Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Szabó Melinda IFBB fitness világbajnokSzabó Melinda, a TF rekreáció szakos hallgatója sok sikert ért el az év rangos fitnesz versenyein, és szereplését a világbajnoki cím megszerzésével koronázta meg.

Gratulálunk!

(fotó: Szabó Melinda Facebook oldala)

Gunda András lett a GYGYOE elnökeNagy megtiszteltetés érte Egyetemünket!

A gyógytestnevelő tanár szak tantárgy és iskolateremtő szakvezetőjét, Dr. Gunda András tanár urat a Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesület november 25-én közel 70 %-os eredménnyel elnökévé választotta.

Ezzel megteremtődött annak a feltétele, hogy a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara közötti partnerségi kapcsolathoz a GYGYOE is kapcsolódjón, és létrejöhessen az országban egyedüli mintaként a testkultúrális civil szervezetek és a legkiemelkedőbb képző intézmény közötti szinergia kapcsolat.

Gratulálunk Gunda tanár úrnak, és hasonló eredményes munkát kívánunk számára, mint amilyet az elmúlt 36 évben a TF érdekében kifejtett.

Értesítjük Önöket arról, hogy Dorogi László PhD hallgató házi vitájára kerül sor 2011. november 30-án, 15 órakor a Tanácsteremben. Az értekezés címe: A fogyatékos személyek teljesítménysportja és annak hatása a sport különböző színtereire. Témavezetője: Dr. Bognár József, egyetemi docens.

Meghívó a Nemzeti Sportszövetség I. digitális konferenciájára.

Hely: Magyar Sport Háza

Időpont: 2011. december 1. 10.00 – 13.00, I. emeleti konferencia terem

A konferencia szervezője: Nemzeti Sportszövetség és Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága

Téma: Kooperációk és szinergiák a megváltozó magyar sportban – sportszakmai kerekasztal beszélgetés. Alcím: Tudásfejlesztés a XXI. században.

Szlogen: A legfontosabb értékünk sportszakembereink szakmai tudása!

Program

 • 10.00 – 10.10 Megnyitó, köszöntések
  • Dr. Berényi János NSSZ alelnöke, olimpiai szekció vezetője
  • Bardóczy Gábor főosztályvezető, Nemzeti Erőforrás Minisztérium
 • 10.10 – 11.40 Vitaindító előadás és hozzászólások
  • Olimpiai sportágak lehetséges szakmai kapcsolatai - Dr. Berényi János NSSZ alelnöke, olimpiai szekció vezetője
  • Sport, mint stratégiai ágazat - Molnár Zoltán főtitkár, Magyar Olimpiai Bizottság
  • A nem olimpiai sportágak új fejlesztési filozófiája - Dr. Leyrer Richárd alelnök, Nemzeti Sportszövetség nem olimpiai sportágak szekciójának vezetője
  • A sport tényleges Egésszé válása - Monspart Sarolta elnök, Nemzeti Szabadidősport Szövetség
  • Sportoló értelmiség – Sportértelmiség - Dr. Vincze Pál alelnök, Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség
  • A diáksport lehetőségei - „sikerélménykultúra”, együttműködések - Szlatényi György főtitkár, Magyar Diáksport Szövetség
  • Utánpótlássport sportszakmai kapcsolódási pontjai - Dr. Szabó Tamás főigazgató, Nemzeti Sport Intézet
  • Kötelező sportszakember továbbképzés ideája - Köpf Károly főtitkár, Magyar Edzők Társasága
  • Testnevelők korszerű tudása és megújuló gyakorlata - Dr. Istvánfi Csaba elnök, Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete
  • Sportszakmai hálózat szükségessége - Dr. Gál László titkár, Testnevelési és Sporttudományi Szakmai Kollégium
  • Sporttudományos alapokon történő döntési alternatívaállítás - Dr. Tóth Miklós elnök, Magyar Sporttudományi Társaság, Semmelweis Egyetem TSK, dékán
 • 11.40 – 13.00 kerekasztal beszélgetés, kérdések – válaszok. Kérdések feltehetők a konferencia alatt: az NSSZ honlapján, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy SMS-ben a 06-30-4240036 telefonszámon. Moderátor: Györfi János stratégiai főtanácsadó, Nemzeti Sportszövetség
 • 13.00 Digitális konferencia zárása
 • 13.05 Büféebéd

2011. november 16-17-én került megrendezésre az Európai Unió finanszírozásával a Volunteering in Sport projekt negyedik workshopja Potsdam városában.

Karunkat a projektben a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék két oktatója, dr. Onyestyák Nikoletta és dr. Géczi Gábor képviseli, akik ezúttal is aktívan segítették a workshop munkáját.

Az első munkanapon két nagy téma került megvitatásra. Az egyik a résztvevő országokban működő sportszervezeti struktúrák és a sportklubokban az operatív irányítást végző vezetői pozíciók összehasonlítása és értékelése, a másik a sporthoz kötődő képzési, oktatási rendszerek bemutatása volt. Emellett az Európai Unió részéről bemutatásra kerültek bizonyos aktuális sportfinanszírozási lehetőségek és az oktatás területén futó EU-s projektek.

A második munkanapon a házigazdák megismertették a résztvevőkkel a nemrégiben kidolgozott online club információs rendszerüket, mely nagyban segíti a club menedzsmentet, a belga partnerek pedig online könyvelési rendszerüket ismertették, melyet kifejezetten a sportszervezetek számviteli tevékenységének a támogatására fejlesztettek ki. Ezt követően P2P (partner to partner) egyeztetések folytak a partnerek között, ennek keretében a német és a szlovák partnerekkel a további együttműködés lehetőségei kerültek megvitatásra.

A projekt keretében való workshop februárban Cipruson folytatódik, majd a projekt lezárására májusban kerül sor Brüsszelben, ahol projektvezető a zárójelentést az Európai Bizottság elé terjeszti.

Bővebb információ és képgaléria: http://www.volunteeringinsport.eu

Máthé Bence és Szakál Szonja (TFSE Judo, Diák OB arany)A 2011. november 19-én megrendezett Diák Országos Judo Bajnokságon, a TFSE Judo Szakosztály versenyzői, Máthé Bence és Szakál Szonja országos bajnokok lettek a több mint száz fős mezőnyben.

Gratulálunk nekik és edzőiknek, Dr. Németh Endrének és ifj. Hamar Pálnak!

Horváth Tamás (Judo Senior EB bronz)Horváth Tamás, a Küzdősportok Tanszék tanársegédje, bronzérmet szerzett a 2011.november 13-án rendezett Judo Senior Európa Bajnokságon Leibnitzben (Ausztria).

Gratulálunk!

A dobogón állva:

Horváth Tamás (Judo Senior EB bronz)

A Magyar Sporttudományi Társaság EU Szakbizottsága tisztelettel meghívja "A 2011-es magyar EU-elnökség eredményei a sportban" című rendezvényére.

Helyszín: TF, Kistanács terem

Időpont: 2011. november 30. (szerda) 10 óra

Program:

 • 10.00-10.10: Dr. Farkas Péter, az MSTT EU Szakbizottság elnökének köszöntője
 • 10.10-10.30: Göntér Krisztina, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság szakmai tanácsadójának előadása a magyar elnökség sportbeli eredményeiről
 • 10.30-10.50: Joó Kinga, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság magyar tanácsnokának előadása
 • 10.50-11.10: Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó előadása a magyar sport aktuális helyzetéről az elnökség lezárultával
 • 11.10-11.20: kérdések
 • 11.20-11.40: Bardocz-Bencsik Mariann, az MSTT EU Sporttudományi Integrációs szakbizottság tagjának előadása sportbeli nyertes EU-s pályázatokról
 • 11.40-12.00: Dr. Kozsla Tibor, a TF Stratégiai és Nemzetközi Igazgatójának előadása egy sportbeli EU-s prioritásról, a sportolók kettős karrierjéről
 • 12.00-12.10: kérdések
 • 12.10-12.15: Dr. Farkas Péter zárszava
A rendezvény alatt és után egy kis büfé áll majd rendelkezésükre.

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy november 23-án 12.30 órakor a Főépület I. em. 39-es teremben Hamidreza Mirsafian PhD hallgató angol nyelven ismertetési kutatási témáját. Címe: Leisure sport at universities in Hungary and in Iran.

Kérjük, aki teheti, tisztelje meg az előadót a jelenlétével.

Nagyszabású szakmai konferenciát szervez Nem gyerekjáték! címmel a MediaBook Kiadó – az utanpotlassport.hu kiadója – a Decathlon és az NSI támogatásával az utánpótlássportról, az utánpótlás-nevelésről, annak legégetőbb kérdéseiről azzal a szándékkal, hogy a témakörök legjelesebb hazai szakértőinek bevonásával segítséget nyújtson a fiatal sportolók felkészítésével foglalkozók számára mindennapi munkájukhoz. A konferencia keretében a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdéseket intézni az előadókhoz, s aktív szerepelt vállalhatnak az úgynevezett kerekasztal-beszélgetések közben is.

Időpont: 2012. január 26., 9-től 18 óráig

Helyszín: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) aulája (Budapest, Alkotás u. 44.)

Részvételi díj: 7200 Ft+áfa, mely magában foglalja az előadásokon való részvételt, a svédasztalos meleg ebédet, valamint a szünetekben a kávét, üdítőt.

Jelentkezés: Mivel a jelentkezéseket a helyszín adottságaiból kifolyólag csak korlátozott számban tudjuk elfogadni, kérjük, részvételi szándékát mielőbb – de legkésőbb 2011. december 20-ig – jelezze a regisztrációs űrlap kitöltésével.

Kérdések, észrevételek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Mura László projektmenedzser (06-30-230-2678)

Program

 • 9.00-9.30: Érkezés, regisztráció
 • 9.30-9.50: Köszöntő
 • 9.50-10.30: Miért kell figyelembe venni a fiatalok felkészítése közben a speciális életkori jellemzőket? Milyen kockázatokat rejt, milyen hátrányokkal járhat a helytelen fizikai felkészítés? (Előadó: dr. Pavlik Gábor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának egyetemi tanára)
 • 10.30-11.10: Mikor nevezhető ideálisnak a sportoló és az edző viszonya? Milyen lélektani hibákat követhet el a fiatal sportolókkal foglalkozó tréner? (Előadó: dr. Budavári Ágota, a Sportkórház pszichológusa)
 • 11.10-11.30: Kávészünet
 • 11.30-12.10: Dopping már tinédzserkorban is? Mit kell tudni a megelőzésről, az ellenőrzésről, a szülői és az edzői felelősségről? (Előadó: dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója)
 • 12.10-13.00: Kerekasztal-beszélgetés a közönség bevonásával, dr. Pavlik Gábor, dr. Budavári Ágota és dr. Tiszeker Ágnes részvételével. Moderátor: Bruckner Gábor újságíró.
 • 13.00-14.00: Ebéd
 • 14.00-14.40: Hogyan működtethető gazdaságilag hatékonyan egy utánpótlás-nevelő műhely? Hogyan találjunk szponzorokat, támogatókat? (Előadó: Dénes Ferenc sportközgazdász)
 • 14.40-15.20: Milyen feltételekkel köthető szerződés az utánpótlás korú sportolókkal? Mi a különbség az amatőr és a profi státusz között? (Előadó: dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke)
 • 15.20-16.00: Hogyan aknázhatók ki a társaságiadó-törvény nyújtotta kedvezmények a látványsportokban? Milyen lehetőségek kínálkoznak a többi sportág képviselői számára? (Előadó: Radnai Károly adószakértő, az OrienTax Kft. ügyvezetője)
 • 16.00-16.20: Kávészünet
 • 16.20-17.00: Melyek az állam feladatai az utánpótlás-nevelésben? Bízhatunk-e kedvező fejleményekben? (Előadó: dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója)
 • 17.00-17.50: Kerekasztal-beszélgetés a közönség bevonásával, Dénes Ferenc, dr. Sárközy Tamás, Radnai Károly és dr. Szabó Tamás részvételével. Moderátor: Pető Péter újságíró.
 • 17.50-18.00: Miért fontos a médiamegjelenés a fiatal sportolók számára? Milyen lehetőségeket nyújt a témakör egyetlen átfogó hírportálja, az utanpotlassport.hu? (Előadó: Bruckner Gábor újságíró, az utanpotlassport.hu kiadója)

Bús ÁgotaEzen az őszön már sokadszor éri veszteség karunkat, ismét egy nagyon szomorú hírt kell közölnünk.

Mindössze néhány nappal november 16-i, 52. születésnapja után elhunyt intézményünk korábbi dékáni hivatalvezetője, Bús Ágota. Ágit hosszan tartó, súlyos betegsége után november 18-án szólította magához a Teremtő.

Nyugodjék békében!

Bús Ágota gyászjelentése

A 2011 évi Ezüstgerely-díj sportirodalom kategóriájában sportirodalmi munkásságáért életműdíjat kapott dr. Takács Ferenc professzor emeritus (Társadalomtudományi Tanszék).

Takács Ferenc kapta a 2011-es Ezüstgerely életműdíjat

Molnár Zoltán, a MOB főtitkára átadja a díjat (fotó: MOB)

A sportfilm kategóriában - 30 pályázó  52 alkotása között - III. díjat nyert dr. Tóth Ákos ny. tanszékvezető (Úszás és Vízi Sportok Tanszék) az "A mellúszás oktatásmódszertana" c. magas színvonalú oktatófilmjéért.

A mellúszás oktatásmódszertana (CD borító)

A film borítója

Gratulálunk a TF két legendájának!

A Százhalombattán megrendezett Országos Rövidpályás Úszóbajnokságon a TFSE csapatát ketten képviselték. A még csak korosztályos úszókkal felálló szakosztály egy 4. helyet (Janik Dorottya, 14 éves, 200 méteres mellúszásban) és egy 7. helyet szerzett (Farkas Adél, 13 éves, 400 méteres vegyesúszás).

Gratulálunk versenyzőinknek és edzőjüknek, Dr. Egressy János Ph.d., egyetemi docens Úrnak!

2011. november 10-11-én a TF-en rendezték meg a 85 éves professor emeritus Donáth Tibor tiszteletére a 41. Mozgásbiológiai Konferenciát. A rendezvényen öt szekcióban 37 előadás hangzott el az anatómia, a humánkineziológia, a verseny- és szabadidősport, a társadalom- és neveléstudomány területéről.

41. Mozgásbiológiai Konferencia

Donáth professzor urat és az eseményt levélben köszöntötte Réthelyi Miklós miniszter úr is.

A konferencián tisztújításra is sor került. A Magyar Biológiai Társaság Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály örökös, tiszteletbeli elnöke lett Donáth Tibor a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusa, míg az elnöki teendőket - Nemessuri Mihály és Donáth Tibor nyomdokaiba lépve - Hamar Pál, a TF tanszékvezető egyetemi tanára vette át.

41. Mozgásbiológiai Konferencia

További képek az eseményről

[nggallery id=134]

A Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa az egyetemi TDK-konferenciával egy időben, 2012. február 15–17.  között rendezi meg a Semmelweis International Students' Conference elnevezésű nemzetközi TDK-konferenciát. A Semmelweis Egyetem hallgatói egyaránt részt vehetnek az egyetemi és a nemzetközi TDK-konferencián is, de nem tarthatnak ugyanabban a témában előadást. A nemzetközi TDK-konferenciáért nem jár többlet kreditpont! A nevezési határidő 2011. december 15. (csütörtök) 24 óra.

Részletek a mellékelt angol nyelvű felhívásban >>>

2011. november és 9. és 11. között Moszkvában rendezte meg a Russian State University of Physical Education, Sport, Youth and Tourism a VI. International Conference for Students and Young Researchers nevű konferenciát.

Karunkat Görögh Dóra, Lasztovicza Dóra, Négyesi János és Protzner Anna Ph.D. hallgatók, valamint Heim Attila sportmenedzser M.Sc. szakos hallgató képviselte.

Minden hallgató előadását szakmailag magas színvonalúnak minősítették, melyet az is jelez, hogy Négyesi János szekciójában a legjobbnak járó első helyezést, míg Heim Attila egy másik szekcióban harmadik helyezést ért el.

A gyászoló család tudatja, hogy Dr. Kertész Tibor hamvait 2011. november 28-án, 14 órakor a kelenföldi Szent Gellért plébániatemplomban (XI. ker. Bartók Béla út 149.), református vallás gyászszertartása szerint helyezik örök nyugalomra. Az urnatemető sajátos jellege miatt kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le a ravatal előtt.

Táviratcím: Kertész Tiborné, 1114 Bp. Orlay u. 9.

SportTudás Egyeteme (11.11.09.)A videokonferenciába ezúttal is bekapcsolódott Budapest, Pécs, Szeged, Eger, Nyíregyháza, Győr és Szombathely.

A NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság és a Nemzeti Sportszövetség által szervezett országos sportszakember továbbképzési videokonferencia szerdai állomásán Szlatényi György, a Magyar Diáksport Szövetség főtitkára, Dr. Dóczi Tamás, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Társadalomtudományi tanszékének egyetemi adjunktusa, Dr. Nemes András, a TF docense, Simon Gábor, az ELTE - BEAC sportklub ügyvezetője, valamint Györfi János, a Nemzeti Sportszövetség stratégiai főtanácsadója tartott előadást.

Györfi János szerint nagyon tanulságos időszakot zártak. "Három éve tart ez a sorozat, 75 előadást tartottunk, bevezettünk egy technikai újítást a magyar sportba. Ezt a technika adta lehetőséget bízom benne, hogy a jövőben több területen is kihasználják. Edzőképzéseket, játékvezetői továbbképzéseket lehet egy-egy videokonferencia keretében lebonyolítani" – mondta Györfi.

forrás: Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat

Pavlik Gábor: Élettan - Sportélettan (könyvborító)A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF)  szeretettel meghív minden érdeklődőt dr. Pavlik Gábor Élettan - Sportélettan című, a Medicina Kiadó gondozásában nemrég megjelent tankönyvének bemutatójára, 2011. november 21-én (hétfőn) 14 órára, a TF Hepp Ferenc termébe (Budapest, XII. Alkotás u. 44, Főépület I. emelet).

A bemutatót vezeti prof. dr. Tóth Miklós dékán.  A könyvet bemutatja dr. Monos Emil professor emeritus.

A helyszínen lehetőség lesz a könyv megvásárlására és dedikáltatásra is.

Az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 55. évfordulójára rendezett ünnepségünk néhány pillanata egy képben és három filmrészletben.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk James S. Skinner professzor úr, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) 2011-ben tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címet átvevő szaktekintélye által 2011. november 10-én (csütörtökön) 12:30-kor, a TF Tanácstermében (Fő épület I. emelet 37.) tartandó előadására, melynek címe: "The influence of genetic factors on the response to training”.

Az előadást követően kerül sor a TF Doctor Honoris Causa márványtáblájának leleplezésére.

Dr. Kertész TiborIsmét gyászol a TF és a magyar atlétika. Életének 85. évében elhunyt Dr. Kertész Tibor, a TF nyugalmazott tanára, egyetemi docens, mesteredző, többszörös magyar bajnok tízpróbázó, sok válogatott és bajnok atléta eredményes edzője.

Versenyzői pályafutását befejezve lelkesen és nagy sikerrel adta át tudását és tapasztalatát tanítványainak. Kertész tanár úr 1962. és 1993. között a TF falai között nevelte és oktatta a hallgatókat, felkészítve őket a tanári és edzői pálya minden szépségére és kihívására.

Sportolóként 1950-től öt éven át megszakítás nélkül volt az atlétika legveretesebb számának, a tízpróbának országos bajnoka. Az 1954-es Nyári Egyetemi Világbajnokságon, Budapesten bronzérmet szerzett.

Magas szintű pedagógusi, edzői kvalitásait dicséri többek között Zsinka András, Forgács Judit és társaik kiemelkedő pályafutása.

Nagy tudása, közvetlen személyisége, edzői ars poeticája generációknak adott példát oktatóként, és a szó legnemesebb értelmében vett valódi pedagógusként, a katedrán és a pályán egyaránt.

Nyugodjék békében!

A Testnevelési és Sporttudományi Szakmai Kollégium november 2-án és 3-án, Egerben tartotta soros ülését.

A hazai sport és testkulturális felsőoktatás vezető képző intézményeinek tanácskozásán a jelenlévők több fontos, a terület jelenét és jövőjét is érintő kérdést vitattak meg. Szó esett többek között a Felsőoktatási Törvény koncepciójáról, amelyről Princzinger Péter úr, az Oktatási Hivatal vezetője elnöke számolt be érintve az intézmények, finanszírozás, képzési rendszer, tanárképzés, felvételi-alkalmassági vizsga, mindennapos testnevelés kérdéseit.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség tevékenységének aktuális kérdéseit Hédi Csaba, a MEFS főtitkára, míg a társasági adó támogatás rendszerének első tapasztalatairól a felsőoktatási egyesületek életében Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sportintézet főigazgató-helyettese vázolta.

A TÁMOP pályázat értékelő konferenciája, a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozója, valamint a az előző ülés határozatainak végrehajtásáról szóló beszámoló szerepelt még napirenden.

Az ülésen köszönt le a kollégium vezetősége, Dr. Tihanyi József elnök úr, a TF korábbi dékánja és Dr. Gál László titkár úr. A testület ugyanakkor megválasztotta új elnökét és régi-új titkárát. A grémium vezetője Tóth Miklós dékán úr lett, míg Gál tanár úr titkárként folytathatja tevékenységét.

A kollégium következő ülésére 2012. tavaszán, Pécsett kerül sor.

A Magyar Sporttudományi Társaság 2011. november 14-15-én a Visegrádi együttműködés megalakulásának 20. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát szervez és rendez.

Helyszínek: a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara.

A konferencia témája, címe: "A sport és a társadalom kölcsönhatása a V4 országokban".

Bővebb információ és részletes program a sporttudomany.hu oldalon illetve a mellékletben.

Az országos sportszakember továbbképzési videokonferencia sorozat következő rendezvényének témája: "Az iskolai és diáksport problémái, megoldási lehetőségei - Kijáratok/Átjárók"

Időpont: 2011. november 9. (szerda) 10.00 – 13.00

Megcélzott közönség: sporttudósok, sportorvosok, edzők, testnevelők, sportolók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, hallgatók, sportszakemberek

Házigazda

 • Semmelweis Egyetem TSK (TF) Budapest Alkotás u. 44., Főépület I. emelet, Tanácsterem
 • ELTE PPK, Budapest Kazinczy utca 23 - 27., kari tanácsterem
Együttműködő partnerek, helyszínek:
 • Pécsi Tudományegyetem, Emberi Erőforrás Kar (Pécs, Szántó Kovács János utca 1/B.)
 • Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár (Szeged, Ady tér 10. fsz.)
 • Eszterházy Károly Főiskola, C épület, fsz.011, TTK Kari Tárgyaló (Eger, Leányka u. 4.)
 • Nyíregyházi Főiskola, Testnevelés és Sporttudományi Intézet 1. szemináriumi terem (Nyíregyháza Sóstói u 31./ B.)
 • Nyugat – Magyarországi Egyetem, Apáczai Csere János Kar (Győr, Liszt Ferenc utca 42. Tanácsterem)
 • Nyugat – Magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, B. épület fsz. III Informatikai Labor (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.)
Program
 • 10.00   Videokonferencia megnyitása - Györfi János NSSZ stratégiai főtanácsadó
 • 10.10 Az aktív diákolimpiai rendszer a megyékben és a fővárosban, 2012 - Szlatényi György, Magyar Diáksport Szövetség főtitkár
 • 10.30 Kérdések, hozzászólások
 • 10.40 Társadalmi befogadás és sport - Dr. Dóczi Tamás, Semmelweis Egyetem TSK, Társadalomtudományi Tanszék egyetemi adjunktus
 • 11.00 Kérdések, hozzászólások
 • 11.10 Sportjog elméleti és gyakorlati megalapozottsága – illesztések, szinergiák - Dr. Nemes András, Semmelweis Egyetem TSK, Sportmenedzsment és Rekreációs Tanszék, Sportmenedzsment szakcsoport, egyetemi docens
 • 11.30 Kérdések, hozzászólások
 • 11.40   Szabadidősport  és versenysport helyzete az ELTE-n, megoldási kísérletek az egyetemi sport újraszervezésére - Simon Gábor, ELTE-BEAC sportklub ügyvezetője
 • 12.00 Kérdések, hozzászólások
 • 12.10 Videokonferencia sorozat a sport innovációjáért - Györfi János, Nemzeti Sportszövetség stratégiai főtanácsadó
 • 12.30 Kérdések, hozzászólások
 • 12.40 Konzultáció, vita
 • 13.00 NEFMI – NSSZ videokonferencia sorozat zárása