Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Május 23-án A gyógytestnevelés mint hungarikum címmel nagysikerű Országos Továbbképzést rendezett a Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesülete és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara.

A Magyar Biológia Társaság Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottság Szomatikus-nevelési Albizottság hagyományai alapján hívja és várja mindazokat, akik kutatási eredményeiket szeretnék közreadni.

A konferencia témakörei:

 • a mozgás, mint az egészség-megőrzés fő tényezője, primer és szekunder prevenció
 • a testmozgás szerepe a civilizációs betegségek megelőzésében
 • mozgásrendszer összehasonlító biológiája
 • a vegetatív működések pszichomotoros kontrollja
 • a mozgásszervi rendellenességek epidemiológiája
 • az óvodáskorú gyerekek, az általános és középiskolai tanulók, a felsőoktatás hallgatóinak biológiai fejlettsége
 • az egészséges életre nevelés problematikája
 • a sportpszichológiai és sportpedagógiai kutatások legújabb eredményei
 • a motoros képességek vizsgálatának újszerű módszerei, adatfeldolgozási módjai és összefüggései pedagógiai, pszichológiai, szociológiai aspektusból
 • a mérés-értékelés problematikája a testnevelésben és a sportban
 • a tradicionális és divatos sportágak oktatási, edzésmódszertani, versenyfelkészítési problémái
 • a sport gazdasági hátterének, helyzetének és fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata - sportmenedzsment
 • a sportszakember-képzés változásainak tapasztalatai
 • a mozgás terápiás jellegének hatásait elemző kutatási eredmények
A konferenciára szeretettel hívjuk és várjuk a Kárpát-medence magyar társegyetemeinek, főiskoláinak szakembereit, a fiatal oktatókat, kutatókat, PhD hallgatókat is.

Reméljük, hogy meghívásunk sok szakember érdeklődését felkelti, akik a meghívás elfogadásával és kutatásaik közreadásával emelik a konferencia színvonalát, ezzel is gyarapítva a sporttudományos ismeretek tárházát.

A konferencia szervezői pályázatot nyújtottak be az előadások tanulmánykötet formájában történő megjelentetésére.

A konferencia időpontja: 2014. november 20-21. (csütörtök és péntek), helyszíne: Semmelweis Egyetem Budapest, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Főépület, Dr. Hepp Ferenc terem (Díszterem).

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 30.

Kérjük, az előadások tartalmi összefoglalóját e-mailen küldjék el a jelentkezési határidőig, Dr. Hamar Pál címére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A részvételi és szállás költségekről pontos információt a későbbiekben adhatunk.

A szervezőbizottság nevében:

 • Dr. Donáth Tibor professzor emeritus, tiszteletbeli elnök
 • Dr. Hamar Pál tanszékvezető egyetemi tanár, elnök
 • Dr. Gombocz János egyetemi tanár, alelnök

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 64. § (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III.26.) Kormányrendelet 24.§-ban foglaltak szerint a 2014/2015-ös tanévre köztársasági ösztöndíjat adományoz.

Köztársasági ösztöndíjra pályázhatnak a Kar államilag támogatott, illetve költségtérítéses teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatói, akik jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet megszereztek.

Köztársasági ösztöndíjban tanulmányi és szakmai eredményeik magas színvonalának megtartása céljából azok a hallgatók részesülhetnek, akik

 • kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el, illetőleg
 • tudományos diákkörben, illetve közéleti, szakmai területen kimagasló munkát végeztek.
Fenti kritériumok alapján Köztársasági Ösztöndíjban a Karon a 2013. október 15-i statisztikai adatközlés szerinti, államilag támogatott képzésben tanulmányokat folytató hallgatók számának 0,8 %-a részesülhet, azaz a TF 9 hallgatója.

A köztársasági ösztöndíj egy teljes tanév időtartamára 10 hónapon át adható. Havi összege a 2014/2015. tanévben az Nftv. 114/D § (1) bekezdés c, pontja alapján 34.000 forint havonta.

A 2014/2015. tanévre elnyert ösztöndíj csak a 2014/2015. tanévben folyósítható (a Kormányrendelet 10. § (3) bekezdése szerint a teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató részére); amennyiben a hallgató – a képzési időnek megfelelően – páratlan tanulmányi félévben (tehát a 2014/2015. tanév első, őszi félévének végén) fejezi be tanulmányait, abban az esetben jogosult továbbra is az ösztöndíjra, ha tanulmányait a következő félévben (tehát a 2014/2015. tanév második, tavaszi félévében) folytatja.

A köztársasági ösztöndíjat az egyetem szenátusa által javasolt rangsor alapján, az emberi erőforrások minisztere személyre szólóan adományozza.

A köztársasági ösztöndíj elnyerésére vonatkozó kari javaslatot a dékán a Hallgatói Önkormányzattal egyetértésben teszi meg.

Pályázni a letölthető pályázati lapon lehet, melyhez a megfelelő igazolásokat csatolni kell.

A pályázat benyújtási határideje: 2014. június 28.

A pályázatokat a Dékáni Hivatalhoz kell benyújtani. A hiányosan benyújtott illetve valótlan adatokat tartalmazó pályázatokat nem áll módunkban figyelembe venni.

Letölthető dokumentumok:

 • a felhívás hivatalos anyaga >>>
 • a pontrendszer ismertetése >>>
 • pályázati adatlap >>>

Dr. Pavlik Gábor, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék professor emeritusa fair play életműdíjban részesült május 26-án, a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottságának gáláján.

Dr. Pavlik Gábor elismerése

Tanár urat a díj átvétele előtt Dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó méltatta. Kiemelte, hogy a pólóválogatottnál közösen eltöltött tíz év alatt nem hallotta Pavlik doktor szájából a "nem" szót. Ugyanakkor dicsérte precizitását, amellyel a statisztikákat írta a mérkőzések alatt, valamint humorát, amellyel óráit tartja. A meghatott Molnár Tamással közösen Dr. Kamuti Jenő, a hazai, valamint a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke adta át Tanár úrnak a trófeát.

A méltatás utáni rövid interjúban Pavlik doktor orvosi pályafutása mellett beszélt a zene iránt érzett szeretetéről is, megemlítve, hogy sietnie kell a díjátadóról, hiszen közelgett 121. TF-es zenei estjének kezdete.

Az est krónikájához hozzátartozik, hogy a "Fair Play a szabadidősportban" kategóriában elismerésben részesült Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, akit a díj átvétele előtt Dr. Dosek Ágoston, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék docense méltatott.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Kovács Anikó (MOB)

[nggallery id=243]

Értesítjük az érdeklődőket, hogy Tóth János doktorjelölt PhD értekezésének házi vitájára 2014. június 3-án 12.30-kor kerül sor a Kis Tanácsteremben. Témájának címe: "A labdarúgó mérkőzéseken megjelenő technikai elemek összehasonlító vizsgálata magyar és nemzetközi vonatkozásban". Témavezető: Dr. Hamar Pál, előopponens: Dr. Ökrös Csaba.

Mindenkit szerettel várunk!

Értesítjük az érdeklődőket, hogy Ureczky Dóra doktorjelölt PhD értekezésének házi vitájára 2014. május 28-án 13.00-kor kerül sor a Kis Tanácsteremben.  Témájának címe: "Az excentrikus edzés és az egésztest vibráció hatása az izom mikrostruktúrájára és az energia felhasználására". Témavezető: Dr. Tihanyi József, előopponens: Dr. Apor Péter.

Mindenkit szertettel várunk!

A Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesülete és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara  tisztelettel meghívja Önt A gyógytestnevelés mint hungarikum című Országos Továbbképzésre, amelyet a TF Hepp Ferenc termében tart (Budapest XII. kerület Alkotás u. 44.) 2014. május 23-án 9.20-15.20 óráig.

A konferencián való részvétel a TF munkatársai és hallgatói számára ingyenes és nem kötött regisztrációhoz, azonban kérjük, a Hepp terembe történő belépés előtt a Kis tanácsteremben vegyék át a belépésre jogosító karszalagot. Az Egyesületről és a konferenciáról további információk olvashatók a gyogytestneveles.org honlapon.

Program:

 • 8.30 Érkezés, regisztráció, adminisztráció
 • 9.20 Köszöntések - Dr. Radák Zsolt dékán SE-TSK
 • 9.25 A TF Műhely fiataljainak műsora (művészeti vezető: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina)
 • 9.35-9.40 Bevezető gondolatok: A gyógytestnevelés perspektívái, a szakmai munka ereje - Dr. Gunda András elnök (GYGYOE)
 • 9.40-10.05 A gyógytestnevelés szakterület a Pedagógiai Szakszolgálat rendszerében - fogalmi és eljárásrendi kérdések - Pánger Andrea gyógytestnevelő tanár, gyógytornász, Ayres és Schroth terapeuta (Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézménye)
 • 10.05-10.30 Az SNI-s gyermekek gyógytestnevelése, a velük való bánásmód sajátosságai - Dr. Gundáné Szántó Katalin gyógytestnevelő tanár, gyógypedagógus (Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. kerületi Tagintézménye)
 • 10.30-11.00 Háromdimenziós kvantitatív vizsgálatok alkalmazás a gerincdeformitások diagnosztizálásában - Dr. Gunda András elnök (GYGYOE), Dr. Stuber István kutató orvos (Háromdimenziós Morfológiai és Mozgáselemző Laboratórium SE-TSK)
 • Kávészünet
 • 11.30-12.50 A scoliosis gyógytestnevelésének mozgásanyaga a Budapest II. kerületi gyógytestnevelő tanár munkacsoport gyakorlatában (gyakorlati foglalkozás a továbbképzés résztvevőinek aktív bekapcsolódásával). Sportfelszerelés szükséges! - Árva Istvánné, Gálfalviné Reé Krisztina, Dr. Gundáné Szántó Katalin, Kálmán Viktória, Nagy Zoltán, Schermann Zsuzsanna, Szőke Judit, Szűcs Bettina gyógytestnevelő tanárok (Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. kerületi          Tagintézményének munkaközössége)
 • Ebédszünet
 • 14.00-15.20 Egyesületi közgyűlés. Egyetlen napirendi pont: érvényes tagság, tagdíj. Határozatképtelenség esetén a közgyűlést 30 perc elteltével megismételjük. A továbbképzés tapasztalatai, kerekasztal-konferencia. A gyógytestnevelő tanár társadalom jövője. Tanúsítványok kiadása, zárás.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Értesítjük az érdeklődőket, hogy Zsíros Mihály PhD hallgató 2014. május 26-án 14.00 órakor témavédést tart a Főépület Kis Tanácstermében. A téma címe: A közösségi média hatása a hivatásos magyar labdarúgás piacaira. Témavezető: Dr. Kokovay Ágnes, egyetemi docens.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Május 1-jén Pécsett került megrendezésre az Egyetemi Kötött- és Szabadfogású férfi és női Birkózó Országos Bajnokság.

Átütő siker a birkózó MEFOB-on

A TF csapatának sikerét az sem tudta akadályozni, hogy többen is sérülten szálltak versenybe. Csercsics Richárd és Bábszky Gergely mindkét fogásnemben első helyezést ért el. Tőzsér Sándor fantasztikus birkózása pedig egy bajnoki címet eredményezett 86 kg-os súlycsoportban. A lányok is kiválóan szerepeltek a megmérettetésen, a verseny elnöke külön dicséretben részesítette őket. Mindezek felett a sikerekhez hozzátartozik az a tény is, hogy indulóink a remek helyezések mellett megnyerték az összesített csapatversenyt is.

Gratulálunk a nagyszerű teljesítményekhez!

IX. Egyetemi és Főiskolai Országos Női Bajnokság Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 15 induló:

 • 48 kg (2)
  • Bajnok: Mihálovics Ivett (PTE)
  • 2. Tanyi Ramóna (SE-TF)
  • 3. Derda Kitti (SE-TF)
 • 53 kg (2)
  • Bajnok: Bardóczky Anna (SE-TF)
  • 2. Pap Csilla (SE-TF)
 • 55 kg (1)
  • Bajnok: Szikszai Nikolett (SE-TF)
 • 58 kg (2)
  • Bajnok: Kovács Alexandra (SE-TF)
  • 2. Szabó Anita (SE-TF)
 • 60 kg (2)
  • Bajnok: Jäger Szimonetta (BME)
  • 2. Bajnok Borbála (SE-TF)
 • 63 kg (2)
  • Bajnok: Csomai Renáta (SE-TF)
  • 2. Kazinczy Zsófia (SE-TF)
 • 69 kg (2)
  • Bajnok: Kapusi Tímea (SE-TF)
  • 2. Szőnyi Patrícia (SE-TF)
 • 75 kg (1)
  • Bajnok: Barna Brigitta (Kaposvári Egyetem)
IX. Egyetemi és Főiskolai Országos Kötöttfogású Bajnokság Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 29 induló:
  • 59 kg (1 induló) Bajnok: Németh Zsolt (Pécsi TE)
 • 66 kg (5)
  • Bajnok: Bábszky Gergő (SE-TF)
  • 2. Molnár Tamás (SE-TF)
  • 3. Tóth Ákos (Budapest ME)
  • 4. Jakab Gergő (Debreceni Egyetem)
  • 5. Kovács Bálint (SE-TF)
 • 71 kg (3)
  • Bajnok: Ungi Lajos (Eszterházy Károly Főiskola)
  • 2. Kardos Márk (Szegedi TE)
  • 3. Egyed Dániel (PTE)
 • 75 kg (3)
  • Bajnok: Gubacsi János (Óbudai Egyetem)
  • 2. Lagzi-Kovács Bendegúz (Zsigmond Király Főiskola)
  • 3. Gulyás Bence (Kaposvári Egyetem)
 • 80 kg (2)
  • Bajnok: Madarasi Gábor (EKF)
  • 2. Gerencsér Péter (Óbudai Egyetem)
 • 85 kg (7)
  • Bajnok: Tősi János (EKF)
  • 2. Bagó Tibor (Eötvös József Főiskola)
  • 3. Világosi Márton (Kodolányi János Főiskola) és Bognár Árpád (SZTE)
  • 5. Nagymihály Norbert (SZTE)
 • 98 kg (4)
  • Bajnok: Kucsera Tibor (EKF)
  • 2. Bányi Olivér (SE-TF)
  • 3. Iván Károly (SE-TF)
  • 4. Jakab Tibor (DE)
 • 130 kg (4)
  • Bajnok: Csercsics Richárd (SE-TF)
  • 2. Rajczi Gergő (PTE)
  • 3. Vadkerti-Tóth Viktor (PTE)
  • 4. Kahr Kristóf (BME)
IX. Egyetemi és Főiskolai Országos Szabadfogású Bajnokság Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 38 induló
 • 57 kg (1)
  • Bajnok: Nyíri Milán (ELTE)
 • 61 kg (2)
  • Bajnok: Németh Zsolt (PTE)
  • 2. Kovács Bálint (SE-TF)
 • 65 kg (4)
  • Bajnok: Bábszky Gergő (SE-TF)
  • 2. Molnár Tamás (SE-TF)
  • 3. Tóth Ákos (BME)
  • 4. Jakab Gergő (DE)
 • 70 kg (4)
  • Bajnok: Kálmán Balázs (SE-TF)
  • 2. Ungi Lajos (EKF)
  • 3. Egyed Dániel (PTE)
  • 4. Kardos Márk (SZTE)
 • 74 kg (3)
  • Bajnok: Gubacsi János (ÓE)
  • 2. Lagzi-Kovács Bendegúz (ZSKF)
  • 3. Gujás Bence (KE)
 • 86 kg (13)
  • Bajnok: Tőzsér Sándor (SE-TF)
  • 2. Madarasi Gábor (EKF)
  • 3. Gyurits Gergely (SE-TF) és Tősi János (EKF)
  • 5. Adamecz József (ÓE) és Nagymihály Norbert (SZTE)
 • 97 kg (6)
  • Bajnok: Szabó Mihály (EDU)
  • 2. Tóth Rafael (BGF)
  • 3. Iván Károly (SE-TF) és Tomin Márton (BME)
  • 5. Bányi Olivér (SE-TF)
 • 125 kg (4)
  • Bajnok: Csercsics Richárd (SE-TF)
  • 2. Rajczi Gergő (PTE)
  • 3. Vadkerti-Tóth Viktor (PTE)
  • 4. Kahr Kristóf (BME)

szöveg: Tóth Virág, Gagyi Beatrix | fotó: Tihanics Tibor

Sikerült! Bajnok a TFSE női kosárcsapata!

A szombat esti remek hangulatú, telt-házas mérkőzésen az E-teremben csapatunk 64-57-es győzelmet aratott a BEAC ellen, és ezzel 2-0-ra nyerte az egyik fél második győzelméig tartó párharcot. Ezzel amatőr NB1-es bajnok lett, és felkerült az NB1 A csoportjába.

Bajnok a TFSE női kosárcsapata!

A két csapat egy héttel ezelőtt a BEAC otthonában találkozott a döntő első mérkőzésén. Akkor 52-41-es TFSE-győzelem született. A döntő második találkozóját 11-0-val kezdtek Farkas Péter tanítványai, de már az első negyed végére 16-13-ra zárkózott fel a BEAC. A félidő végére ismét nagyobb, ezúttal 7 pontos lett a különbség csapatunk javára. A záró negyed döntőhöz méltó izgalmakat hozott, 4 perccel a lefújás előtt 55-51-nél négy pontra felzárkózott a BEAC, de győzött a „TF szív”, és lányaink nem engedték közelebb kerülni ellenfelüket.

A mérkőzés a kosárlabdázás szép ünnepe volt, méltó a TFSE kosárlabda-hagyományaihoz. A bajnoki trófeát és az érmeket Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke adta át. A Himnusz eléneklése után a kosárlabdabajnokok szokásos rituáléjával, a háló levágásával kezdetét vette a megérdemelt ünneplés.

Gratulálunk a TFSE csapatának a bajnoki címhez és a BEAC együttesének az ezüstérem megszerzéséhez!

A bajnokcsapat tagjai: Szalai Dóra, Bodnár Fanni, Balsay Anna, Károlyi Dalma, Ruttner Réka, Magyar Bianka, Bíró Dorottya, Jagarics Anett, Lakatos Dóra, Németh Alma, Németh Nóra, Sándorfi Réka, Ruttner Zsóka. Edzők: Krasznai György és Németh Kata. Vezetőedző: Dr. Farkas Péter.

szöveg: Dr. Farkas Péter | fotók: a TFSE női kosárlabdacsapata

[nggallery id=240]

Fiatalon bekerülve a TF Kutatóintézetébe, a gombfocicsapatom középcsatára, Orosz Pál ült a mellettem lévő szobában. Alig mertem hozzászólni, de hamar bevettek a "délutáni szalonnázós csoportba", ahol a jó hangulatú beszélgetések elsősorban szakmai kérdések körül forogtak. Nagyon sokat tanultam, sok bírálatot és később már elismerő véleményt is kaptam. A közösség csatára, mozgatója ott is Pali volt.

A Kutatóintézet feloszlatása után együtt kerültünk át a Sportjáték Tanszékre, ahol nyugdíjba vonulásáig egy szobában is ültünk. Fanyar humorával, a labdarúgás iránti teljes elkötelezettségével, baráti gesztusaival kivívta a Tanszék megbecsülését is. Tanított, kutatott, publikált. Hajlíthatatlan jelleme, kedvessége példa volt a kollegák számára.

Aztán ritkábban jött, csak a tanszéki ünnepségeken, illetve a tanári focimeccseken lehetett vele találkozni.

Tudtuk, hogy beteg, de nem vártuk, hogy ilyen hamar itt hagy bennünket, és a nagy elődökkel más pályán játszik tovább.

Hiányozni fog barátsága, kedvessége, őszintesége, tudása.

szöveg: Onyestyákné Reigl Mariann (Sportjáték Tanszék)

A régi TF-es hangulat lengte be az Atlétika Csarnokot szerda délután, amikor a Ki Mit Tud programra gyülekeztünk.

Bár a versenyre jelentkezők száma nem volt túl nagy, a különböző, korábban már bizonyított TF-es fellépőkkel kibővített műsor szórakoztató délután képét vetítette előre.

Nagy siker volt a Ki Mit Tud

A hangulatot még emelte az a tény, hogy a zsűribe korábbi vagy jelenlegi TF-es olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok fogadták el a felkérést: Dombi Rudolf (kajak), Hadfi Dániel (judo), Kasza Róbert (öttusa), Lőrincz Tamás (birkózás) és Szivós Márton (vízilabda).

Ők nemcsak „zsűrizték” a fellépőket, hanem a velük készített „mini-interjúk során” életük egy-egy érdekes vagy fontos eseményeit is felvillantották.  A nézőközönség élvezettel hallgatta a laza és jókedvű hírességeket, amely azt sugallta, hogy ők is élvezték a produkciókat.

A mintegy 2 és fél órás program pedig nagyon változatos volt, kezdve a step-aerobikkal, ír tánccal, énekekkel, RG-vel, a torna show-n, a hip-hop-on keresztül a művészkerékpározásig, illetve a baranta harcművészeti, vagy a divatbemutatóig. Hallgatóink ismét bebizonyították tehetségüket és sokoldalúságukat!

Az eredményhirdetés során a hangulat még fokozódott, és mindenki együtt örülhetett a különleges és értékes ajándékoknak. Mivel győzteseket nem hirdettünk (hiszen mindenki magas színvonalon teljesített), a leányok egységesen egy sétarepülést nyertek Budapest felett, a fiúk pedig egy labdarúgó-mérkőzésre szóló meghívást az április 23-án felavatott Pancho Arénába, a Puskás Akadémia építészeti remekműnek is beillő otthonába.

Mindenki jól érezte magát.

Miért is ne tettük volna.

Volt sok, tehetséges fellépő, volt jó zene, volt – néha a 100 fős létszámot is meghaladó ­– lelkes közönség, volt egy láthatóan/érezhetően laza, jókedvű bajnokokból álló zsűri, voltak különleges és értékes nyeremények és volt egy jó TF-es hangulat. Ennyi.

Kell ennél több?

szöveg: Nemerkényi Krisztina (a program szervezője) | fotók: Füstös Fanni

[nggallery id=239]

Május 16-án angol nyelvű tudományos szimpóziumot tartunk, amelynek célja tudományos együttműködési lehetőségek feltárása a holland Groningeni Egyetem Emberi Mozgást Kutató Központja és Karunk között.

Az esemény angol nyelvű programja itt olvasható.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Gyulai Gergely sikeres doktori védéseMájus 6-án Gyulai Gergely László, a Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék egyetemi adjunktusa sikeresen megvédte doktori disszertációját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Biológia Doktori Iskolájában, az Idegtudomány és humánbiológia Program keretében írt értekezés címe: A felső végtagon keresztül közölt egésztest vibráció mechanikai- és élettani hatása tornászok esetében.

Gyulai Gergely témavezetője Prof. Dr. Tihanyi József, Karunk Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszékének egyetemi tanára volt.

Sok szeretettel gratulálunk!

szöveg: Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék

Az elmúlt bő egy évtized legnagyobb sikerét elérve a TFSE női kosárcsapata bejutott az NB1/B döntőjébe. A két győzelemig tartó, BEAC elleni döntő első összecsapását a TFSE nyerte 52-41-re idegenben. A második mérkőzésre május 17-én 18 órakor kerül sor a TF-en, az E-teremben.

Hajrá TF! Hajrá TFSE! Győzzetek lányok!

Május 5. és 7. között Karunk szervezésében zajlott a Pro Safe Sport for Young Athletes (PSS) európai uniós finanszírozású projekt első workshopja. Az idén januárban indult projektet az Európa Tanács Bővített Sport Részegyezménye, az EPAS vezeti, a TF a 14 konzorciumi partner egyike.

Karunkon zajlott a PSS projekt első workshopja

Karunkat a háromnapos eseményen Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgató, Dr. Farkas Judit, a Dékáni Hivatal ügyvivő szakértője, valamint Bardocz-Bencsik Mariann, a Nemzetközi Igazgatóság ügyvivő szakértője képviselte.

A partnerszervezetek képviselőin kívül az eseményen tiszteletét tette Bart Ooijen úr, az Európai Bizottság Sport Részlegének munkatársa, aki nyitóelőadásában elmondta, kiemelten fontos a Bizottságnak az utánpótláskorú sportolók védelmének témája, ezért a PSS projekten kívül több, hasonló témájú programot is támogat.

A szakmai előadások sorát dékánunk, Dr. Radák Zsolt prezentációja nyitotta, amelynek középpontjában a megfelelő pihenőidő és a regenerálódás fontossága állt. Őt tudományos dékánhelyettesünk, Dr. Berkes István előadása követte, aki a sérülések megelőzéséről beszélt. Dr. Géczi Gábor, a Sportmenedzsment Tanszék docense a fiatal sportolók fizikai integritásának fontosságáról tartott előadást, amelyben számos példát hozott jó gyakorlatokra a jégkorong világából. Az előadások sorát Henrik Gustafsson, a Karlstadi Egyetem docense zárta, aki az élsport korai abbahagyásáról, a kiégésről beszélt sportpszichológiai megközelítésben.

A tudományos előadások után a projekt résztvevői Földi László, az Európa Tanács trénerének segítségével két napon keresztül kisebb-nagyobb csoportokban dolgoztak azon, hogy a hallottakat hogyan építsék be a projekt végtermékébe, a célcsoportok – sportolók, edzők, szülők és sportszervezetek – számára készülő eszköztárba.

A produktív három nap folyamán a résztvevők megállapodtak abban, hogy a következő műhelytalálkozóra július közepén, Leeds-ben kerül sor, ahol tovább folytatják az eszköztár kidolgozását. Addig is tovább gyűjtik a legjobb gyakorlatokat az utánpótláskorú sportolók védelmével kapcsolatban. Az erre vonatkozó online kérdőív itt érhető el.

Bővebb információk a projektről annak weboldalán, illetve Twitter-oldalán érhetők el.

szöveg és fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=238]

Május 5-én Kemény Ferenc-díjban részesült Kalmár Zsuzsa, a Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék egyetemi docense.

Kitüntetés Kalmár Zsuzsának

A kitüntetést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár adta át docens asszonynak a sport területén végzett kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenysége elismeréseként.

Kalmár Zsuzsa több mint 10 éve tanít Karunkon, 2006 óta a női torna szakcsoport vezetője, 2010 óta egyetemi docens. 2008-ban megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság és a TF Edzői Nívódíját. Oktatói tevékenysége mellett rendszeresen publikál, illetve ad elő magyar és nemzetközi konferenciákon.

Tudományos munkássága mellett a tornászéletben is aktív: a magyar női tornászválogatott mellett dolgozik koreográfusként és edzőként, valamint a Nemzetközi Torna Szövetség bírója.

Kitüntetés Kalmár Zsuzsának

Sok szeretettel gratulálunk a Tanárnőnek!

szöveg és fotók: Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék

Éveket kellett várni, hogy a TFSE férfi kosárlabdacsapata ismét döntőbe kerüljön a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon.

Ezüstérmet nyert férfi kosárcsapatunk a MEFOB-on

A nehéz körülmények között felkészülő csapat példaértékű akarattal és kitartással menetelt előre mérkőzésről mérkőzésre. A döntőben sikerült a favorit debreceni csapattal felvenni a versenyt, már-már a győzelem lehetősége is felmerült. Az elvárásokat és a sokak szerint a csapatban rejlő lehetőségeket felülmúlva, kitűnő játéktudással és csapatmunkával bizonyítottak a játékosok.

Az ezüstérmes csapat: Arató Balázs, Bódi Bence, Bognár Kristóf, Haris Róbert, Jókai Mátyás, Laki Ádám, Mácsai Károly, Misek Levente, Oláh Olivér, Sinkovits Dániel, Szollár Gergő, Takács Gergely (csapatkapitány), Világi Kristóf, Kerényi Gergő (edző), Dr. Trzaskoma Łukasz (vezetőedző)

Szép volt fiúk!

szöveg: Dr. Trzaskoma Łukasz | fotó: Szollár Gergő

A HAAGA-HELIA Egyetem idén második alkalommal rendezi meg Vierumäki-ban sporttudományi nyári egyetemét. A Jyväskylä-i Egyetemmel, a Finn Sportintézettel és a Finn Olimpiai Akadémiával közösen szervezett kurzus részletes angol nyelvű felhívása alább olvasható.

HAAGA-HELIA University of Applied Sciences is pleased to present the second Summer School for Physical Education Students organized in Vierumäki. The seminar is organized in cooperation with the University of Jyväskylä, the Sport Institute of Finland, Vierumäki and the Finnish Olympic Academy.

Interesting Topics

The topics of the Summer School include innovative models in physical activity at school, perspectives on health and wellbeing in the settings of school-age children, teacher's role in promoting physical activity and Olympic education. The topics will be viewed through lectures, variety of P.E. classes, teaching and observing workshops.

Target Group

The Summer School is open to all undergraduate students over 18 years old, who have a major in sports, physical education, health education or fitness.The student seminar is part of the HAAGA-HELIA Open University studies. Like us on Facebook!

Seminar Fee And Registration

Seminar fee for students is 390 €. Including Open University fee (30 €), full board with three meals/day, accommodation, programme and materials. Apply to the Summer School via online registration form found on our website. The seminar organizers will inform you if you are accepted to attend the seminar.

The programme is built around two international seminars:

 • International Seminar for P.E. Teachers >>>
 • World Congress 2014 >>>

Az elmúlt bő egy évtized legnagyobb sikerét elérve a TFSE női kosárcsapata bejutott az NB1/B döntőjébe. Ez egyben azt is jelenti, hogy lányaink az "A" csoportba kerülésért mérkőznek a BEAC együttesével. Az egyik fél második győzelméig tartó sorozat első összecsapására május 10-én 18 órakor kerül sor a BEAC Bogdánfy utcai csarnokában (1117 Budapest Bogdánfy utca 10.). A második meccs május 17-én 18 órakor lesz a TF-en, az E-teremben.

Gyertek minél többen szurkolni!

A döntő külön érdekessége, hogy mindkét csapat edzője a TF-en tanít, a BEAC csapatát Balogh Judit tanárnő, míg a TFSE csapatát Farkas Péter tanár úr irányítja.

Hajrá TF! Hajrá TFSE! Győzzetek lányok!

Útjára indult a TF hallgatóinak új lapja, a TF Mag. Az első számot itt olvashatjátok (PDF, 1,4Mb >>>)

Tájékoztatjuk a Hallgatókat, hogy a TF Kari Tanácsa 2014 februárjában megszavazta a Kiválósági Központ megalakítását. A Központ elsődleges feladatául tűzte ki, hogy azon hallgatókat, akik a tudomány, a sport és a művészet területén kiemelkedő teljesítménnyel rendelkeznek, és/vagy ígéretes jövő előtt állnak, szakmai útjukat, fejlődésüket figyelemmel kísérje, és igény esetén segítse.

A segítség – területtől függően – többféle formában megnyilvánulhat, de a lényege minden esetben az, hogy a "kiváló hallgatók" megkapják azokat az információkat, tanácsokat, illetve lehetőségeket, amelyek segítik őket abban, hogy szakmailag fejlődjenek, és a kitűzött céljaikat elérhessék. Ebben állnak rendelkezésükre a TF oktatói, akár alkalmi segítőként, akár állandó mentorként.

A TF Kiválósági Központba pályázat útján kerülhetnek be a BSc-s és MSc-s nappali és levelező tagozatos hallgatók. A pályázathoz motivációs levelet kell írniuk, majd a beérkezett pályázatok alapján az arra érdemes hallgatókat elbeszélgetésre hívjuk be a végleges döntés előtt.

Kérjük, kézzel írott motivációs levelét az alábbi szempontok szerint készítse el:

 1. Miért tartja fontosnak a Kiválósági Központ felhívására jelentkezni? Milyen eredményeket ért el eddig?  Milyen tulajdonsága, érdeklődése stb. alapján érzi azt, hogy kiválósági címre érdemes?
 2. Mik a tervei, mit szeretne elérni még a jövőben? Hosszú távú tervei (végzés után), röviden. (Az MSc, illetve a PhD-képzésre való jelentkezést kérjük megindokolni.)
 3. Mit vár a Kiválósági Központtól, azaz véleménye szerint mivel jár a tagág, mi segítené a tervei elérésében?
Jelentkezési határidő: 2014. május 10. (éjfél)

A motivációs leveleket emailen, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérjük küldeni!