Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége csütörtökön fejeződik be, az utolsó hivatalos szakmai rendezvényre, a sportigazgatók találkozójára hétfőn és kedden kerül sor. A csodálatos gödöllői kastélyban az EU sportminiszterei, államtitkárai, egyéb szakpolitikai tisztségviselői, illetve néhány civil szervezet képviselői kaptak meghívást. Utóbbiak közt képviseltette magát többek közt a FIFA, az UEFA és az ENSZ Sporttal a Fejlődésért és Békéért munkacsoportja is.

Sportos találkozóval zárult a magyar EU elnökség

A találkozó hétfői napjára meghívást kapott, így megfigyelőként jelen lehetett Dr. Kozsla Tibor stratégiai és nemzetközi igazgató, Dr. Farkas Judit, európai uniós projektkoordinátor, valamint Bardocz-Bencsik Mariann nemzetközi kapcsolatok szakértő is.

Czene Attila sportért felelős államtitkár után Gémesi György, Gödöllő városának polgármestere, a Nemzeti Sportszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd az Európai Bizottság tartotta meg tájékoztatóját az elmúlt fél évről, valamint jövőbe mutató terveiről. Mint hangsúlyozta, hatalmas dolgot hajtott végre a magyar elnökség az uniós Sport Munkaterv megírásával, mely kijelöli az irányvonalat a jövőre nézve.

Az ülés első napirendi pontjára térve Czene államtitkár úr arra kérést intézett a résztvevőkhöz. Arra kérte őket, osszák meg egymással elképzeléseiket, milyen területeken és formában képzelhető el szerintük együttműködés a partnerszervezetekkel a munkaterv megvalósítása során. A megszólalók egytől egyig megköszönték a magyar elnökség munkáját, és gratuláltak a munkaterv tető alá hozásához. Az Európai Olimpiai Bizottság EU Irodájának elnöke is megszólalt számos tagállam után. Hellmund Folker elmondta, hogy készek továbbra is együttműködni az Európai Bizottsággal, mint eddig, hiszen csak így jelenhet meg többletérték az európai sportos döntéshozatalban.

Az ENSZ munkacsoportjának képviselője, Poul Hanson elmondta, hogy példa lehet az európai uniós gyakorlat a közös gondolkozásra, ezért érdemes az EU-n kívül (is) aktív szerveződéseknek is figyelemmel kísérni az itt folyó munkát.

A második napirendi pont az online fogadóirodákról, azoknak a bundázást esetlegesen felerősítő szerepéről szólt. Mindegyik hozzászóló aggályosnak tartotta az egyre elszaporodó, gyakran nyomonkövethetetlen fogadóirodák tevékenységét, és mindannyian közös cselekvést sürgettek a kérdésben.

A második napirendi ponttal be is fejeződött a formális munka a hétfői napra. Ezt követően a domonyvölgyi Lázár Lovaspartba mentek a résztvevők, ahol megcsodálhatták a magyar puszta látványosságait egy lovas előadás keretében, kipróbálhatták fogathajtó-tudásukat, és egy kellemes vacsorával zárták az igen sűrű programot.

Kapcsolódó videó a Sportért Felelős Államtitkárság honlapján. >>>

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann, kép: ZETApress

Schmitt Pál köztársasági elnök Elnöki Érdemérmeket adott át június 13-án a Sándor-palotában a kultúra, a sport, a művészet, a vallás, valamint az oktatás területén kiváló teljesítményt nyújtott személyeknek.

A kitüntetésben részesült többek között Dr. Istvánfi Csaba kosárlabda szakedző, a pszichológia tudomány kandidátusa, a Testnevelési Főiskola volt rektora, professor emeritus Klebelsberg Kunó örökségének ápolásáért, a nevelés, elsősorban a testnevelő tanárok oktatása területén kifejtett, kimagasló teljesítményéért, az olimpiai eszme széleskörű ápolásáért.

Istvánfi Csaba Köztársasági Elnöki Érdemérmet kapott

Az elhangzott méltatás szerint "A testnevelés fejlődése érdekében kifejtett oktató-nevelő munkáját fiatal tanárként szakmunkásképző intézetben kezdte. Állandóan tanult, képezte magát, hogy újabb feladatokra is készen álljon. Kosárlabda szakedző lett, az ELTE pszichológiai szakán végzett, doktori címet, kandidátusi fokozatot szerzett. Tanár, rektorhelyettes, később rektor lett a Testnevelési Főiskolán, jelentős mértékben járult hozzá a TF önálló egyetemmé válásához. Élve a lehetőségekkel, építette az intézmény nemzetközi kapcsolatait: a továbbképző intézet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerését és támogatását élvezi. Klebelsberg Kunó szellemében, a Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete elnökeként az iskolai testnevelés és diáksport megújításáért, a jövő nemzedék fizikai és lelki egészségének erősítése érdekében a mindennapos testnevelés bevezetéséért indított küzdelmet."

Az érem két oldala:

Köztársasági Elnöki Érdemérem Köztársasági Elnöki Érdemérem

Az MTTOE elnökségének felterjesztése >>>

forrás: a Köztársasági Elnök honlapja

Újabb négy rangos alkotással bővült az egyetem professzori arcképcsarnoka. Június 21-én délben került sor az immár hagyományként számon tartott domborműavatásra az egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában.

Rigler Endre dombormű (hírek)A hatodik alkalommal kiírt domborműpályázat a Semmelweis Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közötti együttműködés része. Ennek értelmében kiemelkedő professzoraink képmását a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakos hallgatói formázzák. Gráf Ferenc professzor portréját Hermán Aliz, Juhász-Nagy Sándor professzor portréját pedig Pelcz Benjámin készítette. Id. Kováts Ferenc professzor portréjának Gergely-Farnos Lilla az alkotója, míg Rigler Endre tanár úr portréját Frank Balázs mintázta meg. A nyertes alkotásokról minden évben hozzáértő szakmai zsűri dönt.

Az idei ünnepségen Tulassay Tivadar rektor köszöntötte a kedves megjelenteket, majd sor került az alkotások leleplezésére. A magas kvalitású művek méltón bővítik az egyetem figyelemreméltó művészeti gyűjteményét.

forrás és képgaléria

Sárga Linda (hírek)Sárga Linda, Dr. Radák Zsolt PhD hallgatója a Society of Free Radical Research díját kapta a Párisban rendezett The Oxygen Club California és a Francia Biokémiai Társaság közös konferenciáján.

Gratulálunk!

TF és TFSE megállapodás (hírek)Dr. Tihanyi József dékán és dr. Hamar Pál a TFSE elnöke együttműködési megállapodást írt alá, amellyel egy hosszú egyeztetést zártak le a felek. A megállapodás rögzíti, hogy a TF, mint megrendelő a sportszakmai gyakorlatok kifizetését mindenkor a Neptun rendszer kimutatásai, valamint az állami normatív finanszírozás alapján, számla ellenében teljesíti a TFSE felé, megteremtve ezzel a felek közötti formális együttműködés alapját.

Hazánk megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagságát a 2012-13-as periódusra. A pályázat támogatottságának növelése céljából június 14 és 19 között Magyarország vendégül látta 14 tagállam ENSZ nagykövetét. A hatnapos itt tartózkodás alatt június 16-án ellátogattak karunkra is. A delegációnak Dr. Kozsla Tibor stratégiai és nemzetközi igazgató tartott egy rövid előadást. A prezentációt érdeklődéssel hallgatták a fejlődő országokból érkezett delegáltak, Kőrösi Csaba nagykövet úr, valamint külügyminisztériumi munkatársai.

ENSZ nagyköveti delegáció a TF-en

Dr. Kozsla Tibor a magyarországi testnevelés történetének áttekintése után képzési rendszerünkről beszélt, melyben segítségére volt Dr. Bognár József tanulmányi és sportszakmai dékánhelyettes úr is. Nemzetközi igazgatónk hosszan beszélt nemzetközi kapcsolatainkról is. Utóbbiaknál megemlítette, hogy a delegáltak által képviselt hét szigetország, hat afrikai és egy dél-amerikai ország közül mindössze kettőből nem fogadtunk még hallgatót. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olimpiai Szolidaritás programjába ugyanis a világ számos pontjáról kapcsolódnak be tanulni vágyó fiatalok. Mr. Delano Frank Bart, aki St. Kitts és Nevis képviselője, csodálkozva hallotta, hogy két nappal az ő érkezése előtt kapta meg diplomáját nálunk egy honfitársa, Mr. Llevellyn Cleophas Pyke.

Mr. Henry Leonard Mac-Donald, Suriname nagykövete elmondta, hogy országában épp most kezdenek bele a sportprogram kidolgozásába, és szívesen működne együtt a TF-fel a témakörben a későbbiekben.

Bár nagyon rövid volt, összességében jól sikerült a csoport látogatása. A prezentáció utáni pár perces magánbeszélgetések pedig arra engednek következtetni, hogy biztosan lesz lehetőségünk a jövőben szélesíteni a kapcsolatokat.

Bardocz-Bencsik Mariann

További képek az eseményről:

[nggallery id=116]

Június 14-én ünnepélyes diplomaosztót tartottunk az Aulában. Ezúttal a márciusban indult NET-es képzés hallgatói vehették át oklevelüket Dr. Tihanyi József dékán úrtól, Dr. Kozsla Tibor stratégiai és nemzetközi igazgatótól, valamint szaktanároktól. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Sushil Singhal, India budapesti nagykövetének első helyettese, valamint Leandro Amado, Portugália budapesti nagykövetének első helyettese. Szintén a végzősökkel ünnepelt Pop Marcel, a Semmelweis Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója.

Beszédében Dékán úr és Nemzetközi Igazgató úr is megköszönte a hallgatók szorgalmas munkáját, és kívántak nekik sok sikert sportágukban, hazájukban. Dr. Kozsla Tibor hozzátette, hogy az idén 40. születésnapját ünneplő képzésbe mindig próbálunk új elemeket belevinni. Ez a csoport Lausanne-ból hallgathatott előadást videokonferencia keretében. Igazgató úr, aki személyesen is jó kapcsolatot ápol a hallgatókkal, elmondta, hogy véleményük, visszajelzéseik nagyon fontosak a program javítása szempontjából, és kérte őket a tapasztalataik megosztására a programban dolgozó kollégákkal.

NET diplomaosztó (2011, tavasz) (hírek)

Az ünnepi beszédek után jöhetett a ceremónia várva várt része, a diplomák átvétele. Atlétikából Dr. Szalma László vezetésével öt hallgató szerzett oklevelet. Az általános erőfejlesztő kurzust tizenkilencen teljesítették, és szoríthattak örömmel kezet oktatójukkal, Dr. Metzing Miklóssal. Dr. Németh Endre két hallgatónak tartott dzsúdófoglalkozást, és adott át okleveleket. Kajak-kenuból Bakó Zoltán segített sokat a most végzett két tanítványának. Labdarúgásból egy csapatnyi - 11 fő - szerzett diplomát, és fotózkodott boldogan Bacsó Istvánnal.  Három tanítványának Dr. Szabó S. András adta át tudása legjavát a három hónap alatt súlyemelés sportágban. 3 úszó is sikeresen vette az akadályokat, melyekre Dr. Sós Csaba készítette fel őket.

A hallgatók nevében az egyetlen színjeles hallgató, Asmah Hanim Binte Mohamad búcsúzott a TF-től. A szingapúri atlétaedző elmondta, mennyire nehéz volt az elején egy teljesen új környezetben kiállni a próbát, de úgy gondolja, megérte részt venni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt futó programban. Rengeteg élménnyel, tudással, és baráttal lett gazdagabb, és emlékeiből sokat fog meríteni a jövőben.

A legnagyobb delegáció, a 34 fős indiai csoport nevében Mr. Shankar S. Madgundi mondott pár búcsúszót, aki a társaság vezetője is volt a három hónap folyamán. Sok adminisztratív munkájáért Dr. Kozsla Tibor egy emlékplakettel jutalmazta.

NET diplomaosztó (2011, tavasz) (hírek)

A hivatalos ceremónia után még hosszú ideig az Aulában maradtak a diplomások, és fotózkodtak az asztalra kirakott zászlaikkal, tanáraikkal és egymással. Ezt követően az Aula előterében fogyasztották el utolsó közös lakomájukat, melyet a TF éttermének személyzete készített el. A svédasztalra számos indiai és egyéb nemzeti étel került, így mindenki megtalálhatta a kedvére valót.

Bardocz-Bencsik Mariann

További képek az eseményről:

[nggallery id=115]

2011. június 30-án 14 órakor Dóczi Tamás kollegánk védi meg disszertációját a Hepp Ferenc teremben. Témája: Rendszerváltás, globalizáció és nemzeti identitás a sportban a XXI. sz. kezdetén Magyarországon.

Témavezetője: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi, professor emerita.

2011. június 27-én 15,30 órakor a Tanácsteremben Azadeh Mohamadinejad PhD hallgató ismerteti kutatási témáját angol nyelven az alábbi címmel: Coaches civil liability: The study on sport coaches civil liability related to athletes and their knowledge and attention to this issue in Hungarian universities.

Témavezetője: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi, professor emerita.

2011. június 23-án 14 órakor Takács Bence PhD hallgató házi vitájára kerül sor a Tanácsteremben. Témája: Médiafogyasztás és fizikai aktivitás a 15-18 éves magyar fiatalok szabadidős tevékenységében.

Témavezetője: Dr. Szakály Sándor, egyetemi tanár.

Június 8-án nagy presztízsű szervezetek delegáltjait láttunk vendégül a kistanács teremben. Pamela Vipond, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olimpiai Szolidaritás Programjának igazgatóhelyettese, valamint Gianluca de Angelis, az Európai Nemzeti Olimpiai Bizottságok adminisztrációs menedzsere látogatott el hozzánk.

A NOB és az EOB képviselői a TF-en (hírek)

A sportvezetők háromnapos magyarországi látogatásán két előadást hallgattak meg karunkon: Prof. Istvánfi Csaba az Olimpikon Életút Programról számolt be, melynek kezdetétől igazgatója. Az élsportolók továbbtanulását elősegítő programban 27 felsőoktatási intézmény vesz részt hazánkban, és így jó példaként szolgálhat az Európai Unióban is nagyon népszerű „kettős karrier” területén.

A második prezentációt Dr. Kozsla Tibor stratégiai és nemzetközi igazgató tartotta a magyarországi testnevelés történetéről és intézményünkről. Az igazgató úr beszámolt a TF nemzetközi projektjeiről, illetve terveiről is. A tervek közül különösen érdekesnek találta Pamela Vipond a távoktatással kapcsolatos elképzeléseket. A már futó máltai edzőképző programban már használt eszköztár kibővítésével új dimenziókat nyithatnánk a sporttudományi felsőoktatásban, ezeknek a lehetőségeknek a felsorakoztatása keltette fel az igazgatóhelyettes érdeklődését.

Az előadásokat munkaebéd követte, melyek mindegyikén jelen volt Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója is. Ebéd után hárman, Molnár Zoltánnal, a MOB főtitkárával kiegészülve folytatták programjukat Czene Attila sportért felelős államtitkár úrnál a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, majd Dr. Gémesi Györgynél, a Nemzeti Sportszövetség elnökénél Gödöllőn.

[nggallery id=113]

Az idei Egyetemi és Főiskolai Bajnokság röplabdázás döntőjén (2011. június 4-5. Debrecen) sikeresen szerepeltek Karunk csapatai. A női versenyek során csapatunk a II. helyet, a férfiak a III. helyet szerezték meg. A különdíjak közül mind a két nemben TF hallgató kapta meg a legjobb mezőnyjátékos díját Jáka Szilvia és Tamasi István személyében.

Gratulálunk az érmes csapataink tagjainak, valamint a különdíjasoknak!

Június 2-án a TF egykori hallgatói vehették át jubileumi díszoklevelüket az Aulában.

Eötvös József-díj Dr. Tihanyi Józsefnek (hírek)Rangos kitüntetést, az Eötvös József-díjat vehette át Dr. Tihanyi József tanszékvezető egyetemi tanár úr, a TF dékánja.

A kitüntetést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszony adta át dékán úrnak, Pedagógus Nap alkalmából.

Az Eötvös József-díjat azok a kiemelkedő munkát végző pedagógusok kaphatják, akik oktató-nevelő munkájuk során életpályájukkal kifejezték elkötelezettségüket a pedagógus hivatás mellett.

A TF közössége nevében szívből gratulálunk Tihanyi tanár úr kitüntetéséhez.

Pelsőczy Attila (TFSE) (büszkeségeink)Lezajlott a 14. Kékes Csúcsfutás, melyen több mint 1250 induló vett részt a 343 méteren lévő rajtból 11,6 kilométer hosszú táv és annak 671 méteres szintkülönbsége leküzdésében.

Az első helyezést Pelsőczy Attila a TFSE atlétája szerezte meg 48:25-ös idővel. A bajnok edzője: Molnár Sándor.

Gratulálunk!