Hírek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, nappali)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, nappali)
 • Téged is vár Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar!

November 4-én, hétfőn indul az idei MEFOB országos bajnokság. Nagy sikere volt az előző évadban a korábbiakhoz képest új, amerikai rendszerű bajnokságnak, így idén több csapat nevezett az előző idényhez képest. A női mezőnyben az előző kiírásban mindössze 8 csapat szerepelt, most egy tucat felsőoktatási intézmény csapata vág neki a bajnokságnak. A férfiaknál a tavalyi 12 csapattal szemben a mostani kiírásban 13 együttes indul.

Idei első találkozójukat a TFSE lányai hazai pályán, míg a fiúk idegenben játsszák.

 • Női mérkőzés: november 4. (hétfő): TFSE - PTE PEAC (Pécs). Időpont: 18:15, Helyszín: „E” terem. Facebook
 • Férfi mérkőzés: november 4. (hétfő): SMAFC (Sopron) - TFSE. Kezdés: 18:00
A női csoportbeosztás:
 • Keleti csoport: DEAC, MEAFC, Nyíregyházi Főiskola, Közgáz SC és DSK, NKE SE, USC Szeged.
 • Nyugati csoport: PTE-PEAC, ELTE-BEAC, TFSE, Szechenyi Egyetem Győr, Pannon Egyetem-Petőfi SE, Szombathelyi ESE
A férfi csoportbeosztás:
 • Keleti csoport: Debreceni EAC, Debreceni Medikus, MEAFC, Nyíregyházi Főiskola, Közgáz SC és DSK, NKE SE, USC Szeged.
 • Nyugati csoport: ELTE-BEAC, TFSE, Széchenyi Egyetem Győr, Soproni MAFC-NYME, Szombathelyi ESE, Veszprémi ESC
Hírek és fényképek az egyetemi kosárlabda bajnokságról a Facebook "Egyetemi Kosárlabda Klub" oldalon találhatók.

Botár László

Remek szériát tudhat maga mögött mind női, mind férfi kosárcsapatunk.

Az amatőr női NBI eredményei:

 • október 3. (csütörtök): TFSE - BKG DSE 66:49
 • október 13. (vasárnap): NyFSE-NyKS - TFSE 59:81
 • október 20. (vasárnap): Bajai Női Kosárlabda Klub - TFSE 30:52
 • október 22. (kedd): TFSE - MAFC 81:44
A férfi NBII eredményei:
 • október 9. (szerda): Budapesti Honvéd SE - TFSE 58:64
 • október 12. (szombat): BOCI KLUB-BC Csepel - TFSE 70:77
 • október 17. (csütörtök): TFSE - Újpest-Megyeri Tigrisek 95:66
A férfi Hepp Kupa eredménye:
 • október 14. (hétfő): FSzSE - TFSE 57:75
A következő hazai férfi mérkőzés: időpont: november 9. (szombat): TFSE - MAFC 17:00, „E” terem.

Döbörhegyi Balázs

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy Hart Nikolett doktorjelölt PhD dolgozatának nyilvános tudományos vitája 2013. november 11-én 14:30 órakor lesz a Hepp Ferenc teremben. A téma címe: A rendszeres fizikai aktivitás és a SIRT aktiválás hatása a különböző genetikai háttérrel rendelkező patkányok fiziológiai teljesítményére. Témavezetője: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár, DSc.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Október 18. és 23. között a németországi Rheinsbergben rendezte az International Council of Sport Sciences and Physical Education (ICSSPE) hatodik Communities and Crisis - Inclusive Development through Sport című szemináriumát.

A „sport for development” mozgalom egyik legkiemelkedőbb eseményén számos előadás hangzott el és praktikus gyakorlat került bemutatásra a terület kutatóitól és szakértőitől. Az eseményen a felsőoktatás mellett képviseltette magát a nem kormányzati és a kormányzati szektor is.

A szeminárium helyszínéül a Haus Rheinsberg Hotel szolgált, amely Németország első, kifejezetten mozgáskorlátozottak számára épült szállodája. Az ICSSPE-vel együtt a Katholieke Universiteit Leuven és a Kennesaw State University vett részt a szervezésben. A két felsőoktatási intézmény számos oktatója tartott előadást, és a résztvevők túlnyomó része is ebből a két intézményből érkezett (összesen 33-an). A leuven-i résztvevők mind az EMMAPA (Erasmus Mundus Master in Adapted Physical Activity) hallgatói, míg az amerikai hallgatók többsége pszichológiát, illetve szociális munkát tanul.

Doktori Iskolánk hallgatója, Bardocz-Bencsik Mariann a között a nyolc szerencsés között volt, akik ösztöndíjasként vehettek részt az eseményen. A nagyon intenzív program minden előadása praktikus részekkel volt tarkítva, vagyis a résztvevőknek is aktív szerepet játszottak.

A természeti, illetve ember okozta katasztrófák emberre gyakorolt hatását, az újrakezdés, illetve újjáépítés lépéseit, valamint a sport ebben az újjáépítésben játszott szerepét kiscsoportos munkával modellezték a résztvevők. Minden csapat kapott egy esettanulmányt, például egy kubai trópusi vihar utáni válságkezelést. A csoport feladata az volt, hogy tervezzen sportprogramot a vihar által sújtott területen, figyelembe véve azokat a szempontokat, amelyekkel az előadások során ismerkedtek meg. Így a biztonság biztosítása, a helyi kultúra figyelembe vétele a gyakorlatok tervezése és kivitelezésekor, a gyakorlatok elérhetőségének biztosítása az épek és a fogyatékkal élők számára, a pszichoszociális segítséget nyújtó elemeket tartalmazó oktatásmódszertan, illetve a megfelelő monitorozás és értékelés fontos szerepet kellett, hogy játsszon a sportprogram megtervezésében.

Külön érdekessége volt a szemináriumnak, hogy az előadók között voltak kerekesszékesek is, akik segítettek megérteni a testi fogyatékkal élők mindennapjait. A résztvevőknek lehetőségük volt kipróbálni magukat kerekesszékben a hotel jóvoltából, és úgy venni részt a sportfoglalkozásokon, az étkezéseken, a kötetlen esti programokon. Az egyik előadó felajánlásának hála pedig egy kerekesszékes aidiko órán sajátíthattak el a vállalkozó szelleműek egy-két önvédelmi fogást.

A szervezők kitettek magukért, neves szervezetek előadóit hívták meg a szemináriumra. Elég csak Prof. Dr. Gudrun Doll-Teppert, az ICSSPE egykori elnökét, a Berlini Szabadegyetem professzorát, Ken Black-et, a Loughborough Egyetem professzorát, vagy épp Jutta Engelhardt-ot, a Swiss Academy for Development „sport for development” részlegének vezetőjét említeni.

Bardocz-Bencsik Mariann

A Tempus Közalapítvány szervezésében két napos műhelymunkával és egy magyar pavilonnal mutatkozott be a magyar felsőoktatás a jakartai Európai Felsőoktatási Vásáron, melyet 2013. október 12-én és 13-án rendeztek Indonézia fővárosában. A rendezvényen tizenhat magyar felsőoktatási intézmény vett részt. A felsőoktatási vásárra kilátogatott Bus Szilveszter, Magyarország indonéziai nagykövete is. A Tempus Közalapítvány célja az volt, hogy minél több külföldi hallgatót vonzzon a magyar felsőoktatási intézményekbe azáltal, hogy fórumot teremtett az indonéz-magyar intézmények együttműködésének.

Indonéz-magyar felsőoktatási együttműködést írtak alá

A több mint 230 milliós népességet számláló Indonézia fővárosában, Jakartában október 12-én és 13-án rendezték azt az Európai Felsőoktatási Vásárt, amelyen a magyar felsőoktatás is képviseltette magát. Jakartában 119 standon mutatkoztak be az európai felsőoktatás képviselői. A legnagyobb számban megjelent német, angol, holland és francia egyetemek mellett 16 magyar felsőoktatási intézménnyel találkozhattak a látogatók. A magyar kiállítókat személyesen kereste fel és üdvözölte Bus Szilveszter Magyarország indonéziai nagykövete a két nap alatt több mint 11 000 érdeklődő részvételével lezajlott kiállítás helyszínén.

„Az indonéziai Európai Felsőoktatási Vásáron (EHEF) való részvétel és az ezt megelőző két napos Indonéz–Magyar Felsőoktatási Fórum célja az volt, hogy minél több hallgatót vonzzon a magyar egyetemekre és főiskolákra, valamint lehetőséget biztosítson a felsőoktatási intézmények közötti még szorosabb együttműködések kialakítására.” – mondta el Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány pr koordinátora.

Az október 10–11-én lezajlott indonéz–magyar fórumon olyan témákat érintett a mintegy 60 indonéz és magyar résztvevő, mint a mobilitási és együttműködési lehetőségek, a jó gyakorlatok és a közös képzések lehetőségei.

Az Indonéz-Magyar Felsőoktatási Fórumot követően együttműködési megállapodást írt alá az Institut Teknology Nasional, Bandung rektora, Dr. Ir. Imam Aschuri. A Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora által aláírt megállapodást Dr. Szabó István dékántól vette át bandungi egyetem rektora október 12-én, az EHEF-nek is otthont adó jakartai Grand Sahid Jaya Hotelben.

Gödöllő testvérvárosában, Bogorban működő Bogor Agricultural University-vel egy szándéknyilatkozatot is véglegesített a Szent István Egyetem a fórum ideje alatt. Mindkét dokumentum hallgatói és oktatói mobilitási, valamint közös publikációkban és közös kutatásokban való együttműködésekről szól.

„A hallgatók, a tanárok és a két intézményben dolgozó munkatársak cseréjéről szóló együttműködésről tárgyalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Jakarta Institute of Arts – melynek színház, tánc, zene, film és televízió fakultása van.” – nyilatkozta Winkler Erika, a DocNomads dokumentumfilm-rendezői Erasmus Mundus mesterprogram menedzsere. A küldöttséget – az angol nyelvű képzés iránt érdeklődő hallgatóknak szóló előadás után – Dr. Wagiono Sunarato rektor és Dr. Iwan Gunawan, az indonéz képzés vezetője fogadta Jakartában.

A Semmelweis Egyetem delegációja – Dr. Pop Marcel, az egyetem nemzetközi igazgatója, valamint  Dr. Kozsla Tibor, a TF nemzetközi igazgatója - találkozott és megbeszélést folytatott a University of Indonesia Orvostudományi Kar vezetőségével. A megbeszélés, mely jellegét tekintve tájékozódó, bemutatkozó volt, olyan témákat érintett, mint az indonéz egyetem orvosképzés tantervének struktúrája, felépítése, a rezidensképzés, a sportorvoslás és a sportmenedzsment. Az SE delegáció a fórumon megjelent bandungi Padjadjaran Egyetem képviselőivel a már több mint két évtizede fennálló együttműködés bővítési lehetőségeiről is tárgyalt.

Az indonéz-magyar fórumon, valamint az EHEF-en további 13 magyar felsőoktatási intézmény részt vett: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Gábor Dénes Főiskola, az International Business School, a Kaposvári Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A workshop és a vásáron való részvétel a „Nemzeti Kiválóság Program – Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program” a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány együttműködésében, 4 947 522 094 forint értékű össztámogatással, az Új Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.4.B/1-11/1-2012-0001 és TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjeinek keretében valósult meg.

szöveg: Kisbáró Edina |  fotók: Kisbáró Edina, Dr. Kozsla Tibor

[nggallery id=205]

2013 szeptemberében együttműködési megállapodás jött létre az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) és Karunk között. Ennek értelmében az OEFI 2013 és 2015 között a TÁMOP 6.1., illetve 6.2-es, a népegészségügy megújításáról szóló uniós pályázatok vezetőjeként a TF-et stratégiai partnerének tekinti. Ez a közeljövőben számos közös szakmai megjelenést és rendezvényt jelent.

Ennek egyik állomása az október 25-én az Atlétika Csarnokban megrendezett csoportos újraélesztési Guinness-rekordkísérlet volt, amelynek keretében 125 középiskolás diák végzett öt percen keresztül szakszerű újraélesztést.

A két Intézmény közötti koordinációt Lacza Gyöngyvér, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék adjunktusa végzi, aki szeptembertől tanári munkája mellett az OEFI Egészség Kommunikációs Központ, Fizikai aktivitás és Rekreáció munkacsoportjának szakértője.

forrás: dr. Zsoldos Róbert, Dékáni Hivatal

A nyilvános és ingyenes ismeretterjesztő előadás-sorozat következő előadására október 28-án 17 órakor kerül sor az Új épületbeli Aulában.

Dr. Csókay András idegsebész „Agyunk csodálatos működése” című előadására minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Az előadás díszvendége Sákovicsné Dömölky Lídia kétszeres olimpiai bajnok vívó lesz.

Az előadás előtt 15.30-tól a VitaHelp Egészségközpont várja az érdeklődőket az aula előtti előtérben. Párperces vizsgálattal felmérik az érdeklődők szervezetének biológiai életkorát és meghatározzák energiatartalékait.

Csatlakozzon hozzánk már kora délután!  Helyszín: TF Új épület, Aula (XII., Budapest, Alkotás u. 44.)

Szeretettel meghívunk minden, a curling iránt érdeklődő sportbarátot a Robert Burns Alapítvány javára rendezendő jótékonysági hétvégére.

Meghívó jótékonysági curlingeseményre

A programban szerepel ismerkedés a játékkal, gyakorlás és végül verseny a résztvevő csapatok között. A javasolt minimum nevezési díj 40.000 forint négyfős csapatonként, amelyért négy óra jégen töltendő idő biztosított.

Az eseményre november 16-án és 17-én kerül sor a Kamaraerdei Curling Clubban (Budapest, XI. kerület, Susulyka utca).

A négyfős csapatok jelentkezését november 10-ig várják a szervezők az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A rendezvény teljes bevétele a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Intenzív Osztályának javát szolgálja.

forrás: Plájás Gábor

A forradalom zenéjére, Beethoven Egmont nyitányára gyülekeztek a nézők (tanárok és hallgatók) az aulában október 21-én, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezzünk. Az eseményen tiszteletét tette a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Kulturális és Közművelődési Osztályának vezetője, Gilicze Zoltán és munkatársa Praimajer Mária is, de ott voltak a TF 1956-ban tanult és végzett diákjai közül is néhányan.

Tisztelettel hívunk és várunk mindenkit az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 57. évfordulójára rendezett TF-es megemlékezésekre.

A programok:

 • 2013. október 21.
  • 12.25 "Egy nép úgy határozott"- a TF műhely és hallgatók ünnepi műsora (Aula)
  • 12.45 Megemlékezés Hegedűs István szobránál a Magyar Öttusa Szövetséggel (Szoborpark)
  • 12.50 Koszorúzás a Hősi Halottak táblájánál (Főépület, félemelet)
  • 12.55 Koszorúzás a TF Kollégium Győ ri úti falánál
 • 2013. október 29.
  • 18.00 A halálraítélt című magyar film megtekintése (rendezte: Zsombolyai János). Helyszín: Tabán mozi (I. Krisztina krt. 87-89.)
 • 2013. november 4.
  • 7.55 Csendes tiszteletadás az 1956-os kopjafánál (Győri úti udvar)
Mit az Ég falára vérrel írtatok: Emberek vagyunk, újra magyarok! (Dutka Ákos)

Az október 17-i Kari Tanácsülés előtt Dr. Radák Zsolt dékán úr a TF nevében gratulált Barka Emesének, aki a szeptember végi budapesti birkózó világbajnokságon bronzérmet szerzett.

Barka Emese köszöntése

Egykori hallgatónk sikeréről szóló korábbi cikkünk itt olvasható.

fotó: Bardocz-Bencsik Mariann

Október 7. és 13. között Európa 29 országában, Koszovóban és Kanadában összesen 1193 szabadidősport-eseményt rendeztek az európai MOVE Week keretében.

Európa-szerte nagy siker volt a MOVE Week

Magyarország 44 eseményével a hatodik legtöbb rendezvényt szervező ország, nálunk többet csak Bulgáriában (324), Olaszországban (131), Lengyelországban (127), Franciaországban (117) és Horvátországban (66) tartottak.

A TF és a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásában 22 eseményt rendeztek a fővárosban, míg másik 22-t vidéki városokban. Utóbbiak közül Székesfehérvár volt a legaktívabb, öt eseménnyel járult hozzá az egészséges életmódot és a testmozgást népszerűsítő kampányhoz.

A budapesti rendezvények közül hetet a Klebelsberg Kuno Szakkollégium tagjai szerveztek.

Az események gyűjtőhelye ugyan a nowwemove.com oldal volt, de sokat a Facebookon, e-mailben és plakátokon is népszerűsítettek a szervezők, hogy minél többekhez eljuthassanak a programajánlatok.

A galériában a TF-es eseményekről készült képek tekinthetők meg.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Baráth Kinga, Bardocz-Bencsik Mariann, Füstös Fanni

[nggallery id=201]

A férfi NBII-es kosárlabdaszezon nyitómeccsét a Budapesti Honvéd SE otthonában kezdte a TFSE férfi alakulata.

A Honvéd keretéből több fiatal is az NBI/B-s keret tagja, ennek megfelelően lendületes, 12-0-ás rohammal kezdtek a hazaiak, de a negyed végére a TFSE is felvette a ritmust. A második negyed kiegyenlített játéka ellenére a félidei szünet után ismét görcsös, erőltetett játékot játszott a TF.

Az utolsó játékrészben mintha kicserélték volna a mieinket, és 16 pontos hátrányból álltak fel. Nyolc másodperccel a rendes játékidő vége előtt három pont hátrányban sikerült három büntetődobást kiharcolnia a TFSE hatosának, Sinkovits Dánielnek. A három büntető magabiztos értékesítése után a hosszabbításban végig fölényben játszva a TFSE hozta a váratlan idegenbeli győzelmet.

Bp. Honvéd SE - TFSE 58-64 (16-11, 16-14, 11-2, 9-25, 6-12). Dobók: Bárdics 5/3, Sinkovits 19/3, Takács 1, Kerényi 7/3, Katona P. 5, Laki 2, Arató 13/3, Bódi 4, Tarczali 8. Videó-összefoglaló. (A TFSE – Basketball YouTube csatornán még több összefoglaló található.)

TFSE férfi kosárlabda (NBII-es csapat)

Felső sor (balról): Laki Ádám, Bódi Bence, Világi Kristóf, Tarczali Viktor, Arató Balázs, Katona Péter, Katona Róbert. Alsó sor: Györfy Rúben, Takács Gergely, Sinkovits Dániel, Lukasz Trzaskoma edző, Bárdics Gergő, Kerényi Gergő.

Női csapatunk is megnyerte legutóbbi mérkőzését. Három negyednyi szoros játék után, a negyedik negyedben átrohant a nyíregyházi védőfalon. A tavalyi szezonban végig szoros mérkőzéseket játszott a két csapat egymással, és mindig nagy teljesítmény idegenben ellopni a győzelmet egy nagyobb ellenféltől.

NyFSE-NyKS - TFSE: 59-81 (13-22, 16-17, 19-19, 11-23). Dobók: Ruttner Zs. 20/3, Balsay 7, Bodnár 15, Ruttner R. 10, Lakatos 11/3, Magyar 4, Németh N. 8, Sándorfi 6, Szalai –

A csapatok Facebook-oldala: https://www.facebook.com/tfsekosar

Szöveg, videó és kép: Döbörhegyi Balázs

Felhívjuk a 43. Mozgásbiológiai Konferenciára jelentkezett előadók figyelmét az alábbiakra:
 • a konferenciára 36 előadás-kivonat érkezett, ezeket hat szekcióba osztottuk be, így a program 2013. november 14. csütörtök 10.00-tól november 15. péntek 12.15-ig tart.
 • a csütörtöki napon lesz egy egyórás ebédszünet és egy, a TF ebédlőjében tartandó vacsora is.
 • programfüzet készül minden előadó és társszerző számára.
 • nagyon fontos információ, hogy ebben az évben a konferencia helyszíne: Magyar Sport Háza, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3., Földszinti Konferenciaterem
A konferencia felkészüléshez jó munkát kívánva, kollegiális üdvözlettel: Dr. Hamar Pál tanszékvezető egyetemi tanár

Október 7-én szerencsénkre szép meleg időnk volt. Az ünneplőbe öltözött I. évfolyamos leányok és fiúk népes, 35 fős csapata izgatottan várakozott a D épület előtti területen. Ez volt az első „bemutatkozásuk” a TF-en.

Október 7-én, kora délután, Dr. Berkes István dékánhelyettes úr megnyitotta „Az én TF-em” című fotókiállítást az Aula előterében.

Kihirdettük „Az Én TF-em” fotópályázat nyerteseit

Hat pályázó összesen 21 képet nyújtott be a pályázatra. A hattagú bíráló bizottságnak nem volt könnyű a helyzete: az elsődleges szempont, a témaválasztás mellett figyelembe kellett vennie a különböző fotótechnikai eljárások alkalmazását (beállítás, fényviszonyok, előhívás minősége) is.

Mindezek alapján az alábbi döntés született:

 1. helyezés: Erményi Brigitta 2 képe az ősi TF asztalterítőről és a Főépület korlátjáról
 2. helyezés: Nagy Zsófia „Edzéselmélet vizsgára várva” c. képe
 3. helyezés: Pausz Tamás „A fehér tenyér” c. képe
A képek szinte mindegyike visszatükrözi az eredeti kiírás „szellemét”: Az én TF-em.

Úgy tűnik, az első fotópályázat még nem mozgatott meg annyi embert, mint amennyit szerettünk volna, de – mint ahogy Berkes professzor úr mondta – ez csak a kezdet, és reméljük, hogy számuk évről-évre nőni fog.

Köszönjük a pályázóknak részvételüket, és reméljük, hogy jövőre is sok érdekes TF-es képet láthatunk a pályaművekből rendezendő kiállításon.

szöveg: Nemerkényi Krisztina | fotók: Füstös Fanni

[nggallery id=199]

Tisztelt hallgatóink!

2013. november 18-22. között EU-tanulmányutat szervezünk Strasbourgba, a Szaharov-díj átadásának megtekintésével, maximum 40 fő számára. A részvétel  sporszervező-menedzser és rekreáció gyakorlatnak számíthat!

Programterv

1. nap (2013. november 18.) este

 • Indulás Budapestről
2. nap (2013. november 19.)
 • Megérkezés Strasbourgba
 • Ismerkedés a város nevezetességeivel és előadás Strasbourg szimbolikus jelentőségéről az európai integrációs folyamatban.
3. nap (2013. november 20.)
 • Látogatás az EP-be
 • 8:30-9:30 Előadás az EP működéséről
 • 10:00-12:00 Szaharov-szeminárium
 • 12:00-13:00 Szaharov-díj átadásának megtekintése
4. nap (2013. november 21.)
 • Ismerkedés Elzász nevezetességeivel
 • Indulás este Strasbourgból
5. nap (2013. november 22)
 • Megérkezés Budapestre
Érdeklődés, jelentkezés
 • Dr. Farkas Péter tanár úrnál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | telefon: +36 70 772 5506 (Főépület/III./56.)
 • Dajkáné Lajtai Mária tanszéki előadónál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | telefon: 487-9277 (Főépület/II./54.)
A helyeket az útiköltség befizetésének sorrendjében fogjuk feltölteni. A szükséges összeg 100 euró, mely magában foglalja az autóbuszos utazás díját, a 3  csillagos szálloda árát, és a programok költségét. Visszamondás csak másik jelentkező bevonásával lehetséges!

Befizetési határidő: 2013. október 31.

Október 3-án Karunkra látogatott a japán Tsukuba Egyetem négyfős delegációja. Dr. Sakai Toshinobu és Dr. Miki Hiromi, az ottani Testnevelési Kar professzorai, Yamamoto Noriko kari irodavezető-helyettes, valamint Kiuchi Yoshiyuki kari szakmai igazgató azért látogatott el Magyarországra, hogy együttműködési megállapodásokról tárgyaljon hazai felsőoktatási intézményekkel.

Karunkra látogatott a Tsukuba Egyetem delegációja

A TF-fel folytatott korábbi szakmai levelezés eredményeként hozták el a Tsukuba Egyetem képviselője által aláírt megállapodást, amelyet Karunk képviseletében Dr. Radák Zsolt dékán úr írt alá, és juttatott el Dr. Szél Ágoston rektor úrnak egy későbbi időpontban történő aláírásra.

A megbeszélésen jelen volt Dékán úron kívül Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgató úr is, aki beszámolt a delegációnak a Tsukuba Egyetem jelenleg a TF-en tanuló hallgatójának első magyarországi élményeiről.

A megbeszélést gördülékenyebbé tette Abe Tetsushi hazánkban élő japán barátunk tolmácsolásban nyújtott segítsége, valamint Dékán úr kitűnő japántudása.

A Tsukuba Egyetem előre láthatóan komoly szakmai szerepet kap a Japán Olimpiai Bizottságon keresztül a 2020-ban Tokióban megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékok kapcsán történő előkészületi munkálatokban. A megbeszélés során az is elhangzott, hogy a jövőben, ebben a témában is tanulmányozzák a felek a lehetséges együttműködési lehetőségeket.

szöveg és fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=198]

2013. október 14-én iskolai tánccsoport érkezik Karunkra Dániából, akik látványos bemutató műsorszámokat fognak előadni a "D" épületbeli Játékcsarnokban. Az előadás kezdési időpontja 18 óra, időtartama egy óra.

Meghívó táncbemutatóra

A belépés díjtalan, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A Spanyol Úszóedzők Szervezetének éves konferenciájára idén október 4. és 6. között került sor Valladolidban. Dr. Tóth Ákos, az Úszás és Vízi Sportok Tanszék oktatója meghívott előadóként vett részt az eseményen.

Részvétel a spanyol úszóedzők konferenciáján

A konferencia központi témája az idei világbajnokság szakmai, szervezési értékelése volt. A legnagyobb érdeklődés Mireia Belmonte García edzőjének, Frederic Vernoux-nak az előadását kísérte, akinek tanítványa kitűnő versenyzéssel lett második a 400 m-es vegyesúszásban. Ezen a távon Hosszú Katinka végzett az első helyen (még kitűnőbb versenyzéssel).

A konferencián előadások hangzottak el továbbá a spanyol úszóknak a 2016-os, riói olimpiáig tartó felkészüléséről, versenyeiről, edzőtáborairól.

A kongresszus másik fontos témája az úszásoktatás és a fiatalok edzése volt. Nagy érdeklődés kísérte Tóth Ákos két előadását, a spanyol edzők meglepően jól tájékozottak a magyar úszósport múltjáról, eredményeiről. Ezt bizonyította a sok kérdés, hozzászólás.

Az esemény méltó befejezése volt – mint eddig minden évben – az utolsó este rendezett fogadás, amelyen ünnepelték és díjazták a 2013-as év legjobb edzőjét, a legfiatalabb eredményes edzőjét és a legfiatalabb előadót.

A jövő évi konferenciára két magyar edző meghívását tervezik. A helyszín még nem ismert, a rendezésre eddig három város nyújtott be pályázatot.

szöveg: dr. Tóth Ákos | fotó: Ricardo Barreda

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága és az Európa Tanács Sport Részegyezménye (EPAS) közösen rendezte október 7. és 8. között a „Gyermekek társadalmi befogadása és védelme a sportban és a sport által” című konferenciát. Az eseménynek a Hotel Novotel Budapest Centrum adott otthont.

Budapesten rendezték az Európa Tanács Sport Részegyezményének konferenciáját

A konferencián magyar részről beszédet tartott többek között Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes.

A nemzetközi előadók között szerepelt Stanislas Frossard, az EPAS ügyvezető titkára, valamint Benjanim Perks, az UNICEF képviselője is. A konferencia egyik legnagyobb érdeklődéssel várt pontja volt Patrik Sjöberg háromszoros olimpiai érmes, világbajnok egykori magasugró beszélgetése Olga Perssonnal arról, hogy pályafutása alatt erőszakos szexuális cselekmények áldozata lett, és 2011-től azzal foglalkozik, hogy felhívja erre a nagyon súlyos, napjainkban is aktuális problémára a figyelmet.

A konferencián Karunk számos dolgozója is részt vett. Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgató az első napi workshopok egyikének volt moderátora, míg a második napon egy kerekasztal-beszélgetésben vett részt Gyömbér Noémi, a Pszichológia Tanszék oktatója.

A konferencia résztvevői első este az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtekintették Carlo d’Ursi Fekete gyémántok című díjnyertes filmjét a rendező jelenlétében. A film az európai futballklubok fiatalkorú afrikai tehetségekkel kapcsolatos bánásmódjáról szól, és tárja a néző elé a megrendítő valóságot.

A szervezők csatlakoztak az európai MOVE Week kampányhoz, így az esemény záróakkordjaként a résztvevők egy rövid ülőtornában vettek részt.

szöveg és fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=197]

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzése szeptember 28-án tartotta meg idei Diplomaátadó és Tanévnyitó Ünnepségét, valamint a Lovaskultúra Klubnappal egybekötött alumni találkozóját. Az évente megrendezésre kerülő eseménynek idén is a képzés gyakorlati oktatási helyszíne, a Sóskúti Lovas- és Élménypark adott otthont.

Lovaskultúra oktató tanévnyitó, diplomaátadó, klubnap

Az ünnepélyes diplomaátadó keretében a végzős évfolyam nevében Gyapjas Zsolt tartott szívhez szóló búcsúbeszédet, majd Dr. Berkes István, a TF tudományos dékánhelyettese avatta lovaskultúra oktatóvá a végzett hallgatókat. Ezt követően Dr. Faludi Judit, a szak vezetője eskette fel a friss diplomásokat és köszöntötte az elsőéveseket.

A tanévet a hagyományokhoz híven a másodéves hallgatók lovas műsora nyitotta meg, akik egy eredeti magyar mesét dolgoztak fel. Színvonalas és szórakoztató bemutató keretében adtak elő egy részletet a Lúdas Matyi című elbeszélő költeményből, amelynek során számot adtak eddig megszerzett lovagló tudásukról és a csoport összeszokottságáról. A nézők láthattak többek között fogat bemutatót, lovas karusszelt, bravúros lovas üldözést, valamint a fogat ugratását is.

A műsor Pénzes Gábor hagyományőrző huszár bemutatójával, illetve lóhátról tartott előadásával folytatódott, megismertetve a barokk lovaglási stílust, valamint a munka-ló/barokk-ló képzésének lépéseit az érdeklődő közönséggel.

A délutáni klubnap keretében különféle mesterségek mutatkoztak be a lovaglás és a ló egészségének szolgálatában. Az előadások és bemutatók során a hallgatóság testközelből szemlélhette meg a ló-csontkovács munkáját Rácz Attila jóvoltából, hasznos gyakorlati tanácsokat hallhattak a ló lábának védelméről Dr. Bába András előadásában, felfedezhették a csizmaválasztás és -készítés rejtelmeit Böröcz Zoltán segítségével.  A ló fogászat szükségességét Dr. Sahin-Tóth Tibor tette szemléletessé, a takarmány-kiegészítők fontosságát Suta Éva hangsúlyozta előadásában. Igen érdekes volt megismerni a nyeregkészítés lépéseit Grósz Gyula bemutatkozásával.

A folytatásban a rendezvény elmaradhatatlan programja következett: a „Tied a katedra” keretében a már végzett lovaskultúra oktatók kötötték le a figyelmet érdekes előadásaikkal.

A nap végére a pontot egy kerekasztal beszélgetés tette, ahol a „Lovaglótanárok nyomában” járhattak az érdeklődők Vízler Zsolt dokumentumfilm-rendező és stábja segítségével. A forgatócsoport bejárta Európát, Amerikát és a Kárpát-medencét, hogy hiteles képet adjanak az örkénytábori lovaglótanárok életútjáról. Az érdeklődőknek egyedülálló lehetőségük nyílt a másfél évig tartó utazásról személyes történeteket, élményeket meghallgatni még a film premiere, levetítése előtt. Az előadást színesítették Győrffy-Villám András, Pénzes Gábor valamint Zupán Péter visszaemlékezései és az „örkénytáboriakról” szóló személyes történetei.

A remek előadások után mindenki ízelítőt kapott ezeknek a nem mindennapi (lovas) embereknek a munkásságáról és a világ lovassportjára gyakorolt máig jelentős hatásáról, méltó befejezéseként ennek a hosszú és ismeretekben gazdag napnak.

Szöveg: Balog Orsolya és Dóka Ágnes Fotók: Faludi Péter és Czefernek László

[nggallery id=196]

Október 5-én a Kecskeméten megrendezett első osztályú dzsúdó országos bajnokságon a -100 kg-os súlykategóriában Farkas Bálint ezüstérmet szerzett. Egykori hallgatónk az elmúlt három évben számos világkupán végzett a dobogón, és tavaly összesen egy ranglistahelyezéssel maradt le a londoni ötkarikás játékokról.

Ugyanebben a kategóriában a Küzdősportok Tanszék tanársegédje, Horváth Tamás bronzérmet szerzett. A +100 kg-os kategóriában Tóth András a harmadik helyen zárt.

Gratulálunk!

Szeptember 27-én immár 8. alkalommal léptek ki oktatók és kutatók ezrei a katedra mögül és a kémcsövek világából, hogy hidat képezzenek gyakorlati műhelyeik, valamint a természetet, az elő szervezet működését, viselkedését megérteni kívánó, ám a tudományban kevésbé szakavatott emberek között a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat keretében.

Az Európai Bizottság által 2005-ben Svédországból elindított rendezvénysorozat kezdő akkordjai közép-európai idő szerint egységesen 17 órakor csendültek fel az öreg kontinens több mint 300 városában. A szerteágazó programoknak köszönhetően Madridban például tudomány ihlette színház, míg Olaszországban a klímaváltozással kapcsolatos időutazás szolgált intellektuális játszóteréül emberek ezreinek.

Hazánk a főváros mellett 28 vidéki várossal képviseltette magát a legújabb eredményeket és látványos, színes kísérleteket felvonultató karneváli forgatagban, a tudományterületek széles palettáját tárva a látogatók elé.

A Semmelweis Egyetem 25 helyszínre delegálta hallgatóit, oktatóit, valamint kutatóit, akik révén generációk nyerhettek betekintést a bonctermek zárt világába, számos szűrővizsgálaton térképezhették fel egészségi állapotukat, vagy éppen a filmekben alkalmazott 3D-s technika fogászati felhasználásáról kaphattak információt.

Egyetemünk nyitórendezvénye a „Kutatók hajnala” elnevezésű program volt, amelyre a Rétságban került sor. Az eseményen számos programpontját Karunk Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszéke szervezte. A 260 regisztrált résztvevő mellett megtisztelte az eseményt többek közt Dr. Szél Ágoston, Egyetemünk rektora is.

A Testnevelési és Sporttudományi Kar két helyszínen is vízre szállt, hogy a rendszeres fizikai aktivitás és az emberi szervezet kölcsönhatásának számos aspektusával kapcsolatos új eredményeket bemutassa, s egy interaktív beszélgetés keretében a partvonal mögül a hullámok közé csábítsa a hallgatóságot. A laborbemutatókra regisztrált csoportok egy része például a „Képes vagy Te is nagy teljesítményre, ha...” felhívásnak eleget téve az utcai lábbelit edzőcipőre cserélte, és felvette a harcot a másodpercek és a kilométerek hömpölygő árjával, míg a futószalag végén álló hallgatóság eközben a sebességszámítás newtoni képletén gondolkozhatott, vagy a görbék sokaságából próbált meg következtetni a fizikai terhelésre jelentkezett személy aktuális edzettségi állapotára. A nézők alkalmazott terhelésélettant követően állatkísérleteken keresztül szembesülhettek az őket ért pillanatnyi változások molekuláris hátterével és az élethosszig tartó testmozgás öregedést gátló hatásával.

A Tempus Közalapítvány jóvoltából már második alkalommal a Dürer kert szolgált a rendezvénysorozat egyik központi helyszínéül, ahol előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal igyekeztünk lekötni a jövő tudósgenerációjának figyelmét. A koraesti órák gyermekseregét a későbbiekben az idősebb korosztály tagjai váltották fel, akik a karok által felállított standokon próbálhatták ki a különböző regenerációs technikákat (TF), gyakorolhatták az újraélesztést (AOK), majd miután a vélt „sérültet” pár pulttal továbbszállították, gyógyszerterápiában is részesíthették (GYOK), ezáltal szinte egy teljes életpályát modellezve.

Karunk programjain az előzetes várakozásainkat felülmúlva közel 100 érdeklődőt láthattunk vendégül. A TF gazdag programkínálatában két rendhagyó óra is helyet kapott, amelyek keretében egy-egy sydney-i és athéni olimpiai bajnokkal kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettek meg a jelenlévők a sportolói életpálya modellel. A közel 7 óra alatt mintegy 200-300 ember fordult meg a Semmelweis Egyetem pavilonjában, így elmondhatjuk, hogy minden tekintetben eredményesen zártuk az estét.

szöveg: Major Zsuzsanna és Györgyné Szűcs Éva

A TF Sporttudományi Klub következő előadása "Gyakorlati sporttudomány" címmel 2013. október 16-án (szerdán), 12.30-kor lesz a Kis Tanácsteremben (XII. Budapest, Alkotás u. 44., Főépület, I. emelet). Az esemény moderátora Dr. Berkes István egyetemi tanár, tudományos dékánhelyettes.

Program:

 • Dr. Bori Zoltán: DNS sérülés, mitokondriális biogenezis és a testedzés
 • Dr. Koltai Erika: A testedzés hatása az öregedés molekuláris mechanizmusaira
 • Dr. Radák Zsolt: Edzhetőség
Kérjük, hogy részvételi szándékukat e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezni szíveskedjenek!

Idén államvizsgázott hallgatónk, Barka Emese bronzérmet szerzett a szeptember 16. és 22. között a budapesti Papp László Sportarénában megrendezett Felnőtt Birkózó Világbajnokságon.

A BSc sportszervező szakon végzett Emese először az új-zélandi Pouri-Lane Koria Maxine-t győzte le tussal, majd a török Gün Bedihánál bizonyult jobbnak technikai tussal. Ezt követően vereséget szenvedett a svéd Sofia Magdalena Mattssontól, majd a vigaszágon legyőzte a bolgár Hristova Mimi Nikolovát.

Sok szeretettel gratulálunk neki!

Szeptember 30-án zajlott le Karunkon a Szenior Akadémia első programja. Az előadás-sorozat az ötven év feletti korosztálynak kínál nyilvános és ingyenes ismeretterjesztő előadásokat. Az első előadást Karunk dékánja, Prof. dr. Radák Zsolt tartotta hatalmas sikerrel. A programon több mint háromszáz érdeklődő jelent meg.

Útjára indult a Szenior Akadémia előadás-sorozata

Az Akadémia következő előadására október 14-én 17 órai kezdettel kerül sor. Előadó: prof. Dr. Apor Péter, egyetemi tanár. Az előadás címe: Következő 50 évünk szebbé tétele a sportorvos szemével. Helyszín: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Aula. Cím: XII. Budapest, Alkotás u. 44. Helyfoglalás 16.30-tól.

Szeretettel várunk mindenkit!

fotó: dr. Jakabházy László

A Kecskeméten megrendezett első osztályú dzsúdó országos bajnokságon Horváth Tamás, a TF oktatója rangidős versenyzőként a -100 kg-os súlykategóriában harmadik helyezést ért el.

Horváth Tamás bronzérmes (2013, OB)

Gratulálunk!

fotó: Tóth András

A Tudás Útja 2013Szeretettel meghívunk minden futót egy jó futásra, az Egyetemi Félmaraton 13. nyílt Európa-kupára és Országos Bajnokságra, az "Akadémiai 6-os" példaadó demonstrációs 6 km-es futásra, illetve a "Fókusz - tudomány és kultúra" találkozóra!

Kedves Diákok, Sportvezetők, Tanárok, Nevelők, és minden Sportszerető Futó Barátunk!

A 2000. ezredfordító évben indítottuk útjára "A Tudás Útja" félmaraton futóversenyünket, országos bajnokságunkat az egyetemek és főiskolák hallgatóik, illetve oktatói részére.  Azóta 12 sikeres rendezvényünk erősítette meg, hogy céljaink jó irányt jelölnek. Az egyéni megmérettetés lehetőségén túl rendezvényünk a nyári univerziádék jegyében a felsőfokú intézmények versenysportjához és egészségfejlesztési programjához, valamint a hazai „mindennapi testnevelés” programhoz is kapcsolódik.

A rangos, nemzetközi események a fiatalok számára kiemelten motiváló hatásúak.

Ennek szellemében fontos, hogy a világ legrangosabb sportszervezete, a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) tizenegyedik alkalommal is patronálja versenyünket. Jelentős számunkra, hogy immár tizenegyedik alkalommal invitálja Európa és Hazánk hallgatóit, oktatóit Dr. Jacque Rogge a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori elnöke.

Tisztelettel és optimista reménnyel hívunk meg minden sportolni szerető hallgatót és oktatót versenyünkön való részvételre, valamint felsőoktatási sportszervezetet és intézményt, hogy hallgatóikkal és oktatóikkal képviseljék intézményüket, városukat, régiójukat, országukat a megmérettetésen.

A verseny időpontja: 2013. november. 10. 11 óra. A verseny helyszíne: Budapest, Nagyvárad tér. További információk és online nevezés a www.halfmarathon.usn.hu oldalon.

Online előnevezés esetén hallgatóknak a MEFOB-rajtszám regisztrálási díja 500 Ft, más futóknak 2000 Ft.

Aradi vértanúk

Szeretettel várunk mindenkit a 164 esztendeje, 1849. október 6-án, Aradon kivégzett vértanúk tiszteletére rendezendő megemlékezésünkre. Helyszín: TF, Kettős kopjafa, a D épület előtti (Győri úti) udvar. Időpont: 2013. október 7. (hétfő) 12.25.

Emlékezz velünk!

„S azoknak, kik hajnalon Itten vesztik életük: Mindörökkön örökké Áldva légyen szent nevük.”

(Tóth Kálmán)

A 43. Mozgásbiológiai Konferencia jelentkezési határidejét egy héttel meghosszabbították a szervezők. Így most 2013. október 7-én (hétfőn) 16.00 óráig várják az absztraktokat. Kérjük, az előadások tartalmi összefoglalóját e-mailen küldjék el a megadott határidőig, Dr. Hamar Pál címére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Emlékeztetőül: a Magyar Biológia Társaság Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottság Szomatikus-nevelési Albizottság hagyományai alapján hívja és várja mindazokat, akik kutatási eredményeiket szeretnék közreadni.

A konferencia témakörei:

 • a mozgás, mint az egészség-megőrzés fő tényezője, primer és szekunder prevenció,
 • a testmozgás szerepe a civilizációs betegségek megelőzésében,
 • mozgásrendszer összehasonlító biológiája,
 • a vegetatív működések pszichomotoros kontrollja,
 • a mozgásszervi rendellenességek epidemiológiája,
 • az óvodáskorú gyerekek, az általános és középiskolai tanulók, a felsőoktatás hallgatóinak biológiai fejlettsége,
 • az egészséges életre nevelés problematikája,
 • a sportpszichológiai és sportpedagógiai kutatások legújabb eredményei,
 • a motoros képességek vizsgálatának újszerű módszerei, adatfeldolgozási módjai és összefüggései pedagógiai, pszichológiai, szociológiai aspektusból,
 • a mérés-értékelés problematikája a testnevelésben és a sportban,
 • a tradicionális és divatos sportágak oktatási, edzésmódszertani, versenyfelkészítési problémái,
 • a sport gazdasági hátterének, helyzetének és fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata – sportmenedzsment,
 • a sportszakember-képzés változásainak tapasztalatai,
 • a mozgás terápiás jellegének hatásait elemző kutatási eredmények.
A konferencia időpontja: 2013. november 14-15. (csütörtök és péntek), helyszíne: Semmelweis Egyetem Budapest, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Főépület, Dr. Hepp Ferenc terem (Díszterem).

Október 7. és 13. között kerül megrendezésre Európa-szerte a MOVE Week elnevezésű tömegsport-rendezvénysorozat. A kampányhoz csatlakozott magyarországi események listáját itt találják. Az események feltöltése folyamatos, így érdemes vissza-visszalátogatni a honlapra.

Klebelsberg Kuno SzakkollégiumKarunk szakkollégistái számos eseményt szerveznek, íme egy kis ízelítő belőlük:

 • Október 8. 12:35-13:30 – Ugrókötelezés (Barakk épület)
 • Október 9. 17:00-20:00 - "Mozdulj Budapest!"  aerobikos bemelegítés, majd futás (Margit-sziget)
 • Október 9. 19:00-20:15 - Hastánc (Attraktív Mozgás Stúdió, VII. ker., Kazinczy u. 5.)
 • Október 11. 16:00-17:00 - Citadella-futás (rajt a Kiss János altábornagy u. 2. szám elől)
 • Október 11. 17:00-19:00 - "Húzd fel magad te is!" erőpróba (Csörsz utca 2.)
 • Október 13. 10:00-16:00 - Vasárnapi kirándulás (találkozó a Szépvölgyi út 15. szám előtt.)
Részletes információt a programokról a fenti honlapon, illetve a Facebookon találnak. A programok ingyenesek, és a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy 2013. október 2-án, szerdán 14.30-kor Azadeh Mohamadinejad angol nyelvű házi védésére kerül sor a Tanácsteremben. A téma címe: Assessment of Coaches’ Knowledge Regarding their Legal Duties toward Athletes. Témavezetők: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita, Dr. Nemes András egyetemi docens.

Szeretettel váruk minden érdeklődőt!

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy 2013. október 2-án, szerdán 13.00-kor Hamidreza Mirsafian angol nyelvű házi védésére kerül sor a Tanácsteremben. A téma címe: Constraints to Participation in Physical Activity and Sport: 
A Comparative Study between Hungarian and Iranian Students. Témavezetők: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita, Dr. Géczi Gábor egyetemi docens.

Szeretettel váruk minden érdeklődőt!