Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Kedves Hallgatónk!

A Semmelweis Egyetem fontosnak tartja a jelenlegi hallgatók és a végzett hallgatók tapasztalatainak, véleményének és motivációinak megismerését ahhoz, hogy az egyetemi képzés valóban megfelelhessen mind a hallgatók, mind a munkaerőpiac elvárásainak.

Ezért fejlesztjük a Semmelweis Közösség - Semmelweis Világ projekt keretén belül az Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszerét (DPR), amelynek célja az aktív hallgatók motivációs felmérése és a végzett hallgatók pályakövetése.  Ezzel az Egyetem célja a kapcsolattartáson túl, hogy segítse hallgatóit későbbi karrierjük építésében, hozzájáruljon az anyaintézmény oktatási és szolgáltatási színvonalának állandó fejlesztéséhez, valamint a Semmelweis Egyetem hírnevének folyamatos emeléséhez.

Ebben a munkában az Ön részvétele és véleménye különösen fontos számunkra! Kérjük töltse ki az alábbi címen található kérdőívet: http://evasys.sote.hu/evasys/indexstud.php?user_tan=DPR11&typ=html

Amennyiben tagja olyan levelezőlistáknak, amelyen jelenlegi vagy volt évfolyamtársai érthetők el, kérjük üzenetünket küldje tovább számukra. A kérdőív kitöltése legfeljebb 15 percet vesz igénybe.

Köszönjük, ha a kérdőív kitöltésével hozzájárul munkánk sikeréhez! A felmérés eredményeit természetesen nyilvánosságra fogjuk hozni a jelenleg fejlesztés alatt álló Semmelweis Közösség - Semmelweis Világ hallgatói és alumni portálon!

Dr. Nádori László hamvasztás utáni búcsúztatása és hamvainak elhelyezése 2011. május 6-án 11,15 órakor lesz az Óbudai Temetőben.

A Semmelweis Egyetem Nádori Lászlót saját halottjának tekinti.

Dr. Nádori László gyászjelentése

Dr. Tóth MiklósA TF Kari Tanácsa 2011. április 21-én megtartott ülésén Dr. Tóth Miklós egyetemi tanár urat, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék vezetőjét, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettesét választotta a TF új dékánjává.

A Kar újonnan megválasztott első számú vezetőjének mandátuma 2011. július 1. napjától három év időtartamra szól.

fotó: Semmelweis Médiasarok

A XXX. Jubileumi OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójának eredményei felkerültek a rendezvény honlapjára, a szekciónként az első három hely és a különdíjasok.

Dr. Nádori LászlóMegrendülten tudatjuk, hogy Prof. Dr. Nádori László, a TF egykori tanára, volt rektorhelyettese, a hazai sporttudomány kiemelkedő alakja 88 éves korában elhunyt.

Temetéséről később intézkednek.

kép: MKOGY

A Magyar Biológia Társaság Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság Szomatikus-nevelési Albizottság hagyományai alapján hívja és várja mindazokat, akik kutatási eredményeiket szeretnék közreadni a 85 éves Professor Emeritus dr. Donáth Tibor tiszteletére rendezendő 41. Mozgásbiológiai Konferencián.

A konferencia témakörei

 • a mozgás, mint az egészség-megőrzés fő tényezője, primer és szekunder prevenció,
 • a testmozgás szerepe a civilizációs betegségek megelőzésében,
 • mozgásrendszer összehasonlító biológiája,
 • a vegetatív működések pszichomotoros kontrollja,
 • a mozgásszervi rendellenességek epidemiológiája,
 • az óvodáskorú gyerekek, az általános és középiskolai tanulók, a felsőoktatás hallgatóinak biológiai fejlettsége,
 • az egészséges életre nevelés problematikája,
 • a sportpszichológiai és sportpedagógiai kutatások legújabb eredményei,
 • a motoros képességek vizsgálatának újszerű módszerei, adatfeldolgozási módjai és összefüggései pedagógiai, pszichológiai, szociológiai aspektusból,
 • a tradicionális és divatos sportágak oktatási, edzésmódszertani, versenyfelkészítési problémái,
 • a sport gazdasági hátterének, helyzetének és fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata,
 • a sportszakember-képzés változásainak tapasztalatai,
 • a mozgás terápiás jellegének hatásait elemző kutatási eredmények.
A konferenciára szeretettel hívjuk és várjuk a Kárpát-medence magyar társegyetemeinek, főiskoláinak szakembereit, a fiatal oktatókat, kutatókat, PhD hallgatókat is.

Reméljük, hogy meghívásunk sok szakember érdeklődését felkelti, akik a meghívás elfogadásával és kutatásaik közreadásával emelik a konferencia színvonalát, ezzel is gyarapítva a sporttudományos ismeretek tárházát.

A konferencia szervezői pályázatot nyújtottak be az előadások tanulmánykötet formájában történő megjelentetésére.

A konferencia időpontja: 2011. november 10-11. (csütörtök és péntek)

A konferencia helyszíne: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Főépület, Dr. Hepp Ferenc terem (Díszterem)

Jelentkezési határidő: 2011. szeptember 16.

Kérjük, az előadások tartalmi összefoglalóját e-mailen küldjék el a jelentkezési határidőig, Dr. Hamar Pál címére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A részvételi és szállás költségekről pontos információt a későbbiekben adhatunk.

A szervező bizottság nevében:

Dr. Hamar Pál tanszékvezető egyetemi docens, alelnök Dr. Gombocz János egyetemi tanár, alelnök Dr. Keresztesi Katalin egyetemi docens, titkár

LEN 1st Learn to Swim Seminar (poster)A vártnál is nagyobb érdeklődés mellett zajlott le az első LEN Learn to Swim (Tanulj úszni) elnevezésű nemzetközi szeminárium szombati nyitónapja. Az Európai Úszó Liga (LEN), a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara - közhasználatú elnevezéssel a TF -, s a Magyar Úszó Szövetség szervezte telt házas eseményen 350-en vettek részt, s a rendezők számára kellemes meglepetésként 23 országból érkeztek érdeklődők a budapesti konferenciára. A szemináriumnak sporttörténeti jelentősége is van, hiszen a LEN úszásoktatói konferenciát még soha sehol nem rendezett.

A szombati előadásokon ott volt többek között Kiss László, a felnőtt úszóválogatott szövetségi kapitánya, továbbá Güttler Károly, az ifik szövetségi kapitánya, s egy másik korábbi olimpiai ezüstérmes úszó, Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára is. A rendezvény - egyik meghirdetett céljaként - a magyar szakemberek éves továbbképzését is szolgálja.

Az első napon a három magyar - az egyformán a TF úszás tanszékét képviselő Sós Csaba, Tóth Ákos és Egressy János - mellett dán, holland, szlovén, amerikai és angol előadók is szerepeltek a programban.

A vasárnap záruló esemény fővédnöke Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, védnöke Tihanyi József, a TF dékánja, az olimpiai aranyérmes Kovács Ágnes, a tanintézmény Nemzetközi és Stratégiai Igazgatóságának tagja és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

forrás: mti.hu

A szemináriumon elhangzott előadások:

Képek a rendezvényről

[nggallery id=103]

SportTudás Egyeteme videókonferencia (2011.04.27.)Téma

 • Sport, mint primer prevenciós eszköz - Sport és egészség kapcsolata
 • A háziorvosokkal történő együttműködés lehetőségei

Időpont: 2010. április 27. (szerda) 13.00 – 16.00

Házigazda: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar

Megcélzott közönség: házi orvosok, sportorvosok, gyermekorvosok, edzők, testnevelők, sportolók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, hallgatók, sportszakemberek

Stratégiai együttműködő partner

 • Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék
 • Magyar Gyógytornászok Társasága
Együttműködő partnerek, helyszínek
 • Pécsi Tudományegyetem Emberi Erőforrás Kar (Pécs, Szántó Kovács János utca 1/B)
 • Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár (Szeged, Ady tér 10. fsz.)
 • Eszterházy Károly Főiskola (3300. Eger, C épület, fsz.011, TTK Kari Tárgyaló, Leányka u. 4.)
 • Nyíregyházi Főiskola (Nyíregyháza Sóstói u 31./ B., Testnevelés és Sporttudományi Intézet 1. szemináriumi terem)
 • Nyugat – Magyarországi Egyetem (Apáczai Csere János Kar, 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 42. Tanácsterem)
 • ELTE PPK (Budapest Kazinczy utca 23-25, kari tanácsterem)
 • Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Budapest Alkotás u. 44. (Főépület I. em., Tanácsterem)
 • Nyugat – Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. B. épület fsz. III Informatikai Labor)
Program
 • Helyszínek bejelentkezése
 • 13.00   Videokonferencia megnyitása - Nemzeti Sportszövetség - Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar
 • 13.05 Köszöntő: Bardóczy Gábor, főosztályvezető, NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság, Sportszakmai Főosztály
 • 13.15 Mozgással az egészségért! - Dr. Tringer Lászlóné, elnök, Magyar Gyógytornászok Társasága
 • 13.20 Háziorvos lehetséges szerepe a helyes életvitellel kapcsolatos tanácsadásban, a mozgásprogramok megismertetésébe és a fizikai aktivitásra nevelés folyamatában - Dr. Medgyesi János, háziorvos
 • 13.35 Kérdések, hozzászólások
 • 13.50 Kommunikációs technikák alkalmazása háziorvosoknál a mozgás gazdag egészséges életmód elérése érdekében - Dr. Lénárt Ágota, tanszékvezető egyetemi docens (SE-TSK)
 • 14.05 Kérdések, hozzászólások
 • 14.20 Csúcstechnológiával egészségünk szolgálatában - egy sporttudományi K+F nagyprojekt ismertetése - prof. Dr. László Ferenc, egyetemi tanár, Testnevelési és Sporttudományi Intézet, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Szeged
 • 14.35 Kérdések, hozzászólások
 • 14.50 Helyes döntések a mozgás gazdag, egészséges életmód érdekében. Intelligens döntéstámogató rendszer a napi praxisban - Dr. Kulin Sándor
 • 15.05 Kérdések, hozzászólások
 • 15.20 Fizikai inaktivitás nemzetgazdasági költségei - Dr. Ács Pongrác, egyetemi adjunktus, sportközgazdász, Pécsi Tudományegyetem Testnevelési- és Sporttudományi Intézet Testkultúra Elmélete Tanszék
 • 15.30 Egészségkommunikáció - Dr. Molnár Márk Péter, elnök, Magyar Egészségkommunikációs Egyesület
 • 15.35 Esetismertetések
  • Hypertóniás betegek terápiás monitorizálásának bemutatása
  • Testsúlycsökkentés és terápiás vezetés (gyógyszer + mozgásprogram)
 • 15.55 Konferencia zárása - Györfi János Nemzeti Sportszövetség stratégiai főtanácsadó

2011. március 30-31-én került megrendezésre az Európai Unió finanszírozásával a Volunteering in Sport projekt első workshopja a belgiumi Ghentben.

Karunkat a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék két oktatója, dr. Onyestyák Nikolett és dr. Géczi Gábor képviselte, akik aktívan segítették a workshop munkáját.

A TF részvétele az EU Volunteering projektben

Az első napon Onyestyák Nikolett tartott előadást a magyar sport szervezeti felépítéséről, második napon pedig Géczi Gábor az önkéntesek, illetve hazánk civil szervezeteinek sportban betöltött szerepét mutatta be. A projektben részt vevő többi ország képviselői is hasonló előadásokon ismertették sportban kialakított rendszereiket, majd kerekasztal megbeszéléseken egyeztették az álláspontokat az adaptálható legjobb gyakorlatokat illetően. Hazánkon kívül belga, ciprusi, finn, görög, német, szlovák és wales-i sportszervezetek képviselői vesznek részt a projektben.

Az együttműködés következő állomásai júniusban Finnország, szeptemberben Wales, novemberben Ciprus, februárban Brandenburg majd zárásként újra Ghent, ahol az Európai Bizottság számára a projekt zárójelentése kerül megfogalmazásra.

Bővebb információ és képgaléria: http://www.volunteeringinsport.eu

Reigl Mariann - Tesnevelési játékok (könyvborító)Megjelent Reigl Mariann: Testnevelési játékok: elmélet és gyakorlat c. jegyzete testnevelő tanároknak és sportszakembereknek. A könyv az elméleti ismeretek – játéktörténet, játékelméletek, oktatás módszertani ismeretek – mellett közel 400 játékot és játéknap tervezeteket tartalmaz tematikus csoportosításban. A könyvet ajánljuk óvodában, általános és középiskolában testnevelést tanítóknak, edzőknek és rekreációs szakembereknek is.

A szerző József Attila: Könnyű fehér ruhában című versének sorát választotta hitvallásául: „…csak az boldog, ki játszhat”.

Ennek a gondolatnak jegyében reméli, hogy ez a kiadvány  is segíti a testmozgás, a sport megszerettetését, az egészséges életvitel kialakítását.

Hamarosan megújul az Új épület földszintjén, az Aula terében található büfé, és környezete. Az üzemeltető három tervet készített, ezek közül nyílt szavazással választottuk ki a megvalósítandót.

Első (1.) változat, két nézetben:

Aula büfé látványterv 1/1 Aula büfé látványterv 1/2

Második (2.) változat, két nézetben:

Aula büfé látványterv 2/1 Aula büfé látványterv 2/2

Harmadik (3.) változat, két nézetben:

Aula büfé látványterv 3/1 Aula büfé látványterv 3/2

A február 25-én kiírt szavazásra 367 voks érkezett, és ezek alapján nagy fölénnyel a második (2.) változat nyerte el a látogatók tetszését. A végeredmény itt látható:

Aula-büfé szavazás eredménye

Az Európai Úszó Liga (LEN), a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara - közhasználatú elnevezéssel a TF -, s a Magyar Úszó Szövetség szervezésében rendezik meg szombaton és vasárnap Budapesten az első LEN Learn to Swim (Tanulj úszni) nemzetközi szemináriumot.

Az Alkotás úti TF-központban zajló konferencia, amelyre 15 országból várják a nemzeti szövetségek képviselőit, valamint sportegyetemek oktatóit, a magyar szakemberek éves továbbképzése is lesz egyben.

A nemzeti programokat bemutató, illetve az úszásoktatás módszertanával foglalkozó előadásokat brit, holland, dán, szlovén szakemberek tartják, de szót kap Sós Csaba, a TF Úszás és Vízi Sportok tanszékét vezető docens, és hivatali elődje, Tóth Ákos docens is.

Az esemény fővédnöke Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, védnöke Tihanyi József, a TF dékánja, az olimpiai aranyérmes Kovács Ágnes, a tanintézmény Nemzetközi és Stratégiai Igazgatóságának tagja és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

forrás: mti.hu

Tájékoztatjuk a honlap olvasóit arról, hogy 2011. április 21-én 11 órakor a Főépület II. emeleti 57-es teremben három hallgató ismerteti kutatási témáját.
 • Barthalos István: Életmód- és egészségfejlesztő program hatásvizsgálata idős nőknél.
 • Kováchné Vécsey Magdolna: Effects of a six-month intervention program on physical and psychologica well-being of older adults.
 • Kopkáné Plachy Judit: A rendszeres fizikai aktivitás hatása az idős kori függetlenség megőrzésére 60 év fölötti nők esetében: randomizált kontrollált kísérlet.
Témavezetőjük Dr. Bognár József, egyetemi docens.
A 2011. februári diplomaosztóról készült DVD április 4-től (hétfőtől) kezdve átvehető Szilágyiné Barra Jolánnál a Dékánhelyettesi Irodában, 8:30 és 16:00 (pénteken 8:30-13:30) között. Utánrendelésre ugyanitt, ugyanekkor van lehetőség.

A MAGYAR SPORTTUDOMÁNYI TÁRSASÁG és a SCHILLER tisztelettel meghívja a „(Spiro)Ergometria a klinikai és a sportági gyakorlatban” szakmai konferenciára.

Helyszín: Magyar Sport Háza, I. emeleti konferencia terem

Időpont: 2011. április 20. szerda, 12:00-18:00

Regisztráció és büfé: 12:00-13:00

­

I. szekció (Spiro)Ergometria a klinikai gyakorlatban - moderátor: Apor Péter

 • 13:00 Köszöntő: Tóth Miklós
 • 13:05 A (spiro)ergométerek felépítése, működése, mérhető paraméterek, azok  megjelenítése, adatexport (Angyalfi Gábor, Schiller-Diamed Kft.)
 • 13:20 Spiroergometria szerepe a pulmonológiában (Somfay Attila, Szegedi Tudományegyetem  Tüdőgyógyászati Tanszék)
 • 13:35 Spiroergometria a kardiológiában (Csósza Györgyi Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika)
 • 13:50 Spiroergometria szerepe a kardiológiai rehabilitációban (Simon Attila, Balatonfüredi Állami Szívkórház)
 • 14:05 Spiroergometria szerepe a kardiológiai kórképek és a szívtranszplantáció elbírálásában (Karlócai Kristóf, Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika)
 • 14:20 Spiroergometria a máj- és vesebetegségek rehabilitációjában
 • (Tóth Szabolcs, Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika)
 • 14:35 A spiroergometria szerepe a primer prevencióban (G. Noé Judit, Dósa Andrea, Semmelweis Egyetem TSK, Pannon Egyetem Veszprém)
 • 14:50 Kérdések, vita, konzultáció
 • 15:00-15:45 Uzsonnafogadás
II. szekció: (Spiro)Ergometria a sportági gyakorlatban - moderátor: Martos Éva

 • 15:45 Spiroergometria a sportági gyakorlatban (Szabó Tamás, Nemzeti Sport Intézet)
 • 16:10 A spiroergometriás eredmények értékelése (Györe István, MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, Orvosi Élettani Osztály)
 • 16:25 Telemetriás lehetőségek a spiroergometriában (Petrekanits Máté, Semmelweis Egyetem Sporttudományi Intézet)
 • 16:40 Spiroergometriás mérési eredmények  a laborban, edzésen, mérkőzésen
 • (Ihász Ferenc, Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar)
 • 16:55 A spiroergometriás vizsgálatokhoz társuló kiegészítő mérések lehetőségei.
 • (Komka Zsolt, Semmelweis Egyetem TSK)
 • 17:10 A spiroergometriás vizsgálati eredmények felhasználása egy gyakorló edző szemével   (Konkoly Csaba, Győri ETO KC)
 • 17:25 Kérdések, vita, konzultáció
A részvétel ingyenes!

Tekintettel a férőhelyek korlátozott számára, részvételi szándékát kérjük visszajelezni április 19.  16:00-ig online vagy e-mailen (nora.bendiner @helka.iif.hu)

A TF jövő héten, április 14-16-án rendezi a XXX. Jubileumi Országos TDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekcióját. A rendezvényre 106 előadást fogadott el az OTDT, amelyet 11 szekcióba osztottunk.

Kettős karrier (EU konferencia)Kettős karrier: a tanulás és az élsport sikeres kombinációja. Európai konferencia a TF-en.

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában komoly probléma, hogy miként kezdjen új életet egy sportoló pályafutása befejeztével. Ezzel kapcsolatban gyűjtötte össze a leghasznosabb tapasztalatokat 4 Európai Uniós pályázati konzorcium, amelyek beszámolóit tartották meg Budapesten március 30-án délután. Az Európai Bizottság és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság (SFÁ) közös rendezvényén a 14 tagállamból érkezett minisztériumi delegáltak, az EU Sport Főosztályának vezetősége, valamint az európai szakmai szervezetek és a magyar sport országos szervezeteinek képviselőit a TF dékánja, Tihanyi József köszöntötte. Ezt követően Füzi Ákos, Nagy Zsigmond és Farkas Judit előadásában hallhattak ismertetőt a hazai kettős karrier helyzetéről és programjairól. Bertáné Göntér Krisztina a NEFMI SFÁ EU főtanácsadója moderálta a négyfős panelt, ahol a lezárt projekt képviselői adhattak további információt a kettős karriert érintő munkájuk eredményeiből.

Délelőtt a brüsszeli székhelyű Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodája által vezetett  projekt záró konferenciája részletesen adott számot az eredményekről. Az előadók javaslatot tettek arra, hogy négy érdekelt csoport szempontjait figyelembe véve (sportolók, sportszervezetek, oktatási intézmények és a munka világának szervezetei) milyen irányokba és milyen szinten szükséges a kettős karrier kérdését fejleszteni.

A pályázatban magyar részről a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara vett részt. Farkas Judit gyűjtötte össze a magyar helyzetkép felvázolásához szükséges adatokat a különböző sportszervezetektől, amit egy on-line kérdőív egészített ki. A rekordszámú magyar választ hozó kutatás hasznos és néhol megdöbbentően keserű szöveges válaszokat is tartalmaz, melyek figyelembe vétele erkölcsi kötelessége a magyar sport szereplőinek. Sok volt élversenyzőnk él a média által bemutatott sikeres sportolókkal ellentétesen. Az Európai Unió is ezért vette a támogatott témák közé, valamint azért, mert a kiegyensúlyozott sportolói életpálya alapjául szolgáló szülői, iskolai támogatása mellett fontos szerep jut a sportszervezeteknek abban, hogy serdülőkorban ne hagyjon fel a sportolók kétharmada a sportolással.

Az európai projekt koordinátora hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a sportolók már a karrierjük alatt felkészüljenek arra az életre, mely visszavonulásuk után vár rájuk. Az előkészítést azonban nem a felsőoktatásban kell elkezdeni, hanem már sokkal korábban fel kell hívni az élsportra készülő gyerekeket ennek fontosságára és meg kell hozzá teremteni a feltételeket, mint ahogy a MOB Olimpiai Életút Programja teszi ezt 28 felsőoktatási intézménnyel kötött szerződésével. A 2002 óta működő program igazgatóságának a TF ad helyet, vezetője Prof. Istvánfi Csaba, a TF volt rektora.

Folker Hellmund, az Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodájának igazgatója elmondta: a programba minden érintett területről igyekeztek szakértőket hívni, így a sportolók és a munka világának képviselőit is, ezen kívül a sportszervezeteket is bevonták a közös munkába. Az igazgató kiemelte: nagyon fontos, hogy a TF-hez hasonlóan más európai felsőoktatási intézmények is bekapcsolódjanak a folyamatba.

A konferencián részt vett a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) főtitkára is. Szántó Éva elmondta: az NSSZ-nél már eredményesen működik egy sportolókat segítő program. A partnercégnél a volt sportemberek kimutathatóan jobban teljesítenek munkatársaiknál.

Bart Ooijen, az Európai Unió Sport Főosztályának munkatársa kijelentette: az EU a jövőben akkor támogathatja a kettős karrier témáját projektek formájában, ha az országok sportszervezetei közös programot dolgoznak ki a begyűjtött tapasztalatok alapján.

(A Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálata nyomán TF Stratégiai és Nemzetközi Igazgatóság. Fotó: NSSZ Sajtószolgálat)