás: MTI