Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Fantasztikus siker! A TFSE újjáalakult női kosárlabda csapata a 3. helyen végzett az Amatőr NB I-es bajnokságban, miután a bronzéremért zajló párharcban - az itthoni ötpontos vereség után - Pécsett egy rendkívül izgalmas mérkőzésen 9 ponttal legyőzte a PEAC csapatát. Gratulálunk!

A csapat tagjai:

 • Magyar Bianka
 • Várhalmy Borbála
 • Németh Alma
 • Dömötör Renáta
 • Szende Lilla
 • Laky Dóra
 • Fekete Anett
 • Horváth Fanni
 • Szabados Dóra
 • Gróf Melinda
 • Kőrösi Virág
 • Czivinger Lilla
 • Németh Kata
Edző: Dr. Farkas Péter

Női futsal csapatunk III. helyezést ért el a 2012-es MEFOB bajnokságon, Zágor Bernadett pedig gólkirálynői címet szerzett .

A csapat tagjai:

 • Ganczer Hajnalka
 • Egeresi Zsuzsanna
 • Bogdán Éva
 • Nagy Nikolett
 • Solymos Krisztina
 • Bobok Csilla
 • Papp Dóra
 • Bali Mariann
 • Fórizs Kriszta
 • Zágor Bernadett
 • Gleich Barbara
 • Somogyi Sára
 • Vargacz Alexandra
Gratulálunk a hölgyeknek, csak így tovább!

Összefoglaló a versenyről (PDF) >>>>

Ismételten felhívjuk a figyelmet a XX. Jubileumi Nemzetközi TDK eseményeire!

Csütörtökön a megnyitón (11.00) az USA-ból érkezett, nemzetközileg elismert professzorok ismertetik az állóképesség élettanát, valamint a táplálkozás és edzés hatását az agyműködésére.

Időpont: 2012. április 27., 9.00 Helyszín: Budapest, Hotel Danubius Health SpaResort Margitsziget, Jázmin terem Szervező: Nemzetközi Fair Play Bizottság

Előadások és előadók:

 1. Fair play most és holnap - Dr. Kamuti Jenő, Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke (HUN)
 2. Fair play az olimpiai nevelésben - Norbert Müller professzor, Nemzetközi Fair Play Bizottság alelnöke (GER)
 3. A vallás misztériuma és a fair play - Pál Ferenc katolikus pap, helyettes plébános (HUN)
 4. Az edző felelőssége a fair play elfogadtatásában - Cserháti László professzor, Magyar Edzők Társasága (HUN)
 5. Politika és fair play az olimpiákon - Gallov Rezső, sportújságíró (HUN)
 6. Fair play egy jobb társadalomért - Dr. Farkas Péter egyetemi docens, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Társadalomtudományi Tanszék (HUN)
 7. A fair play népszerűsítése az Ifjúsági Olimpiai Játékokon - Lisa Monarski, ClassroomChampions Igazgatótanács tagja (USA)
 8. Küzdelem a bundázás és a tiltott szerencsejátékok ellen - Friedrich Stickler, European State and Lotteries and Toto Association elnöke (AUT)
 9. Fair Play: az emberiség egy kézjegye - Maurizio Monego professzor, Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökségi tagja (ITA)

Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina az EU Lifelong Learning Programme PARTES (Partnership for Technical English in Sports) projekt keretén belül, 3 napos munkaértekezleten vett részt a németországbeli Mannheimben, április 10-12. között.

Ezt megelőzően - március 22-23-án - Budapest volt a helyszíne a munkaértekezletnek.

Május 5. - "Mozogj az egészségedért!" az I. Semmelweis Egyetem Sportnap lesz a TF-en, melyre hallgatókat, munkatársakat, öregdiákokat és családtagokat invitálnak. A kis csapatos és egyéni sportversenyeken ingyenes nevezéssel lehet részt venni, Alma koncert 1000 Ft-os belépő megváltásával élvezhető. Az első 150 regisztrált részvevő a rendezvényen garantáltan ajándékot kap! A részletes programot megtekinthetik és regisztrálhatnak itt, vagy érdeklődhetnek a 266-7359 telefonszámon.

Május 9. - A Semmelweis Orvostörténi Múzeum, Könyvtár és Levéltár látogatása 16 órától. Belépő alumni tagoknak ingyenes, kísérőknek 350 Ft. A múzeumlátogatás után tea melletti beszélgetésre invitálják a résztvevőket. Regisztráció.

A Semmelweis Alumni májusi programjaiA Semmelweis Alumni májusi programjai

Értesítjük az érdeklődőket, hogy Pampakas Polydoros PhD védésére 2012. május 2-án 14.00-kor kerül sor a Főépületben található Tanácsteremben. A téma címe: Somatic and Motor Development of Cypriot Elementary Schoolboys. Témavezető: Dr. Radák Zsolt.
Értesítjük az érdeklődőket, hogy Christodoulides Efstathios PhD védésére 2012. április 24-én 13.30-kor kerül sor a Főépületben található Tanácsteremben. A téma címe: Summer Olympic Games and the Social Background of the International Athletes Under the Umbrella of the Cyprus Republic. Témavezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi.

A MLSZ felkérésére immár 5. alkalommal Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina lektorátusvezető tartotta a 70 órás angol labdarúgás szaknyelvi képzést az UEFA Pro Licence képzés keretén belül, amelyen 18 élvonalbeli magyar edző vett részt és tett sikeres vizsgát.

Képeink a TF-en, a vizsga után, ill. Telkiben a "diplomaosztón" készültek.

Labdarúgó edzők angol szaknyelvi képzése

Labdarúgó edzők angol szaknyelvi képzéseLabdarúgó edzők angol szaknyelvi képzése

Két hét múlva rendezi a TF a 20. Nemzetközi Diákkonferenciát, amely továbbra is népszerű nemcsak hazánkban, hanem kontinentális határainkon túl is.  Örömmel tapasztaljuk, hogy a jelentkezők száma egyre nő és a Ph.D. szekció népszerűsége szinte vetekszik a hagyományossal.

Március 21. és 23. között rendezték meg Helsinkiben a Creating a Level Playing Field projekt zárókonferenciáját. Az Európai Bizottság által a sport területén kiírt ún. Előkészítő intézkedések pályázati kiírásban, a társadalmi befogadás terén nyertes projekt konzorciumvezetője az Európai Nem Kormányzati Sportszervezet, melynek központja a finn fővárosban van, így esett a szervezők választása az északi helyszínre. Karunkat a projektben a kezdetektől részt vevő dr. Dóczi Tamás, a Társadalomtudományi Tanszék adjunktusa, valamint Bardocz-Bencsik Mariann képviselte a Stratégiai és Nemzetközi Igazgatóságról.

Creating a Level Playing Field - zárókonferencia

A konferencia első napján egy koordinátori találkozóra került sor, melyen a projekt adminisztrációjával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról tartottak tájékoztatót a projektvezetők, illetve az eredmények széleskörű terjesztésének stratégiájáról zajlott egyeztetés a partnerek közreműködésével.

Creating a Level Playing Field - zárókonferencia

A második nap délelőttjén, prezentáció keretében került sor annak a füzetnek a bemutatására, mely a másfél éves projekt legkézzelfoghatóbb eredménye. A szerzők között ott van dr. Dóczi Tamás is, aki nagy részt vállalt a majd’ ötven oldalas tanulmány elkészítésében. A migránsok és etnikai kisebbségek sportbeli társadalmi integrációjáról szóló könyvecskét 9500 példányban nyomtatták ki, melyből néhány száz karunkra is el fog jutni. Az előadást dr. Dóczi Tamás, Hanna-Mari Maijala (FIN), valamint Zeno Nols (BEL) tartotta a projektben részt vevő partnerszervezetek képviselőinek. Ezután sor került egy ötletbörzére, melynek keretében a résztvevők prezentációkkal, poszterekkel, szórólapokkal mutathatták be saját országukban, szervezetükben működő gyakorlatokat a sporton keresztüli társadalmi befogadás terén. Bardocz-Bencsik Mariann a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Real Madrid Alapítvány közösen működtetett szociális sportiskoláját mutatta be. A délután folyamán Marc Theeboom, a Vrije Universiteit Brussels professzora, az elemző csapat negyedik tagja rövid előadás segítségével készítette elő azt a munkát, amelynek keretében azután a kutatók vezetésével négy kisebb csoportban dolgoztak a résztvevők a másnapi, európai uniós döntéshozóknak szóló ajánlások megfogalmazásán.

Creating a Level Playing Field - zárókonferencia

A zárónapi előadáson jelen volt többek között Bart Ooijen, aki az Európai Bizottság Sport részlegétől érkezett, hogy személyesen hallgassa meg a projekt eredményeit. Szintén tiszteletét tette a finn kormány sportért felelős minisztériumának államtitkára is, valamint az ENGSO elnökasszonya, Birgitta Kervinen és számos meghívott szakmabeli is. A kötet, illetve az ajánlások ismertetése után egy panelbeszélgetésre is sor került a várható eredményekről és a további teendőkről. A résztvevők egybehangzó véleménye szerint a projekt számos lehetséges fejlődési irányt megnyitott, de az igazi munka a projekt lezárását követően vár rájuk.

A cikkben említett füzetet innen tölthetik le. >>>

Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos EgyesületA Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesülete és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara tisztelettel meghívja Önt I. Tudományos Konferenciájára, Országos Továbbképzésre, melyet az egyetem Hepp Ferenc termében tart (Budapest XII. kerület Alkotás u. 44.) 2012.április 14-én 10.00-14.15 óráig.

A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztráció: 2012. április 12. 14.00 óráig. E-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy telefonon: 06/1/487-9280.

Program

 • 9.15 Érkezés, regisztráció
 • 10.00 Köszöntés - Tóth Miklós dékán
 • 10.05 GYGYOE-TF együttműködési szerződés ünnepélyes aláírása
 • 10.10 Bevezető - Gunda András elnök
 • 10.15 A gyógytestnevelés megszervezése és beindítása egy kazincbarcikai iskolában. - Tóth Máté testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 10.30 A gyógytestnevelés tantárgy megítélésének vizsgálata, valamint a szülőkkel és a gyerekekkel történő megfelelő kommunikáció fontossága és hatása a kitűzött cél leghatékonyabb elérésének tekintetében - Kajli Gábor testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 10.45 A gyógytestnevelés hatékonysága két tanév tükrében. - Szőllős-Gecse Judit testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 11.00 A játék szerepe az alsó tagozatos gyógytestnevelés tanításában - Barta Attila testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 11.15 Kávészünet
 • 11.30 Ortopédiai elváltozások alakulása a tatabányai középiskolákban 2005-2010-ig. - Gödri Krisztina testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 11.45 A tölcsérmell kezelésének módjai a gyógytestnevelés lehetőségével. - Csatosné Szili Gabriella testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 12.00 A versengő konfliktuskezelési stratégia alkalmazása a 17 és 18 éves fiatalok körében - Vassné Iván Györgyi testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 12.15 Serdülőkorúak testi fejlettsége és fizikai aktivitásának regionális jellemzői - Kamondi Szilvia testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 12.30 GYGYOE 2012. évi I. közgyűlése
 • 13.00 Kávészünet
 • 13.15 Egy művészeti szakközépiskola tanulóinak a mozgással töltött időarány-elemzése - Mártha Balázs testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 13.30 Te mit (t)eszel? Felmérés 10-12 éves általános iskolai tanulók táplálkozási és testmozgási szokásairól - Nyíri Orsolya testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 13.45 Életmódprogramok megvalósítása a ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskolában - Réthi Mária testnevelő-gyógytestnevelő tanár
 • 14.00 Az egészséges életmód vizsgálata felső tagozatos általános iskolás tanulóknál - Sághy Judit testnevelő-gyógytestnevelő tanár