Hírek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, nappali)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, nappali)
 • Téged is vár Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar!

Hétfő este 6-kor a Főépület Hepp Ferenc termében a Magyar Judo Szövetség vezetői, az olimpikonok, azok edzői és felkészítői lesznek vendégeink:

 • Ungvári Miklós Olimpiai ezüstérmes, 3x világbajnoki bronzérmes, 3x felnőtt Európa bajnok és 3x EB ezüstérmes
 • Bíró Tamás mesteredző, Ungvári Miklós nevelőedzője és edzője
 • Karakas Hedvig Olimpiai 5. helyezett, világbajnoki bronzérmes, 2x felnőtt EB bronzérmes és Junior Európa és Világbajnok
 • Nagy András, a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója, olimpiai sportágvezető
Ezen az estén különös hangsúlyt kap a tudomány szerepe is, ezzel is megünnepelve a Magyar Tudomány Ünnepét, mely idén a november 5 és 30. közötti rendezvényeket öleli fel országszerte.

A Londoni Olimpiai és Paralimpiai Játékokon eredményes sportolók, valamint a sporttudomány és a kapcsolódó tudományterületeket képviselő szakemberek (medicina, pszichológia) ismét együtt elemzik a londonig vezető utat, az ottani sikereket és beszélgetnek a jövő kihívásairól, melynek fontos része az egyre emelkedő színvonalú (sport) tudományos háttér megteremtése.

A rendezvény és a téma tudományos magját a teljesítményfokozás jelenti. Ideális esetben a sikerkovácsok egy kisebb csapatot alkotnak és az edző mellett legalább 3-4 szakember segíti a sportoló felkészülését.

A Magyar Tudomány Ünnepe idején még további 3 alkalommal, hétfő esténként a következő sorrendben szerepelnek a sikersportágak sportszövetségi vezetői, az edzők, sportszakemberek és az ünnepelt sportolók, csapatok:

 • november 12. A Magyar Birkózó Szövetségtől: ezüstérmes Lőrincz Tamás, a bronzérmes Módos Péter, és dr. Hegedűs Csaba vezetésével és a szövetség edzőit, vezetőit is várjuk
 • november 19. A Magyar Öttusa Szövetségtől: a bronzérmes Marosi Ádámot és az olimpikonokat Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány vezetésével, és a szövetség szakember gárdáját, a vezetőket várjuk
 • november 26. A Magyar Vízilabda Szövetségtől: Kemény Dénes leköszönő szövetségi kapitány vezetésével az egy évtizeden át rendkívül sikeres válogatottakat, szakembereket, vezetőket is várjuk.
Mint rendszeres olvasóink és az Olimpiai Esték látogatói tudják, szeptember óta olimpiai bajnokok, helyezettek és olimpikonok sportági szövetségei (úszás, szabadvizi úszás, atlétika, kajak-kenu és vívás), valamint a paralimpiai érmesek, sportolók vettek eddig részt a rendezvénysorozaton.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2012. évi rendezvénysorozata november 5-30. között, az egész országban kerül megrendezésre. Az MTÜ fővédnökei hagyományosan az MTA elnöke és a miniszterelnök. A programsorozat részeként a TF-ről 5 eseményt jegyeznek a rendezvény hivatalos honlapján.

Az országgyűlés november 3-át - azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évnyi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását - a 2003. évi XCIII. törvényben a Magyar Tudomány ünnepévé nyilvánította.

A TF-en a Mozgásbiológiai Konferencián és az Olimpiai Estéken azokat köszöntjük, akik a tudomány eszközével megalapozzák és fejlesztik a legszélesebb értelemben vett testkultúrát: a testnevelést, sportot, fizikai aktivitást, egészséges életmódot, prevenciót és rehabilitációt az oktatás, a népegészségügy, és a sport területén.

Részletes információk:

 • 42. Mozgásbiológiai Konferencia (november 22-23.) >>>
 • Olimpiai Esték (november 5., 12., 19. és 26.) >>>

...

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara, a TF, 2013. január 12-én szombaton 10.00 és 13.00 óra között rendezi következő Nyílt Napját az Aulában (Budapest XII. Alkotás u. 44., Új épület).

Program

 • megnyitó
 • vezetői köszöntő
 • képzések, szakok ismertetése
 • e-learning tájékoztató
 • "Ők mondják" - Talmácsi Gábor a TF-ről
 • tornabemutató
 • "Ők mondják" - Erdei Zsolt és Kótai Mihály a TF-ről
A felállított standoknál kollégáink folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket. A helyszínen regisztrálók között a hónap végén értékes nyereményeket sorsolunk ki.

Mindenkit szeretettel várunk!

További információk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | 06-20-666-1180, 06-20-666-1007 Rövid elérhetőség: http://tf.hu/nyiltnap

A Semmelweis Alumni 2012. novemberi programjaiKultúra

 • November 17. (szombat) - Semmelweis Alumni Találkozó az EOK-ban. Részvételi díj 2000 forint/fő (teljes program gálavacsorával), vagy 500 forint/fő (előadások, intézménylátogatások, kulturális programok). Elsősorban öregdiákok számára szervezett program
Kirándulás
 • November 17. (szombat) - A Pálvölgyi és Szemlőhegyi cseppkőbarlang megtekintése angol nyelvű vezetéssel. Találkozó: 9.50-kor a Margit híd budai hídfőjénél, a 17-es villamos megállójában. Részvételi díj: 1000 forint/fő. Maximális létszám: 30 fő.
 • November 24. (szombat) - Vezetett, könnyű túrát szervezünk a Börzsönybe, ahol tájolási ismereteket szerezhetünk a kirándulás során. Össztáv: kb. 7 km. Találkozó: 8.45 és 9.00 között a Nyugati pályaudvar pénztáránál. Részvételi díj: csak az egyénileg fizetendő útiköltség (2300 forint, teljesárú jegy esetén). Tájolót hozz magaddal!
Mindenkit szerettel várunk programjainkra!

Jelentkezés: http://alumni.semmelweis-egyetem.hu/rendezvenyek.html

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy Barthalos István PhD hallgató házi vitájára 2012. október 30-án 12.30-kor kerül sor a Főépület II. emeleti 60/61-es teremben. A téma címe: Fizikai aktivitásra épülő intervenciós program hatásvizsgálata szociális otthonban élő idős nők körében. Témavezető: Dr. Bognár József, egyetemi docens.
Értesítjük Önöket arról, hogy Törökné Sztankovics Ágnes PhD hallgató házi vitájára 2012. október 30. 14.30-kor kerül sor a Főépület II. emeletén a 60/61-es teremben. A téma címe: Az éjszakai sport a gyermekvédelem tükrében. Témavezető: Dr. Gombocz János, egyetemi tanár.

Kéri ZoltánEgyetemünk 1. éves hallgatója, Kéri Zoltán a Miskolcon megrendezett felnőtt kötöttfogású OB-n junior kora ellenére a 3. helyezést érte el.

Gratulálunk!

(fotó: Héraklész program)

Tisztelettel hívunk és várunk mindenkit az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára rendezett TF-es megemlékezéseire!

56-os ünnepség plakátja (2012)

Értesítjük Önöket, hogy Kalabiska Irina disszertáció védése 2012. október 29-én 13.00 órakor lesz a Hepp Ferenc teremben. A téma címe: Életmódbeli jellemzők, testméretek és a motorikus teljesítmény ukrán középiskolásoknál. Témavezetője: Dr. Pavlik Gábor, professor emeritus.

Idén október 5-6-án 61. alkalommal került megrendezésre a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója. Ebben az évben Szeged adott otthont a rendezvénynek, melyen 7 felsőoktatási intézmény között a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara - a TF - hosszú idők óta ismét jelen volt. Hallgatóink atlétika, röplabda és úszás sportágakban képviselték egyetemünket.

Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója 2012

Úszóink jól szerepeltek egyéniben és váltóban is. Váltónk bronzéremmel zárta a versenyt.  A TF röplabdás lányai pedig az előkelő második helyet szerezték meg a házigazda Szeged mögött.

Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója 2012

A lányaink először játszottak ebben az összeállításban ahol a döntőben két győztes szettig tartó küzdelem csak a legvégén billent a pihentebb szegediek javára.

Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója 2012

Atlétáink több első hely  - Bogár Lilla (távolugrás), Ormay Anikó (gerelyhajítás) - mellett megnyerték az egyetemek közötti pontversenyt is.

Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója 2012Ezen kívül  Bogár Lilla elnyerte a verseny legeredményesebb atlétájának járó serleget a Spiriev pontérték táblázat alapján. A szokatlan 300 m-es salakos atlétika pálya ellenére a női és férfi 4x300-as váltónk is bronzéremmel gazdagította az eredménylistát.

Összességében a TF egy jó hangulatú eredményekben gazdag sporttalálkozót zárt, ahol érezhető volt a hallgatók összetartása, hiszen együtt szurkolhattak egymásnak az egyes verseny helyszíneken, ami összekovácsolta a különböző sportágakat képviselő hallgatókat.

A jó hangulatú verseny szervezői utalást tettek többször a rendezvény alatt, hogy jó lenne, ha jövőre a TF szervezné a 62. SHS-t.

Rajtunk nem múlik!

Értesítjük Önöket, hogy Dorogi László 2012. november 12-én 13 órakor a Hepp Ferenc teremben védi meg a disszertációját. A téma címe: A fogyatékos személyek teljesítménysportja és annak hatása a sport különböző színtereire. Témavezetője: Dr. Bognár József, egyetemi docens.
Értesítjük Önöket, hogy Bodnár Ilona 2012. október 24-én (szerdán) 13 órakor védi meg disszertációját a Hepp Ferenc teremben. A téma címe: Az edzői munka, mint női foglalkozási életpálya. Témavezetője: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi, professor emerita.

Kozák IstvánA Finnországban megrendezett főiskolás birkózó világbajnokságon Kozák István I. évfolyamos levelező BSc hallgatónk aranyérmet szerzett, Farkas Gábor és Csercsics Richárd pedig nyolcadik helyezést ért el.

A 2011-ben felnőtt EB-n is szereplő Kozák István a 66 kg-os kötöttfogásúak között a török Alvik Mevlut-t legyőzve nyerte el a világbajnoki címet. A világbajnokság részletes eredménylistája itt tekinthető meg.

Gratulálunk és további sikereket kívánunk hallgatóinknak!

Semmelweis Alumni - 2012 októberi programok2012. október 18. (csütörtök) - Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár (Budapest, Török utca 12.) megtekintése vezetéssel, 16 órától. Elsősorban magyar nyelvű diákoknak, öregdiákoknak és egyetemi munkatársaknak ajánljuk! Találkozó: 15:45 órától a bejáratnál. A részvétel ingyenes.

2012. október 27. (szombat) - A Sziklakórház Múzeum (Budapest, Lovas u. 4/c.) látogatására hívjuk, a 17 órakor angol vezetéssel induló csoportunkba. Elsősorban angol nyelvű hallgatóknak szervezett program. Találkozó: 16:30 - 16:45 óra között a Szentháromság téri szobornál Részvételi díj: 500 Ft

2012. október 20. (szombat) - A pilisi Vadálló-kövekhez szervezünk közepes nehézségű túrát, össztáv kb. 15 km. Találkozó: 8:00 - 8:15 órakor a Batthyány téri HÉV megállóban Részvételi díj: útiköltség egyénileg. Mindenkit szeretettel várunk!

Jelentkezés a http://alumni.semmelweis-egyetem.hu/rendezvenyek.html oldalon.

Tistelettel meghívunk minden érdeklődőt a "Fogyatékos emberek - Társadalmi helyzetek" című szimpóziumra, amely a Semmelweis Egyetem és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont közös szervezésében október 11-én 9.00 órakor kezdődik.

Helyszín: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) (Budapest, Alkotás utca 44.), Főépület, I. emelet, Kistanácsterem.

Program

 • 9.00 – 9.15 Megnyitó – Prof. Dr. Szél Ágoston (rektor, Semmelweis Egyetem)
 • 9.15 – 9.35 Tibori Timea (MTA TK Szociológiai Intézet): „Viszonyulások – megközelítések”
 • 9.35 – 10.05 Dr. Hegedűs Lajos (elnök, MEOSZ): Fogyatékos jogok és fogyatkozó lehetőségek
 • 10.05– 10.35 Dr. Dani Csaba (főosztályvezető, Magyar Államkincstár): A tartósan betegek, súlyosan fogyatékosok szociális támogatása
 • 10.35 – 10.50 Prof. Dr. Rosivall László (tanszékvezető egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem): Jelnyelvi képzés a Semmelweis Egyetemen
 • 10.50 – 11.10 Laki Ildikó (kutató, MTA TK Szociológiai Intézet): Helyzetkép – kényes társadalmi kérdések
 • 11.10 – 11.30 kávészünet
 • 11.30 – 11.50 Kraiciné Szokoly Mária (szakfelelős, főiskolai docens, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar): Felnőttképzés a fogyatékosok körében
 • 11.50 – 12.10 Jost László (egyetemi hallgató, szociális munkás, Semmelweis Egyetem): Igény és kínálat - látássérült hallgatók a felsőoktatásban
 • 12.10 – 12.30 Kovács Györgyi (régióvezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár): Felelősségvállaló szereplő, avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében…
 • 12.30 Zárszó

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a TF Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésének immár hagyománnyá vált Tanévnyitó és Diplomaátadó Ünnepségére, valamint Lovaskultúra Klubnapjára.

A rendezvény időpontja: 2012. október 7. (vasárnap). A helyszín idén a TF Aulája lesz, mely azon túl, hogy ünnepélyes keretet biztosít a rendezvénynek, kiválóan szolgálja majd a megváltozott körülményekhez alkalmazkodott programokat. A rendezvény, fennállásunk óta először, a nagyközönség számára is látogatható lesz.

A Klubnapot összekötjük a nagysikerű "Híd a szakágak között" előadássorozat újabb állomásával, melynek keretében - a lovardai környezet adta lehetőségeket pótolva - szemléltető videófelvételekkel fűszerezett előadásokat tartanak majd a lovassport szakágainak képviselői.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Program

 • 11:00 Ünnepélyes Diplomaátadó a végzett hallgatók részére
 • 11:30 A 2012/13-as tanév megnyitása a másodéves hallgatók műsorával
 • 12:00 Ebédszünet
 • 13:00 Lovaskultúra Klubnap: Híd a szakágak között - a ló sokoldalú képzése. Téma: Tévhitek a lovassportban. Rengeteg olyan módszer, eszköz, városi legenda terjed a lovaglásban, mely rendre képes megtéveszteni a jó szándékú lovasembereket – sokszor nem csak a kezdőket, de akár a tapasztaltabbakat is. Most az egyes szakágak elismert képviselői lebbentik fel a fátylat a leginkább elterjedt tévhitekről, mítoszokról, babonákról és mutatnak rá helyette a korrekt valós lehetőségekre, megoldásokra. Előadók:
  • Borka József: Fogathajtás
  • Borsó Béla: Spanyol iskola
  • Dallos Gyula és Dallos Zsófia: Díjlovaglás
  • Tuska Pál: Military
  • Páska Ildikó: Lovastorna
  • Dr. Varga Katalin: Távlovaglás
  • Viktor Fröschl: Western és Reining
  • Zupán Péter: Díjugratás
Levezető, moderátor: Vobeczky Zoltán

Az előadók a megszokottól eltérően most nem a helyszíni gyakorlattal,  hanem előzetesen videóra vett anyagokkal támasztják alá mondanivalójukat.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A TF Olimpiai Esték sorozatban ezen a héten csütörtökön (október 4.) 18.00-tól a paralimpián résztvevő olimpikonokat látjuk vendégül. A helyszín kivételesen az AULA.

A belépés természetesen erre a rendezvényre is díjtalan, szeretettel várunk minden érdeklődőt!