Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Ureczky Dóra "Az excentrikus edzés és az egésztest vibráció hatása az izom mikrostruktúrájára és az energia felhasználására" című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Főépület I. emelet, Kistanács terem, 2014. december 4., 12.00 óra.

 • Témavezető: Dr. Tihanyi József egyetemi tanár
 • Programvezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár
 • A bírálóbizottság elnöke: Dr. Sipos Kornél egyetemi tanár
 • A bírálóbizottság tagjai:
  • titkár: Dr. Koltai Erika tudományos főmunkatárs
  • tag: Dr. Pucsok József egyetemi tanár
 • Opponensek:
  • Dr. Wilhelm Márta egyetemi tanár
  • Dr. Gyimes Zsolt egyetemi docens
Az értekezés megtekinthető a Testnevelési Egyetem Doktori Titkárságán.

A Semmelweis Egyetem 2014. november 22-én tartotta a Dies Academicus ünnepséget. A Semmelweis Egyetem már megszűnt Testnevelés és Sporttudományi Karáról, az az 5-ös számú doktori iskolából három hallgatót avattak doktorrá ezen a jeles napon.

PhD doktorokat avattak

Ők még 2014. szeptember 1. előtt, a Semmelweis Egyetem keretein belül szerezték meg fokozatukat, de az avatásra csak most került sor. A rektori köszöntő után a doktoranduszok elmondták esküjüket, majd Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, és Dr. Rácz Károly, a a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának elnöke kézfogásukkal doktortársaikká fogadták őket. Az eseményen részt vett Dr. Tihanyi József, a Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsának elnöke, valamint Dr. Berkes István, a Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsának tagja.

Doktorrá avatott kollégák intézményünkből:

 • Benczenleitner Ottó - PhD értekezésének címe: A sportágspecifikus motoros tesztek szerepe az elit kalapácsvetők eredményességében. Témavezető: Dr. Bognár József egyetemi docens, PhD
 • Lacza Gyöngyvér - PhD értekezésének címe: A magyarországi felsőoktatási rekreációs képzési rendszer hatékonyságának vizsgálata és aktualizálásának lehetőségei a piaci igények tükrében. Témavezető: Dr. Jakabházy László egyetemi docens, PhD
 • Sáfár Sándor - PhD értekezésének  címe: A bilaterális erőkifejtés jellemzőinek mechanikai és idegélettani okai. Témavezető: Dr. Tihanyi József egyetemi tanár, DSc
2014. szeptember 1-től az újra önálló Testnevelési Egyetemen Sporttudományok Doktori Iskola működik, amely a sporttudományi területen az egyetlen hazánkban. Az iskolában folyó doktori kurzusok lefedik a sporttudomány egész területét. A doktori képzés két természettudományi és egy társadalomtudományi program keretében zajlik, amelyek megfelelnek egyrészt a sportpedagógia, sportszociológia, sportpszichológia, sportmenedzsment, másrészt a sportbiológia, sportélettan, sportegészségtan, sportorvostan igényeinek. A Doktori Iskola vezetője: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár, az MTA doktora.

Egyetemünk 2015. évi Nyílt Napjának várható időpontja január 17. (szombat). A részletekről később tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Frissítés: részletes információk egy új bejegyzésben! >>>

Hétfőn este Szombathelyen MEFOB győzelemmel folytatták a TF-es lányok többfrontos szereplésüket.

A 4 órás buszút után fáradtan, ébredezve indult az első 5 perc, s vezetett a Szombathely 9-8-ra. Innét kezdve nagyobb sebességre kapcsolt a TF, és a játékban is egyre inkább látszott a tudásbeli különbség. A félidőre kialakult biztos 26 pontos vezetés a hazaiak harci kedvét is csökkentette, így könnyedén lett 88-48 a végeredmény a TF javára. Gratulálunk a lányoknak, ismét remek játékot mutattak!

A csapatból mindenki sokat játszott és teljesítményével hozzájárult a győzelemhez. Pontdobók: Karlócai Julianna: 17p, 15lep Czivinger Lilla: 12p, Mányoki Judit: 17/12p, Bíró Dorottya: 2p, Balsay Anna: 10p, 8lep, Németh Alma: 6p, Sándorfi Réka: 2p, Miháczi Diána: 14p, 7lep, 5szl, Lakatos Dóra: 8p, 7lep.

A következő MEFOB meccs december 1-jén lesz 18:00-kor az E-teremben a tavalyi bajnok Közgáz ellen! Hajrá TF!

A Testnevelési Egyetem 2014. november 27-én rendezi meg a 2014/15-ös tanév Házi Tudományos Diákköri Konferenciáját, melyre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk.

2014 november 23-án rendezték a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság úszóversenyét Budapesten, a Császár Béla Komjádi uszodában. A TF soha nem látott erősségű és minőségű kerettel érkezett. A csapatot munkatársunk, Kovácshegyi Ferenc mesteredző, a "Gyurta Team tagja" segítette. A TF-et 27 hallgató képviselte, akik között ott volt többek között Pulai Bence is, aki a londoni olimpián ötödik helyen végzett a 4 x 100 méteres férfi vegyes váltóban, Gyárfás Bence, aki idén az országos bajnokságon új országos csúcsot ért el a Dunaferr 4 x 50 méteres férfi gyorsváltójával, Kutasi Gergely, korábban hosszútávúszó bajnok, napjainkban pedig az UTE egyik - friss babérokra törő - edzője, és még sokan mások.

Úszóink MEFOB-on

Úszóink már szeptemberben elkezdték a felkészülést a MEFOB-ra, Pausz Tamás és Kutasi Gergely összeverbuvált egy közel 30 fős keretet. Hiányzott sajnos a csapatból Verrasztó Evelyn, aki jelenleg Franciaországban készül a rövid pályás világbajnokságra.

A következő eredmények születtek. 100 méteres férfi gyorsúszásban második helyen végzett Gyárfás Bence. A sors fintora, hogy tavaly ilyenkor pontosan 1 tizeddel verte Cseh Lászlót, és most pontosan ennyi döntött kettejük között. A következő dobogósunk Sprőber Soma lett, első éves hallgató. A dobogó második helyére úszta fel magát, és mondhatni, hogy egy olimpikon szendvicsbe került. Somát csak Financsek Gábor tudta megelőzni, Cseh Lászlónál viszont 2 tizeddel gyorsabb tudott lenni. Ruzsin Szabina harmadik helyen végzett 200 méter vegyesen, Hegedűs Ágnes és Kiss Bettina a negyedik helyet szerezte meg, előbbi 100 méter pillangó, utóbbi pedig 400 méter gyorsúszáson. Pulai Bence nagy csatában és hibátlan benyúlással 7 századdal győzött Cseh László előtt. A legaranyosabb váltó a 4 x 100 méteres férfi vegyes váltó lett, akik az alábbi összeállításban (Kutasi Gergely háton, Sprőber Soma mellen, Pulai Bence pillangón és Gyárfás Bence gyorson) állhattak a dobogó legfelső fokára a PTE és a BME ellen vívott nagy harc után.

Szabó Hajnalka és Kőrös Evelin egyaránt bronzérmes lett , előbbi 100 méteres hátúszásban, utóbbi 100 méter pillangón. A nőknél indíthattunk két váltót is, amelyek a 4. és 5. helyen végeztek. A negyedik helyen végzett váltó tagjai: Hegedűs Ágnes, Orbán Sára, Kiss Bettina és Lukács Eszter, az ötödik helyen végzett váltó tagjai pedig Szabó Hajnalka, Kőrös Evelin, Zala Borbála és Ruzsin Szabina.

A fő versenyszám a 10 x 50 méteres intézményi gyorsváltó volt, ahol a TF-nek még sosem sikerült győznie. Noha a BME végig közel volt hozzánk, az első emberek már az elején kiharcolták az egy testhossz előnyt, és azt végig tartani tudtuk. A váltó tagjai az úszás sorrendjében: Gyárfás Bence, Varga Balázs, Czégény Ádám, Horváth Zoltán, Őri Gergely, Pausz Tamás, Huber Gergely, Sprőber Soma, Kutasi Gergely, Pulai Bence. A 4:14:73-as időnek is nagyon örültünk, tavalyhoz képest sikerült 13 másodpercet faragni.

A TF csapat további tagjai: Dunai Zita, Glaser Rebeka, Lovics Réka, Simon Péter, Sipos Bálint, Gencsi Dávid, Pongó Anna, Orbán Sára, Németh Renáta és Szabó Dominika.

Gratulálunk a sikeres szerepléshez és hajrá TF!

szöveg: Szájer Péter és Pausz Tamás | fotó: Pausz Tamás (I. éves testnevelő tanár szakos hallgató)

Szeretettel várunk mindenkit a Testnevelési Egyetem első gólyabáljára. A rendezvény ismét remek alkalom az új egyetem reprezentálására, találkozásra régi és új barátokkal, valamint egyetemünk új, első évfolyamának köszöntésére.

Helyszín: XI. ker, Prielle Kornélia utca 4. Időpont: november 27. (csütörtök), 20.00 óra.

Programok:

 • Köszöntők
 • Nyitótánc
 • Step-Aerobik bemutató
 • Művészkerékpár bemutató
 • Divatbemutató
 • Gólyakirály és Gólyakirálynő választás
 • Tanár-Diák tánc
 • Koncertek
További információ Facebook.

Reméljük, minél nagyobb számban részt vesznek eseményünkön, ezzel emelve annak színvonalát.

A Testnevelési Egyetem Hallgatói Önkormányzata

Szombaton rendezték az ANB 8. fordulóját, amelyen a TFSE a harmadik helyezett MAFC-cal játszott mérkőzést.

Az  ellenfelet ötletes , jó játékkal verték meg a lányok, 51-32-es félidő után végül 95-58-ra. A TFSE végig vezetett, és még arra is volt lehetőség, hogy különbő felállásokkal, taktikákkal menjenek fel a pályára a lányok. Ezek a próbálkozások sikeresek voltak, és folyamatos pörgésben tartották a csapatot. A meccsen 34 gólpasszt osztottak a TFSE-s lányok, ez igazán kiváló, nem mindennapi teljesítmény.

Gratulálunk az egész csapatnak, remek mérkőzést láthattunk. Pontszerzőink: Bodnár Fanni: 10p, 7lep, Mányoki Judit: 23/12p, 12gp, Lakatos Dóra: 20p, Németh Alma: 12p, Karlócai Julianna: 4p, 8lep, Miháczi Diána: 9p, 6lep, Varga Barbara: 14p, 8lep, Sándorfi Réka: 2lep, 3gp, Balsay Anna: 3p,.

A következő mérkőzés december 1-jén 18.00-kor lesz, a tavalyi MEFOB-bajnok Közgáz ellen játszik az egyetemi csapat. Várjuk a szurkolókat az E-teremben! Hajrá TF!

Dr. Genzwein Ferenc, intézményünk kancellárja több mint harminc éve él a gazdaság, a tudományok és a sport világában.

TF Főépület a Győri út felől (régi főbejárat)

"Szüleim pedagógusok voltak, így már gyermekkoromban azt láttam, hogy a tanulás és a sport mennyire fontos. Köszönettel tartozom nekik, mivel olyan útravalót kaptam tőlük, ami az egész életemet meghatározta" – nyilatkozta kancellár úr. Dr. Genzwein Ferenc a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott 1980-ban, majd két évvel később, ugyanebben az intézményben közgazdaságtudományi doktori címet szerzett az áruforgalom gazdaságtana szaktudományból. Nem sokkal ezután az összes lehetséges labdarúgó edzői licencet megszerezte, így a legmagasabb fokozatú UEFA Pro diplomát is, közben pedig az akkori Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán sportedzői oklevelet szerzett labdarúgás sportágban.

"Mintegy harminc év vezetői tapasztalattal rendelkezem, vállalatoknál, illetve saját cégeimben töltöttem be gazdasági-, kereskedelmi-, valamint vezérigazgatói posztot Magyarországon, illetve néhány évig Ausztriában. Az üzleti tevékenységem mellett különböző sportvezetői feladatokat láttam el a labdarúgásban. Voltam például a Vasas vezetőedzője és szakosztályvezetője is. Munkámat a klub a Vasas SC Örökös Tagja kitüntetéssel ismerte el.  Az egyetem elvégzése után gazdasági és szervezési tárgyakat oktattam óraadóként, majd egyetemi államvizsga bizottsági tagként tevékenykedtem, címzetes egyetemi docens lettem." - osztotta meg gondolatait kancellár úr.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán úr, 2014. október 31-én jelentette be a felsőoktatási intézmények kancellárjainak személyét. A miniszterelnök úr november 15-étől a Testnevelési Egyetem kancellárjának nevezte ki Dr. Genzwein Ferencet, aki a jövőben a TF gazdasági irányításáért felel.

Arra a kérdésre, hogyan érzi magát Dr. Genzwein Ferenc a TF-en, a következőket válaszolta: "Mivel eddigi életemet a gazdaság világában, a sportban és az oktatásban töltöttem, nagy öröm számomra, hogy a három területhez kapcsolódó feladatokat mostantól egy intézmény falain belül tudom ellátni. Az első hét jól és hasznosan telt az egyetemen. Az ismerkedésé volt a főszerep, az intézmény vezetőivel folytattam megbeszéléseket, áttekintettem a költségvetési folyamatokat, a Szervezeti és Működési Szabályzatot, illetve megkezdődött a gazdasági feladatok átadása és átvétele. Sőt, már néhány halaszthatatlan napi operatív ügybe is bele kellett folyjak. Egyet biztosan megígérhetek: mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a rám bízott feladatot a legjobb tudásom szerint lássam el. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen óriási hagyományokkal rendelkező, közel kilencven éves intézmény szolgálatába állhattam!"

Üdvözöljük kancellár urat a Testnevelési Egyetem közösségében!

Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos EgyesületA Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesület és a Testnevelési Egyetem tisztelettel meghívja Önt Integráció, inklúzió, minőségi gyógytestnevelés címmel tartandó Országos Továbbképzésére. A rendezvény fővédnöke dr. Rétvári Bence államtitkár, miniszterhelyettes.

Helyszín: Testnevelési Egyetem, Hepp Ferenc terem (Budapest XII. kerület Alkotás u. 44., Főépület, I. emelet).

Időpont: 2014. november 28. 9.20-15.45

A továbbképzésen a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni csak írásban lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, a határidő 2014. november 25.

A részvételi díj 6.000 forint, a befizetési határidő 2014. november 25. Befizetni a helyszínen is lehet, kollégáink számlát állítanak ki. Az egyesület bankszámlaszáma: OTP 11712004-20240026 (utalás név jelöléssel). A GYGYOE tagjai számára a részvétel rendezett tagdíj (4.000 Ft/év) esetén díjtalan.

A részvételről tanúsítványt állítunk ki (5 óra), mely beszámítható a hétévenkénti 120 órás kötelező képzésbe. A kiállításához szükséges adatokat (név, születéskori név, születési hely, idő, anyja neve) kéretik a fenti email címre megküldeni a regisztrációval együtt! Akinek az elmúlt két évben már adtunk át a továbbképzésről tanúsítványt, ne adja meg újra az adatait, mert tároltuk azokat. Ebédelni a TF éttermében a'la carte lehet. Igényüket regisztrációval együtt jelezzék az étterem felkészülése érdekében!

A jelentkezés lépései:

 1. regisztráció és részvételi díj befizetése
 2. adatközlés
 3. étkezési igény bejelentése
Program
 • 8.30 Érkezés, regisztráció, adminisztráció
 • 9.20 Köszöntések
  • dr. Sterbenz Tamás, a TF ideiglenes intézményvezetője
  • Mocsai Lajos, a TF rektorjelöltje
 • 9.25 A TF Műhely fiataljainak műsora (művészeti vezető: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina)
 • 9.35-9.45 Bevezető gondolatok: A gyógytestnevelés helye a hazai és az európai testkultúrában (dr. Gunda András elnök GYGYOE)
 • 9.45 Előadások
  • 9.45-10.10 A gyógytestnevelés az iskolai testnevelés 2020-ig szóló stratégiájában (dr. Molnár László szakmai igazgató, Magyar Diáksport Szövetség)
  • 10.10-10.35 Az SNI-s, BTM-es, és a tehetséges gyermekek nevelésének, gyógytestnevelésének módszertani megújítása  kooperatív tanulási technikák alkalmazásával (dr. Gundáné Szántó Katalin gyógytestnevelő tanár, gyógypedagógus, Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. kerületi Tagintézménye, a Testnevelés Egyetem óraadó tanára)
  • 10.35-11.00 Esély és egyenlőség: az SNI-s és BTM-es gyermekek a gyógytestnevelésben (Abt Krisztina gyógytestnevelő tanár Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat)
 • Kávészünet
 • Gyakorlati bemutató a továbbképzés résztvevőinek aktív bekapcsolódásával. Sportfelszerelés szükséges!
 • 11.30 Előadások
  • 11.30-12.15 Az SNI-s, BTM-es és tehetséges gyermekek térpercepció-, kooperáció fejlesztése, kinesztetikus differenciáló képesség formálása kötél gyakorlatokkal (dr. Gunda András szakvezető tanár, Testnevelési Egyetem)
  • 12.15-13.00 Az SNI-s, BTM-es, tehetséges gyermekek megnyerése a testkultúra, a gyógytestnevelés számára testnevelési  játékokkal (Gábor Áron gyógytestnevelő tanár, Budai Gimnázium, a Testnevelési Egyetem óraadó tanára)
  • 13.00-13.45 Az SNI-s, BTM-es és tehetséges gyermekek testtartási rendellenességeinek korrekciója egyensúly párnával zenés, mérsékelt sebességű célgimnasztikával (Borosné Paku Beáta gyógytestnevelő tanár, Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat)
 • Ebédszünet
 • 14.35-15.45 Egyesületi közgyűlés. Napirendi pontok:
  • A gyógytestnevelés tanterv megújítása
  • A 2015. évi tavaszi továbbképzés tematikája és szereplőinek kiválasztása
  • Szponzoráció
 • 15.50 A továbbképzés záró eseményei
  • A továbbképzés tapasztalatai
  • Tanúsítványok kiadása, zárás

A TF-en folytatódik a Harmadik Korosztály számára meghirdetett Sportakadémia előadássorozata.

 • november 24. hétfő, 5 óra: Az infarktus. Előadó: professzor dr. Papp Lajos egyetemi tanár, szívsebész. Az előadás után a professzor könyvei a helyszínen megvásárolhatók.
 • december 8. hétfő, 5 óra: Advent. Előadó: Jókai Anna, Kossuth-díjas írónő. Az előadás után a professzor könyvei a helyszínen megvásárolhatók.
A belépés díjtalan. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Folytatás 2015. februárjában.

November 12-én tartotta meg szokásos évzáró rendezvényét a TFSE atlétika szakosztálya.

Atlétáink szakosztály évzárója

A TF Étteremben tartott évzáró vacsorán először Szalma László, az Atlétika Tanszék vezetője köszöntötte az sportolókat és edzőiket, majd a MASZ elnökének üzenetét tolmácsolta az egybegyűlteknek. Ezután Dr. Molnár Sándor, a szakosztály elnöke értékelte a 2014-es évet. Idén a felnőtt és UP korosztály mellett a serdülő és a gyermek atléták szerepléséről, eredményeiről és létszámának bővüléséről is hallottunk tájékoztatót. Kiemelte a futó szakág eredményességét és csapatmunkáját. Az elnök úr külön köszönetet mondott a szakosztály ügyeinek intézésében hathatós segítséget nyújtó Lohn Angélának, aki a Bácsalmási Fedettpályás Emlékversenyünknek, és a TF-en rendezett MEFOB-nak is szervezőbizottsági vezetője volt.

A MASZ által létrehozott új versenyrendszerben a TFSE atlétái jól szerepeltek, és az Országos Csapatbajnokságon kiharcolták a döntőbe kerülést, majd a döntőben is értékes helyezést értek el. Ebben az évben közel 100 szakosztály szerzett pontot, és a csapatbajnokságon 20 csapat vett részt. Itt több egyesület is alkothatott egy csapatot, de a TFSE jól taktikázva egyedül, önállóan indult, és érte el a 11. helyezést.

Az évzárón tárgyjutalmat kaptak a legeredményesebb férfi és női atlétáink. A szakosztályi rangsorban a férfiaknál Pelsőczy Attila lett az első (edzője dr. Molnár Sándor), a második Kubicsek Máté, (dr. Gyimes Zsolt), a harmadik pedig Orosz Zoltán (Turcsik Katalin). A hölgyeknél az eredményességi rangsorban első lett Frajka Xénia (Boros Sándor),  a második Apáthy Sofi (dr. Gyimes Zsolt), és a harmadik pedig Pap Csilla (dr .Molnár Sándor).

Különdíjban részesítette a szakosztály vezetősége Zabari János ultrafutó magyar bajnokot, és Bognár Gábor szenior világbajnokot.

Minden szakosztályi tagunknak gratulálunk, köszönjük az aktív részvételt, és jövőre - a TFSE megalakulásának 90 éves évfordulóján - még eredményesebb évet kívánunk!

Amint arról korábban már beszámoltunk, az olimpiák művészeti versenyeiről rendeztek konferenciát péntek délután a TF-en.

Manno Miltiades: A rajtoló

Az MSTT elnöke, Dr. Tóth Miklós köszöntője után érdekes előadásokat hallhattunk Pierre de Coubertin, az újkori olimpiák megálmodója, Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai érmes, illetve Mező Ferenc szellemi olimpiai bajnok, valamint Földes Éva, (harmadik helyezett) művészetekkel való kapcsolatáról.  Bár sok ismert tényt hallottunk, a téma megközelítése, az újonnan feltárt részletek egészen más megvilágításba helyezték a már ismert neveket és tevékenységeiket.

Az egyik előadásnak külön kapcsolata is van a TF-el. Ő Manno Miltiades, aki amellett, hogy számos sportágat próbált ki és ért el bennük sikereket, híres művésszé is vált. Nem csak Magyarországon, de külföldön is foglalkoztatott művész volt, karikatúráit, plakátjait számos helyen láthatták az érdeklődők. Az 1932-es los angelesi olimpia művészeti versenyén második helyezést ért el Birkózók című művével.

A rajtoló című alkotása pedig a TF Főépület félemeleti fordulóját díszíti. Ez a rendkívül élethűre sikerült ábrázolás a hírek szerint a TF-es hallgatók egyik kabalafigurája, amit szívesen simítanak végig, mielőtt vizsgázni mennek.

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a 2014. július 12-én megrendezett diplomaosztó ünnepségről készített felvételt tartalmazó DVD-t átvehetik a Tanulmányi Osztályon, minden volt hallgató az egykori ügyintézőjétől, kizárólag ügyfélfogadási időben. Kérjük, hogy az igényt előzetesen jelezzék telefonon, vagy emailben!

A TF Sportjáték Tanszékén évek óta hagyomány, hogy az őszi időszakban az idősebb, nyugdíjas kollégák a mai, aktív tanárokkal találkoznak. Minden évben van apropója nemcsak a kötetlen beszélgetésnek, hanem az ünneplésnek is.

Ünnepelt a Sportjáték Tanszék

Idén külön köszöntöttük Verbényi József urat, aki ebben az évben töltötte be 90. életévét. Verbényi Józsefet az 1956-os forradalom után nem kívánatos személynek ítélte meg az akkori TF vezetése, és ezért el kellett hagyni az általa nagyon szeretett főiskolát, ahol a kosárlabdázást tanította. Sajnos betegsége miatt nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen, ezért felesége, Etelka és fia, László személyében volt képviselve. Bacsó István 80. születésnapja alkalmából kapta a kollektíva kis ajándékát. Bacsó tanár úr a labdarúgás tantárgyat tanította a TF-en, nyugdíjas korában is sokáig visszajárt, elsősorban az angol nyelvű képzésen oktatott. Kovács László tanár úr 75 éves lett ebben az évben. A kézilabdázás egyik, ha nem a legnagyobb, hazai és nemzetközi szinten elismert szaktekintélye, a mai napig óraadóként segíti a tanszék oktatói munkáját. Garamvölgyi Mátyás és Ránky Mátyás tanár urak 70. születésnapjukat ünnepelték a jelenlévőkkel. Garamvölgyi Mátyás a röplabdázás, Ránky Mátyás a kosárlabdázás „professzorai” voltak.  A fiatalabb generációi tagjai közül Bunda Györgynét, Mocsai Lajost és Németh Lajost köszöntötték 60. születésnapjuk alkalmából.  A régi tanáraink, kollégáink közül velünk volt Bácsalmási László, Fekete Béla, Gölt Béla, Halmos Imre, Jákfalvi Béla és Zalka András, intézményünk volt rektora is.

A baráti összejövetelt megtisztelte jelenlétével Sterbenz Tamás ideiglenes intézményvezetőnk és Mocsai Lajos rektorjelöltünk is.

Köszönjük mindenkinek a segítségét, részvételét, és nagyon bízunk abban, hogy még hosszú-hosszú évekig együtt marad tanszékünk jelenlegi összetétele, fiatalokkal és idősebbekkel együtt!

Németh Lajos

[nggallery id=263]

A Testnevelési Egyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet tanulmányi osztályvezető munkakör betöltésére.

 • A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony
 • Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő
 • A vezetői megbízás időtartama: a vezetői megbízás határozott időre, 2015.01.01 - 2017.12.31-ig szól.
 • A munkavégzés helye: Budapest, XII., Alkotás utca 44.
A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:
 • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény és az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata által a tanulmányi osztályvezető számára meghatározott feladatok
 • a Tanulmányi Osztály munkájának irányítása
 • a hallgatók tanulmányi munkájának ellenőrzése, a felvételitől a záróvizsgáig
 • előterjesztések, beszámolók, tanulmányok, kimutatások készítése az Egyetem vezetése, a Szenátus, a hatóságok, felügyeleti szervek részére
 • oktatásszervezés
 • záróvizsgák, felvételi vizsgák kiírása, szervezése
 • kapcsolattartás a hallgatókkal és az Egyetem munkatársaival
 • különböző bizottságok munkájában való részvétel
Illetmény és juttatások: az illetmény megállapítására és a juttatásokra a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:

 • főiskola
 • angol nyelvből középfokú "C" típusú általános nyelvvizsga
 • felsőoktatási intézményben, tanulmányi ügyintézésben szerzett gyakorlat (legalább 1-3 év szakmai tapasztalat)
 • vagyonnyilatkozat tételi eljárás lefolytatása
A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:
 • egyetem, testnevelés és sporttudomány
 • vezetői gyakorlat (legalább 1-3 év vezetői tapasztalat)
Elvárt kompetenciák:
 • jó szintű terhelhetőség, rugalmasság, hallgató-orientáltság, kommunikációs készség
Előnyt jelentő kompetenciák:
 • sportban való jártasság
A munkakör betölthetőségének időpontja: a munkakör legkorábban 2015. január 1. napjától tölthető be.

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. december 12.

A pályázatok benyújtásának módja:

 • postai úton, a pályázatnak a Testnevelési Egyetem címére történő megküldésével (1123 Budapest, Alkotás utca 44. ). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: TE/GIHUM/140/2014 , valamint a munkakör megnevezését: ügyvivő szakértő
 • elektronikus úton Kis Judit részére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül
 • személyesen: Kis Judit, Budapest, XII., Alkotás utca 44. Főépület, földszint 8.
A pályázat elbírálásának módja, rendje: a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározottak szerint a Testnevelési Egyetem Szenátusa dönt a tanulmányi osztályvezetői megbízásra benyújtott pályázatok rangsorolásáról.

A pályázat elbírálásának határideje: 2014. december 20.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Prof. Dr. Hamar Pál nyújt, a 487-9261 -os telefonszámon.

A Tatabányai Kosárlabda Club ellen elszenvedett vereség után ANB csapatunk egy magabiztos hazai győzelemmel hozta magát újra ritmusba. A SMAFC-NYME csapatát látták vendégül péntek este az E-teremben.

Már az első negyedben hatalmas előnyt szerzett a hazai csapat, ezután csak meg kellett tartani azt. Okosan, végig nagy lendülettel és figyelemmel játszva uralták a meccset a játékosok. A csapatból mindenki pályára lépett, és pontot is szerzett. A fiatal kerettel kiálló vendég csapat végig küzdött, és derekasan helyt is állt egészen a lefújás pillanatáig.

TFSE - SMAFC-NYME 116-30 (24-5, 32-10, 34-12, 26-3). Pontszerzők: Karlócai Julianna (17 pont, 7 lepattanó), Lakatos Dóra (16 pont,  8 lepattanó), Magyar Bianka (16/6), Bodnár Fanni (14 pont, 5 gólpassz), Németh Alma (12), Mányoki Judit (9 pont, 8 gólpassz), Varga Barbara (8 pont, 9 lepattanó), Balsay Anna (8), Miháczi Diána (6 pont, 8 lepattanó), Sándorfi Réka (6), Rakolczai Beatrix (4).

A következő meccs szombaton, idegenben lesz a MAFC csapata ellen.

Hajrá TFSE!

Világi Kristóf

November 17-én, hétfőn este idei második, hazai környezetben az első mérkőzését játssza a TF férfi kosárlabda MEFOB csapata. A szervezők mindenkit szerettel várnak a 20.00-ás kezdésre az E-terembe, ahol csapatunk a Győr ellen lép pályára.

A soproni magabiztos győzelmet követően ismét itt a lehetőség a fiúk előtt a bizonyításra, immáron hazai pályán, és remélhetőleg minél nagyobb közönség előtt. A fiúk nevében is arra kérünk mindenkit, hogy látogasson ki a mérkőzésre, és szurkoljuk ki nekik együtt az idei második győzelmüket.

Hajrá TF!

Dudar GyörgyDudar György 1982-ben került a TF-re, a TFSE Labdarúgó Szakosztályában lett edző. 1983 májusa óta dolgozik a TF-en.  A Kutató Intézet Műszerfejlesztési Osztályán kezdett Dr. Bretz Károly vezetése alatt, akire nagy szeretettel gondol. Hálás a sorsnak, hogy a mai napig találkozhat vele nap mint nap. A Kutató Intézet felszámolása után létesítményvezetőként dolgozott 2010-ig. Labdarúgó szakedzői tanulmányait a TF levelező tagozatán végezte (1984-1988). Szabadidejében 27 éven keresztül edzősködött.

Elsősorban utánpótlás edzőnek vallja magát, holott hosszú éveket töltött felnőtt együttesek kispadján is. Ebből két évet – Budapesti Honvéd, Újpest – az NB I-ben. "Nagyon tanulságos két év volt!" Szinte az összes budapesti nagy csapatnál dolgozott (BVSC, FTC, Honvéd, Vasas és Újpest) majd egy évet a Thadamon Klubnál Kuvaitban.  Több magyar bajnoki címe van, amire mégis a legbüszkébb, hogy a kezei alól korosztályos, illetve felnőtt válogatott labdarúgók sora került ki.

Nehéz döntést követően 27 év után akasztotta szögre edzői cipőjét. Erre az időszakra esik műszaki vezetői kinevezése a TF-en.

Nem kis feladatot vállalt ezzel, hiszen minden nap újabb és újabb műszaki problémával találja magát szemben.  Nehéz egyben tartani egy öregedő épületegyüttest, nagy a terhelés, a hét öt napján reggeltől-estig folyik a tanítás és az edzések. A hétvégén emellett még versenyek, bajnokságok zajlanak, illetve bérlik létesítményeinket. Ez a folyamatos működés óhatatlanul amortizációhoz vezet. Az elmúlt 14 évben nem kaptunk fejlesztési támogatást az anyaintézményünktől. Forráshiány miatt nem hogy fejleszteni, de fenntartani is alig tudtuk a TF-et.

"A nyárra tervezett felújítási munkák is elmaradtak, nem nehéz kitalálni, forráshiány miatt.

Most hogy ismét önállóak lettünk, a kormány döntött a támogatásunkról, és a szerződéseket aláírták, hozzákezdhetünk a legfontosabb javításokhoz.  Nagy szükségünk van rá, hiszen sorjáznak az elodázhatatlan tennivalóink.

A teljesség igénye nélkül:  a  kosárlabda- és a tornacsarnok lapos tetejének felújítása, a Főépület és a Kollégium nyeregtetejének javítása, a kollégiumi szobák beázás okozta kárainak a felszámolása, a Főépület nyílászáróinak megmentése, a melegvíz-ellátó rendszerek teljes felújítása, a térvilágítás javítása, a fűtési anomáliák folyamatos megszüntetése, az oktatástechnológiai eszköztár és informatika rendszerek fejlesztése,  az uszodatér és gépház felújítási feladatai.

A két lapos tető felújítási munkáit már megrendeltük. Most, hogy a források rendelkezésre állnak, még az idén hozzáfogunk és befejezhetjük a többi kiemelt feladatot is. Ezek egy része kellemetlenséggel jár, amiért már most kérjük a dolgozók és hallgatók megértését, de nem maradt más választásunk, mint tanév közben orvosolni a problémákat. Ezek közül kiemelkedik a melegvíz-ellátó rendszer felújítása.

A jelenlegi eszközeinket 1964-ben telepítették. A 8 db bojler cseréje a tanítási időszak alatt rendkívül komoly műszaki és logisztikai feladat.

Hasonló gondokkal küzdünk a fűtés területén is; minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a lehető legkevesebb fennakadással oldjuk meg még az idén ezeket a problémákat.

Hogy a jövőben milyen fejlesztések lesznek, nyilván a fenntartó szándékán múlik. Vannak olyan információink, miszerint egy új helyszínen folytatódik szeretett egyetemünk élete, ami modern, jól felszerelt intézménnyel kecsegtet. Ez egyrészt örvendetes lenne. Ugyanakkor fájna a szívem., mert ez egy csodálatos hely, varázsa van. Egyedi. Hiányozna a tradíció, a szellemiség. Itt minden téglának története van. A nagy elődök, akik közül sokan már nem lehetnek velünk, de szellemiségükkel irányt mutattak, emberségükkel, szakmai tudásukkal reményt adtak, az itt végzettek mindennapi erőfeszítései, örömei, fiatalságuk feledhetetlen varázsa átitatta ezeket a falakat.

Én itt otthonra leltem. Úgy gondolom, méltán volt a magyar sportszakember képzés fellegvára.

Amíg a végső helyszínről döntés nincs, addig itt kell működőképessé és otthonossá tennünk ezt a helyet. Ezen dolgozunk."

A Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam hallgatóinak hagyományos csoportfotózása volt szerdán.  Ez mindig egy jó alkalom arra, hogy egy olyan emlékezetes kép készülhessen, amit a hallgatók büszkén és szívesen mutathatnak meg a saját hazájukban a családjuknak, barátaiknak, és persze nemzetük olimpiai bizottságának, mely delegálta őket.

A Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam csoportfotózása

A külföldi diákok mostanra már egy egymást segítő, és egymással viccelődő baráti közösséggé kovácsolódtak. Még három hetük van a diplomaosztóig, de már túl vannak az első vizsgáikon, melyeket mindenki sikeresen teljesített. Két intenzív hét vár még a hallgatókra, és így egyre nagyobb az izgalom a végeredmény miatt. Mindemellett a honvágy első jelei is észlelhetőek már egyeseknél, ami persze teljesen érthető kilenc hét távollét után.

Reméljük, mindannyian az egyéni teljesítményeikhez mérten sikeresen teljesítik majd az összes vizsgát, és végül pozitív élményekkel térnek haza.

Sok sikert kívánunk nekik ehhez!

Két veretlen csapat csatáját hozta a női Amatőr Nemzeti Bajnokság 6. fordulója. A TFSE Tatabányára utazott vasárnap délután.

Azt, hogy ez a meccs nem lesz olyan egyszerű lányainknak, már a meccs előtt is tudtuk, a Tatabánya ennek megfelelően, no meg a hazai pálya előnyét kihasználva, 8 pontos előnyt dolgozott ki az első játékrész végére.

A második negyed elején védekezést váltott a TFSE, ám ez sem segített, a hazaiak már tíz pont fölötti előnyt szorgoskodtak össze. A félidő végéhez közeledve azonban egymás után csapatunk több hazai akciót is kivédekezett, melyet leindítással, vagy triplával fejezett be a másik oldalon, így aztán előbb tíz ponton belül férkőzött, majd pedig két támadásnyira csökkentette a hátrányt. A nagyszünetre még vezetett a Tatabánya, de a második 10 perc már bizakodásra adott okot.

Ennek megfelelő lendülettel jött ki csapatunk a pihenést követően, és a 25. percben utol is érte ellenfelét. 39-39-nél több perces gólcsend következett mindkét oldalról, amit aztán a hazaiak törtek meg. Később kiderült, ez nagy lélektani előnyt jelentett számukra, ugyanis innentől megint meglépett a Tatabánya.

A záró játékrészben ugyanazt láthattuk, mint eddig, folyamatosan futott az eredmény után a TFSE, de a vezetést egyszer sem sikerült átvenni, annak ellenére sem, hogy erre többször megvolt az esély. A roppant kiélezett végjátékot sajnos 1 ponttal elbuktuk. Döntőnek bizonyult a Tatabánya rengeteg támadó lepattanója, pontjaik egyharmadát második esélyből szerezték.

Az eredmény miatt nem szabad csüggedni, pénteken már jön is a folytatás, amikor a Smafc-NYME csapatát fogadjuk. Hajrá TFSE!

Tatabányai Kosárlabda Club-TFS: 63-62 (19-11, 17-20, 12-10, 15-21). Varga Barbara (4), Karlócai Julianna (7/3), Bodnár Fanni (17/3), Mányoky Judit (16/12), Németh Alma (2), Lakatos Dóra (16/6).

Molnár Krisztián

2014. október 28-án a Rekreáció Szakcsoport első alkalommal vonta be a másodéves, nappali tagozatos MSc Rekreáció szakos hallgatókat a Budapest városnéző körút projekt megvalósításába. A hallgatók az előkészületektől a lebonyolításig mindenben részt vettek. Idén újdonságként a TF-en dolgozó kollégák is meghívást kaptak a hallgatóktól a rendezvényre, így vált "éles bevetéssé" a mesterképzésen tanulók szereplése.

Budapest városnéző körút "reki-módra"

A 3 órás – a főváros turisztikai attrakcióit bemutató - körút megszervezését a csoport a Turizmus és rekreáció tantárgy keretein belül valósította meg az oktató szakmai irányítása mellett.

Ezen projekt kapcsán a Rekreáció Szakcsoport célkitűzése az volt, hogy a hallgatók gyakorlatot szerezzenek a turisztikai és rekreációs színtereken megvalósuló eseményszervezésben, szerepeljenek nyilvános helyszíneken és végezzenek felelősségteljes munkát csapat és egyén szintjén egyaránt.

A projektet egy hónapos előkészítő munka előzte meg, mely során 5 különböző feladattípusban kellett bizonyítaniuk a mesterszakosoknak:

 1. Standard budapesti városnéző túrák feltérképezése (2 fő)
 2. Saját túra útvonalának, ütemtervének megtervezése (2 fő)
 3. Az esemény kiajánlható formába hozása, promóció, prospektus készítése (1 fő)
 4. Technikai lebonyolítás (1 fő)
 5. Idegenvezetés a buszon, szakaszonként egymást váltva (11 fő).

A TF-ről induló és oda visszatérő buszos körút magában foglalta a Budai Várnegyedet a Várkert Bazárig tartó intenzív sétával, a Hősök terét, a Zsinagógát és környékét. A hallgatók egymást váltva mutatták be a nevezetességeket, elmondták történetüket, a legfontosabb tudnivalókat rekreációs vonatkozásokkal fűszerezve.

A komoly előkészületet igénylő feladatot kiválóan oldották meg. A jó hangulatot alapos felkészültséggel párosították, amibe még egy kis testmozgás is belefért.

A résztvevők között jelen voltak az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék munkatársai, a TF dolgozói, ERASMUS hallgatók, akik jelenlétükkel életszerűbbé tették az idegenvezetés műfaját a hallgatók számára és képviselték a "turistákat".

A Rekreáció Szakcsoport célja, hogy a képzés során minél több lehetőséget adjon a diákoknak az ehhez hasonló megmérettetésekre, a szakmához szükséges kompetenciák bizonyítására. A szakmai gyakorlatok rendszere, a "Rekreációs eseményszervezés" vizsganapjai, és a táborokban megoldandó projektek mellé ilyen módon társul be a "Turizmus és rekreáció" tantárgy.

A jól debütáló TF-es városnéző körút hangulatát az eseményről készült kisfilm és fotók elevenítik fel.

szöveg: Nagy Kinga

[nggallery id=262]

A kecskeméti és hódmezővásárhelyi edzőtáborokból hazatérve három fronton is helytállt a TFSE úszószakosztálya két hétvége alatt. A kisebb (8-12 éves) korosztályoknál Szájer Péter csoportjának egy része az utánpótlás kupa 4. fordulóján vett részt. Menich Maja a legkisebbeknél megnyerte az 50 m-es pillangót és a négy fordulós kupa összetettjét is, így tanítvány és edzője gálavacsorán vehet majd részt. A jövő bajnokai programban résztvevő versenyzők (6 fő) Dunaújvárosban versenyeztek össz-régiós megmérettetésen, ami egy OB mezőnnyel ér fel. Papp Júlia 50 m pillangón ezüstöt és 200 m vegyesen bronzérmet szerzett.

TFSE Úszás: edzőtáborok és versenyek

A nagy csoport versenyzői a Százhalombattán rendezett rövidpályás OB-n versenyeztek és gyűjtöttek értékes pontokat, érmeket a felnőtt mezőnyben (felkészítő: Egressy János). Labán Eszter döntőzött 200 m mellúszásban (5. lett), Kutasi Máté 200 m mellen verekedte be magát a döntőbe (7. hely). A legjobb eredményeket György Réka érte el: 50 m háton ezüstöt, 400 m vegyesen bronzérmet szerzett, emellett 100 m vegyesen 4., 200 m vegyesen pedig 5. helyezést ért el. A tavalyi évben 9. helyezést értünk el a csapatok pontversenyében, idén remélhetőleg még előbbre tudunk lépni, ami szép eredmény lenne egy kis csapattól.

Csak így tovább, hajrá TFSE!

szöveg és kép: Szájer Péter

2014. november 14-én (pénteken), 14 órai kezdettel a TF Hepp Ferenc termében a Magyar Sporttudományi Társaság és annak  Sporttörténeti Szakbizottsága, TF Társadalomtudományi Tanszéke és a Nemzeti Sportközpontok Magyar Olimpiai és Sportmúzeum konferenciát rendez "Magyar sikerek az újkori olimpiai játékok művészeti versenyein" címmel.

A konferencia témájának időzítését Földes Éva, a TF egykori tanára, az 1948-as londoni olimpia szellemi versenyének bronz érmese (irodalom kategória) születésének 100. évfordulója adja. A konferencia alatt megtekinthető lesz a Sportmúzeum "Klebelsberg Kuno, a sportminiszter" című poszter-kiállítása is.

A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrációs határidő: 2014. november 13. (csütörtök) 14.00 óráig (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | 06-1-4606980 | 06-30-9910203)

Program

 • 13.30 Regisztráció
 • 14.00 Köszöntő - Tóth Miklós elnök, Magyar Sporttudományi Társaság
 • 14.05 Pierre de Coubertin szerepe a művészeti versenyek olimpiai programba kerülésében - Szikora Katalin egyetemi docens, Testnevelési Egyetem
 • 14.30 A szellemi olimpiák művészettörténeti szerepe és jelentősége - Millisits Máté művészettörténész
 • 14.55 Magyar stadion és uszoda tervek a művészeti olimpiákon (Hajós Alfréd és építésztársai, 1924-1936) - Szabó Lajos igazgató, Nemzeti Sportközpontok Magyar Olimpiai és Sportmúzeum
 • 15.20 Kávészünet
 • 15.40 Mező Ferenc a "szellem olimpiai bajnoka" - Takács Ferenc professzor emeritus, Testnevelési Egyetem
 • 16.05 A sportoló, mint művész. Manno Miltiadesz alkotói pályafutás - Farkas Ágnes könyvtáros-muzeológus, Nemzeti Sportközpontok Magyar Olimpiai és Sportmúzeum
 • 16.30 Földes Éva és a sport - Mecséri Annamária történész muzeológus, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
 • 17.00 Konferencia zárása
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Tisztelt Érdeklődők!

2014. november 14-én (e hét pénteken), 14 órai kezdettel a TF Hepp Ferenc termében az MSTT, a TF Társadalomtudományi Tanszéke és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum konferenciát rendez "Magyar sikerek az újkori olimpiai játékok művészeti versenyein" címmel.

A konferencia témájának időzítését Földes Éva, a TF egykori tanára, az 1948-as londoni olimpia szellemi versenyének bronz érmese (irodalom kategória) születésének 100. évfordulója adja.

A konferencia alatt megtekinthető lesz a Sportmúzeum "Klebelsberg  Kuno a sportminiszter" című poszter-kiállítása is. A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrációs határidő: 2014. november 13. (csütörtök) 14.00 óráig

Részletes program a mellékelt meghívóban, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A társszervezők nevében is, TF Társadalomtudományi Tanszék

Idén két új csapat csatlakozott a tavaly megváltozott szerkezetű Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnoksághoz. A tavalyi négyes döntőben megszerzett második helyezés után idén is hasonló, vagy jobb eredményt tűzött ki maga elé a csapat. Kedd este elkezdődött a szezon, és az első akadályt sikeresen vették.

Az első mérkőzést Sopronban játszották a SMAFC-NYME csapata ellen. A találkozó első etapja fej-fej melletti küzdelmet hozott hol a mieink, hol a soproniak találtak be. A második negyedben azonban ráléptek a gázpedálra a fiúk, így innentől fokozatosan és magabiztosan növelték előnyüket. A negyedik negyedben erre a teljesítményre még egy lapáttal rá tudtak tenni, így közel 20 pontos győzelmet arattak a soproniak otthonában. A győzelem mellett nagy eredmény, hogy mindössze 64 ponton tudtuk tartani a hazaiakat egy rendkívül kemény és jó védekezéssel. A mérkőzés végeredménye: SMAFC-NYME - TFSE: 64-81.

A TFSE pontdobói: Szollár (17), Bódi (16), Világi (15), Jókai (11), Mácsai (7), Krajnyák (4), Palánk (8), Oláh (3).

A Testnevelési Egyetem szenátusa csütörtökön Mocsai Lajost választotta  az intézmény rektorjelöltjének, a pályázatát méltónak találta a posztra.

A TF Szenátusa meghallgatja a rektorjelölteket

Mocsai Lajos - aki 1978 óta tanít az intézményben, és nevéhez több tucat tudományos cikk és tanulmány fűződik - december 17-től töltheti be hivatalosan a posztot. A jelöltet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere terjeszti fel rektornak.

A megbízást Áder János köztársasági elnök adja majd át Mocsainak, aki Csende Zsolttal szemben nyerte el a jelölést. Mocsai és Csende egyenként húszperces prezentáció keretén belül mutatta be pályázatát, ezt követően a szenátus tagjainak és a meghívott vendégeknek ugyanennyi idejük volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel. Az egyetem dolgozói és hallgatói – több százan – az intézményen belül elhelyezett kivetítőkön követték figyelemmel a jelöltek meghallgatását. A rektori jelöltség elnyeréséhez a szenátus többségi szavazataira volt szükség.

Mocsai Lajos 36 éve áll a sporttudományok szolgálatában, edzői sikereinek eléréséhez többek között a sporttudományok terén szerzett tapasztalatait hasznosította. A 2007 óta a TF egyetemi docenseként is dolgozó szakember számos hazai és nemzetközi konferencia visszatérő előadója, valamint a sporttudományok területén több kutatási program résztvevője. Mocsai Lajos négy olimpián, valamint 11 világ- és Európa-bajnokságon vett részt a férfi és a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként.

Németországban 2010-ben az Évszázad edzőjévé választották, 1989 és 1998 között a Német Kézilabda Szövetség edzőképző kurzusain vezető tanárként tartott számos előadást.

fotó: Hegedüs Gábor (Mediaworks)

[nggallery id=261]
Hegedüs GáborHegedüs Gábor

...

Az ANB után elkezdődött a női kosárlabda MEFOB is. Már a Pécs felé tartó úton is aludtunk, és ez érződött a mérkőzés első perceiben. Az első negyedben még barátkoztunk a szűk pályával, melynek határa a terem fala volt.

A kis létszámú közönségben többek között Rátgéber László is nyugtázta, hogy idővel csapatunk nagyobb sebességre kapcsolt, és így a félidőre már 15 ponttal vezettünk.  A meccs végéig sikerült növelni az előnyt a harcos pécsiek ellen, és végül 80-62-re gyertünk. Csapatunkban az ANB játékosok mellett sikeresen mutatkozott be Czivinger Lilla és Vukov Szonja.

Pontdobóink: Mányoky Judit (17/2p(!)), Karlócai Julianna (15p), Németh Alma (14p), Czivinger Lilla (11p), Magyar Bianka (8/3p), Miháczi Diána (8p), Sándorfi Réka (5p), Vukov Szonja (2p).

Karlócai Juli

Dr. Sós Csaba 2008 óta vezeti a Testnevelési Egyetem Úszás, Vízi-és Küzdősportok tanszéket, 2013 óta pedig a TFSE elnöki pozícióját is betölti. 1987 óta tart órákat a TF-en, a nappali és a levelező tanári és edzői szakon. Emellett hazai és nemzetközi konferenciákon tart előadásokat.

Érdeklődésünkre a következőképpen emlékezett vissza a kezdetekre.

"Egész életemet "sportos" közegben töltöttem el. 17 évig versenyszerűen úsztam, összesen 3 olimpián vettem részt, eredményeim közül legbüszkébb talán az 1977-ben nyert EB bronzérmemre vagyok. Sportolói pályafutásom befejeztével is az uszodák világában maradtam, hiszen 1982-ben edző lettem. Tanítványaimmal szép sikereket értem él világversenyeken, éppen ezért nagyon jólesett, és nagyon fontos visszaigazolás volt számomra a szakma részéről, amikor 1996-ban mesteredző lettem. A sportolás és az edzősködés mellett a tanulás kapott kiemelt szerepet életemben. A PhD fokozatot a TF-en szereztem meg, 2004-ben."

Dr. Sós Csaba évtizedek óta a Magyar Úszó Szövetség elnökségének tagja, 2009-től a paraúszók szövetségi kapitánya, 1985 óta az FTC vezetőedzője. Évek óta az MTV úszás szakkommentátora.

"Nagyon fontosnak tényezőnek tartom, hogy aki sporttudománnyal foglalkozik, annak legyen valamilyen gyakorlati tapasztalata is. A legfontosabb, hogy az elméletet át tudjuk vinni a gyakorlatba úgy, hogy annak kimutatható haszna is legyen. Azt gondolom, hogy ezt a szakmát így van értelme csinálni. Amiből én doktoráltam, az szerintem hasznosítható téma, és a mai napig hasznát veszem egykori kutatásaimnak.

A PhD értekezésem témája "Táplálék kiegészítők hatása a túlterhelt úszókon" volt. Ez a terület volt az, ami kiemelten érdekelt. Úgy érzem, hogy végül nagyon jól át is tudtam vinni elméleti tudásomat a gyakorlatba. Tapasztalatból mondhatom, a kutatói pályán az lehet igazán sikeres, aki élsportolói alázattal végzi kutatásait. Véleményem szerint annak, aki a sporttudomány területén kutat, illetve dolgozik, elsődlegs célja az kell legyen, hogy az edzőket, sportolókat és összességében a sport társadalmát segítse, kiszolgálja olyan kutatásokkal, amelyekre igazán igény van.  Olyan tudósokra van szükség, akik alázattal tudomásul veszik, hogy ők is a gépezet részei, és munkájukkal a magyar sport szolgálatába tudnak állni. Magyarországon több olyan kutatót is ismerek, akik ezeknek a követelményeknek eleget tesznek, munkájuk világszínvonalú, és ezáltal a nagyon sokat tudnak hozzátenni ahhoz, hogy a magyar sport sikeres legyen."

A TF önállóságával kapcsolatos véleménye felől is érdeklődtünk. Dr. Sós Csaba a következőképpen vélekedett:

"A sporttudomány világa egy nagyon sajátos terület. Ezért tartom nagyon pozitív előrelépésnek, hogy a TF újra önálló lett. Bízom benne, hogy a testkultúrális területen is változások lesznek a jövőben. Ezalatt azt értem, hogy jelenleg a sport és a testkultúra az a terület, ahol nincs világosan meghatározva, hogy milyen munkakör ellátáshoz milyen minimális végzettség szükséges, kinek kell/lehet ezt ellenőriznie, mivel lehetne bizonyos helyzeteket szankcionálni. Magyarország mindig is sportnemzetnek számított, az olimpiákon mindig kiemelkedően szerepeltünk.

Érdemes említést tenni arról, hogy majdnem minden magyar olimpiai bajnok edzője a TF-en szerzett edzői képesítést. Az intézmény jövőre lesz 90 éves, azonban mára már kinőtte magát. Szükség van egy karizmatikus vezetőre, aki a szükséges változtatásokat véghez tudja vinni a jövőben. Bízom benne, hogy az önállóság lehetőséget teremt arra, hogy az új vezető meg tudja valósítani mindazt, amire a sportszakma minden résztvevőjének igénye és szüksége van.

Véleményem szerint, ha ez megvalósul, a magyar sport az elkövetkezendő évtizedekben is hasonlóan sikeres lesz, mint amilyen a múltban volt."

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Azadeh Mohamadinejad "Assessment of Coaches' Knowledge Regarding Their Legal Duties Toward Athletes" című értekezésének nyilvános védésére. A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Főépület I. emelet, Hepp Ferenc terem, 2014. november 5., 13.00 óra.

Témavezetők: dr. Földesiné dr. Szabó Gyöngyi  és dr. Nemes András. Programvezető: dr. Földesiné dr. Szabó Gyöngyi.

A bírálóbizottság elnöke: dr. Sipos Kornél egyetemi tanár, tagjai: dr. Lacza Gyöngyvér egyetemi adjunktus, dr. Hédi Csaba főiskolai docens. Opponensek: dr. Farkas Judit minőségbiztosítási és fejlesztési koordinátor, dr. Kecskés László egyetemi tanár.

Az értekezés megtekinthető a Testnevelési Egyetem Doktori Titkárságán.

Gyorsan szalad az idő. Szinte most volt az újra önállóvá vált TF tanévnyitója, pedig már 2 hónap telt el azóta! Erről az időszakról kérdeztük Sterbenz Tamást a TF megbízott intézményvezetőjét.

Az első 2 hónap a Testnevelési Egyetem életében

Visszatekintve, azt mondhatom, hogy nagyobb döccenők nélkül telt el ez az időszak. Ami borzolta kissé a kedélyeket, az a tény volt, hogy adminisztrációs gondok miatt csúszás keletkezett a cafetéria és a bérkompenzációs kifizetésekben, illetve a TB átjelentés miatt. Most már minden rendeződni látszik és a cafetéria-juttatásokat is nemsokára mindenki megkapja. Mindamellett, hogy egy kis türelmet és megértést kérek, azt javasolnám a kollégáknak, hogy amennyiben bármilyen adminisztrációs okból nem kapták meg juttatásaikat, hivatalosan keressenek meg engem, és ígérem, hogy soron kívül orvosoljuk azt. A problémákat meg kell oldani, ez természetes.

Az előzővel kapcsolatos fontos hír: Megtörtént a rendkívüli kormánytámogatás (350 millió Ft) aláírása, így napokon belül megkezdődnek az elmaradt és szükséges kifizetések, beszerzések és fejlesztések.

Hrabacsik Mihálynak, a Tanulmányi Osztály vezetőjének – aki nyugállományba vonul – köszönetemet szeretném kifejezni. Vezetése alatt a Tanulmányi Osztály hatalmas szervezeti és személyi fejlesztésen ment keresztül, a törvények és szabályzatok betartásával pedig minden a helyére került. Ezzel átláthatóvá és hatékonyabbá vált az osztály működése. A Tanulmányi Osztály vezetői posztjára kiírtuk a pályázatot és 2015. január 1-től kinevezésre kerül az új vezető.

Pénteken nyilvánosságra hozták a kancellárok névsorát: 2014. november 15-től Genzwein Ferenc lesz a TF-re kinevezett személy. Örülünk, hogy van "sportos" múltja, és reméljük, hogy jó lesz a munkakapcsolat közte és a megválasztandó rektor között.

Ezen a héten lesz az egyetem jövője szempontjából legfontosabb esemény, a rektorválasztás. A TF Szenátusa november 6-án, csütörtökön hallgatja meg a két jelöltet, Csende Zsoltot és Mocsai Lajost. A Szenátus a megszokott helyén, a Kis Tanácsteremben tartja ülését, de a TF minden érdeklődő dolgozója végigkövetheti az eseményeket a Hepp Ferenc teremben kihelyezett kivetítőn. A jelöltek programjainak bemutatása után fél óra áll minden szenátusi tag rendelkezésére, hogy az őt jelölő szervezeti egységével megvitassa a hallottakat, kialakítsa a véleményét és megtörténhessen a szavazás. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Szenátus minden tagja éljen az autonómia adta lehetőséggel és a TF érdekeit és jövőjét szem előtt tartva hozza meg döntését és szavazzon.  A szavazás után december 17-től lehet megválasztott rektora az Egyetemnek.