Hírek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, nappali)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, nappali)
 • Téged is vár Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar!

A 2012. február 17-én megtartott diplomaosztón készült fényképek válogatott anyaga megtekinthető az alábbi galériában.

[nggallery id=140]

Tisztelt egykori hallgatóink!

A TF az idei éveben is megrendezi az ünnepélyes jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségét. Ezúton megkérünk minden kedves egykori volt TF-es diplomázott hallgatót, akik az idei évben jogosultak ezen jubileumi diploma valamelyikének (arany-, gyémánt-, vas- vagy rubindiploma) átvételére, legyenek szívesek írásban jelentkezni személyes adataik, elérhetőségük (cím és telefon), végzési évük és diplomájuk számának megadásával postai vagy elektronikus úton:

 • Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (Tanulmányi Osztály) 1123 Budapest, Alkotás u. 44.
 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Az átadó ünnepség 2012. június 1-én, 11.00 órakor lesz, erről minden kedves jelentkezőnek értesítést fogunk küldeni. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezen díszoklevelek kiadásának legfontosabb feltétele az oklevél megszerzési évének megfelelősége, tehát kérjük csak az jelentkezzen, aki idén a végzéstől számított jubileumi időtartamot pontosan elérte!

Felhívjuk a figyelmet a Semmelweis Alumni márciusi programjaira.

Március 10-én a Budakeszi Vadasparkba szervez látogatást, s azt követően egy könnyű kirándulást Hűvösvölgybe. Találkozás 10 órakor a Széll Kálmán téren. Belépődíj 400 Ft/fő. Minden résztvevő ajándékot kap! Regisztráció a 266-7359 telefonszámon vagy ezen az oldalon. Bővebben az eseményről itt tájékozódhatnak.

Március 13-án lesz a Semmelweis Tavaszi Fesztivál Gálaműsora. Helyszín a NET (Nagyvárad tér 4.) Díszterme, a program 17 órakor kezdődik. Bővebben itt.

Kiválóan szerepeltek birkózóink az I. szabadfogású országos válogató versenyen.

Birkózóink a női szabadfogású válogató versenyen (2012.02.)

Éger Patrícia (II. hely), Dr. Fodor Tamás (edző), Ebenspanger Dóra (I. hely)

Birkózóink a férfi szabadfogású válogató versenyen (2012.02.)

Farkas Gábor (II. hely), Dr. Barna Tibor (edző), Rögler Gábor (III. hely), Makár Gábor (V. hely)

Gratulálunk a versenyzőknek, és edzőiknek!

Első alkalommal szervezett országos továbbképzést a Magyar Lovassport Szövetséggel együttműködésben a TF Lovaskultúra Szakcsoportja. A két napos eseményen több mint 150 lovasedző, lovasoktató, lovaskultúra oktató és érdeklődő vett részt. A továbbképzés alapvető célja volt az iskolai lovasoktatás egységes szemléletének kialakítása. Az első napon a felkért előadók a lovaglás oktatásának sportegészségügyi, pedagógiai, pszichológiai, oktatásmódszertani, sportélettani szempontjait ismertették. Az érdeklődők érdekes összehasonlítást hallhattak a magyarországi lovasedzők, lovastanárok hajdani és mai helyzetéről, feladatairól, aktuális problémáiról. A lovaskultúra tantárgynak az általános iskolai oktatásba bevezetése kormányzati cél, így fontos volt az általános iskolai lovaglás-oktatás lehetséges szakmai tervezetének, szükséges infrastruktúrájának megismerése is. Betekintést nyerhettek az érdeklődők a Magyar Pónilovas Klub Szövetség tevékenységébe is, e már évek óta kiválóan működő oktatási rendszerbe. Egyre több kisgyermek jelentkezik a póni klubokba lovagolni tanulni, és az óvodás korú kezdő lovasok e jól felépített oktatási rendszerben gyermek és ifjúsági versenyek sikeres versenyzőjévé is fejlődhetnek.

A második nap programjának helyszíne a Sóskúti Lovas- és Élménypark volt. Itt kaptak a továbbképzésen regisztrált résztvevők konkrét elméleti és gyakorlati képzést a lovaglás oktatásának alapjairól, a futószáras oktatásról. A két napos eseménysorozat moderátora Rózsa Edit hallgatónk volt, aki kiválóan megoldotta feladatát, aminek eredményeként a program a megfelelő időkorlátok betartásával zajlott.

Az esemény jelentőségét emelte a Lovassport Szövetség elnökségéből Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakbizottság elnökének, Szebényi Dániel, a Lovassport Szövetség elnökségi tagjának, Tóthné Héczei Katalin, a Lovastorna Szakbizottság volt elnökének, és Kis Réka, a Reining Szakbizottság edzői megbízottjának jelenléte is.

Felkért előadóink voltak: dr. Osváth Péter sportorvos, Nagy Sándor sportpszichológus, dr. Gombocz János egyetemi tanár, Horányi Zsolt testnevelő tanár és szakedző, Kovács Eszter, a Magyar Póni Klub Szövetség titkára, Kövy András válogatott díjlovas edző, Komjáthy György díjlovas edző és lovaglótanár, dr. Faludi Judit, a Lovaskultúra Szakcsoport vezetője, és a Lovaskultúra Szakcsoport tanárai, Páska Ildikó és Zupán Péter.

Köszönetünket fejezzük ki a színvonalas, érdekes előadások előadóinak, a jól szervezett program felelőseinek értékes munkájukért. Hálásak vagyunk a Sóskúti Lovaspark szakembereinek, a Lovaskultúra oktató szakon tanuló hallgatóknak, a Kar oktatástechnikai szakembereinek értékes segítségéért.

2012. február 6-7-én került megrendezésre az Európai Unió finanszírozásával a Volunteering in Sport projekt ötödik workshopja Cipruson, Larnacában.

Karunkat a projektben a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék két adjunktusa, dr. Onyestyák Nikoletta és dr. Géczi Gábor képviseli, akik ezúttal is aktívan segítették a workshop munkáját.

Az első munkanapon a résztvevők három előadást hallgattak meg, egyrészt a ciprusi sportszövetségek és sportklubok menedzsmentjéről, másrészt a ciprusi EU elnökség sport területét érintő prioritásokról, harmadrészt pedig a 27 EU tagállam „grassroots” sportjának finanszírozásáról készített felmérés eredményeiről. A munkanap során részletes megvitatásra került a projekt végső jelentésének (final report) tartalma és szerkezete is.

A második munkanapon a projekt következtetési, a projekthez kapcsolódó javaslatok és a projekt utóéletének, hatásainak megtárgyalására került sor kerekasztal megbeszélések keretében, majd az utolsó, brüsszeli záró szimpózium előkészítése volt a téma.

A „Volunteering in Sport” projekt utolsó állomása 2012 májusában Brüsszelben lesz, ahol az összes projekt-dokumentumot és a zárójelentést a munkacsoport az Európai Bizottság elé terjeszti, valamint bemutatja Flamand Sportirányító szervnek is.

Bővebb információ és képgaléria: http://www.volunteeringinsport.eu

Nagy érdeklődésnek örvendett a 2011/12-es tanév Házi TDK versenye, melyet 2012. február 13-án, hétfőn bonyolítottunk le, és amelyen közel 40 előadást mutattak be hallgatóink, négy szekcióban.

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy Velenczei Attila PhD hallgató disszertációjának védésére 2012. február 27-én 13 órakor kerül sor a Hepp Ferenc teremben (Főépület, I. em. 40.). Témájának címe: Társadalmi esélyegyenlőtlenség az utánpóltás korú sportolók körében az államilag finanszírozott programokban résztvevők esetében. Témavezetője: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi, professor emerita.

Elsőként Magyarországon indult EHF-mesteredző képzés és liszenszadó-tanfolyam

2012. február 6-án a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőközpontjának szervezésében Magyarországon is elindult az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) mesteredző-képzése, egyben liszenszadó-tanfolyama, a legmagasabb szintű oktatás kézilabda-szakedzők részére. Európában elsőként Magyarországon vehetnek részt a trénerek olyan képzésben, amely nem csak mesteredzői diplomát, hanem a kontinensen mindenhol érvényes működési liszenszet is ad a hallgatók részére.

A Magyar Sportok Házában rendezett ünnepélyes megnyitóval, valamint az első tanítási nappal kezdetét vette a nemzetközi szinten is legmagasabban jegyzett kézilabdaedző-oktatás, az Európai Kézilabda Szövetség mesteredző-képzése, amely Magyarországon a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőközpontjának szervezésében valósul meg. A megnyitón részt vett Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Mocsai Lajos, a magyar férfi-, Karl Erik Bøhn, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, dr. Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési- és Sporttudományi Karának dékánja, dr. Wolfgang Pollany, az Európai Kézilabda Szövetség Módszertani Bizottságának képzésekért felelős tagja, Marczinka Zoltán, a képzés magyarországi tanulmányi vezetője, valamint az induló EHF mesteredző-oktatás valamennyi hallgatója.

A képzés elindulásával immár a magyar kézilabdázás is csatlakozott a legmagasabb szintű kézilabdaedző-oktatáshoz. Az EHF mesteredző-képzését elvégzett szakemberek a világon bárhol vállalhatnak munkát.

- Nagy örömömre szolgál, hogy Magyarország kézilabdás hagyományaihoz és eredményességéhez illően a Magyar Kézilabda Szövetség szervezésében immár hazánkban is elindult a legmagasabb szintű edzőképzés - hangsúlyozta az EHF-mesteredző képzés megnyitóján Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. - A kézilabdázás azon kevés labdajátékok egyike, amelyben a magyar szakemberek külföldön, a világ élmezőnyéhez tartozó csapatoknál is keresettek. Ha a jelenlegi hét magyar EHF-mesteredzőhöz a most induló képzés 26 hallgatója is csatlakozik, akkor az európai elitbe tartozó férfiválogatottunk, az európai kupákban jól szereplő klubcsapataink mellett remélhetőleg edzőink is bizonyíthatják: bárhol megállják a helyüket.

Marczinka Zoltán, a képzés magyarországi tanulmányi vezetője köszönetét fejezte ki az oktatást felkaroló Magyar Kézilabda Szövetségnek, valamint a Semmelweis Tudományegyetemnek. - Mindig is egyetemi szintű képzésben gondolkodtunk, éppen ezért élve a lehetőséggel, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség saját szervezésben indíthatjuk el a képzést, természetesen erősen támaszkodunk az egyetemi háttérre.

Dr. Wolfgang Pollany, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) Módszertani Bizottságának képzésekért felelős tagja az EHF mesteredző-programjáról elmondta, hogy a magyarországi képzés történelmi pillanat a kézilabdázásban, hiszen először indul olyan oktatás bármelyik EHF-tagországban, amely EHF-mesteredzői diplomát, valamint működési liszenszet egyaránt ad a végzett hallgatóknak. A működési liszensz két évre érvényes, majd újabb két-két évvel meghosszabbítható továbbképzések révén.

A megnyitó-ünnepség lezárásaként Vetési Iván és dr. Tóth Miklós aláírták a Magyar Kézilabda Szövetség és a Semmelweis Tudományegyetem közötti keretszerződést a képzés alatti együttműködésről. A megállapodás kapcsán dr. Tóth Miklós elmondta, hogy a keretszerződés voltaképpen olyan, mint egy eljegyzés, és reményét fejezte ki, hogy a felek közösen olyan tartalommal fogják feltölteni, hogy az edzőképzés révén boldog és eredményes lesz az MKSZ és az egyetem „házassága”.

Az induló magyarországi EHF-mesteredző-képzés hallgatói: Bakó Botond, Danyi Gábor, Farkas Attila, Gódor Mihály, Golovin Vladimir, Gulyás István, Györfi János, Imre Vilmos, Juhász István, Konkoly Csaba, Kun Attila, Marczinka Zoltán, Mátéfi Eszter, Mihály Attila, Molnár András, Nagy Károly, Neukum Tamás, dr. Ökrös Csaba, Papp György, Rapatyi Tamás, Róth Kálmán, Szabó Edina, Szabó Lászlóné, Sótonyi László, Varga József, dr. Woth Péter.

További információ:

Marczinka Zoltán sportigazgató Magyar Kézilabda Szövetség Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel.: (1) 460-6820

Az EHF-mesteredző képzés háttere

1999-ben az Európai kézilabda Szövetség (EHF) az edzőképzés fejlesztése és egységesítése, valamint új képzési struktúra és az ehhez kapcsolódó licenc-szisztéma érdekében módszertani bizottságot hozott létre. A nyolc alapító ország – köztük Magyarország – részvételével megalakult RINCK Konvenció kialakította az ötszintes edzőképzési struktúrát, mely általános alapelvek betartása mellett biztosítja, a tagállamok közötti átjárhatóságot és az egységes oktatási tematikát.

2010-ben az EHF az eddigi ötszintes edzőképzési struktúráját az EU által elfogadott, négyszintes képzésre alakította át (Nemzeti I, II, III, EHF Mesteredző). A piramis felépítésű rendszer legfelső szintje, csúcsa az EHF mesteredző-képzés, amely a kézilabda szakedzői képesítéssel és jelentős gyakorlattal rendelkező edzők részére biztosít továbbképzési lehetőséget.

2010-re a RINCK Konvencióban résztvevő országok száma 20-ra bővült, és a szám folyamatosan emelkedik. Az európai munkaügyi előírásokat követve az EHF, tervei szerint 2012-től bevezeti az egységes európai licenc-rendszert. Ennek életbe lépése után az EHF által szervezett mérkőzéseken (felnőtt és utánpótlás Eb-selejtezők és Európa-bajnokságok, európai kupamérkőzések, stb.) csak EHF mesteredző-képesítéssel végezhetnek edzői munkát.

Ahhoz, hogy a magyarországi szakemberek meg tudjanak felelni az EHF követelményeinek, valamint biztosított legyen a szakedzők posztgraduális továbbképzési lehetősége, a Magyar Kézilabda Szövetség is elindította a legmagasabb szintű európai edzőképzést.

Magyarország 2001 óta hét EHF Mesteredzővel (Hajdu János, Kovács László, Kovács Péter, Mocsai Lajos, Németh András, Skaliczki László, Zsiga Gyula) rendelkezik, a 2012 elején indult képzés végén azonban szinte a magyar edzői kar teljes elitje megszerezheti a legmagasabb fokozatot.

A hallgatók a képzés során az általános sporttudományi tantárgyak mellett kézilabda-specifikus tudományok körében is magas óraszámban kapnak elméleti és gyakorlati képzést. Az oktatást az EHF előírásai szerinti, tudományos fokozattal rendelkező, kiemelkedő tudású hazai és nemzetközi szaktekintélyek (a Semmelweis Tudományegyetem Testnevelési- és Sporttudományi Karának felkért tanárai, magyar EHF Kézilabda Mesteredzők, illetve EHF által delegált előadók) végzik. A hallgatók az évközi számonkéréseket követően szakmai nyelvvizsgát tesznek, szakdolgozatot nyújtanak be, majd a záróvizsga keretében megvédik diploma-dolgozatukat, illetve számot adnak a képzés ideje alatt szerzett tudásukról. Sikeres vizsga esetén az MKSZ felterjeszti a hallgatót az Európai Kézilabda Mesteredzői címre, melyről a bizonyítványt az EHF állítja ki.

Tisztelt Hallgatók!

A 2012. február 13-án hétfőn rendezzük a 2011/12-es tanév Házi TDK-ját. A rendezvényre az előadások anyagát reggel 8:00-8:30 között lehet feltölteni és kipróbálni. Szakembereink csak ebben az időpontban tudnak segíteni bármely technikai probléma esetén.

Kedves hallgatóink!

Felhívjuk figyelmüket a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program pályázati lehetőségére. A program az egyetem tehetséges hallgatóinak felkutatására és támogatására alakult. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a jelentkezőket először a TF ad hoc bizottsága bírálja el, majd a döntés alapján az arra érdemes hallgatók jelentkezését továbbítjuk a KFÖ Bizottságához.

A jelentkezéseket 2012. február 20-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk. Részletes információk, jelentkezési lap itt található.

Várjuk a pályázatokat!

A Rekreáció Szakcsoport által 2012 tavaszán szervezendő táborok információi felkerültek a honlapra. >>>

Jelentkezési felhívás és meghívó a Magyar Sporttudományi Társaság IX. Országos Sporttudományi Kongresszusára, melynek címe: "Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában".

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelési és Sporttudományi Intézet, József Attila Tanulmányi és Információs Központ (6722 Szeged, Ady tér 10.)

Időpont: 2012. május 24-26.

A kongresszus nyelve: magyar

A kongresszus főrendezője: Magyar Sporttudományi Társaság (kapcsolattartó: Bendiner Nóra ügyvezető, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Társrendező és házigazda: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelési és Sporttudományi Intézet (kapcsolattartó: dr. Balogh László intézetigazgató, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A kongresszus kiemelt témakörei

 • Sport és természettudomány
 • Sport és egészség: "mozgásgyógyszer"
 • Sportorvoslás, prevenció és rehabilitáció
 • Sport és szabadidő
 • Sportturizmus, környezetvédelem
 • Sport és társadalom, sportjog
 • Olimpia, versenysport és sporttudomány
 • Sportinnováció és sportgazdaság
 • Diáksport, egyetemi sport és utánpótlás-nevelés
 • Fiatal Sportkutatók Fóruma*
A kiemelt témákon kívül jelentkezni lehet a sporttudomány bármely részterületéhez tartozó tudományos igényű előadással vagy poszterrel (* a fórumra minden 35 év alatti kutató jelentkezhet a fenti témák bármelyikében).

Szekció beosztás

 • Természettudományi szekció
 • Társadalomtudományi szekció
 • E-poszter szekció
Előzetes program
 • 2012. május 24. (csütörtök)
  • 13.00 Regisztráció
  • 14.00 Megnyitó ünnepség, köszöntések
  • 15.00 Plenáris ülés
  • 19.00 Fogadás a Városházán, polgármesteri köszöntő, szegedi Dóm látogatás
 • 2012. május 25. (péntek)
  • 08.00 Regisztráció
  • 09.00 Szekcióülések
  • 13.00 Büfé ebéd
  • 14.00 Szekcióülések
  • 16.30 Fiatal Kutatók Fóruma
  • 19.00 Vacsorafogadás a Kiskőrössy Halászcsárdában
 • 2012. május 26. (szombat)
  • 09.00 Regisztráció
  • 10.00 E-poszter szekció
  • 12.00 A kongresszus zárása, büféebéd
  • 13.00 Fakultatív program: borfesztivál, szegedi hídi vásár, szegedi aquapark
Kiegészítő programok
 • Sportszakkönyv és folyóirat kiállítás, vásár
 • Termék- és műszer bemutató, kiállítás
 • Sportszer és sportruházat bemutató, kiállítás, vásár
 • Fittségi tesztelés, életmód- és egészségügyi tanácsadás
Regisztrációs költségek
 • április 30-ig:
  • nem MSTT, nem MET tag: 16 000.-Ft
  • MSTT vagy MET tag*: 12 000.-Ft
  • PhD hallgatók: 12 000.-Ft
  • nappali hallgatók és nyugdíjasok: 8 000.-Ft
 • április 30. után
  • nem MSTT, nem MET tag: 20 000.-Ft
  • MSTT vagy MET tag*: 16 000.-Ft
  • PhD hallgatók: 16 000.-Ft
  • nappali hallgatók és nyugdíjasok: 10 000.-Ft
A regisztrációs díj tartalmazza a programfüzet, a kongresszusi csomag, az ülések közötti étkezési és kávészüneti szolgáltatások és a vacsorafogadások költségeit.

*amennyiben a 2012. évi tagdíj április 20-ig beérkezett!

A bankátutalást e-mailben kiküldött proforma számla ellenében az MSTT OTP 11705008-20450407 számlájára kérjük, közlemény: "SZEGED és saját név"! Az összeg beérkezési után állítjuk ki a számlát, amit viszont már nincs módunkban stornírozni.

Jelentkezési tudnivalók

 • Jelentkezés előadás-kivonattal 2012. március 20-ig kizárólag on-line, az MSTT honlapján lévő jelentkezési feltételekkel, útmutatókkal: www.sporttudomany.hu
 • Minden előadó csak egy előadással vagy poszterrel jelentkezhet és minden első szerző regisztrációja kötelező!
 • A március 20-ig megküldött előadás/poszter-kivonatok elfogadását a titkárság lehetőség szerint április 10-ig visszaigazolja.
 • Az elfogadott előadás/poszter-kivonatokat a Magyar Sporttudományi Szemle különszámaként kiadott Programfüzetben a kongresszus előtt megjelentetjük.
 • Az e-poszterrel kapcsolatos információk később a honlapon!
 • A közlési feltételeknek megfelelő előadások/poszterek szerkesztett anyagából készítetett tanulmányok közlésére - pozitív lektori vélemény esetén - lehetőséget biztosítunk a Magyar Sporttudományi Szemlében.
 • Szállásról a résztvevők maguk gondoskodnak! Szálláslehetőség és egyéb információ az MSTT honlapján
 • Postacím: 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Tel/Fax: 06-1-460-6980, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A kongresszus főtámogatói
 • Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság
 • Coca-Cola Testébresztő
 • Magyar Olimpiai Bizottság
 • Oktatási Hivatal
 • Szeged Megyei Jogú Város
Minden érdeklődőt szívesen látnak a kongresszus rendezői: a házigazda Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelési és Sporttudományi Intézet és a főrendező Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT)!