Hírek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Szerda délelőtt az Egyetem Róma termében látták el kézjegyükkel az érintettek az új kollektív szerződést, amely rendezi a Testnevelési Egyetem modellváltást követő foglalkoztatási rendszerét.

  Részletek

 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  Nagyszerűen versenyezve bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában induló Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója, büszkesége, s ezzel megszerezte a 32. nyári játékok első „TE-hallgatói" érmét.

  Részletek

 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 28.

  A Paralimpiai Játékok idején, az idén ősszel újra indul az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen. A TE és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) Köztestületének együttműködésében, neves magyar szakembereket fölvonultatva indul a képzés, amelyhez az MPB ösztöndíj pályázatot hirdet a tandíj költségének átvállalása céljából.

  Részletek

 • Fókuszban a tervezés és az irányítás

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 26.

  Az ősszel sportlétesítmény-üzemeltető képzés indul a Testnevelési Egyetemen. A képzés célja olyan sportszakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek üzemeltetőként hozzájárulni a hazai sport megfelelő kiszolgálásához a sportlétesítményeiben.

  Részletek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n

  Testnevelési Egyetem,
  2021. július 23.

  Széleskörű tudással vértezi fel a hallgatókat a Testnevelési Egyetem új képzése. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek sportlétesítményekben a rendezvényszervezéshez kapcsolódó munkakörök ellátására, alkalmasak a rendelkezésre álló erőforrások tervezésére, koordinálására és irányítására.

  Részletek

 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)

  Rekreáció Tanszék,
  2021. július 22.

  Levelező természetjáró tábor program a BSc 1. év Sportszervező szaknak (50 fő), pótlás a felsőbb éveseknek (20 fő), és az MA 5 féléves tanárképzés II. éves hallgatói számára (15 fő).

  Részletek

 • Kollektív szerződést írt alá a TE és a Szakszervezet
 • Tóth Krisztián lett Magyarország 500. nyári olimpiai érmese!
 • Neves szakemberekkel indul újra az inkluzív sportoktató képzés
 • Fókuszban a tervezés és az irányítás
 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)

Dr. Berkes Péter, marketing- és reklámszakemberrel, a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék adjunktusával a Gazdasági Rádió készített interjút. A nyilatkozat apropóját az európai labdarúgásban napvilágot látott bundabotrány adta. Az illegális fogadások jelentős preztízsveszteséget okozhatnak az egész sportágnak.

A hanganyag itt hallgatható meg.

2009. november 25-én Dr. Hamar Pál, a TFSE elnöke, és Németh Lajos, a Felügyelő Bizottság elnöke az egyesület közelmúltban megtartott Közgyűlése kapcsán interjút adott a Hegyvidék TV-ben.

Óriási tekintélynek és elismertségnek örvendő hazai sportvezetők, szakemberek fogadták el a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) meghívását a pénteken és szombaton (november 27-én és 28-án) megrendezésre kerülő kétnapos nemzetközi szakmai konferenciára, melynek címe: A fogyatékkal élők versenysport lehetőségei és hatása a társadalmi integrációra.

Pénteken a Magyar Sport Házában az MPB közgyűlését követően, Dr. Farkas Péter, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporrtudományi Karának adjunktusa, Dr. Török Ferenc, a Nemzeti Sporttanács (NST) gazdasági előkészítő bizottságának elnöke és Dr. Sárközy Tamás, az NST elnöke tart előadásokat.

Az előadások címei:

 • Dr. Farkas Péter: Az Európai Unió és a sport
 • Dr. Török Ferenc: A hazai sportrendszer gazdasági irányvonala
 • Dr. Sárközy Tamás: A hazai sportrendszer szervezeti változásai
A külföldről érkező előadók rövid bemutatása:

Xavier Gonzalez a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) végrehajtó bizottságának elnöke, 50 éves, a barcelonai egyetemen végzett, közgazdász diplomát szerzett, operatív igazgatója volt az 1992-es barcelonai olimpia és paralimpia szervezőbizottságának, szakértelmével segítette az 1996-os atlantai és a 2000-es sydneyi játékok szervezőinek munkáját is. Munkásságának elismeréséül 2003-ban nemzetközi paralimpiai érdemérmet kapott. A végrehajtó bizottság elnökeként a játékok szervezőbizottságainak munkáiban nem vesz részt, hanem felügyeli azokat, illetve tapasztalatának köszönhetően tanácsokkal segíti a játékok házigazdáit.

Michael Knaus az IPC téli sportok osztrák igazgatója: 1985-ben a téli sportági szövetségek engelbergi kongresszusán 14 ország képviselői döntöttek arról, hogy a mozgássérültek részére is minden kategóriában rendezzenek síversenyeket az alpesi és futószámokban. Michael Knaus 1993-ban dolgozta ki azt a hendikep rendszert, amelynek segítségével a különböző sérültségi kategóriában versenyzők eredményeit össze lehet hasonlítani egymással.

Radu Rosenthal a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségének (IBSA) igazgatója. Az izraeli sportvezető többször járt már Magyarországon. Legutóbb nyáron a debreceni judo Európa-bajnokság vendége volt. Többek között az ő beszámolójának is köszönhető, hogy kiváló minősítést kapott a kontinensbajnokság rendezése.

Margita Homolova a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) technikai delegáltja, versenybíró, Világkupa-versenyek igazgatója. Az idei budapesti Világkupa-viadal is az ő felügyelete alatt zajlott.

Vlagyimir Tyimofejevics Pruglov a moszkvai paralimpiai bizottság elnöke. A rendkívül agilis sportvezető célja egy közép-európai paralimpiai edzőközpont létrehozása, amely minden sportoló számára könnyen elérhető. Kedvező földrajzi fekvése miatt Budapestet tartaná a legideálisabb helyszínnek, mert a magyar főváros Európa bármely országából könnyen és gyorsan megközelíthető.

A hazai előadók rövid bemutatása:

Dr. Sárközy Tamás, a Nemzeti Sporttanács (NST) elnöke, 1963-ban szerzett jogi diplomát. Tizenhét évig volt a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Karának előbb munkatársa, majd főmunkatársa, végül a vállalat jogi osztály vezetője lett. Volt az MKKE egyetemi docense, majd gazdasági jogi tanszékvezetője, 1987-től 1990-ig a Minisztertanács Parlamenti titkárságán dolgozott, 1988 és 1990 között igazságügymniszterhelyettesként sokat tett a rendszerváltás idején a sikeres jogalkotásért.  Jogi és kutatómunkájának elismeréséül 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével, csillaggal tüntették ki.  Sportvezetői tapasztalatokkal is rendelkezik, 1988 és 1998 között a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke volt. Előadásának címe a szakmai konferencián: „Hazai sportrendszer szervezeti változásai”.

Dr. Török Ferenc, korábbi öttusázó olimpiai bajnok, az NST gazdasági előkészítő bizottságának elnöke. Az 1964-es tokiói olimpián egyéniben arany-, csapatban bronzérmes lett, négy évvel később csapatban nyert aranyat. Háromszoros világbajnok, kilencszeres magyar bajnok. Visszavonulása után szakedzői diplomát szerzett, 1976-tól 1989-ig a magyar öttusaválogatott szövetségi kapitánya volt, 1990-től 1996-ig a magyar szövetség elnöke volt, 1993-tól a nemzetközi szövetség egyik alelnöki tisztségét is betöltötte. Kilenc évig tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének, 2003-ban a Wesselényi Közalapítvány kuratóriumának elnöke lett, az Olimpiai Érdemrend kitüntetettje. Előadásának címe: „Hazai sportrendszer gazdasági irányvonala”.

Dr. Farkas Péter, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának adjunktusa, szakterülete a haematológia. Az MPB szakmai konferenciáján „Az Európai Unió és a sport” címmel tart előadást.

forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság

TFSE elnökségA TFSE 2009. november 11-én megválasztott új elnöksége és felügyelő bizottsága:

Elnökség

 • Dr. Hamar Pál – elnök
 • Dr. Molnár Sándor – ügyvezető elnök
 • Pálinkás József
 • Dr. Hamza István
 • Dr. Tóth Miklós
 • Dr. Sós Csaba
 • Dr. Barna Tibor
 • Szalma László
 • Bagyinszki Gyula
 • Vágó Levente
 • Berkes Márton
Felügyelő Bizottság
 • Németh Lajos – elnök
 • Darmos Istvánné – tag
 • Pári Sándor – tag

A tábort kilenc hallgatói csoportba osztva bonyolítjuk le. Érintett szakok:
 • BSc I. év Rekreáció-egészségfejlesztő nappali
 • BSc I. év Testnevelő-edző nappali
 • BSc sportszervező I. év nappali
 • BSc I. év Rekreáció-egészségfejlesztő levelező
Részletes tájékoztató a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék oldalán.
Jeges tábor információk a
 • BSc II. év Testnevelő-edző nappali
 • BSc II. év Rekreáció-egészségfejlesztő nappali
 • BSc II. év Rekreáció-egészségfejlesztő levelező
szakos hallgatóknak a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék oldalán.

Tisztelt Kollégák!

A hét közepén hosszabb ideig nem volt hálózat a TF-n, nem működött a levelezés, ezért a Házi TDK jelentkezésének határidejét meghosszabbítjuk!

A jelentkezés határideje: 2009. november 25. (szerda), 24:00

Az angol nyelven Physical Activity Guidelines néven ismert európai uniós dokumentum magyar nyelvű változata mostantól elérhető a Nemzeti Sport Portálon. Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai című kiadványt 2008. szeptember 25-én fogadta el az Európai Bizottság és a tagállamok „Sport és Egészség” munkacsoportja.

Az uniós dokumentum összefoglalja a fizikai aktivitás jótékony hatásait, és összegzi a már meglévő iránymutatásokat. Nagy hangsúlyt fektet a multiszektorális megközelítésre, melynek lényege hogy nem csak egy irányból szükséges a mozgást és az egészséges életmódot kommunikálni, hanem ágazatokon átnyúló, sokoldalú megközelítés ajánlott. A multiszektorális megközelítésnek ezért érintenie kell a sport, egészségügy, oktatás, környezet és közlekedés, munkahelyi környezet és időseknek nyújtott szolgáltatások ágazatait egyaránt.

A dokumentum erőssége, hogy konkrét cselekvési iránymutatásokkal szolgál a különböző területeken, melyek kijelölik a fejlesztés irányát.

Az iránymutatások nevükből adódóan is általános célokat határoznak meg, nem kötelező érvényűek. A Sportról szóló Fehér Könyv és Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai dokumentumok alapul szolgálnak a Lisszaboni Szerződés elfogadása után esedékes, jövőbeli uniós sportstratégiához.

forrás: Nemzeti Sport Portál

2009. november 3-án a cseh államfő, Václav Klaus aláírta a Lisszaboni Szerződést. A szerződés hatályba lépése 2009. december 1-jére várható. A szerződés 165-ös cikke történelmi jelentőségű a sport számára, mert az Unió történetében először kerül be az alapszerződés szövegébe a sport fogalma.

Az EU újonnan létrejött sport kompetenciája mindazonáltal továbbra is nagyon korlátozott. A szubszidiaritás (az az elv, amely szerint az Unió csak azokon a területeken avatkozik a tagállamok ügyeibe, amelyeken hatékonyabb munkavégzésre képes, minden más esetben tagállami hatáskör marad az adott terület) miatt a sport továbbra is tagállami, nemzeti kompetencia alá tartozik. Ennek megfelelően az EU hatásköre támogató, összehangoló, kiegészítő jellegű.

A gyakorlatban az előbbi változtatások azt jelentik, hogy a sport nem válik a közösségi jog kötelező részévé, vagyis semmit sem szabályoz kötelezően. A szabályozás továbbra is a tagállamok feladata, az EU csak támogató, összehangoló, kiegészítő szerepet fog játszani, vagyis a tagállamok közös tevékenységét, kutatásait stb támogathatja.

A 165-ös cikk életbe lépése nyomán elindulhat az a hosszas folyamat, amelynek eredményeképpen létrejön a jövőbeni közösségi sportpolitika alapját jelentő stratégiai dokumentum, valamint a sport meghatározott területei számára elkülönített EU-s pénzügyi keret, azaz a majdani európai Sport Program.

Erre azonban még 1-2 évet várni kell, mivel az EU-s döntéshozatali rendszerből fakadóan nemcsak a 27 tagállam szakminisztereinek, valamint számos európai sport ernyőszervezetnek az álláspontját kell egyeztetni, hanem meg kell hallgatni az Európai Parlament véleményét is.

forrás: Nemzeti Sport Portál

...

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2009. november 10-én tartotta ünnepi ülését a Magyar Tudományos Akadémián, ahol a 29. TDK Konferencia lezárás kapcsán díjakat és kitüntetéseket adott át Dr. Szendrő Péter OTDT elnök, dr. Pálinkás József MTA elnöke és dr. Hiller István miniszter. A TF egy hallgatója és két tanára részesült kitüntetésben.

Információ a levelező szakok 2010. évi kötelező sítáboráról

A tábor teljesítése kötelező:

 • BSc Rekreáció-szervező levelező szak III. évf. (12 fő)
 • MA testnevelő levelező 3 féléves I. évf. (6 fő)
 • MA testnevelő levelező 5 féléves I. évf. (11 fő)

Halasztási kérelmet csak rendkívül indokolt esetben fogadunk el, diploma a kurzus teljesítése nélkül számukra nem állítható ki. A tábor választható tárgyként (kreditért) felvehető:

 • MA testnevelő levelező 2 féléves I. évf. (1-10 fő, a fennmaradó helyek erejéig. Minden síoktatónk nemzetközi minősítésű!)
Bővebben a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék oldalán.

Tájékoztató a 2010. évi kötelező sítáborról, a nappali szakok számára.

Időpontok és résztvevők:

 • 2010. február 28-március 6. – BSc rekreáció szak nappali tagozat III. évfolyam
 • 2010. március 6-12. – MA testnevelő-gyógytestnevelő tanár nappali I. évfolyam, és a pótlásra váró hallgatók
Bővebben a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék oldalán.

Tegnap ismét felemelő élményben volt része azoknak, akik ellátogattak a TF műhelynek a Pesterzsébeti Kulturális Fesztiválon előadott zenés-irodalmi estjére.

Bővebben itt.

Kedves Kollégák!!

A Házi TDK időpontja: 2010. február 18. (csütörtök).

Jelentkezési határidő: 2009. november 20. (péntek) (jövő hét)

November 10-én ismét felemelő élményben volt része azoknak, akik ellátogattak a TF műhelynek a Pesterzsébeti Kulturális Fesztiválon előadott zenés-irodalmi estjére. Nagyon szép környezetben, egy kiállító terem festményei között került sor az előadásra, amelynek nagy sikere volt, és újabb meghívások lehetőségét hozta.

A magyar sport kiemelkedő személyiségére dr. Hepp Ferencre emlékeztek november 3-án születésének 100. évfordulója alkalmából. A Magyar Testnevelési Főiskola igazgatójaként, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnökeként, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség végrehajtó bizottságának tagjaként korszakos jelentőségű munkát végzett és szerzett ezzel el nem évülő elismerést Magyarország számára.

Az évfordulón a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), a Magyar Kosárlabdázok Országos Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Sporttudományi Társaság, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete, valamint a tanítványok, a kollegák és a tisztelők vettek részt az egész napos rendezvényen, amire eljött az ünnepelt három gyermeke: Judit, Katalin és Ferenc, és szülővárosának, Békésnek a küldöttei is ott voltak.

A megemlékezésen gazdag program keretében idézték fel a magyar kosárlabda sport megteremtőjének életútját. Sportszakmai fórummal kezdték, ahol dr. Nádor László, Hepp Ferenc egykori tanítványa, majd kollégája elevenítette fel személyes emlékeit Hepp Ferencről. Őt dr. Radák Zsolt, a TF dékánhelyettese, Nar Zanolin a FIBA EUROPE főtitkára, dr. Sterbenz Tamás az MKOSZ főtitkára, Alterios Zois a FIBA EUROPE ifjúsági bizottságának elnöke, végül Rátgéber László mesteredző előadásai követték, melyek a kosárlabdázás jelene, jövője és nemzetközi vonatkozásairól szólt.

A TF kertjében álló szobor megkoszorúzásával folytatódott az ünnepség, ahol dr. Istvánfi Csaba professzor emeritus és, George Vassilakopoulos a FIBA EUROPE elnöke, valamint Dr. Szabó Tamás a MOB alelnöke mondott beszédet. Majd Névadó ünnepség következett dr. Tihanyi József beszédével: a kar főépületében lévő dísztermet Hepp Ferencről nevezték el.

Délután pedig a mozgásé és a kosárlabdáé volt a főszerep: zenés kosaras show a Kiss Lenke Kosárlabda Suli előadásában, majd Dobor Dezső, az emléknap sajtófőnöke méltatta Hepp Ferenc életútját. Ünnepi köszöntők is elhangzottak: dr. Berényi János, a MKOSZ elnöke és Borislav Stanković, FIBA főtitkár részéről.

Itt került átadásra a dr. Hepp Ferenc tiszteletére alapított emlékdíj, amelyet Borislav Stanković és dr. Istvánfi Csaba vehetett át dr. Tihanyi József dékántól.

17 órakor kezdődött a Magyarország – Crvena Zvezda (Szerbia) barátságos férfi kosárlabda mérkőzés, amely szerb csapatnak hozott győzelmet. A mérkőzés szüneteiben sem maradt program nélkül a közönség: az 1. szünetben az 1980. évi magyar női olimpiai válogatottat köszöntötte Bartha Ferenc, az MKOSZ tiszteletbeli elnöke.

A 2. szünetben Dr. Hepp Ferenc posztumusz elismerése és az őt követő MKOSZ elnökök köszöntése következett. Ezt a békési Dr. Hepp Ferenc általános iskola tanulóinak táncbemutatója követte. A 3. szünetben pedig az 1999. évi magyar férfi Európa-bajnoki válogatottat köszöntötte Bartha Ferenc, az MKOSZ tiszteletbeli elnöke.

Életút

Istvánfi Csaba emlékező beszédében elmondta, hogy amikor a magyar férfi kosárlabda válogatottal 1986 novemberében amerikai túrán vettek részt, ellátogattak Springfieldbe, ahol Hepp Ferencet 1981. április 27-én posztumusz a Naismith Memorial Baskettball Hall of Fame tagjává választották, ahol mind a mai napig az egyedüli magyarként tisztelhetjük. A róla készült tablón a nagyméretű képe melletti méltató szöveg így kezdődik: „Született Békésen, Magyarországon… „ 1909. november 3-án.

Hepp Ferencnek nem volt könnyű gyermekkora, kezdte a gazdag pálya ismertetését Istvánfi Csaba a koszorúzáson. Hepp Ferenc életpályáját az ő szavai alapján osztjuk meg olvasóinkkal. Édesapját 3 éves korában elveszti. Megélhetésük érdekében kénytelen megszakítani gimnáziumi tanulmányait. Kelmefestő inasnak áll be, majd 21 éves korában a Békési Református Gimnáziumban kitűnő eredménnyel érettségizik. Elsősorban az atlétikában eredményes sportoló továbbtanulási kérését a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-fizika szakán és a TF-en egyaránt elfogadják. Az immáron teljes árvaságra jutott és anyagi háttérrel nem rendelkező fiatalember a TF-et választotta, ahol teljes ösztöndíjjal folytathatta tanulmányait és ahol a kollégium jelentette számára a családot. Az 1933/34-es tanévben az iskola legjobb tanulója, rangelső a TF-en. Testnevelő tanári diplomáját 1934-ben vette át. Ugyanebben az esztendőben elnyeri a genfi Rousseau Intézet nemzetközi ösztöndíját, ahol angol és francia nyelven letett vizsgái alapján ismét rangelső. Ezt követően szintén ösztöndíjjal az egyesült államokbeli Springfield College-ba, a kosárlabdázás őshazájába kerül, ahol Master of Education, testnevelő tanári diplomát szerez.

Pályája következő állomása az IOWA University, itt 1935-ben Doctor of Philosphy (PhD) tudományos fokozatot szerez A jellem egységes alapelemei című disszertációjával.  Amerikai tanulmányai 1937-ben, a University of Southern Californián (Los Angeles) fejeződtek be.

Tanársegédként a TF-en

A kosárlabdázást oktatja, de a pszichológiával is intenzíven foglalkozik, 1941-ben főállású tanárrá nevezik ki. Az Amerikában szerzett PhD fokozatát itthon nem fogadják el, mondván, írjon egy másikat és tegye le a kötelező vizsgákat. 1942-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen sikeresen védte meg a Célbadobás lélektani elemzése című bölcsészdoktori értekezését, amelyben a motoros tanulás törvényszerűségeit és a vizuális, valamint a kinesztetikus érzékelés összefüggéseit tárta a bizottság elé. Disszertációja a testnevelés és sporttudomány hazai kibontakozása számára úttörő értékű dokumentációt jelentett.

A szakmai munka mellett jutott idő a szerelemre is: Heinisch Erika, későbbi felesége rákospalotai kertes házuk kapujában izgatottan várta a Tanár urat, aki egy sportrepülőgép utasaként érkezett a randevúra.

A II. világháború befejezése után romokban heverő TF-en a romeltakarító és a helyreállító munkákat Hepp Ferenc irányításával végezték.

A TF igazgatója

Az 1947-ben kinevezett igazgató főiskola küldetését a következőképpen fogalmazta meg: „A TF a magyar sportmozgalom legmagasabb szintű szakemberképző, módszertani és tudományos kutatóintézete.” Ennek szellemében, és a kivédhetetlen szovjet irányítás diplomatikus kezelése mellett megújította és korszerűsítette a főiskola szervezetét és tartalmi működését. Az ő iránymutatása nyomán kezdődött meg a főiskola tanszékeinek a kialakítása, míg 1951-ben eredményes igazgatói tevékenysége ellenére „nyugatos múltja” miatt leváltják. Nem keseredik el, energiáit a tudományos élet és kosárlabdázás felé fordítja felé.

Kosárlabda

1954-ben kezdeményezésére alakul meg a Testnevelési Tudományos Tanács, 1959-ben alapítója és igazgatója a TF Kutatóintézetének (TFKI). 1960-ban első alelnöke az UNESCO tanácsadó szervezetének, a Nemzetközi Testnevelési és Sporttudományos Tanácsnak, és a Magyar Tudományos Akadémián pszichológiából tudományos fokozatot szerez A sportmozgások érzékelésének főbb kérdései című értekezésével.

1956-1980 között, egészen haláláig elnöke a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) európai társelnöke, a nemzetközi kosárlabdaélet motorja. W. Jones FIBA elnök, R. Busnell a FIBA európai elnöke és Hepp Ferenc alkották azt a „nagy hármast”, akik a nemzetközi kosárlabdaéletet irányították. 1948-1980 között valamennyi olimpián ő képviselte a FIBA-t.

Hepp Ferenc kiemelkedő személyiségjegyei voltak a tudásvágy, a szerénység, a versenyszellem, a segítőkészség, az igazságosság, a bátorság, a diplomáciai érzék és a hűség: szülőföldjéhez, Békéshez, hazájához Magyarországhoz, hűséges volt családjához és alma materéhez, a TF-hez.

Képgaléria.

A Marketing & Media szaklap "Tendernyertes" címmel, első alkalommal készíti el a hazai reklám-ügynökségek üzletfejlesztési-, ügyfélszerzési-, ügyfélmegtartó (new business) stratégiáját értékelő kutatását.

A hazai reklámpiacon egyedülálló felmérés ötletadója és projektvezetője, Dr. Berkes Péter marketing tanácsadó, a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék adjunktusa.

A kutatás második részének eredményei itt olvashatóak.

Velenczei Attila PhD hallgató házi vitája 2009. december 10-én 11 órakor a Tanácsteremben lesz megtartva. Téma címe: Társadalmi esélyegyenlőtlenség az utánpótlás korú sportolók körében az államilag finanszírozott programokban résztvevők esetében. Témavezetője: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi.
Elbert Gábor PhD hallgató házi vitája 2009. november 19-én 14 órakor a Díszteremben lesz megtartva. Téma címe: Az iskolai testnevelés helyzetének, szerepének változása az 1990-es rendszerváltás után Magyarországon című PhD értekezés házi vitájához. Témavezetője: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi.

Az "Előkészítő intézkedés a sport területén" Európai Uniós Pályázat keretein belül összesen 207 pályázatot adtak be. A „Sporthoz kapcsolódó oktatás és képzés elősegítése” szekcióban 63 pályázat került elbírálásra, amelyekből 4 pályázatot fogadott le az Európai Bizottság.

Ezen, elfogadott pályázatok egyike a közel 55 millió forint értékű (201.000 euro) „Athletes2Businees” címen, az EOC Brüsszeli Sport Iroda koordinálásában a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) együttműködő partnereként beadott pályázat. A pályázat elbírálásáról Michael Krejza, az Európai Bizottság sportosztályának vezetője november 5-én értesített a konzorcium vezetőjét Folker Hellmundot, aki erről írásban tájékoztatta a konzorcium tagjait, köztük a TF-et.

A pályázat középpontjában a sportolók állnak. A pályázat célja, hogy olyan oktatási-, karrier modelleket dolgozzanak ki, amelyek segítik a sportolókat a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben a sportolói pályájuk végén. Fontos, hogy e kettős karrier opciója már a sportolói pályafutás korai periódusában megjelenjen és felkeltse a sportolók érdeklődését, valamint a körülmények biztosítása.

Ennek részletei:

 • ­Kettős karrier koncepció népszerűsítése a konzorciumban részt vevő intézményeken és cégeken keresztül.
 • Az EU-ban már létező és működő oktatási modellek elemzése.
 • Korlátok lebontása, amelyek a sportolókat megakadályozzák tanulmányaik folytatásában.
 • Sportolók számára segítő, megengedő környezet kialakítása a kettős karrier opcióban való részvételre.
 • Segítség és elhelyezkedés biztosítása a munka világában.
 • Jövőbeni intézkedések kezdeményezése, mint például hálózatok kialakítása.
A konzorcium tagjai:

Sportszervezetek részéről

 • EOC EU Office
 • ENGSO
 • European Athletics
 • Olympic Center Berlin
 • NOC Finland
Sportolói szervezetek részéről
 • Athletes Commission Germany
 • Athletes Commission EOC/IOC
Oktatási intézmények részéről
 • INSEP
 • European Athletes as a Student Network
 • Semmelweis University, Faculty of Physical Education and Sport Sciences (TF)
Cégek képviseletében
 • Adecco

Szervező: Zupán Péter (30/966-6116) Időpont: 2009. november 20-21-22. (péntek, szombat, vasárnap) Helyszín: Bodor Major, Szentendrei-sziget, Tahitótfalu, 091 hrsz. (Váci révnél) Telefon: 30/544-2233 | fax.: 26/386-550 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További részletek, teljes program a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék oldalán.

A konferencia célja, hogy a sporttal foglalkozó szakemberek betekintést nyerjenek a sport és a táplálkozás legfontosabb összefüggéseinek világába. A táplálkozástudomány eredményei és a gyakorlati példák útbaigazítást adnak a sportteljesítményt negatívan befolyásoló táplálkozási hibák elkerüléséhez.

Kész csoda lenne, ha a sportolók, sportszakemberek el tudnának igazodni a havi átlagban csaknem kétszáz, az OÉTI-hez bejelentett étrend-kiegészítő rengetegében. A hangzatos címkék mögött gyakran semmiféle pozitív hatás nem mutatható ki, sőt örülhetünk, ha az ajánlott készítmény nem tartalmaz tiltott szert. Az étrend-kiegészítők hatóanyagai sokszor tetten érhetők az anyagcsere folyamatokban, azonban a sporttevékenységre kifejtett jótékony hatásuk nem mindig igazolható.

Az előadók, a téma elismert szakemberei segítséget nyújtanak a sportteljesítmény egyik meghatározó tényezőjének,a helyes és célirányos táplálkozásnak a megismerésében.

Időpont: 2009. november 11.

Program

 • 9:00/10:00 - Regisztráció
 • 9:00/13:00 - Kiegészítő programok: kiállítás, termékbemutató, folyóirat- és könyvvásár
 • 10:00 - Megnyitó (Dr. Frenkl Róbert)
 • 10:10 - A sporttáplálkozás alapelvei. Edzettre ehetjük magunkat? (Dr.Martos Éva, OÉTI)
 • 10:30 - Táplálkozás "felkészítés" világversenyre. Elméleti megfontolások (Dánielné Rózsa Ágnes, OÉTI)
 • 10:50 - Táplálkozás "felkészítés" világversenyre. Ajánlás és realitás (Zentai Andrea, OÉTI)
 • 11:10 - Kérdések, tapasztalatok, vélemények. Kerekasztal vita az elhangzottakról
 • 11:30 - Gyümölcs- és kávészünet
 • 11:50 - Étrend-kiegészítõk és evidenciák – Mégis mit szedjek? (Dr. Lugasi Andrea, OÉTI)
 • 12:10 - Étrend-kiegészítõk helye és szerepe az anyagcsere folyamatokban az egyetemi oktató szemével (Dr. Szőts Gábor, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar)
 • 12:30 - Lehet-e vétlen doppingolás? (Soós Erika,Wessling Hungary Kft.)
 • 12:50 - Kérdések és hozzászólások
 • 13:00 - Összefoglaló, a konferencia zárása
Töltse le a meghívót! (PDF fájl)

A TF műhely meghívást kapott az  Erzsébet Napok Kulturális Fesztivál rendezvénysorozatára.

November 10-én (kedd) este 7 órakor,  a Csili Művelődési Központban  (XIX. Nagy Győry István utca 4-6.)  lépünk fel a nagysikerű Magyar sors című zenés irodalmi estünkkel.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Nemerkényi Krisztina a TF műhely elnöke

A reykjaviki Para Úszó EB-n a magyar válogatott 5 arany, 4 ezüst és 4 bronzérmet szerzett.

A válogatott Szövetségi kapitánya Dr. Sós Csaba, az Úszás és Vízi Sportok Tanszék tanszékvezetője, és Ramocsa Gábor fizioterapeuta és gyógymasszőr, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék tanára meghatározó részt vállaltak a sikerből.

Gratulálunk!

...