Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Az immár évek óta a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék 65 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt tanszékvezetőjének emlékére megrendezett menedzserkonferencia záróeseményeként január 23-án emléktáblát avattunk a Tanszék bejáratánál. Az ünnepségen a Tanszék munkatársai, Nyerges Mihály gyermekei, Karunk dékánja, több jelenlegi és volt kolléga, valamint konferencia-résztvevő volt jelen.

Felavattuk Dr. Nyerges Mihály emléktábláját

Az emléktábla állítására "A jó életminőségért" Alapítvány és a Sportmenedzsment Tanszék kezdeményezésére került sor, megvalósításához pedig több egyéni adakozó is hozzájárult.

A Tanszék elhelyezkedése – lévén egy keskeny folyosó végén található –, nem bizonyult megfelelőnek az egész esemény lebonyolítására, így a laudációra még a konferencia helyszínén, a Hepp Ferenc teremben került sor.

Ennek keretén belül Dr. Nemes András, a Tanszék sportjoggal foglalkozó docense először Nyerges Mihály sportbeli pályafutását méltatta (válogatott tízpróbázó atléta volt), majd közéleti munkásságát dicsérte (a TF dékánja, a Magyar Atlétika Szövetség főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottsági tagja volt). Ezt követően szakmai pályaívéről emlékezett meg kiemelve, hogy több hazai és nemzetközi menedzserszervezet tagja volt. Külön kiemelte legfőbb érdemét: a sportmenedzser szak és a Tanszék megalapítását, amelynek 15 éven keresztül volt vezetője. Emberi tulajdonságainak méltatásához a fia, Nyerges Attila által írt könyvet hívta segítségül, amelyben - többek között - erős jelleméről, emberségéről, bátorságáról, igazságérzetéről olvashatunk.

Ezt követően vonultunk fel a Tanszékhez, ahol a tábla leleplezése is megtörtént, leánya, Nyerges Andrea segítségével. Gyermekei hálás szívvel és könnyes szemmel köszönték meg, hogy ilyen szépen őrzik édesapjuk emlékét. Megható pillanatok voltak...

Mától e fekete gránittábla és azon a szöveg feletti portré emlékeztet minket Nyerges Mihályra.

szöveg és fotó: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina

Január 23-án tartotta a Magyar Sporttudományi Társaság Sportmenedzsment Szakbizottsága és Karunk Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszéke „Eredményjelző: Magyar sport 2013” című konferenciáját. Az eseményt Karunk egykori dékánja, a Tanszék egykori vezetője, Dr. Nyerges Mihály emlékének adózva szervezték. A rendezvényen tiszteletét tette Nyerges tanár úr lánya, Nyerges Andrea is.

Remekül sikerült az Eredményjelző konferencia

A konferencián Dr. Tóth Miklós, az MST elnöke, illetve Dr. Sterbenz Tamás tanszékvezető köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Nyerges Andreával közösen átadták az első alkalommal odaítélt Nyerges Mihály díjat. A díjazásból hagyományt kíván teremteni a Magyar Spottudományi Társaság, amelynek Sportmenedzsment Szakbizottsága hivatott dönteni a díjazott személyéről.

A történelmi díjazott Dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár volt, aki több évtizedes, a magyar sporttudományt szolgáló munkássága elismeréséül, valamint a sportmenedzsment szak vezetéséért részesült a megtisztelő díjban.

Sárközy professzor meglepetten, ugyanakkor szokásához híven humorosan szólt a résztvevőkhöz a díj átvétele után. A díjért mondott köszönetet követően bejelentette, hogy február 19-én indul Sportmenedzser esték címmel egy új előadás-sorozat a TF, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös szervezésében. Azt is elárulta, hogy az első est „Az edző mint sportmenedzser” címet viseli, és Mocsai Lajos, Rátgéber László, valamint Benedek Tibor lesznek az est vendégei.

Sárközy tanár úr percei után Dr. Habil. Magas István, a BCE közgazdaságtan-professzorának előadása következet. A professzor úr a sport és a közgazdaságtan viszonyáról rajzolt átfogó képet, amely segített az utána következő előadások megértésében. Gulyás Erika, karunk tanársegédjének előadása a 2013-as év értékelése volt a magyar sportgazdaságtan szempontjából. Őt követte egy sportágspecifikus prezentáció Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázótól, aki jelenleg doktori tanulmányait folytatja egyetemünkön. Ő a tavalyi évben világbajnoki címet szerzett vízilabda-válogatott menedzsmentjében bekövetkezett változásokról beszélt gyakorlati megközelítésből. Ezután András Krisztina, a BCE adjunktusa következett a digitális gazdaság sportbeli kihívásairól. A szünet előtti utolsó előadó Dr. Géczi Gábor, Karunk adjunktusa volt, aki az állami támogatások létesítményfejlesztésre gyakorolt hatásáról beszélt.

A jól megérdemelt szünet után Dr. Sterbenz Tamás izgalmas előadása következett a politika szerepéről a sportbeli eredményességben. Ezután Vörös Tünde, a BME hallgatójának ökonometriai elemzése volt soron. A fiatal kutató matematikai modell segítségével szemléltette az eredmény érdekében tett erőfeszítések és az eredményesség viszonyát. Dr. Perényi Szilvia, a Debreceni Egyetem adjunktusa követte őt, aki a mai magyar társadalom sportfogyasztásáról adott átfogó képet. Az előadók sorát Kassay Lili, Karunk tanársegédje zárta, aki a sport felé irányuló figyelemnek a sport egyes területei közötti megoszlásáról beszélt.

Az előadások végeztével a résztvevők átvonultak a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék folyosójára, ahol – az esemény méltó zárásaként – felavatták Dr. Nyerges Mihály emléktábláját. A táblán koszorút helyezett el Dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.

[nggallery id=215]

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Kerekes Zoltán, Varga Ferenc

Alább Fodor Anett harmadéves, rekreációszervezés-egészségfejlesztés szakos hallgatónk beszámolóját közöljük a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságról.

Szórakozás, Olimpikonok, Csapatmunka, Izgalom, avagy hangolódás egy Európa-bajnoksággal.

A budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság egy önkéntes szemével

2014. január 15. és 19. között Budapest rendezte a nagyszabású műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot, azaz a Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpia előtti utolsó nemzetközi versenyt. Egy Európa-bajnokság, amely nemcsak hazánk számára, de az XXII. Téli Olimpiára készülőknek is sokat jelentett.

Egy Európa-bajnokság, amely összeköt! De mit is jelent igazán testközelből a részesének lenni?

Összeköti a múltat a jelennel és a jelent a jövővel!

10 éve, 2004-ben is Budapest adott otthont az Európa-bajnokságnak. Most 2014 van, és ez volt az utolsó nemzetközi verseny a téli olimpia előtt. Még két hét, és újra láthatjuk őket, a versenyzőket, csodát művelni a jégen: szaltózva, spárgázva a levegőben, a párjukat a fejükön forgatva. Teszik mindezt úgy, hogy a néző szeme könnyes legyen a sírástól vagy épp a nevetéstől.

Összeköti a generációkat

A Syma Csarnokban megrendezett Európa-bajnokság szinte az összes versenynapon telt házzal büszkélkedhetett. A nézőközönség között megtalálhattunk mindenkit, a kicsiktől a nagyokig, közülük jó páran itt voltak már 2004-ben is. Ez egy jó program volt az egész család szórakoztatására, magyarokéra és külföldiekére egyaránt. A nézőközönség jelentős része ugyanis külföldről érkezett: találkoztunk orosz, francia, olasz, spanyol és német drukkerekkel is.

Összeköti az önkéntest az önkéntessel

Voltak, akik nem a jegyárat kifizetve váltottak helyet az eseményre, hanem szabadidejükben vállaltak önkéntes munkát az Eb idején. 200 önkéntes – köztük több TF-es - dolgozott az Eb egy hete alatt napi egy tál ételért, egy egyenruháért, és a szerencsésebbek a verseny élőben való megtekintésért, még ha ez azzal is járt, hogy egyetemi vizsgaidőszakukat némiképp át kellett szervezniük a részvételért. 200 önkéntes dolgozott az egy hét alatt egy csapatként összefogva, hogy létrehozzanak egy eseményt, amely nélkülük nem jöhetett volna létre. És hogy mennyi élmény is járt nekik ezért? Új ismerősök vagy a régiekkel való találkozás, külföldi önkéntesekkel való kapcsolatok kialakítása, az egy csapatban dolgozók igazi csapattá kovácsolódása, megannyi felhőtlen kacagás a műszak során és a sporttörténelem új, nagyszerű pillanatainak átélése. A személy szerinti jó hangulatomat ezúttal is köszönöm az én kis csapattársaimnak, akik nélkül nem lett volna ilyen jó szórakozás!

Összeköti az önkéntest a sportolóval

És persze a sportolókkal való találkozás lehetősége, közös fotózások, szabad bejárás a bemelegítésekre, öltözőkbe, sajtótájékoztatókra.  És mennyivel jobb úgy nézni a következő világverseny közvetítését, hogy egy kicsit már személyesen is ismerjük a jégen köröző korcsolyázókat!

Összeköti a sportszektor területén dolgozókat

Az önkéntes munka során kialakuló új ismeretségek, munkakapcsolatok pedig új ajtókat nyitnak a jövőbeni pályafutásunkhoz, ha ezen a területen szeretnénk dolgozni. Nem először voltam már önkéntes Magyarországon, és elmondhatom, hogy ezeken a versenyeken serénykedő önkéntesek bázisa ugyanazon személyek csoportja, sportágtól függetlenül. Tehát van egy réteg, amely már belekóstolt, akik már nem bírtak szabadulni, hiszen tudják, mivel is jár ez a néha lenéző hangnemmel kiejtett „ingyen munka”. Hozzátenném, ami számomra mindig is magasztos lesz, hogy végezhetem, és örömmel teszem. Érdemes lenne minél több embernek kipróbálnia, és a megszerzett tapasztalatok által fejlődnének.

Szerintem a képek magukért beszélnek és biztos vagyok benne, hogy a tévé előtt fogom végigizgulni a téli olimpián a műkorcsolya versenyprogramját. Szorítva azoknak a kedves, közvetlen korcsolyázókért, akik nemcsak engem, de az egész csarnokot ámulatba ejtették a jégen való tudásukkal. A monaco-i Kim Lucine „Super Mario” bemutatója és a véletlen belebegő hangjegy alakú lufi a plafonról; vagy Julia Lipnitskaia, a 15 éves orosz kislány elképesztő produkciója, ahogy a Schindler listája című filmből a piros kabátos kislányt alakítja és táncolja el a szenvedők fájdalmát a jégen, majd az egész csarnok állva tapsolja. Szintén fantasztikus élmény volt a helyszínen végigizgulni Javier Fernandez - az egyetlen spanyol műkorcsolyázó, aki valaha is dobogóra került Európa-bajnokságon – címvédését. Érdekes volt látni a világbajnok páros, Tatiana Volosozhar és Maxim Trankov alacsonyabb szintű teljesítményét, ám a zsűri jóindulatú, bátorító pontozását, amely aranyérmet ért a párosnak. Szintén élmény volt látni a 2004-es bajnok francia klasszis, Brian Joubert produkcióit, aki 10 év elteltével is még mindig felrobbantja csarnokot előadásaival.

Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem az Európa-bajnokságon önkéntesként, és csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a fajta szabadidő-eltöltési módot kortól, iskolai végzettségtől és nemtől függetlenül.

szöveg és fotó: Fodor Anett

2014. január 27-én (hétfőn) veszi kezdetét a Szenior Akadémia második féléve.

Az év első előadója Vitray Tamás lesz, előadásának címe Kapcsolatteremtés a dobozból. A program 17 órakor kezdődik, helyszíne az Új épületbeli Aula.

A félév következő előadására február 3-án (hétfőn) 17 órakor kerül sor, akkor prof. Dr. Papp Lajos szívsebészt látjuk vendégül.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A szervezők nevében: Dr. Jakabházy László

A Würzburgi Egyetem pályázatot hirdet jó német nyelvtudással rendelkező európai hallgatók számára. A két szemeszteres részképzési lehetőségről bővebb információkat az egyetem honlapján olvashatnak az érdeklődők.

Horvátországban kerül megrendezésre a 7. Nemzetközi Tudományos Kineziológiai Konferencia 2014. május 22. és 25. között. A konferencia kiírását itt találják.

Január 13-án, hétfőn a TF jégkorongcsapata a Kisstadionban fogadta az Oxford Canadians alakulatát. A nagy presztízsű brit egyetem kanadai játékosokkal teletűzdelt hokicsapata kilencnapos kontinentális európai turnén vett részt, amely keretében Párizs és München után, valamint Bécs előtt látogatott el Budapestre.

Győzelem az Oxfordi Egyetem jégkorongcsapata ellen

A brit csapat menedzsmentje a Magyar Jégkorong Szövetséget kereste meg azzal a kéréssel, hogy játszhasson a csapat egy mérkőzést Budapesten. A kérés eljutott Dr. Géczi Gáborhoz, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék docenséhez, a TF csapatának edzőjéhez, akinek a segítségével létrejött a találkozó.

A Canadians csapata 1905-ben alakult, azonban 1914-ben feloszlott az I. világháború kitörése miatt. Pontosan 100 évvel később, idén újraindult a csapat, így ez az európai körút az első nagyobb mérkőzéssorozata az évezredben.

A TF csapata közös edzéseket nem tart, viszont valamennyi játékosa a magyar jégkorong-társadalom aktív tagja. Legutoljára 2012-ben szerepelt a MEFOB-on, amelyet akkor meg is nyert.

A hétfői meccset végig a TF uralta, az utolsó harmad elején már 6-2-re is vezetett. A vendégek azonban nagy hajrába kezdtek, és feljöttek egészen 6-6-ra. Ekkor a magyar csapat időt kért, majd az edzői utasításokat betartva az utolsó két és fél percben két gólt lőtt. Így a TF 8-6-os győzelmével ért véget a barátságos mérkőzés.

A meccs után Géczi tanár urat arról kérdeztük, hogyan lehet edzés nélkül, nem állandó csapattal olyan szép sikereket elérni, mint a tavalyelőtti MEFOB-győzelem vagy épp ez a diadal.

"Ezek a srácok mind benne vannak a magyar jégkorongéletben akár játékosként, akár edzőként, akár technikai vezetőként. Bárki erősítheti a TF csapatát, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, és van hokimúltja. Tavaly sajnos nem tudtunk indulni a MEFOB-on, de idén mi szervezzük. Ezeket a feladatokat mind önkéntes alapon látjuk el, mert úgy gondolom, nem lehet mindent beforintosítani. A TF jégkorongcsapatának működtetése is ilyen."

A Canadians elleni győzelmet kiharcoló csapat tagjai: Gegessy Boglárka, Szigeti Ágnes (kapusok), Szuper Levente, Zsitva Zoltán, Kiss Dávid, Nagy Attila, Bedő Botond, Soltész Áron, Kerekes András, Ország Martin, Jakocs Ferenc, Sibelka Dávid, Egri Gergely, Fekecs Norbert.

Edző: Dr. Géczi Gábor.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotó: Vizi Fruzsina

Megjelent a 2014-2015. évi ERASMUS+ hallgatói tanulmányi és szakmai mobilitás pályázat kiírása, részletes tájékozatatással együtt. Az anyag PDF formátumban letölthető a "Nemzetközi kapcsolatok" oldal "Erasmus" blokkjából, innen.

Január 11-én délelőtt rendeztük meg ez évi Nyílt Napunkat az Új épületbeli aulában.

Több százan vettek részt a Nyílt Napon

Prof. Dr. Radák Zsolt dékán úr köszöntőjében elmondta, hogy Karunk a következő tanévben kerek évfordulót ünnepel, hiszen az lesz a 90. a TF történetében. Kiemelte, hogy Magyarországon az olimpiai bajnokok edzői többségében a TF-en szereztek diplomát, illetve hogy az élsportban dolgozó szakemberek képzésén kívül az intézmény kiemelt feladata a feltörekvő nemzedék egészségtudatos életmódra való nevelése.

Dékán urat Dr. Hamar Pál általános dékánhelyettes követte, aki röviden tájékoztatta a résztvevőket a felvételi folyamattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Ezt követően Dr. Kokovay Ágnes, a Kar Társadalomtudományi Tanszékének docense, egyben az Egyetem E-learning Központjának igazgatója tartott előadást az Egyetemen működő elektronikus tanulási rendszerről. Beszélt az Egyetem E-Learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központja által a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokról, például az otthonról történő vizsgázás és az online tanulmányi versenyeken való részvétel lehetőségéről.

A Nyílt Nap további részében bemutatkozott a Hallgatói Önkormányzat, amelynek képviseletében Nagy Máté alelnök tartott rövid előadást a szervezetről.

Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszóval, a Kar kommunikációs vezetőjével Horváth Balázs beszélgetett. Ági – aki jelenleg a Doktori Iskola hallgatója - így fogalmazott a TF helyéről saját életében: „Volt élsportolóként tudom, a sikerek eléréséhez mennyire fontos a szakmai, tudományos háttér. A TF olyan hely, ahol a sport és a tanulás szorosan karöltve olyan tárgyi és elméleti tudást ad, amely végigkísér egy életen át. Élsportolóként is mindig nagyon fontos volt számomra a tanulás, hogy mindig képezzem magam. Minden alkalommal, amikor átlépem az intézmény kapuját, úgy érzem, hazaértem, hiszen egész életemben a sport és a tanulás kiemelt helyen szerepelt nálam. E Kar falai között ezt a két dolgot egyszerre találom meg."

Szuper Levente válogatott jégkorongozó, a Vasas Jégkorong Szakosztályának vezetője elmondta, hogy a 13 év külföldön szerzett tapasztalat mellett lényeges a tanulás, az ismeretek elsajátítása a sporttudomány területéről, hogy sportvezetői feladatait megfelelően lássa el. Így fogalmazta meg TF-es tapasztalatait Dr. Hamar Pál kérdésére: "Másfél éve járok a TF sportszervező szakára, a képzéseken levelezős hallgatóként veszek részt. Ezen idő alatt is már nagyon sok olyan hasznos ismeretre tettem szert a sporttudomány területéről, amit munkám során hasznosítani tudok. A sport, a mozgás, az egészséges életmód kiemelten fontos az életemben, és a TF ezeket mind megadja számomra."

Az előadások és beszélgetések sorában üde színfolt volt a Katus Tamás vezette aerobikcsapat látványos bemutatója, amely mosolyt csalt a hallgatóságban ülők arcára.

A hivatalos program végeztével az aula előterében ismerkedhettek az érdeklődők a kínált képzésekkel a tanszékek standjainál, ahol tanáraink lelkesen válaszoltak a TF-re vágyók kérdéseire.

[nggallery id=214]

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann, Kovács Ágnes | fotók: Bardocz-Bencsik Mariann, Kerekes Zoltán

Tájékoztjuk az érdeklődőket, hogy Hamidreza Mirsafian doktorjelölt PhD dolgozatának nyilvános tudományos vitája 2014. január 27-én 10.00 órakor lesz a Hepp Ferenc teremben (Főépület, I. emelet).

A téma címe: Constraints to Participation in Physical Activity and Sport: A Comparative Study between Hungarian and Iranian Students. Témavezetője: Dr. Földesiné, Dr. Szabó Gyöngyi professor emeritus, DSc és Dr. Géczi Gábor egyetemi docens, PhD.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

2013. november 30. és december 8. között a törökországi Antalyában került megrendezésre a Kick-boksz Szövetségek Világszervezetének (WAKO) pontfighting, full-contact, kick-light és light-contact világbajnoksága.

A megmérettetésen több mint 40 ország közel 1000 versenyzője vett részt. A versenyen a magyar csapat remek teljesítményt nyújtva az éremtáblázat harmadik helyén végzett, 7 arany-, 5 ezüst- és 7 bronzérmet gyűjtve.

A sikerhez Karunk két hallgatója is hozzájárult. Kádas Adrienn - BSc-rekreáció szakos, első évfolyamos hallgatónk - a point-fighting szabályrendszer 65 kg-os kategóriájában az első helyen végzett, valamint tagja volt a csapat-világbajnoki címet szerzett magyar válogatottnak.

Beszámoló a kick-boksz világbajnokságról (Kádas Adrienn)

Laszák Zoltán – MA-testnevelőtanár-gyógytestnevelő szakos, első évfolyamos hallgatónk - a full-contact szabályrendszer 71 kg-os kategóriájában végzett a harmadik helyen.

Beszámoló a kick-boksz világbajnokságról (Laszák Zoktán)

Mindkettejüknek és az egész magyar csapatnak gratulálunk!

szöveg: Laszák Zoltán, Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Gregor László

2014. január 13-án hétfőn 15.00 órától a TF jégkorong csapata játszik az Oxford egyetemi csapatával a Kisstadionban.

A TF csapata: Gegessy Boglárka (kapus), Szuper Levente, Zsitva Zoltán, Kiss Dávid, Nagy Attila, Bedő Botond, Ozsváth Ádám, Soltész Áron, Kerekes András, Marosi Zoltán, Ország Martin, Jakocs Ferenc, Sibelka Dávid, Palkó Dorka.

Nyílt napot tartanak szombaton a TF-en, hivatalos nevén a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán, az Alkotás utcai Új épületben.

A 10 órakor kezdődő eseményen - a tanintézmény tájékoztatása szerint - többek között a képzésekről, a szakokról hangzanak el tájékoztatók, s terveznek interaktív beszélgetéseket olimpikon hallgatókkal.

"A TF olyan hasznos útravalót ad egy edző számára, amely a későbbiek folyamán a szakmában nagyon jól hasznosítható" - nyilatkozott a nyílt nap kapcsán az MTI-nek Kiss László mesteredző, az úszók szövetségi kapitánya. Hozzátette, hogy megítélése szerint az edzéselmélet elsajátítása mellett érdemes kiemelten foglalkozni olyan egyéb kulcsfontosságú sporttudományi területekkel is, mint a sportpszichológia, a sportegészségügy, a pedagógia, mivel ezek a tudományágak is kiemelten fontosak a kimagasló eredmények elérésében.

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónak, a tavaly világbajnokságot nyert férfiválogatott szövetségi kapitányának az a véleménye, hogy a tapasztalatokat muszáj tanulmányokkal is alátámasztani.

"Ezért én is a TF padjait koptattam, amivel megalapoztam az edzői pályámat. Nem olyan régen a Magyar Vízilabda Szövetség elindította a licencképzést, amelyben természetesen TF-es szakemberek is segítenek minket abban, hogy továbbra is magas színvonalú legyen a képzés, és így a leendő szakemberek segítségével a magyar vízilabda a nemzet egyik büszkesége maradhasson" - mondta.

Mocsai Lajos egyetemi docens, európai mesteredző, az Eb-re készülő férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya több mint három évtizede foglalkozik a TF tanáraként edzőképzéssel és az edzői munka gyakorlásával.

"Számomra kiemelten fontos a TF képzési és elméleti hátterének összekapcsolása a nemzetközi szintű gyakorlattal, versenyzéssel. Az edzői munkát a tehetséggondozás, a tehetségfejlesztés legszebb pedagógiai területének tekintem" - jelentette ki.

Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozó, jelenleg szövetségi vezetőedző arra helyezte a hangsúlyt, hogy a sportszakmai ismeretek mellett a pedagógia, a pszichológia, a dietetika, a teljesítménydiagnosztikára fókuszáló sportélettan, illetve a menedzsment tudásanyag is nélkülözhetetlen a hosszú távú sikerességhez.

"Ezt a komplex tudásbázist Magyarországon a TF biztosítja a legmagasabb szinten, és ezzel évtizedek óta hozzájárul a magyar sport páratlan eredményességéhez. A londoni olimpiai sikerek után egyértelmű lett számomra: a sportolók hozzásegítése életük nagy céljához legalább akkora örömöt tud adni, mint amikor valaki versenyzőként ér el sikereket" - fogalmazott Storcz.

forrás: MTI

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara, a TF, 2014. január 11-én szombaton 10.00 órától rendezi meg következő Nyílt Napját az Aulában (Budapest XII. Alkotás u. 44., Új épület).

Program

 • megnyitó
 • vezetői köszöntő
 • képzések, szakok ismertetése
 • e-learning tájékoztató
 • "Ők mondják" - interaktív beszélgetések olimpikon hallgatóinkkal
 • aerobik bemutató
A felállított standoknál kollégáink folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket. A helyszínen regisztrálók között a hónap végén értékes nyereményeket sorsolunk ki.

Mindenkit szeretettel várunk!

További információk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Figyelem! Közkívánatra a Házi TDK jelentkezésének időpontját meghosszabbítjuk.  Új határidő: 2014. január 13. (hétfő) 24:00,  ekkor azonban valóban lezárul a rendszer.

A jelentkezéseket itt kérjük leadni.