Hírek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. augusztus 1.

  A Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet a rektori, valamint kancellári munkakörök betöltésére.

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Rektori és kancellári pályázati felhívás
 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

Horváth Balázs fogyatékosügyi koordinátor nyilatkozott a siketek nyári olimpájáról az RTL Klub Fél kettő című műsorában. A magyar csapat (6 sportág 21 sportolója) két arany-, és három bronzéremmel tért haza.

A sportszaknyelvi vizsgára az Idegennyelvi Lektorátus Titkárságán lehet jelentkezni, a Titkárságon lévő formanyomtatvány kitöltésével.

Az írásbeli vizsga időpontja: 2009. november 21. (szombat), 9.15 – 14.00 Jelentkezési és visszamondási határidő: 2009. november 6. (péntek), 12:00 óra

További információk a Lektorátus oldalán.

Gyenge Valéria a TF-en

Szobrot adományozott a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának az 1956 óta Torontóban élő, de rendszeresen hazalátogató Gyenge Valéria, az 1952-es helsinki olimpia úszó bajnoknője. A TF Úszás és Vízisportok tanszékének felajánlott alkotást Tihanyi József dékánnak és Sós Csaba tanszékvezetőnek nyújtotta át. A szobrot Petri Lajos szobrászművész készítette Gyenge Valéria olimpiai bajnoki címe alkalmából. Az ünnepségen a TF sajtóreferense, a magyar úszósport másik olimpiai bajnoknője, Kovács Ágnes, a 2000-es sydneyi ötkarikás játékok aranyérmese is jelen volt.

További képek a galériában.

Egyeztető megbeszélésre került sort a TF-en Dr. Tihanyi József dékán és Dr. Gémesi György az NSSZ elnöke között. A megbeszélésen tárgyalt együttműködési lehetőségeket mindkét fél pozitívan fogadta és megegyezés született egy közös cselekvési program kialakításában. A megbeszélésen részt vettek még Szántó Éva NSSZ főtitkár és Győrfi János NSSZ stratégiai főtanácsadó, valamint a TF részéről Dr. Bognár József tanulmányi és sportszakmai dékánhelyettes és Dr. Kozsla Tibor stratégiai és nemzetközi igazgató.

A XXI. Nyári Tajpeji Siketlimpiai Játékokon a női cselgáncsozók közül az 57-63 kg közötti súlycsoportban Godó Kitti friss diplomás hallgatónk bronzérmet szerzett.

A TFSE sportolójának sikere Magyarország és egyetemünk közös büszkesége!

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Dr. Molnár Sándor elnök úrnak, aki lehetővé tette Kitti számára a TFSE keretei között történő zavartalan felkészülést, Dr. Németh Endre tanár úrnak és Horváth Tamás tanársegédnek, akik a technikai felkészítésben és az edzőpartnerek szervezésében segítették a munkát, Dr. Barna Tibor tanszékvezető úr útravaló tanácsaiért, búcsúszavaiért.

A fentieken kívül külön köszönet illeti:

 • Dr. Petrekanits Mátét a precíz állapotfelmérésekért, aktuális tanácsokért
 • Pálinkás József igazgató urat a zavartalan kollégiumi elhelyezés biztosításáért
 • a Pszichológia Tanszék oktatóit és sportpszichológus hallgatóit a mentális felkészítésért
 • valamint Mocsai Lajost, aki lehetővé tette Kitti szakváltását és tanulmányai zavartalan folytatását.

A Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék adjunktusa, Dr. Berkes Péter ismételten értékes médiafelületeken fejthette ki véleményét a BrandTrend reklám- és sportmarketing-kommunikációs oldalon.

Az írás apropóját az adta, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy tisztességesebb finanszírozási modellt - amerikai mintájú salary cap - kívánna bevezetni az európai futballpiacokon.

A cikk itt olvasható.

Savvas Siamilis PhD hallgató védése 2009. szeptember 29-én 13 órakor lesz a Díszteremben. Témája: The effect of exercise and oxidant-antioxidant intervention on the levels of neurotrophins and free radicals in spinal cord of rats.

Témavezetője: Dr. Radák Zsolt, egyetemi tanár.

A Testnevelés-elmélet és Pedagógia Tanszék vezetéséről leköszönő Gombocz János és utóda, a tanszék vezetését átvevő Bognár József búcsúzó illetve beköszöntő előadást tart 2009. szeptember 24-én 15:00 órakor a TF Dísztermében.

A rendezvényre tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt!

A Testnevelés-elmélet és Pedagógia Tanszék munkatársai

Gyurta Dániel világbajnok úszó szeptember 23.-án (szerdán) élménybeszámolót tart 18:00-tól a TF Dísztermében. Meghívott vendégek: edzői, Széles Sándor mesteredző és Kovácshegyi Ferenc mesteredző, mestertanár, valamint a sportpszichológusa, Lénárt Ágota tanszékvezető egyetemi docens, utóbbi két fő a TF tanárai. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Az eseményen készült fotók megtekinthetők a galériában.

A Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék adjunktusával a Gazdasági Rádió készített interjút. A nyilatkozat apropóját az adta, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy tisztességesebb finanszírozási modellt - amerikai mintájú salary cap - kívánna bevezetni az európai futballpiacokon.

A hanganyag itt hallgatható meg.

Természetjáró tábor választható tárgyként, nappalisok számára.

Részletes tájékoztató a szeptember 27-i egész napos pilisi túráról (Dera szurdok - Pilisszentkereszt - Vaskapu - Klastrompuszta), valamint az október 3-i, szintén egész napos túráról, amelynek helyszíne a Tihanyi félsziget. A Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék oldalán.

Dr. Tihanyi József tanszékvezető egyetemi tanár meghívott előadóként bevezető előadást tartott Rómában  (III. International Meeting on Rehabitation Medicine) 2009. szeptember 10-én az alábbi témában: Vibration as a possible rehabilitation tool in hemiparetic and quadriplegic people.
A Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék adjunktusa, Dr. Berkes Péter az RTL Klub "Fél Kettő" című műsorában olyan  kérdésköröket érintett, hogy kik az igazi sztárok a sport világában? Melyek a sportolók személyes márkaépítésének főbb szempontjai? A műsor itt nézhető vissza.

A Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék adjunktusa, Dr. Berkes Péter ismételten értékes médiafelületeken fejthette ki véleményét a sportüzlet egy olyan sajátos  kérdéskörében, amilyen a sportolók személyes márkaépítése.

A BrandTrend reklám- és sportkommunikációs portálon olyan  kérdésköröket érint, hogy mi szükségeltetik, hogy egy bár tehetséges, de "szürke eminenciás" sportoló eljusson a csúcsra? Kik az igazi sztárok a sport világában? Melyek a sportolók személyes márkaépítésének főbb szempontjai? Miért van nemzetközi szinten és miért nincs hazánkban a sport-celebritásoknak valódi piaca?

A cikk itt olvasható.

Az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék oldalára felkerült a Humánkineziológia BSc Szak, I. évfolyamos, nappali képzésben résztvevő hallgatóinknak szóló kémia vizsgakérdések listája.
A 2009/2010-es tanév I. félévére a HÖK meghirdeti a következő pályázatokat a nappali tagozatos, államilag finanszírozott alapképzésben tanuló hallgatók részére:
 • Szakmai sportösztöndíj
 • Közéleti, tudományos ösztöndíj
 • Szociális támogatás
Részletek a HÖK oldalán.

Kedves kollégák!

Értesítem Önöket arról, hogy Perényi Szilvia PhD hallgató házi vitájára kerül sor. Helyszín: Tanácsterem. Időpont: 2009. szeptember 17. 11 óra. A téma címe: Sportoló és nem sportoló fiatalok életviteléhez kapcsolódó értékei. Témavezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi egyetemi tanár.

Kérem, ha idejük engedi az előadáson rész venni szíveskedjenek.

A Rekreáció szakcsoport az órarendek kialakulása után, a tanítási rend ismeretében és oktatói kapacitását figyelembe véve adja meg a következő dátumokat a „nem tanórai tagozódású programokhoz”.

A részletes tudnivalókat a csoportbeosztással, helyszínekkel és időpontokkal a kurzus előtti héten tesszük közzé! Az információk helye a „rekreáció” faliújság és honlap.

Tisztelt kollégák!

Engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket az Informatio Medicata konferenciára, amit az idén immáron hatodik alkalommal rendez meg szeptember 17-18-án a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége és a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára. A helyszín ezúttal is a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet (1016 Budapest, I. kerület, Somlói út 51.), ahol az előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett kiállításokat is megtekinthetnek, ahol a legjelentősebb adatbázisforgalmazók, a legnagyobb kiadók lesznek jelen.

A magam részéről a konferencia informatikai-könyvtári részét emelném ki, és javasolnám, hogy amennyiben idejük engedi, tiszteljék meg jelenlétükkel ezt a jelentős eseményt. Arra is kérem Önöket, hogy hallgatóikat is tájékoztassák a konferenciáról, valamint arról, hogy amennyiben igény van rá, csoportos látogatást is megszervezünk számukra. Kérem jelezzék telefonon (1123, 9235 mellék), vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. erre vonatkozó igényüket.

Amennyiben a konferenciáról bővebben is szeretnének tájékozódni, a Központi Könyvtár honlapján megtalálhatják a szükséges információkat.

Tájékoztatásul mellékelem a konferencia részletes programját.

Üdvözlettel:

Léces Melinda TF Könyvtár, igazgató

Kedves kollégák!

Koltai Miklós PhD hallgató 2009.  szeptember 24-én 13 órakor védi meg disszertációját a Díszteremben. Téma címe: Az együttes feladatmegoldás hatékonyságának vizsgálata – a röplabdázók felkészítésének és versenyeztetésének szakmódszertani vonatkozásai.

Témavezetője: +Dr. Rigler Endre, egyetemi tanár, Dr. Bognár József, egyetemi docens

Kérem, ha idejük engedi az előadásokon megjelenni szíveskedjenek. Az ösztöndíjas PhD hallgatóknak a részvétel kötelező!

Kedves kollégák!

Tájékoztatom Önöket arról, hogy Andreas Costa PhD hallgató 2009. szeptember 14-én 14 órakor a Díszteremben védi meg disszertációját.  Téma címe: Impact of repeated bouts of eccentric exercise on skeletal muscle morphology and myogenic gene expression.

Témavezetője:Dr. Tihanyi József, egyetemi tanár

Kérem, ha idejük engedi az előadásokon megjelenni szíveskedjenek. Az ösztöndíjas PhD hallgatóknak a részvétel kötelező!

Megjelent Fodor Tamás, Szepesi László, Németh Endre, Bognár Gábor, Horváth Tamás, Barna Tibor (TF, Budapest, 2009): A küzdősportok alapjai című tankönyve. Ára: 1180.- Ft. Kapható a Jegyzetboltban.

A 20. század egyik legjelentősebb tudósa, Albert Einstein egyik híres mondásában úgy fogalmazott magáról: "Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi".

Erre a gondolatra hivatkozik a Kutatók Éjszakája fesztivál 2009-ben, amikor újra színes és ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várja mindazokat, akiket érdekel a tudomány. A fesztivál célja a szórakoztatáson túl természetesen az, hogy minél több fiatalt győzzön meg arról, érdemes olyan pályát választaniuk, amelyen hangsúlyos szerepet kapnak a tudományos vagy műszaki ismeretek, és az új dolgok felfedezése - még, ha ez utóbbit gyakran hosszú ideig tartó, aprólékos kutatómunka előzi is meg.

De mi is a Kutatók Éjszakája? Ez egy egész Európában méltán népszerű fesztivál, amelynek során a világ újabb szeleteinek megismerésén dolgozó emberekkel, pályájukkal, eszközeikkel és gondolataival ismerkedhetnek meg az érdeklődők úgy, hogy közben érdekes programokon vesznek részt, maguk is tevékenyen. Ez nem az unalmas, fűrészpor-ízű előadások estéje, amelyen valaki megsárgult lapokból olvas fel valahol a nagyelőadó másik végén!

Programok a Semmelweis Egyetemen.

A TF első amerikai kapcsolatát a Slippery Rock Egyetemmel 1987-ben létesítette. A megállapodást a Slippery Rock Egyetem részéről Bob Aebersold elnök és Istvánfi Csaba rektor írták alá. Az aláírást követően szinte azonnal elindult a két intézmény közötti oktató, és hallgatócsere. A Slippery Rock Egyetem részéről Stan Kendziorski nemzetközi igazgató segítette a cserekapcsolat zökkenőmentes működését. Mindkét amerikai egyetemi vezető, és Istvánfi Csaba időközben nyugdíjba vonultak, de a kapcsolatot és barátságot töretlenül tartják. Nagy örömünkre Robert Aebersold és Stan Kendziorski egy európai hajóút részeként két napot Budapesten töltöttek. Ezt a lehetőséget kihasználva, Tihanyi József dékán úr meghívta a Slippery Rock egyetemen oktatói csereprogramban részt vett volt és jelenlegi TF-es tanárokat egy találkozóra az amerikai barátainkkal.

Slippery Rock találkozóA meglepetés sikerült, Bob és Stan meghatottan és boldogan vettek tudomást arról, hogy egy népesnek mondható baráti kör várt rájuk. A találkozó keretében Tihanyi dékán úr emlékérmet adott át, megköszönve több mint 20 éves támogatásukat és együttműködésüket.

Vizsgakérdések biológiai alapismeretek tantárgyból a testnevelő-szakedzői, és a BSc levelező rekreáció-egészségnevelő szakon (2009., I. félév) az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék oldalán, itt.

Tihanyi József a Diana utcában 1.Dr. Tihanyi József dékán részt vett és köszöntőt mondott a Semmelweis Gyakorló Általános és Középiskola (Diana utca) ünnepélyes tanévnyitóján 2009. szeptember 1-én.

Köszöntőjében kiemelte az iskola fontosságát és a TF-fel való együttműködés jelentőségét.  Az új tanév kezdetén számos felújítás és korszerűsítés történt az iskolában, ami az oktatás színvonalának emelését is elősegíti. Kiemelkedő fejlesztés történt, ugyanis 10 millió értékben a sportpálya új műanyag borítást kapott. Ezen fejlesztésekhez a Semmelweis Egyetem és a Hegyvidék Önkormányzat együttes hozzájárulásával nyílt lehetőség. Tihanyi dékán úr méltatta az iskola igazgatójának, Szabó Zsuzsa kitartó és értékteremtő munkáját, amit a jelenlévők nagy tapssal üdvözöltek.

Tihanyi József a Diana utcában 2.

Tisztelt Kollégák!

Örömmel értesítem Önöket, hogy Koltai Erikát - a Sporttudományi Kutató Intézet új alkalmazottját - a Soc. Free Radicals Research 2009. augusztusi, római konferenciáján a legjobb poszterért járó díjjal jutalmazták.  Ezúttal is gratulálunk, és köszönjük, hogy szorgalmával, áldozatos munkájával öregbítette  Iskolánk hírnevét.

Poster Award (kicsi)

Budapest, 2009. szeptember. 2.

Radák Zsolt tudományos dékánhelyettes

A BrandTrend portál - mely a hazai reklám- és sportkommunikációs piac meghatározó online szereplője - Tanszékünk adjunktusát, Dr. Berkes Pétert kérte fel a DVSC futballvállalkozás sikerét "marketing-aspektusból" megvilágító cikksorozat megírására.

1. rész: a cikk első részében az üzleti alapú klubfutball alapvető összefüggéseit, a DVSC Bajnokok Ligája-főtáblára való felkapaszkodását, illetve az UEFA, mint a Bajnokok Ligája kupasorozat jogtulajdonosának bevételi és kiadásai tételei kerülnek terítékre

2. rész: a második részben sportüzleti szempontból azt járja körül majd, hogy milyen közvetlen és közvetett hasznokkal kecsegtet a futballvállalkozás érintettjei számára a "hosszú menetelés"