Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy 2013. március 05-én (kedden) 11.00-kor a Főépület első emeletén található Kis Tanácsteremben az 5. sz. Doktori Iskola hallgatójának, Nagyváradi Katalinnak témavédésére kerül sor. A téma címe: Aktív korú munkavállalók egészségfejlesztőprogramjának hatékonyságvizsgálata: intervenció a Fővárosi Pszichiátriai Intézetben. Témavezető: Dr. Bognár József.

Mindenkit szeretettel várunk.

Tekintettel a megnövekedett létszámú, valamint az újonnan indított edzőképző tanfolyamokra, 2012-ben jelentős állománygyarapításra került sor az angol nyelvű sportszakirodalom terén. Könyvtárunk nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi edzőképzéssel kapcsolatos könyvek beszerzésére, így jelentős, a különböző sportágakhoz kapcsolódó edzésmódszertani, edzéselméleti kiadvánnyal bővült az állomány. Különösen az úszás, a kajak-kenu, a vívás, a gyephoki területén igyekeztünk hiánypótló könyveket beszerezni. A már meglévő, de korábbi kiadású könyveket újabb kiadásúakkal frissítettük, például a sportfilozófia, az anatómia-élettan, (sport)táplálkozás és a sporttörténet és sportszociológia témakörében. Bővült a csak helyben használható, ún. kézikönyvek állománya is, többek között kutatásmódszertani és sportorvostudományi kötetekkel.

A tavaszi ICF (kajak-kenu) kurzus hallgatóit felkészülten várjuk kibővített állományunkkal, csakúgy mint az évtizedes múltra visszatekintő ICC (International Coaching Course) hallgatóit, valamint a 2011-ben indult nyári kurzus edzőit Indiából. Örvendetes, hogy a nemzetközi hallgatói csoportokon kívül a magyar hallgatók is növekvő arányban veszik igénybe az Angol nyelvű és internet olvasó nyújtotta szolgáltatásokat, különösen a helyben használt, olvasótermi dokumentumokat illetően.

A TF Könyvtár újdonságai

Könyvtárunkba 44 idegen nyelvű, elsősorban angol szakfolyóirat jár. Ezek olyan folyóiratok, amelyek egyébként teljes szöveggel még az egyetem területén lévő számítógépekről sem lennének elérhetők. Közülük többet print+online formában rendeltünk meg, azaz a papír kiadás mellett az elektronikus változatot is előfizettük. A folyóiratok lefedik szakterületünk és a hozzá kapcsolódó határterületek teljes egészét. Köztük van több impakt faktorral rendelkező jelentős tudományos lap is.

A TF Könyvtár újdonságai

Berkes professzor jóvoltából megkaptuk és a továbbiakban folyamatosan megkapjuk a Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy című folyóirat papír kiadásának számait 2010-től.

A TF Digitális Könyvtár című adatbázisunkba a Kalokagathia teljes állományának fölvitele után folyamatosan töltjük föl a Magyar Sporttudományi Szemle cikkeit. Jelenleg a 2004-2012 közt megjelent folyóiratszámok olvashatók. Hamarosan fölkerülnek a lap 2000-2004 közti számai is. Az adatbázis több mint 2000 elektronikus dokumentumához hasonlóan ezek a cikkek is több szempont szerint visszakereshetők, de akár a teljes szöveg bármely tetszőleges szavára is lehet keresni. A dokumentumokat témakörökbe is besoroltuk, ez azoknak nyújt nagy segítséget, akik egy szakterület irodalmát szeretnék összegyűjteni és elolvasni.

A TF Könyvtár újdonságai

Nemrég kezdte meg könyvtárunk a Kalokagathia, a Magyar Sporttudományi Szemle és a Magyar Edző cikkeinek föltöltését a MATARKA adatbázisba. Ez az országosan ismert és használt adatbázis megkönnyíti a sport iránt érdeklődést mutató szakemberek irodalomhoz jutását. Az adatbázis segítségével az érdeklődők a cikkek teljes szövegéhez is eljuthatnak.

TF Sporttudományi Klub

2013. február 14-én nagy érdeklődés mellett került lebonyolításra a Lökéshullám-terápia sportorvosi alkalmazásával foglalkozó konferencia. A hasznos és tartalmas előadások, valamint megbeszélések mellett a jövő szempontjából fontos együttműködést is sikerült elindítani a világhírű Storz céggel.

TF Sporttudományi Klub

A klub következő rendezvényére március 21-én a sportolók rehabilitációjával és regenerációjával kapcsolatosan kerül sor.

Február 13-án a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjének Tanácstermében Dr. Szél Ágoston rektor úr átadta a "Semmelweis Egyetem Kiváló Diákköröse" kitüntetéseket. Az elismerésre a 2011/2012-es tanévben végzett hallgatók pályázhattak vázlatos szakmai önéletrajzukkal, kiemelve tudományos eredményeiket.

Karunkról Heim Attila (sportmenedzser szakon végzett hallgató), valamint Schuth Gábor (jelenleg humánkineziológia MSc, I. éves hallgató) nyerte el a rangos kitüntetést. Heim Attila felkészítője Dr. Ökrös Csaba egyetemi docens, Schuth Gáboré szintén Dr. Ökrös Csaba, valamint Dr. Tihanyi József egyetemi tanár voltak.

Mind a hallgatóknak, mind felkészítőiknek gratulálunk!

Megjelent a hallgatóknak szóló ERASMUS pályázat kiírása, részletes tájékozatatással együtt, az "EU pályázatok" hírblokkban, itt. Az anyag PDF formátumban letölthető innen.

Annak érdekében, hogy a pályázók minden szempontból megfelelő, a megmérettetésben esélyes munkával indulhassanak, az Erasmus-program intézményi koordinátora (F. Tóth Katalin), együttműködve a karok képviselőivel (a Kari Koordinátorokkal) személyes tájékoztatást ad az ÁOK, GyTK és TF hallgatók részére az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika előadójában (VIII.Budapest, Mária utca 52.) 2013. február 19-én (kedden) 17 órakor.

Tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket a TF Sporttudományi Klub konferenciájára, melynek időpontja 2013. február 14., 10 óra. A helyszín a Főépületben lévő Kistanács terem (XII., Budapest, Alkotás u. 44.). A rendezvény házigazdája Prof. Dr. Radák Zsolt dékán, moderátora Dr. Kozsla Tibor igazgató (Nemzetközi Igazgatóság).

Program

 • 10.00-10.30 Megnyitó
 • 10.30-10.50 Prof. Dr. Berkes István: A lökéshullám-terápia lényege és javallatai
 • 10.50-11.10 Dr. Mohácsi János: A lökéshullám-terápia a gyakorlatban
 • 11.10-11.30 Csabai Gabriella: Lökéshullám-terápiás készülékek
 • 11.30-11.50 Műszer- és kezelési bemutató
 • 11.50-12.00 Vita, megbeszélés