Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Március 22-én két év kényszerpihenő után ismét megrendezésre került a tornászok egyetemi és főiskolai országos bajnoksága. A versenyt Karunk rendezte a Tornacsarnokban. Idén először a klasszikus csapat, az egyéni összetett és a szerenkénti versenyszámok mellett az együttes gimnasztika gyakorlat is szerepelt a programban.

A délelőtt folyamán a női és a férfi csapatverseny került megrendezésre, a délutáni programban pedig az ünnepélyes megnyitó mellett az egyéni versenyek és az együttes gimnasztika versenyszámok kaptak helyet.

A versenyen több válogatott tornász is indult. Levelező tagozatos, testnevelő-edző szakos hallgatónk, Vecsernyés Dávid, a tavalyi nyári universiadé nyújtó döntőse szintén rajthoz állt.

Hallgatóink teljes mértékben kitettek magukért: 14 arany-, 12 ezüst- és 10 bronzérmet gyűjtöttek, ezzel minden idők legjobb eredményét produkálták.

Tornászcsapataink mind a nők, mind a férfiak versenyében a dobogó legmagasabb fokára állhattak.

A férfiak egyéni összetett versenyében a dobogó mindhárom fokára TF-es versenyző állhatott: Vecsernyés Dávid végzett az első, Orbay Csaba a második, míg Radics János a harmadik helyen.

Torna MEFOB 2014

A férfiak szerenkénti bajnokságában csupán egyetlen harmadik helyezést csíptek el ellenfeleink, egyébként mind a hat szeren egyetemünk hallgatói végeztek az első három helyen.

Két hallgatónk, Ördög Szabolcs és Nagy Richárd egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ezzel segítve, hogy férfi versenyzőink 8 arany-, 8 ezüst-, és 7 bronzéremmel zárják a viadalt.

A hölgyek összetett versenyében is szép TF-es sikerek születtek. Kiss Gyöngyi nyerte a bajnokságot, mögötte Jáger Gabriella végzett a második helyen. A bronzérem a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem versenyzőjének, Lehota Szimonettának jutott.

Torna MEFOB 2014

A hölgyek szerenkénti bajnokságában is TF-es fölény mutatkozott, a gerenda kivételével minden szert megnyertek versenyzőink. Kiváló teljesítményt nyújtott közülük Kovács Krisztina és Vincze Borbála. Női versenyzőink mérlege 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem.

A program új versenyszáma, az együttes gimnasztika szakmai berkekben is nagy sikert aratott. Karunk hallgatói pedig itt is elhozták az elő három helyezést.

Torna MEFOB 2014

A színvonalas küzdelem végén meglepetésvendégünk, az akrobatikus kosárlabdashow-t bemutató Lords of gravity szórakoztatta a közönséget.

Gratulálunk versenyzőknek és felkészítőiknek!

szöveg és fotók: Gyulai Gergely

Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy négy év után újra megjelent Nemerkényi-Hidegkuti Krisztina, a Sportszaknyelvi Lektorátus vezetőjének English through Sport című angol sportszaknyelvi könyve.

English through Sport (jegyzet) (Sportszaknyelvi Lektorátus)

A Szenior Akadémia II. szemeszterének áprilisi előadásai  (TF Aula, 17.00) a következők:
 • április 7. (hétfő) - Dr. Apor Péter egyetemi tanár: A csontrendszer és az izomrendszerünk titkai
 • április 14. (hétfő) - Kovács Árpád Költségvetési Tanács elnök: A pénz és a III. korosztály szerepe
 • április 22. (kedd) - Dr. Lénárt Ágota egyetemi docens: A sportlélektan fontossága
 • április 28. (hétfő) - Dr. Jászberényi József főiskolai tanár: A szexualitás a III. korosztályban
Kapunyitás 16.30-tól, a részvétel ingyenes!

Március 21-én és 22-én került megrendezésre Fehérvárcsurgón a Károlyi család kastélyában a sport politikai és történeti aspektusait tárgyaló nemzetközi konferencia "Sport, politika és történelem" címmel. Karunkat Sipos-Onyestyák Nikoletta, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék adjunktusa, és Bardocz-Bencsik Mariann, PhD hallgató, a Nemzetközi Igazgatóság munkatársa képviselte.

Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról

Az előadók kilenc európai országból érkeztek, köztük különféle nemzetközi és nemzeti sportszervezetek (pl. FIFA, SportAccord) képviselői, történészek, diplomaták, az Európa Tanács munkatársa és a téma jeles kutatói is helyet kaptak. A konferencia keretében a résztvevők a sport politikai aspektusait tárták fel. Az eseményt a Károlyi Alapítvány és a budapesti Francia Intézet szervezte a British Council és a Goethe Intézet támogatása mellett. A konferencia fővédnöke az Európa Tanács főtitkára, Thorbjørn Jagland úr volt, a FIFA elnöke, Joseph S. Blatter pedig levélben üdvözölte az eseményt és a résztvevőket.

Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról

Onyestyák Nikoletta előadását az "Olimpiai játékok a politika fogságában" című szekcióban "A párthatalom árnyékában – Magyar politikai intézmények és az olimpiai játékok a kis hidegháborúban" címmel mutatta be az első napon, míg Bardocz-Bencsik Mariann a második napon a "Sport és társadalom" szekcióban ismertette "A sport a békéért és fejlődésért mozgalom eredményei és kihívásai" című angol nyelvű prezentációját. Mindkét előadást nagy érdeklődéssel követte a hallgatóság, így nem véletlen, hogy a szekciók végén számos kérdés és hozzászólás is megfogalmazódott az elmondottakkal kapcsolatban.

A konferencián elhangzott valamennyi előadás publikálásra kerül a Károlyi Alapítvány jóvoltából az év második felében.

szöveg: Sipos-Onyestyák Nikoletta | fotók: Károlyi Angelica

Nagyszabású verseny kezdődik kedden 8 órakor Budapesten. A SYMA csarnokban és a közeli szabadtéri versenyhelyszíneken hetven országból közel 4000 atléta érkezik a 6. Veterán Fedett pályás Atlétikai Világbajnokságra, hogy tizenhárom korcsoportban vetélkedjen egymással.

A legtöbben, 516-an Németországból érkeznek, a magyar közönség 320 magyar atlétának szurkolhat. Olyan távoli helyekről is érkeznek indulók, mint Sri Lanka, a Virgin-szigetek vagy éppen Paraguay.

A legnépszerűbbek a sprintszámok: 200 méteren 761, 60 méteren 65, 400 méteren 510 szenior atléta jelezte indulási szándékát. A szabadtéri versenyek közül a legtöbben, 500-an a félmaratonra adták le a nevezésüket. Összesen 8241 nevezés érkezett, ebből 5586 férfi, míg 2655 női regisztráció.

A kilenc versenyszámra jelentkezett 98 éves olasz Giuseppe Ottaviani és a 11 indulást tervező 95 éves kanadai Olga Kotelko a mezőny rangidős atlétái. A hatnapos esemény zavartalan lebonyolítását 160 versenybíró és ugyanennyi önkéntes segíti.

A szervezők egy „Mini Olimpiai Központot” létesítettek a SYMA csarnok teljes területén: itt minden egy helyen, egy tető alatt megtalálható. A szabadtéri számok, a dobó-, a futó-, illetve a gyaloglóversenyek a Puskás Ferenc Stadion déli edzőpályáján és a Városligetben kerülnek megrendezésre.

Március 27-én, csütörtökön 17 órakor a SYMA csarnokban egy különleges Guinness-rekordkísérletre is sor kerül.  Az első magyar bombaruhás váltófutásra  a tűzszerészek hívták ki a sportolók és a média képviselőiből felálló csapatot.

Minden információ megtalálható az esemény hivatalos oldalán: www.budapest2014.hu.

forrás: Atlétika Tanszék

Március 20-án Dr. Dóczi Tamás, a Társadalomtudományi Tanszék adjunktusa volt a DIGI Sport csatorna Reggeli Start című műsorának vendége. Szombathy Pál műsorvezetővel a légiós magyar futballistákról beszélgettek.

Az interjú itt tekinthető meg.

A Magyar Sporttudományi Társaság EU Szakbizottsága, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Társadalomtudományi Tanszéke és a Magyar Fair Play Bizottság tisztelettel meghívja a Fair Play ereje című konferenciára, melyet a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Hepp Ferenc termében (1123 Budapest, Alkotás u. 44. Főépület I. emelet) tartunk 2014. március 28-án (pénteken) 10.00-től  16.30 óráig.

Absztraktfüzet >>>

Program

 • 09.30 Regisztráció - üléselnök: Farkas Péter
 • 10.00 Megnyitó, köszöntők - üléselnök: Szikora Katalin
  • Radák Zsolt egyetemi tanár, dékán (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
  • Tóth Miklós elnök (Magyar Sporttudományi Társaság, Budapest)
  • Szikora Katalin egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 10.10 Fair play történet. Világbajnoki esélyesek segítettek sérült társuknak. Hegedűs Zoltán tájfutó edző, volt szövetségi kapitány (Orvosegyetem Sport Club, Budapest)
 • 10.25 Fair play és politika Olümpiában. Kertész István professzor emeritus (Eszterházy Károly Főiskola, Eger)
 • 10.40 A fair play társadalmi megítélése Magyarországon. Farkas Péter egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest), a Magyar Sporttudományi Társaság EU Szakbizottság elnöke
 • 10.55 Vita - üléselnök: Farkas Péter
 • 11.05 A fair play eszmény ellentmondásai: úri passzió vagy demokrácia-modell? Vermes Katalin egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 11.20 A győzelem látszata és valósága. Kenéz László egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 11.35 A fair play jelentéstartalma - kenyai minta alapján. Hideg Gabriella doktorandusz (Pécsi Tudományegyetem BTK Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola, Pécs), Prisztóka Gyöngyvér tanszékvezető egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet, Pécs)
 • 11.50 Vita - üléselnök: Vermes Katalin
 • 12.00 Kétséges nem - kétséges fair play. Gál Andrea egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 12.15 Sport és fair play kérdései a hátrányos helyzetűek körében. Dóczi Tamás egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 12.30 Fair Play a sportolóval és a szülővel szemben. Géczi Gábor egyetemi docens, Bognár József egyetemi docens, Révész László egyetemi adjunktus, Benczenleitner Ottó egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 12.45 Gyurta Dániel olimpiai bajnok, a Nemzetközi Fair Play Díj kitüntetettje
 • 13.00 Kávészünet
 • 13.30 A fair play eszméje a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum munkájában egy magyar-román labdarúgó kiállítás példáján. Szabó Lajos igazgató (Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Budapest)
 • 13.45 Verseny és együttműködés az európai hivatásos klublabdarúgásban. Kassay Lili egyetemi tanársegéd, Géczi Gábor egyetemi docens (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 14.00 Szabályozás és fair play a száguldó cirkuszban. Zilinyi Zsombor MSc hallgató (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 14.15 Vita - üléselnök: Gál Andrea
 • 14.25 A tisztességes játékra nevelés néhány pedagógiai problémája. Gombocz János professzor emeritus (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest)
 • 14.40 Tanítható-e a fair play? Hajdúné Tölgyesi Lídia etikapedagógus (Magyar Sportetika Társaság, Budapest)
 • 14.55 Hogyan adható át a fair szellemiség a fiatal nemzedéknek? Deregán Gábor marketing és kommunikációs igazgató (Nemzetközi Fair Play Bizottság, Budapest)
 • 15.10 Vita - üléselnök: Kokovay Ágnes
 • 15.20 A fair play nyomában. Pankár Tibor sportszakpszichológus (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, Budapest)
 • 15.35 A felsőoktatás és felnőttképzés nyújtotta fair play. Ép és para versenysportolók tapasztalatai. Németh Petra MSc hallgató (Debreceni Egyetem, Debrecen)
 • 15.50 A fair play az Ifjúsági Olimpián. Ádám Lilla Zsófia projektmenedzser (Nemzetközi Fair Play Bizottság, Ifjúsági Olimpiai Oktatási Projekt, Budapest)
 • 16.05 Vita
 • 16.15 Konferencia zárás
A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztráció: 2014. március 27. 14.00 óráig: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: + 36 1 460 6980; +36 30 991 0203.

A Prometeo Project oktatói és kutatási program, amely olyan külföldi szakemberek jelentkezését várja, akik a saját szakmai területükön nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Pályázat célja: Az oktatás elősegítése, illetve a tudományos kutatás, az innováció és a technológia fejlesztése.

Pályázók köre: PhD fokozattal rendelkező oktatók és kutatók. A Programban való részvételnek nem előfeltétele a spanyol felsőfokú nyelvtudás, azonban valamilyen szintű spanyol nyelvtudás, illetve a felsőfokú angol nyelvtudás elvárás a jelentkezések elbírálásakor.

Támogatható tevékenység: 2-12 hónapos ösztöndíj az alábbi témákban:

 • Élettudomány,
 • Természeti erőforrások tudománya,
 • Termelés- és megújulás tudománya,
 • Társadalom, és viselkedés tudomány,
 • Oktatás tudomány,
 • Művészet és kultúra.
Ösztöndíjjuttatások:
 • Havi ellátás 2000-6000 USD (a kutató tapasztalatától függően),
 • Utazási költségek (egyszeri oda-vissza út) 3000 USD,
 • Szállás (500 USD havonta, max. 6 hónapig) 3000 USD,
 • egészség és életbiztosítás ösztöndíjanként 2500 USD,
 • Tudományos látogatások ösztöndíjanként 2000 USD,
 • Ellátás ösztöndíjanként 2000 USD.
Pályázati határidő nincs, folyamatosan várják a kutatók/oktatók jelentkezését.

Bővebb információ itt.

Ezzel a címmel tartotta ünnepi megemlékezését a TF műhely és TF-es barátaik március 13-án ebédszünetben, az aulában. A műsort megtisztelte jelenlétével Dr. Tímár József, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese is.

Alább Fodor Anett harmadéves, rekreációszervezés-egészségfejlesztés szakos hallgatónk írását közöljük a barcelonai párbajtőrvívó világkupáról, ahol önkéntesként dolgozott.

Március 7. és 9. között rendezték meg Barcelonában a női párbajtőrvívó világkupa egyik állomásaként a 38. Nemzetközi Barcelonai Trófeát.  Az "A" kategóriás eseményen 39 ország 198 vívója indult. A Magyarországot képviselő párbajtőrözők közül ketten a TF-en tanulnak, illetve tanultak, Kolczonay Anna és Bossányi-Jung Alexandra.

Élménybeszámoló a barcelonai női párbajtőr világkupáról

Második szemeszteremet töltöm a Barcelonai Egyetemen, és mivel magam is párbajtőrben versenyeztem régebben, így magától értetődő volt számomra, hogy valahogyan részese legyek a versenynek. Így hát önkéntesként segítettem a szervezőbizottság munkáját a három nap alatt.

Voltak, akiket jobb, és voltak, akiket rosszabb napokon ért e rangos esemény. A magyar lányok szépen meneteltek előre, bár a 64-es táblára azonban csak Révész Julianna és a világklasszis Szász Emese tudott felkerülni. A 32 között Julcsi sajnos kikapott, de Emese végig menetelt egészen a fináléig, bámulatos vívással nyerve mindegyik asszóját. Majd a döntőben sem sikerült őt megállítania orosz ellenfelének, így aranyérmet szerzett.

A vasárnapi csapatverseny programjában 26 csapat mérte össze erejét. A fináléban megint az oroszokkal kellett szembenézniük a magyaroknak. Sajnos itt már kevesebb sikerrel, de nagyon szoros küzdelemben, épphogy alulmaradva (19-18) a jól megérdemelt ezüstérmet szállította haza a Szász Emese, Révész Julianna, Tóth Hajnalka, Antal Edina összeállítású csapat.

Önkéntesnek leginkább a helybéli vívók jelentkeztek, sokan voltak közöttük, akik már évek óta rendszeresen visszajönnek dolgozni erre az eseményre. Nagyon lelkesek voltak, és könnyedén lehetett velük együtt dolgozni csapatként. A feladataink minden nap változtak, hogy többet láthassunk a versenyszervezés folyamatából. Ezt nagyon jó ötletnek tartottam, mert szélesebb belátást engedett a háttérmunkába, valamint unatkozni sem volt így lehetőségünk.

A vívóvilág elég pici, gyakran találkozik az ember ismerősökkel külföldön is, legyen szó közvetlen vagy közvetett ismerősökről. Így hát nem nehéz barátságokat kötni, szakmai kapcsolatokat kialakítani. Jó tapasztalatnak tekintem a versenyen való élményeimet, bár sajnálom, hogy nem tudtam hamarabb jelentkezni és bekerülni a főszervezők közé.

szöveg és fotó: Fodor Anett

Minden bizonnyal többen láthatták, láthattátok már a TF-en föl-fölbukkanó, hámot viselő, aranyszínű golden retrievert. Hivatalosan Erdőskerti Rezső Fedornak hívják, vizsgázott terápiás segítőkutya, rendszeres látogatója a TF humánkineziológia előadásainak. Róla és a munkájáról szeretnék tájékoztatást adni: kik azok a segítőkutyák, mit csinálnak a terápiás kutyák, milyen területeken alkalmazhatóak, illetve milyen vizsgát kell teljesíteniük, hogy terápiás kutyaként dolgozhassanak.

Fedor világa

Segítőkutyák definíció: átfogó fogalom, melyen belül többféle kategóriát elkülöníthetünk. A 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet alapján segítőkutya a fogyatékossággal élő személyt az egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joga gyakorlásában, önálló életvitelének elősegítésében, illetve veszélyhelyzet elhárításában segítő, habilitációs feladatokat ellátó, a külön jogszabályban meghatározott állat-egészségügyi követelményeknek megfelelő kutya. Gazdája lehet: 1) fogyatékossággal élő személy, aki segítő kutyát alkalmaz, és a segítő kutya használatára, gondozására vonatkozó képzésben részt vett, valamint eredményes vizsgát tett 2) legtöbb esetben egészséges, a terápiás kutyát irányító személy, aki a segítő kutya használatára, gondozására vonatkozó képzésben részt vett, és eredményes vizsgát tett.

Segítőkutyák típusai:

 1. Vakvezető kutya: a látássérült személy vezetésére kiképzett kutya
 2. Mozgáskorlátozott személyt segítő kutya: a mozgáskorlátozott személyt mindennapi tevékenységeinek ellátásában segítő feladatokra kiképzett kutya
 3. Hangot jelző kutya: a hallássérült személy számára veszélyt vagy egyéb fontos információt jelentő hangok jelzésére kiképzett kutya
 4. Rohamjelző kutya: az epilepsziával élő személy vagy más krónikus, rohamszerű állapotoktól veszélyeztetett személy számára a roham során segítséget nyújtó feladatokra kiképzett kutya
 5. Személyi segítő kutya: a fogyatékos személyt önálló életvitelében segítő feladatokra kiképzett kutya
 6. Terápiás kutya: a gyógypedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, konduktív pedagógiai habilitációs, illetve rehabilitációs folyamatban alkalmazott kutya lehet.

Régóta, gyerekkorom óta kapcsolatban állok kutyákkal, de akkor még csak hobbikutyás, kerti kutyás voltam. Az igazi fordulatot Fedor hozta el: őt már kimondottan arra a célra akartam, hogy segíteni tudjak másoknak vele, így jött a terápiás munka ötlete. Egyelőre egy kutyám van, de április végére terveznek vele egy „munka-golden” párosítást, és ha minden jól megy, egy kölyök nálam marad. Erre mondják azt, hogy ha az embernek egy jó kutyája van, onnan kezdve már nincs megállás, és „elkutyul”. Fedor egy igazi társ, aki mindent megtenne a gazdája kedvéért. Amikor munka van, 1000-es fordulatszámon pörög, de mikor tanulok, egész nap tudna aludni, és nyugodt. Törekedtem nála arra, hogy amíg azzal nem zavar másokat, legyen meg egy saját világa, amiben azt csinál, amit akar. Négy hónapos kora óta van velem, azóta képzem terápiás kutyának. Tapasztalatom szerint 1-1,5 év elegendő ahhoz, hogy vizsgára felkészült állapotban legyen a kutya. A legtöbb terápiás kutya már kölyök kora óta ilyen jellegű nevelést kap, sőt, pár napos kiskutyaként kölyökteszten esnek át, és kimondottan segítőkutya célra vannak kiválasztva. Rendkívül fontos tulajdonsága egy ilyen kutyának, hogy kapcsolatteremtő legyen az emberrel, nyugodtan viselkedjen éles zaj hallatán is, és ne ijedjen meg egy apró fájdalomtól. Többek között ezeket a tulajdonságaikat már kölyökkorban tesztelik, és ez alapján vannak kiválasztva segítőkutyának, majd kapnak céltudatos nevelést. Segítőkutyának kizárólag az erre alakult egyesületekben van mód vizsgázni, ilyen segítőkutyás egyesületek az ország több pontján találhatók.

A vizsga két részből áll. Az első részben a kutyák temperamentumát, valamint a kutya felvezetőjével együtt végzett munkáját nézik, az összhangot. Itt még nem éles terápiás szituációban bizonyít a kutya, hanem egy szeparált külső térben, illetve egy zárt, kisméretű, belső helységben, vizsgabizottság előtt. Az első részben a kutya provokálhatóságát, agresszióját, félelmi reakcióját tesztelik. Az a legfontosabb, hogy ne mutasson agressziót, se nagyfokú félelmet. Amennyiben sikeresen teljesítette az első részt a kutya-felvezető páros, teljesíthetik a vizsga második részét. A második részben már terápiás szituációban kell bizonyítania a rátermettséget. Ha a vizsga mindkét része sikeres volt, elkezdheti a kutya-felvezető páros a közös terápiás munkát.

A terápiás munka fejlesztő célzattal, előre kidolgozott óraterv szerint végzett csoportos vagy egyéni foglalkozások terapeuta (gyógytornász, gyógypedagógus, nevelő, pszichológus, stb.) közreműködésével. A terápiát kapó csoport vagy egyén lehet szellemi, fizikai fogyatékkal élőtől kezdődően idős ember, idősekből álló csoport, de terjedhet az egészséges, dolgozó felnőttektől, iskolás gyerekeken át a túlhajszolt sportolókig.

Fedor világa

Tapasztalataim alapján egyértelmű hatása minden csoportnál az, hogy motivációt kapnak, ezáltal motiváltabbak lesznek a mindennapos életük dolgaiban is. Egy terápiás foglalkozás jókedvet hoz a résztvevőknek, általános kedélyállapot-javító – így bátran ajánlható pszichiátriai betegeknek -, és nem mellesleg a párban végzett gyakorlatok közelebb hozzák a csoport résztvevőit. Ezeken kívül fejlesztő hatása van fogyatékkal élő embereknél, gyerekeknél, mind csoportban, mind egyénileg a mozgásokra (úgy a finommozgásokra, mint a nagymozgásokra), beszédkészségre, testtudat-érzékelésre, térérzékelésre, ritmusérzékre, egyensúly-érzékelésre, auditív észlelésre és lokalizációra, tapintásos észlelésre, figyelemre, megfigyelési képességre, memóriára.

Fedorral jelenleg egy szellemi fogyatékos csoportnál dolgozunk. Hatványozottan jellemző a fogyatékkal élő emberekre, hogy minden új dolgot bizalmatlanul fogadnak. Ez történt velünk is, mikor először megjelentünk az otthonban. De idővel még az is bizalommal fordul a kutya iránt, aki bizalmatlanul fogadta eleinte, és elutasította. Ma már ő is aktív résztvevője a foglalkozásoknak. Óriási ereje van szimplán csak egy kutya megjelenésének is, illetve az érintésben, mely nálam minden foglalkozás alapja.

Fedor világa

További céljaink között szerepel elősegíteni, hogy a kutyák gyógyászati célú bevonása a megérdemelt helyét és bánásmódot foglalja el. Bővíteni szeretnénk az intézményeink és egyéni foglalkozásaink számát.

Fedorról és a munkánkról további újdonságokat a https://www.facebook.com/erdoskertifedor oldalon lehet olvasni.

szöveg: Simon Ágnes / fotók: Simon Ágnes, Hajdú Viktor

Mészöly Géza, az U19-es labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya után ismét neves előadó érkezett Karunkra a Labdarúgó szakcsoport felkérésére.

Ismét illusztris vendég járt a Sportjáték Tanszéken

Ezúttal a neves klubedző, Prukner László látogatott el hozzánk. A szakember a 3-5-2-es játékrendszerről tartott elméleti és gyakorlati foglalkozást. A hallgatóság nagy érdeklődéssel fogadta a prezentációt, és a foglalkozásokon is aktívan részt vett, többen kérdésekkel igyekeztek a gyakorlati tapasztalatokat elsajátítani.

A neves előadók sorában a következő konzultációs héten Szűcs Lajos lesz Karunk vendége, aki a labdarúgó kapusok felkészítéséről tart majd elméleti és gyakorlati képzést.

A foglalkozáson való részvétellel kapcsolatban a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet érdeklődni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

szöveg és fotó: ifj. Tóth János

Karunk Atlétika Tanszékének szervezésében köszöntöttük hétfőn, 80. születésnapján az olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajítót, Kulcsár Gergelyt.

Az eseményen az ünnepelt emlékplaketteket, ajándékokat vett át Dr. Radák Zsolt dékántól, Dr. Nagy Zsigmondtól, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatójától, Gyulai Miklóstól, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökétől, valamint Szalma Lászlótól, a Tanszék vezetőjétől. Az eseményen Kulcsár Gergely több tanítványa is jelen volt, így Németh Miklós is, aki az 1976. évi montreali ötkarikás játékokon olimpiai bajnoki címet szerzett. A köszöntések, koccintások után a jelenlevők egy archív filmmel idézték fel a régmúlt sikereit.

Kulcsár Gergely 1934. március 10-én született Nagyhalászon. A kiváló atléta négy nyári olimpián is indult, s háromról éremmel tért haza: az 1964-es tokiói játékokon ezüstérmet érdemelt ki, míg 1960-ban Rómában és 1968-ban Mexikóvárosban bronzérmet ért teljesítménye. Az Európa-bajnokságokról szintén két harmadik helye van: előbb 1958-ban Stockholmban, majd 1966-ban Budapesten állhatott fel a dobogó alsó fokára. Az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es müncheni olimpián ő vitte a magyar csapat zászlaját.

Kulcsár volt az első magyar gerelyhajító, aki 80 méteren felül dobott. Az aktív versenyzés befejezése után 1972-től testnevelő-tanárként dolgozott, később a TF  adjunktusa lett, vezette a válogatott dobószakágát, s  hosszú éveken át a kuvaiti válogatott edzéseit irányította szövetségi kapitányként.

szöveg: Szalma László

Meghívó a "Sport, politika és történelem" című konferenciáraA néha politikai célokra használt sport lehet-e a béke, valamint a társadalmi és politikai integráció eszköze Európában?

Nemzetközi konferencia az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland úr védnöksége alatt, Joseph S. Blatter, a FIFA elnökének a konferenciához küldött üzenetével, a Budapesti Francia Intézet és a Károlyi József Alapítvány szervezésében, a Goethe-Institut Budapest és a British Council támogatásával.

Időpont: 2014. március 21. péntek – március 22. szombat, 10.00-17.00

Helyszín: Károlyi Kastély, Fehérvárcsurgó.

Az előadók közül: Bardocz-Bencsik Mariann, Semmelweis Egyetem, Budapest; Marko Begovic, EPAS, Európa Tanács; Borsi-Kálmán Béla, Párizsi Magyar Nagykövetség; Jutta Braun, Zentrum deutsche Sportgeschichte Berlin-Brandenburg e.V.; Christian Bromberger, Institut universitaire de France; Jérôme Champagne, a FIFA egykori tanácsosa, Zürich; Debreczeni Márk, Debreceni Egyetem; Dr. Seweryn Dmowski, European Studies Institute, University of Varsaw; Richard Giulianotti, School of Sport, Loughborough University; Sarah Lacarriere, SportAccord; Carol Marmor, Universität Passau; Dr. Onyestyák Nikoletta, Semmelweis Egyetem, Budapest; Luc Robene, Institut d’Etudes politiques, Université Montesquieu Bordeaux; Prof. Dr. Silvester Stahl, Fachhochschule für Sport und Management der Europäischen Sportakademie Land Brandenburg; Romain Welter, Sport Sans Frontieres.

A konferencia ingyenes. Munkanyelvek: magyar, angol. Szimultán tolmácsolás.

Jelentkezési lap >>>

Tájékoztatás: Károlyi József Alapítvány (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | 06-21-3110426 | www.karolyi.org.hu)

kétnyelvű meghívó PDF formátumban, nyomtatási célra >>>

Február 24-én és 25-én a londoni Wembley Stadionban tartották a VSPORT+ projekt zárókonferenciáját. A projektben Karunk konzorciumi partner, és a rendezvényen három képviselőnk volt jelen: Dr. Farkas Judit, a Dékáni Hivatal munkatársa, illetve Heim Attila és Kovács Ágnes a Nemzetközi Igazgatóságról. A pályázat konzorciumvezetője az EOSE (European Observatoire of Sport and Employment) franciaországi székhelyű nemzetközi szervezet. A projektet az Európai Unió Egész Életen át tartó Tanulás programja támogatja.

A londoni esemény címe "Készségek és mobilitási utak fejlesztése: a kulcs ahhoz, hogy a sport hozzájáruljon Európa növekedéséhez és fejlődéséhez" volt, és 20 ország 64 képviselője vett részt rajta. A rendezvényt a pályázati konzorcium vezetője, az EOSE szervezte a londoni székhelyű brit SkillsActive UK közreműködésével.

A szervezők fő célja az volt, hogy minél színesebb résztvevői kör számára biztosítsanak lehetőséget a találkozásra, a tapasztalatcserére és a kapcsolatépítésre, illetve az, hogy minél többekkel ismertessék meg a VSPORT+ projektet. A projekt teljes címe egyébként "Egy szektorok közötti valorizációs keretprogram az Egész Életen át tartó Tanulás Stratégiájának sportbeli megvalósítására". A pályázat 2011 novemberében indult, és 29 hónapon át, 2014 márciusáig tart.

A londoni nemzetközi zárókonferencia egy egyszerű pillérre épült. Ez az innovatív 7 Lépés Modell valorizációja volt, vagyis az Egész Életen át tartó Tanulás megvalósítása a sport- és szabadidőszektorban. Plenáris ülések és kerekasztal-beszélgetések adtak lehetőséget arra, hogy a résztvevők együtt derítsék fel azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek hidat képezni az oktatás és a munka világa között a sportszektorban.

A konferencia remek információgyűjtési lehetőség volt az Erasmus+ programról, az Unió új költségvetési keretében a sportszektor számára rendelkezésre álló forrásról. Szintén hasznos új információk hangzottak el az Unió sportpolitikájáról, illetve egy-egy nemzeti esettanulmány ismertetésére is sor került. A résztvevőknek lehetőségük volt megvitatni a szektor jelenlegi legnagyobb oktatási és képzési kihívásait, illetve együtt gondolkodni ezek megoldási lehetőségeiről és a szektor saját erejének fejlesztéséről.

A VSPORT+ projekt hivatalos oldalán további érdekes információk olvashatók a témában.

forrás: http://vsportplus.eu

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a 2014. február 14-én megrendezett diplomaosztó ünnepségről készített felvételt tartalmazó DVD-t átvehetik a Tanulmányi Osztályon, minden hallgató az egykori ügyintézőjétől, kizárólag ügyfélfogadási időben. Kérjük, hogy az igényt előzetesen jelezzék telefonon, vagy emailben!

Alább Lovas Adél, másodéves, humánkineziológia szakos hallgatónk, a Klebelsberg Kuno Szakkollégium tagjának élménybeszámolóját közöljük a téli olimpiáról.

Az olimpia egy TF-es szurkoló szemével

Oroszországról az emberek többségének a hideg, a szőrme, Szibéria, illetve a Disney-meséken szocializálódott kislányoknak Anasztázia jut eszébe.

Szocsi a zord időjárással kapcsolatos sztereotípiákra erősen rácáfolt: +17 C°, napsütés. Az első napokban a sapka helyett a napszemüveg lett a kötelező kiegészítőnk.  Előttünk pálmafák, mögöttünk hófedte hegycsúcsok. Az ilyen szerencsés földrajzi adottságokat ki kell használni, az oroszok rendeztek hát egy olimpiát.

Testvéremmel az utolsó pillanatban döntöttük el, hogy ezt nem szabad kihagyni. Túl sok műkorcsolyázó vonul vissza az olimpia után. Élőben akartuk megnézni búcsúzásukat, találkozni akartunk velük utoljára.

Megérkezésünk után nem volt olyan bosszantó problémánk, mint a nehéz csomagok cipelése, ugyanis Kijevben elkeveredtek a csomagjaink. Másfél nappal később, összetörve érkeztek meg a reptérre. Rendben, akkor majd a biztosító közvetetten vesz mindkettőnknek egy szocsis melegítőt, gondoltuk.

Az oroszok a híresztelésekkel ellentétben rendkívül kedvesek és segítőkészek. Az önkéntesekre ez duplán igaz volt. Az egyikük tulajdonképpen a személyi kísérőnkké vált egy napra, így közelebbről is megismerhettük ezt a világot. Az, hogy csak az emberek 10 %-a beszélt angolul, egészen vicces szituációkat szült. A tavaly karácsonyi Activity-party alkalmával még nem sejtettem, hogy ez tulajdonképpen egy főpróba lesz az oroszországi kommunikációs nehézségek áthidalásához.

28 órás nemalvást követően rögtön az Olimpiai Park felé vettük az irányt. Evgeni Plushenko visszalépése miatt tudtunk jegyet venni a férfi szabadprogramra. Az élő legenda a csapatverseny során elszenvedett gerincsérülése következtében - az egyik csigolyájába beépített csavar törésének okán - képtelen volt jégre lépni a rövidprogramban. Így az oroszok, akik csak rá voltak kíváncsiak, igyekeztek megszabadulni a jegyeiktől. Nekünk a lelátó legtetejéről is fantasztikus élmény volt a verseny. Sajnos elég sokan rontottak, de a japán Yuzuru Hanyu így is megérdemelten nyert.

Előzetes tervünkkel ellentétben nem az Iceberg Skating Palace lett a törzshelyünk. Ellátogattunk egy szánkóversenyre, és megnéztünk egy curlingmeccset is. Ez utóbbira teljes tudatlanságban ültünk be, már ami a szabályokat illeti. Telefonos segítséget követően tisztulni kezdett a kép, és a verseny így igazán izgalmassá vált számunkra is. Mint később kiderült, az ezüstérmes britek egyik győzelmét láttuk.

A húszezer rubeles – átszámítva körülbelül 125.000 forintos - jégtáncbelépők nem ránk vártak, ezért a többi versenyt az orosz szurkolói központban néztük meg. Ez a hely lett a kedvencünk. Ide az összes hazai sportoló hivatalos volt a versenyeket követően. A két legeredményesebb orosz jégtáncospárral találkoztunk is. Nem gondoltam volna, hogy valaha is élvezni fogok egy jégkorongmeccset, de a 4-0-ás orosz-norvégot a „Rásszijázó” hazai szurkolók százaival végignézni fantasztikus élmény volt.

A hangulat? Leírhatatlan. Masírozó zenekarok, kabalaállatok parádéja, önkéntesek flashmobja, és persze a klasszikus „Nem eshet le!” játék pár feldobott lufival a kígyózó sorbanállás közben. Még az újdonsült internetsztár Jason Brown amerikai műkorcsolyázóval is összefutottunk a parkban.

Utolsó ott töltött napunkon adták át a jégtáncverseny érmeit szakadó esőben. Az eredményre a fogadóirodák is bizonyára 1-es szorzót adtak, mert mindenki tudta, hogy az amerikaiak fognak győzni. Sajnos a kanadai Tessa Virtue&Scott Moir kettősnek nem sikerült a címvédés, ennek ellenére egész pályafutásukkal új dimenzióba emelték a jégtáncot. Bámulatosan élben korcsolyáznak, pengéikkel mintha egy képzeletbeli kenyérre kennék a vajat, mozdulataikkal szinte beszélgetnek egymással tánc közben. Öröm volt látni, hogy a vereség ellenére is jókedvűek és felszabadultak voltak az eredményhirdetésen.

A televíziós társaságok nagy része idő hiányában csak a versenyeket közvetíti, pedig egy olimpia nem kizárólag a sportról szól. Ilyenkor előtérbe kerülnek a rendező ország kulturális értékei is. Csipke-, korcsolya-, olimpiai fáklya- és helytörténeti kiállítások, nemzetiségi néptánc bemutatók és koncertek voltak egyidőben. Egyszerűen nem volt időnk unatkozni!

Ami szintén nagyban befolyásolta az összképet, az az olimpia hivatalos motívuma volt. Imádtam! Sok, egymáshoz látszólag nem illő mintájú rombusz, de összességében mégis fantasztikus látvány nyújtott. Bár szorosan nem tartozik a TF-hez, de nem tudok kibújni a bőrömből. Pár szó az ottani öltözködésről is. Láttam egy-két gyönyörű kabátot: tökéletes szabások, fejedelmi szőrmék, és a tartás, amivel viselték! Emellett az emberek többsége az orosz nemzeti és szocsis melegítőkben feszített. Nem is csoda, hisz az ukrán, orosz, spanyol és önkéntes melegítőket gyártó cég (Bosco) kitett magáért. Ennek köszönhetően az Olympic Superstore profitált a leginkább az „egyszer vagyunk itt” filozófiánkból. Sokminden más mellett persze már csak a kapott cuccokért is megérte volna önkéntesnek lenni.

Bár a reptéren még a tündéri kóbor kutyák is marasztalni próbáltak, 5 nap után haza kellett jönnünk.

Az olimpiai atmoszférát nem lehet átérezni a TV-n keresztül vagy egy élménybeszámolóból, ezért iszonyatosan bántott volna, ha mindezt nem személyesen, pusztán a képernyőn keresztül láthatom.

szöveg: Lovas Adél | képek: Dr. Lovas Andrea

[nggallery id=234]

Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt a  Magyar Sporttudományi Társaság és a Magyar Jogász Egylet  "Jó kormányzás" és sport című közös konferenciájára, mely a TF Dr. Hepp Ferenc termében (Budapest, XII. Alkotás u. 44.) kerül megrendezésre  2014. március 13-án (csütörtökön) 15.00 órakor.

Program:

 • 14.30 Regisztráció
 • 15.00 A "jó kormányzás" politikatudományi és alkotmányjogi értelmezése - Stumpf István alkotmánybíró
 • 15.40 Jogállami és/vagy hatékony kormányzás - Sárközy Tamás egyetemi tanár
 • 16.20 Kávészünet
 • 16.40 Közösségi döntések a sportban - Sterbenz Tamás tanszékvezető egyetemi docens
 • 17.10 A sport jó kormányzásának európai uniós tapasztalatai - Veress Réka nemzetközi referens
 • 17.40  Hozzászólások
A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztráció: 2014. március 12-én 14.00 óráig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, vagy a +36-30-991-0203 telefonszámon.

kokárda"Ó, fogadd föl, kérlek, nagy, szent esküvéssel Legszebb ünnepünknek fényes íduszán, Hogy amire téged ez a nap tanított, Követed, megtartod, szép magyar hazám!" (Ábrányi Emil)

Szeretettel várunk mindenkit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulójára rendezendő megemlékezésre 2014. március 13-án (csütörtökön) 12.30-kor az Aulában.

Program:

 • 12.30 "Lángoljon a Világegyetem" - A TF műhely és TF-esbarátaik ünnepi műsora (Aula)
 • 13.15 Koszorúzás (a D-épület előtti kettős kopjafánál)